Διυλιστήριο: 08/26/13
ροη αναρτησεων

Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2013

Επιστολή βόμβα στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, το ανώτατο όργανο των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδος, παρεμβαίνει σχετικά με τις εξελίξεις και την διαφαινόμενη απόπειρα συγκάλυψης του σκανδάλου της ΕΛΣΤΑΤ.
Μετά το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, τώρα και η Συντονιστική Επιτροπής Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, σε επιστολή της προς την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, κάνει ευθέως λόγο για απόπειρα συγκάλυψης του σκανδάλου της ΕΛΣΤΑΤ.
Συγκεκριμένα, ζητά να διερευνηθεί ο ρόλος της 5ης Ειδικής Ανακρίτριας του Πρωτοδικείου Αθηνών, μετά τις καταγγελίες του πρώην μέλους του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής Γεωργαντά ότι η ανακρίτρια της είχε ζητήσει να βρεθούν στο σπίτι της.
Όπως τονίζει, αν ισχύουν οι καταγγελίες της κ. Γεωργαντά περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος, τότε οι υπεύθυνοι πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και να τιμωρηθούν παραδειγματικά.
«Ο Ελληνικός Λαός έχει το απαράγραπτο δικαίωμα να μάθει και να υπερασπισθεί την αλήθεια, καταλήγει το Συντονιστικό των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.
Αναλυτικά η επιστολή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου:
Σε συνέχεια του υπ' αρίθμ. 983/19.8.2013 εγγράφου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών σχετικά με τη διερευνώμενη υπόθεση της διόγκωσης του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009 από την ΕΛΣΤΑΤ, η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος απέστειλε σήμερα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έγγραφο με το ακόλουθο περιεχόμενο:
“Αξιότιμη κυρία Εισαγγελέα,
Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, εκτιμώντας ότι η υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των – αποτυχημένων, ακόμη και κατά την ομολογία του ίδιου του ΔΝΤ – Μνημονίων  και, ακολούθως, η έκτοτε διαρκής λήψη αντιαναπτυξιακών και κοινωνικώς ανάλγητων μέτρων οδηγούν στην ολοκληρωτική καταστροφή της Χώρας και στην πλήρη εξαθλίωση του κοινωνικού συνόλου, ζητά την ουσιαστική και πλήρη διερεύνηση όσων καταγγέλλονται σχετικά με την ενδεχόμενη διάπραξη σοβαρότατων αξιόποινων πράξεων από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Πράξεων που αφορούν σκόπιμη και μεθοδευμένη, κυρίως λόγω έλλειψης οιασδήποτε διαπραγματευτικής αντίστασης με βάση την πρακτική που είχε παγίως υιοθετηθεί προηγουμένως, διόγκωση του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009 σε 15,4%.
Κατόπιν σχετικής μηνυτήριας αναφοράς του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (29η Σεπτεμβρίου 2011), οι τότε Οικονομικοί Εισαγγελείς κ.κ. Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης πρότειναν την ποινική δίωξη, και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος, των επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ, ως υπόπτων για τη διάπραξη σειράς αδικημάτων – ιδίως λόγω μη προβολής αυτονόητων διαχρονικών επιχειρημάτων με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα – τα οποία είχαν ως αντικείμενο και την τεχνητή διόγκωση του ύψους του δημοσιονομικού ελλείμματος αλλά και τις εντεύθεν βαρύτατες επιπτώσεις σε βάρος του Ελληνικού Λαού.
Στο μεσοδιάστημα, ωστόσο, οι προαναφερόμενοι Εισαγγελικοί Λειτουργοί έφτασαν στο σημείο να υποβάλουν ως και την παραίτησή τους, αφήνοντας αιχμές για παρεμβάσεις στο έργο τους. Ενώ, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Παρόν» (18-8-2013, φ. 1085, σελ. 6, «Αποκάλυψη-βόμβα: Η Ζωή Γεωργαντά, πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ καταγγέλλει: Μου ζήτησε η Ανακρίτρια να συναντηθούμε σπίτι της!»), η πολιτικώς ενάγουσα και πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, Καθηγήτρια κα Ζωή Γεωργαντά, καταγγέλλει την 5η Ειδική Ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Αθηνών, κα Έλενα Πεδιαδίτη, η οποία χειρίστηκε την υπόθεση αυτή, μεταξύ άλλων ότι «της ζήτησε και συναντήθηκαν εκτός του γραφείου της, σε άλλον χώρο». Επίσης δε της καταλογίζει ότι διέπραξε ανεξήγητη επιλεκτική αξιοποίηση σημαντικότατων καταθέσεων βασικών μαρτύρων, όπως π.χ. της κατάθεσης του προκατόχου του κ. Γεωργίου, Εμμ.  Κοντοπυράκη, αναφορικά με τον τρόπο κατά τον οποίο η σημερινή ΕΛΣΤΑΤ αποδέχθηκε, εντελώς παθητικά και αντίθετα με την πάγια εθνική πρακτική, τη διόγκωση του ελλείμματος. Η ως άνω καταγγελία της κας Ζωής Γεωργαντά αποκτά πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις, όταν από την όλη δικογραφία προκύπτει ανενδοιάστως πως ο κ. Γεωργίου όχι μόνο δεν αντιστάθηκε στις άνωθεν απαιτήσεις για διόγκωση του ελλείμματος, αλλά με δική του πρωτοβουλία – γνωστή τοις πάσι – φρόντισε ν’ απαλλαγεί απ’ όλα τα μέλη της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία είχαν διατυπώσει αντίθετη άποψη.
