Διυλιστήριο: 08/24/15
ροη αναρτησεων

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Θεοδωράκης: Υπάρχει ένα σημείο επαφής με τον Λαφαζάνη - ΒΙΝΤΕΟ


«Υπερασπιζόμαστε κι εμείς την ύπαρξη ενός αναλογικότερου εκλογικού νόμου. Θεωρούμε ότι θα έπρεπε αυτή η Βουλή να δώσει έναν νέο εκλογικό νόμο, όπως ζητούν τόσο καιρό οι φιλελεύθερες και οι αριστερές δυνάμεις της χώρας. Δεν είναι σωστό να πηγαίνουμε με αυτόν τον εκλογικό νόμο στην μάχη των εκλογών. Υπάρχει λοιπόν ένα σημείο επαφής» είπε μετά την συνάντησή του με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο επικεφαλή του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

«Οι αντιθέσεις δεν πρέπει να κρύβονται και οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συνομιλούν ανεξάρτητα από το ότι πολλές απόψεις μπορεί να είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Δεν έχουμε πολλά κοινά σημεία πολιτικής με τον κ. Λαφαζάνη και το νέο κόμμα του» δήλωσε.

«Υπήρξε, όμως, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη ένα κοινό σημείο: Υπερασπιζόμαστε κι εμείς την ύπαρξη ενός αναλογικότερου εκλογικού νόμου. Θεωρούμε ότι θα έπρεπε αυτή η Βουλή να δώσει έναν νέο εκλογικό νόμο, όπως ζητούν τόσο καιρό οι φιλελεύθερες και οι αριστερές δυνάμεις της χώρας. Δεν είναι σωστό να πηγαίνουμε με αυτόν τον εκλογικό νόμο στην μάχη των εκλογών. Υπάρχει λοιπόν ένα σημείο επαφής. Βέβαια του εξήγησα ότι θεωρούμε ότι πρέπει να τηρηθεί απολύτως το Σύνταγμα και οι προβλέψεις του σε σχέση με την εκλογική διαδικασία. Δηλαδή πρέπει να τελειώσουμε με τις διερευνητικές εντολές, να πάμε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και μετά, αφού διαπιστωθεί η αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης, να πάμε σε κυβέρνηση με την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και εκλογές».

Σε ότι αφορά για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών ο κ. Θεοδωράκης είπε: «Δεν είμαι συνταγματολόγος. Είναι όμως σίγουρο ότι για τις 20 του μήνα υπάρχει μια μεγάλη δυστοκία. Εννοώ πως δεν βγαίνουν οι μέρες. Νομίζω ότι η 27η του μήνα μπορεί να είναι μια ημερομηνία εκλογών. Πρέπει πάντως μέσα στον Σεπτέμβριο να έχουμε τελειώσει. Από τη μία η χώρα πρέπει να αποκτήσει κυβέρνηση γιατί τα προβλήματα είναι πάρα πολλά σε όλους τους τομείς –και σε εθνικούς τομείς υπάρχουν προβλήματα- αλλά από την άλλη πρέπει να τηρήσουμε και το γράμμα του Συντάγματος».

Για την πρόταση του κ. Λαφαζάνη να ψηφιστεί τώρα ο νόμος για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών δήλωσε: «Αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει με το πρώτο κόμμα. Εμείς είμαστε έτοιμοι, έχουμε συγκεκριμένη θέση για τον εκλογικό νόμο. Θεωρώ, όπως σας είπα, ότι θα ήταν προς τιμήν του πολιτικού κόσμου να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Από εκεί και πέρα, εμείς είμαστε μία δύναμη που δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις εξελίξεις στο κοινοβούλιο. Καλό θα είναι πάντως κάποια κόμματα να θυμούνται ότι πρέπει να υπάρχει σχέση μεταξύ εκείνων που υπόσχονται και όσων τελικά γίνονται».

Από πλευράς Ποταμιού στη συνάντηση ήταν παρόντες ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Δημήτρης Τσιόδρας και η Βουλευτής Α’ Πειραιά, Σταυρούλα Αντωνάκου.

Δείτε το βίντεο:


 Πηγή

http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Κίνα: «Πλημμύρα» ρευστότητας ετοιμάζει η Κεντρική Τράπεζα


Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (PBOC) ετοιμάζεται να «πλημμυρίσει» με ρευστότητα το τραπεζικό σύστημα της χώρας, προκειμένου να δώσει ώθηση στον τραπεζικό δανεισμό και να αποτρέψει φυγή κεφαλαίων μετά την υποτίμηση του γουάν, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο Κινέζους αξιωματούχους και συμβούλους της PBOC τους οποίους δεν κατονομάζει.

