Διυλιστήριο: 12/01/13
ροη αναρτησεων

Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2013

Ντιρκ Μίλερ: Έβαλαν τους κατάλληλους πολιτικούς για να πτωχεύσουν την ΕλλάδαΣτόχος ήταν τα ενεργειακά κοιτάσματα της Ελλάδας
Συνέντευξη - βόμβα στο Focus
- Όλοι γνώριζαν για τα κοιτάσματα! Κορυφαία υπουργός μου το αποκάλυψε προσωπικά!
- Ο Σόιμπλε επέτρεψε να πέσει η Ελλάδα στα χέρια του ΔΝΤ, ενώ γνώριζε!


O Γερμανός ειδικός σε θέματα χρηματιστηρίου Ντιρκ Μιούλερ - γνωστός και ως «Mr. Dax», στο νέο βιβλίο του, με τίτλο «Showdown», υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ προκάλεσαν την κρίση στην Ευρώπη, προκειμένου να ανακόψουν την αύξηση της επιρροής του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα αν είχε το δικό της νόμισμα ή αν αξιοποιούσε τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της, καθώς, όπως λέει, «στο ελληνικό υπεδάφος βρίσκονται τα μεγαλύτερα αποθέματα στην Ευρώπη», ενώ τονίζει ότι σκοπός του ΔΝΤ είναι να καταστρέψει την ελληνική οικονομία ώστε τα ελληνικά κοιτάσματα να πωληθούν φθηνά σε πολυεθνικές.

Σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Focus», ο κ. Μιούλερ αναλύει την θεωρία ότι «η μεγάλη αναμέτρηση, η οποία εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια, σχετίζεται με την κυριαρχία στο πλανήτη για τις επόμενες δεκαετίες» και σημειώνει ότι «η Ευρώπη δεν λαμβάνεται πλέον υπόψιν» και «το παιχνίδι κινείται μεταξύ Αμερικής και Ασίας, δηλαδή της Κίνας, ενώ οι Ρώσοι θα ήθελαν να αναμιχθούν κι αυτοί λίγο».

Ο συγγραφέας αποδίδει ωστόσο τα προβλήματα της Ευρώπης όχι μόνο σε εξωτερικούς παράγοντες, αλλά και σε εσωτερικές αιτίες. «Το υψηλό χρέος δεν είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η συνολική υπερχρέωση της Ευρώπης είναι μικρότερη από αυτή των ΗΠΑ ή της Ιαπωνίας. Από το 2008 όμως οι επιθέσεις εναντίον της Ευρώπης εξελίσσονται στοχευμένα και συντονισμένα», λέει.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσει ο κ. Μιούλερ και την Ελλάδα. «Ακριβώς στην φάση της ισχύος του ευρώ συμβαίνουν τα γεγονότα γύρω από τον Κ. Καραμανλή, η ανάληψη της εξουσίας από τον Γ. Παπανδρέου και η αιφνιδιαστική ακούσια καταγγελία στις Βρυξέλλες της παραποίησης των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων. Ο Παπανδρέου και οι άνθρωποί του έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να στρέψουν την Ευρώπη και την Γερμανία εναντίον τους.
Καμία συμφωνία δεν τηρήθηκε, ο λαός και η οικονομία της χώρας οδηγούνταν στον κατήφορο. Το ένα σκάνδαλο διαδεχόταν το άλλο. Και μια χωρίς προηγούμενο εσωτερική ευρωπαϊκή καμπάνια μίσους εναντίον των «τεμπέληδων Ελλήνων», των «ναζί Γερμανών», των «διεφθαρμένων Ιταλών» και των «υπερχρεωμένων Ισπανών με τα πολλά ακίνητα» ξεκίνησε.

Η Ευρώπη άρχισε να αυτο-σπαράσσεται, θέαμα που στο εξωτερικό το παρακολουθούσαν με ικανοποίηση. Εναντίον της Ευρώπης δεν στέλνει κανείς τον έκτο στόλο, αλλά την Γουόλ Στριτ, τις τράπεζές της και τους οίκους αξιολόγησης και τα όπλα της μυστικής διπλωματίας. Τα χτυπήματα εναντίον του ευρώ και των χωρών της Ευρωζώνης ήρθαν με στρατιωτική ακρίβεια και προκαλούνταν πάντα από μελέτες μεγάλων τραπεζών της Γουόλ Στριτ ή των αμερικανικών οίκων αξιολόγησης.

Τα βασικά όμως προβλήματα της Ευρωζώνης ήταν εσωτερικής φύσης. Το να επιβάλλεται σε πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους κράτη ένα κοινό νόμισμα οδηγεί εξαρχής σε σημαντικά προβλήματα. Αυτή η αχίλλειος πτέρνα οφείλεται σε εμάς τους ίδιους, αλλά τα βέλη εναντίον της ήρθαν στοχευμένα και με τους ψυχρούς υπολογισμούς από την άλλη άκρη του Ατλαντικού», υποστηρίζεται στο βιβλίο.

Στο βιβλίο γίνεται εκτενής αναφορά στα ελληνικά κοιτάσματα φυσικού αέριου, στο κεφάλαιο με τον τίτλο: «Οι Έλληνες και το αέριο»: «Τι θα λέγατε αν πρότεινα η Ελλάδα να πουλάει πετρέλαιο και φυσικό αέριο; Μην ανησυχείτε, δεν ήπια πολύ ούζο την ώρα της συγγραφής», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μιούλερ και συνεχίζει:

«Η Ελλάδα δεν έχει στο υπέδαφός της μόνο μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και μιας σειράς σημαντικών ορυκτών.Μπορεί κάνεις δικαιολογημένα να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα σε πρώτες ύλες στην Ευρώπη. Την τελική διαβεβαίωση την έλαβα στο τέλος του καλοκαιριού του 2012 στην διάρκεια μιας έντονης συζήτησης με την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία με διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα διαθέτει κοιτάσματα αντίστοιχα με αυτά της Λιβύης. Και, τουλάχιστον τώρα, τίθεται αναπόφευκτα το ερώτημα: τι παιχνίδι παίζεται εδώ;Αφήνουμε την ελληνική οικονομία να εξαντληθεί μέσω δρακόντειων πακέτων λιτότητας και την χρηματοδοτούμε με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να μην πληγούν οι παλαιοί δανειστές.Χάνονται δισεκατομμύρια ευρώ σε φορολογικά χρήματα για συμφωνίες χωρίς επιστροφή και στην αναδιάρθρωση του χρέους, όταν η Ελλάδα διαθέτει κοιτάσματα πολλαπλάσια του όγκου του χρέους της».

