Διυλιστήριο: 11/22/16
ροη αναρτησεων

Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016

Η ΜΟΜΑ ξεκινά τις εργασίες στο Δήμο Μεγαλόπολης στο τελευταίο δεκαήμερο του ΝοεμβρίουΤο Γενικό Επιτελείο στρατού και το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης ανταποκρίθηκαν θετικά τελικά στο αίτημα του Δήμου Μεγαλόπολης για την διάθεση μηχανημάτων στο Δήμο για την αποκατάσταση ζημιών μετά την φυσική καταστροφή του καλοκαιριού. Με συγκεκριμένο έγγραφο το Υπουργείο ενέκρινε την διάθεση και καθόρισε τα μηχανήματα, το προσωπικό και το χρονικό διάστημα των εργασιών.

Μετά από συναντήσεις και συνεννοήσεις του Υπευθύνου Πολιτικής Προστασίας και Αντιδημάρχου κ.Βλασόγιαννη με αξιωματικούς της Μονάδας Μηχανικού, καθορίστηκαν οι προϋποθέσεις παραμονής και εργασίας του προσωπικού, οι συνθήκες διαμονής και σίτισης, η φύλαξη των μηχανήματων, καθώς και οι βασικοί χάρτες επέμβασης και πραγματοποίησης των εργασιών.

Ο Δήμος Μεγαλόπολης ευχαριστεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για την διάθεση του αποσπάσματος ΜΟΜΑ στην περιοχή, καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που συνεργάστηκαν με το Δήμο για την διευθέτηση όλων των απαιτούμενων διοικητικών και επιχειρησιακών προενεργειών.

Εκ του Δήμου

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Προσπάθειες για την αξιοποίηση της οικίας του Παύλου Μελά


Την Παρασκευή 18/11/2016 στο Δημαρχείο Κηφισιάς, μετά από παρότρυνση μελών των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κηφισιάς, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Δημάρχου Θωμάκου Γιώργου και του Προεδρείου του Πολεμικού Μουσείου και συγκεκριμένα του Προέδρου , Αντιναύαρχο Π.Ν., Παναγόπουλο Αθανάσιο και του Αντιπροέδρου, Ταξίαρχο της Π.Α., Γεωργόπουλο Παναγιώτη για την αξιοποίηση της οικίας του Π.Μελά.

Είναι απαράδεκτο όταν κάνεις μουσείο το σπίτι όπου έμενε ο Κεμάλ Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη, να αφήνεις να ''ρημάζει'' το σπίτι όπου σχεδιάστηκε από τον ίδιο τον Παύλο Μελά και από εκεί ξεκίνησε την νικηφόρα πορεία του για την απελευθέρωση της Μακεδονίας μας.  

Σας παραθέτουμε παλιότερη συνέντευξη από την κληρονόμο της οικίας του Παύλου Μελά 

Η εγγονή του ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα μιλάει στην Popaganda για την ιστορική του διατηρητέα οικία που λεηλατείται συνεχώς και χρησιμοποιείται για τελετές από τη Χρυσή Αυγή.

Τατοΐου 50, Κηφισιά. Αντί για κανονική εξώπορτα, μια παράταιρη «σύνθεση» από κοτετσόσυρμα και στο φόντο, βγαλμένη από καρτ ποστάλ εποχής, μια κατοικία των αρχών του αιώνα, εμφανώς ερειπωμένη. Στο μεταξύ διάστημα, κυρίαρχη η εικόνα της εγκατάλειψης: αγριόχορτα και σκουπίδια. Το ίδιο ακριβώς και στο πεζοδρόμιο. Δύσκολα φαντάζεται κανείς προσπερνώντας, είτε με όχημα είτε πεζός, ότι το κτίσμα που ρημάζει είναι ένα μνημείο της νεότερης ιστορίας μας, με τη βούλα του υπουργείου Πολιτισμού. Μόνο αν επιμείνει, σταθεί και περιεργαστεί το χώρο θα διακρίνει τη διακριτική, πνιγμένη στα συνθήματα («σκατά στην Χ.Α») μαρμάρινη πλακέτα, και θα αποκαλύψει ότι στο σπίτι αυτό κάποτε έζησε ο Παύλος Μελάς: «Απ’ εδώ έφυγε ο Παύλος για τη Μακεδονία στα 1904».

Μια πλαστικοποιημένη «ταυτότητα», με τη σφραγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, και ειδικότερα της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Νεοτέρων και Σύγχρονων Μνημείων, μας πληροφορεί για το έργο που σε Α’ φάση συντελείται: επείγουσες εργασίες άρσης ετοιμορροπίας, στερέωσης και προστασίας της διατηρητέας οικίας Παύλου Μελά. Πρόκειται για ανέκδοτο. Καμία απολύτως κινητικότητα δεν προδίδει την πραγματοποίηση οποιονδήποτε εργασιών. Γιατί φυσικά καμία εργασία δεν συντελείται στο χώρο. Οι σκαλωσιές που στέκονται στην είσοδο της οικίας είναι ξεχασμένες τόσο καιρό που αρχίζουν και σαπίζουν .

Οι περιπέτειες που έχει περάσει το περίφημο κτίσμα και μνημείο «προσφέρονται για να γραφτεί μυθιστόρημα», μας λέει η εγγονή του Παύλου Μελά και κληρονόμος του, κ. Ναταλία Ιωαννίδου. Ο άνθρωπος με τη χαλκέντερη υπομονή που έχει υποστεί τα πάνδεινα για να το διασώσει και φιλοτιμήθηκε να μας ανοίξει την πόρτα του για να δούμε την άθλια κατάσταση στην οποία έχει αφεθεί να περιέλθει. Το 100 περίπου τετραγωνικών σπιτάκι του Μελά, εκεί όπου πρόφτασε να ζήσει οκτώ μόλις χρόνια οικογενειακής ευτυχίας με τον μεγάλο έρωτα της ζωή του, τη σύζυγό του Ναταλία και αδελφή του Ίωνα Δραγούμη, και τα δυο τους παιδιά, στο διάβα του αιώνα έχει υποστεί όλων των ειδών τις επιθέσεις. Επιτάξεις, εισβολές μεταναστών, ληστείες και αποψιλώσεις, καταλήψεις, τελετές. Και διεσώθη από δημάρχους αρπακτικά, αυτόκλητους «σωτήρες» κι εθνοκάπηλους χορηγούς. Εσχάτως εμφανίστηκε νέος εχθρός: ο παρανοϊκός ΕΝΦΙΑ που επιβλήθηκε στη συνταξιούχο καθηγήτρια κληρονόμο του, κόντρα στο ευρωπαϊκό σύνταγμα και τη συνθήκη της Γρανάδας.


Όταν η κυρία Ναταλία ξεκλειδώνει την πόρτα του ετοιμόρροπου χαλάσματος, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα βορειότερα του σιδηροδρομικού σταθμού της Κηφισιάς και στην τελευταία τους «επίσκεψη» οι χρυσαυγίτες του αφήσανε τη σφραγίδα τους με μια ελληνική σημαιούλα, αντικρίζεις εικόνες σοκαριστικές: διαλυμένα πατώματα, ξηλωμένες τάβλες, μαδημένους τοίχους, πεσμένα παντζούρια, σπασμένα τζάμια, ξηλωμένα τζάκια και καλοριφέρ μετά από επιδρομές, σκουπίδια που αφήσανε οι τελευταίοι λαθραίοι ένοικοί του. Υπάρχουν περιοχές στο ταβάνι όπου διακρίνονται σαν μικρά ίχνη οι παλιές οροφογραφίες- διάκοσμοι κοσμήματα. Αυτή είναι λοιπόν η τύχη που επιφυλάσσει η Πολιτεία στα μνημεία που η ίδια, συχνά ερήμην των ιδιοκτητών τους, έχει χαρακτηρίσει ως τέτοια; Θλίψη.

Μετακινούμαστε στη σύγχρονη κατοικία, μέσα στο ίδιο κτήμα, όπου ζει η κ. Ναταλία Ιωαννίδου. Είναι το παρατηρητήριό της σε όλες τις κατά καιρούς επιδρομές και η κιβωτός όσων μπόρεσαν και διασώθηκαν από την κατοικία των Μελάδων: σερβάντες, τραπέζια, σερβίτσια, ασημένια σκεύη, φωτογραφικά πορτρέτα, το ρολόι τοίχου που το ζευγάρι έφερε από την Παρισινή Έκθεση το 1900. Αναμνηστικά κειμήλια μιας ευτυχισμένης οικογενειακής ζωής στην εξοχική Κηφισιά. Δεν είναι γνωστό ότι ο ίδιος ο Μελάς έκανε τα σχέδια του σπιτιού. Τα έχει στα χέρια της η εγγονή του, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο, το τελικό σχέδιο να το επεξεργάστηκε αρχιτέκτονας, και μάλιστα επώνυμος. Οι μελετητές υποψιάζονται ότι πρόκειται για δημιούργημα του Τσίλερ, καθώς το κτίσμα θυμίζει παρεμφερή σχέδιά του για το Τατόι.