Μια τέτοια κίνηση, η οποία θα περιλαμβάνει και μείωση του ελάχιστου ποσοστού που οι τράπεζες υποχρεούνται να διατηρούν σε ρευστό, θα σήμαινε ότι οι "μανούβρες" της PBOC των τελευταίων δύο εβδομάδων με το νόμισμα της χώρας δημιουργούν προβλήματα, και την υποχρεώνουν να καταφύγει, τελικά, στα ίδια μέτρα χαλάρωσης που απέτυχαν μέχρι στιγμής να δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να αναμένεται προς το τέλος του τρέχοντος μήνα ή στις αρχές του επόμενου, και θα προβλέπει μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα του ποσοστού που οι τράπεζες υποχρεούνται να διατηρούν σε ρευστό, "απελευθερώνοντας" έτσι για τις τράπεζες κεφάλαια της τάξης των 106,2 δις. δολαρίων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για χορηγήσεις.

Μια επιλογή που μελετάται είναι, να αφορά αυτή η μείωση, στοχευμένα, μόνο τις τράπεζες που εμφανίζουν υψηλές χορηγήσεις προς μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες θεωρούνται "κλειδί" για τη μελλοντική ανάπτυξη της χώρας, αν και η στρατηγική αυτή δεν απέδωσε τα αναμενόμενα κατά το παρελθόν.

«Η Κεντρική Τράπεζα θα προτιμούσε να μην πλημμυρίσει’ ξανά την αγορά με ρευστότητα, αν είχε αυτή τη δυνατότητα" δηλώνει στο Dow Jones Κινέζος αξιωματούχος.
Ωστόσο, ένας νέος γύρος τέτοιων κινήσεων, και μάλιστα αλλεπάλληλων μέχρι το τέλος του έτους, είναι "αναπόφευκτος», σχολιάζει ο Zhang Ming, οικονομολόγος της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών.

Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, επισήμως από την πλευρά της PBOC δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής κανένα σχετικό σχόλιο.

Πηγή: capital.gr

http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Η αντιπολίτευση εναντίον της Μέρκελ - Τους πουλάμε όπλα και παράγουμε πρόσφυγες


ΕΞΑΓΟΥΜΕ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ -ΕΜΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Οι πρόσφυγες δεν εγκαταλείπουν τις χώρες τους για πλάκα. Θα πρέπει να εκδώσουμε ανθρωπιστική βίζα. Να παράσχουμε σε αυτούς τους ανθρώπους νόμιμη πρόσβαση στην Ευρώπη πρότεινε η Γερμανίδα βουλευτής του Die Linke Ανέτ Γκροτ, η οποία επισκέφθηκε, χθες, την ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, στο ύψος της Ειδομένης, και είδε από κοντά την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

Η Γερμανία, είπε η Γκροτ είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς όπλων. Καταστρέφουμε, λοιπόν, με τα όπλα μας χώρες […] Ας δούμε την Υεμένη. Είναι η επόμενη χώρα, όπου παράγουμε πρόσφυγες. Και σε αυτή την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μια ανθρωπιστική καταστροφή. Η Σαουδική Αραβία αγοράζει στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Γερμανία και όλο αυτό είναι μια τρέλα. Γι' αυτό επαναλαμβάνω πως είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε τους πρόσφυγες και να σταματήσουμε τις εξαγωγές όπλων κι αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να το συζητήσουμε εκτενέστερα, δημόσια κατέληξε η Γερμανίδα πολιτικός.
Είναι ντροπή και μένω άναυδη από το γεγονός ότι αναγκάζουμε τους ανθρώπους αυτούς να στραφούν προς τη θάλασσα, να διασχίσουν επικίνδυνα σύνορα και να περπατήσουν χιλιάδες χιλιόμετρα, συμπλήρωσε.

Άδικη η μεταχείριση προς την Ελλάδα

Η Ανέτ Γκροτ στις δηλώσεις που έκανε στο ΑΠΕ, θεωρεί πως η μεταχείριση προς την Ελλάδα είναι άδικη και εξέφρασε τον σεβασμό και τον θαυμασμό της προς τον ελληνικό λαό για τη στάση του απέναντι στους πρόσφυγες.
Είναι πολύ άδικη η μεταχείριση προς την Ελλάδα. Έχω επισκεφθεί τη χώρα σας πολλές φορές κι έχω πάει και στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών. Είδα φοβερά πράγματα και πάντα πίεζα την κυβέρνηση της δικής μου χώρας να στείλει η ίδια και η ΕΕ περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα προκειμένου να μπορέσει να παρέχει βοήθεια στους πρόσφυγες. Κοιτάξτε εδώ, είναι κυρίως εθελοντές αυτοί που μοιράζουν τρόφιμα και ρούχα στους πρόσφυγες, υπογράμμισε η Γερμανίδα βουλευτής.