Ο συγγραφέας υποστηρίζει σε αυτό το σημείο ότι ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου «φαίνεται σαν να ήταν εκτελεστική μαριονέτα των ΗΠΑ» και υποστηρίζει ότι «αποστολή του ήταν να επιφέρει με κάθε τρόπο την ρήξη στις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη», ενώ προσθέτει: «Ο Παπανδρέου το 2009 δήλωνε, "δεν έχουμε πετρέλαιο ή τουλάχιστον δεν έχουμε βρει ακόμη" και ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης τόνιζε, "δεν είμαστε ούτε Σαουδική Αραβία ούτε Νορβηγία" και τώρα μια έκθεση της Deutsche Bank στο Λονδίνο κάνει λόγο για πιθανά έσοδα από τους υδρογονάνθρακες, τα οποία, μόνο στην περιοχή νοτίως της Κρήτης θα μπορούσαν να ανέλθουν σε λίγα χρόνια σε 427 δισεκατομμύρια ευρώ».

Ερωτώμενος από το Focus γιατί θεωρεί ότι η Ευρώπη δεν ασχολείται με τα κοιτάσματα της Ελλάδας και της Κύπρου, ο κ. Μιούλερ αναφέρει ότι όταν οι Κύπριοι πρότειναν στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να παραχωρήσουν στην Ευρώπη ή να υποθηκεύσουν το 30% των μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι αυτό δεν αποτελεί θέμα συζήτησης και διερωτάται για ποιον λόγο.

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κ. Μιούλερ υποστηρίζει ότι ο κ. Σόιμπλε δεν ήθελε την συμμετοχή του στα ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης, φοβούμενος ότι έτσι θα αυξανόταν η επιρροή των ΗΠΑ στην Ευρώπη, αλλά επικράτησε η άποψη του οικονομικού συμβούλου της Αγγέλα Μέρκελ, Ότμαρ Ίσινγκ, ο οποίος, επισημαίνει ο συγγραφέας, είναι και σύμβουλος της Goldman Sachs.

«Ο ρόλος του ΔΝΤ είναι να επιφέρει την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, να κατηγορήσει την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν εφάρμοσε ακριβώς το πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας και να την εξαναγκάσει να παραδώσει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της σε πολυεθνικές εταιρείες έναντι πενιχρού τιμήματος», επισημαίνει.
Ο Γερμανός ειδικός εκτιμά ακόμη ότι τα προγράμματα εξυγίανσης που εφαρμόζονται στις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση είναι αναποτελεσματικά.
«Τα προγράμματα λιτότητας είναι μια παράνοια», υποστηρίζει και συμπληρώνει ότι το αποτέλεσμα είναι μια εξέλιξη της οικονομίας όπως αυτή με τον Καγκελάριο Μπρούνινγκ. "Τα κράτη εξαντλούνται και η ελληνική οικονομία βυθίζεται στο απύθμενο".

olympia.gr


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ποιοι Ελληνες μεγαλοκαταθέτες κρύβουν αμύθητα ποσά σε offshore!

Στο «φως» έρχονται τα ονόματα χιλιάδων κατόχων αμέτρητου πλούτου σε όλο τον κόσμο, καθώς διέρρευσαν από τον κλάδο των offshore τα στοιχεία των μεγαλοκαταθετών κυρίως από τον φορολογικό παράδεισο των Βρετανικών Παρθένων Νήσων. Ανάμεσα στους κατόχους των αμύθητων περιουσιών που αναφέρει η Guardian, βρίσκονται ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, η κόρη του δικτάτορα στις Φιλιππίνες και ο πρώην «άρχοντας» του real estate στο Λονδίνο, ο Αχιλλέας Καλλάκης.

Η διαρροή των περίπου δύο εκατομμυρίων email και εγγράφων κυρίως από τον φορολογικό παράδεισο των offshore, τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις παγκοσμίως αναφέρει η Guardian στο δημοσίευμά της, ενώ κορυφαίος πρώην οικονομολόγος υπολογίζει ότι ο πλούτος που βρίσκεται σε φορολογικά κρησφύγετα αγγίζει περίπου τα 32 τρισ. δολάρια.


Τα ονόματα των μεγαλοκαταθετών αποκαλύφθηκαν από τη Διεθνή Κοινοπραξία των Δημοσιογράφων για την έρευνα η οποία εδρεύει στην Ουάσιγκτον, σε συνεργασία με την Guardian και άλλα διεθνή ΜΜΕ.

Ποιοι είναι οι μεγαλοκαταθέτες στους φορολογικούς παραδείσους


Ο Scott Young εκατομμυριούχος συνεργάτης του Ρώσου μεγιστάνα που εντοπίστηκε νεκρός, του Μπόρις Μπερεζόφσκι, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή φυλακή, ενώ ο δικηγόρος του εμφανίζεται να ελέγχει μια εταιρεία στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους στην οποία ανήκει ένα πολυτελές αναπτυξιακό πλάνο στη Μόσχα με συνολική αξία περίπου 100 εκατ. δολάρια

Ο 44χρονος Έλληνας Αχιλλέας Καλλάκης ο οποίος ανήκε στον στενό κύκλο του Πρίγκηπα Αλβέρτου. Ο Καλλάκης καταδικάστηκε σε επτά χρόνια κάθειρξη, καθώς μαζί με τον συνέταιρό του Αλεξάντερ Γουίλιαμ είχαν καταφέρει με ψευδή στοιχεία να πάρουν τραπεζικά δάνεια ύψους 922 εκατομμυρίων ευρώ. Η Guardian αποκαλύπτει ότι χρησιμοποίησε εταιρείες μαϊμού με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους προκειμένου να πάρει τα τεράστια δάνεια από Βρετανικές και Ιρλανδικές τράπεζες. (περισσότερα για τον Αχιλλέα Καλλάκη διαβάστε ΕΔΩ).