Η κυρία Ιωαννίδου κάτω από τα βλέμματα των πορτρέτων του Ίωνα Δραγούμη, της γιαγιάς της Ναταλίας και του Μελά, ξετυλίγει τις περιπέτειες του διατηρητέου και τις αγωνίες της για το άδηλο μέλλον του. «Ο πρώην δήμαρχος της Κηφισιάς κ. Χιωτάκης, ήθελε να πάρει το οίκημα τζάμπα, και να ωφεληθεί και σε ψήφους και σε γόητρο. Δεν είμαι όμως διατεθειμένη να ωφεληθεί οποιοσδήποτε για προσωπικό του όφελος», δηλώνει κατηγορηματικά. «Είδατε το γυφταριό έξω στο πεζοδρόμιο;», μας ρωτά κάποια στιγμή συνοφρυωμένη. «Δεν έχει έρθει ποτέ κάποιος από το Δήμο, που τόσο εποφθαλμιά το κτίσμα, για να καθαρίσει. Δεν έχει ούτε φωτισμό».

Οι εισβολές ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’90: «Με το πρώτο κύμα μεταναστών». Κατά διαστήματα βρίσκονταν μέσα στην οικία παρατημένα στρώματα και άλλα πειστήρια της λαθραίας ζωής που φιλοξενήθηκε. «Έχουν συμβεί πολλά». Ανάμεσα σε αυτά, το 2008, και η κατάληψη του κήπου από «παρακλάδι της Χρυσής Αυγής -γιατί η πείρα μου λέει ότι η Χρυσή Αυγή έχει συνιστώσες όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνει η κ. Ιωαννίδου. Καθόταν στην βεράντα της ανύποπτη με τον ξάδελφό της όταν ξαφνικά βλέπει ένα λεφούσι νεαρών να εισβάλλει και να ρίχνει το συρματόπλεγμα της εισόδου κουβαλώντας και στήνοντας αντίσκηνα, μηχανές και τρίποδα. «Τους φώναξα “τι κάνετε εδώ;”. Δεν μου έδιναν καμία σημασία. Πήρα το 100 και κατέβηκα κάτω έξαλλη. Δεν μου φέρθηκαν άσχημα αλλά με αγνοούσαν».«Το κίνητρό τους για να κάνουν κατάληψη ήταν, όπως αποκάλυψαν, το ότι ανέλαβε Υπουργός Πολιτισμού ο κ. Σαμαράς, που έχει “πατριωτικά” αισθήματα. Θέλανε, με άλλα λόγια, να τον πιέσουν για να αποκαταστήσει το κτίσμα». Οι λεπτομέρειες που προσθέτει η συνομιλήτριά μας είναι αποκαλυπτικές για τους δεσμούς των χρυσαυγιτών καταληψιών με την αστυνομία. «Φτάνοντας στο Τμήμα ο επικεφαλής των καταληψιών δεν είχε ταυτότητα. Είπε “έχω άδεια από την αστυνομία να μη φέρω ταυτότητα”, για λόγους προστασίας του. Τα ονόματα των νεαρών εισβολών για ένα μεγάλο διάστημα τα συναντούσα σε όλα τα επεισόδια που σχετίζονταν με τη Χ.Α.».

Το περιστατικό που μας αφηγείται συνέβη Σάββατο. Τηλεφώνησαν απ’ το Τμήμα στην οικία του διοικητή. «Προσπαθούσε να με πείσει να μην κάνω μήνυση», αναφέρει η κ. Ναταλία Ιωαννίδου. Σε λίγη ώρα έφθασε αυτοπροσώπως και στο τμήμα ο διοικητής: «Μην το πάρετε σαν πίεση. Αλλά πρέπει να σας προειδοποιήσω ότι αν κάνετε μήνυση μπορεί να σας πετάξει κάποιος μια μολότοφ», τη συμβούλευε. «Τότε κι εγώ απαιτώ προστασία από εσάς», του απάντησε. «Μα άγνωστοι θα το κάνουν», της αντιγύρισε ο διοικητής ως Πόντιος Πιλάτος.

Η τελευταία πρωτοβουλία που πήρε ήταν να καλέσει τους καταληψίες να ζητήσουν συγγνώμη και το θέμα να λήξει. «Όπως αντιλαμβάνεστε τούς κάλυπτε η αστυνομία, η οποία τρομοκρατούσε τον κόσμο να μην κάνει μήνυση». Ο χρόνος κυλά, το γεγονός σχεδόν ξεχνιέται, ώσπου πέρσι τον Οκτώβριο, την παραμονή της επετείου θανάτου του Μελά («Γιατί έρχονται και κάνουν κάθε χρόνο τελετές, μνημόσυνα με παπάδες και παρελάσεις πατριωτικές οργανώσεις και Χρυσαυγίτες») η κ. Ιωαννίδου βλέπει πρωί πρωί τρεις ανθρώπους με φόρμες να καθαρίζουν το πεζοδρόμιο. Ήταν εξοπλισμένοι όχι απλώς με σκούπες αλλά με φτυάρια και τσουγκράνες.«Βγαίνω και με πολύ ειρωνικό ύφος τους λέω: “μπα, πώς ήταν αυτό κι έστειλε ο Δήμαρχος να καθαρίσει;”. Σταματά ο ένας και μου απαντά σοβαρά: “Ποιος Δήμαρχος! Ποιος σας είπε ότι είμαστε του Δήμου; Δεν μας θυμάστε; Εμείς κάναμε την κατάληψη”.

«Δεν υπήρξε σε καμία περίπτωση εθνικιστής με τη σημερινή έννοια του όρου, όπου η λέξη έχει παραφθαρεί», υπογραμμίζει η κ. Ιωαννίδου, την οποία ωστόσο δεν την ενοχλεί μόνο η εκμετάλλευσή του προγόνου της από τη Χ.Α. αλλά και η απομυθοποιητική στάση της Αριστεράς: «Εδώ οι «ΙΟΙ»της Ελευθεροτυπίας έγραψαν ότι ποτέ δεν σκοτώθηκε!». Η ίδια αισθάνεται χρονικά «την ασφαλή απόσταση» να μην παίρνει τίποτα προσωπικά. «Θέλω παρόλα αυτά να ενημερώνομαι για οτιδήποτε λέγεται. Δεν εξαγριώνομαι τη στιγμή που γίνεται κάτι. Αλλά θέλω να έχω τη συνείδησή μου ήσυχη. Δεν θα αφήσω ποτέ να χρησιμοποιήσει η Χρυσή Αυγή ή οποιοδήποτε ακροδεξιό κόμμα το όνομα του Μελά. Ούτε όμως θα συμφωνήσω με την άλλη άποψη της απόλυτης απομυθοποίησης».
Η ασπίδα προστασίας της είναι «η αλήθεια»:«Δεν έχω εκμεταλλευτεί ποτέ τίποτα, ούτε από το όνομα ούτε από τα κειμήλια και νιώθω αδιάβροχη. Αλλά –συνεχίζει η κ. Ιωαννίδου- φταίνε όλες οι παρατάξεις και τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου που δεν τολμούν να πιάσουν το θέμα, γιατί καίει! Είναι απαγορευμένο. Κι επικρατούν η μικροπολιτική και η αποδόμηση». Κάτι που διαπιστώνει να συμβαίνει και για τον έτερο πρόγονό της, τον Ίωνα Δραγούμη: «Εδώ ο Καρατζαφέρης έχει φτιάξει το σύλλογο Ίωνα Δραγούμη, που είναι ό,τι πιο ακροδεξιό υπάρχει. Κάποτε μου έστειλαν πρόσκληση. Φυσικά δεν πήγα γιατί, όπως σας λέω, είμαι υποψιασμένη».

