Διυλιστήριο: 06/08/15
ροη αναρτησεων

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Βιβλίο-φωτιά από τον Μ. Ιγνατίου για το μίνι-μνημόνιο (χωρίς ΔΝΤ) που απέρριψε ο ΓΑΠ...

Στοιχεία για μια μυστική συνάντηση που είχε γίνει τον Νοέμβριο του 2009 στο Λουξεμβούργο, με τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους -μεταξύ αυτών, τον Γιούνκερ- αλλά και τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, και τον τότε διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο φέρνει στο φως ο δημοσιογράφος και ερευνητής Μιχάλης Ιγνατίου.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τότε Πρόεδρος του Eurogroup συνάντησε υπό άκρα μυστικότητα στο γραφείο του τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπζας, Τρισέ, τον επίτροπο Χοακίν Αλμούνια και τους δυο Έλληνες αξιωματούχους οι οποίοι παρέλαβαν ένα σχέδιο μίνι – μνημονίου που είχαν ετοιμάσει και ζητούσαν να προωθηθεί στον τότε πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.

Τη συνάντηση αποκάλυψε στο Μιχάλη Ιγνατίου αξιωματούχος του Eurogroup και περιλαμβάνεται στο βιβλίο του δημοσιογράφου με τίτλο: “Τρόικα, ο Δρόμος προς την Καταστροφή”.
Η πηγή περιγράφει πως μετέβησαν στο Λουξεμβούργο υπό άκρα μυστικότητα με το αυτοκίνητο του Χοακίν Αλμούνια και ότι στη διαδρομή οι συμμετέχοντες συζήτησαν ένα έγγραφο που είχαν ετοιμάσει, χωρίς αποστολέα και παραλήπτη, έπειτα από μελέτη της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και επρόκειτο για τις εισηγήσεις ενός μίνι μνημονίου.

Η συνάντηση, κράτησε περίπου 3 ώρες. Η πηγή λέει στον Μιχ. Ιγνατίου:
“O κ. Γιούνκερ έδωσε στον κ. Παπακωνσταντίνου το κείμενο πέντε σελίδων που είχε ετοιμάσει η Διεύθυνση DG ECΟFIN και το οποίο δεν έφερε καμία σφραγίδα. Επικεφαλής της ομάδας που το συνέγραψε ήταν ο Κάρλος Μαρτίνεζ. Με δυο λόγια, ήταν ένα συμφωνημένο κείμενο από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη, το οποίο εγκρίθηκε από τη Γερμανία και τη Γαλλία και το οποίο πρόσφερε λύσεις και απέκλειε εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι το ΔΝΤ, που προέκυψε αργότερα. Ήταν ένα manual διαχείρισης και συνολικής αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης. Και πιστεύαμε πολύ σ’αυτό, διότι, όπως σου είπα, ήταν αντικείμενο πολυήμερης μελέτης και είχε εγκριθεί από την Κομισιόν και την ΕΚΤ και είχαν ενημερωθεί οι Γερμανοί και οι Γάλλοι, που συμφωνούσαν”, ανέφερε η πηγή του Eurogroup στον Ελληνα δημοσιογράφο.
Σύμφωνα με την ανώνυμη πηγή το κείμενο εκείνο ήταν η ανεπίσημη χείρα βοηθείας που αναζητούσε ο κ. Παπανδρέου και θα μετατρεπόταν σε επίσημη βοήθεια μόλις το αποδεχόταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Όπως λέει χαρακτηριστικά η πηγή του Eurogroup: “Ο κ. Προβόπουλος ήταν θετικότατος. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν θετικός. Αλλά δεν έπαιρναν αυτοί οι δυο τις αποφάσεις”.

