Διυλιστήριο: 07/03/15
ροη αναρτησεων

Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2015

Κυνική ομολογία Άδωνι: Εγώ πρότεινα στους Γερμανούς να κλείσουν τις τράπεζες για να χρεοκοπήσει η χώρα


«Θα ήταν καλύτερα τώρα να εισαχθεί έλεγχος κεφαλαίων και να αφήσουμε τη χώρα να χρεοκοπήσει και σε αυτή τη βάση, θα μπορούσαμε να πετύχουμε μια λογική συμφωνία με τους δανειστές». Αυτή ήταν η εναλλακτική πρόταση που κατέθεσε στους εκπροσώπους των δανειστών μέσω του γερμανικού περιοδικού Focus Online, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης στην συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στις 23 Ιουνίου έριξε στο τραπέζι, μια «δραστική και συνεπή» όπως χαρακτήρισε το περιοδικό την ιδέα, και δεν χρειάστηκε να περάσει ούτε μια εβδομάδα ώστε να αποδειχθεί πως απευθυνόταν σε ένα πολιτικό και οικονομικό ακροατήριο που είχε δρομολογήσει ήδη τα capital controls και την ασφυξία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα ο βουλευτής της Ν.Δ. απευθύνει έκκληση μέσω του γερμανικού περιοδικού προς τους δανειστές - και ενώ η διαπραγμάτευση βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού - να «μην αποδεχθούν τη λίστα του Τσίπρα σε καμία περίπτωση».

Ο πολιτικός που τα τελευταία χρόνια δεν ανέχθηκε να του κλέψει την δόξα των απολύσεων κανένας Τόμσεν και κανένα ΔΝΤ, μπορεί πλέον να υπερηφανεύεται πως αυτός πρώτος πρότεινε το «κλείσιμο των τραπεζών» ώστε να χρεοκοπήσει η χώρα υποστηρίζοντας μια «ελεγχόμενη εθνική χρεοκοπία» (Kontrollierte Staatspleite) και να μην επιτρέψει σε κανέναν Σόιμπλε και σε κανέναν Ντάισελμπλουμ να πιστωθούν τα capital controls για τα οποία σήμερα κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση. Γιατί το σχέδιο του Άδωνι δεν έτυχε, αλλά πέτυχε. Τουλάχιστον ως προς το πρώτο σκέλος. Το αν θα ολοκληρωθεί τελικά η εναλλακτική του ιδέα είναι κάτι που θα το κρίνει με την ψήφο του ο ελληνικός λαός γνωρίζοντας όμως το ονοματεπώνυμο αυτών που παίζουν παιχνίδια χρεοκοπίας πίσω από την πλάτη του.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Δημοψήφισμα 2015: Το βίντεο των Anonymous για την Ελλάδα


Με ένα νέο βίντεο οι Anonymous παίρνουν θέση για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής.

"Συγχαρητήρια στον Τσίπρα που αποφάσισε να κάνει δημοψήφισμα" υποστηρίζουν οι Anonymous σε ένα βίντεο που ανέβασαν στο YouTube, ενώ καλούν τους Έλληνες πολίτες, με την ψήφο τους, να διορθώσουν όσα λάθη έκαναν στο παρελθόν αφού "όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση της χώρας".

"Είμαστε οι Anonymous, θέλουμε να δηλώσουμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας" αναφέρει το μήνυμα της οργάνωσης.

''Είδαμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να καταφέρει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σας φέρονται η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο".

To βίντεο, που προς το παρόν δε έχει επιβεβαιωθεί αν είναι αυθεντικό, έχει γίνει viral.

Αν και οι Anonymous τονίζουν ότι δεν υποστηρίζουν κάποιο κόμμα, αναφέρουν ότι "οφείλουμε στον πρωθυπουργό σας Αλέξη Τσίπρα συγχαρητήρια για τη στάση του και την απόφασή του να διεξάγει δημοψήφισμα", καθώς είναι ό,τι πιο κοντινό στην άμεση δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία.

''Το δημοψήφισμα δεν θα ανατρέψει το πολιτικό σύστημα που έχει την εξουσία αλλά είναι ένα βήμα προς την αμεσότερη δημοκρατία'', αναφέρουν οι Anonymous.

''Είναι ένα μικρό βήμα προς την απόκτηση κοινωνικής συνείδησης για την κατανόηση της δύναμης αλλά και της ευθύνης των ατόμων σε μια κοινωνία'', επισημαίνουν στο μήνυμά τους.


Πηγή

http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

SZ: Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, η Ευρώπη θα πρέπει να δείξει αλληλεγγύη

«Τι οφείλει η Ευρώπη στους Έλληνες», είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, στο οποίο επισημαίνεται ότι ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσουν οι Έλληνες στο δημοψήφισμα, ανεξάρτητα από το πόσο θα εμείνει η ελληνική κυβέρνηση στις θέσεις της, η Ευρώπη πρέπει να εμποδίσει με κάθε τρόπο να βυθιστούν στη φτώχεια και τη μιζέρια.

Η «Ωδή στη χαρά» του Μπετόβεν υιοθετήθηκε ως ύμνος της Ευρώπης. Αυτή η ωδή θα έπρεπε να θυμίζει στους Ευρωπαίους ότι η ΕΕ είναι κάτι περισσότερο από θεσμοί, κρίσιμες σύνοδοι κορυφής και ευρώ, σημειώνει η εφημερίδα. Η Ευρώπη, όπως την οικοδόμησαν οι ιδρυτές της μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα πρέπει να διατηρεί τη συνοχή της όχι μόνο μέσω κανόνων και υποχρεώσεων. Πολύ περισσότερο θα πρέπει οι λαοί της ηπείρου να νιώθουν αγάπη ο ένας για τον άλλο και να δείχνουν αλληλεγγύη.

Υποθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι θα αποφασίσουν να βοηθήσουν τους Έλληνες, τι θα πρέπει να κάνει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και οι άλλοι ηγέτες, διερωτάται η Suddeutsche Zeitung. Τι οφείλει η Ευρώπη στην Ελλάδα;

Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να έχει την απάντηση. Θέλει νέα απομείωση του χρέους της, νέα δισεκατομμύρια χωρίς αυστηρούς όρους, μια ένωση μεταφοράς χρημάτων.

Όμως αλληλεγγύη, τονίζει η γερμανική εφημερίδα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να δίνεις χρήματα και να παρατηρείς χωρίς να κρίνεις πώς αυτά χρησιμοποιούνται. Αλληλεγγύη σημαίνει ότι πρέπει να βοηθάς όσους βρίσκονται σε δυσκολία ώστε να μπορέσουν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους με τις δικές τους δυνάμεις.

Είναι σωστό, εκτιμά η Suddeutsche Zeitung, να συνδέεται μια απομείωση του χρέους ή προγράμματα διάσωσης με όρους που θα φροντίζουν ώστε η Ελλάδα θα γίνει ένα κράτος που λειτουργεί σωστά. Όμως το είδος των όρων παραμένει υπό συζήτηση.

Ένα άλλο ερώτημα είναι τι θα πρέπει να κάνουν οι χώρες μέλη της ΕΕ στην περίπτωση που η Ελλάδα τις επόμενες ημέρες βυθιστεί στο χάος. Συνταξιούχοι, ασθενείς, άνεργοι και πολλοί άλλοι Έλληνες κινδυνεύουν να βρεθούν σε μια κατάσταση ανάγκης την οποία κανείς δεν θεωρούσε πιθανή στο εσωτερικό της ΕΕ.

Με δεδομένη αυτή την κατάσταση η ΕΕ και τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να διστάσουν ούτε μία ημέρα. Θα πρέπει να προετοιμαστούν, τονίζει η γερμανική εφημερίδα, να βοηθήσουν τους ανθρώπους αυτούς άμεσα, αποτελεσματικά και σε αυτή την περίπτωση χωρίς όρους. Η Ελλάδα απειλείται από έναν σεισμό και σε έναν σεισμό δεν ρωτά κανείς τις αιτίες. Πρώτα βοηθά και μετά αναλύει.

Η βοήθεια που θα πρέπει η ΕΕ να δώσει στην Ελλάδα ενδέχεται να έχει μεγάλο κόστος και να διαρκέσει για μεγάλο διάστημα. Όμως σε αυτή θα πρέπει να συμμετάσχει όλη η ΕΕ. Έτσι θα μπορέσουν οι πολίτες από όλη την Ελλάδα να κατανοήσουν ότι η Ευρώπη δεν έχει πρόβλημα με τους ίδιους τους Έλληνες, ότι τους θεωρεί φίλους ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της Κυριακής, αλλά και ότι εξακολουθούν να είναι καλοδεχούμενοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμη κι αν σύντομα πληρώνουν με δραχμές, καταλήγει η Suddeutsche Zeitung.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Washington Post : Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη στην Ευρώπη που αθέτησε πληρωμή χρέους - 4 φορές το έχει κάνει η Γερμανία, 6 η Ισπανία


Οταν παρήλθε η προθεσμία, χωρίς η Ελλάδα να έχει καταβάλει τη δόση προς το ΔΝΤ, τα ξημερώματα της Τετάρτης, η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου. Είχε γίνει η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που βρέθηκε στη συγκεκριμένη θέση.

Ομως, δεν είναι η μόνη που έχει αθετήσει πληρωμές εξωτερικού χρέους. Χαρακτηριστικό είναι, όπως αναφέρει η Washington Post, πως κάποιοι από τους πιο σκληρούς επικριτές της Ελλάδας έχουν βρεθεί στην ίδια θέση. Συγκεκριμένα, η Γερμανία το έχει ζήσει τέσσερις φορές από το 1800 και η Ισπανία έξι. Ισως οι περιπτώσεις τους να δείχνουν ότι οι χώρες μπορούν να ανακάμψουν από μία χρεοκοπία, με το πέρασμα του χρόνου, παρατηρεί η αμερικανική εφημερίδα.