Αν και κατορθώνει να διατηρεί τη νηφαλιότητά της, υπάρχουν, παραδέχεται, «ρωγμές» συναισθηματικής εμπλοκής: «Όταν διαβάζω τα γράμματά του προς τη μητέρα μου, όπως το τελευταίο, 6 μήνες προτού σκοτωθεί -έγραψε ένα αντίστοιχο και στο γιο του- είναι να κλαις. Της λέει της κόρης του «εγώ ο γέρων». Και ήταν 34 ετών. Βουτιέμαι, φυσικά στα χαρτιά και στα γράμματα». Κι επειδή ακριβώς τα διαβάζει ξανά και ξανά μαζί με όλα τα εναπομείναντα τεκμήρια, επιβεβαιώνει την ιδεολογικο-πολιτική παρανόηση σε βάρος τού Μελά. «Δεν είμαι ιστορικός. Εγώ είμαι μουσικός. Αλλά λυπάμαι».

Ποιες αναμνήσεις μοιράζονταν μαζί της η μητέρα της και η γιαγιά της Ναταλία; «Όταν κι οι δυο πολύ συγκρατημένες. Η γιαγιά μου ποτέ δεν μου μίλησε για το θάνατό του κι όλοι απορούν για αυτό. Διότι δεν ήθελε να συγκινηθεί και να το ρίξει στο μελό». Η συζήτηση, καθώς με κερνάει παγωτίνια κι έξω έχουν ανοίξει στα καλά καθούμενα οι ουρανοί, επιστρέφει στο ζευγάρι Μελά: «Παντρευτήκαν από έρωτα μεγάλο. Εκείνος ήταν και πολύ ωραίος. Ζήσαν ελάχιστα χρόνια μαζί. Η γιαγιά μου έμεινε εξήντα χρόνια χήρα. Εντύπωσή μου είναι ότι δεν καταδεχόταν μετά να ρίξει τα μάτια της σε άλλον». Οι μοναδικές στιγμές που μοιραζόταν με τα εγγόνια της ήταν «οι ευχάριστες και διασκεδαστικές της οικογένειας, η οποία είχε πολύ χιούμορ. Ο παππούς μου ήταν, φαίνεται, ενθουσιώδης, παρορμητικός κι ευέξαπτος, κι εκείνη τον συγκρατούσε. Ήταν πιο ώριμη κι αυτός πάντα ζητούσε τη συμβουλή της».

Όταν σκοτώθηκε βρέθηκαν πάνω του σημειωματάρια. «Η γιαγιά μου ποτέ δεν θέλησε να μου τα δείξει. Τα κατέθεσε στο Μουσείο Μπενάκη». Όταν τα διάβασε η εγγονή έπεσε από τα σύννεφα. «Νόμιζα ότι θα είχαν σχέση με τον Αγώνα, αλλά ήταν σαν ένα ημερολόγιο για τις ημέρες προτού φύγει, όπου φαίνεται ο σπαραξικάρδιος χαιρετισμός του με τα παιδιά του. Περιέγραφε πως έσφιξε πάνω του την κόρη του, ένιωσε το κορμάκι της και την πήγε ο ίδιος για ύπνο. Αποκαλύπτεται πως ήταν φοβερά συναισθηματικός».

Η κ. Ιωαννίδου δεν διανοήθηκε ποτέ να απευθυνθεί σε κάποιο πολιτικό για να αποκατασταθεί το ερείπιο; «Δεν ζήτησα ποτέ καμία χάρη», ξεκαθαρίζει. Ούτε καν από τον Υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο που ήταν μαθητής της στο Κολέγιο. Ο Σαμαράς ως πρωθυπουργός έδωσε πάντως εντολή να ξεκινήσει η διαδικασία για τον χαρακτηρισμό της οικίας ως διατηρητέας. «Την αποκατάσταση τη θεωρούσαμε πάντα δική μας υποχρέωση ασχέτως αν δεν μπορώ να ανταποκριθώ οικονομικά σε αυτή».

Τη ρώτησε η γ.γ του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αν έχει αντίρρηση να χαρακτηριστεί διατηρητέα η οικία το 2009, κι εκείνη κούνησε το κεφάλι της αρνητικά. «Δεν είχα καμία αντίρρηση, αλλά ούτε το επεδίωξα». Το 2010 εκπονήθηκε η μελέτη αποκατάστασης που μένει ακόμα στα συρτάρια. Το «λεπτό» σημείο σε όλες τις «επιθέσεις» που δέχεται από διαφόρων ειδών καιροσκόπους είναι ότι η κ. Ιωαννίδου ανέκαθεν ήθελε η οικία Μελά να αποτελεί ιδιοκτησία της. «Να την παραχωρήσω κάπου, αλλά να υπάρχουν εγγυήσεις για τη χρήση της», τονίζει. Μουσείο, παραδόξως, δεν θα ήθελε να γίνει:« Το κτίσμα δεν είναι κατάλληλο και τα εκθέματα είναι ανύπαρκτα».

Η οικία επιτάχθηκε από Γερμανούς και αργότερα από Άγγλους. «Ο καθένας έπαιρνε μαζί του ό,τι ήθελε και έφευγε. Διασώθηκαν ορισμένα έπιπλα που θα δείτε και εδώ. Από το 2010 εισβάλλανε συνεχώς και κλέψανε τα πάντα. Μέχρι και τα καλοριφέρ ξεκόλλησαν κι απέσπασαν ένα φωτιστικό που είχε απομείνει απέξω μαζί με το ρόπτρο. Το «μάδησαν» το σπίτι. Τη νύχτα ερχόντουσαν και ξηλώνανε τα πλακάκια. Από τη σκάλα πήρανε τα μάρμαρα».

Τα κυριότερα πάντως διασωθέντα κειμήλια του Μελά έχουν παραχωρηθεί στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, όπου φιλοξενείται αίθουσα Παύλου Μελά, στη Σχολή Ευελπίδων και στην Εθνολογική Εταιρεία (Παλαιά Βουλή). Τα γράμματά του τα διαφυλάσσει το Μουσείο Μπενάκη. Όσα αντικείμενα, έγγραφα και φωτογραφίες παραμένουν στα χέρια της «δεν έχω αποφασίσει πού θα τα παραχωρήσω. Αυτό που πρέπει είναι να βρούμε τους πόρους για να επισκευαστεί και να σωθεί το κτήριο. Δευτερευόντως να μη φύγει από την κυριότητά μου προτού αποφασίσω πώς θα το εξασφαλίσω. Σκέφτομαι πολλά». Οι συζητήσεις πάντως με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έπεσαν δυστυχώς στο κενό. «Το ιδανικό -θεωρεί η κ. Ιωαννίδου- θα ήταν να εγγυηθεί ένας σοβαρός μορφωτικός φορέας όπως το Μουσείο Μπενάκη ότι θα έχει τα μέσα να το συντηρεί κάνοντας μια καλή πολιτιστική χρήση».

Κάποια στιγμή εμφανίστηκε ο γνωστός κολεγιάρχης, ο κ. Κανελλόπουλος. «Είχε βάλει στο μάτι την οικία Μελά για να την κάνει κολέγιο. Η μητέρα μου είχε αρρωστήσει. Το θέμα είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις και στον Τύπο… Κατάφερε ο κύριος αυτός να βγει και δικαστική απόφαση σε βάρος μας, βάσει της οποίας έπρεπε να του παραδώσουμε τη διαχείριση». Η κυρία Ιωαννίδου κίνησε τότε γη και ουρανό και τελικά η οικία σώθηκε.

Τα βάσανά της, παρόλα αυτά, δεν λένε να τελειώσουν. Προέκυψε νέος εχθρός στον ορίζοντα. Λέγεται ΕΝΦΙΑ. «Πρόκειται για την απόλυτη αδικία και κορυφή του παγόβουνου», υποστηρίζει η κ. Ιωαννίδου. «Διότι το ακίνητο είναι πολιτιστική κληρονομιά. Θα τιμωρηθώ επειδή τη διέσωσα;». Καλείται να καταβάλει ένα εξωφρενικό ποσό. Στο οικόπεδο μπορούσαν να έχουν ανεγερθεί μεζονέτες ή πολυκατοικία. «Εφόσον δεν επιτρέπεται, το κτήμα έχει μηδενική αξία. Παρόλα αυτά φορολογείται ο αέρας ο κοπανιστός. Το πληρώνω σαν οικόπεδο ενώ είναι πολιτιστική κληρονομιά».

