Διυλιστήριο: 02/07/19
ροη αναρτησεων

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Εκθεση-βόμβα για την αδιαφάνεια του Eurogroup!



Για πολλούς -όχι άδικα-, τα τελευταία χρόνια αποτέλεσε το «μακρύ χέρι» του Βερολίνου, με την αποστολή του να είναι μία και μοναδική...

: η επιβολή των σκληρότερων αποφάσεων, που λαμβάνονταν πάντα πίσω από κλειστές πόρτες στους αδύναμους οικονομικούς κρίκους της ευρωζώνης.

Ο λόγος για το Eurogroup, του οποίου την αδιαφάνεια επέκρινε χθες, χωρίς περιστροφές, η μκο Διεθνής Διαφάνεια, με φόντο βέβαια την κατάρτιση κι εφαρμογή σχεδίων «διάσωσης» των χωρών της Ευρώπης που βρέθηκαν στη δίνη της κρίσης.

«Για έναν θεσμό, οι αποφάσεις του οποίου επηρεάζουν τη ζωή εκατομμυρίων Ευρωπαίων, υπάρχουν πολλά μυστηριώδη πράγματα στο Eurogroup» ανέφερε στην έκθεσή της η Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Από το 1998 οι υπουργοί Οικονομικών των 19 χωρών που έχουν υιοθετήσει το ευρώ συνεδριάζουν μία φορά τον μήνα. Εως το 2010, το Eurogroup ήταν ένα είδος «φόρουμ πολιτικής συζήτησης», όμως όλα άλλαξαν (ξαφνικά;) μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη.

Η κατάσταση απαιτούσε τη στενή συνεργασία των χωρών της ευρωζώνης, όμως, παρά τη μεγάλη αύξηση των ευθυνών του, το Eurogroup παρέμεινε μια ομάδα υπουργών που λογοδοτούσαν μεταξύ τους και στις κυβερνήσεις τους, αναφέρει δηκτικά η Διεθνής Διαφάνεια.

Η ΜΚΟ εκτιμά επίσης ότι οι ισχυρότερες χώρες-μέλη, κυρίως η Γερμανία και η Γαλλία, είναι αυτές που έχουν την εξουσία, παρόλο που οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα, τουλάχιστον θεωρητικά.

Ως λύση, η Διεθνής Διαφάνεια προτείνει το Eurogroup να λογοδοτεί άμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ εκτιμά ότι θα πρέπει να έχει έναν κανονικό πρόεδρο και όχι έναν υπουργό Οικονομικών που αναλαμβάνει χρέη προέδρου, ώστε να προφυλάσσεται περισσότερο από τις πιέσεις των διαφόρων κυβερνήσεων.


https://diulistirio.blogspot.com


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Σάλος στη Γερμανία: Πλαστά διπλώματα στα νοσοκομεία – Πτυχίο με 1.250 ευρώ



Σάλος έχει ξεσπάσει στη Γερμανία με πλαστά διπλώματα στα νοσοκομεία.

Η ανάγκη για εργατικά χέρια στον ιατρικό και νοσηλευτικό τομέα της χώρας είναι τεράστια.

Δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίες παραμένουν κενές.

«Βιώνουμε συνεχώς εργοδότες σε οίκους ευγηρίας και νοσοκομεία που πετούν από χαρά όταν βρίσκουν κάποιους για να κάνουν τη δουλειά.

»Μόνη προϋπόθεση είναι να μιλούν αρκετά γερμανικά» λέει ο Νίκολα Πετρόβιτς, από το Πρακτορείο Εύρεσης Προσωπικού Vispero στη Βόννη.

«Ακόμη και μηχανικοί αυτοκινήτων μπορούν να εργαστούν στα νοσοκομεία».

Αυτή η διαπίστωση προκάλεσε βέβαια ιδιαίτερη αίσθηση, κυρίως στις χώρες των Βαλκανίων λόγω γεωγραφικής εγγύτητας με τη Γερμανία.

Και εκεί που υπάρχει ζήτηση, υπάρχει και προσφορά.