Συνεχίζει η πηγή:
“Ο κ. Παπακωνσταντίνου μας απάντησε ότι θα παραδώσει το κείμενο στον πρωθυπουργό, θα το μελετήσουμε, θα δούμε εάν οι αριθμοί έχουν λογική. Μας είπε ότι θα ζητούσε από τον κ. Παπανδρέου να μας απαντήσει. Περιμέναμε δεκαπέντε μέρες, αλλά η απάντηση δεν ήρθε ποτέ. Μάλλον θα έλεγα πως μας απάντησε από το Ζάππειο, όπου μοίρασε λεφτά.
Όταν το ψάξαμε με τους ανθρώπους μας στην Αθήνα, πληροφορηθήκαμε ότι ο πρωθυπουργός δεν επέτρεψε στον υπουργό του να μας απαντήσει. Αρχικά τον άφησε εκτεθειμένο απέναντί μας, αλλά εμείς γνωρίζαμε την αλήθεια. Πιστεύουμε ότι εκείνη τη μέρα χάθηκε η παρτίδα. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι η άρνηση απάντησης στο κείμενο του Λουξεμβούργου ήταν η αφετηρία του ναυαγίου της Ελλάδας. Πιστεύω ότι η χώρα σας έχασε μια μοναδική ευκαιρία και τολμώ να υποστηρίξω ότι ήταν η τελευταία ευκαιρία να αποφύγει την κρίση χωρίς περιπέτειες”, τόνισε η ίδια πηγή στον δημοσιογράφο.
Η πηγή υποστηρίζει ότι θα είχαν αποφευχθεί πολλά από όσα ακολούθησαν εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός αποδεχόταν την πρόταση.
“Προσωπικά πιστεύω ότι θα αποφεύγαμε όλα όσα ακολούθησαν εάν γινόταν δεκτό το έγγραφο. Όταν δεν μας απάντησαν, συζητήσαμε και συμφωνήσαμε ότι η Ελλάδα θα εξελιχθεί σε σοβαρότατο πρόβλημα”, σημείωσε πηγή της Ευρωζώνης.

Ο κ. Προβόπουλος δε θέλησε να τοποθετηθεί για τη μυστική συνάντηση του Λουξεμβούργου, αλλά ένας συνεργάτης του επιβεβαίωσε στο Μιχάλη Ιγνατίου ότι συμμετείχε και ότι έλαβε και ο ίδιος το έγγραφο που εστάλη στον κ. Παπανδρέου.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επιβεβαίωσε στο Μιχάλη Ιγνατίου τη συνάντηση, λέγοντας ότι στη διάρκειά της ζητήθηκαν μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος του 2010, πράγμα που τελικά η ελληνική κυβέρνηση έπραξε.
Στο βιβλίο του ο Μιχάλης Ιγνατίου αποκαλύπτει επίσης το προσωπικό μήνυμα του Τρισέ στο Γιώργο Παπανδρέου που μετέφερε ο Λουκάς Παπαδήμος, τότε αντιπρόεδρος της ΕΚΤ το Νοέμβριο του 2009, σε μυστική επίσκεψή του στην Αθήνα.
“Θα κλείσουν οι αγορές αν δεν πάρεις τα μέτρα τώρα…”, είπε ο κ. Παπαδήμος στον τότε πρωθυπουργό.
Στο βιβλίο του ο Μιχάλης Ιγνατίου αποκαλύπτει ότι η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του Γιώργου Παπανδρέου με το Ντομινίκ Στρος Κάν πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την εκλογή του τον Οκτώβριο του 2009.
“Μου τηλεφώνησε τον Οκτώβριο του 2009, μου είπε το πρόβλημα και με ρώτησε τι πρέπει να γίνει. Του απάντησα ότι πρέπει πρώτα να συζητήσεις με τους Ευρωπαίους”, σημείωσε ο κ. Στρος Καν.
Ο Μιχάλης Ιγνατίου αποκαλύπτει επίσης ότι η πρώτη άτυπη, κοινή ανεπίσημη αποστολή της Κομισιόν με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, δηλαδή τη μετέπειτα τρόικα, έγινε στις 3 και 4 Δεκεμβρίου του 2009 και όχι την άνοιξη του 2010 όπως οι πάντες πιστεύουν.
Συμμετείχε από την πλευρά του ΔΝΤ ο Μπόμπ Τράα, ο οποίος συνέταξε αργότερα έκθεση στο Ντομινίκ Στρος Καν και περιέγραψε με τραγικούς όρους την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

DWI: Έρχεται πολιτική λύση για την Ελλάδα

Την πεποίθηση ότι θα υπάρξει «πολιτική λύση σε υψηλότατο επίπεδο» για το ελληνικό ζήτημα, εκφράζει, ο επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (DIW), Μαρσέλ Φράτσερ, εκ των σημαντικότερων οικονομολόγων στη Γερμανία και με μεγάλη επιρροή στο Βερολίνο.

«Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τι λένε οι θεσμοί, αλλά τελικά θα υπάρξει μια πολιτική απόφαση. Είναι πλέον καιρός να βρούμε μια λύση. Η πρόκληση είναι τόσο σημαντική, ώστε πρέπει να υπάρξει μια λύση σε υψηλότατο πολιτικό επίπεδο» τονίζει ο κ. Φράτσερ σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ και προσθέτει: «Eπί 4 μήνες γίνονται διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο και χρειαζόμαστε πλέον μια πολιτική απόφαση, η οποία φυσικά να έχει περιεχόμενο. Το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας, συζητά με την η κ. Μέρκελ, τον κ. Ολάντ και τώρα με τον κ. Γιουνκέρ είναι και αναγκαίο και σημαντικό».

Χρέος

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών, τάσσεται υπέρ της ρήτρας ανάπτυξης στην αποπληρωμή του ελληνικού χρέους. «Η πρότασή μου είναι να συνδεθεί η αποπληρωμή των τόκων των δανείων με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Αν δεν υπάρχει ανάπτυξη όπως τώρα η Ελλάδα δεν θα πληρώνει τόκους.-Δεν είμαι ούτε φίλος ούτε αντίπαλος του κ. Βαρουφάκη. Είμαι φίλος των καλών ιδεών οι οποίες βελτιώνουν την κατάσταση και γι αυτό θεωρώ την πρόταση ορθή, διότι η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει έτσι περισσότερη ευθύνη, ελαφρώνει το βάρος του χρέους της Ελλάδας και ταυτόχρονα καθιστά σίγουρο, ότι κάποια στιγμή στο μακρινό μέλλον, όταν η Ελλάδα ανακάμψει, τότε θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος και τους τόκους της, ενώ και ο ελληνικός λαός θα μπορεί να αντέξει το βάρος του χρέους. Αυτός νομίζω είναι ένας καλός συμβιβασμός» σημειώνει.

Ο κ. Φράτσερ εκφράζει μάλιστα την πεποίθηση ότι θα γίνει και άλλο κούρεμα στο ελληνικό χρέος. «Εστω και αν το θέμα του κουρέματος αποτελεί αυτή της στιγμή ταμπού στην Ευρώπη και τη Γερμανία, είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι θα γίνει και άλλο κούρεμα. Δεν υπάρχει εναλλακτική γι αυτό, αν όχι αμέσως αργότερα, όταν θα διαπιστωθεί ότι το βάρος του χρέους είναι απλώς πολύ μεγάλο. Eνα μέρος των 240 δις ευρώ χρησιμοποιήθηκε για την αποπληρωμή του χρέους και των τόκων. Ναι, μπορεί να πει κανείς ότι δεν έμειναν στην Ελλάδα…Δεν γνωρίζω τους ακριβείς αριθμούς, αλλά σίγουρα καταβλήθηκαν πάνω από τα μισά για το χρέος στους δανειστές.

Ο Μάρτσελ Φράτσερ εκτιμά ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας είναι «μια ευκαιρία για μια νέα πολιτική αρχή. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα πολιτικό σεισμό, μια πολιτική ανανέωση. Θεωρώ εν τούτοις λυπηρό το γεγονός ότι δεν αξιοποίησε αυτή την ευκαιρία…Ορθώς η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πρέπει να ασχοληθούμε με τις κοινωνικές αδικίες, να δούμε πως θα εξασφαλίσουν οι άνθρωποι στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης. Σε αυτό η κυβέρνηση νομίζω πως έχει δίκιο. Ως αποτυχία θεωρώ ότι δεν έχει δώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι θέλει να ανανεώσει τη χώρα, οικονομικά και πολιτικά. Δεν έχω δει ακόμα κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για το πως θέλει να προχωρήσει η χώρα προς τα εμπρός…

Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η διοίκηση. Μια σύγχρονη οικονομία χρειάζεται στέρεες, αποδοτικές κρατικές υπηρεσίες. Η οικονομική εμπειρία παγκοσμίως αποδεικνύει ότι το 70-80% μιας μακροπρόθεσμης επιτυχίας εξαρτάται από την ποιότητα και τον τρόπο λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών. Αυτό είναι το κυριότερο πρόβλημα της Ελλάδας και δεν μπορεί να επιλυθεί σε 2-3 χρόνια. Είναι μια εξελικτική πορεία που διαρκεί χρόνια αν όχι δεκαετίες, αλλά που πρέπει να ξεκινήσει…Εχουμε φτάσει σε ένα σημείο που η οικονομική ζημιά της Ελλάδας είναι τόσο μεγάλη, ώστε δύσκολα μπορεί να αναστραφεί. Γι αυτό κάναμε μιαν έκκληση (ενν. το γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών DIW, του οποίου πρoϊσταται και τις δύο ομάδες Glienicker και Eiffel, τις οποίες απαρτίζουν επιφανείς διανοούμενοι από τη Γερμανία και τη Γαλλία ) με τίτλο «Βοηθήστε την Ελλάδα», που δημοσιεύθηκε πριν από 2 εβδομάδες

Ο κ.Φράτσερ δηλώνει «απολύτως πεπεισμένος ότι το Grexit σε όλα τα σενάρια, ακόμα και σε κείνο της εσωτερικής χρεοκοπίας είναι η απολύτως χειρότερη λύση. Γι αυτό κρούω τον κώδωνα του κινδύνου και εντός της Γερμανίας, διότι υπάρχουν ορισμένοι οι οποίοι θέλουν να εκδιώξουν την Ελλάδα από το ευρώ. Και σε αυτούς λέω ότι το Grexit είναι η χειρότερη λύση για την Ελλάδα, τη Γερμανία και την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι προτιμότερο να παραμείνει στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη, διότι τέτοιες μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολες και είναι ευκολότερα και καλύτερα εφαρμόσιμες σε μια κοινότητα, η οποία έχει τους ίδιους στόχους και δημοκρατικές δομές».


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Αλέξη πάτα το κουμπί !!!


Η ιστορία της πολιτικής διαπραγμάτευσης μπήκε αυτήν την εβδομάδα στην τελευταία της φάση, και μάλιστα με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο. Οι διακυμάνσεις των τελευταίων 15 ημερών συνοψίζονται σε μια είδηση της 27ης Μαΐου, που ναι μεν δημοσιεύτηκε από αρκετά μέσα όμως δεν έτυχε της απαραίτητης προσοχής.

Πρόκειται για μια συνέντευξη του επικεφαλής της τράπεζας Blackrock, Λάρι Φινκ. Για όποιον δεν ξέρει τι είναι η Blackrock, απλώς να πω ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο διαχειριστή κεφαλαίων παγκοσμίως με ενεργητικό περίπου 4,3 τρις δολαρίων και κέρδη που ξεπερνούν τα 2 δις δολάρια ετησίως.

Ο Φινκ είχε πει πριν μερικές μέρες ότι οι παραχωρήσεις στην Ελλάδα είναι πιο επικίνδυνες από ένα Grexit. Δεν εξήγησε τους λόγους με όρους τεχνοκρατικούς, ή βάζοντας κάτω νούμερα. Απλώς έφερε το παράδειγμα της Ισπανίας, λέγοντας πως εάν οι Έλληνες πάρουν αυτά που θέλουν (δίκαια ή άδικα δεν έχει σημασία) έπονται οι Ισπανοί· και κατ’ επέκταση όλοι όσοι έχουν νιώσει στο πετσί τους τη βαρβαρότητα της τελευταίας επταετίας.

Το αφεντικό της Blackrock έδωσε ένα μήνυμα που δεν αφορούσε μονάχα τον εαυτό του, αλλά και όλο το σύστημα του οποίου ηγείται και που ελέγχει την κίνηση του πλούτου σε παγκόσμιο επίπεδο: Αν δεν γαμήσετε την Ελλάδα τώρα, θα σηκώσουν κεφάλι κι άλλοι.

