Ο πλέον γνωστός από τους συλληφθέντες ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ αλ Σαούντ. Σύμφωνα με το Bloomberg, η καθαρή περιουσία του μειώθηκε κατά 3,5 δισ. ευρώ, στα 13,10 δισ., στη διάρκεια της φυλάκισής του. Ο Αλουαλίντ είχε απελευθερωθεί έπειτα από 83 ημέρες κράτησης και είχε εμφανιστεί σημαντικά αδυνατισμένος, αλλά επαινώντας την ηγεσία του βασιλείου. ASSOCIATED PRESS
Περίπου 15 μήνες αφότου είχε αρχίσει η αμφιλεγόμενη, για τον τρόπο με τον οποίον έγινε, επιχείρηση της Σαουδικής Αραβίας κατά της διαφθοράς, ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της. Το κράτος ανέκτησε ποσό ύψους 93,4 δισ. ευρώ από 87 επιχειρηματίες, ορισμένοι εκ των οποίων είναι μεταξύ των πλέον πλούσιων ανθρώπων της χώρας και διέθεταν σημαντική εξουσία υπό τον βασιλιά Φαχντ.
«Χρυσή» φυλακή
Η επιχείρηση κατά της διαφθοράς είχε προκαλέσει πρωτοσέλιδα σε ολόκληρο τον κόσμο πριν από 15 μήνες όταν οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας είχαν συγκεντρώσει ορισμένους από τους πλουσιότερους και ισχυρότερους επιχειρηματίες της χώρας στο πολυτελές ξενοδοχείο Ritz-Carlton του Ριάντ κατηγορώντας τους για διαφθορά. Εδώ και περίπου ένα χρόνο, οι επιχειρηματίες έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν το ξενοδοχείο-χρυσή φυλακή, σε πολλές περιπτώσεις όντας φτωχότεροι κατά μερικά δισ. ευρώ, αλλά σε κάθε περίπτωση έχοντας το κεφάλι τους στους ώμους τους. Η επιτροπή καταπολέμησης της διαφθοράς ανακοίνωσε πως το ποσό των 93,4 δισ. ευρώ που ανέκτησε αποτελείται από μετρητά, ακίνητα, εταιρείες και μετοχές. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας έχει αποκαλύψει ελάχιστα στοιχεία για τους οικονομικούς συμβιβασμούς που έκανε με ορισμένους κατηγορουμένους, πέρα από το ότι έγινε πληρωμή ύψους 870 εκατ. ευρώ από τον πρώην επικεφαλής της εθνικής φρουράς της χώρας. Πριν από περίπου τέσσερις μήνες, ο πρίγκιπας διάδοχος είχε δηλώσει στο Bloomberg ότι έχει συγκεντρωθεί ποσό ύψους 30,5 δισ. ευρώ από τους κατηγορουμένους. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, είναι δύσκολο να επαληθευθούν οι ισχυρισμοί της επιτροπής καταπολέμησης της διαφθοράς εξαιτίας της αδιαφάνειας που καλύπτει τη σαουδαραβική αγορά, όπου εταιρείες σπάνια αποκαλύπτουν στοιχεία για τα οικονομικά τους και για την αξία των ακινήτων τους, επένδυση που προτιμούν οι περισσότεροι πλούσιοι Σαουδάραβες.
Οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας έχουν περιορίσει την ελευθερία κινήσεων πολλών από τους πλούσιους πρώην κρατούμενους, απαγορεύοντάς τους την έξοδο από τη χώρα και παρακολουθώντας τους στενά. Ο πλέον γνωστός από τους συλληφθέντες ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ αλ Σαούντ, ο οποίος απελευθερώθηκε τον Ιανουάριο του 2018. Σύμφωνα με το Bloomberg, η καθαρή περιουσία του μειώθηκε κατά 3,5 δισ. ευρώ στα 13,10 δισ. στη διάρκεια της φυλάκισής του.
Ο Αλουαλίντ είχε απελευθερωθεί μετά 83 ημέρες κράτησης και είχε εμφανιστεί σημαντικά αδυνατισμένος, αλλά επαινώντας την ηγεσία του βασιλείου. Λίγες ημέρες μετά την απελευθέρωσή του είχε πει στο Bloomberg ότι είχε υπογράψει εμπιστευτική συμφωνία με την κυβέρνηση και πως οι επιχειρήσεις του έχουν επιστρέψει στο κανονικό. Η μετοχή του επενδυτικού ομίλου του με ονομασία Kingdom Holdings έχει υποχωρήσει κατά 22%. Ο Αλουαλίντ διαθέτει το 95% της εταιρείας, καθώς και περιουσιακά στοιχεία ύψους 2,3 δισ. ευρώ εκτός Μέσης Ανατολής.
Ο δισεκατομμυριούχος Μοχάμεντ αλ Αμούντι είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Σαουδικής Αραβίας και ένας από τους τελευταίους επιχειρηματίες που απελευθερώθηκαν, στα τέλη Ιανουαρίου 2019. Εξι εβδομάδες νωρίτερα, οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας είχαν επιβεβαιώσει πως είναι φυλακισμένος με κατηγορίες διαφθοράς και δωροδοκίας και πως θα δικαζόταν. Στη διάρκεια της φυλάκισής του η καθαρή περιουσία του μειώθηκε κατά 1,2 δισ. ευρώ, στα 7,6 δισ. ευρώ. Εφτιαξε την περιουσία του χάρη σε κρατικό συμβόλαιο που είχε κερδίσει κατά τη βασιλεία του βασιλιά Φαχντ, ενώ πλέον μεγάλο μέρος της περιουσίας του βρίσκεται εκτός Σαουδικής Αραβίας. Διαθέτει τη μεγαλύτερη εταιρεία καυσίμων της Σουηδίας και είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην πατρίδα του, Αιθιοπία, όπου διαθέτει ορυχεία χρυσού, ξενοδοχεία και αγροτικές εκτάσεις. Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα περιουσιακά του στοιχεία και ποιος τα ελέγχει είναι ασαφής, σύμφωνα με το Bloomberg. O Αλ Αμούντι είναι υγιής και έχει καλή διάθεση, ενώ έχει συναντηθεί με υψηλόβαθμα στελέχη των εταιρειών του, σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο Bloomberg.
O Σαλέχ Κάμελ είναι αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας στον χώρο των χρηματοοικονομικών αλλά και στον κλάδο της υγείας. Απελευθερώθηκε τον Ιανουάριο του 2018 με την καθαρή περιουσία του να έχει μειωθεί στη διάρκεια της φυλάκισής του κατά 611 εκατ. ευρώ, στα 2,6 δισ. ευρώ συνολικά. Ο Κάμελ ήταν επίσης από τους πρώτους Σαουδάραβες «βαρώνους. των μέσων ενημέρωσης και στη δεκαετία του 1970 είχε δημιουργήσει μία από τις πρώτες εταιρείες τηλεοπτικών παραγωγών στη Σαουδική Αραβία, ενώ ήταν από τους πρώτους επενδυτές στον τοπικό μιντιακό γίγαντα Middle East Broadcasting Center. H κυβέρνηση ανέλαβε τον έλεγχο του 60% της εταιρείας MBC, περιλαμβανομένων και μετοχών που ανήκαν στον Κάμελ.
Πηγή www.kathimerini.gr
https://diulistirio.blogspot.com