Είναι γνωστό. πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση και παρ' όλα αυτά εγώ εκφράζω τον σεβασμό και τον θαυμασμό μου προς τον ελληνικό λαό που πραγματικά υποδέχεται τους πρόσφυγες και νοιάζονται γι' αυτούς.

Καθήκον μας να προστατεύσουμε τους πρόσφυγες


Σε ό,τι αφορά τη χώρα της, τη Γερμανία, και τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί από διάφορες πλευρές για τον αυξημένο αριθμό των αιτούντων άσυλο, λόγω του έντονου μεταναστευτικού κύματος, η Ανέτ Γκρος ξεκαθαρίζει τα πράγματα: Όλο λένε ότι έχουμε κατακλυστεί. Μπορείς να δεις το κύμα των προσφύγων. Δεν ήταν κάτι που συνέβη ξαφνικά στη Γερμανία. Αλλά οι αρχές μας ήταν εν υπνώσει και δεν φρόντισαν να φτιάξουν κέντρα υποδοχής για τους πρόσφυγες. Και τώρα τρέχουμε για να βρούμε λύσεις.

Θεωρεί δε, πως η Γερμανία, ως μία από τις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη, που έχει υπογράψει το πρωτόκολλο της Γενεύης, έχει καθήκον, όπως και κάθε άλλη χώρα της ΕΕ που έχει υπογράψει την ίδια συνθήκη, να φροντίσει για τους πρόσφυγες.

Ταραχές στη Γερμανία


Εν τω μεταξύ στην περιοχή της Δρέσδης η αστυνομία συγκρούστηκε με ακροδεξιούς και παραστρατιωτικούς προκειμένου να επιβάλλει την τάξη. Οι ταραχές ξεκίνησαν από τη διαμαρτυρία των τελευταίων έξω από ένα κέντρο υποδοχής προσφύγων.

Σύμφωνα με μαρτυρίες φωτογράφου του πρακτορείου Reuters τουλάχιστον 200 στρατιώτες ενεπλάκησαν το Σάββατο με τις αστυνομικές δυνάμεις, τραυματίζοντας 31 από αυτούς. Οι στρατιώτες ήταν εμφανώς μεθυσμένοι και πέταγαν μπουκάλια και αυτοσχέδια εκρηκτικά στην αστυνομία, ενώ κάποιοι από αυτούς φώναζαν Hail Hitler. H αστυνομιά φοβούμενη νέες επιθέσεις έχει δημιουργήσει μια ζώνη αποκλεισμού γύρω από το Κέντρο.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΙΣΠΑΝΙΑ : «Ρούχα για τους φτωχούς», κέρδη για τους πλούσιους


«Ρούχα για τους φτωχούς», κέρδη για τους πλούσιους

Ενα «όργιο» διαφθοράς και εκμετάλλευσης της αγνής λαϊκής αλληλεγγύης αποκάλυψε η επικεφαλής της μαδριλένικης δημοτικής αρχής Μανουέλα Καρμένα

Διαφημίστηκε ως ένα πρόγραμμα για την ανακούφιση των πιο ευάλωτων, με τους δρόμους της Μαδρίτης να γεμίζουν με κάδους για να αφήνουν οι πολίτες «ρούχα για τους φτωχούς».

Μόνο που η γενναιοδωρία τους δεν ωφέλησε τους υποτιθέμενους αποδέκτες του, αλλά την εταιρεία που διαχειρίζεται το πρόγραμμα.

Η Ecotextile Solidarity, μια κερδοσκοπική εταιρεία, που από αλληλεγγύη έχει μόνο αυτήν που επιδεικνύουν όσοι δωρίζουν είδη ένδυσης, καρπώνεται τα ρούχα και, αντί να τα δίνει στους φτωχούς, τα πουλά σε αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού!

Εξασφαλισμένα κέρδη χάρη στη σύμβαση που έκλεισε με την πρώην δήμαρχο της Μαδρίτης και σύζυγο του συντηρητικού πρώην πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ, Ανα Μποτέγια, μόλις μία εβδομάδα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 25ης Μαΐου.