Εδώ έρχεται και κολλάει μαεστρικά η πρόταση που κατατέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα από τον αγγελιοφόρο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την οποία ειλικρινά όταν την διάβασα για πρώτη φορά έβαλα τα γέλια. Αύξηση 10% στο ρεύμα, προκαταβολή φόρου 100% για τους επαγγελματίες, αύξηση ΦΠΑ σε νησιά και τουρισμό από 1 Ιουλίου, εξαφάνιση ΕΚΑΣ, κατάργηση επιδομάτων πετρελαίου, κατάργηση απαλλαγών για τους αγρότες, ξεπούλημα της ΔΕΗ κι όλων των υποδομών χωρίς καμία κρατική συμμετοχή, μείωση συντάξεων και μισθών, σύνταξη στα 67, και πολλές ακόμη από αυτές τις ενέργειες που (συμ)περιλαμβάνονται στο γλαφυρό μήνυμα του Λάρι Φινκ που ανέφερα προηγουμένως.

Εδώ αξίζει να γίνει μια ιδιαίτερη αναφορά στους λόγους και τις αιτίες που συνέβη κάτι τέτοιο. Αν δει κανείς όλα τα δημοσιεύματα και τις εκθέσεις διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από το 2013-2014 και μετά, θα διαπιστώσει πως κάθε μεγάλη τράπεζα του πλανήτη έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν την ενδιαφέρει πλέον εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει ή βγει από το ευρώ. Ενώ οι πολιτικοί παράγοντες -αλλά και κάποιοι από την ΕΚΤ- μιλούν για άμεση ζημιά 1 τρις ευρώ και ανυπολόγιστα απόνερα του σοκ έλλειψης εμπιστοσύνης στο ευρώ για τους επόμενους μήνες, οι τραπεζίτες δηλώνουν «απόλυτα έτοιμοι» να διαχειριστούν ακόμη και το σπάσιμο της αλυσίδας της ευρωζώνης.

Γιατί το κάνουν αυτό; Διότι πολύ απλά η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε στις ΗΠΑ και ταξίδεψε στον υπόλοιπο πλανήτη, απέδειξε πως οι «πολύ μεγάλοι για να αποτύχουν» θα διασώζονται εσαεί με κρατικό χρήμα. Δηλαδή με τα λεφτά των φορολογούμενων.

Έτσι λοιπόν ο ασύλληπτος χρηματοπιστωτικός πλούτος που ίσως έχει ξεπεράσει πλέον τα 900 τρις δολάρια (κάποιοι μιλούν και για 1 τετράκις εκατ.) και που δεν είναι τίποτε άλλο από ένα προϊόν ανεξέλεγκτου τζόγου με τα πραγματικά λεφτά του κοσμάκη, μπορεί να αισθάνεται σίγουρος πως όταν έρθει η ώρα να μετατραπεί σε κανονικό χρήμα, τότε οι κυβερνήσεις των καταχρεωμένων κρατών θα δουλέψουν για λογαριασμό του. Κι αν, ο μη γένοιτο, τα ταμεία έχουν λιγότερα από αυτά που θα απαιτήσει το σινάφι της Blackrock, τότε τα κράτη κόβουν μερικές λίβρες ακόμη από τη σάρκα εκείνων που παράγουν πραγματικό πλούτο, για να ξεπληρώσουν το μερτικό του κυρίου Φινκ και των συναδέλφων του.

