Διυλιστήριο: 07/21/16
ροη αναρτησεων

Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016

Διώξεις για την χρηματοδότηση του ΙΣΤΑΜΕ του ΠΑΣΟΚΤου Πέτρου Κουσουλού

Διώξεις σε βάρος υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών για συνολική χρηματοδότηση ύψους 400.000 ευρώ που έλαβε το ΙΣΤΑΜΕ (Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών- Ανδρέας Παπανδρέου) άσκησαν οι εισαγγελείς Διαφθοράς.

Πρόκειται για χρήματα που καταβλήθηκαν την περίοδο 2002-2004 από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών για έργα και δράσεις που θα γίνονταν στις Βαλκανικές χώρες και συγκεκριμένα την Αλβανία, την Βουλγαρία αλλά και την Γεωργία.

Παράνομες χρηματοδοτήσεις χωρίς παραστατικά


Από την έρευνα όμως που πραγματοποίησε η εισαγγελέας, Α. Τριανταφύλλου, προέκυψε ότι επρόκειτο για παράνομες χρηματοδοτήσεις καθώς, μεταξύ άλλων, εκείνη την περίοδο η συγκεκριμένη ΜΚΟ δεν είχε (εκ του Νόμου) την δυνατότητα να λαμβάνει ποσά μεγαλύτερα των 60.000 ευρώ!

Εκτός αυτού προέκυψε ότι στους φακέλους με τις… δράσεις δεν υπήρχαν τα απαραίτητα παραστατικά αλλά και ότι σε ορισμένες περιπτώσεις (όπως εκείνη της Αλβανίας) το ΙΣΤΑΜΕ πρώτα έλαβε την χρηματοδότηση και μετά υπέβαλλε την αίτηση για να υπαχθεί στο σχετικό πρόγραμμα!

Θα έπρεπε να απορριφθούν


Από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε –όπως άλλωστε συνέβη στις περισσότερες περιπτώσεις ΜΚΟ- ότι στην περίπτωση του ΙΣΤΑΜΕ ίσχυσε η ρήση του θυμόσοφου λαού «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει». Είναι ενδεικτικό ότι την επίμαχη περίοδο υπουργός Εξωτερικών ήταν ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, ενώ επικεφαλής του Ινστιτούτου ήταν ο Μιλτιάδης Τσόγκας.

Η δικαστική έρευνα έδειξε ότι «η διάθεση των ποσών των χρηματοδοτήσεων αποφασίστηκε χωρίς να ερωτηθούν οι Διπλωματικές Αρχές για την ανάγκη υλοποίησης των προγραμμάτων και χωρίς να αξιολογηθούν οι σχεδιαζόμενες δράσεις».

Επιπλέον από την μελέτη του φακέλου αποδείχθηκε ότι ακόμη και τα παραστατικά δαπανών που κατατέθηκαν «έπασχαν ουσιωδώς»και ως εκ τούτου οι σχετικές δαπάνες θα έπρεπε να είχαν απορριφθεί. Μεταξύ άλλων βρέθηκαν αμετάφραστα ξενόγλωσσα παραστατικά χωρίς θεώρηση από τις ελληνικές Αρχές, πληρωμές με πιστωτική κάρτα (!), δαπάνες τηλεφωνίας για διάφορους πελάτες πέραν της ΜΚΟ και πολλά ακόμη.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι εκείνη παράδοσης επίπλων, ηλεκτρονικών ειδών και πολλών ακόμη αντικειμένων στην έδρα εταιρείας στην Γεωργία της οποίας διαχειριστές ήταν νόμιμοι εκπρόσωποι συνεργαζόμενης ΜΚΟ στο Πρόγραμμα της Γεωργίας, καθώς και οι δαπάνες για αμοιβές του γενικού διευθυντή του ΙΣΤΑΜΕ και εκπροσώπου μιας άλλης συνεργαζόμενης ΜΚΟ καθώς και ενός συγγενή του!

Οι διώξεις που ασκήθηκαν αφορούν το κακούργημα της απιστίας στην υπηρεσία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ εκείνων που είχαν τεθεί επικεφαλής στο ΙΣΤΑΜΕ ήταν και ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς. Ο κ. Κοτζιάς υπήρξε πρόεδρος του ΔΣ για 18 μήνες μέχρι και τον Οκτώβριο του 2009 όταν και παραιτήθηκε για να «αφοσιωθεί στο συγγραφικό του έργο».