Ένας από τους χρηματοδότες του Φρανσουά Ολάντ, ο Jean-Jacquers Augier, ο οποίος δημιούργησε μια εταιρεία διανομών στην Κίνα με έδρα τα νησιά Καϋμάν, με τον συνεταίρο του να κατέχει το 25% εταιρείας στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. O Augier, είπε ότι ο συνεταίρος του ήταν ο Xi Shu ένας Κινέζος επιχειρηματίας.

Οι υπόλοιποι που εμπλέκονται σε σκάνδαλα με offshore εταιρείες, είναι ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και οι δύο κόρες του, η γυναίκα του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσίας Ιγκορ Σουβάλοφ, ο σύζυγος μια γερουσιαστή στον Καναδά καθώς και η κόρη του δικτάτορα στις Φιλιππίνες.

Το δημοσίευμα κλείνει αναφέροντας, ότι περισσότερα από 20 τρισ. δολάρια τα οποία ανήκουν σε μεγιστάνες, είναι πιθανό να βρίσκονται ασφαλισμένα σε offshore εταιρείες σε νησιά όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, όπου διασφαλίζεται η ανωνυμία των καταθετών τουλάχιστον μέχρι τώρα, καθώς πλέον οι πληροφορίες που διέρρευσαν από τα αρχεία της κυβέρνησης του νησιού, έχουν περισσότερα από 200 gigabytes τα οποία καλύπτουν τις οικονομικές δραστηριότητες στην περιοχή εδώ και μια δεκαετία, ενώ έχουν και πληροφορίες για άλλους φορολογικούς παραδείσους όπως τα νησιά Κουκ, το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη.

Aποκαλύπτουν και τα «Νέα» Ελληνες με offshore στις Παρθένες Νήσους

Οι έρευνες για την αποκάλυψη του μυστικού κόσμου των οφσόρ έγιναν σε δεκάδες χώρες. Πρόκειται για μια έρευνα από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ). Εκτός από τον Guardian στην έρευνα συμμετέχουν μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, ιταλικές, γερμανικές, γαλλικές, ουκρανική, ινδική, το BBC κλπ.

Tα Νέα αποκαλύπτουν σήμερα ότι στις Παρθένες Νήσους υπάρχουν 103 ελληνικές εταιρείες φαντάσματα με περιουσία και οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα αλλά άγνωστες στις φορολογικές αρχές.

Από τις 103 οφσόρ στις Παρθένες Νήσους μόνο 4 έχουν δηλωθεί στις ελληνικές φορολογικές αρχές, σύμφωνα με τα «Νέα». Ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, με δηλώσεις του στην εφημερίδα, αναφέρει ότι προκαλεί μεγάλο προβληματισμό ότι οι ελληνικές οφσόρ είναι έξω από τα ραντάρ των φορολογικών αρχών.

Μέσω offshore το υπουργείο Αμυνας αγόραζε όπλα

Τα στοιχεία της ICIJ αποκαλύπτουν ότι μια επιχείρηση οπλικών συστημάτων που έχει αναλάβει έργα για την Πολεμική Αεροπορία συνδέεται με αδιαφανείς οντότητες στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Η International Hellas ΑΕ (ISI) ήταν μία από τις εταιρείες που ανακοινώθηκε ότι συμμετείχαν στο πρόγραμμα αντισταθμιστικών ωφελημάτων ενός συμβολαίου ύψους 242 εκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή συστημάτων προστασίας των ελληνικών F-16. Η ISI παρείχε επίσης ηλεκτρονικό εξοπλισμό και λογισμικό για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και έχει συνεργαστεί με διάφορα κράτη ανά τον πλανήτη.

Ενας δικηγόρος της ISI Hellas AE, ο Νίκος Καράμπελας, είπε ότι η Bounty Investments κατέχει σήμερα το 40% της ελληνικής εταιρείας αμυντικού υλικού και ότι «έχει πλήρως ικανοποιήσει κάθε υποχρέωσή της προς τις ελληνικές φορολογικές Αρχές». Ο κ. Καράμπελας δήλωσε πως οι άλλες δύο εταιρείες με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους είναι «ανενεργές». Είπε δε ότι η υπεράκτια ISI Ltd. δεν έχει φορολογικές υποχρεώσεις επειδή ποτέ δεν διέθετε μία από τις εταιρείες που ανακοινώθηκε ότι συμμετείχαν στο πρόγραμμα αντισταθμιστικών ωφελημάτων ενός συμβολαίου ύψους 242 εκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή συστημάτων προστασίας των ελληνικών F-16.

Η ISI παρείχε επίσης ηλεκτρονικό εξοπλισμό και λογισμικό για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και έχει συνεργαστεί με διάφορα κράτη ανά τον πλανήτη κεφάλαια. Υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι οι εταιρείες αμυντικού υλικού δεν θα έπρεπε να αποτελούν μέρος τής – σε μεγάλο βαθμό –ανεξέλεγκτης υπεράκτιας οικονομίας. «Οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση συμβατική σχέση μεταξύ υπουργείων Αμυνας και υπεράκτιων εταιρειών κάθε μορφής πρέπει να καταδικαστεί, έστω και για λόγους διαφάνειας, καθώς πρόκειται για έναν τομέα που βρίθει καταγγελιών περί διαφθοράς» είπε ο οικονομολόγος, πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών στο υπουργείο Αμυνας Ευάγγελος Βασιλάκος.