Την αποκάλυψη έκανε η νέα δημοτική αρχή υπό τη Μανουέλα Καρμένα, επικεφαλής της αριστερής παράταξης «Τώρα Μαδρίτη», έπειτα από τους ελέγχους που ανέλαβε για όλες τις συμβάσεις που έχει συνάψει ο δήμος, στον οποίο κυριαρχούσε το Λαϊκό Κόμμα επί 24 χρόνια.

Στην τελική ευθεία της προεκλογικής εκστρατείας η Μποτέγια έσπευσε να παραχωρήσει για δύο χρόνια στην Ecotextile Solidarity τη διαχείριση 170 κάδων της πρωτεύουσας έναντι 3.200 ευρώ τον καθένα τον χρόνο: ποσό εξαπλάσιο από αυτό που πλήρωνε στον δήμο η εταιρεία Humana, που διαχειριζόταν το πρόγραμμα από το 2011.

Ο δήμος κέρδισε πολλά λεφτά, 612.000 ευρώ ετησίως, υπεραμύνεται της προεκλογικής υπογραφής της η Ανα Μποτέγια, αποφεύγοντας κάθε αναφορά στο τι έγιναν τελικά τα «ρούχα για τους φτωχούς».

Πρόκειται για ψίχουλα μπροστά σε όσα κερδίζει ο ολοένα και αυξανόμενος αριθμός επιχειρήσεων που διαγκωνίζονται για να αναλάβουν δημοτικές συμβάσεις για τη διάθεση των «ρούχων για τους φτωχούς».

Η Humana αναγνώρισε πως το 2014 είχε έσοδα 20 εκατ. ευρώ στην Ισπανία, από τα οποία ισχυρίζεται ότι διέθεσε 2,5 εκατ. σε «ανθρωπιστικό έργο», ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της Οργάνωσης Καταναλωτών και Χρηστών (OCU), αυτές οι επιχειρήσεις κερδίζουν κατ’ ελάχιστον 4 ευρώ ανά ρούχο που πουλούν σε κατάστημα μεταχειρισμένων και 350 ευρώ τον τόνο για τα ρούχα που διαθέτουν στη χονδρική.

Πώς γίνεται αυτό; Απλούστατα: ενώ παραπλανούν τους πολίτες με ονόματα επάξια ευαγών ιδρυμάτων («Ενδυση Αλληλεγγύης», «Βοήθα μας να βοηθήσουμε», «Για έναν καλύτερο κόσμο», «Λίγα δικά σου κάνουν πολλά»), φροντίζουν και πετυχαίνουν στις συμβάσεις να μην περιλαμβάνεται ρήτρα για διάθεση έστω ενός μέρους αυτών των «ρούχων για τους φτωχούς» στους… φτωχούς.

Αυτήν ακριβώς τη «διευκόλυνση» έκανε και η Ανα Μποτέγια, όπως κατήγγειλε εκπρόσωπος της δημάρχου Καρμένα.

Ανακοινώνοντας ότι δεν μπορεί να διακοπεί η σύμβαση, γιατί είναι νόμιμη, αφού δεν περιλαμβάνει όρο που να υποχρεώνει την εταιρεία να προσφέρει «κοινωνικό έργο», δήλωσε πως το ποσό των 612.000 θα δοθεί σε άπορες οικογένειες και προειδοποίησε πως η εταιρεία θα ελέγχεται συστηματικά: «Είναι μια υπόθεση που μας ενοχλεί πολύ. Και είναι σαφές πως δεν πρόκειται να ανανεώσουμε αυτήν τη σύμβαση: ανάλογα προγράμματα θα αναλαμβάνονται από μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις».

Νομικά τρικ

Η Μποτέγια -και το Ρ.Ρ. (Λαϊκό Κόμμα) που την καλύπτει- επιμένει πως (τι κι αν δεν είναι ηθική;) η σύμβαση είναι νόμιμη.

Αλλά η εν εξελίξει επιχείρηση Púnica έβαλε στο μικροσκόπιο τη νομιμότητα των συναλλαγών των αυτοδιοικητικών αρχών με ιδιώτες, περιλαμβανομένων και αναθέσεων διαχείρισης ανάλογων προγραμμάτων.