Πολιτικά πρόσωπα πίσω από τις ΜΚΟ της ντροπής


Αξιόπιστη πηγή ανέφερε στο ereportaz ότι εάν ποτέ ολοκληρωθεί η έρευνα για τον πακτωλό χρημάτων που έλαβαν οι ΜΚΟ τις προηγούμενες δεκαετίες πολλά πολιτικά πρόσωπα θα χάσουν τον ύπνο τους. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι πολλές ΜΚΟ λειτούργησαν ως όχημα για να εισρέουν στις τσέπες επιτηδείων εκατομμύρια ευρώ του Δημόσιου κορβανά.

Αυτή την στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον 60 ΜΚΟ που φέρονται να έχουν λάβει δεκάδες εκατομμύρια χωρίς να έχουν παράξει το παραμικρό έργο.

Μεταξύ άλλων βρίσκεται «γαλάζια ΜΚΟ-τέρας» στην οποία συμμετέχουν κορυφαίου πανεπιστημιακή, μια ΜΚΟ που ανήκει σε ιδιαίτερα θορυβώδη γυναικεία προσωπικότητα που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και φέρεται να ασχολούνταν με θέματα… ελληνοαλβανικής φιλίας, αλλά και η ΜΚΟ πολύ γνωστού ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου που έλαβε τρία εκατομμύρια ευρώ για να επεκτείνει την… ελληνική Παιδεία στην γειτονική Αλβανία! Πίσω από αυτή κρύβεται κορυφαίος ακαδημαϊκός.


https://diulistirio.blogspot.gr


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

(ΕΓΓΡΑΦΑ) Πορίσματα- σοκ των επιθεωρητών Υγείας: Εμφιαλωμένο νερό από ακάθαρτα εργοστάσια εμφιάλωσηςΣτον εισαγγελέα στέλνουν οι Επιθεωρητές Υγείας δύο εργοστάσια εμφιάλωσης επιτραπέζιου νερού που εδρεύουν στην Κρήτη και την Ηπειρο καθώς μετά από επιτόπιους ελέγχους διαπίστωσαν ότι εμφιαλώνουν νερό χωρίς να τηρoύν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής εντός των εργοστασίων, με αποτέλεσμα να τίθεται υπό αμφισβήτηση η ποιότητα του παρεχόμενου στο κοινό εμφιαλωμένου νερού, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία.

Στα πορίσματά τους,που αποκαλύπτει το newpost.gr ,οι Επιθεωρητές Υγείας,οι οποίοι έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες σαρωτικούς ελέγχους σε πολλά εμφιαλωτήρια νερού σε όλη τη χώρα ,επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, για τα δύο εργοστάσια εμφιάλωσης επιτραπέζιου νερού ότι:

*Δεν διαθέτουν απόφαση έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων

*Στο ένα από τα δύο δεν υπάρχει Υδρογεωλογική μελέτη της πηγής υδροληψίας η οποία να αποτυπώνει την υπόγεια ροή του νερού και τους πιθανούς κινδύνους ρύπανσης από το άμεσο και ευρύτερο περιβάλλον.

*Δεν υπάρχει οριστική άδεια διάθεσης αποβλήτων.

*Στο ένα από τα εργοστάσια ο χώρος των αποδυτηρίων για την εξυπηρέτηση του προσωπικού ήταν ακάθαρτος, όπως και η αποθήκη ετοίμων προιόντων, με κινδύνους επιμόλυνσης των προιόντων της επιχείρησης.

*Οι εργαζόμενοι δεν διέθεταν βεβαιώσεις εκπαίδευσης σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων.

*Το ένα από τα δύο εργοστάσια δεν διέθετε πλήρη χημική εξέταση σε δείγματα προιόντων.

*Το έτερο εργοστάσιο δεν διέθετε στο χώρο εμφιάλωσης σύστημα κατάλληλης επεξεργασίας(φίλτρανση)του αέρα για την κατακράτηση της σκόνης και των μικροοργανισμών ώστε να εξασφαλίζεται ένα πρακτικά στείρο περιβάλλον.

*Ο περιβάλλον χώρος των εργοστασίων ήταν ρυπαρός και ακατάστατος.

*Ο χώρος της αποθήκης ,σε ένα από τα εργοστάσια,δεν ήταν κατασκευασμένος απόλείο και αδιαπότιστο υλικό με αποτέλεσμα να διευκολύνεται τυχόν είσοδος τρωκτικών η εντόμων υγειονομικής σημασίας.