Μέσω offshore το κατάστημα παιχνιδιών Jumbo έκανε ντιλ πολλών εκατ.

Στις 21 Φεβρουαρίου 2007ένα κυπριακό δικηγορικό γραφείο δημιούργησε στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους την υπεράκτια εταιρεία Karpathia Ltd. Χρησιμοποίησε τον ίδιο πάροχο οφσόρ υπηρεσιών που είχε και η ελληνική εταιρεία αμυντικού υλικού, την Commonwealth Trust Limited. Ως εντεταλμένοι διευθυντές της Karpathia ορίστηκαν δύο άλλες εταιρείες. Τα έγγραφα που αποκτήθηκαν από την ICIJ αποκαλύπτουν ότι ο μοναδικός μέτοχος αυτής της μυστηριώδους νομικής οντότητας ήταν ο Απόστολος Βακάκης, πρόεδρος του εμπορικού κολοσσού Jumbo, που είναι μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις.


Τον Ιούλιο του 2007 η Karpathia αγόρασε 3,5 εκατομμύρια μετατρέψιμα ομόλογα που εκδόθηκαν από την Jumbo έναντι 36,7 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Μέσα στους επόμενους έξι μήνες, ενώ η μετοχή της Jumbo παρέμενε στα ίδια σχεδόν επίπεδα, η Karpathia φαίνεται πως είχε μια απροσδόκητη επιτυχία: πούλησε 2,85 εκατ. μετατρέψιμα ομόλογα για 65,1 εκατ. ευρώ – έχοντας κέρδος 28,4 εκατ. ευρώ όπως δείχνουν τα έγγραφα. Οι αγοραστές των ομολόγων παρέμειναν ανώνυμοι και αποτελούν μέρος του μυστηρίου αυτής της συναλλαγής.

Πρώτο θέμα στην εφημερίδα Le Monde οι offshore

Με τίτλο «Τι είναι οι φορολογικοί παράδεισοι, Ποιοι έχουν εκεί τα χρήματά τους» η γαλλική εφημερίδα Le Monde έκανε σήμερα πρώτο θέμα τη φοροαποφυγή Γάλλων [εικόνα]Eπίσης μεταξύ άλλων αναφορών της η εφημερίδα Le Monde παραθέτει μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία (εδώ και εδώ), όπως ότι το κόστος της φοροδιαφυγής μέσω των offshore κοστίζει στην Γαλλία 80 δισ. ευρώ ετησίως ενώ σε Ευρωπαικό επίπεδο η χασούρα αγγίζει τα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο! (Πάνω απο 5 φορές το χρέος της Ελλάδας που είναι 385 δίσ.!!!-29/11/203)


Στην κορυφή της λίστας ένας RothschildΟι Ρότσιλντ δεν θα μπορούσαν να λείπουν απο αυτή την κομπίνα! Η πιο διάσημη και πιο ισχυρή οικονομικά δυναστεία, η ιστορία της οποίας είναι συνυφασμένη με εκείνη του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού και της Νέας Τάξης Πραγμάτων. (βλέπε εδώ και εδώ)Elie de Rothschild - wikipedia

Σύμφωνα με την αποκάλυψη από τα αρχεία της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (ICIJ ) ο Elie de Rothschild, δημιούργησε μια τεράστια αυτοκρατορία offshore μέσω του γαλλικού υποκαταστήματος της οικογένειας του, στην σκιά των φοινίκων των Νήσων Κουκ μεταξύ 1996 και 2003! (Δείτε το βίντεο στην Le Monde)


Η διεύθυνση της Γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα εμφανίζεται ως έδρα οφσορ με έδρα τις Παρθένες Νήσους!!!


Μετά απο ενδελεχή έρευνα του Νίκου η Ολυμπιάδα αποκαλύπτει πως ανάμεσα στις άπειρες λίστες των offshore leaks, βρέθηκε offshore εταιρία με δηλωμένη διέυθυνση την Γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα!


Άμεσα στάλθηκε στον Διεθνή Οργανισμό ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists) και σε όλα τα Ελληνικά πολιτικά κόμματα το ακόλουθο email.…με άμεση συνέπεια να αποσύρουν απο την λίστα την διεύθυνση!

Αξιότιμοι κύριοι,
Στις 15 Σεπτεμβρίου σας έστειλα ένα email σχετικά με το παράξενο γεγονός ότι στην βάση δεδομένων σας συμπεριλαμβάνεται και την ακόλουθη διεύθυνση:
c/o Embassy of the Federal Republic of Germany P O Box 1175 101 10 Athens Greece
Σας ζήτησα εξηγήσεις, δεν έλαβα καμία απάντηση, και μερικές μέρες αργότερα η συγκεκριμένη διεύθυνση αφαιρέθηκε απο την βάση δεδομένων σας.
Δυστυχώς για εσάς, πολλοί άνθρωποι που έχω επικοινωνήσει μαζί τους, δημοσιογράφοι κυρίως, έχουν ήδη κατεβάσει την παλιά βάση δεδομένων σε μορφή csv που είχατε στην ιστοσελίδα σας επιβεβαιώνοντας το εν λόγο περιστατικό της αφαίρεσης.
Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε το παλιό αρχείο nodes.csv που αφαιρέθηκε και το οποίο περιελάμβανε την διεύθυνση που αναφέρομαι

http://www.sendspace.com/file/vjtz3k
Οπότε σας επαναλαμβάνω τις απορίες μου για ακόμη μια φορά:
1. Γιατί μια διεύθυνση πρεσβείας στην Ελλάδα συμπεριλήφθηκε στις βάσεις δεδομένων με τις διαρρέουσες λίστες των υπάρχοντων OFFSHORE; Διαθέτει η πρεσβεία κάποια OFFSHORE ή πρόκειτε για κάτι άλλο;
2. Γιατί αφαιρέσατε την διεύθυνση απο τις διαρρέουσες βάσεις δεδομένων μετά το email μου;
Ελπίζω να απαντήσετε αυτή την φορά τόσο σε εμένα όσο στα Ελληνικά πολιτικά κόμματα που τους κοινοποιήθηκε το εν λόγο περιστατικό!!!
Νίκος.

