Διυλιστήριο: 05/11/15
ροη αναρτησεων

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Εισαγγελέας μπαίνει στα ενδότερα του ΤΑΙΠΕΔ


Εισαγγελέας μπαίνει στα ενδότερα του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς διαπιστώθηκε τεράστια απόκλιση ύψους 850 εκατ. ευρώ ανάμεσα στην αποτίμηση των εκτιμητών και την καλύτερη προσφορά για την 40ετή εκχώρηση και αξιοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.

Εισαγγελέας μπαίνει στα ενδότερα του ΤΑΙΠΕΔ να διερευνήσει το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης εκ μέρους των εκτιμητών συμβούλων του ταμείου που διαχειρίζεται την δημόσια περιουσία, αφού συνέβη το πρωτοφανές στην υπόθεση εκποίησης της χρήσης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, οι εκτιμητές δηλαδή να δίνουν αρχική εκτίμηση αξίας τα 350 εκατομμύρια και η πρώτη προσφορά της κοινοπραξίας Γερμανών – Κοπελούζου να είναι στα 1,2 δις ευρώ. Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες στα 1,2 δις ευρώ ανήλθε η καλύτερη προσφορά της ελληνογερμανικής κοινοπραξίας Fraport (του αεροδρομίου της Φραγκφούρτης και του ομίλου Κοπελούζου) για την 40ετή εκχώρηση και αξιοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, την ώρα που οι εκτιμητές- σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ αποτίμησαν την αξία των αεροδρομίων (κατ΄ ελάχιστον) στα 350 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται, όπως αντιλαμβάνεται κανείς για εξωφρενική απόκλιση και η διαφορά των 850 εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ της αποτίμησης του -επί της ουσίας- «πωλητή» και της προσφοράς του πλειοδότη προκάλεσε έντονη δυσφορία σε δικαστικούς κύκλους, οι οποίοι με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα έθεσαν την υπόθεση επί τάπητος, προκειμένου να διαπιστώσουν την συνολική στάση του συμβούλων –εκτιμητών που ασχολούνται με την αποτίμηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας. Χαρακτηριστικό και πιο εξόφθαλμο παράδειγμα είναι αυτό των 14 περιφερειακών αεροδρομίων αφού η προσφορά της ελληνογερμανικής κοινοπραξίας είναι 4 φορές πάνω από την αποτίμηση των εκτιμητών του ΤΑΙΠΕΔ. Δηλαδή η προσφορά της εταιρίας που επιλέχθηκε τελικά είναι περίπου 1,2 δις ευρώ εφαπάξ καταβολή και περίπου 23 εκατομ. ευρώ το χρόνο ως μίσθωμα το οποίο μάλιστα θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τον πληθωρισμό. Κι όλα αυτά όταν η εκτίμηση των συμβούλων μιλούσε για 350 εκ.

Επίσης χαρακτηριστικό είναι ότι και οι τρεις προσφορές που κατατέθηκαν υπερέβησαν κατά πολύ τον πήχη που έβαζαν οι εκτιμητές, καθώς οι εταιρίες συνεκτίμησαν την υπεραξία των αεροδρομίων από την ραγδαία αύξηση του τουρισμού, τη στιγμή που αποτελεί την βαριά βιομηχανία της χώρας και οι τάσεις του είναι διαρκώς αυξανόμενες. Η σύμβαση αφορά τα αεροδρόμια Ακτίου, Χανίων, Καβάλας, Κεφαλονιάς, Κέρκυρας, Κω, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Ρόδου, Σάμου, Σαντορίνης, Σκιάθου, Θεσσαλονίκης και Ζακύνθου. Τις απαντήσεις αναζητά ο επίκουρος εισαγγελέας διαφθοράς και οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης καθώς αν ευσταθούν οι καταγγελίες τότε τίθεται επί τάπητος το ενδεχόμενο οι σύμβουλοι εκτιμητές να έχουν διαπράξει το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης. Θέμα ηθικής αυτουργίας των υπευθύνων του ΤΑΙΠΕΔ -στην περίπτωση που προκύψει αδίκημα- είναι δύσκολο να τεθεί καθώς υφίσταται ως γνωστόν ο νόμος που τους προστατεύει από κατηγορίες «απιστίας στην υπηρεσία», αλλά από νομικές πηγές τίθεται ούτως ή άλλως θέμα αντισυνταγματικότητας του εν λόγω νόμου αφού ουσιαστικά πρόκειται για νόμο που απαλλάσσει εκ των προτέρων πρόσωπα από μελλοντικές τους ενέργειες.