Στο σκάνδαλο ενέχονται ήδη περισσότεροι από 50 πολιτικοί, δήμαρχοι, αξιωματούχοι και επιχειρηματίες, που συμμετείχαν σε δίκτυο ανάθεσης σε ιδιώτες δημοτικών υπηρεσιών ύψους άνω των 250 εκατ. ευρώ μέσα σε μια διετία, έναντι μιζών 2-3% επί της αξίας της σύμβασης.

Ανάμεσά τους δύο δήμαρχοι του Ρ.Ρ. στην περιφέρεια της Μαδρίτης, που κερδοσκοπούσαν εκμεταλλευόμενοι τις ανάγκες των ευάλωτων και την αλληλεγγύη των πολιτών, προσφέροντας σε «φίλη» εταιρεία τη διαχείριση του προγράμματος «ρούχα για τους φτωχούς».

Ο πρώτος είναι ο πρόεδρος της Ενωσης Κοινοτήτων Νοτιοδυτικής Μαδρίτης, Κάρλος Αλμπέρτο Εστράδα, φίλος του ιδιοκτήτη της εταιρείας Oasis, η οποία συστάθηκε την ημέρα που υπεγράφη η σύμβαση, με την οποία αναλάμβανε τους κάδους συλλογής ρούχων έναντι ετήσιας πληρωμής 1.500-7.000 ευρώ (από 45.000 που πρόσφεραν άλλες εταιρείες) στον κάθε ένα από τους δέκα δήμους της ένωσης, δίνοντας μικρό τμήμα των δωρεών σε ΜΚΟ.

Από τους 137 τόνους ρούχων που συνέλεξε σε έναν μόνο από τους δήμους το 2012, «πρόσφερε σε άπορους» τον έναν τόνο. Παρότι του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για άλλες απάτες, ήταν υποψήφιος του Ρ.Ρ. στις εκλογές του Μαΐου και παραιτήθηκε στις αρχές Αυγούστου.

Η δεύτερη είναι η Ολγα Φερνάντες, πρώην δήμαρχος της Σερανίγιος ντελ Βάγιε, υπόδικη πλέον, που εξακολουθεί όμως να ηγείται της αντιπολίτευσης στον δήμο και να εργάζεται στην Oasis, όπως αποκάλυψε η El Pais.

Και η Ανα Μποτέγια; Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν αυτή η «νόμιμη» σύμβαση θα την οδηγήσει στη Δικαιοσύνη.

Πάντως, ο δικαστής που διερευνά το σκάνδαλο Púnica ζήτησε στοιχεία για άλλες συμβάσεις παραχώρησης, στις οποίες προχώρησαν 12 δήμαρχοι, σε «φίλους» επιχειρηματίες, αυτήν τη φορά για «ξέπλυμα» της εικόνας των δήμων τους. Ανάμεσά τους και η πρώην πρώτη κυρία της Ισπανίας.

πηγή: efsyn.gr

http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Καταγγελία ΟΙΕΛΕ: Εξαίρεση από το ΦΠΑ 23% των ιδιωτικών σχολείων που απευθύνονται στην «ελίτ»

Με επιστολή που απέστειλε την περασμένη Παρασκευή προς τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πολιτισμού & Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά αλλά και προς τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, η ΟΙΕΛΕ κάνει λόγο -με αφορμή την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση- για προνομιακή μεταχείριση ορισμένων ιδιωτικών σχολείων που απευθύνονται στην οικονομική και κοινωνική ελίτ της χώρας, η οποία διευρύνει τις ήδη οξυμένες κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανισότητες, μετατρέποντας την ιδιωτική εκπαίδευση σε προνόμιο των ολίγων.

Όπως αναφέρει: «Η ρύθμιση νόμου με την οποία επιβάλλεται συντελεστή ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια εξαιρεί ιδιωτικά σχολεία βάσει προϋποθέσεων.Γίνεται αντιληπτό σε κάθε πολίτη από την απλή ανάγνωση και μόνο των ονομάτων των εκπαιδευτηρίων που εξαιρούνται του μέτρου ότι η απόφαση την οποία έλαβε η κυβέρνηση είναι εξόφθαλμα άδικη και ενισχύει περαιτέρω τις ήδη οξυμένες εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανισότητες, καθώς μετατρέπει την ιδιωτική εκπαίδευση σε αποκλειστικό προνόμιο ελάχιστων οικογενειών της ελίτ. Υπενθυμίζουμε για μία ακόμη φορά ότι η ιδιωτική εκπαίδευση σήμερα, για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών που εμπιστεύονται τα παιδιά τους σ’ αυτήν, αποτελεί κοινωνικό αγαθό (όπως άλλωστε προβλέπει και το Σύνταγμα) και καλύπτει βασικές εκπαιδευτικές ανάγκες που θα έπρεπε να παρέχει σε όλους το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα».