Συχνότητα εξωτερικής χρεοκοπίας από το 1800 έως τον Ιούλιο του 2014
(με κόκκινο χρώμα οι χώρες με ανανεωμένο κίνδυνο για αθέτηση το 2014, σύμφωνα με την Standard & Poor's)http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Η Ισπανία βροντοφωνάζει ΟΧΙ !!!

Μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο κεντρικό σημείο Κουέστα ντε Μογάνο της Μαδρίτης, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό «απέναντι στον εκβιασμό που υφίσταται από πλευράς των Θεσμών της τρόικας».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, χιλιάδες άνθρωποι κρατώντας επιγραφές με το «Όχι» στα ελληνικά, σημαίες και με συνθήματα υπέρ της Ελλάδας και κατά των ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών θεσμών, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των πολυάριθμών κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων, που συνθέτουν την πρωτοβουλία «Αλληλεγγύη προς την Ελλάδα», με σύνθημα «Ενωμένοι κατά της Λιτότητας/Αλληλεγγύη στην Ελλάδα (Anticapitalistas, ATTAC, CCOO, Economistas sin Fronteras, Izquierda Unida, Marchas de la Dignidad 22M, Marchas a Bruselas, Plataforma de Auditoria ciudadana de la Deuda (PACD), Podemos Madrid, Círculos de Cooperación Internacional y de Lavapiés, USO).

Από γιγαντοοθόνες, οι συγκεντρωμένοι παρακολούθησαν σε απευθείας μετάδοση τα τεκταινόμενα στην Αθήνα, μέσα στη Βουλή, αλλά και τις ανταποκρίσεις των ισπανικών Μέσων Ενημέρωσης.

Στην κεντρική εκδήλωση απηύθυναν μήνυμα ο σύμβουλος Οικονομικών της Δημαρχίας της Μαδρίτης και μέλος της ATTAC, Κάρλος Σάντσεθ Μάτο, ο υπουργός Οικονομικών του Ισημερινού την εποχή που η χώρα επαναδιαπραγματευόταν το χρέος της, Ντιέγο Μπόρχα και η Παναγιώτα Μανιού από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η συγκυρία τούτη είναι μία κρίσιμη στιγμή, όχι μόνον γιατί διακυβεύεται μόνο η αξιοπρέπεια των Ελλήνων, αλλά «κι ο διαφορετικός τρόπος να αντιλαμβανόμαστε την Ευρώπη», και υπενθυμίζουν πως «σήμερα, ναι μεν η μάχη δίνεται τώρα στην Ελλάδα, αλλά επηρεάζει όλες κι όλους μας».


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Αουγκστάιν (Spiegel): Υπέρ του "όχι" στο δημοψήφισμα της Ελλάδας


«Δημοψήφισμα στην Ελλάδα: Ψηφίζω όχι», είναι ο τίτλος άρθρου του αρθρογράφου του γερμανικού περιοδικού Spiegel, Γιάκομπ Αουγκστάιν, (αναρτήθηκε στο Spiegel OnLine), στηρίζοντας την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα και επιτιθέμενος στη γερμανική πολιτική ηγεσία.

«Το άρθρο είναι μία πράξη απελπισίας, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι δεν αφορά μόνο το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και τα αν το χρήμα θα κυβερνά την Ευρώπη. Αυτό αφορά όλους μας», τονίζει ο Αουγκστάιν.

«Ο Τσίπρας έλαβε μία θαρραλέα και σωστή απόφαση. Οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς δεν είχαν νόημα. Φτωχοποιημένος και περιφρονημένος ταυτόχρονα; Χωρίς προοπτική βελτίωσης; Αυτό πήγαινε πολύ. Τώρα αμύνονται οι Έλληνες. Καλά κάνουν! Η Ευρώπη της Κομισιόν, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ δεν είναι η Ευρώπη μου», σημειώνει ο Άουγκστάιν.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Η Ιταλία λέει “ΟΧΙ” - Ιστορικά μνημεία Πίζας, Βενετίας, Ρώμης... λένε “ΟΧΙ”

Ανταπόκριση από τη Ρώμη

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Πάνω από 500 Ιταλοί πανεπιστημιακοί στηρίζουν το "ΟΧΙ", ενώ ιστορικά μνημεία της Ιταλίας, από τον Πύργο της Πίζας, τη Γέφυρα του Ριάλτο της Βενετία και τις γέφυρες της Αιώνιας Πόλης, μετατρέπονται από τους ακτιβιστές σε προπύργια του "ΟΧΙ" για να δώσουν ένα ενωτικό μήνυμα στους δύο λαούς να μην υποκύψουν τη λιτότητα και τους εκβιασμούς.

Οι χθεσινές δηλώσεις του Ματέο Ρέντσι δίπλα στην Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο είχαν σαν συνέπεια να επιταχυνθούν οι προετοιμασίες για τις περίπου 100 εκδηλώσεις στήριξης του "ΟΧΙ" στην Ιταλία, γιατί πυροδότησαν ένα κύμα οργής ανάμεσα στους δημοκρατικούς, προοδευτικούς και αριστερούς Ιταλούς από τη στιγμή που ο Ρέντσι υπερασπίστηκε τις αντιμεταρρυθμίσεις του, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι "τώρα στην Ιταλία η εργασία είναι πιο ελαστική και από τη Γερμανία", για να λάβει τα εύσημα της Μέρκελ, ενώ δεν δίστασε να επιτεθεί εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης για το δημοψήφισμα και το σεβασμό των κανόνων!

Περισσότεροι από 500 πανεπιστημιακοί απεύθυναν κάλεσμα στον ελληνικό λαό για να ψηφίσει "ΟΧΙ" υπογραμμίζοντας τη σημασία του ελληνικού πολιτισμού για τη δυτική κουλτούρα και το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί ιστορικά την κοιτίδα της Ευρώπης, γεγονός που δεν μπορεί να αλλάξει από τη βούληση των τεχνοκρατών της λιτότητας.

"Πάνω απόλα ο καθένας από εμάς συμμερίζεται μια βαθιά ανησυχία για τα γεγονότα που εξελίσσονται αυτές τις ημέρες, όπως και μια βαθιά περιφρόνηση και θυμό για τον εκβιασμό που επιβλήθηκε από τους τεχνοκράτες της λιτότητας, που αποκάλυψαν τον πραγματικό στόχο της αγριότητάς τους: να επιβάλλουν ένα ενιαίο και αποτυχημένο οικονομικό μοντέλο που βασίζεται στην ισοπέδωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας", υπογραμμίζουν στο κάλεσμά τους οι Ιταλοί πανεπιστημιακοί.

"Για αυτούς τους λόγους δεν μπορούμε να μη στηρίξουμε τον ελληνικό λαό σε αυτή τη δύσκολη σελίδα της ιστορίας του. Συνειδητοποιούμε ότι το αποτέλεσμα του επικείμενου δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, που εμείς ελπίζουμε να νικήσει το "ΟΧΙ", θα οδηγήσει σε ένα κλίμα σύγχυσης που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν για να κάνουν τους Έλληνες πολίτες να σκύψουν το κεφάλι. Ευχόμαστε ότι ο ελληνικός λαός θα κάνει την επιλογή του με πλήρη αυτονομία και αξιοπρέπεια, ενώ η διεθνής αλληλεγγύη απέναντί του ενισχύεται συνεχώς. Γνωρίζουμε ότι ο κόσμος αγανακτεί και κινητοποιείται γιατί η Ελλάδα μπορεί να αποδείξει ότι μια διαφορετική Ευρώπη, ένας διαφορετικός κόσμος, είναι πραγματικά εφικτοί, απορρίπτοντας το τελεσίγραφο ανάμεσα στη σκλαβιά της αγοράς ή τη βαρβαρότητα", συμπληρώνουν οι Πανεπιστημιακοί κλείνοντας το κάλεσμά τους υπέρ του "ΟΧΙ" με "Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους και όλες σας" και τη φράση: "Ζήτω η Ελλάδα".

Χιλιάδες ακτιβιστές πραγματοποίησαν χθες δεκάδες εκδηλώσεις, πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις για τη στήριξη του "ΟΧΙ" και την ενημέρωση του ιταλικού λαού με αιχμή της εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε διεθνώς γνωστά ιστορικά μνημεία της χώρας.Πίζα

Ακτιβιστές εμφανίστηκαν με πανό και πλακάτ με το "ΟΧΙ" έξω από το Κεκλιμένο Πύργο της Πίζας, ενόψει της συγκέντρωσης που θα πραγματοποιηθεί στη πόλη τη Παρασκευή.

Ρώμη

Ακτιβιστές επίσης κρέμασαν πανό υπέρ του "ΟΧΙ" και κατά της λιτότητας στο Γέφυρα του Ριάλτο της Βενετίας, ενώ ένα μεγάλο "ΟΧΙ" έκανε την εμφάνισή του στη Γέφυρα Γκαριμπάλντι στο ιστορικό κέντρο Ρώμης, που θα φιλοξενήσει τη Παρασκευή λαμπαδηφορία και συγκέντρωση στήριξης του "ΟΧΙ".

Μιλάνο

Μιλανέζοι ακτιβιστές χόρεψαν μπροστά στο καθεδρικό ναός της ιταλικής συμπρωτεύουσας συρτάκι προετοιμάζοντας το κλίμα για τη μεγάλη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί τη Παρασκευή στα λιμάνι των καναλιών του Μιλάνου.