Μετά και από αυτές τις καταγγελίες, δεν μπορούμε παρά να συγχαρούμε την  Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για το γεγονός ότι ανταποκρίθηκε αμέσως και, κατ’ αρχήν θετικά, στη σχετική αίτηση-αναγγελία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, διαβιβάζοντας το έγγραφό του στους Προϊσταμένους της Εισαγγελίας Εφετών και του Συμβουλίου Επιθεώρησης των Δικαστηρίων, προκειμένου να προβούν σ’ όλες τις νόμιμες ενέργειες σχετικά με τη διερεύνηση των καταγγελιών της κας Γεωργαντά στο σύνολό τους και την αναζήτηση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών της ως άνω Ειδικής Ανακρίτριας για τον τρόπο που περαίωσε την κύρια ανάκριση. Και μάλιστα με την εντελώς ασυνήθιστη σε τόσο σοβαρές υποθέσεις διαδικασία των τυπικών κλήσεων.
Επιπλέον, η κα Γεωργαντά επανήλθε, με νεότερη συνέντευξή της, στο περιοδικό «Επίκαιρα», όπου και σχετικό ρεπορτάζ (22-8-2013, τ. 201, σελ. 8-13), στο οποίο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «στην κατ’ ιδίαν συνάντησή της με την Ειδική Ανακρίτρια Ελένη Πεδιαδίτη στο σπίτι της τελευταίας παρόν ήταν ένα ακόμη πρόσωπο, το οποίο παρουσίασε ως φίλο της η δικαστικός. […] Ο άγνωστος, που μιλούσε σπαστά ελληνικά και αυτοσυστήθηκε ως Ελληνοαμερικανός, θέλησε να μάθει λεπτομέρειες για τη σταδιοδρομία της κας Γεωργαντά, για την παραμονή της στις ΗΠΑ, τις επιστημονικές έρευνές της και γενικά το background της. Στις ερωτήσεις της κας Γεωργαντά για την ταυτότητά του … της είπε πως ζει στην Αστόρια, ενώ στην ερώτησή της για την επαγγελματική ενασχόλησή του απάντησε λακωνικά “σύμβουλος”» (σελ. 12)!
Όλ’ αυτά, λαμβάνοντας υπόψη όσα καταγγέλλονται στην ανωτέρω συνέντευξη και τις λοιπές πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας,  για άνωθεν και έξωθεν παρεμβάσεις στην ΕΛΣΤΑΤ, που εξαρχής αποσκοπούσαν στην τεχνητή διόγκωση του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009, είναι αδιανόητο να παραμείνουν χωρίς ενδελεχή και τεκμηριωμένη δικαστική έρευνα.
Με δεδομένη τη σημασία της εν λόγω υπόθεσης ως προς τη διακρίβωση των συνθηκών, υπό τις οποίες η Πατρίδα μας και ο Ελληνικός Λαός οδηγήθηκαν στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα, καθώς και των σκοπών, με βάση τους οποίους εξακολουθούν να λαμβάνονται συγκεκριμένες, άκρως επικίνδυνες,  αποφάσεις για το κοινωνικό σύνολο, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Χώρας, ανταποκρινόμενοι στον κατά το Σύνταγμα και το νόμο θεσμικό τους ρόλο να μεριμνούν για την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος και των συνταγματικώς και διεθνώς κατοχυρωμένων Δικαιωμάτων του Ανθρώπου  (άρθρο 199 του Κώδικα περί Δικηγόρων), θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά όλες τις σχετικές εξελίξεις, συνδράμοντας το έργο της Δικαιοσύνης, με κάθε θεσμικώς προβλεπόμενο και επιβεβλημένο τρόπο.
Αν όσα καταγγέλλει η κα Ζωή Γεωργαντά έχουν την παραμικρή βάση και υπήρξε πράγματι τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος, και μάλιστα αυτής της έκτασης και υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί των αντίστοιχων εγκλημάτων καθώς και όσοι εμπλέκονται καθ’ οποιονδήποτε τρόπο στη μετέπειτα συγκάλυψή τους, είτε πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα είτε, πολλώ δε μάλλον, για δικαστικούς λειτουργούς, πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά.  Η δε δικαστική έρευνα πρέπει να ολοκληρωθεί με τρόπο που οδηγεί στην αποκάλυψη όλης της αλήθειας.
Ο Ελληνικός Λαός έχει το απαράγραπτο δικαίωμα να μάθει και να υπερασπισθεί την αλήθεια. Και, όπως είναι αυτονόητο και όπως ήδη εκτέθηκε, η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος θα παρακολουθήσει, εκ καθήκοντος, μέχρι τέλους την έκβαση αυτής της υπόθεσης.
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Στο 180% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος

Το ύψος του είναι μεγαλύτερο από το χρέος που είχε η Ελλάδα προτού ξεσπάσει η κρίση
Στο 180% του ΑΕΠ, δηλαδή 321 δισ. ευρώ, σκαρφάλωσε το δημόσιο χρέος στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2013, ύψος μεγαλύτερο από το χρέος που είχε η Ελλάδα το 2009, προτού το ξέσπασμα της κρίσης.

Το χρέος επιβαρύνθηκε κατά 16 δισ. ευρώ εντός του 2013 και είναι υψηλότερο κατά 18 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο του 2012 όποτε ήταν 303 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επικρατεί προβληματισμός και διαφορετικές αντιλήψεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων υπάρχει διχογνωμία, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην τρόικα ανάμεσα στο ΔΝΤ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για το κατά πόσο το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, που ξεπέρασε στο τέλος Ιουνίου τα 321 δισ. ευρώ χωρίς να υπολογίζονται οι εγγυήσεις που καταπίπτουν, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά χωρίς νέο «κούρεμα».
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

«Κλειδώνει» η λίστα κινητικότητας (απολύσεις).

Τα ονοματεπώνυμα περίπου 8.000 δημοσίων υπαλλήλων που θα ενταχθούν στην κινητικότητα θα οριστικοποιηθούν κατά την συνεδρίαση του κυβερνητικού οργάνου μεταρρύθμισης στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ηδη, από τον Ιούλιο έχουν ενταθεί στο πρόγραμμα 4.401 άτομα. Πρόκειται για 2.114 εκπαιδευτικούς, 2.234 σχολικούς φύλακες και 53 υπαλλήλους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Συνολικά στην κινητικότητα θα πρέπει να έχουν ενταχθεί μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου 12.500 εργαζόμενοι. Αμέσως μετά θα ακλουθεί το επόμενο «κύμα» καθώς μέχρι το τέλος του 2013 ακόμα 12.500 θα πρέπει να έχουν μπει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Στην σύσκεψη που θα γίνει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και των υπουργών που εμπλέκονται στις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας θα συμπληρωθεί η «λίστα» με τους υπαλλήλους των υπουργείων. Παράλληλα θα συζητηθούν και οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα γίνουν σε ΕΑΣ, ΕΒΟ και ΛΑΡΚΟ. Όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση επιθυμεί να προχωρήσει στην εξυγίανση των συγκεκριμένων ζημιογόνων ΔΕΚΟ προκειμένου να αποκρατικοποιηθούν.
Οι διαδικασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στο σύνολο των υπουργείων για την καταγραφή των αναγκών και στη συνέχεια την κάλυψη των θέσεων από τους δημοσίους υπαλλήλους που θα μπουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης το πρώτο κύμα κινητικότητας που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2012 και 1.862 υπάλληλοι απορροφήθηκαν σε άλλες οργανικές θέσεις του Δημοσίου.
Πιο συγκεκριμένα, ποσοστό 36% τοποθετήθηκε σε υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (αστυνομικά τμήματα, πυροσβεστική), 22% τοποθετήθηκε σε υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης (καταστήματα κράτησης, δικαστήρια), 20% σε υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας (ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.), 16% σε υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας (νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, ΕΟΠΥΥ κ.λπ.), καθώς επίσης και στα ΚΕΠ και τις Ανεξάρτητες Αρχές της χώρας.
Η αξιολόγηση – μοριοδότηση του προσωπικού που θα γίνει σύμφωνα με τις εγκυκλίους που έχει δώσει στην δημοσιότητα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφορά μόνο σε όσους προέρχονται από υπουργεία και φορείς στους οποίους έχουν προκύψει πλεονάζουσες θέσεις μετά την αξιολόγηση των δομών τους και όχι στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων.
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Οι δικογραφίες για Σαχινίδη και Ζανιά