Η επιβεβαίωση απο την ICIJ και η απάντηση μας


Η ICIJ όπως μπορείτε να διαβάσετε και στο email εδώ, αναγνώρισε ευθέως πως η διεύθυνση έχει αφαιρεθεί απο την νέα λίστα, και έριξε το μπαλάκι στους δημοσιογράφους της Γερμανικής Süddeutsche Zeitung επισημαίνοντας πως ενημερώθηκαν και θα το ερευνήσουν.

Εμείς απο την άλλη, επιμείναμε και επιστρέψαμε με ακόμα ένα email, καθώς πέρα απο την συγκάλυψη που επιχειρείται, ανακαλύψαμε ακόμη μια διεύθυνση η οποία είχε αφαιρεθεί απο την λίστα, Neofitou Vamva 5 10674 Athens GREECE!

Ποιος ήταν ο ενοικιαστής του διαμερίσματος στην Νεοφύτου Βαμβά 5;

Μας το λέει το Πρώτο Θέμα σε ένα αρκετά κουτσομπολίστικο κείμενο μεταξύ άλλων εδώ...Θα μου πείτε απο την άλλη και θα έχετε δίκιο, η πολυκατοικία έχει πολλούς επώνυμους πρώην και νύν ενοικιαστές και ιδιοκτήτες...αλλά τέτοια σύμπτωση;

Απο τότε και μέχρι τώρα δεν υπήρξε καμία περαιτέρω ενημέρωση απο την ICIJ ή την Süddeutsche Zeitung.

Η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση και η δικαιοσύνη, πλέον γνωρίζουν και με τον πιο επίσημο τρόπο για το ποιοί φοροδιαφεύγουν, πώς φοροδιαφεύγουν και με πόσα φοροδιαφεύγουν και καλούνται όλοι σύσσωμα να πράξουν τα δέοντα, χθές και όλας...

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Το μυστικό της Σύρου! Πώς η Goldman Sachs βούλιαξε την Ελλάδα!

Μια συγκλονιστική ομολογία έκανε πριν από λίγες ημέρες ο αντιπρόεδρος της Goldman Sachs Μάικλ Σέργουντ μιλώντας στην ιστοσελίδα του Καναλιού 4 της βρετανικής τηλεόρασης. «Είμαστε απολύτως σίγουροι ότι δεν θα κάναμε σήμερα μια τέτοια συναλλαγή όπως εκείνη» αποκάλυψε (κατόπιν εορτής ασφαλώς) αναφερόμενος στο περίφημο swap που έγινε επί εποχής Σημίτη και ευθύνεται σε τεράστιο βαθμό για την πορεία χρεοκοπίας της χώρας μας.

Αυτό το swap ήταν στην ουσία ένα σκοτεινό δάνειο που δόθηκε για να μπορέσει να εισέλθει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ με τη βοήθεια της δημιουργικής λογιστικής, που έκανε συστηματικά η κυβέρνηση του κ. Σημίτη στην οικονομία. Και, όπως έγραψε πρόσφατα το πρακτορείο Bloomberg, τον Μάρτιο του 2012, ο πρώην επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Σπύρος Παπανικολάου έκανε μια φοβερή δήλωση αναφορικά με το θέμα: «Το 2001, την ημέρα όπου έκλεισε η συμφωνία, η ελληνική κυβέρνηση χρωστούσε στην Goldman Sachs περίπου 600.000.000 ευρώ περισσότερα από τα 2,8 δισ. ευρώ που είχε δανειστεί».

Η συμφωνία της Goldman Sachs με την τότε ελληνική κυβέρνηση πρακτικά αφορούσε ένα swap του ελληνικού δημόσιου χρέους από δολάρια και γεν σε ευρώ με τη χρησιμοποίηση των τότε συναλλαγματικών ισοτιμιών, που επέτρεψε στην ελληνική πλευρά να εμφανίσει μικρότερο ποσοστό χρέους για να καλύπτονται έτσι οι προϋποθέσεις ένταξης στην ευρωζώνη. Ειδάλλως, η χώρα μας δεν θα κάλυπτε τα αναγκαία κριτήρια.
Το κέρδος για την Ελλάδα ήταν ότι «κέρδισε» περί το 2% επί της ονομαστικής αξίας του χρέους της, ενώ για την τράπεζα μια συμφωνία σε βάθος χρόνου που της εξασφάλισε κέρδη πέντε φορές των αρχικώς προβλεπομένων.

Στον ισολογισμό για το έτος 2010, που κατατέθηκε στη Βουλή με υπουργό Οικονομικών τον Ευ. Βενιζέλο, αναφέρεται ότι τη συγκεκριμένη χρονιά εκείνο «το εκτός αγοράς» swap πρόσθεσε στο χρέος 5,2 δισ. ευρώ. Ηταν η χρονιά που το ποσόν καταγράφηκε επίσημα στο χρέος, ύστερα από πιέσεις που άσκησαν η Eurostat και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δηλαδή με βάση αυτήν τη συμφωνία η Ελλάδα βρέθηκε να χρωστά στην τράπεζα 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ για ένα δάνειο των 2,8 δισ.

Τα 600.000.000 ήταν η προμήθεια της Goldman Sachs, που πλήρωσε εν αγνοία του ο Ελληνας φορολογούμενος σε ένα βράδυ. Βέβαια, το κόστος εκείνου του swap δεν ήταν μόνο τα 600.000.000 της προμήθειας. Ωσπου να αποπληρωθεί το 2037 θα κοστίσει συνολικά στην Ελλάδα 16 δισ. ευρώ!