Η δημοτική σύμβουλος του Μιλάνο Ανίτα Σόνεγκο με μια ελληνική σημαία στους ώμους διάβασε κάλεσμα στήριξης στον ελληνικό λαό, ενώ διανοούμενοι της πόλης, με επικεφαλής το Μόνι Οβάντια και το Βιτόριο Ανιολέτο κάλεσαν τη πόλη να στηρίξει την Ελλάδα και να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης και του "ΟΧΙ".

Βενετία

Το "ΟΧΙ" έφθασε και στην ιστορική Γέφυρα του Ριάλτο στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας, ενώ συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη κεντρική εκδήλωση της Παρασκευής. Στη περιφέρεια της Βενετίας έχουν προγραμματιστεί σχεδόν 20 εκδηλώσεις στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης τη Παρασκευής, ενώ σε 5 πόλεις σχεδιάζουν να παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος με απευθείας μεταδόσεις σε πλατείες.

Νάπολη

Στη Νάπολη οι εκδηλώσεις στήριξης του "ΟΧΙ" συνεχίστηκαν χθες με μεγάλη εκδήλωση – συζήτηση για την Ελλάδα στην πρώην ψυχιατρική φυλακή της πόλης, που έχει μετατραπεί τη τελευταία διετία σε πολυχώρο κοινωνικών δραστηριοτήτων ακολουθώντας τις προκλήσεις των ελληνικών δομών αλληλεγγύης, όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι εθελοντές και ακτιβιστές που τον λειτουργούν. Στη Νάπολη πραγματοποιήθηκε τη Τρίτη μεγάλη συγκέντρωση, που συμμετείχαν περίπου χίλια άτομα και ο δήμαρχος της πόλης ντε Ματζίστρις, που δήλωσε το δικό του "ΟΧΙ" στους εκβιασμούς εναντίον της Ελλάδας.

Μπολόνια

Στη Μπολόνια συνεχίστηκαν για δεύτερη εβδομάδα οι εκδηλώσεις υπέρ του "ΟΧΙ" με μια συγκέντρωση στη κεντρική πλατεία της πόλης, όπου χιλιάδες κόσμου ενημερώθηκε για τη κατάσταση στην Ελλάδα, ενώ συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη κεντρική συγκέντρωση της Παρασκευής. Το προηγούμενο Σάββατο κλείνοντας το φεστιβάλ του μεγαλύτερου συνδικάτου Εργατών Μετάλλου FIOM CGIL στη Μπολόνια ο γραμματέας του Μαουρίτσιο Λαντίνι κάλεσε τα ιταλικά συνδικάτα να σταθούν στο πλευρό του ελληνικού λαού και της κυβέρνησής του, υπογραμμίζοντας ότι επιτέλους ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το θέμα της δημοκρατίας σε μια Ευρώπη που της έχει επιβληθεί μια άδικη πολιτική από τους τεχνοκράτες, το χρηματοοικονομικό τομέα και οργανισμούς που δεν έχουν καμία δημοκρατική νομιμότητα.


http://diulistirio.blogspot.gr/


 


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

La Tribune: Η Ευρώπη πρέπει να πληρώσει 36 δισ. ευρώ στην Ελλάδα


Στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που αποφαίνεται ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και στην προειδοποίηση ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί παράταση των δανείων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μια μεγάλη διαγραφή του χρέους αναφέρεται στο κεντρικό της θέμα η γαλλική εφημερίδα La Tribune.

To ΔΝΤ αναφέρει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί μια νέα ενίσχυση των € 36 δισεκατομμύρια των Ευρωπαίων (ΕΕ και ΕΚΤ) μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, ακόμη και αν η χώρα αποδεχτεί τη συμφωνία της Κυριακής.

Για αρκετές εβδομάδες, το Ταμείο επαναλαμβάνει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας πρέπει να κάνουν κάτι για να ανακουφίσουν το χρέος της χώρας , που φλερτάρει με το 180% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της (ΑΕΠ). Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που η προσπάθεια που απαιτείται ακριβώς ποσοτικοποιείται:

« Για να διασφαλιστεί ότι το χρέος είναι βιώσιμο με υψηλή πιθανότητα (...), νέα κεφάλαια της ΕΕ θα χρειαστούν τα επόμενα χρόνια , "το ΔΝΤ, ένας από τους τρεις πιστωτές της Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Κλέων Γρηγοριάδης στο MEGA: «Όχι στη χούντα της ιδιωτικής τηλεόρασης σας»

Το Διυλιστήριο λέει : .... Προσέξτε πως ξεκινάει την συνέντευξη η ''ανεξάρτητη'' δημοσιογράφος του MEGA. ''Πρωταγωνιστείτε και σε σίριαλ του MEGA κύριε Γρηγοριάδη'' 

Tο λάθος να καλέσει στο μεσημεριανό του δελτίο ειδήσεων τον ηθοποιό Κλέωνα Γρηγοριάδη έκανε το MEGA, προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους που μαζί με άλλους καλλιτέχνες υπογράφουν μία επιστολή υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Η συζήτηση δεν είχε και τόσο καλή κατάληξη για το κανάλι καθώς ο Κλέωνας Γρηγοριάδης δεν υποστήριξε μόνο το «όχι» στην κάλπη αλλά και το «όχι» στην «χούντα της ιδιωτικής τηλεόρασης»!


Ξεκινώντας ο ηθοποιός διατύπωσε την άποψη ότι όταν κάποιος έχει τη στήριξη 10 εκατομμυρίων ανθρώπων είναι σαφές ότι είναι πολύ πιο ισχυρός διαπραγματευτής από όταν έχει απλά τη στήριξη ενός υπουργικού συμβουλίου. Ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δεν είναι κομματικά ενταγμένος στον ΣΥΡΙΖΑ κι ότι μόλις στις τελευταίες εκλογές τον ψήφισε ο Κλέων Γερωργιάδης συνέχισε λέγοντας ότι αφού ο πρωθυπουργός εξήντλησε όλες τις εναλλακτικές που είχε βρέθηκε μπροστά στο δίλημμα αν θα παραμείνει έντιμος ή όχι.

Η κεντρική παρουσιάστρια του Μεγάλου Καναλιού Μαρία Σαράφογλου ρώτησε εν συνεχεία τον ηθοποιό αν πιστεύει ότι το δημοψήφισμα θα πείσει τους Ευρωπαίους να αλλάξουν στάση. «Πιστεύω ότι έχουν πειστεί οι Ευρωπαίοι, για αυτό κι άλλωστε είναι πανικόβλητοι και προσπαθούν να μας τρομάξουν», απάντησε εξηγώντας ότι προβαίνουν σε κατάπτυστες δηλώσεις ωμής παρέμβασης συντεταγμένα. «Το διακύβευμα είναι σαφές ότι είναι για το αν θα έχουμε το δικαίωμα να αποφασίζουμε γα τις τύχες μας, αλλιώς μπορούμε να μιλάμε για χούντα», είπε ο δημοφιλής ηθοποιός.

«Δράττομαι της ευκαιρίας, μιας και είμαι στο MEGA, να πω ότι η συμπεριφορά των ιδιωτικών σταθμών είναι αήθης, θα χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη για να μην πως κάτι πιο βαρύ», συνέχισε ο ηθοποιός. Η Μαρία Σαράφογλου αντέτεινε τότε ότι «εκείνος φιλοξενείται σε έναν από αυτούς τους σταθμούς, ο οποίος και του δίνει βήμα τώρα και που δίνει ισότιμο βήμα σε όλους».

«Έχετε την αίσθηση ότι δίνεται ισότιμο χρόνο σε όλους; Δίνεται το ίδιο βήμα στη μία άποψη και στην άλλη; Έχετε την αίσθηση ότι στο ζύγι, είστε εντάξει;», την ρώτησε τότε ο ηθοποιός, με την παρουσιάστρια να απαντάει «Εγώ μπορώ να σας μιλήσω μόνο για το MEGA» και τον Κλέωνα Γρηγοριάδη να την αποστομώνει λέγοντας: «Μα για το ΜEGA σας μιλάω κι εγώ!» και να επιμένει αν ο σταθμός προβάλει ισότιμα και τις δύο απόψεις.

Σε μια όχι και τόσο ψύχραιμηκι αντικειμενική εκτίμηση τότε η Μαρία Σαράφογλου είπε: «Δεν φταίω εγώ εάν όλες οι κοινωνικές ομάδες τάσσονται υπέρ του ΝΑΙ». Αυτό ήταν που έκανε και τον Κλέωνα Γρηγορίαδη να χάσει τη δική του ψυχραιμία που ομολογουμένως με δυσκολία συγκρατούσε. «Οι κοινωνικές ομάδες που προβάλλεται εσείς», της είπε και αναλαμβάνοντας τον ρόλο του δημοσιογράφου εκείνος τη ρώτησε και που ξέρετε εσείς ότι όλες οι κοινωνικές ομάδες στηρίζουν το ναι.

Σε εμφανώς δύσκολη θέση και προβλέποντας το… «Κούγκι» που θα ακολουθούσε, η παρουσιάστρια του MEGA προσπάθησε να κατευνάσει τον ηθοποιό συμβουλεύοντας τον να μην αναλώσει τον χρόνο που του δίνει στην αντιπαράθεση.

«Θα τον αναλώσω λοιπόν όπως θέλω εγώ!», ήταν η απάντηση του. Και συνέχισε: «Πρέπει να ψηφίσουμε όχι κυρίως για να φύγει η χούντα της ιδιωτικής τηλεόρασης από την Ελλάδα. Να τα μαζέψει και να πάει από εκεί που ήρθε».