http://diulistirio.blogspot.gr/



Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Αυτοί έχουν μπερδέψει το ψέμα με την αλήθεια - Βούλτεψη δεν είπα ποτέ για χαρτί υγείας - Δείτε τι είχε πει


Τέλειωσε. Το βραβείο για το ψέμα της εβδομάδας πάει στην κυρία Βούλτεψη.

Σήμερα στην επιτροπή  ΔΕΚΟ της Βουλής κατά την ακρόαση για το διορισμό στη θέση του διοικητή του ΟΓΑ, Αθανάσιου Μπακαλέξη. Αφορμή στάθηκε η τοποθέτηση της βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Σοφίας Βούλτεψη, η οποία έκανε λόγο για διορισμούς «φίλων, συζύγων, συντρόφων, εξαδέλφων» του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

«Παρακολουθούμε αυτό το έργο πάρα πολύ καιρό, τώρα πρώτη φορά αριστερά μέχρι και 13 περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης οι 10 είναι πολιτευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι τρεις των ΑΝΕΛ», είπε η Σοφία Βούλτεψη προκαλώντας την αντίδραση του Στάθη Λεουτσάκου.

«Αυτά έχουν τόση σχέση όσο είχε ότι δεν έχουμε χαρτί υγείας», της απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι ντροπή σας. Είστε απαράδεκτος. Κάνετε συνεχώς τον έξυπνο χωρίς να ξέρετε τίποτα. Χρησιμοποιείτε κάτι που δεν το έχω πει ποτέ. Δεν έχει ειπωθεί. Είστε προκλητικός, απαράδεκτος. Ζητήστε συγγνώμη γιατί δεν το έχω πει ποτέ. ήταν αποτέλεσμα τρολαρίσματος. Μάλλον μην ζητάτε συγγνώμη. Δεν θέλω συγγνώμη από κανέναν», ανέφερε η Σοφία Βούλτεψη.

Εμείς θα της θυμίσουμε τι ακριβώς είχε πει και επειδή απειλεί με μηνύσεις από ότι μαθαίνουμε, εμείς είμαστε ανοικτοί γιατί το ψέμα έχει κοντά ποδάρια ......

Δείτε το video

http://diulistirio.blogspot.gr/



Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ρωσία: Να συμμετάσχει η Ελλάδα στους BRICS


Η Ρωσία καλεί την Ελλάδα να ενταχθεί στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS - «Οι δυο χώρες θα θεωρήσουν αμοιβαία επωφελή τη χρήση του ρουβλίου όσον αφορά στην ανάπτυξη του τουρισμού»

Πρόσκληση στην Ελλάδα να συμμετάσχει ως μέλος στην υπό διαμόρφωση νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα που δημιουργούν οι χώρες BRICS (Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Ν.Αφρική), απηύθυνε ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας και εκπρόσωπος - αντιπρόσωπος της νέας αναπτυξιακής τράπεζας Σεργκέι Στορτσακ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Σε μια περίοδο που το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας παραμένει οξύ και αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα της διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, η συμμετοχή της χώρας στη νέα αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις του Ρώσου επισήμου, θα της επιτρέψει να χρηματοδοτήσει μια σειρά αναπτυξιακά έργα.

Αναφερόμενος στις ελληνορωσικές σχέσεις ο κ. Στόρτσακ τόνισε ότι αυτές θα μπορούν να αναπτυχθούν σε διάφορους τομείς με τη χρήση του ρωσικού ρουβλίου ως νομίσματος για τις πληρωμές αγαθών και υπηρεσιών.