Η γυναίκα δηλώνει «οργισμένη με όλους. Τα έχω και με το λαικϊσμό και με του δημοσιογράφους» και θεωρεί μοναδική διέξοδο «τις προσφυγές στη δικαιοσύνη. Πρέπει -τονίζει- να επικρατήσει η λογική και η δικαιοσύνη: «Αν το κράτος χαρακτήρισε κάποια οικήματα διατηρητέα μνημεία, μια πρωτοβουλία για το συμφέρον του συνόλου, πρέπει να κοιτάξει πώς θα ικανοποιήσει αυτό το συμφέρον. Με την ερειπιώδη εικόνα των διατηρητέων του, γίνεται ρεζίλι».

Φωτογραφία από την συνάντηση 


Πηγή popaganda.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Πυροβόλησε την TTP με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα ο Ντ. ΤράμπO N.Tραμπ δύο μήνες πριν την επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του έδωσε το πρώτο χτύπημα κατά της Παγκοσμιοποιήσης (ενός εύσχημου τίτλου για τη Νέα Τάξη Πραγμάτων) ανακοινώνοντας με ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα το οποίο δημοσίευσε χθες την δέσμευσή του ότι στις 20 Ιανουαρίου μια από τις πρώτες δράσεις του θα είναι η απόσυρση των ΗΠΑ από την Υπερειρηνική Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης (TΤP) της συμφωνίας η οποία μαζί με την έτερη της ΤΤΙΡ (Υπερατλαντική ΗΠΑ-ΕΕ) θα καταργούσαν την εθνική κυριαρχία και τα εργασιακά δικαιώματα.

Ο Τραμπ είπε επίσης ότι θα εκδώσει διάταγμα το οποίο μειώνει τον αριθμό των κανονισμών της κυβέρνησης, θα ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας να εξετάσει τις παραβιάσεις των προγραμμάτων άδειας εργασίας σε ξένους υπηκόους, και θα ακυρώσει κάποιους περιορισμούς στην παραγωγή ενέργειας, μεταξύ των οποίων και την παραγωγή πετρελαιοφόρου σχιστόλιθου, αερίου και άνθρακα.

Αμέσως μετά το βίντεο αυτό ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι «η Υπερειρηνική Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης (TPP) δεν θα έχει νόημα χωρίς τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο Άμπε, που συμμετείχε με άλλους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής των συμμετεχόντων στη συμφωνία χωρών στη Λίμα το Σάββατο, είπε ότι δεν υπήρξε καμία συζήτηση στη σύνοδο που πρότεινε την εφαρμογή της συμφωνίας Trans-Pacific χωρίς τις ΗΠΑ. "Το TPP δεν έχει κανένα νόημα χωρίς τις ΗΠΑ", δήλωσε.

Η συμφωνία δεν έχει επικυρωθεί από τις χώρες που την υπέγραψαν ακόμα

Κατά την προεκλογική του εκστρατεία ο Ν.Τραμπ δεσμεύθηκε για την απόσυρση από την εμπορική συμφωνία των 12 χωρών. Ο ίδιος την αποκάλεσε "καταστροφική" για τους Αμερικανούς εργαζόμενους.

Η TPP είναι ίδια με την ΤΤΙΡ. Το μόνο που αλλάζει είναι ταμέλη-κράτη που συμμετέχουν.

Τι είναι η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων, γνωστή και ως TTIP; - Έχουμε ξαναγράψει εδώ στο pronews.gr για αυτή την μυστική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ που επί της ουσίας θα καταργήσει την μεσαία τάξη και τους μικρούς επιχειρηματίες, όπως και η άλλη που προωθεί η Ουάσιγκτον με τις χώρες του Ειρηνικού την Trans-Pacific Partnership (TPP)

Πρόκειται για μια συμφωνία η οποία δεν θα περάσει από έγκριση από τα κοινοβούλια των κρατών μελών της ΕΕ, αλλά από το ευρωκοινοβούλιο όταν ολοκληρωθεί η σύνταξή της από κάποιους άγνωστους γραφειοκράτες-λομπίστες των ΗΠΑ στα γραφεία των Βρυξελλών.

Το τι επιπτώσεις θα έχει η συμφωνία αυτή στους αγρότες και στην υγεία μας μπορεί να το κατανοήσει διαβάζοντας την λεπτομερέστατη προ δύο μηνών ανακοίνωση του ΚΕ.Π.ΚΑ.- Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων και Τρόφιμα. Διαβάστε τη με πολύ προσοχή διότι αυτό θα είναι και το μέλλον των παιδιών μας.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ.- Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων και Τρόφιμα 03.11.15

Το ΚΕ.Π.ΚΑ.- Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να ενημερώσει τους καταναλωτές της Ελλάδας, για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων, γνωστή και ως TTIP.

Η TIIP είναι μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται, υπό διαπραγμάτευση, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Στόχος της είναι να εξαλείψει τους εμπορικούς φραγμούς, σε διάφορους τομείς της οικονομίας, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η αγορά και η πώληση αγαθών και υπηρεσιών, μεταξύ των δύο εταίρων. Είναι πολύ σημαντικό, ως καταναλωτές να γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι και πως μας επηρεάζει.

Μια συμφωνία, που έχει επιτευχθεί, με σωστούς όρους, σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα επωφεληθούν, από μια μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων, σε χαμηλότερες τιμές. Θέλουμε οι διαπραγματεύσεις να δώσουν προτεραιότητα, σε ζητήματα, που αφορούν τους καταναλωτές. Η διατλαντική εμπορική συμφωνία δεν θα πρέπει να υπονομεύσει την προστασία των καταναλωτών.

Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουμε τι ακριβώς σημαίνει η TTIP, για εμάς. Σήμερα, λοιπόν, το ΚΕ.Π.ΚΑ. δημοσιεύει το ενημερωτικό δελτίο της BEUC – Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών, για τις επιπτώσεις της TTIP, στη νομοθεσία της Ε.Ε., για τα τρόφιμα.

Σε ό,τι αφορά τα γεωργικά προϊόντα, η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ) δεν εστιάζει μόνο στους δασμούς αλλά και στην άρση των εμποδίων, που προέρχονται, από τη νομοθεσία, αφού τα προϊόντα «περάσουν», από τα τελωνεία. Σε αυτά μπορεί να περιλαμβάνεται οποιοσδήποτε νόμος, για τα τρόφιμα, που καταναλώνουμε. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό, για τους καταναλωτές, να κατανοήσουν εάν και πώς η TTIP θα επηρεάσει τα υφιστάμενα πρότυπα της Ε.Ε., για την ασφάλεια και την επισήμανση των τροφίμων

1.Οι Η.Π.Α. και η Ε.Ε. έχουν υιοθετήσει πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις, ως προς την πολιτική των τροφίμων. Συγκεκριμένα, στην ΕΕ, η «αρχή της προφύλαξης 2» αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο της διαχείρισης των κινδύνων, που προέρχονται, από τα τρόφιμα, ενώ οι Η.Π.Α. υιοθετούν μια προσέγγιση κόστους-ωφέλειας. Παραδείγματος χάριν, ενώ η ρακτοπαμίνη και άλλα παρόμοια φάρμακα, που χρησιμοποιούνται, για την πάχυνση των ζώων, έχουν απαγορευτεί, στην Ε.Ε., καθώς τα περιορισμένα διαθέσιμα δεδομένα, δεν απέκλειαν κινδύνους, για την ανθρώπινη υγεία, επιτρέπονται και χρησιμοποιούνται, ευρέως, στις Η.Π.Α.

Άλλα βασικά χαρακτηριστικά της νομοθεσίας της Ε.Ε. για τα τρόφιμα, είναι ο σεβασμός, στο δικαίωμα των καταναλωτών στην επιλογή και ότι αναγνωρίζει ότι, πέρα από την ασφάλεια, και άλλοι παράγοντες 3, όπως οι κοινωνικές, οικονομικές, δεοντολογικές, ή περιβαλλοντικές ανησυχίες και οι προσδοκίες των καταναλωτών, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, κατά τη διαμόρφωση της πολιτικής, για τα τρόφιμα. Αυτό μπορεί να μεταφράζεται, σε απαιτήσεις επισήμανσης, π.χ. για την ενημέρωση των Ευρωπαίων καταναλωτών, σχετικά με την παρουσία γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (Γ.Τ.Ο.), ή νανοσυστατικών, στα τρόφιμά τους. Αντιθέτως, στις Η.Π.Α. δεν εφαρμόζονται τέτοιες απαιτήσεις επισήμανσης.

Ενώ το εμπόριο τροφίμων μπορεί να ωφελήσει τους καταναλωτές, π.χ. προσφέροντας μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων, σε χαμηλότερες τιμές, αυτό δεν θα πρέπει να αποβεί σε βάρος της ασφάλειας των τροφίμων, ή της προστασίας των καταναλωτών.