Θιγμένη η Μαρία Σαράφογλου ύψωσε κι εκείνη τη φωνή της ρωτώντας τον ηθοποιό αν είναι χούντα που βρίσκεται στον αέρα του MEGA και λέει την άποψη του, κι όταν εκείνος άρχισε να μιλάει για τη συντεταγμένη τρομολαγνεία που τα ιδιωτικά κανάλια μεταδίδουν άρχισε να μιλάει παράλληλα με εκείνον.

Μετά από έναν πολύ σύντομο διάλογο περί ουρών και συνταξιούχων στα ΑΤΜ, η Μαρία Σαράφογλου το «πήρε προσωπικά» και δήλωσε ότι δεν μπορεί να δεχτεί τις προσβολές περί χούντας, για να λάβει την απάντηση ότι θα τις δεχτεί θέλει δεν θέλει, και να κλείσει τον ηθοποιό…

Σημειώνεται ότι ο ηθοποιός πρωταγωνιστεί σε τηλεοπτική σειρά που προβάλλεται στο Μεγάλο Κανάλι.

Δείτε το βίντεο:
Πηγή

http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Δημοσιογράφος του MEGA έσπρωξε στον αέρα ηλικιωμένο επειδή εκθείαζε την κυβέρνηση!


Ένα περίεργο περιστατικό έλαβε χώρα στον αέρα δελτίου ειδήσεων, όταν ένας δημοσιογράφος έσπρωξε έναν ηλικιωμένο την ώρα που έκανε δηλώσεις, στις οποίες εκθειάζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης.

Ο δημοσιογράφος πλησίασε έναν ηλικιωμένο που περίμενε για την σύνταξή του και τον ρώτησε ποιες ανάγκες θα καλύψει με τα 120 ευρώ που θα πάρει.

«Δεν είναι το ζήτημα οι ανάγκες. Είναι ότι η πατρίδα μας έχει κάποιους ανθρώπους που αγωνίζονται. Γι αυτούς που διαρκώς προβαίνουν σε αυτοκτονίες».

Ο δημοσιογράφος αντέδρασε αμέσως διακόπτοντας τον ηλικιωμένο κύριο και παίρνοντάς του το μικρόφωνο αναζήτησε άλλον συνομιλητή, ενώ το λόγο πήρε η κεντρική παρουσιάστρια πιθανότατα για να… σώσει την κατάσταση.

Δείτε το βίντεο:Πηγή

http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Πρόντι: Αδύνατο να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ

«Αν κερδίσει το “ναι”, αλλά και αν κερδίσει το “όχι” στο ελληνικό δημοψήφισμα, η Ευρώπη θα είναι αναγκασμένη να διαπραγματευθεί με την Ελλάδα», δήλωσε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι. 

Μιλώντας στο κανάλι Rai Tre, ο κ. Πρόντι υποστήριξε πως «οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχισθούν για εξεύρεση συμφωνίας, είναι αδύνατον να διώξουν την Ελλάδα από το Ευρώ μετά από τις αστοχίες της Τρόικας και την έλλειψη μιας ενιαίας στάσης της Ευρώπης». 

«Αν η Ευρώπη δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει ένα μικρό πρόβλημα σαν και αυτό της Ελλάδας, νομίζετε ότι θα είναι σε θέση να χειριστεί τα μεγάλα διεθνή προβλήματα;» αναρωτήθηκε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν. «Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα έστελνε στον υπόλοιπο κόσμο το μήνυμα ότι δεν είναι πια Ευρώπη», συμπλήρωσε. 

Σύμφωνα με τον Πρόντι, «ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολαντ ήθελε να λάβει υπόψη του τις τελευταίες προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα, αλλά υπήρξε γερμανικό βέτο. Υπερίσχυσε η αδιαλλαξία του Βερολίνου, διότι η Μέρκελ βρίσκεται ανάμεσα στους Βαυαρούς συμμάχους της που θα ήθελαν μια ακραία προσέγγιση και στις διεθνείς πιέσεις που της ζητούν να δείξει κατανόηση». 

«Η Γερμανία υπερέχει χάρη στις αδυναμίες των υπόλοιπων. Στην Ευρώπη υπάρχει η κυριαρχία μιας μόνον χώρας, που δυσκολεύεται να ασκήσει μια ηγεσία η οποία να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες όλων. Είναι το σημερινό ευρωπαϊκό δράμα», πρόσθεσε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και κατέληξε: «Αν το Ταμείο τασσόταν υπέρ της περικοπής του ελληνικού χρέους από την αρχή, πριν τέσσερα χρόνια, θα είχαμε λύσει όλο το θέμα. Αυτή θα είναι, θεωρώ, και η τελική λύση», ολοκλήρωσε ο Ρομάνο Πρόντι. 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

 http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

(ΒΙΝΤΕΟ) Ανατριχιαστική παρέμβαση τηλεθεατή !!!


Ακούστε την αγνότητα, την καθαρότητα των λόγων του απλού Έλληνα πολίτη. Γιατί πολλοί νομίζουν ότι ο λαός τρώει κουτόχορτο και ξεχνάει .....Πηγή

http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Σε απλά Ελληνικά..

     Κάπου χθες στην Ελλάδα δόθηκε μία συνέντευξη τύπου
..για το δημοψήφισμα και για το ΟΧΙ.
Η τοποθέτηση του blog ήταν αυτή:

---Η κυβέρνηση όπως και όλα τα κόμματα του πραγματικού δημοκρατικού και συνταγματικού τόξου
δεν πιστεύουν ότι το δημοψήφισμα, το κάθε δημοψήφισμα είναι πραξικόπημα
παρά είναι η υπέρτατη
στιγμή της δημοκρατίας, όπου οι ίδιοι οι πολίτες άμεσα διαμορφώνουν τις πολιτικές αποφάσεις.
Πραξικόπημα είναι η παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας, όπως έγινε με τα μνημόνια
όχι απλώς χωρίς να ερωτηθεί ο λαός
αλλά ούτε καν με την συναίνεση των 2/3 των βουλευτών, δηλαδή με 180 ψήφους όπως απαιτεί το Σύνταγμα για τέτοιες αποφάσεις.

---Μας λένε ότι καλούμαστε να ψηφίσουμε σε ένα μη υπαρκτό ή αόριστο ερώτημα
Εμείς λέμε ότι κι αν πράγματι το τελεσίγραφο-πρόταση συμφωνίας των δανειστών στο οποίο καλούμαστε να πούμε ΝΑΙ ή ΟΧΙ είναι μία φωτογραφία, ένα ενσταντανέ μιάς στιγμής

όποια στιγμή της πεντάμηνης διαδικασίας διαπραγματεύσεων κι αν απομονώσουμε
θα δούμε να επαναλαμβάνονται οι ίδιες προτάσεις των ''θεσμών'' με κάποιες αλλαγές ίσως στους αριθμούς ή στο χρονοδιάγραμμα.

Η κεντρική τους ιδέα για έξοδο από την κρίση είναι ταυτόσημη σε όλες τους τις προτάσεις, και περιλαμβάνει
οριζόντια μέτρα, περικοπές μισθών και συντάξεων, κατάργηση συλλογικών διαπραγματεύσεων εργασίας, ελεύθερες απολύσεις, αρπαγή της κρατικής περιουσίας,
προστασία του πλούτου, του μεγάλου πλούτου, των εθνικών εργολάβων, προμηθευτών,και κάθε είδους λυμεώνων του δημόσιου χρήματος,
μέτρα υφεσιακά, υφεσιακά, και πάλι υφεσιακά, χωρίς καμία πρόβλεψη ανάπτυξης
χωρίς καμία προοπτική για τον λαό για έξοδο από την κρίση
παρά μία λογιστικού τύπου ανάλυση είσπραξης των οφειλομένων.

Σε αυτή την κεντρική ιδέα των ''θεσμών'' περί ''εξόδου από την κρίση''
η κυβέρνηση καλεί τον λαό να αποφασίσει
αν θα την δεχτεί η αν θα την απορρίψει.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

---Μας λένε για τις κλειστές τράπεζες
Στις τράπεζες επιβλήθηκε περιορισμός αναλήψεων για να προστατευτούμε όλοι εμείς που δεν έχουμε πρόσβαση στον δ/ντη ή τον προϊστάμενο του κάθε υποκαταστήματος
να μπορούμε να κάνουμε ανάληψη οποιουδήποτε ύψους με ένα τηλεφώνημα
περνώντας αργότερα και εκτός ωραρίου για μία τυπική υπογραφή.

Έγινε ακόμα για να προστατευτούν οι ίδιες οι τράπεζες από την οργή του κόσμου που βρίσκοντας άδεια τα ταμεία
θα ζητούσε να μάθει πού πήγαν, που βρίσκονται αυτά τα 80, 100, κατ' άλλους 120 δις των ανακεφαλαιοποιήσεων
χρήματα, που εμείς ως λαός χρεωθήκαμε και καλούμαστε να τα αποπληρώσουμε,
εμείς και τα παιδιά μας.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

---Τούτη η κυβέρνηση χωρίς να αφεθεί να κυβερνήσει κατηγορείται για όλη αυτή την κατάσταση χωρίς να έχει ψηφίσει κανένα μνημόνιο, χωρίς να έχει συναινέσει ποτέ στην καταστροφική πολιτική των τελευταίων πέντε ετών.
Ψηφίζοντας ΝΑΙ της αφαιρούμε το δικαίωμα να κυβερνήσει,
αναιρώντας την βούλησή μας του Ιανουαρίου
καλούμε ουσιαστικά πίσω κυβερνήσεις τραπεζιτών και προθύμων,

και θάβουμε κάθε πιθανότητα ελέγχου της αλήθειας για το δημόσιο χρέος
καθώς και για τα μείζονα σκάνδαλα χρηματισμού μερίδας του πολιτικού κόσμου
όπως αυτό της Ζημενς και αυτό των απ' ευθείας αναθέσεων των έργων για τους Ολυμπιακούς αγώνες

Ψηφίζοντας ΝΑΙ δεν θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια για το πώς φτάσαμε εδώ
ούτε θα υπάρξει τιμωρία για κανέναν

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ζητάμε από τον ελληνικό λαό ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ

ΟΧΙ στην εμμονική κεντρική ιδέα που έχουν οι θεσμοί για την δήθεν έξοδο από την κρίση
τα αποτελέσματα της οποίας είναι αυτά που ήδη ζούμε

ΟΧΙ στην επιθυμία και την δυνατότητα ξένων θεσμών και διευθυντηρίων
είτε με τον εκβιασμό είτε με τον φόβο
να ορίζουν αυτοί τις κυβερνήσεις μας,
να σαμποτάρουν όποιες δεν τους αρέσουν
να παρακάμπτουν την δημοκρατικά εκφρασμενη βούληση τούτου του λαού.