*Στις ετικέτες των εμφιαλωμένων νερών αναγράφεται ο μέσος όρος των αποτελεσμάτων των αναλύσεων του νερού του προηγούμενου έτους, ενώ δεν προσκομίστηκαν νέες ετικέτες. Στις προτάσεις τους οι Επιθεωρητές Υγείας ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα ,ωστόσο όπως προκύπτει υπάρχει καθυστέρηση στη συμμόρφωση από τους υπευθύνους των εργοστασίων.

Δείτε τα πορίσματα των επιθεωρητών Υγείαςhttps://diulistirio.blogspot.gr


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Eπενδύσεις 600 εκατ. ευρώ στον τουρισμό σε Εύβοια και Κρήτη


Δύο άμεσες ξένες επενδύσεις 600 εκ. ευρώ ξένες άμεσες επενδύσεις αξιολογήθηκαν από την Enterprise Greece και εντάχθηκαν από τη Διυπουργική Επιτροπή στη διαδικασία των στρατηγικών επενδύσεων.

Πρόκειται για δύο σύνθετα τουριστικά συγκροτήματα που σχεδιάζονται στην Κάρυστο της Εύβοιας και στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης. Οπως ανακοινώθηκε, τα τουριστικά συγκροτήματα θα περιλαμβάνουν ξενοδοχειακές υποδομές, μαρίνα, ειδικού τύπου τουριστικές υποδομές, και παραθεριστική κατοικία. Τα δύο έργα προβλέπεται να δημιουργήσουν περίπου 600 άμεσες νέες θέσεις εργασίας καθώς και πολλαπλάσιες έμμεσες.

Σύμφωνα με την Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε) τα εν λόγω επενδυτικά σχέδια θα επιφέρουν θετικές επιπτώσεις στην εθνική αλλά και την τοπική οικονομία αναβαθμίζοντας το παρεχόμενο τουριστικό προϊόν και εμπλουτίζοντάς το με νέες υπηρεσίες, εφαρμόζοντας διεθνούς κύρους βέλτιστες πρακτικές και οικολογικά πρότυπα κατασκευής και διαχείρισης, επαυξάνοντας το δίκτυο των μαρίνων της χώρας μας, επιτυγχάνοντας εισροή ξένων κεφαλαίων κατά την περίοδο της αρχικής επένδυσης καθώς και ξένου συναλλάγματος κατά την περίοδο λειτουργίας καθώς και σημαντικών δημοσίων εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους που θα προκύψουν.

Παράλληλα, οι δύο επενδυτές, αραβικών και ρωσικών συμφερόντων, έχουν δεσμευθεί να παράσχουν προσυμφωνημένα και μετρήσιμα ανταποδοτικά οφέλη στην τοπική και ευρύτερη περιοχή, όπως χορηγίες σε κοινωφελείς υποδομές, υποτροφίες και πρακτική εκπαίδευση νέων της τοπικής κοινωνίας, καθώς και αξιοποίηση υπηρεσιών τοπικών επιχειρήσεων, εργατικού δυναμικού της περιοχής και προμήθεια τοπικών προϊόντων στο μέγιστο δυνατό βαθμό.


https://diulistirio.blogspot.gr


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Παπαχριστόπουλος στη Βουλή: Δεδομένο ότι έχουμε πέντε υπόδικους τραπεζίτες. Αιχμές για Βενιζέλο


Ρουκέτες πέταξε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του για την αλλαγή εκλογικού νόμου ο βουλευτής Β Αθήνας των ΑνΕλλ Θαν Παπαχριστόπουλος. Χαρακτήρισε τους Διοικητές των πέντε τραπεζών ως “υπόδικους” για τα θαλασσοδάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα, για τους οποίους “έυχεται να αθωωθούν…” όπως είπε, ενώ άφησε αιχμές κατά της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για το PSI και τη νυχτερινή τροπολογία που ειχε περάσει τότε και στην οποία ειχε διαφωνήσει η ΔΗΜΑΡ αλλα΄και ο Απ Κακλαμάνης και αθώωνε εκ των προτέρων τους υπευθύνους, αλλά και για τον Ευ Βενιζέλο σε σχεση με την υπόθεση Λαυρεντιάδη και την Proton Bank, αλλά και τον Γ Προβόπουλο…Πηγή

https://diulistirio.blogspot.gr


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Εμπρός της γης οι προσκυνημένοι!..