Τι τίθεται επί τάπητος;

Η θέση της Ε.Ε.4, για τα «Υγειονοµικά και Φυτοϋγειονοµικά Μέτρα» (που καλύπτει θέματα ασφάλειας των τροφίμων, υγείας των ζώων και των φυτών) δημοσιεύθηκε, στις 7 Ιανουαρίου 2015. Η θέση των Η.Π.Α. για τα Υγειονομικά και Φυτοϋγειονομικά Μέτρα, κοινοποιήθηκε, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Φεβρουάριο του 2015, αλλά δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Και οι δύο πλευρές θα εργαστούν, πλέον, με βάση «κωδικοποιημένα» κείμενα 5 6, στην προσπάθεια εξεύρεσης κοινού εδάφους.

Η θέση της Ε.Ε. που βασίζεται, στην υφιστάμενη Κτηνιατρική Συμφωνία, με τις Η.Π.Α., με πρόσθετα μέτρα, για την υγεία των φυτών, προωθεί την ευρύτερη συνεργασία, μεταξύ Ε.Ε. και Η.Π.Α., για την καλή μεταχείριση των ζώων και περιέχει διατάξεις, για τη σύσταση μιας «Μεικτής Διαχειριστικής Επιτροπής», προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών της Ε.Ε. και των Η.Π.Α., με στόχο την μεγαλύτερη σύγκλιση, ως προς τα πρότυπα των τροφίμων.

Τι σημαίνει για τους πολίτες/καταναλωτές της ΕΕ;

Δεδομένου ότι οι διαθέσιμες πληροφορίες είναι αποσπασματικές (δεν υπάρχει πρόσβαση, στα κωδικοποιημένα κείμενα, ή στη θέση των Η.Π.Α.), είναι δύσκολο να εκτιμηθεί τι ακριβώς διακυβεύεται. Παρόλα αυτά, τα δημόσια αιτήματα, που έχουν υποβληθεί, από αξιωματούχους, εκπροσώπους της βιομηχανίας και γεωργικές οργανώσεις των Η.Π.Α., δίνουν μια ιδέα, για ορισμένα από τα κύρια ζητήματα, που έχουν τεθεί επί τάπητος. Ενώ, στην Ε.Ε., απαγορεύονται οι ορμόνες και άλλα κτηνοτροφικά φάρμακα, που χρησιμοποιούνται, για την ταχύτερη ανάπτυξη των ζώων, καθώς εκφράζονται ανησυχίες, για τους κινδύνους, που ενέχουν, για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων, οι εν λόγω ουσίες δεν απαγορεύονται, στις Η.Π.Α. Οι Αμερικανοί γεωργοί έχουν εκφράσει παράπονα ότι η απαγόρευση, που εφαρμόζεται, στην Ε.Ε., αποτελεί αδικαιολόγητο εμπορικό φραγμό.

Στην Ε.Ε., πρέπει να εφαρμόζονται προληπτικές δράσεις και έλεγχοι, από το αγρόκτημα, έως το τραπέζι, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι η εκτροφή των ζώων πραγματοποιείται, με τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και ότι τελικά το κρέας μπορεί να καταναλωθεί, με ασφάλεια.

Στις Η.Π.Α., η κυρίαρχη τάση είναι να προτιμάται η επεξεργασία απολύμανσης (π.χ. χλώριο, υπεροξυοξικό οξύ), στα σφάγια.

Οι περισσότερες ουσίες, που χρησιμοποιούνται, στις Η.Π.Α. για την «έκπλυση» του κρέατος και των πουλερικών, δεν είναι εγκεκριμένες, για χρήση στην Ε.Ε. και το κρέας, που έχει υποστεί επεξεργασία, με αυτές τις ουσίες, δεν μπορεί να εισαχθεί στην Ε.Ε. Μόλις πρόσφατα (2013), η Ε.Ε. ενέκρινε την έκπλυση του βοδινού κρέατος, με γαλακτικό οξύ, κατόπιν αιτήματος από τις Η.Π.Α., που ασκούν, τώρα, πιέσεις, για την έγκριση περισσότερων ουσιών έκπλυσης (π.χ. έκπλυση πουλερικών, με υπεροξυοξικό οξύ). Οι προσεγγίσεις της Ε.Ε. και των Η.Π.Α., ως προς την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων, δεν είναι, ωστόσο, ισοδύναμες από πλευράς δημόσιας υγείας. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο έλεγχος των βακτηρίων, στο αγρόκτημα, οδηγεί, σε μεγαλύτερα οφέλη, από ό,τι σε μεταγενέστερο στάδιο της τροφικής αλυσίδας, καθώς τα βακτήρια μπορούν να μεταδίδονται, από τα αγροκτήματα, στους ανθρώπους, μέσω άλλων οδών, πέραν του τελικού προϊόντος κρέατος 6, 7.

Σε αντίθεση με τις Η.Π.Α., η Ε.Ε. προβλέπει την υποχρεωτική επισήμανση των τροφίμων, που περιέχουν Γ.Τ.Ο., σε ποσοστό άνω του 0,9%. Καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει ότι η υποχρεωτική επισήμανση είναι μία από τις κόκκινες γραμμές της Ε.Ε., στις διαπραγματεύσεις, οι Η.Π.Α. πιέζουν, ώστε οι πληροφορίες, για τους Γ.Τ.Ο. να παρέχονται, μέσω σάρωσης γραμμωτού κώδικα 8 και όχι επάνω στην ετικέτα. Με αυτόν τον τρόπο, θα ήταν δύσκολο, για τους Ευρωπαίους καταναλωτές, να γνωρίζουν, εάν τα τρόφιμά τους περιέχουν ΓΤΟ. Ως εκ τούτου, το αίτημα των Η.Π.Α. θα πρέπει να απορριφθεί.

Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές δεν αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα ευνοϊκά, την κλωνοποίηση των ζώων, για την παραγωγή τροφίμων 9 και σε ποσοστό 83% δήλωσαν ότι θα ήθελαν να γνωρίζουν εάν το κρέας, που καταναλώνουν, προέρχεται, από απογόνους κλώνου 10. Οι Η.Π.Α. έχουν καταστήσει σαφές ότι προτίθενται να αμφισβητήσουν οποιονδήποτε νόμο της Ε.Ε., περί κλωνοποίησης, ο οποίος δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένος 11 (ήτοι, οι ανησυχίες των καταναλωτών και τα δεοντολογικά ζητήματα δεν αποτελούν - κατά την άποψή τους - βάσιμο λόγο ρύθμισης).

Η θέση των Η.Π.Α. θεωρείται ότι έχει επηρεάσει το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, που υπεβλήθη, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 12 (και το οποίο συζητείται, επί του παρόντος, στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), στο οποίο δεν απαιτείται η επισήμανση των τροφίμων, που προέρχονται, από απογόνους κλώνων. Οι προτάσεις μας Οι βασικοί πυλώνες της νομοθεσίας της Ε.Ε., για τα τρόφιμα, όπως η αρχή της προφύλαξης και οι άλλοι παράγοντες (ήτοι, όχι μόνο η εκτίμηση του κινδύνου), θα πρέπει να διατηρηθούν, στην ΤΤΙΡ. Η Ε.Ε. θα πρέπει να παραμείνει ελεύθερη να καθορίζει το επίπεδο προστασίας, που θεωρεί κατάλληλο, για τους πολίτες της, στο παρόν και στο μέλλον. Είναι ζωτικής σημασίας οι προβλεπόμενοι μηχανισμοί κανονιστικής συνεργασίας να μην οδηγήσουν, σε απώλεια της κανονιστικής κυριαρχίας ή/και σε πάγωμα των ρυθμίσεων. Αντί να αποτελεί έναν αγώνα δρόμου, προς την υιοθέτηση υποβαθμισμένων προτύπων, η ΤΤΙΡ θα πρέπει να προωθήσει την εναρμόνιση των προτύπων ασφάλειας και επισήμανσης των τροφίμων, σε πιο αναβαθμισμένο επίπεδο, προς το συμφέρον και των Ευρωπαίων και των Αμερικανών καταναλωτών