Το ΝΑΙ σημαίνει αποδοχή των εκβιασμών και υποτέλεια

Το ΟΧΙ θα σημάνει μιά πρώτη και καταλυτική αντίσταση των λαών της Ευρώπης
ώστε να γίνει η Ευρώπη αυτό που όλοι θέλουμε κι ονειρευόμαστε για να ζήσουμε

Η Ευρώπη των λαών και όχι η Ευρώπη των τραπεζιτών.

Η Ευρώπη της δημοκρατίας και όχι η Ευρώπη του έρποντος και συγκαλυμμένου νεο-φασισμού

Όσοι ψηφίσουμε ΟΧΙ την Κυριακή, θα έχουμε εκ προοιμίου νικήσει.
Θα έχουμε σταθεί όρθιοι.

Ψηφίζουμε ΟΧΙ λοιπόν.

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Διαψεύδει η GPO "δημοσκόπηση της", που προηγείται το "ΝΑΙ"

Η δημοσκοπική εταιρεία GPO σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως εν αγνοία της και χωρίς την παραμικρή συμμετοχή της εταιρείας, δημοσιοποιήθηκαν σε μέσα ενημέρωσης αποσπασματικά ευρήματα τμήματος έρευνας σχετικά με το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Για το γεγονός αυτό, η GPO δηλώνει ότι δεν φέρει καμία ευθύνη και θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο για την προστασία των συμφερόντων της.

Επισημαίνει επίσης ότι ο νόμος επιτρέπει την ενημέρωση των πολιτών με τη δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων ερευνών- δημοσκοπήσεων. Αυτό όμως πρέπει να γίνεται με υπευθυνο και ολοκληρωμένο τρόπο και τη συμμετοχή των εταιρειών δημοσκοπήσεων, όπως ο νόμος ορίζει.

Τέος όπως τονίζει η GPO "αυτό ισχύει πάντοτε, αυτό πρέπει να ισχύσει και τώρα μπροστά σε μια τόσο κρίσιμη απόφαση του ελληνικού λαού."


http://diulistirio.blogspot.gr/Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Times: Επιχειρείται διαστρέβλωση του δημοψηφίσματος και ανατροπή της Κυβέρνησης

Άκρως αποκαλυπτικό άρθρο των Times κάνει λόγο για σχέδιο διαστρέβλωσης του νοήματος του δημοψηφίσματος και ανατροπής της ελληνικής κυβέρνησης.

Το εν λόγω δημοσίευμα βασίζεται σε συνομιλία δημοσιογράφου των Times με σημαντικό Γερμανό πολιτικό του συντηρητικού κόμματος CDU/CSU, οποίος απερίφραστα δήλωσε πως “η Ελλάδα δεν θα πάρει ούτε σεντ σε νέο πακέτο στήριξης από την Ευρωζώνη, όσο παραμένουν στην εξουσία ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάννη Βαρουφάκης”. Σύμφωνα την έγκριτη βρετανική εφημερίδα ο γερμανός πολιτικός “έριξε φως και στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ρίξει την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου”, λέγοντας πως “ακόμα κι αν στο δημοψήφισμα της Κυριακής υπερισχύσει το “ΝΑΙ”, αν ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας παραμείνουν στις θέσεις τους, η Αθήνα δεν θα έχει την παραμικρή πιθανότητα νέου πακέτου στήριξης”.

Οι Times υποστηρίζουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να διαστρεβλώσει την ουσία της ερώτησης του δημοψηφίσματος και να ανατρέψει την ελληνική κυβέρνηση. “Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να υποστηρίξει σθεναρά το “ΝΑΙ”, παρουσιάζοντας το δημοψήφισμα ως απόφαση για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ κι όχι ως απόφαση για την αποδοχή ή όχι των μέτρων λιτότητας κι έπειτα σε περίπτωση νίκης να ξεφορτωθεί τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μετά την αναμενόμενη παραίτηση του κυρίου Τσίπρα”, αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει παραθέτοντας μία ακόμα αφοπλιστική δήλωση του γερμανού πολιτικού: “Θα κάνουμε τα πάντα για να κερδίσει το “ΝΑΙ”. Μετά θα χρειστούμε καινούργια κυβέρνηση και μετά θα πρέπει να επιβάλλουμε μέτρα”.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Σουλτς: Αναδίπλωση… μεγατόνων μετά τις ατυχείς δηλώσεις - Πρόκειται για τεράστια παρεξήγηση

ΣΟΥΛΤΣ: ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ

Στρίβειν δια της... αναδίπλωσης: Τα... γύρισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όταν διαπίστωσε πως οι δηλώσεις του περί νέων εκλογών, κυβέρνησης τεχνοκρατών, «δημαγωγού» Τσίπρα και «τέλος εποχής ΣΥΡΙΖΑ» προκάλεσαν σάλο και εξέθεσαν τον ίδιο και το θεσμό που υπηρετεί.


Μιλώντας στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ο κ. Σουλτς είχε ξεπεράσει τα εσκαμμένα, χαρακτηρίζοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον άνθρωπο που εξέλεξε ο ίδιος ο λαός στην ηγεσία της χώρας, «δημαγωγό», «ποδηγέτη του λαού», «απρόβλεπτο»!

Ανερυθρίαστα εξέφρασε την ελπίδα να αναλάβει καθήκοντα «μεταβατική κυβέρνηση τεχνοκρατών» στην Ελλάδα και «να δοθεί τέλος στην εποχή ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Σουλτς, σε ένα κρεσέντο προκλητικότητας δήλωσε πως «αν αυτή η μεταβατική κυβέρνηση καταλήξει σε μία λογική συμφωνία με τους θεσμούς, τότε η εποχή ΣΥΡΙΖΑ θα έχει τελειώσει. Αν γίνει αυτό, η Ελλάδα έχει άλλη μία ευκαιρία».

Λίγο αργότερα, μέσω Twitter, ήρθε η οργισμένη απάντηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος τόνισε πως «η σύνθεση της ελληνικής κυβέρνησης, είναι υπόθεση του ελληνικού λαού κ της Βουλής. Η ωμή σας ανάμιξη προκαλεί κ σας εκθέτει».


Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δεν άργησε να απαντήσει αλλά, αυτή τη φορά, εξαναγκάστηκε σε αναδίπλωση, απολογούμενος, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, πως πρόκειται «για χονδροειδή παρερμηνεία (της Handelsblatt) το ότι εύχεται για μία κυβέρνηση τεχνοκρατών».Ο κ. Παπαδημούλης επανήλθε με δεύτερο tweet «ο Μ.Σουλτς τώρα λέει ότι δεν είπε, όσα η Handelsplat γράφει οτι είπε. Οφείλει σαφείς εξηγήσεις.Δίνουμε συνέχεια αυριο, μαζί με την ΓκΤσιμερ»http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Επίθεση Ομπάμα εναντίον Μέρκελ - Xαμός στο ΔΝΤ μεταξύ εκπροσώπων ΗΠΑ και Γερμανίας

Αποφασισμένος είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να εφαρμόσει σκληρή πολιτική απέναντι στην Άνγκελα Μέρκελ ώστε να δείξει ποιος κάνει κουμάντο στην εξωτερική πολιτική και Άμυνα της ΕΕ, και το πρώτο βήμα θα είναι να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος! Μία έκθεση που θα δείχνει με σαφή τρόπο ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, στηρίζοντας τις ελληνικές απόψεις! Χαρακτηριστικό είναι ότι στο εσωτερικό του ΔΝΤ έγινε ο κακός χαμός ανάμεσα στους εκπροσώπους ΗΠΑ και Γερμανίας!

Ο Μ.Ομπάμα λαμβάνει επικρίσεις και πληροφορίες ότι η Καγκελάριος με τη στάση της οδηγεί τα πράγματα σε ολική ρήξη με την Ελλάδα με άγνωστες προεκτάσεις, αφού γνωρίζει τις γεωπολιτικές επιπτώσεις του ελληνικού ζητήματος. Μάλιστα, οι σύμβουλοί του τονίζουν ότι "δεν μπορεί η Καγκελάριος να διαλύσει το δυτικό σύστημα ασφαλείας όπως αυτό οικοδομήθηκε από το 1945 και μετά".

Ο Αμερικάνος πρόεδρος ενημερώνεται καθημερινά σχεδόν το τελευταίο διάστημα από συμβούλους του και επιτροπές όχι μόνο για τα οικονομικά της χώρας μας και της Ευρωζώνης, αλλά και για τις γεωστρατηγικές και γεωπολιτικές συνέπειες που μπορεί να έχει ένα Grexit.