Προτείνει, δε, την απαλλαγή από την εφαρμογή του συντελεστή των υπηρεσιών που προβλέπονται από το βασικό πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα για χιλιάδες γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά και για το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα που δεν θα μπορέσει να απορροφήσει το κύμα των αποχωρισάντων από την ιδιωτική εκπαίδευση.

«Ζητούμε, έστω και την ύστατη ώρα, λίγες μόλις ημέρες πριν από την έναρξη του νέου σχολικού έτους, να μην εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος για το εν λόγω θέμα πριν υπάρξει ουσιαστικός διάλογος με την Ομοσπονδία μας και άλλους φορείς. Σε διαφορετική περίπτωση οι επιπτώσεις για χιλιάδες γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά και για το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα που θα δυσκολευτεί να απορροφήσει το μεγάλο αριθμό των αποχωρισάντων από τα ιδιωτικά σχολεία, θα είναι ανυπολόγιστες», αναφέρει στις επιστολή της.

Η ΟΙΕΛΕ, τέλος, στην επιστολή της, κοινοποιεί λίστα με ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που εξαιρούνται της εφαρμογής του 23% του ΦΠΑ και των οποίων τα δίδακτρα είναι κατά κανόνα πολύ υψηλότερα από τα μέσα δίδακτρα μικρών και μεσαίων ιδιωτικών σχολείων που υφίστανται τις τεράστιες συνέπειες του μέτρου.

ΕΔΩ η λίστα με τα ιδιωτικά σχολεία που απαλλάσσονται από το ΦΠΑ 23%


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Πλειοψηφία οι Γερμανοί σε θέσεις-κλειδιά στην Κομισιόν

Περισσότερες θέσεις-κλειδιά κατέχουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι Γερμανοί σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε., όπως αναφέρει σχετική έκθεση.

Γερμανοί υπήκοοι κατέχουν 1.382 υψηλόβαθμες θέσεις στην Επιτροπή, ποσοστό 10,2%, και είναι «η μεγαλύτερη ομάδα μπροστά από τη Γαλλία και το Βέλγιο», όπως αναφέρει η «Τέταρτη έκθεση της γερμανικής κυβέρνησης για την παρουσία γερμανικού προσωπικού σε διεθνείς οργανισμούς».

Η γερμανική παρουσία στην Κομισιόν αυξήθηκε κυρίως μετά τον Νοέμβριο του 2014, τόσο σε πολιτικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο. Εννέα από τους 28 Ευρωπαίους επιτρόπους έχουν αναθέσει τη διεύθυνση του γραφείου τους σε Γερμανούς.

Έχοντας προσωπικό στα γραφεία των επιτρόπων η γερμανική κυβέρνηση διασφαλίζει ότι θα μπορεί να επηρεάζει την ευρωπαϊκή νομοθετική διαδικασία. Μέσω των Γερμανών συμβούλων μπορούν να συντονίζονται εγκαίρως τα εθνικά συμφέροντα μεταξύ του Βερολίνου και των Βρυξελλών. Παράλληλα Γερμανοί αξιωματούχοι συντάσσουν και νομοθετικά κείμενα.

Γερμανοί υπάρχουν σε τέσσερις γενικές γραμματείες και έξι επιτροπές, διαθέτοντας τις περισσότερες θέσεις-κλειδιά στη διοίκηση σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Τα προηγούμενα έτη προήχθησαν εκπρόσωποι από τις χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης: η πλειονότητα των νέων υπαλλήλων στην Κομισιόν κατάγονται από τη Ρουμανία και την Πολωνία. Αντίθετα περιορίστηκε σημαντικά η παρουσία της Βρετανίας, με το ενδιαφέρον των νεαρών Βρετανών για μια καριέρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πλησιάζει το μηδέν. Παρ' όλ' αυτά στους άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η παρουσία των Γερμανών είναι πιο περιορισμένη.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Die Zeit: Στο τέλος η Γερμανία θα αναγκασθεί να αποδεχθεί απομείωση του ελληνικού χρέους


Μία από τις πιο έγκυρες γερμανικές εφημερίδες, ιδίως σε πληροφόρηση που έχει να κάνει με το οικονομικό ρεπορτάζ, η Die Zeit, αφιερώνει μεγάλο χώρο στο θέμα του ελληνικού χρέους και επισημαίνει ότι αν και το Βερολίνο θέλει να αποφύγει ένα κούρεμα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αναγκαστεί να συμφωνήσει σε μια απομείωσή του.