13. Η TTIP θα μπορούσε, επίσης, να αποτελέσει μια ευκαιρία, για την ενίσχυση της συνεργασίας, μεταξύ Ε.Ε. και Η.Π.Α., με στόχο: Την υιοθέτηση φιλόδοξων μέτρων, για την αντιμετώπιση της υπερβολικής χρήσης και κατάχρησης αντιβιοτικών, στα ζώα (ήτοι, την απαγόρευση της προφυλακτικής χρήσης και την εφαρμογή συμφωνημένων περιορισμών της χρήσης, στην κτηνιατρική, των αντιβιοτικών εκείνων, που είναι ζωτικής σημασίας, για τη θεραπεία των ανθρώπων 14). Την απαγόρευση της χρήσης των trans-λιπαρών οξέων, που παρασκευάζονται, από τη βιομηχανία, στην τροφική αλυσίδα, καθώς είναι γνωστό ότι είναι επιβλαβή, για την ανθρώπινη υγεία. Τη βελτιστοποίηση της ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών, μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών της Ε.Ε. και των Η.Π.Α., για τον γρήγορο εντοπισμό της πηγής μόλυνσης των τροφίμων και της εμφάνισης επιδημιών. Προκαλούμε τους διαπραγματευτές να μας αποδείξουν ότι μπορούν να αρθούν, στο ύψος των περιστάσεων. Υποσημειώσεις: http://www.beuc.eu/publications/beuc-x-2014-030_ipa_beuc_position_paper_... Η αρχή της προφύλαξης επιτρέπει, στις Αρχές, να αναλαμβάνουν δράση, για την προστασία των πολιτών, χωρίς να περιμένουν να καταστούν διαθέσιμα στοιχεία, που επιβεβαιώνουν την πρόκληση βλάβης και νέα επιστημονικά δεδομένα, για μια πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση του κινδύνου. Κανονισµός που αφορά τη γενική νοµοθεσία για τα τρόφιµα (ΕΚ) αριθ. 178/2002 και Λευκή Βίβλος της ΕΕ για την ασφάλεια των ειδών διατροφής (2000)


http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2015/january/tradoc_153026.pdf Τα κωδικοποιημένα κείμενα παρουσιάζουν, σε ένα ενιαίο κείμενο, τις προτάσεις, που διατύπωσε κάθε πλευρά, για ένα συγκεκριμένο ζήτημα. Επιστημονική γνωμοδότηση της ΕΑΑΤ σχετικά με το καμπυλοβακτηρίδιο, σε κοτόπουλα πάχυνσης, για παραγωγή κρέατος: επιλογές ελέγχου και στόχοι επίδοσης ή/και στόχοι σε διάφορα στάδια της τροφικής αλυσίδας (βλέπε απόσπασμα) http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/scientific_output/files/ma... http://www.beuc.eu/publications/beuc-x-2014-052_cpe_beuc_position_paper-... http://www.euractiv.com/sections/trade-industrv/us-wants-science-settle-... eu-302876 http://www.beuc.eu/publications/beuc-x-2014-076_cpe_beuc_position_paper_... Έκτακτο Ευρωβαρόμετρο 238 που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2008. Στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην κλωνοποίηση των ζώων. http://www.fas.usda.gov/ioint-statement-animal-cloning-livestock-production http://ec.europa.eu/food/safety/novel_food/authorisations/list_authorisa... http://tacd.org/wp-content/uploads/2013/09/TACD-FOOD-Resolution-on-the-a... http://http://www.beuc.eu/publications/beuc-x-2014-043_pca_beuc_position... ΠΗΓΗ: ΚΕ.Π.ΚΑ

Φυσικά αυτό αποτελεί το διατροφικό κομμάτι της συμφωνίας ΤΤΙΡ ομως θα υπάρξουν και άλλες φοβερές επιπτώσεις από τα εργασιακά μέχρι και τα δικαιώματα των πολιτών.

Στα παρασκήνια της παγκόσμιας εξουσίας εξυφαίνεται εν απόλυτη μυστικότητα και έλλειψη διαφάνειας η περιβόητη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων, ή αλλιώς TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership), η οποία επί της ουσίας θα ενώσει τις ΗΠΑ με την ΕΕ ως ενιαίο οικονομικό χώρο δημιουργώντας την μεγαλύτερη παγκόσμια αγορά του πλανήτη, όπου θα επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών.

Πρόκειται για μια συμφωνία, οι όροι της οποίας συζητούνται ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ σε πλήρη μυστικότητα εδώ και δύο χρόνια ενώ η Wikileaks προσφέρει αμοιβή 100.000 ευρώ σε όποιον αποκαλύψει το κείμενο της συμφωνίας. Βέβαια τα χρήματα φαίνονται λίγα για κάποιον που θα θέσει την ύπαρξή του σε κίνδυνο φανερώνοντας κάτι τέτοιο πριν την ώρα που οι επικυρίαρχοι του πλανήτη επιθυμούν να γίνει.

Η TTIP αφορά 850 εκατ. κατοίκους, στους οποίους αντιστοιχεί το 45% του παγκόσμιου ΑΕΠ και είναι το σύνολο των κατοίκων σε ΗΠΑ και ΕΕ, ενώ εάν υπολογίσουμε ότι οι ετήσιες εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο περιοχών ανέρχονται σε 500 δισ. ευρώ γίεται κατανοητό ότι πρόκειται για «big business».

Εν ολίγοις μαζί με την ΤΤΡ θα μετασχημάτιζαν τον πλανήτη σε έναν κόσμο εταιριών και οικονομικών τραστ και όχι κρατών.

Αλλά ακόμα και αυτό είναι το λιγότερο. Το μεγαλύτερο κακό θα είναι ότι όλοι θα μετατραπούν σε υπηκόους (όχι πολίτες) ενός Imperium που μπροστά του το Γ' Ράιχ θα φαντάζει με παιδική χαρά.Πηγή newsnea.com

https://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Κυκλοφορεί η νέα Κάρτα Μέλους της ΝΔ - Δείτε πόσο είναι το κόστος συνδρομήςΤην Κάρτα Μέλους έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η ΝΔ, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των οικονομικών του κόμματος.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του κόμματος επισημαίνεται ότι «η ΝΔ βάζει τάξη στα οικονομικά της και απευθύνεται σε όλη την κοινωνία» ενώ καλεί τους πολίτες «να συμμετέχουν ενεργά στη μεγάλη πολιτική αλλαγή που έρχεται στη χώρα, αποκτώντας την Κάρτα Μέλους του Κόμματος».

Διευκρινίζεται ότι η Κάρτα Μέλους προσφέρει τις εξής δυνατότητες σε όσους την αποκτήσουν:

1. Δικαίωμα ψήφου στις εσωκομματικές διαδικασίες

2. Δικαίωμα υποψηφιότητας για τα κομματικά όργανα

3. Δικαίωμα συμμετοχής σε εκδηλώσεις ειδικά για τα μέλη της

4. Πρόσβαση στα ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα μελών για τις προτάσεις της

5. Προσωποποιημένη σελίδα μέλους στον ιστότοπό της

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι πριν από ένα χρόνο, 405.000 πολίτες συμμετείχαν στην εκλογή προέδρου, έκτοτε, μέσα στο 2016, χιλιάδες άνθρωποι έγιναν νέα μέλη της Νέας Δημοκρατίας, καλεί δε όσους δεν έγιναν μέλη να εφοδιαστούν με την Κάρτα.

Το κόστος συνδρομής για ένα χρόνο είναι 12 ευρώ. Για δύο έτη, η Κάρτα Μέλους κοστίζει 22 ευρώ ενώ για τρία έτη το αντίτιμο είναι 30 ευρώ.

Ακολούθως η ΝΔ αναφέρει τις ενέργειες που έγιναν να περιοριστούν οι δαπάνες λειτουργίας.

Σε αυτό το πλαίσιο ενημερώνει η ΝΔ:

* Μειώσαμε τα λειτουργικά κόστη κατά 70%

* Ξεκινήσαμε την καμπάνια «λίγα από πολλούς»

* Εφαρμόσαμε πλήρη διαφάνεια στα οικονομικά μας

* Ψηφίσαμε νέο καταστατικό, που απαγορεύει τον τραπεζικό δανεισμό του κόμματος

* Κάνουμε πράξη καθημερινά το σύνθημα «η Νέα Δημοκρατία ανήκει στα μέλη της».

Ο σεβασμός στο φορολογούμενο αποτελεί σταθερή αρχή της ΝΔ αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος και προσθέτει: «Σε αυτήν την κατεύθυνση, είναι απαράβατος κανόνας η τήρηση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Η Νέα Δημοκρατία, αλλά και κάθε σύγχρονο κόμμα, οφείλει να τα βγάζει πέρα με τα ετήσια έξοδά του. Ο δανεισμός των Κομμάτων είναι μια πρακτική που πρέπει να σταματήσει άμεσα».