Ο Μπαράκ Ομπάμα φέρεται να έχει καταλήξει στο συμπέρασμα από την ενημέρωση που έχει από τους συμβούλους του, ότι η Γερμανία και κυρίως το δίδυμο Μέρκελ-Σόιμπλε ευθύνεται για το ότι το ελληνικό πρόβλημα παραμένει ακόμη άλυτο, δημιουργώντας αρνητικότατες εξελίξεις σε οικονομικό επίπεδο σε ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά δημιουργώντας και συνθήκες αστάθειας στην ευαίσθητη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ευθύνες φέρεται να ρίχνει ο Λευκός Οίκος και στην ηγεσία του ΔΝΤ και συγκεκριμένα στην Κριστίν Λαγκάντ, που ενθαρρύνει τη σκληρή γερμανική στάση.

Αυτό, όμως, που στην κυριολεξία έχει κάνει έξαλλο τον Μπαράκ Ομπάμα είναι ότι υπάρχουν πλέον συχνά πυκνά δημοσιεύματα που, λόγω ακριβώς αυτής της γερμανικής στάσης,αμφισβητούν τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ στην παγκόσμια σκακιέρα.

Μάλιστα, την Κυριακή 28 Ιουνίου ο κ. Ομπάμα συζήτησε τηλεφωνικά με την κ. Μέρκελ τις εξελίξεις στην Ελλάδα και της τόνισε ότι έχει «κρίσιμη σημασία» να καταβληθούν προσπάθειες για να υπάρξει επιστροφή σε έναν δρόμο ο οποίος θα επιτρέψει στην Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξή της εντός της Ευρωζώνης.

Αυτό που δεν ανακοίνωσε η αμερικανική προεδρία είναι ότι ο Μπαράκ Ομπάμα σχετίζει τις εξελίξεις στην Ελλάδα με την αμερικανική ηγεμονία στην παγκόσμια κοινότητα.

Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζακ Λιου, είπε σε Ευρωπαίους ομολόγους του την Τρίτη ότι απαιτείται να γίνει περισσότερη προσπάθεια για να αποτραπεί το ενδεχόμενο η ελληνική κρίση να πλήξει τη σταθερότητα στις χρηματαγορές.

Ο Λιου συζήτησε σχετικά με την Ελλάδα κατά τη διάρκεια χωριστών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων που είχε με τον πρόεδρο του Eurogroup και υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν και τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Αίσθηση προκαλεί ότι ο Αμερικανός υπουργός δεν μπήκε καν στον κόπο να τηλεφωνήσει στον Σόιμπλε.

Προφανώς, οι Αμερικανοί δείχνουν με αυτό τον τρόπο τη δυσαρέσκειά τους προς το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τον οποίο θεωρούν υπεύθυνο για τα αδιέξοδα στη διαπραγμάτευση και στη νέα οικονομική κρίση που απειλεί το δυτικό κόσμο, εξαιτίας της Ελλάδας.

Στις συνδιαλέξεις αυτές, ο Λιου «σημείωσε τη σημασία που έχει να γίνουν συνεπή αναγκαία βήματα για να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα» και πρόσθεσε ότι όλα τα μέρη στις συνομιλίες για το ελληνικό χρέος πρέπει να εργαστούν ώστε να επιτευχθεί ένας «ρεαλιστικός συμβιβασμός», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Ο Λιου υπογράμμισε ότι «είναι προς το συμφέρον όλων των μερών και της παγκόσμιας οικονομίας η Ελλάδα και οι πιστωτές της να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη μιας λύσης η οποία θα βάλει την Ελλάδα στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης εντός της Ευρωζώνης» και πρόσθεσε ότι η «δουλειά που πρέπει να γίνει περιλαμβάνει τη συζήτηση για τις δεσμεύσεις για νέες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και έναν δρόμο ώστε το χρέος (της) να γίνει βιώσιμο (…) με έναν ρεαλιστικό συμβιβασμό».

Σε νέα σκληρή φάση φαίνεται να περνά η κόντρα ΗΠΑ και Γερμανίας με πεδίο σύγκρουσης το ΔΝΤ, για το ελληνικό ζήτημα.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, στην ενημέρωση που έκανε στο ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η γενική διευθύντρια, Κριστίν Λαγκάρντ, το Ταμείο προτίθεται να δώσει στη δημοσιότητα, και μάλιστα πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την Κυριακή 5 Ιουλίου, την τελευταία του έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Μόλις ανακοίνωσε την πρόθεσή της αυτή η κ. Λαγκάρντ, υπήρξαν εντονότατες αντιδράσεις από τον εκπρόσωπο στο Ταμείο της Γερμανίας, τον οποίο ακολούθησαν πιστά και οι εκπρόσωποι άλλων κρατών της ΕΕ.

Αντίθετα, την πρόταση υποστήριξε ο Έλληνας εκπρόσωπος αλλά και ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ, καταδεικνύοντας έτσι τη μεγάλη αντιπαλότητα που υπάρχει μεταξύ Γερμανοκρατούμενης Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, στο μείζον ζήτημα του ελληνικού χρέους και γενικότερα στους χειρισμούς του ελληνικού ζητήματος από την ΕΕ.

Μεγαλύτερη σημασία αποκτά η απόφαση αυτή του ΔΝΤ να δώσει στη δημοσιότητα την τελευταία έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, πριν το δημοψήφισμα!

Υπενθυμίζεται ότι όλες οι προηγούμενες εκθέσεις του ΔΝΤ κάνουν λόγο για μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και μάλιστα αναφέρουν ότι αυτό μπορεί να φθάσει στο 118% του ΑΕΠ το 2030 και υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν πρωτογενή πλεονάμστα πάνω από 3,5% και ανάπτυξη πάνω από 6% !

Yπενθυμίζουμε ότι oι ΗΠA μέσω της NSA κρατούν "χειροπόδαρα δεμένη" τη Γερμανία.Τις αποκαλύψεις των WikiLeaks για τις υποκλοπές της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στην Άνγκελα Μέρκελ, με θέμα την Ελλάδα, έδωσε στη δημοσιότητα χθες εφημερίδα.

Πρόκειται για απόρρητα έγγραφα, με αντικείμενο τα όσα κατέγραφαν οι κοριοί της NSA από συνομιλίες της Μέρκελ και άλλων Γερμανών αξιωματούχων. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, προκύπτει ότι εδώ και χρόνια η Καγκελάριος δεν πίστευε ότι ένα γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους θα αποτελούσε πραγματική λύση για το «ελληνικό πρόβλημα».

Αυτή την εξομολόγησή της προς τον προσωπικό βοηθό της τον Οκτώβριο του 2011, λίγες ημέρες πριν από την απόφαση της συνόδου κορυφής για επιπρόσθετο haircut των ομολόγων στο 50%, από 21% που είχε συμφωνηθεί μερικούς μήνες πριν, έχουν καταγράψει οι κοριοί.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι η Μέρκελ έδειχνε να αισθάνεται «χαμένη» σχετικά με το ποια επιλογή –άλλο ένα κούρεμα ή άμεση παροχή βοήθειας— θα ήταν καλύτερη για να αντιμετωπίσει την κατάσταση και πως «ο φόβος της ήταν ότι η Αθήνα θα ήταν ανίκανη να ξεπεράσει το πρόβλημα ακόμα και με ένα επιπλέον “κούρεμα”, από τη στιγμή που δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί το υπόλοιπο χρέος της».Επιπλέον, αναφέρεται ότι σκεφτόταν να ασκήσει πιέσεις σε ΗΠΑ και Βρετανία για την επιβολή ειδικού φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών για να βοηθηθεί η ρευστότητα των τραπεζών.

Παράλληλα, αποκαλύπτεται ότι ο μόνος από το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο που ήταν υπέρ του επιπρόσθετου κουρέματος ήταν ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «παρά τις προσπάθειες της Μέρκελ να τον “χαλιναγωγήσει”». Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο, όπως αναφέρεται στο απόρρητο έγγραφο, τέθηκαν υπέρ μίας πιο ήπιας προσέγγισης.

«Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ήταν σταθερά αντίθετος και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, περιγράφηκε ως αναποφάσιστη για το θέμα», επισημαίνεται από τους πράκτορες της NSA.

Ακόμη, με βάση τα στοιχεία που υποκλάπησαν από το γενικό διευθυντή για θέματα της ΕΕ της γερμανικής καγκελαρίας, Nikolaus Meyer-Landrut, ο οποίος παρείχε στις 14 Οκτωβρίου 2011 μια επισκόπηση σχετικά με τι σχεδιάζει το Βερολίνο να ζητήσει και θα είναι έτοιμο να υποστηρίξει ενόψει των συνόδων κορυφής που ακολουθούσαν με κύριο θέμα το ελληνικό ζήτημα.

Εντύπωση προκαλεί ότι εκείνη την περίοδο σχεδιαζόταν πρόταση για συνεισφορά των χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική) για τη διάσωση της Ελλάδας.

Στο έγγραφο επισημαίνεται: «Το Βερολίνο δεν θα δεχόταν να δώσει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) τραπεζική άδεια. Επίσης, δεν θα δεχόταν τη θέσπιση ενός κοινού Οχήματος Ειδικού Σκοπού μεταξύ του EFSF και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ή άλλο μέτρο που θα απαιτούσε νομοθετικές αλλαγές από τα κράτη μέλη.

Πηγή

http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα θα είναι μέλος της Ευρώπης όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα


Σαφές μήνυμα πως η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη και «πουθενά αλλού» έστειλε ο Επίτροπος για θέματα οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί τονίζοντας πως «η Ελλάδα χρειάζεται το ευρώ και η ευρωζώνη πρέπει να διασώσει το αμετάκλητο της συμμετοχής μιας χώρας και της ενότητάς της». Παράλληλα επέρριψε ευθύνες στη στάση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως εάν υιοθετούσε άλλη στάση το βράδυ της Τετάρτης «κανείς δεν ξέρει ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα του Eurogroup». «Τη Δευτέρα η Ελλάδα θα ξυπνήσει ως μέλος της Ευρώπης. Είναι αλήθεια πολιτικά, πολιτιστικά, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», τόνισε και πρόσθεσε: «Οι συνομιλίες με την Ελλάδα πρέπει να ξαναρχίσουν την επόμενη κιόλας μέρα από το δημοψήφισμα».