     Είναι δυό-τρείς μέρες τώρα που το blog το ταλανίζει μία απορία:
Τα λόγια χάνουν την αλήθεια και την δύναμή τους όταν προφέρονται από λάθος χείλη, ή τέλος πάντων από χείλη που δεν μας αρέσουν;
Η απάντηση είναι πως κανονικά δεν θάπρεπε, αλλά ναι, συμβαίνει.

Πριν λίγες μέρες
επισκέφθηκε την χώρα ο Μοσχ(αρ)οβισί, ως επίτροπος της "Ενωσης" τοκογλύφων,
..για να επιβάλει την τάξη και να νουθετήσει την αποικία, και μάλιστα μέσα στο ίδιο της το κοινοβούλιο.
Τα μόνα χείλη που βρέθηκαν να του πούν αυτά που όλος ο λαός θα ήθελε να του πεί και ν' ακούσει,
..ήταν αυτά ενός βουλευτή του ακροδεξιού κόμματος,
..ο οποίος με αυτά που είπε στον επίτροπο διαχώρισε και διέσωσε την θέση την δική του και του κόμματός του, απ' την ξεφτίλα που διεξάγοταν εκείνη την ώρα μέσα στην Βουλή.

Τώρα;
Τί κάνουμε;
Χαιρόμαστε και συγχαίρουμε τον βουλευτή, ή όχι;

Πρώτα απ' όλα οργιζόμαστε με τους άλλους βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων που δεν είχαν τον "ανδρισμό", τον ελληνισμό αν θα μπορούσαμε να πούμε, να αρθρώσουν μία λέξη απέναντι στον εισβολέα.
Τόση δουλοπρέπεια, τόση ξεφτίλα απ' τα "δημοκρατικά" κόμματα,
..τόσος ξεπεσμός του κοινοβουλίου.

Και δεύτερον και κυριότερο, εξοργιζόμαστε, γινόμαστε έξαλλοι μ' εμάς τους ίδιους, με τον λαό,
..που αφήσαμε έξω απ' την Βουλή χείλη που θα μπορούσαν με στέρεο ηθικό έρεισμα να προφέρουν τα ίδια λόγια, πιό έγκυρα και πιό αποτελεσματικά.
Είμαστε ένας σκ@τολαός,
..που προκειμένου να χωρέσουν μέσα στην Βουλή,
..ένας Λεβεντομ@λάκας εσχατόγερος που βρωμάει από μακριά απήγανο και προδοσία,
..ένας Ποτάμης που βρωμάει συμφέροντα και βρώμικο χρήμα,
..κι ένας χοντρός εγκληματίας του PSI και του νόμου "περί ευθύνης(!) υπουργών",
..άφησε απ' έξω όλους όσους θα μπορούσαν να του προσφέρουν αληθινά πραγματικές υπηρεσίες.

Δεν φταίει ο ακροδεξιός βουλευτής που είπε αυτά που είπε.
Είχε δικαίωμα να πεί αυτό που ήθελε. Και καλώς τα είπε. Από κάποιον έπρεπε να ακουστούν.
ΦΤΑΙΜΕ ΕΜΕΙΣ,
..που μετά από έξη χρόνια μνημονίων,
..μετά από τόση καταστροφή και προδοσία,
..φτιάξαμε μία Βουλή κατά 85% μνημονιακή, δωσιλογική, δουλοπρεπή και ξεφτιλισμένη.
Φταίμε εμείς που αφήσαμε απ' έξω τους γνήσιους εκπροσώπους μας.

Τέτοιοι είμαστε και αυτά μας αξίζουν.
Ας μην παραπονιόμαστε τώρα για το ποιός λέει τί στο κοινοβούλιο.
Και που έχουμε κοινοβούλιο,
..πολύ μας πάει!..


Υ.Γ. Το blog φημίζεται για τις αιρετικές του ιδέες και γνώμες.
Μην του την πέσετε όλοι μαζί, δεν θα βγεί τίποτα!


Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

(ΕΓΓΡΑΦΟ) Όταν ο Στουρνάρας έδινε μπόνους 75.000 ευρώ στο μισθό του Σκλαβούνη στο ΤΧΣ εν μέσω μνημονίωνΤο 2013, όταν ο Γιάννης Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομίας πετσόκοβε μισθούς,συντάξεις και κοινωνικό κράτος, επέλεγε να αυξήσει τις αποδοχές του τότε επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας -και μετέπειτα στενό συνεργάτη τουΚυριάκου Μητσοτάκη– Χρήστου Σκλαβούνη, κατά 75 χιλιάδες ευρώ και να φτάσει το μισθό του στο δυσθεώρητο ύψος των 175 χιλιάδων ευρώ.