Προκειμένου να μην φανεί ότι ξεπερνά για άλλη μια φορά τις κόκκινες γραμμές της σε ό,τι αφορά την κρίση στην Ελλάδα η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ καταφεύγει σε παιχνίδια με τις λέξεις, εκτιμά η Zeit.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε επιστολή του προς τους Γερμανούς βουλευτές επισημαίνει ότι «ενδέχεται να γίνει λόγος για μια περαιτέρω ελάφρυνση των όρων αποπληρωμής» των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται «για κούρεμα».

Είναι γνωστό ότι ο Σόιμπλε υποστηρίζει ότι το κούρεμα του χρέους μιας χώρας δεν είναι εφικτό στο πλαίσιο της ευρωζώνης.

Όμως στην περίπτωση της Ελλάδας, εξηγεί η Zeit, η γερμανική κυβέρνηση έχει βρεθεί σε μια πολύ δύσκολη θέση. Από τη μία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει θέσει ως προϋπόθεση για την περαιτέρω συμμετοχή του στο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας την ελάφρυνση του χρέους της. Και από την άλλη η ίδια η Μέρκελ έχει υποσχεθεί στους Γερμανούς βουλευτές ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα βοήθειας.

Αν η γερμανική κυβέρνηση υποχωρήσει και δεχθεί μια απομείωση του ελληνικού χρέους, φοβάται ότι στο εσωτερικό της χώρας θα την κατηγορήσουν ότι δεν τηρεί τον λόγο της. Αλλά και αν δεν υποχωρήσει και κατά συνέπεια αποχωρήσει το ΔΝΤ κινδυνεύει να αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα.

Τώρα λοιπόν, σημειώνει η Zeit, η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει μέτρα που οικονομοτεχνικά θα έχουν τις ίδιες συνέπειες με ένα κούρεμα του χρέους της Ελλάδας, τα οποία όμως θα αποφύγει να ονομάσει «κούρεμα».

Γι’ αυτό γίνεται λόγος για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μέσω της παράτασης του χρόνου αποπληρωμής του, ώστε η γερμανική κυβέρνηση να συνεχίσει να μπορεί να ισχυρίζεται ότι οι πιστωτές της Ελλάδας θα λάβουν το σύνολο των χρημάτων που έδωσαν στην Αθήνα.

Αυτό όμως είναι μια αυταπάτη, εξηγεί η γερμανική εφημερίδα, καθώς η τρέχουσα αξία του συνόλου των μελλοντικών πληρωμών θα μειωθεί. Με άλλα λόγια: κάποια στιγμή η επιτρεπτή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα μετατραπεί στο απαγορευμένο κούρεμα, όμως το πότε δεν μπορεί κανείς να το πει.

Αυτή τη στιγμή ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα ξεπερνά τα 30 χρόνια, ενώ συζητείται αυτός να διπλασιαστεί και να φτάσει τα 60 χρόνια. Κάτι τέτοιο θα ικανοποιούσε το ΔΝΤ, όταν συζητήσει για το θέμα το φθινόπωρο, καταλήγει η Zeit.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ο Γιουνκέρ αναγνωρίζει την παντελή απουσία της Ευρώπης στο Μεταναστευτικό


Αυτή δεν είναι η Ευρώπη, στην οποία θέλω να ζήσω, υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», σχετικά με το ζήτημα της μετανάστευσης.

«Μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για τις αξίες μας στην Ευρώπη, αλλά πολύ σπάνια» γράφει ο πρόεδρος της Κομισιόν και συνεχίζει: «Έχουμε τα υψηλότερα στάνταρ για άσυλο στον κόσμο, δεν θα διώχναμε ποτέ κάποιον που χρειάζεται την προστασία μας… Αυτό είναι γραμμένο στους νόμους και τις συνθήκες μας, φοβάμαι όμως ότι είναι λιγότερο θεμελιωμένο στις καρδιές μας».

«Όταν μιλάμε για τη μετανάστευση πρέπει να ξέρουμε ότι αναφερόμαστε σε ανθρώπους όπως εμείς» επισημαίνει ο κ. Γιουνκέρ, προσθέτοντας ότι ορισμένοι δεν είχαν την τύχη να γεννηθούν σε μία από τις πλουσιότερες και σταθερότερες περιοχές τους κόσμου, δηλαδή την Ευρώπη.