«Η Ευρώπη δεν είναι μια ένωση σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών, είναι ένα κοινό νόμισμα και έχουμε πολιτικό συμφέρον να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Ξέρουμε πως η αβεβαιότητα κρύβει κινδύνους και θέλουμε να το αποφύγουμε». «Παίξαμε το ρόλο μας μέχρι την τελευταία στιγμή έτσι ώστε να βρούμε ένα συμβιβασμό ακόμα και μέχρι χτες το βράδυ. Τελικά η κυβέρνηση διάλεξε το δημοψήφισμα και διάλεξε να εισηγηθεί ένα 'όχι'. Κάτω από αυτές τις συνθήκες ήταν πολύ δύσκολο, αδύνατο για το Eurogroup να πει 'ναι' σε αυτά που έστειλαν χτες (σ.σ. Τετάρτη) το βράδυ. Είπε όχι και έπρεπε να το λάβουμε υπόψη. Τώρα περιμένουμε το αποτέλεσμα», τόνισε.

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο διάγγελμά του την Τετάρτη τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει στείλει πέντε αλλαγές στην πρόταση των θεσμών και υπογράμμισε πως αναμένει την απόφαση του Eurogroup, ώστε να αλλάξει άμεσα στάση στο δημοψήφισμα. Ωστόσο το Eurogroup αποφάσισε να μην συζητήσει επί των ελληνικών προτάσεων και ανακοίνωσε πως η όποια συζήτηση θα συνεχιστεί «μετά και επί της βάσης του δημοψηφίσματος».

«Υπάρχει μέλλον για την Ελλάδα στην Ευρώπη. Τους τελευταίους μήνες πολύς χρόνος και ενέργεια χάθηκαν με σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις και σοβαρή απώλεια αξιοπιστίας για τη χώρα. Παραμένω πεπεισμένος πως οι μοίρες μας είναι συνδεδεμένες». «Τη Δευτέρα η Ελλάδα θα ξυπνήσει ως μέλος της Ευρώπης. Είναι αλήθεια πολιτικά, πολιτιστικά, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» τονίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος. Εξήγησε επίσης ότι πρέπει να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες με την Ελλάδα την επόμενη κιόλας μέρα από το δημοψήφισμα.

«Οι ανάγκες της Ελλάδας δεν έχουν εξαφανιστεί. Ελπίζω να αποκαταστήσουμε τους διαύλους επικοινωνίας. Εάν δεν το καταφέρουμε, οι συνέπειες θα είναι αρνητικές για όλους μας και για την Ελλάδα καταστροφικές» σημείωσε. Επιπλέον, αν και παίρνοντας αποστάσεις από το δίλημμα ναι ή όχι στην Ευρωζώνη, τόνισε πως το αποτέλεσμα «δεν είναι ουδέτερο».

«Δεν είναι συμμετρική η κατάσταση. Ωστόσο, είτε το ναι επικρατήσει είτε το όχι, θα αναζητηθούν λύσεις, πιο εύκολες ή πιο περίπλοκες, ανάλογα με το αποτέλεσμα. Η Κομισιόν θα πρέπει να παίξει και πάλι το ρόλο της και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει σε αυτό το στάδιο. Η πόρτα της Κομισιόν θα παραμένει ανοιχτή. Αλλά θα λάβει υπόψη τις επιπτώσεις της μίας ή της άλλης ψήφου» υπογράμμισε.

Κληθείς να σχολιάσει τη φράση του Γερούν Ντέισελμπλουμ ότι μετά από ένα 'όχι' δεν είναι δυνατή η συνέχιση των συνομιλιών και ενδεχομένως δε θα υπάρχει πλέον βάση στην Ευρωζώνη για την Ελλάδα, είπε ότι μίλησε με τον πρόεδρο του Eurogroup και πως αυτό που εννοούσε ήταν ότι δεν θα είναι δυνατή η διαπραγμάτευση για πιο επιεική μέτρα μετά το «όχι».

Επιπλέον, ερωτηθείς για την κριτική κατά της Κομισιόν από το «σκληρό» μπλοκ και συγκεκριμένα από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι ήθελε συμφωνία «με κάθε κόστος» με την Ελλάδα, είπε πως διαφωνεί κάθετα γιατί η Κομισιόν έχει θεσμικό ρόλο, τον οποίο έπαιξε δίκαια και με στόχο τη γεφύρωση των χασμάτων, μεταξύ των θεσμών πρώτα, μεταξύ των θεσμών και των κρατών μελών, μετά και μεταξύ των κρατών μελών και της ελληνικής κυβέρνησης.

«Ήμασταν πάντα αυστηροί εκεί που έπρεπε και αντικειμενικοί. Είχαμε μάλιστα στιγμές έντασης με την Ελλάδα και με αυτή την κυβέρνηση. Δε θέλαμε μια συμφωνία με όποιο κόστος αλλά μια συμφωνία με το σωστό κόστος. Με μεταρρυθμίσεις στο επίκεντρο αλλά και ισορροπία μεταξύ του σεβασμού στην ψήφο και στα συμφέροντα του ελληνικού λαού από τη μια μεριά και από την άλλη στις δεσμεύσεις του ελληνικού κράτους προς τους πιστωτές της» ανέφερε.

Συνεχίζοντας είπε πως ήταν πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις. «Ήταν μύθος ότι παίζαμε «σόλο», ποτέ δεν κάναμε κινήσεις χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των άλλων θεσμών».
Σε ερώτηση για τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα σχετικά με τις πολύ αρνητικές προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ, αρνήθηκε να απαντήσει.

Σε ό,τι αφορά για το ποιος ήταν ο λόγος που το χρέος δεν μπήκε στο τραπέζι όπως ήθελε η Ελλάδα, είπε πως ήταν όλοι σαφείς απέναντι στην Ελλάδα: πρώτα μεταρρυθμίσεις, μετά συζήτηση για το χρέος. Σε σχέση με τα χρονικά περιθώρια για εκταμίευση μέχρι τις 20 Ιουλίου, οπότε λήγει το ομόλογο της ΕΚΤ, απάντησε πως αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση άνευ προηγουμένου και είναι αδύνατο να προβλέψουμε τι θα συμβεί.

Επιπλέον, είπε πως η Ευρωζώνη πρέπει να λάβει μαθήματα από αυτήν την κρίση αλλά είναι κάτι που θα φανεί στο τέλος της διαδικασίας, «δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο».
Τέλος, σε ερώτηση αν το δημοψήφισμα αφορά τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ή όχι, όπως είπε ξεκάθαρα ο πρόεδρος Γιούνκερ, είπε πως το ερώτημα του
δημοψηφίσματος το επιλέγει η κυβέρνηση. «Το 'ναι' είναι πολύ καλύτερο γιατί διευκολύνει τις συζητήσεις. Ο ελληνικός λαός θα έχει αποδεχτεί τα μέτρα που προτάθηκαν από τους θεσμούς και μπορεί ακόμα να έχουμε και καλύτερες προτάσεις, όπως έγιναν μετά την Πέμπτη. Ένα 'όχι' δεν δίνει καμία πιθανότητα συζήτησης πιο επιεικών μέτρων», κατέληξε ο Γάλλος Επίτροπος.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Bloomberg: Για να επιβιώσεις στην ευρωζώνη ακολούθα τον κανόνα «κανείς δεν τα βάζει με την Μέρκελ»

Με ένα άρθρο του το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, υπογραμμίζει την ισχυρή επιρροή της Μέρκελ στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Με παραδείγματα από το παρελθόν και τονίζοντας την αδιάλλακτη στάση της καγκελαρίου, ο αρθρογράφος υποστηρίζει πως αν θες να επιβιώσεις στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, ο πρώτος κανόνας που πρέπει να ξέρεις είναι πως «καλύτερα να μην τα ‘βάλεις’ με την Μέρκελ».

«Ο Αλέξης Τσίπρας αψήφησε τον πρώτο και κυριότερο κανόνα πολιτικής επιβίωσης στην Ευρώπη: Δεν δυσαρεστείς την Άνγκελα Μέρκελ», επισημαίνει το Bloomberg, υπενθυμίζοντας ότι «παρόμοια δυσαρέσκεια της Γερμανίδας Καγκελαρίου είχε ως αποτέλεσμα το τέλος της πολιτικής καριέρας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του Γιώργου Παπανδρέου».

«Αφού απέτυχε με τους νομοθέτες της Μέρκελ και τη γερμανική κοινή γνώμη, ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να είναι ο επόμενος», εκτιμά το αμερικανικό πρακτορείο.

«Η υποστήριξη της Μέρκελ, η οποία είναι πολιτικά ασφαλής μετά από δέκα χρόνια που κρατά τα ηνία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, είναι απαραίτητη για κυβερνήσεις - οφειλέτες. Ο Τσίπρας έθεσε τα όρια του στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές την προηγούμενη βδομάδα, ανακοινώνοντας δημοψήφισμα για την γερμανικής εμπνεύσεως λιτότητα, μία απόφαση που του αφήνει λίγες επιλογές στην περίπτωση που οι ψηφοφόροι αποδεχτούν τα μέτρα ως το κόστος για τη βοήθεια», αναφέρει το άρθρο.