Παραθέτει δε βασικά οικονομικά στοιχεία και καλεί τους πολίτες να στηρίξουν τη ΝΔ. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Οι ετήσιες δαπάνες της Νέας Δημοκρατίας ανέρχονται σε 8.200.000 ευρώ. Στόχος είναι εντός τριετίας να μειωθούν κατά 70% στα 2.500.00 ευρώ ετησίως. Με σταθερά βήματα, προχωρούμε προς τα εκεί. Το πρώτο βήμα έγινε με τη μετακόμιση των κεντρικών γραφείων του Κόμματος. Το μηνιαίο ενοίκιο, που έφτανε τα 95.000 ευρώ, μειώθηκε σε 9.800. Η ετήσια εξοικονόμηση πόρων από αυτήν την παρέμβαση και μόνο υπερβαίνει το 1.000.000 ευρώ. Το δεύτερο βήμα είναι οι περικοπές δαπανών και η μείωση της μηνιαίας μισθοδοσίας. Με σεβασμό στην εργατική νομοθεσία, υλοποιούμε αυτήν τη διαδικασία.

Το τρίτο βήμα είναι το άνοιγμα σε όλους τους ενεργούς πολίτες να στηρίξουν στην πράξη τη Νέα Δημοκρατία, μέσω δωρεών και μικρών χορηγιών. Η διαδικτυακή πλατφόρμα http://my.nd.gr/ επιτρέπει στο κοινό να συμβάλει οικονομικά, μέσα από μια απολύτως διαφανή διαδικασία».

Πηγή www.topontiki.gr

https://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Μη με ζορίζετε!..

     Φαγώθηκαν πιά τηλεοράσεις και μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την στάση του σώματος που επέδειξε ο δικός μας πινόκιο προς τον διεθνή οΜπάμια.
Και "ανεπίτρεπτος" από 'δώ, και
"αγενέστατος" από 'κει, και "προσβλητικός" παραπέρα.
Ώπα ρε λεβέντες!
Δεν μπορεί δηλαδή να ήταν κάτι άλλο; Στο blog του έρχονται, έτσι πρόχειρα, δυό-τρείς εξηγήσεις.

Πρώτον, μπορεί ο άνθρωπος να έκανε αντίσταση. Μάλιστα.
Πώς θα μπορούσε άλλωστε με άλλον τρόπο, αφού ήταν οικοδεσπότης και τον δέσμευε ο ξένιος Ζεύς,
..να δείξει την βαθύτερη αριστερή του απέχθεια προς τους "φονιάδες των λαών" αμερικανούς;
Αυτά άλλωστε είναι εξαρτημένα αντανακλαστικά. Σαν το σκυλάκι του Παβλόφ ένα πράμα.
Άμα αριστερός βρεθεί με αμερικάνο σε κλειστό χώρο, ή που θα πάει σε μιά γωνιά γρυλίζοντας και δείχνοντας τα δόντια του, ή που θα τον λειώσει στο γλύψιμο και στο κούνημα της ουράς.
Έτσι τους μάθαιναν παλιά στις κόβες και στους πυρήνες, έτσι έμαθαν, και δεν τ' αφήνουν. Α, όλα κι όλα! Να κρατάμε και τις παραδόσεις.

Δεύτερον, και κατά πάσα πιθανότητα το πιθανότερο όλων: Όλοι έχουμε βρεθεί στην θέση να μας καλεί η φύση είτε για ψιλοδουλειά είτε -κυρίως- για χοντροδουλειά, κι εμείς να είναι αδύνατον εκεί που βρισκόμαστε να ανταποκριθούμε στο κάλεσμά της.
Πέραν του κρύου ιδρώτα που μας κόβει, θυμόμαστε τί άλλο κάνουμε;
Θυμόμαστε τις αταξικές κινήσεις και την όλο αγωνία στάση του σωματός μας να βολευτούμε σε μιά θέση που να μας ξεχάσει (να μας ξεχάσει όχι να μας ξεχ@σει) για λίγο ή φύση;
Θυμόμαστε πως το μυαλό μας γίνεται προσωρινά μπλιγούρι, και δεν υπάρχει περίπτωση να επικοινωνήσουμε σοβαρά με κανέναν και για τίποτα, αφού το κέντρο σκέψης μας έχει μεταφερθεί πολύ πιό χαμηλά απ' την φυσική του έδρα, κοντά σε άλλες έδρες;
Θυμόμαστε πώς περιμένουμε την ώρα και την στιγμή να φύγουν τα "εμπόδια" που μας κρατούν μακριά απ' την φύση, για να τρέξουμε όλο ανακούφιση κοντά της;
Ε, αυτό. Αυτό μάλλον είναι το σιωπηλό μαρτύριο που υπέστη ο πρωθυπουργός μας, κι εμείς τον παρεξηγήσαμε.

Θα μπορούσε βέβαια, σαν τρίτη εξήγηση, να ήθελε να πεί με την στάση του πως: "Δεν κάνω 'γω γι αυτή τη δουλειά, Α, παρατάτε με επιτέλους!
Ξεκινήσαμε να κάνουμε μιά ομαδούλα πριν μερικά χρόνια, να γουστάρουμε, να κάνουμε και καζούρα εκ του ασφαλούς, άντε να μπούμε και σε καμιά Βουλή να κονομάμε και κανα φράγκο,
..και σεις πιά το πήρατε σοβαρά πως θα γίνουμε κυβέρνηση, και γίναμε!
Κι από τότε όλο μένα βάζετε μπροστά στα δύσκολα, εγώ στις διαπραγματεύσεις, εγώ να βγάζω το φίδι απ' την τρύπα στη Βουλή, εγώ να τρώω στη μάπα τους διάφορους ρεμπεσκέδες που έρχονται να κάνουν υψηλό τουρισμό, δήθεν επίσημοι και διεθνείς προσωπικότητες, λαμόγια βεληνεκούς και εγνωσμένης π@υστιάς.
Α, παρατάτε με ρε! Νάρθει κανας άλλος να δει τη γλύκα! "

Όμως παρ' όλο που κι αυτή η τρίτη εξήγηση θα μπορούσε να είναι η αιτία του όλου πράγματος,
..το blog κλείνει τελικά προς την εξήγηση νούμερο δύο,
..και νομίζει πως αυτό φταίει για όλα: "το κοιλιακόν".
Πρόβλημα που σε άλλο επίπεδο μαζί με το κυπριακό, το μεσανατολικό, το βορειοατλαντικό,
..θα αποτελέσει μιά μέρα την αιτία καταστροφής μας:

Όπως καταντήσαμε,
..ούτε να μας χ@σουν δεν θα θέλουν!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΠΙΟ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ...ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ

ΑΝΤΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΩΝ!

Το βλέπουμε και αυτό! Ο Κώστας Σημίτης στο νέο βιβλίο του, που περιέχει μια συζήτηση του με τον Γ. Πρετεντέρη, εμφανίζεται πιο Γερμανός από τους Γερμανούς, απορρίπτοντας προκλητικά και ωμά τη διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανική και μάλιστα με ένα πρωτοφανές σκεπτικό: ''Στις εξωτερικές σχέσεις της χώρας κυριαρχεί μια αμυντική νοοτροπία. Καλλιεργεί την εντύπωση ότι η Ελλάδα αδικείται, ότι είναι θύμα στυγνής εκμετάλλευσης της Γερμανίας και άλλων κρατών – μελών της ευρωζώνης, ότι η υποχρέωση οφείλεται στους ξένους που, στην πραγματικότητα, μας χρωστούν λεφτά, όπως οι πολεμικές αποζημιώσεις''.

Καλά, ο Κ. Σημίτης δεν γνωρίζει τίποτα για την τεκμηριωμένη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο αναγάγει σε πάνω από 300 δισ τις νόμιμες απαιτήσεις της Ελλάδας από τη Γερμανία για πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο, ποσό που ισοδυναμεί, περίπου, με το φερόμενο δημόσιο χρέος της χώρας;

Δεν καταλαβαίνει, έστω, ο Κ. Σημίτης πως, ως πρώην πρωθυπουργός της χώρας, αν ισχυρίζεται αυτά τα πράγματα, περί ανύπαρκτων υποχρεώσεων της Γερμανίας, τότε ''θάβει'' κάθε προοπτικήδιεκδίκησης από εκείνους που την πιστεύουν, προσφέροντας ένα θείο δώρο στη Γερμανική πλευρά;

Και λέμε ότι ο Κώστας Σημίτης συμπεριφέρεται ως ''πιο Γερμανός από τους Γερμανούς'', διότι οι τελευταίοι ξέρουν πολύ καλά, άσχετο τι λένε, πως χρωστάνε τα μαλλιά της κεφαλής τους στη χώρα μας, γι' αυτό , άλλωστε, στη δανειακή μνημονιακή σύμβαση της Ελλάδας έβαλαν ειδική ρήτρα με την οποία απαγορεύεται να συμψηφισθούν τα χρέη της Ελλάδας, με απαιτήσεις της τελευταίας από τη Γερμανία.