Ρεπορτάζ: Άννα Κανδύλη
Σε διαγραφή χρεών δύο ιδιωτικών επιχειρήσεων, με συνέπεια να ζημιωθεί το Δημόσιο κατά 12,5 εκατ. ευρώ -και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης- φέρονται να προχώρησαν οι πρώην υπουργοί Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και Γιώργος Ζανιάς, σύμφωνα με δικαστική έρευνα. Από δύο δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί προκύπτουν, σύμφωνα με τους οικονομικούς εισαγγελείς Παναγιώτη Αθανασίου, Γαληνό Μπρη και Γιάννη Δραγάτση, στοιχεία για ενδεχόμενη ποινική ευθύνη των συγκεκριμένων υπουργών και ως εκ τούτου τις απέστειλαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ζητώντας να διαβιβαστούν στη Βουλή βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Οι Γ. Ζανιάς και Φ. Σαχινίδης, με αποφάσεις που έλαβαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους, φέρονται να ευνόησαν τις εταιρίες Αφοί Γεωργίου Α.Ε. και Ωρίων ΑΤΕΒΕ, διαγράφοντάς τους χρέη από φόρους και τέλη και παρέχοντάς τους δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό έγγραφο, η πρώτη δικογραφία, που αφορά μόνο την εταιρεία Αφοί Γεωργίου Α.Ε., σχηματίστηκε έπειτα από αναφορά του δικηγόρου Χρήστου Καρολίδη και η δεύτερη με αφορμή το από 6-12-2012 έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με θέμα «Εξέλιξη της διαδικασίας κατάπτωσης εγγυήσεων στο πλαίσιο επικύρωσης συμφωνίας πιστωτών μεταξύ των εταιρειών Αφοί Γεωργίου Α.Ε., Ωρίων ΑΤΕΒΕ (Βαφειάδης) και του ελληνικού Δημοσίου»: «Από τη διενεργηθείσα προκαταρκτική εξέταση προέκυψαν, κατά τη γνώμη μας, στοιχεία περί ενδεχόμενης ευθύνης των διατελεσάντων υπουργών Οικονομικών, οι οποίοι υπέγραψαν: α) τις αποφάσεις παροχής εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου για τη χορήγηση τραπεζικών δανείων στις εταιρείες Αφοί Γεωργίου Α.Ε. και Ωρίων ΑΤΕΒΕ, β) τις αριθ. 2/37179/0025/4-5-2012 (Αφοί Γεωργίου Α.Ε.) και 2/35939/0025/30-4-2012 (Ωρίων ΑΤΕΒΕ) αποφάσεις με τις οποίες υποκαταστάθηκε άμεσα το ελληνικό Δημόσιο στο σύνολο των δικαιωμάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων που απορρέουν από τις δανειακές συμβάσεις για τις οποίες παρασχέθηκε η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και έγινε αποδεκτό το σχέδιο αναδιοργάνωσης - εξυγίανσης που προτάθηκε από τις ανωτέρω εταιρείες, και γ) τις συμφωνίες πιστωτών μεταξύ των εταιρειών Αφοί Γεωργίου Α.Ε., Ωρίων ΑΤΕΒΕ (Βαφειάδης) και του ελληνικού Δημοσίου».
Καταθέσεις που «καίνε»