Ακολουθεί η συνέντευξη:
Ερ: Είστε επικεφαλής εκπρόσωπος της Ρωσίας στον διεθνή οργανισμό των αναδυόμενων οικονομιών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Ν. Αφρική) και ως εκπρόσωπος/αντιπρόσωπος της υπό διαμόρφωση Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS, πείτε μας, ποιος είναι ο ρόλος της Τράπεζας;

Απ: Καταρχήν, θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στο όνομα της Τράπεζας. Το επίσημο όνομα είναι Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, αλλά συνήθως αποκαλείται Τράπεζα BRICS. Το πλέον σημαντικό, όμως, είναι ότι θα πρόκειται για τον δεύτερο παγκόσμιο τέτοιο θεσμό, που δεν θα αφορά μόνο αναπτυξιακά σχέδια στη Βραζιλία, στην Ινδία, στη Ρωσία, τη Ν. Αφρική και την Κίνα, αλλά ευρύτερα σε περισσότερες χώρες του κόσμου.

Το δεύτερο σημαντικό είναι το σύστημα διακυβέρνησης της Τράπεζας, που θα συνίσταται από τρία επιμέρους επίπεδα - το Διοικητικό Συμβούλιο των διοικητών, το Διοικητικό Συμβούλιο των διευθυντών, τον Πρόεδρο και το προσωπικό της Τράπεζας. Σε αυτά τα θεσμικά όργανα, όπου ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος θα εκλέγονται αξιοκρατικά, αποφασίσαμε ότι ο πρόεδρος θα εναλλάσσεται κάθε πέντε χρόνια και θα εκλέγεται κάθε φορά από ένα διαφορετικό ιδρυτικό κράτος-μέλος.

Στους υφιστάμενους οργανισμούς, αν και διακηρύσσεται ότι ο διορισμός του διευθυντή στα Διοικητικά Συμβούλια είναι αξιοκρατικός, στην πραγματικότητα ο πρόεδρος στην Παγκόσμια Τράπεζα αντιπροσωπεύει τις ΗΠΑ και στο ΔΝΤ αντιπροσωπεύει τους Ευρωπαίους. Γι αυτό αποφασίσαμε να αλλάξουμε αυτήν την προσέγγιση και κάθε κράτος-μέλος θα αναλαμβάνει την ηγεσία της Τράπεζα για πέντε έτη.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που μας διαφοροποιεί είναι το σύστημα ψηφοφορίας. Τα κράτη-μέλη θα έχουν τον ίδιο αριθμό ψήφων και τον ίδιο αριθμό μετοχών. Συμφωνήσαμε ότι σε πολλές περιπτώσεις θα ήταν σοφότερο να βασιζόμαστε στην πλειοψηφία των ψήφων, σε ειδικές πλειοψηφίες.

Συνοψίζοντας, θα σας έλεγα ότι ο ρόλος αυτού του νέου θεσμικού οργάνου είναι να δημιουργηθεί μια αναπτυξιακή τράπεζα, που θα στηρίξει μεγάλα κατασκευαστικά σχέδια. Γνωρίζουμε ότι εδώ και χρόνια ο ρόλος της Παγκόσμιας Τράπεζας στην υλοποίηση σχεδίων υποδομών συνεχώς αποδυναμώνεται αντί να ισχυροποιείται. Γι αυτό, εμείς τα πέντε ιδρυτικά κράτη-μέλη συμφωνήσαμε ώστε τα αναπτυξιακά σχέδια να αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο των δραστηριοτήτων μας. Η Τράπεζα δεν θα λειτουργήσει με γνώμονα το κέρδος.