Φωτογραφική διάταξη για το ενδεχόμενο να επιδικάσει η πληρωμή αποζημιώσεων από τη Γερμανία.

Να, λοιπόν, γιατί κατάντησε, έτσι, η χώρα.

Γιατί η πολιτική της τάξη εκ των πραγμάτων, για να μην ακολουθεί δήθεν ''αμυντική'' πολιτική, βάζει τα συμφέροντα των ''κηδεμόνων'' μας πάνω από τα συμφέροντα της χώρας!

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ!

Πηγή www.iskra.gr


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Σημαντική διάκριση! Το βραβείο UNICEF στον Λευτέρη ΠετρούνιαΩς «παράδειγμα ήθους για τα παιδιά και τους νέους στην Ελλάδα, αλλά και στον κόσμο» χαρακτήρισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης τον Χρυσό Ολυμπιονίκη μας στους κρίκους, Λευτέρη Πετρούνια, απονέμοντάς του το βραβείο UNICEF2016.

Στον χαιρετισμό του, κατά την τελετή της απονομής, των «Βραβείων UNICEF για τα δικαιώματα του Παιδιού 2016» η οποία έλαβε χώρα στη Στοά του Βιβλίου, ο κ. Αμανατίδης τόνισε, ότι στο πρόσωπο του κ. Πετρούνια προάγεται το Ευ Αγωνίζεσθαι και το Ολυμπιακό ιδεώδες. Επισήμανε δε ότι «η προστασία και αρωγή των πιο αδύναμων και ταυτόχρονα των πιο πολύτιμων μελών της ανθρώπινης κοινότητας αποτελεί βαρόμετρο, αξιακό και πολιτισμικό δείκτη για τις κοινωνίες μας». Πρόσθεσε επίσης, ότι «σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική Πολιτεία δεν μπορεί παρά να επικροτεί, να υποστηρίζει και να ενισχύει κάθε προσπάθεια στην κατεύθυνση αυτή».

Αναφερόμενος στο έργο της UNICEF, υπογράμμισε τη σκληρή πραγματικότητα των παιδιών, που ανασύρονται από τα συντρίμμια του πολέμου και τα παγωμένα νερά του Αιγαίου, τονίζοντας ότι αυτές οι εικόνες «στοιχειώνουν τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκαν Ελλάδα και Ευρώπη».

Πηγή www.unblock.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Οι ΑΝΕΛ μπλόκαραν ρύθμιση σε νομοσχέδιο του υπουργείου ΟικονομικώνΔεν θα εισαχθεί, τελικά, στην Ολομέλεια το άρθρο που είχε περιληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα στεγαστικά δάνεια (εναρμόνιση σε οδηγία), το οποίο έδινε παράταση για την εναρμόνιση των καταστατικών των οικοδομικών συνεταιρισμών, καθώς δεν συγκέντρωσε τη θετική γνώμη των κομμάτων στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Τα κόμματα, αν και συμφωνούσαν με την παράταση για την εναρμόνιση των καταστατικών των οικοδομικών συνεταιρισμών, είχαν διαφωνήσει με το ότι ετίθετο ως προϋπόθεση η κατάθεση φορολογικής ενημερότητας.

Κατά τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου σε δεύτερη ανάγνωση, σήμερα, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, επιφυλάξεις για το άρθρο εξέφρασαν ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, μολονότι η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει βελτιωτική τροποποίηση. «Εξετάζουμε το θέμα. Στην Ολομέλεια θα ξέρουμε αν θα αποσυρθεί το κομμάτι της φορολογικής ενημερότητας ή όχι. Προς το παρόν δεν μπορούμε να δεσμευτούμε τώρα για το θέμα», ανέφερε η κ. Παπανάτσιου.

Κατά την ψηφοφορία όλα τα κόμματα δήλωσαν επιφύλαξη για το άρθρο, ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Αντωνίου, αν και αρχικά δήλωσε ότι «έχει παρατηρήσεις» για το άρθρο και περιμένει διευκρινίσεις από την κυβέρνηση, στο τέλος δήλωσε «ναι». Ο Δημήτρης Καμμένος από τους ΑΝΕΛ είχε μέχρι τέλους επιφυλάξεις για το άρθρο, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι την ίδια ώρα που με τροπολογία δίνεται παράταση στην απαλλαγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, χωρίς μάλιστα να είναι γνωστά τα στοιχεία για τη διαχείρισή του, οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί που θα μπορούσαν να γίνουν ατμομηχανή ανάπτυξης υποχρεώνονται σε φορολογική ενημερότητα. Με δεδομένες και τις επιφυλάξεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Μάκης Μπαλαούρας, είπε ότι το άρθρο δεν πάει στην Ολομέλεια διότι δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Λίγο μετά, η κ. Παπανάτσιου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πάει η διάταξη στην Ολομέλεια, χωρίς το σημείο που προκάλεσε τις επιφυλάξεις, είτε σε αυτό το νομοσχέδιο, είτε σε προσεχές, αφού όμως η κυβέρνηση μελετήσει το θέμα.

Σε ό,τι αφορά τον Οργανισμό του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η κυβέρνηση εισηγείται, με τροπολογία, την παράταση της απαλλαγής ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας για να διευκολυνθεί η συνέχιση της λειτουργίας του με την παροχή δυνατότητας είσπραξης κρατικής επιχορήγησης ή άλλων οφειλόμενων από τρίτους ποσών, ώστε να καταστεί δυνατή η μισθοδοσία των εργαζομένων. Η κ. Παπανάτσιου ανέφερε, όμως, στον βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Δημήτρη Καμμένο, ότι θα αναζητηθούν τα στοιχεία για τη διαχείρισή του, προκειμένου, στο μέτρο του δυνατού, να έρθουν αυτά στη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Σημειώνεται, ότι λίγο νωρίτερα η υφυπουργός Οικονομικών είχε ανακοινώσει στην Επιτροπή Οικονομικών ότι αποσύρει άλλο άρθρο, με το οποίο προωθούνταν η κατάργηση της έκπτωσης (30%) επί του τέλους παραμονής και πλόων, η οποία προβλέπεται σήμερα για τα πλοία ολικού μήκους άνω των 12 μέτρων, εφόσον ελλιμενίζονται μόνιμα στην ελληνική επικράτεια.

Οι διατάξεις είχαν περιληφθεί στο σχέδιο νόμου «Εναρμόνιση της νομοθεσίας με την Οδηγία 2014/17/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 4ης Φεβρουαρίου 2014 σχετικά με τις συμβάσεις πίστωσης για καταναλωτές για ακίνητα που προορίζονται για κατοικία και την τροποποίηση της Οδηγίας 2008/48/ΕΚ και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας υπουργείου Οικονομικών».

Επίσης, το άρθρο που αποσύρθηκε επαναδιατύπωνε το σκέλος του Κώδικα ΦΠΑ (άρθρο 27) που αφορά την απαλλαγή από τον φόρο παράδοσης και εισαγωγής πλοίων με σκοπό την πλήρη εναρμόνιση με την αντίστοιχη διάταξη Οδηγίας ΦΠΑ 2006/112. Με την επαναδιατύπωση προσδιορίζονταν οι προϋποθέσεις που θα έπρεπε να πληρούν τα πλοία που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν στη ναυσιπλοϊα ανοιχτής θαλάσσης, ώστε να εμπίπτουν στην απαλλαγή. Την απόσυρση του σχετικού άρθρου είχαν ζητήσει και βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά και οι αρμόδιοι φορείς κατά την ακρόασή τους στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Η κ. Παπανάτσιου τόνισε ότι το συγκεκριμένο άρθρο αποσύρεται και θα έρθει αργότερα σε άλλο νομοσχέδιο, αφού επαναδιατυπωθεί με διαβούλευση που θα προηγηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους συναρμόδιους φορείς.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....