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Real news, τους πρώην υπουργούς «καίνε» οι καταθέσεις που έδωσε στους οικονομικούς εισαγγελείς η γενική γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους Χριστίνα Παπακωνσταντίνου. Για την εταιρεία Αφοί Γεωργίου Α.Ε. η Χρ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι της είχε παρασχεθεί εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου για τη ρύθμιση υφιστάμενων οφειλών της προς τράπεζες και για χορήγηση νέου κεφαλαίου κίνησης. Όπως σημειώνει, «η εγγύηση αυτή δόθηκε χωρίς η υπόθεση να έχει εισαχθεί στο Συμβούλιο Διαχείρισης και Αξιολόγησης της Εγγυητικής Ευθύνης του Ελληνικού Δημοσίου», ενώ με την υπ’ αριθμ. 2/3719/0025/4-5-2012 απόφαση του υπουργού Οικονομικών εγκρίθηκε σχέδιο αναδιοργάνωσης και εξυγίανσης της ανωτέρω επιχείρησης και αποφασίσθηκε ότι το ελληνικό Δημόσιο θα υποκατασταθεί άμεσα στο σύνολο των δικαιωμάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων που απορρέουν από δανειακές συμβάσεις, για τις οποίες παρασχέθηκε η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου».
Εν ολίγοις δηλαδή, όπως προκύπτει από τη συγκεκριμένη απόφαση, το κράτος μετατρέπεται από εγγυητή σε δανειστή, και μάλιστα, όπως εξηγεί στην κατάθεσή της η Χρ. Παπακωνσταντίνου, προχωρεί και σε «κούρεμα» των δανείων του! «Η ανωτέρω απόφαση ενδέχεται να πάσχει, διότι στα “έχοντας υπόψη” δεν περιλαμβάνεται η γνώμη της αρμόδιας για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων διεύθυνσης του υπουργείου Οικονομικών, όπως προβλέπεται από τον Ν. 4075/11-4-2012.
Με αφορμή την απόφαση αυτή έγινε σύμβαση πιστωτών μεταξύ της εν λόγω επιχείρησης και του υπουργού Οικονομικών, από την οποία παρατήρησα ότι προκύπτει αρμοδιότητα του Συμβουλίου να καθορίζει τη συνολική στάση του Δημοσίου απέναντι στην επιχείρηση όχι μόνο για εγγυημένες από το Δημόσιο τραπεζικές οφειλές, αλλά και για οφειλές από φόρους και τέλη. Συγκεκριμένα, οι απαιτήσεις του ελληνικού Δημοσίου ανέρχονται περίπου σε 11,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,5 εκατομμύρια αφορούν σε εγγυημένα δάνεια και τα 5 εκατ. ευρώ σε φόρους και τέλη. Με τη συμφωνία πιστωτών οι απαιτήσεις αυτές περιορίζονται σε 2,3 εκατ. ευρώ, ενώ το ελληνικό Δημόσιο θα κληθεί να καταβάλει το σύνολο της εγγύησης, χωρίς περιορισμό, δηλαδή από τη συμφωνία πιστωτών προκύπτει όφελος μόνο για την επιχείρηση, ενώ το ελληνικό Δημόσιο θα επιβαρυνθεί με δημοσιονομικό κόστος, λόγω της κατάπτωσης των εγγυήσεων και με ταυτόχρονη απώλεια φορολογικών εσόδων, ανερχόμενων συνολικά στο ποσό των 9,2 εκατ. ευρώ».
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Γιατί ο Πούτιν τα έβαλε με την Ελλάδα;