Ερ: Ποια οφέλη μπορεί να έχει η Ελλάδα από την νέα αυτή Αναπτυξιακή Τράπεζα;

Απ: Αυτή η νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα θα είναι προσβάσιμη σε όλα τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Συμφωνήσαμε ότι το 50% του εγκεκριμένου κεφαλαίου της Τράπεζας, δηλαδή 50 δισ. δολάρια ετησίως, θα διανέμεται μεταξύ των ιδρυτικών κρατών-μελών και τα υπόλοιπα 50 δισ. δολάρια θα διανέμονται μεταξύ των νεο-εισερχόμενων. Το αποτέλεσμα με αυτό το πολύ ευέλικτο σύστημα, μετά την επικύρωση της συμφωνίας από όλα τα κράτη-μέλη , θα είναι οι νεοεισερχόμενοι να υποβάλλουν αιτήματα και το Διοικητικό Συμβούλιο των διοικητών να αποφασίζει. Στη συνέχεια, δεν θα υπάρχει ανάγκη το θέμα να τεθεί στο εθνικό Κοινοβούλιο για να αλλάξουν άρθρα της συμφωνίας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Έτσι δεν θα μας εκπλήξει, εάν η Ελλάδα θα είναι το πρώτο κράτος που θα υποβάλλει αίτημα χρηματοδότησης ως πλήρες μέλος. Οι ελληνικές αρχές θα μπορούν να αγοράσουν όσα μερίδια μετοχών επιθυμούν. Δεν παίζει ρόλο εάν τα μερίδια θα είναι μικρά ή μεγάλα. Όταν η Ελλάδα προσχωρήσει στην Τράπεζα, θα μπορεί να δανεισθεί για μια σειρά σκοπούς ή για την υλοποίηση εθνικών σχεδίων ανάπτυξης.

Ερ: Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης. Θα μπορούσε μια ενδεχόμενη οικονομική βοήθεια από την Τράπεζα να προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις της Ελλάδας με τους εταίρους της;

Απ: Η πιθανότητα να δημιουργηθούν προβλήματα με την ΕΕ, επειδή η Ελλάδα θα γίνει μέλος των θεσμών των BRICS, είναι πολύ μικρή, επειδή πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν αποφασίσει να προσχωρήσουν σε κάποιον άλλον αναπτυξιακό θεσμό. Για παράδειγμα, υπάρχει η πρόταση της κυβέρνησης της Κίνας για την Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων (Asian Infrastructure Investment Bank -AIIB), όπου το 25% του κεφαλαίου της θα διατεθεί σε μη ασιατικά κράτη. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία -όλα κράτη-μέλη της ΕΕ- έχουν αποφασίσει να συνεργασθούν με άλλα κράτη στο πλαίσιο της Ασιατικής Τράπεζας. Οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα, ούτε τίθεται ζήτημα κριτικής. Μέχρι τώρα, οι αναφορές που έχω διαβάσει είναι αρκετά θετικές.

Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει μια σειρά προκλήσεων και μια από τις προκλήσεις είναι η έλλειψη μακροπρόθεσμων κεφαλαίων για έργα υποδομών. Αυτή η νέα Ασιατική Τράπεζα θα προσανατολισθεί στην ανάπτυξη υποδομών. Στο άμεσο μέλλον η έλλειψη σύγχρονων υποδομών δεν θα είναι μόνο ένα τεχνικό ζήτημα. Το θέμα που θα τεθεί θα είναι η εις βάθους, ολοκληρωμένη βελτίωση και οι χώρες θα ωφεληθούν από τους δυο νέους θεσμούς, όσον αφορά στην ενθάρρυνση για βελτίωση των υποδομών τους, αλλά και όσον αφορά στην παροχή κινήτρων για οικονομικές συναλλαγές -όχι μόνο στο πλαίσιο εμπορικών συναλλαγών, αλλά και για τη χρηματοδότηση των έργων.

Ερ: Η Ελλάδα συζητά με τη Ρωσία ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε πολλούς τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως στην ενέργεια. Πως θα μπορούσαν να αναπτυχθούν περαιτέρω οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία;


Απ: Στον οικονομικό, χρηματοοικονομικό, πολιτιστικό, πολιτικό και πολλούς άλλους τομείς. Καθώς εργάζομαι κυρίως στον διεθνή χρηματοοικονομικό τομέα, πιστεύω ότι οι δυο λαοί μπορούν να συνεργασθούν και να προβλέψουν τη χρήση του εθνικού νομίσματος, τουλάχιστον στην περίπτωση της Ρωσίας, με τη χρήση του ρωσικού ρουβλίου στις πληρωμές για αγαθά και υπηρεσίες. Για παράδειγμα, μπορώ να φαντασθώ ότι οι δυο χώρες θα θεωρήσουν αμοιβαία επωφελή τη χρήση του ρουβλίου όσον αφορά στην ανάπτυξη του τουρισμού. Οι Ρώσοι πολίτες, που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα κυρίως την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού που δεν έχει τόσο ζέστη, είναι ευαίσθητοι στην αλλαγή των ρουβλίων σε άλλο νόμισμα.