Κάπως έτσι φουσκώνει και ξεφουσκώνει η λεγόμενη καπιταλιστική φούσκα· κι αυτή η φούσκα δεν έχει πλέον μέσα της την Ελλάδα. Δεν την έχει, γιατί τα ίδια τα κράτη της Ευρώπης, μαζί με τις ελληνικές κυβερνήσεις, φρόντισαν να απαλλάξουν τις μεγάλες τράπεζες από το ρίσκο της αποτυχίας, διασφαλίζοντάς τες με το δάνειο των 240 δις ευρώ που δόθηκε στις κυβερνήσεις Παπανδρέου-Παπαδήμου και που διαχειρίστηκαν μαζί με τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο και τον Καρατζαφέρη. Τα χρήματα αυτά διασφάλισαν την ηρωική έξοδο των μεγάλων τραπεζών από το ελληνικό χρέος και φόρτωσαν τα κράτη της Ευρώπης με ελληνικά χρηματοπιστωτικά «σαπάκια». Κι όχι μόνο αυτό. Δημιούργησαν τη μαζικότερη πρόκληση κοινωνικού αυτοματισμού της δεκαετίας μας: Ότι δηλαδή οι λαοί της Ευρώπης έδωσαν ιδρώτα από τον ιδρώτα τους, κι αίμα από το αίμα τους, για να πληρώσουν τους καταχρεωμένους Έλληνες.

Στην πραγματικότητα οι κυβερνήσεις των λαών της Ευρώπης έδωσαν εγγυήσεις στις τράπεζες, και μερικά έξτρα μηδενικά στις οθόνες των υπολογιστών. Σε αντάλλαγμα, η ελληνική κοινωνία έδωσε το ένα τέταρτο του πλούτου της, ένα εκατομμύρια ανέργους, 130.000 (και βάλε) κλειστές επιχειρήσεις, εκατοντάδες χιλιάδες νεο-μετανάστες, χιλιάδες αυτόχειρες, όλα της τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Αποτέλεσε επίσης και το πρόσχημα για ακόμη πιο σκληρή λιτότητα στα πλούσια κράτη του ευρωπαϊκού βορρά. Έκανε δηλαδή αυτό το οποίο κάνει κάθε λαός όταν οι κύριοι Φινκ έρχονται στο ταμείο για να εισπράξουν.

Αυτά ονομάστηκαν «θυσίες» από τους μέσα και τους έξω που εκτέλεσαν το σχέδιο σωτηρίας των τραπεζών οι οποίες είναι αδύνατο να αποτύχουν. Και τώρα, μετά από όλες αυτές τις «θυσίες», ήρθε η ώρα του θερισμού. Αυτό που το αφεντικό της Blackrock εννόησε ξεκάθαρα, χωρίς υπαινιγμούς: Μπορείτε να τελειώσετε πλέον κύριοι και κυρίες με την Ελλάδα. Ο στόχος επετεύχθη.

Κάπως έτσι ήρθε η πρόταση των δανειστών, δια χειρός Γιούνκερ, στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα. Και κάπως έτσι ο Αλέξης Τσίπρας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κι άλλοι κυβερνητικοί, δήλωναν σοκαρισμένοι από τα μέτρα που ζήτησαν, εν είδει φάρσας, οι δανειστές. Διότι μόνο ως πλάκα μπορεί να θεωρηθεί η απαίτηση να μειωθούν κι άλλο οι μισθοί και οι συντάξεις και να αυξηθεί τουλάχιστον 15% το κόστος ζωής. Ή να πληρώνει κάποιος επαγγελματίας 100% προκαταβολή φόρου και ο ΦΠΑ στον τουρισμό να αυξηθεί έτσι ξαφνικά, εντός της τουριστικής περιόδου.

Η κυβέρνηση έχει αναλάβει εδώ και τέσσερις μήνες την ευθύνη να βρει μια λύση, χωρίς όμως να δείχνει πως έχει κατανοήσει τους συνομιλητές της. Επιμένει να μιλά για μια αόρατη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, όταν η ίδια η Ευρώπη έχει δηλώσει αυτές τις μέρες ότι οδεύει προς ένα κατασκεύασμα αέναης λιτότητας και σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής περιορισμένων πόρων και μηδενικής παραγωγής, με μπροστάρηδες τη Γαλλία και τη Γερμανία. Αυτά δεν είναι θεωρίες. Τα είπαν ο Γάλλος και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σαφέστατα σε πολλές από τις ομιλίες και τις συνεντεύξεις τους.