Ηταν μια από τις μαύρες σελίδες του «εκσυγχρονιστή» Κώστα Σημίτη, που τον πρόβαλε η διαπλοκή ως τον άνθρωπο που υποτίθεται ότι θα άλλαζε τη χώρα. Και μπορεί η συγκεκριμένη συμφωνία να ολοκληρώθηκε το 2001 (όταν πια τον κ. Παπαντωνίου είχε διαδεχθεί στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ο έτερος εκλεκτός του κ. Σημίτη, Νίκος Χριστοδουλάκης), αλλά τα χρόνια εκείνα το μαγείρεμα των αριθμών ήταν εκτεταμένο και είχε ξεκινήσει από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν υπουργός Οικονομικών ήταν ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος είχε για δεξί του χέρι τον Γιάννη Στουρνάρα. Στην ίδια πάντως κατεύθυνση (δηλαδή της υπερχρέωσης των επόμενων γενεών) ήταν εκτός του συγκεκριμένου swap και οι μέθοδοι των τιτλοποιήσεων που εφάρμοζε η κυβέρνηση Σημίτη. Παρουσιάζοντας τις τιτλοποιήσεις σαν πανάκεια προεισπράττονταν έσοδα από τα Λαϊκά Λαχεία, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων κ.λπ. Σήμερα, στον καιρό της φοβερής κρίσης, τα έσοδα λείπουν από τους συγκεκριμένους φορείς, καθώς είναι υποθηκευμένα για πολλά χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι να καταβάλλει στους φορείς αυτούς κονδύλια ο Προϋπολογισμός, τα οποία προέρχονται από δανεισμό.

Επί ημερών του κ. Παπαντωνίου ως υπουργού Εθνικής Οικονομίας είχαν αρχίσει άλλωστε όλες οι «προετοιμασίες» για το εκσυχρονιστικό «θαύμα» του κ. Σημίτη, που κατέληξε σε εθνική τραγωδία. Οι γνωρίζοντες μάλιστα τα παρασκήνια τονίζουν ότι το μεγάλο μυστικό βρίσκεται στο 1998, όταν ανακοινώθηκε η υποτίμηση της δραχμής στο πλαίσιο της πορείας που είχε χαραχθεί για την είσοδο στο ευρώ. (Εναν χρόνο αργότερα, το 1999, εξασφαλίστηκε η συμφωνία για την ένταξη στην ΟΝΕ και έτσι έπρεπε να ξεκινήσει η διαδικασία μετατροπής του δημόσιου χρέους σε ευρώ.) Ο κ. Σημίτης ήταν πρωθυπουργός, ο κ. Παπαντωνίου πανίσχυρος «τσάρος» της οικονομίας και ο κ. Στουρνάρας πρόεδρος του ΣΟΕ και δεξί του χέρι. Συνέβη μάλιστα τότε να προβλεφθεί με απόλυτη ακρίβεια (και πολλές απορίες στους παροικούντες) ως και το Σαββατοκύριακο της υποτίμησης από γνωστή ξένη τράπεζα, κάτι που απέφερε (εύλογα) τεράστια κέρδη σε όσους πήραν (εκ του ασφαλούς ή όχι, δεν έχει σημασία) το σχετικό ρίσκο. Λέγεται δε ότι μόνο τα νόμιμα bonus από την επιτυχή πρόβλεψη έφτασαν περί τα 10.000.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση το δίδυμο Παπαντωνίου - Στουρνάρα ήταν οι αρχιτέκτονες της πορείας που κορυφώθηκε μετά τις εκλογές του 2000. Εκτός από στενοί συνεργάτες μάλιστα οι δυο τους έγιναν και κουμπάροι και εκείνη την περίοδο απέκτησαν και τις διπλανές πολυτελείς βίλες στη Σύρο, περνώντας μαζί τις διακοπές τους και ανταλλάσσοντας, σε απόλυτα εμπιστευτική βάση (όπως και για το θέμα του swap), σχέδια και απόψεις για την οικονομική πορεία της χώρας και το δικό τους πολιτικό μέλλον.

Ο κ. Παπαντωνίου είχε υπερασπιστεί μάλιστα, όταν χρειάστηκε, το swap λέγοντας ότι «αποτελεί συνήθη πρακτική» και -αποκρύπτοντας όμως τους ακριβείς όρους του- ότι «όλες οι χώρες της ευρωζώνης το έχουν χρησιμοποιήσει εκτενώς». Στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού του 2001, επί των ημερών του, άλλωστε, έγραφε ότι «στόχος είναι η μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους με τη χρήση εξελιγμένων χρηματοοικονομικών προϊόντων όπως είναι τα swaps επιτοκίων, οι ανταλλαγές επιμήκυνσης του χρέους (extension swaps) κ.τ.λ.».


Οι κύριοι με τα λευκά κολάρα που διέταζαν
Η Goldman Sachs σε ένα βράδυ από εκείνο το swap κέρδισε 600.000.000 ευρώ ντροπιάζοντας μια χώρα της Ευρώπης, της οποίας εκμεταλλεύτηκε την ανάγκη. Το περίεργο και αξιοσημείωτο είναι ότι για πολλά χρόνια μετά το 2001 (που έγινε το swap) η αμερικανική τράπεζα είχε προνομιακή πρόσβαση (τουλάχιστον έως το 2010) σε γραφεία υπουργών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα πολλοί από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ κάνουν ότι ποτέ δεν άκουσαν για την Goldman Sachs, ο αντιπρόσωπος της οποίας στην Ελλάδα άνοιγε με το «έτσι θέλω» τα υπουργικά γραφεία διακόπτοντας συσκέψεις ή οτιδήποτε άλλο. Οι Eλληνες υπουργοί (δίκην Φιλιππινέζας) χαμογελούσαν αμήχανα και συνεργάζονταν με τον επικυρίαρχο τραπεζίτη, που έκανε το κουμάντο. Ο αέρας της Goldman Sachs κόπηκε το 2010, όταν η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς άρχισε να ερευνά το θέμα, μια εξέλιξη που τότε τρόμαξε αρκετούς από «τους κυρίους με τα λευκά κολάρα» στην Ελλάδα.