Οπότε, εάν σε κάποιο στάδιο καταφέρουμε να κάνουμε τέτοιες συναλλαγές θα είναι αρκετά χρήσιμο. Πιθανότατα, το επόμενο βήμα αυτού του είδους των συναλλαγών θα μπορούσε να είναι η χρησιμοποίηση του ρουβλίου ως τρόπου πληρωμής διαφόρων ελληνικών προϊόντων που πωλούνται επί ρωσικού εδάφους.

Φυσικά, όταν θα ξεπεράσουμε τις οικονομικές δυσκολίες και με δεδομένο το πολιτικό περιβάλλον των χωρών μας, πιστεύω ότι περισσότεροι Ρώσοι και ιδιωτικές εταιρείες θα είναι πρόθυμοι να επενδύσουν στην Ελλάδα. Είναι πολύ σημαντικό για εσάς και για εμάς. Όλοι ψάχνουμε για άμεσες ξένες επενδύσεις. Και δεν είναι μόνον τα προϊόντα, αλλά και οι επενδύσεις. Η εμπειρία μου έχει δείξει ότι είναι πολύ πιο ενδιαφέρον, αλλά και σοφό, να στηριζόμαστε σε άμεσες ξένες επενδύσεις. Έχουμε καλή πολιτική βάση για ανάπτυξη της αμοιβαίας σχέσης και έχουμε ισχυρές ιστορικές σχέσεις και σε άλλους τομείς.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Διάσωση ορειβάτη από ελικόπτερο του πολεμικού Ναυτικού - Στρατός στην υπηρεσία του πολίτη - VIDEO


Μία είδηση που πέρασε στο ψιλά ήταν η άμεση κινητοποίηση ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού για την διάσωση ορειβάτη. Μία κίνηση απλή , αλλά που όμως δείχνει ότι η πολιτική βούληση του Υπουργείου δεν είναι να έχουμε μόνο έναν στρατό ετοιμοπόλεμο, όπου οι εγκαταστάσεις και μηχανοκίνητα ''αραχνιάζουν'', αλλά να βρεθεί κοντά στα προβλήματα των πολιτών και να προσπαθήσει ή καλύτερα, να βοηθήσει στην άμεση επίλυσή τους. Εξάλλου αυτό δείχνει και η λογική της επανασύστασης της παλιάς ΜΟΜΑ όπου ευθύνη της θα είναι να κατασκευάζει δρόμους, γέφυρες κτλ σε περιοχές όπου οικονομικά τουλάχιστον δεν συμφέρει το ελληνικό κράτος να τα κατασκευάσει κάποιος από τους εγχώριους εργολάβους.

Για το σκοπό αυτό Ελικόπτερο Sikοrsky του Πολεμικού Ναυτικού διέσωσε 58χρονο ορειβάτη από την κορυφή Στρογγούλα των Τζουμέρκων, σε υψόμετρο 1.900 μέτρων, και τον μετέφερε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, από όπου παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Ο ορειβάτης φέρει τραύμα στο κεφάλι και στο πόδι μετά από πτώση του ενώ προσπαθούσε να αναρριχηθεί στην κορυφή.

Τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων ζήτησε η Πολιτική Προστασία της περιφέρειας Ηπείρου καθώς οι άνδρες της 5ης ΕΜΑΚ που τον είχαν εντοπίσει δεν κατάφεραν να τον προσεγγίσουν παρά τις ολονύκτιες προσπάθειες τους και ζήτησαν τη συνδρομή ελικοπτέρου.