Συγκεκριμένα τον Μάιο του 2013, τοποθετήθηκε στη θέση του Προέδρου του ΤΧΣ, ο κ.Χρήστος Σκλαβούνης μετά την αποχώρηση του Ολλανδού, Πόλ Κόστερ.

Ενώ λοιπόν ο Ολλανδός -με απόφαση πάλι του κ. Στουρνάρα- αμειβόταν με 100.000 ευρώ το χρόνο η υπουργική απόφαση για την τοποθέτηση Σκλαβούνη του έδωσε και αύξηση ύψους 75.000 ευρώ.


https://diulistirio.blogspot.gr


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Πρώην Πρόεδρος Αρείου Πάγου : ''Η δικαιοσύνη δεν μπορεί να αγγίξει πολιτικούς''Με αφορμή την επ’ αόριστον αναβολή του σκανδάλου της Siemens και τον κίνδυνο της παραγραφής – όταν ο Πρώην Πρόεδρος Αρείου Πάγου τόνιζε : «Η δικαιοσύνη δεν μπορεί να αγγίξει πολιτικούς»l

Η επ’ αόριστον αναβολή του σκανδάλου της Siemens και ο κίνδυνος της παραγραφή να είναι προ των πυλών, επιβεβαιώνουν σε ένα βαθμό τις αιχμές κατά του πολιτικού συστήματος που είχε διατυπώσει ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γεώργιος Καλαμίδας ο οποίος είχε αποδώσει την ατιμωρησία των πολιτικών στην προστασία που τους παρέχει το σύνταγμα και η σχετική νομοθεσία .
Σε συνέντευξή του o πρόεδρος του Αρείου Πάγου είχε ξεκαθαρίσει πως «η δικαιοσύνη δεν μπορεί να αγγίξει τα πολιτικά πρόσωπα για πράξεις που κάνανε κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Υπάρχει το Σύνταγμα και ο Νόμος περί ευθύνης υπουργών» και πρόσθεσε πως το μόνο που μπορεί να κάνει η δικαιοσύνη είναι να τους στείλει στην Βουλή και αυτή να αποφασίσει αν μετά θα τους στείλει στην δικαιοσύνη.

Όμως μετά προκύπτει το πρόβλημα των παραγραφών. Ο πρόεδρος δηλώνει πως οι περισσότερες υποθέσεις φτάνουν καθυστερημένα στην δικαιοσύνη και έτσι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί. Χαρακτηριστικά αναφέρει «Έτσι έγινε με το Βατοπέδι όπου απεφάνθη ότι ήταν παραγεγραμένη (η υπόθεση) οπότε δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι»

Ο Γ. Καλαμίδας εξηγούσε ότι αυτό ισχύει βάσει νόμου που θεσπίστηκε για να υπερασπιστεί τους βουλευτές από τυχόν απόπειρες εκβιασμού τους και πως όσο ο νόμος ισχύει η δικαιοσύνη δεν μπορεί παρά να τον σέβεται και εξηγεί πως «Για να αλλάξει η κατάσταση πρέπει να γίνει συνταγματική μεταρρύθμιση.»

Για τους εκπρόσωπους της δικαιοσύνης πιστεύει ότι «Δημιουργούνται εντυπώσεις εις βάρος μας από μια δυο υποθέσεις που απασχολούν τα Μέσα και οι οποίες καθυστερούν» όμως ο ίδιος εξηγεί πως δεν βλέπει δόλο σε αυτές τις υποθέσεις αλλά πραγματικό φόρτο εργασίας των ανακριτικών αρχών, κάτι που έχει διαπιστώσει ο ίδιος έχοντας ζητήσει επίσημη ενημέρωση από ανακριτές για την πορεία ορισμένων υποθέσεων.