Η τωρινή ομολογία του κ. Σέργουντ για το «λάθος» του 2001 δίνει άλλη διάσταση σε ένα θέμα που κάθε άλλο παρά έχει περάσει στην αρμοδιότητα της Iστορίας και ζωντανεύει το φάντασμα αυτού του καταστροφικού swap. Εκ των πραγμάτων, όπως τονίζουν πολιτικοί αλλά και νομικοί παράγοντες, θέτει θέμα διερεύνησης ακόμη και σε ποινικό επίπεδο των εγκληματικών ευθυνών όσων χειρίστηκαν το ζήτημα και χρέωσαν την ελληνική κοινωνία με δισεκατομμύρια, που με τη σειρά τους έκαναν το δημόσιο χρέος της χώρας πιο δυσβάστακτο και καταστροφικό.


Ο κ. Παπαντωνίου ήδη ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη σε βαθμό κακουργήματος για μεγάλα ποσά που δεν έχει δηλώσει, καθώς και για την κατηγορία ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Ο φάκελος της περιόδου 1998-2004 είναι ασφαλώς πολύ ευρύτερος και πολλές πτυχές του παραμένουν ακόμη άγνωστες ως προς τα εγκλήματα που έχουν γίνει εις βάρος του τόπου. Ο κ. Σημίτης έχει καταφέρει ως τώρα να μη λογοδοτήσει, όπως επιχειρεί να το αποφύγει και ο κ. Στουρνάρας, που βαρύνεται ασφαλώς και με όσα διαπράττει κατά την περίοδο της υπουργίας του.

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Κολοσσιαίο σκανδαλο με ευθύνη Προβόπουλου και ενδεχόμενη εμπλοκή Στουρνάρα! Αφορά τα εμβάσματα που έβγαλαν στο εξωτερικο το 2009 “αυτοί που ήξεραν”…

…τι θα κανει ο Παπανδρέου και ο Προβόπουλος!
Ευθεία εμπλοκή της Εμπορικής. Τι ξερει ο Στουρνάρας;
Έβγαζαν έξω εκατομμύρια με ΑΦΜ μεροκαματιάρηδων, αλλά ο Προβόπουλος “δεν πήρε είδηση”!Το παρατραπεζικό «ξέπλυμα» με τη λίστα των 52.000 καταθετών του εξωτερικού

Πόσο τυχαίο μπορεί να είναι το γεγονός ότι ένας ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενων δωματίων από τη Σκιάθο, μια στρατιωτικός από τη Θεσσαλονίκη, ένας 60χρονος από την Κρύα Βρύση και ένας κάτοικος των Αθηνών εμφανίστηκαν να εμβάζουν δεκάδες εκατομμύρια στο εξωτερικό χωρίς οι ίδιοι να έχουν καμιά ανάμιξη με την υπόθεση; Είναι απλά λάθη αφηρημένων τραπεζικών υπαλλήλων ή μήπως
από πίσω κρύβεται ένα τεράστιο σκάνδαλο;

Η εκπομπή Ρεπορτάζ στο Αction24 αποκάλυψε όλα τα συγκλονιστικά στοιχεία για μια υπό διερεύνηση υπόθεση του ΣΔΟΕ, η οποία φαίνεται ότι ακουμπά παρατραπεζικό κύκλωμα το οποίο χρησιμοποιώντας φορολογικά στοιχεία ανυποψίαστων πολιτών φρόντισε να κρύψει τους πραγματικούς αποστολείς εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε με αφορμή την διαβόητη λίστα των 52.000 προσώπων που ένβασαν χρήματα σε χώρες του εξωτερικού κατά την έναρξη της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας. Η συγκεκριμένη λίστα στάλθηκε στις περιφερειακές Διευθύνσεις του ΣΔΟΕ κατόπιν εντολής του πρώην ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, κ. Ιωάννη Διώτη.

Από τον έλεγχο όμως των προσώπων που φαίνονται στις επίσημες λίστες να ένβασαν περισσότερα από πέντε εκατομμύρια ευρώ προέκυψαν σημεία και τέρατα.

Από τους 38 συνολικά πολίτες ελέγχθηκαν περίπου 10. Για τέσσερις από αυτούς προέκυψε ότι δεν είχαν καμία σχέση με την υπόθεση καθώς οι τράπεζες χρησιμοποίησαν τα ΑΦΜ τους. Αντίθετα, σε μια περίπτωση αποδείχτηκε ότι τα χρήματα τα ενέβασαν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, σε μια άλλη εφοπλιστής ο οποίος υπήρξε και συνιδιοκτήτης μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Στη δε τρίτη περίπτωση από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ προέκυψε ότι τα χρήματα τα ενέβασε η ίδια η τράπεζα!

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις τρεις από τις τέσσερις περιπτώσεις τα «λάθη» έγιναν από την Εμπορική Τράπεζα η οποία απορροφήθηκε από την Alpha Bank. Η εκπομπή επικοινώνησε με τους επικεφαλής του Ιδρύματος οι οποίοι δεν θέλησαν να προχωρήσουν σε κάποιο σχόλιο. Το ίδιο συνέβη και με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας καθώς οι «αρμόδιοι» ξέχασαν να απαντήσουν.