Δείτε το αποκαλυπτικό βίντεο του epirusgate.blogspot.gr από την στιγμή που το ελικόπτερο παραλαμβάνει τον τραυματισμένο ορειβάτη.




http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

The Doomsday (γιατί αργεί όμως;)..

     Tί ''ημέρα της κρίσεως'', τί ''ημέρα της Ευρώπης''!
Το ίδιο πράγμα είναι!

Αργεί όμως κι αρχίζουμε να ανησυχούμε.
Άντε νάρθει η ρημάδα ''μέρα της κρίσεως'',
..γιατί οι μέρες της κρίσης γίνανε πολλές και δεν αντέχουμε άλλο.
Άντε να γίνει το ρημάδι το δημοψήφισμα, να σηκωθούμε να φύγουμε απ΄ την αισχρή γερμανική Ένωση Ευρωπαίων τοκογλύφων, να ξαναγίνουμε άνθρωποι!

Πρώτη φορά στην ιστορία του σύγχρονου κόσμου ένα κράτος που ανήκει στις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου δέχεται τέτοια συντονισμένη επίθεση, τόσα χρόνια,
..και πιέζεται να υποχωρήσει πολιτισμικά και κοινωνικά στην ζώνη της υπανάπτυξης.
Πρωτοφανές, ανήκουστο, αδικαιολόγητο και αισχρό.
Στα επόμενα χρόνια της Ε.Ε (αν εξακολουθήσει να υπάρχει), η περίοδος αυτή, όπου επιχειρήθηκε η συντονισμένη και προγραμματισμένη εξολόθρευση μιάς χώρας-μέλους, οινεί ''εταίρου'',
..θα είναι η πιό μαύρη σελίδα, η χειρότερη ώρα του σκοταδισμού, που όλοι θα προσπαθούν να ξεχάσουν.

Τα ονόματα των σημερινών ευρωπαίων και ιθαγενών πρωταγωνιστών θα φιγουράρουν επάξια δίπλα στα ονόματα του Χίτλερ, του Γκαίμπελς, του Χίμλερ, του Μουσολίνι, του Πεταίν του Τσολάκογλου, του Λογοθετόπουλου, και λοιπών ''προσωπικοτήτων'' του ναζισμού και των ακολούθων του.
Μέρκελ, Σόϊμπλε, Σουλτς, Νταϊσελμπλουμ, Ντράγκι, Βαν Ρομπάϊ, Μπαρόζο, και λοιποί αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής ''Ένωσης'', παρέα με τους δικούς μας γνωστούς δωσιλόγους,
..θα παραμείνουν τα αιώνια πορτραίτα υπανθρώπων, που με την μεταμφίεση του πολιτισμού και της ευημερίας, καταδίκασαν έναν λαό σε πείνα και εξανδραποδισμό,
..μέσα στην μέση της υποτιθέμενης κοιτίδας του δυτικού ''πολιτισμού''!

Δεν ανήκουμε και δεν θα θέλαμε έτσι κι αλλοιώς να ανήκουμε σε τέτοια ''Ευρώπη''!
Δεν συμμετέχουμε, και έτσι κι αλλοιώς ποτέ δεν συμμετείχαμε σε τέτοιον ''πολιτισμό''!

Καλώς να ορίσει η μέρα αυτή της ''κρίσεως''.
Δεν θα κριθούμε εμείς.
Εμείς θα γλυτώσουμε.
Θα κριθεί όμως η υπόλοιπη Ευρώπη.
Και θα κατακριθεί. Για την κατάντια της.
Και τα εγκλήματά της!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

"Βόμβα" για Αμφίπολη: Άτεχνη σκηνοθετημένη ιστορία για να αποσπαστεί η προσοχή των Ελλήνων, λέει η Αρχαιολογική Εταιρεία


Με αναφορές στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η αρχαιολογία, όπως το νέο Οργανόγραμμα, με το οποίο «ανατράπηκε η δοκιμασμένη, και κατά καιρούς ταλαιπωρημένη, διάρθρωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας», αλλά και στο μεγάλο γεγονός του 2014, την ανασκαφή της Αμφίπολης, που όμως «δεν είναι ούτε μεγάλο ούτε μικρό γεγονός», αλλά μια «άτεχνη σκηνοθετημένη ιστορία με σκοπό να αποσπαστεί η προσοχή των Ελλήνων από αυθαίρετα οικονομικά μέτρα», ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (10/05) η παρουσίαση του Έργου της Αρχαιολογικής Εταιρείας για το 2014, δια στόματος του γενικού γραμματέα της, ακαδημαϊκού, Βασίλειου Πετράτου.