Δείτε το ΒίντεοΠηγή

https://diulistirio.blogspot.gr


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Αγωγές αποζημίωσης δισ. ευρώ κατά UBS ετοιμάζουν οι ελληνικές αρχέςτου Παναγιώτη Στάθη

Αγωγή αποζημίωσης δις ευρώ για "παράνομη τακτική" έναντι του ελληνικού Κράτους που υπέστη τεράστια οικονομική ζημία από τη διευκόλυνση μεγαλοφοροφυγαδων ή προσώπων που συμμετείχαν σε εγκληματικές δραστηριότητες να φυγαδεύσουν τα εκατομμύρια τους στο εξωτερικό, ετοιμάζουν εδώ και καιρό οι Ελληνικές αρχές κατά τραπεζικών κολοσσών που φέρονται να διευκόλυναν με κεντρικές οδηγίες αυτές τις πρακτικές. Μετά τις αποκαλύψεις που φέρεται να έκανε το πρώην διευθυντικός στέλεχος της UBS Bradley Birkenfeld , για τις τεχνικές που χρησιμοποιούσε, η UBS μπαίνει πλέον σε πρώτο πλάνο, όμως η έρευνα αφορά και την HSBC, η οποία μαζί με την UBS, έχουν φιλοξενήσει μεγάλα ποσά Ελλήνων που προέρχονται, κατά την εκτίμηση των αρχών, από αδιαφανείς πηγές ή αδήλωτες πηγές. Το θέμα είχε αποκαλύψει το capital.gr απο τις 22-12-2015.

Πρωτόγνωρο

Η διαδικασία μπορεί να είναι πρωτόγνωρη για την Ελλάδα αλλά όχι για ξένες κυβερνήσεις που έχουν πετύχει υψηλές αποζημιώσεις από μεγάλες τράπεζες που αποδεδειγμένα διευκόλυναν το μαύρο χρήμα υπηκόων των χωρών αυτών. Για να προχωρήσει όμως μια τέτοια κίνηση πρέπει να στοιχειοθετηθούν αυτές οι συμπεριφορές. Ήδη αποζημιώσεις με αυτό τον τρόπο πήραν χώρες όπως η Γαλλία ή η Ιταλία καθώς πρόσφατα και η ΗΠΑ που εισέπραξε €163,2 εκατ. και οι απαιτήσεις φτάνουν το 1 δισ. δολάρια. Εν προκειμένω και κυρίως για την UBS, οι αποκαλύψεις δείχνουν κατά την αρχική εκτίμηση, πως υπήρξε κεντρική οδός διαφυγής του μαύρου χρήματος. Ο Birkenfeld ο οποίος εξέτισε ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών σε αμερικανική φυλακή για τον ρόλο που έπαιξε στο σχέδιο φοροδιαφυγής, μετά την αποφυλάκιση του, το 2012, φαίνεται ότι πήρε 104 εκατ. δολάρια, την μεγαλύτερη πληρωμή που έχει δοθεί μέχρι σήμερα από τις ΗΠΑ ως επιβράβευση σε πληροφοριοδότη. Μεγάλο μέρος των πληροφοριών του πρώην τραπεζίτη, αποτέλεσε, τον Ιούλιο του 2008, τον "πυρήνα" της έκθεσης της επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας με βάση την οποία, το 2009, η UBS κατέληξε σε συμφωνία με τις αμερικανικές εισαγγελικές αρχές, στο πλαίσιο της οποίας πλήρωσε πρόστιμο 780 εκατ. δολαρίων προκειμένου να αποφύγει την ποινική δίωξη.

Ο πρώην τραπεζίτης ο οποίος εμφανίζεται, πρόθυμος να βοηθήσει και άλλες κυβερνήσεις που υποπτεύονται πως η UBS μπορεί να τους έχει στερήσει φορολογικά έσοδα έχει δηλώσει πως έλαβε εντολή από τις Ελβετικές αρχές να παραδώσει πληροφορίες για έναν αριθμό λογαριασμών Γάλλων φορολογούμενων, κατόπιν αιτήματος από το Παρίσι. Σε δηλώσεις του δε στους Financial Times έχει περιγράψει το πώς οι τραπεζίτες της UBS εργάζονταν για να ενθαρρύνουν τους πελάτες χωρών όπως η Ελλάδα να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες χρηματοοικονομικής μυστικότητας της τράπεζας, που συνήθως περιλαμβάνουν τη δημιουργία εταιριών "βιτρινών", αριθμημένους λογαριασμούς και καταπιστεύματα. Έτσι οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν πλέον ένα σημαντικό νομικό "οπλοστάσιο" που θα επιτρέψει στη χώρα μας να διεκδικήσει αποζημίωση ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις συγκεκριμένες τραπεζικές πρακτικές που όλα αυτά τα χρόνια ζημίωσαν την οικονομία της χώρας μας. 

Πηγή www.capital.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....