«Μιλάμε για ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο στη Συρία, από το Ισλαμικό Κράτος, από την τρομοκρατία στη Λιβύη και από τη δικτατορία στην Ερυθραία» υπερθεματίζει ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Παράλληλα, εκφράζει την ανησυχία του λόγω της απόρριψης αυτών των ανθρώπων, διαμηνύοντας ότι «η βία κατά των αιτούντων ασύλου δεν είναι… Ευρώπη». «Με ανησυχεί όταν οι πολιτικοί της άκρας δεξιάς αλλά και της άκρας αριστεράς θρέφουν ένα λαϊκισμό, ο οποίος παράγει μόνο αγανάκτηση, αλλά καμία λύση» προσθέτει ο κ. Γιουνκέρ.

Η ρητορική μίσους και οι απερίσκεπτες δηλώσεις, προειδοποιεί, θέτουν σε κίνδυνο ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ευρώπης, δηλαδή την ελευθερία διακίνησης των ανθρώπων. «Αυτό δεν είναι Ευρώπη» καταλήγει χαρακτηριστικά.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΛΑΕ είσαι εύκολος στόχος!..

     Ο βίος κι η πολιτεία των δύο κομμάτων (κομμουνιστικό και ακροδεξιό) που απόμειναν στην Βουλή να ευαγγελίζονται ''πόλεμο'' εναντίον των μνημονίων,
..είναι γνωστή.

Γνωστός ο βίος τους, γνωστή κι η πολιτεία τους,

..γνωστό και το ''όποιος δε θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινάει''!
Γνωστά λοιπόν κόμματα και μάλλον ακίνδυνα για το σύστημα και συνεπακόλουθα για τα συστημικά Μέσα Μαζικής Προπαγάνδας.
Γι αυτό και δεν κάνουν τον κόπο να τους επιτεθούν, ή μάλλον τους επιτίθενται ίσα-ίσα για το ''ξεκάρφωμα''.

Η συστημική λοιπόν δημοσιογραφική αλητεία που σταυλίζεται στα κανάλια της διαπλοκής και των εργολαβικών-εφοπλιστικών-προμηθευτικών συμφερόντων,
..το μακρύ χέρι του συστήματος,
..ο μπράβος για τις βρώμικες δουλειές,
..ο επαγγελματίας ''δολοφόνος'',
..έχει σε τούτες τις εκλογές έναν πολύ εύκολο στόχο:
Το καινούργιο κόμμα,
..που όμως υπερασπίζεται παλιές αξίες, παλιές κοινωνικές αξιώσεις, και τα ''θέλω'' του λαού,
..όπως αυτά διατυπώθηκαν στις εκλογές του Ιανουαρίου και στο δημοψήφισμα του Ιουλίου,
..και που θα είναι αυτό που θα εισπράξει όλη τη χλεύη, την λάσπη, τις ανήθικες και παράνομες επιθέσεις των χαμαιτυπείων της τάχα ενημέρωσης.

Τα αποτελέσματα των εκλογών είναι για τον λαό από τώρα γνωστά:
Θα πλειοψηφίσουν (αθροιζόμενα) και θα κάνουν κυβέρνηση τα κόμματα που υποστηρίζουν την εφαρμογή μνημονίων,
..τα μνημονιακά κόμματα.
Και θα παραμείνει στην αντιπολίτευση η πραγματική βούληση του λαού του 62%,
..αντιπροσωπευόμενη θέλοντας και μη από παλιά και νέα,
..ντεμέκ και πραγματικά αντιμνημονιακά-αντισυστημικά κόμματα.

Αυτή είναι η πραγματικότητα, χωρίς βέβαια να αντιπροσωπεύει και την αλήθεια.
Κι ο λαός τούτη τη φορά πρέπει να παλέψει με την απατεωνιά που τον περιτριγυρίζει,
..αλλά και με τα φαντάσματα μέσα του,
..γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα ηττηθεί!

Μιά ήττα πικρή, που όμως μεσοπρόθεσμα θα οδηγήσει στην κατάρρευση των νικητών,
..και στην νομοτελειακή πλην θεόπικρη νίκη του λαού,
..γιατί θάχει επιτευχθεί πάνω στα ερείπια της κοινωνίας και της πατρίδας.

Αυτό θα φέρουν οι εκλογές, κι αυτό θάναι το μέλλον μας.
Όποιοι όμως αντέξουν τώρα,
..θα είναι οι νικητές, και προπαντός,
..οι ηθικοί νικητές του μέλλοντος!..


Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....