«Το μνημείο το ίδιο έως τώρα δεν προσέφερε κάτι το νέο και οι ιστορικές πληροφορίες που θα μπορούσε να δώσει η ανασκαφή φαίνεται πώς χάθηκαν εξαιτίας της διεξαγωγής της από πρόσωπα που αγνοούν την επιστήμη και τη μέθοδό της», συμπλήρωσε για το εύρημα που σημάδεψε την περασμένη χρονιά, για να προχωρήσει στα «ευχάριστα», όπως χαρακτήρισε την προσφορά στην Εταιρεία εκ μέρους της κόρης του Σπυρίδωνα Μαρινάτου, Ναννώς, του εκμαγείου της φημισμένης προτομής της Νεφερτίτης, βασίλισσας της Αιγύπτου, το οποίο είχε δωρηθεί στον αείμνηστο αρχαιολόγο το 1935 όταν ήταν Έφορος Αρχαιοτήτων Κρήτης.
Ωστόσο, το ενδιαφέρον του ειδικού ως επί το πλείστον κοινού, που κατέκλυσε το αμφιθέατρο της Αρχαιολογικής Εταιρείας, έκλεψαν τα ευρήματα τα οποία αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, που διενεργήθηκαν υπό την αιγίδα της Εταιρείας το 2014.