-Απομακρύνεται από την Αθήνα το πλούσιο ρωσικό «πορτοφόλι». -Στον «πάγο» οι σχέσεις Αθήνας – Μόσχας από το 2009.
Σαν κουβάς με παγωμένο νερό έπεσε στο κεφάλι της Ελλάδας η τοποθέτηση του Ρώσου προέδρου Βαλαντιμίρ Πούτιν για τον «προβληματικό χαρακτήρα» που έχουν οι επενδύσεις στην Ελλάδα.
Σε δηλώσεις του - που κάποιος θα μπορούσε να τις χαρακτηρίσει ακόμα και ανθελληνικές - ο κ. Πούτιν τα έβαλε με τους Ρώσους επενδυτές που ρίχνουν κεφάλαια στη χώρα μας, παρακινώντας τους να...τα πάνε πίσω στη Ρωσία!
«Πρέπει να ερευνήσουμε, γιατί επενδυτές και δικοί μας και ξένοι επενδύουν αρκετά μεγάλα ποσά στο εξωτερικό, αν και έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν αυτό εδώ», ανέφερε ο κ. Πούτιν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης για να συμπληρώσει με νόημα: «Ορισμένοι συνάδελφοι, που είναι παρόντες εδώ, το κάνουν αυτό, αλλά δεν γνωρίζω εάν είναι παρόντες εκείνοι, που επενδύουν αρκετά μεγάλα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό», αφήνοντας σαφείς αιχμές για Ρώσους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Χωρίς να κατονομάσει κάποιον επιχειρηματία, ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε ακόμη και σε «μια αρκετά σοβαρή επένδυση που πραγματοποιήθηκε το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα».
«Η Ελλάδα είναι μια καλή χώρα, πνευματικά κοντινή μας, αλλά γνωρίζουμε ποια οικονομικά προβλήματα υπάρχουν εκεί. Την ίδια στιγμή, εάν ένας επενδυτής επιλέγει μια τέτοια χώρα, προφανώς προβληματική, για τις επενδύσεις του και την προτιμά, ας πούμε, από την Περιφέρεια του Ροστόφ, γεννάται το ερώτημα: γιατί και τι δεν είναι εδώ αρκετό; Μπορεί η ρίζα του προβλήματος να είναι αυτό, που οι επιχειρηματίες ονομάζουν συχνή αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού;» παρατήρησε ο ρώσος πρόεδρος, ζητώντας από τους παριστάμενους να συζητήσουν εκτενώς τις ελλείψεις, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής αυτής του ρωσικού Νότου.
Γιατί τέτοια στάση από τον Πούτιν;
Είναι γνωστό ότι από το 2009 οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας είναι παγωμένες με κύρια υπεύθυνη για αυτό την Ελλάδα.
Η απόφαση της κυβέρνησης Παπανδρέου να ακυρώσει τη συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη είχε προκαλέσει τη δυσφορία του Κρεμλίνου που άρχισε να βλέπει καχύποπτα την Ελλάδα.
Το ίδιο έτος η Αθήνα είχε αρνηθεί να υπογράψει την διακρατική σύμβαση προμήθειας ύψους 1,2 δισ. ευρώ για την προμήθεια των 420+30 ΤΟΜΑ BMP-3HEL, παρά την ύπαρξη διακρατικής συμφωνίας και την έγκριση του ΚΥΣΕΑ.
Παράλληλα τον Φεβρουάριο του 2010 ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Γ. Παπανδρέου είχε αρνηθεί εντέχνως οικονομική βοήθεια της Ρωσίας προκειμένου να μην μπει στο ΔΝΤ και το Μνημόνιο. Οι λόγοι που το έκανε ο κ. Παπανδρέου παραμένουν άγνωστοι…
Από τότε οι Ρώσοι άρχισαν να… «δαγκώνουν» και μάλιστα άσχημα, κάτι το οποίο φάνηκε και στα γεγονότα της Κύπρου, όπου φάνηκε ξεκάθαρα ότι η Μόσχα δεν εμπιστεύεται ούτε την Αθήνα ούτε τη Λευκωσία.
Η επερχόμενη έλευση του Α. Σαμαρά στην εξουσία αναζωπύρωσε τις ελπίδες της Μόσχας ότι κάτι μπορεί να αλλάξει και ο Β.Πούτιν τον δέχθηκε σε κατ' ιδίαν συνομιλία αναβαθμίζοντας το προφίλ του τότε "απλού" προέδρου της ΝΔ.
Στο μεταξύ πίεζαν να υπογραφεί η συμφωνία-πλαίσιο, μια κανονιστική σύμβαση που θα διέπει τις σχέσεις των δύο χωρών στον αμυντικό τομέα η οποία είχε συμφωνηθεί το 2010 στην επίσκεψη του Ευ. Βενζέλου στην Μόσχα. Ωστόσο, τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, αν και η συμφωνία είναι έτοιμη.
Η υπόθεση ΔΕΠΑ, πλήγωσε για άλλη μια φορά τις ελληνορωσικές σχέσεις, αν και όχι τόσο όσο η κατάληξη της ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους της SOCAR.
Είναι ξεκάθαρο πλέον πως οι Ρώσοι θεωρούν τον Α. Σαμαρά «πιόνι» της Μέρκελ και του Ομπάμα.
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Γερμανία:Έρευνα για μίζες στις αμυντικές βιομηχανίες με «άρωμα» Αιγαίου