«Παρακολουθούμε το τέλος της πολιτικής καριέρας του Αλέξη Τσίπρα», προβλέπει ο Jacob Kirkegaard, ερευνητής του Ινστιτούτου Peterson στην Ουάσινγκτον, προσθέτοντας ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να συνεχίσει την καριέρα του στα t-shirt των μαθητών, αντικαθιστώντας τον Τσε Γκεβάρα».

Το πρακτορείο συνεχίζει υπενθυμίζοντας ότι «όταν αρνήθηκε ο Μπερλουσκόνι να παίξει το παιχνίδι των Γερμανών, ένα ανώτερο στέλεχος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Μέρκελ ζήτησε την παραίτησή του (Νοέμβριος του 2011), σαν λύση των προβλημάτων της ιταλικής οικονομίας. Μετά από λίγες μέρες έκανε ακριβώς αυτό. Ομοίως ο Παπανδρέου, πήρε ακριβώς το ίδιο μάθημα τον ίδιο χρόνο. Όταν επιχείρησε να διεξαγάγει δημοψήφισμα, η Μέρκελ επέμενε ότι η ερώτηση να αφορά την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Η ταραχή που ακολούθησε, ακόμα και μέσα στο ίδιο του το κόμμα, ανάγκασε τον Παπανδρέου σε παραίτηση».

«Το μέλλον του Τσίπρα θα κριθεί από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής» υποστηρίζει το πρακτορείο. «Ένα όχι στην ψηφοφορία θα μπορούσε να βγάλει την χώρα εκτός ευρώ, ένα αποτέλεσμα που οι περισσότεροι Έλληνες φαίνεται να θέλουν να αποφύγουν. Ο Τσίπρας θεωρεί πως ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα ενδυνάμωνε τη διαπραγματευτική του ισχύ και θα οδηγούσε σε μία ευνοϊκότερη συμφωνία. Μία νίκη του ναι, που υποστηρίζεται από τα βασικότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, και τους περισσότερους από τους ευρωπαίους ηγέτες, θα αποτελούσε μια δημόσια κατακραυγή για τον Τσίπρα», σημειώνει ο Kirkegaard.

Ωστόσο, κλείνοντας ο αρθρογράφος σημειώνει ότι, «η δύναμη και η επιρροή της, συναντά επικριτές στη Γερμανία. Ο επικεφαλής του αντι- καπιταλιστικού αριστερού κόμματος στη Γερμανία, Γκρεγκόρ Γκίζι υποστήριξε ότι η Μέρκελ προσπαθεί να ανατρέψει την κυβέρνηση στην Αθήνα. ‘Θέλεις να ξεφορτωθείς την αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα, αυτός είναι ο στόχος σου. Η άρνησή σου να διαπραγματευτείς πριν το δημοψήφισμα είναι η απόδειξη. Είναι γιατί ελπίζεις ότι η κυβέρνηση θα πέσει την Κυριακή’, της είπε».


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Χιλιάδες διαδηλωτές στο Παρίσι υπέρ της Ελλάδας


Χιλιάδες Γάλλοι πολίτες διαδήλωσαν την Πέμπτη στους δρόμους του Παρισίου σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και καλώντας του πολίτες να ψηφίσουν ΟΧΙ στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Κυριακή.

Σύμφωνα με την αστυνομία, όπως μετέδωσε το Reuters, στην κινητοποίησαν συμμετείχαν περίπου 15.000 άνθρωποι. Η διαδήλωση οργανώθηκε από στελέχη της αριστερής πτέρυγας του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος μαζί με συνδικαλιστικές οργανώσεις, και κόμματα της κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

«Τέλος στη Λιτότητα», «Αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό, διαγραφή του χρέους» και «Αντίσταση στην Ελλάδα, στη Γαλλία» ήταν μεταξύ των συνθημάτων που έγραφαν τα πανό στην πλατεία της Βαστίλης και φώναζε το πλήθος των διαδηλωτών.

Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν και ο ευρωβουλευτής Ζαν Λικ Μελανσόν, συνιδρυτής του Κόμματος της Αριστεράς (PG). Όπως είπε συμμετέχει στη διαδήλωση αντιδρώντας «σε έναν αποκλεισμό της Ελλάδας που έχει οργανωθεί με στόχο να γονατίσει τη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα». «Για το ποσό του 1,5 δισεκατ. ευρώ θα προκαλέσουν μία καταστροφή αυτού του μεγέθους;» διερωτήθηκε ο ίδιος.

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις στο κάλεσμά τους έκαναν λόγο για «σεβασμό των δημοκρατικών επιλογών των λαών» και για «απόρριψη των πολιτικών της λιτότητας». Κατήγγειλαν την «καταστροφική κατάσταση» στην Ελλάδα η οποία εξηγείται σύμφωνα με τους ίδιους από το γεγονός ότι αυτή η χώρα «υπήρξε ένα από τα εργαστήρια εφαρμογής των πολιτικών λιτότητας που επέβαλαν το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην Τουλούζη με τους διαδηλωτές να κρατούν ένα πανό όπου έγραφε το σύνθημα: «Υποστήριξη στον ελληνικό λαό: από την Αθήνα στην Τουλούζη, σε ολόκληρη την Ευρώπη, όχι στη λιτότητα».


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Κόλαφος η έκθεση του ΔΝΤ: Μόνη λύση για την Ελλάδα η μείωση του χρέους Πέφτουν οι μάσκες


Το βαθύ χάσμα των πιστωτών για την Ελλάδα επιβεβαιώνεται με τον πιο επίσημο τρόπο στην, επίμαχη, έκθεση του ΔΝΤ για τη (μη) βιωσιμότητα του χρέους που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα το απόγευμα.

Σύμφωνα με την έκθεση το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, χρειάζεται «μεγάλης κλίμακας ελάφρυνση», ενώ παράλληλα η χώρα θα χρειαστεί τρίτο πακέτο 50 δις για την επόμενη τριετία. Στην πραγματικότητα, δε, το πακέτο αυτό φθάνει τουλάχιστον στα 60 δις, καθώς στην έκθεση υπολογίζονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες από τον Οκτώβριο του 2015 έως το 2018 και δεν λαμβάνονται υπ' όψιν οι πρόσθετες ανάγκες της Ελλάδας, περίπου 10 δις, από σήμερα έως το φθινόπωρο.

Η έκθεση, που έρχεται τρεις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα, με τις τράπεζες κλειστές και με όλον τον πλανήτη να παρακολουθεί τη μάχη επιβίωσης της Ελλάδας, έρχεται να γίνει το μεγάλο «mea culpa» του ΔΝΤ για την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα. Ταυτόχρονα αποτελεί ένα ηχηρότατο μήνυμα προς τη Γερμανία η οποία σε όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για την ελληνική κρίση αρνείτο κατηγορηματικά τη μείωση του χρέους.

Στην έκθεση του Ταμείου το χρέος χαρακτηρίζεται «μη βιώσιμο», ενώ το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι δεν μπορεί να καταθέσει πρόταση τρίτου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα στο Διοικητικό του Συμβούλιο εάν αυτή δεν περιλαμβάνει παράλληλες δεσμεύσεις για οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση του χρέους. Το Ταμείο αναφέρει επίσης ότι πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα 20ετής περίοδος χάριτος πριν αρχίσει να αποπληρώνει τα χρέη της, ενώ οι τελικές αποπληρωμές, όπως αναφέρει, δεν μπορούν να γίνουν πριν από το 2055. Σε περίπτωση, δε, που δεν υπάρξουν πρόσθετα μέτρα λιτότητας, θεωρεί ότι πέραν της μείωσης - ελάφρυσνης του χρέους μέσω της παράτασης αποπληρωμών θα απαιτηθεί και απ'ευθείας «κουρεμα» της τάξης του 30%.

Το ΔΝΤ τονίζει ότι η χρηματοοικονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει επιδεινωθεί σημαντικά, γεγονός που σημαίνει - όπως αναφέρεται στην έκθεση - ότι η χώρα δεν θα είναι σε θέση να κάνει ακόμη και αποπληρωμές τόκων τουλάχιστον για τρία χρόνια, ακόμη κι εάν υπάρξει διαγραφή χρέους.

«Ακόμη και με πρόσθετη χρηματοδότηση έως το 2018, το χρέος θα παραμείνει πολύ υψηλό για δεκαετίες και ιδιαίτερα ευάλωτοο σε σοκ», αναφέρεται στην έκθεση και προστίθεται: «Με δεδομένη την ευάλωτη δυναμική του χρέους, χρειάζονται περαιτέρω παραχωρήσεις για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Μια εκδοχή είναι η παράταση της περιόδου χάριτος στα 20 χρόνια και της περιόδου εξομάλυνσης στα 40 χρόνια σε ό,τι αφορά τα υφιστάμενα δάνεια της ΕΕ. Παράλληλα απαιτείται νέα δανειοδότηση από τον επίσημο τομέα, με αντίστοιχους όρους, προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες έως το 2018».

Στελέχη του ΔΝΤ παρουσιάζοντας την έκθεση επεσήμαναν πως η επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδα μετά την εισαγωγή των κεφαλαιακών περιορισμών και την μη πληρωμή του Ταμείου (κάτι που χαρακτήρισαν ως χρεοκοπία) αυξάνει σημαντικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Τα ίδια στελέχη προειδοποίησαν ότι εάν τα capital controls διατηρηθούν για αρκετό διάστημα οι ζημιές στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα είναι εκτεταμένες.

Η έκθεση του Ταμείου, η οποία σύμφωνα με χθεσινοβραδυνές πληροφορίες, αποφασίστηκε να δοθεί στη δημοσιότητα εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τη γερμανική πλευρά, συντάσσεται ουσιαστικά με τα επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία εξ αρχής επέμενε ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση χωρίς μείωση του χρέους.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....