Πιο συγκεκριμένα, την περασμένη χρονιά μεταξύ άλλων ξεχώρισαν:
• Νέες βραχογραφίες είδαν το φως στις Κυκλάδες, και συγκεκριμένα στον νεολιθικό οικισμό του Στρόφιλα 'Ανδρου, στην προϊστορική ακρόπολη της Χαλανδριανής Σύρου και στο Βαθύ Αστυπάλαιας. Βραχογραφίες που εικονίζουν για πρώτη φορά ανθρώπους, όπως οι πέντε μορφές που κυνηγούν άγρια ζώα, ίσως τσακάλια ή ο κυνηγός ο οποίος φέρεται να έχει σκοτώσει ταύρο ή αγελάδα, ήταν μεταξύ αυτών που ξεχώρισαν στον Στρόφιλα 'Ανδρου. Επίσης, στην περιοχή -την οποία ερευνά η αρχαιολόγος Χριστίνα Τελεβάντου- διαπιστώθηκαν ακόμα παλαιότερες βραχογραφίες, γεγονός που αποδεικνύει τη μακρά παράδοση χρήσης του χώρου για τη χάραξη παραστάσεων.
Στους χώρους των Κυκλάδων όπου εμφανίζονται οι ιδιότυπες και σχεδόν ίδιας τεχνικής βραχογραφίες, προστέθηκε το 2014 και η ακρόπολη της Χαλανδριανής στη Σύρο (την οποία ερευνά η αρχαιολόγος Μαρίζα Μαρθάρη), όπως για παράδειγμα η βραχογραφία που εικονίζει ένα ψάρι ή δελφίνι. Σπείρες, πλοίο, βέλη και δόρατα, είναι μερικές από τις νέες αναπαραστάσεις που βρέθηκαν χαραγμένες στους βράχους στο Βαθύ Αστυπάλαιας, όπου συνεχίζονται οι συστηματικές έρευνες του Ανδρέα Βλαχόπουλου στη βόρεια ακτή.
• Νέα οικοδομήματα αποκαλύφθηκαν στην Αρχαία Μεσσήνη, όπως το δειπνιστήριον στην αγορά, δηλαδή τραπεζαρία ή αίθουσα λέσχης όπου δειπνούσαν οι λατρευτές της Μεσσάνας, βασίλισσας της χώρας της Μεσσήνης που θεοποιήθηκε. Το δειπνιστήριον κατασκευάστηκε κατά την ελληνιστική περίοδο και φέρει στην ανατολική του όψη δωρική κιονοστοιχία. Επίσης, αποκαλύφθηκε σχεδόν πλήρως το μεταγενέστερο βαλανείο (5ος ως 7ος αιώνα μ. Χ.), που είχε κατασκευαστεί στο μέσο περίπου της βόρειας στοάς, όπου συνεχίζονται οι ανασκαφικές και αναστηλωτικές εργασίες υπό τη διεύθυνση του Πέτρου Θέμελη.
Επίσης, γνωστοποιήθηκαν οι αναστηλώσεις στον παραπάνω χώρο της στοάς (ενός κίονα της μίας εσωτερικής κορινθιακής κιονοστοιχίας, ύψους 5 μέτρων), της ανατολικής στοάς του γυμνασίου της Μεσσήνης, που βρίσκεται άνω του σταδίου, καθώς και του ναού της Ειλειθυίας στη νότια πλαγία της Ιθώμης.
• Τμήμα στοάς, μονόκλιτη με δωρική κιονοστοιχία στην πρόσοψη, που χρονολογείται στην πρώιμη ρωμαιοκρατία, καθώς και τα θεμέλια μικρού ναού, που οικοδομήθηκε στο τέλος της κλασικής ή στην αρχή της ελληνιστικής περιόδου και ο οποίος κατεδαφίστηκε στα πρώιμα χρόνια της ρωμαιοκρατίας, εντοπίστηκαν στην αρχαία Σικυώνα, η ανασκαφή της οποίας διεξάγεται από τον καθηγητή Ιωάννη Λώλο.
• Αποκαλύφθηκε το δάπεδο του μυκηναϊκού ανακτόρου στην αρχαία πόλη των Θηβών, όπου συνεχίζεται η ανασκαφική έρευνα του Βασίλειου Αραβαντινού, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θηβών. Επίσης, μεταξύ των ευρημάτων που ξεχώρισαν ήταν τα θραύσματα μεγάλου κρατήρα (αγγείου) των μετανακτορικών χρόνων (περίπου 1200 με 1100 π. Χ.), όπου εικονίζονται πολεμιστές να μεταφέρουν σκέλος, από το οποίο κρέμονται διάφορα πράγματα, πιθανόν λάφυρα πολεμικά, ενώ στο δεξί κρατούν ξίφος.
• Κτίριο, πιθανώς βουλευτήριο, μέρος του οποίου χρονολογείται στον 6ο αι. π. Χ., και λείψανα κτιρίων που φαίνεται ότι ανήκουν σε στωικό συγκρότημα, εντοπίστηκαν στην Ογχηστό Βοιωτίας, κέντρο του κοινού των Βοιωτών. Η συστηματική έρευνα, που ξεκίνησε πέρυσι στην περιοχή από τον Ιωάννη Μυλωνόπουλο, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θηβών, αποκαλύπτει σταδιακά κτίρια που είχαν εντοπιστεί σε παλαιότερες σωστικές ανασκαφές.
• Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι εργασίες συντήρησης και μελέτης που έγιναν το 2014 στο Ακρωτήρι Θήρας. Συγκεκριμένα, συντηρήθηκε η τοιχογραφία του «μεγάλου τοίχου των κόκκινων σπειρών» από την Ξεστή 3, μια μεγάλη σύνθεση μήκους άνω των πέντε μέτρων, που ανασυντέθηκε σε δύο φορητούς πίνακες. Όπως έγινε γνωστό, έχει ήδη ανασυγκροτηθεί το ένα τμήμα και έχει κατασκευαστεί το μεταλλικό πλαίσιο στο οποίο θα τοποθετηθεί μόλις ξεκινήσουν οι εργασίες.

Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Πετράτος, έχει γίνει η προσωρινή παραλαβή του στεγάστρου του Ακρωτηρίου της Θήρας, ένα πολυαναμενόμενο έργο το οποίο φαίνεται να φτάνει στο αίσιο τέλος του.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....