Οι γερμανικές Αρχές πραγματοποίησαν έρευνες αυτήν την εβδομάδα σε κοινή εταιρεία των ομίλων EADS και ThyssenKrupp καθώς και στα γραφεία της Rheinmetall στη Γερμανία, οι οποίες θεωρούνται ύποπτες για δωροδοκία σε σχέση με συμβάσεις για εξοπλισμό ελληνικών υποβρυχίων, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του κρατικού εισαγγελέα στη Βρέμη.
Στην Αtlas Electronic, κοινή εταιρεία των δυο ομίλων και την Rheinmetall Defence Electronics έγιναν έρευνες καθώς θεωρούνται ύποπτες για δωροδοκία ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ και για φοροδιαφυγή, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του εισαγγελέα, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung.
H ΕΑDS και ThyssenKrupp επιβεβαίωσαν την έρευνα στην κοινή εταιρεία τους, την οποία αγόρασαν από την ΒΑΕ Systems. Η Rheinmetall δεν έκανε κάποιο σχόλιο, αλλά σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, τον οποίο επικαλείται η Sueddeutsche Zeitung, αρνείται τις κατηγορίες.
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Μοιράζει υπερωρίες (Αυγουστιάτικα) ο Χρυσοχοίδης

Δεν πρόλαβε να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και ως υπουργός ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης άρχισε να προκαλεί, αποφασίζοντας να μοιράσει υπερωρίες μέσα στον Αύγουστο στους στενούς του συνεργάτες.