Μόνο από τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη ήρθαν τα τελευταία χρόνια 250.000 άνθρωποι ζητώντας εργασία, πολλοί κατέληξαν στη Γερμανία.

Το ότι τα προσόντα τους παίζουν δευτερεύοντα ρόλο στην εύρεση εργασίας, το ανακάλυψε η ερευνητική δημοσιογράφος Άζρα Ομέροβιτς από την ανεξάρτητη διαδικτυακή πύλη Zurnal.info.

Μπήκε η ίδια στη διαδικασία αναζήτησης εργασίας κι όλα κύλησαν πολύ γρήγορα.

Το μόνο που χρειάστηκε ήταν 1.250 ευρώ και ένα σύντομο τηλεφώνημα για να «μετατραπεί» σε νοσοκόμα.

«Χρειαζόμουν δίπλωμα και από τη Γερμανία πήρα μια πρόταση για δουλειά» λέει η Ομέροβιτς σε ένα βίντεο που δείχνει την τηλεφωνική της συνομιλία με έναν μεσάζοντα.

«Του είπα ότι θα χρειαζόμουν το δίπλωμα κατά τα μέσα Ιανουαρίου».

Σε 17 ημέρες πήρε το δίπλωμα από τεχνική σχολή.

Με αυτό μπορούσε να αποδείξει ότι πέρασε με επιτυχία σχολή για νοσηλεύτριες διάρκειας δύο χρόνων και μάλιστα με καλό βαθμό, χωρίς να περάσει καν απ’ έξω από τη σχολή.

Το δίπλωμα είχε όλες τις απαραίτητες σφραγίδες.

Η αποκάλυψη της Άζρα Ομέροβιτς και του συναδέλφου της Άβντο Άβντιτς προκάλεσε αίσθηση στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη αλλά και στη δυτική Ευρώπη.

Ιδιαίτερα στη Γερμανία προβλημάτισε, γιατί κυρίως εδώ αναζητούν δουλειά φτωχοί κάτοικοι των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες (BAMF), μόνο το 2016 και το 2017 μετανάστευσαν στη Γερμανία 50.000 άνθρωποι από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

Πολλοί από αυτούς βρήκαν δουλειά ως νοσηλευτές σε γηροκομεία και νοσοκομεία.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες.

Υπάρχουν ήδη 36.000 κενές θέσεις εργασίας και ο αριθμός τους συνεχώς μεγαλώνει.

Η γερμανική αγορά δεν μπορεί να καλύψει το κενό.

«Ιδιαίτερα στις πανεπιστημιακές κλινικές υπάρχουν μεγάλες ανάγκες» λέει ο Νίκολα Πέτροβιτς.

«Προσλαμβάνουν όποιον τους παρουσιάζεται, ακόμη κι αν δεν έχει ιδέα από τη δουλειά».

Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί να ξεχωρίσει κανείς ότι πρόκειται για πλαστά διπλώματα, διότι εκδίδονται από πραγματικές σχολές που αναγνωρίζονται στη Γερμανία.

Μόνο που ο κάτοχος του διπλώματος δεν φοίτησε ποτέ στη σχολή.

Το εμπόριο τέτοιων διπλωμάτων σε μια περιοχή όπου ανθεί η διαφθορά και σπάει κόκκαλα η φτώχεια και η έλλειψη προοπτικής είναι άκρως επικερδές.

Είναι πλέον κοινό μυστικό ότι πολλοί εργαζόμενοι στη Γερμανία κατάφεραν να «αγοράσουν» απολυτήρια σχολείου.

«Εάν είχα περισσότερο καιρό και χρήματα για την έρευνά μου, θα μπορούσα να αγοράσω και πτυχία Νομικής χωρίς να έχω καθίσει στα αμφιθέατρα ούτε ένα δευτερόλεπτο», λέει η Άζρα Ομέροβιτς.

Η έρευνα έδειξε επίσης αδυναμίες και στο χώρο της δικαιοσύνης.

Υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι που απασχολούνται και εκεί με ψεύτικα διπλώματα.

Πηγή www.tribune.gr

https://diulistirio.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα.... »
....