Τα ερωτηματικά τα οποία προκύπτουν είναι τεράστια και αφορούν πλέον και την Τράπεζα της Ελλάδος ο εποπτικός ρόλος της οποίας ελέγχεται στην συγκεκριμένη υπόθεση. Το γεγονός ότι από τα 10 πρόσωπα που ελέγχθηκαν αποδείχθηκε πως τα 4 δεν ήταν καν εκατομμυριούχοι αλλά ανυποψίαστοι πολίτες τα ΑΦΜ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν λέει από μόνο του πολλά και αφήνει να εννοηθεί το τι ενδέχεται να έχει συμβεί.

Ο γεωργός και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Τον Νοέμβριο του 2011 ο 58χρονος τότε Δημήτρης Κουπαντσής, γεωργός από την Κρύα Βρύση Γιαννιτσών, επιστρέφοντας στο σπίτι του ειδοποιήθηκε από τον γαμπρό του ότι καλείται από το ΣΔΟΕ προκειμένου να δικαιολογήσει ποσά ύψους 9 εκατομμυρίων€ ευρώ που φέρεται να είχε εμβάσει σε Ολλανδία και Ισπανία.

Η μοναδική συναλλαγή που είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή με την Εμπορική Τράπεζα ήταν ένα στεγαστικό δάνειο 20.000 ευρώ. Από τα στοιχεία που προσκόμισε αλλά και τον έλεγχο του ΣΔΟΕ αποδείχτηκε ότι το ΑΦΜ του είχε χρησιμοποιηθεί και ότι πραγματικός αποστολέας των 9 εκατ. ήταν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, με τα οποία η δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής επικοινώνησε αλλά απάντησε δεν έλαβε.

Ο ιδιοκτήτης διαμερισμάτων και ο εφοπλιστής

Η δεύτερη υπόθεση «ανύπαρκτου εκατομμυριούχου» αφορά τον κ. Σταύρο Φραγκούλα, ιδιοκτήτη ενοικιαζόμενων δωματίων από τη Σκιάθο. Στις 21 Οκτωβρίου 2011 ο κ. Φραγκούλας ειδοποιήθηκε από δημοσιογράφους ότι οι λίστες του υπουργείου τον εμφανίζουν να ένβασε στο μακρινό Χονγκ Κονγκ 8.5 εκατομμύρια δολάρια!

Στις 14 Δεκεμβρίου του 2012 κλήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να δικαιολογήσει τα εκατομμύρια δολάρια που φέρονται ότι κατέληξαν από κατάστημα της Εμπορικής στον Πειραιά στην Τράπεζα ΗSBC του HONGKONG με αποδέκτη του εμβάσματος τον κ. Ηolman Fenwick Willan.

Μετά από εισαγγελική παραγγελία και αφού από τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκόμισε κατάφερε να πάρει στα χέρια του το πόρισμα του ΣΔΟΕ από το οποίο προέκυψε ότι το ποσό των 8.500.000 δολαρίων μεταφέρθηκε από την εταιρία «KARINA PROP-SAILING SHIPMANAGEMENT INC» στην Κηφισιά, προς τον κ. Ηolman Fenwick Willan σε λογαριασμό που διατηρούσε ο ανωτέρω στην Τράπεζα HONGKONG SHANGHAI BANKING CORPO.

Ωστόσο από περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι τα στοιχεία της εταιρίας «KARINA» αλλά και το ΑΦΜ ήταν εικονικά. Πίσω δε από το έμβασμα φέρεται να βρίσκεται εφοπλιστής ο οποίος υπήρξε και συνιδιοκτήτης μεγάλης αλυσίδας Σούπερ Μάρκετ!

Η στρατολόγος και ο άνεργος

Δυο ακόμη περιπτώσεις αφορούν μια στρατολόγο από τη Θεσσαλονίκη και έναν άνεργο από την Αθήνα.


Η στρατολόγος παρουσιάστηκε να εμβάζει 44.9 εκατομμύρια ευρώ γεγονός που ουδέποτε συνέβη. Από την άλλη πλευρά ο άνεργος από την Αθήνα φιλοξενήθηκε και εκείνος στις λίστες του υπουργείου. Στη δική του υπόθεση η έρευνα του ΣΔΟΕ έδειξε ότι τα χρήματα τα ενέβασε η ίδια η τράπεζα!

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Στο όριο της φτώχειας το 23% των Ελλήνων

το Διυλιστήριο λέει: και στα όρια της αντοχής τους, επίσης..

Το 23% των Ελλήνων ζει λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τα όρια της φτώχειας, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2012 που ανακοίνωσε την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ.
Από την Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών, προκύπτει ότι 914.873 οικογένειες στη χώρα ζουν με εισόδημα μικρότερο των 1.000 ευρώ το μήνα.

Το ποσοστό των ανθρώπων που κινδυνεύουν να διαβούν το «κατώφλι» της φτώχειας το 2012 είναι αυξημένο κατά 1,7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το ποσοστό που καταγράφηκε το 2011 (21,4%) και κατά 3 μονάδες από την έναρξη της κρίση το 2008 (20,1%).

Σημειώνεται ότι το όριο της φτώχειας ανέρχεται στο ποσό των 5.708 ευρώ ετησίως ανά άτοµο, και σε 11.986 ευρώ για νοικοκυριά µε δύο ενήλικες και δύο εξαρτώµενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.

Ως κίνδυνος φτώχειας ορίζεται το ποσοστό των ατόµων που ζουν σε νοικοκυριά, των οποίων το συνολικό ισοδύναµο διαθέσιµο εισόδηµα είναι χαµηλότερο του 60% του εθνικού διάµεσου ισοδύναµου διαθέσιµου εισοδήµατος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιµώνται σε 914.873 και τα µέλη τους σε 2,536 εκατομμύρια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα 2008-2012 καταγράφεται «βουτιά» 32% στις δαπάνες των νοικοκυριών, αλλά και στροφή στα άκρως απαραίτητα, με μετατόπιση από «πολυτέλειες» όπως για ξενοδοχεία, καφενεία, εστιατόρια κ.α. σε ανάγκες όπως η διατροφή και η στέγαση.

koutipandoras.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....