Και μπορεί τα ποσά που θα δοθούν για τις συγκεκριμένες υπερωρίες, τα νυχτερινά και τις αργίες να μην είναι μεγάλα, ωστόσο δείχνουν ξεκάθαρα την προδιάθεση του υπουργού για το πώς προτίθεται να κινηθεί στη συνέχεια.

 Όπως διαβάζουμε σε δύο παρόμοιες αποφάσεις του, που έχουν αναρτηθεί στη Δι@ύγεια με ημερομηνία 6 Αυγούστου, συγκροτείται «συνεργείο για την υπερωριακή απασχόληση, νυχτερινών, Κυριακών και εξαιρέσιμων ημερών εργασίας του προσωπικού που υπηρετεί στο Γραφείο του υπουργού κ. Χρυσοχοΐδη Μιχάλη για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών από 6/8/2013 μέχρι 30/08/2013».

Οι υπερωρίες αφορούν συνολικά 13 υπαλλήλους - συνεργάτες του υπουργού. Οι δέκα θα πληρωθούν από 40 ώρες έκαστος (20 υπερωρίες, οκτώ νυχτερινά και 12 ώρες Κυριακών και εξαιρέσιμων) και οι άλλοι τρεις από 20 ώρες ο καθένας για τον επιπλέον χρόνο που θα απασχοληθούν στην υπηρεσία τους.

Στο μεταξύ, ο υπουργός προσέλαβε -εκτός των παραπάνω- δύο ακόμη υπαλλήλους προκειμένου να στελεχώσει το γραφείο του, δείχνοντας να μην τηρεί σε καμία περίπτωση το αυστηρό μήνυμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προς τους υπουργούς κατά τη συνεδρίαση του πρώτου Υπουργικού Συμβουλίου «να μην προκαλούν».

Γιατί το να αρχίζει να τακτοποιεί τους δικούς του ανθρώπους, μοιράζοντας τους επιπλέον δημόσιο χρήμα από αυτό που ήδη λαμβάνουν, δεν είναι και το πιο σώφρων. Και αν τα ίδια τα στελέχη της κυβέρνησης πρώτα απ’ όλους δεν δείξουν το σωστό παράδειγμα στους πολίτες, δεν θα πρέπει να περιμένουν να αλλάξει προς το καλύτερο και η ελληνική κοινωνία.

Ανάμεσα στους στενούς συνεργάτες του κ. Χρυσοχοΐδη (ειδικός σύμβουλός του για την ακρίβεια), που έχει λαμβάνειν και αυτός από τις υπερωρίες που υπέγραψε ο πολιτικός του προϊστάμενος, είναι και ο 61χρονος πλέον στρατηγός ε.α. Φώτης Νασιάκος. Αυτή, πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζονται οι δυο τους, καθώς όταν ο κ. Χρυσοχοΐδης ήταν υπουργός Δημόσιας Τάξης, ο κ. Νασιάκος ήταν αρχηγός -ο μακροβιότερος στην ιστορία- της Ελληνικής Αστυνομίας.

Επί των ημερών του μάλιστα πραγματοποιήθηκε η εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη και λίγα χρόνια μετά τη συνταξιοδότησή του και την (όχι επιτυχή) ενασχόλησή του με τα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Φθιώτιδα, συναντιέται και πάλι επαγγελματικά με τον υπουργό του ΠΑΣΟΚ, με τον οποίον τον συνδέει στενή φιλία (αλλά και πολλά μυστικά) από την εποχή της συνύπαρξής τους στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Οπως και με τον κ. Ι. Διώτη, που τώρα έχει τα γνωστά μπλεξίματα με τη «λίστα Λαγκάρντ»...
Διαβάστε περισσότερα.... »
....