Η Ελλάδα έχει να προσφέρει ένα μόνο πράγμα στην Ευρώπη. Να την διαλύσει. Να δείξει ότι μπορεί οι εκάστοτε Blackrock να υπολογίζουν τα δεδομένα μόνο ως μια μαθηματική συνάρτηση που οδηγεί στο κέρδος, όμως σαφέστατα μια διάλυση αυτού του εκτρώματος θα έχει και πολιτικές συνέπειες. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση οφείλει να έχει έτοιμο το σχέδιο όχι μόνο της οικονομικής, αλλά κυρίως της πολιτικής και της κοινωνικής διαχείρισης μιας διάλυσης. Κάτι που οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δεν έχουν. Διότι όσο καλοί κι αν (λένε ότι) είναι στα νούμερα, στους ανθρώπους έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Για να το θέσω διαφορετικά, και να γίνει απολύτως κατανοητό. Αυτό το οποίο ο Γιούνκερ έδωσε στον Τσίπρα, δεν ήταν ένα τελεσίγραφο. Ήταν το κουμπί για να ανατινάξει τον δυναμίτη που βρίσκεται θαμμένος στα θεμέλια της Ευρώπης. Ηθελημένα, ή μη, ο πρόεδρος της Κομισιόν έθεσε στον πρωθυπουργό της Ελλάδα το ερώτημα αν θέλει να διαλύσει την Ευρώπη. Κι ο Τσίπρας το σκέφτηκε για κάποιες ώρες. Ήταν εκείνες οι ώρες πριν τη συνεδρίαση της βουλής την Παρασκευή 5 Ιουνίου, ημέρα που η κυβέρνηση ζήτησε και πήρε την άδεια να πληρώσει το ΔΝΤ αργότερα, που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ διέρρευσε το ενδεχόμενο η χώρα να αποσύρει εντελώς τους ανθρώπους της από τη διαπραγμάτευση. Αυτό ο Τσίπρας δεν το είπε ποτέ στην ομιλία του. Αρκέστηκε μόνο να πει ότι είναι αισιόδοξος, και πως η Ελλάδα είναι πιο κοντά σε συμφωνία από ποτέ. Χωρίς καν να φέρει τις 47 σελίδες της πρότασής του στους δανειστές. Αυτό το μάθαμε από τα ξένα ΜΜΕ.

Σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον έπεσε ο κλήρος σε έναν άνθρωπο για να αποφασίσει εάν θα κάνει ευτυχισμένη την Blackrock, ή τους πολίτες του. Διότι στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα, ή ο ένας θα είναι ευτυχισμένος, ή ο άλλος. Κι αυτό που ο Τσίπρας οφείλει να κάνει μετά από την ταπεινωτική πρόταση των δανειστών, είναι να πατήσει το κουμπί. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο.

(Το «κουμπί» κανονικά ανήκει στον λαό. Ο λαός όμως φέρει, ιδιαίτερα από το 2012 και μετά, τις μεγαλύτερες ευθύνες για το κατάντημα του. Ο λαός έβαλε τους νεοναζί στη βουλή και έκανε τότε ξανά το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία κυβέρνηση. Και μυαλό δεν έχει βάλει ακόμη)


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Μαύρο!..

     Απειλούν λέει οι εργολάβοι-απατεώνες-μηντιάρχες ότι θα ''ρίξουν μαύρο'' στα κανάλια τους,
..για να μάθει η κυβέρνηση να τους ζητάει όσα χρωστάνε,
..να περιορίζει τα δανεικά κι αγύριστα δάνειά τους, που τελικά χρεώνονται στους πολίτες,
..και να δρομολογεί διαγωνισμό για 3 με 4 το πολύ άδειες τηλεοπτικού περιεχομένου!

Επίσης διαμαρτύρονται γιατί αποσύρθηκε ο πρόεδρος της εγκληματικής πολιτικής οργάνωσης ''ΠαΣοΚ'', και υπερασπιστής των πλουσίων και των απατεώνων έναντι των φτωχών, ο Υπέρτατος Χυδαίος,
..και τώρα ποιός θα τους υπερασπίζεται!

Στα τσακίδια!
Και οι μέν, και ο δέ.
Και μη σώσουν και ξανανοίξουν τα μπ@@@@έλα τους, που διατηρούν για να έχουν έναν ολόκληρο λαό σε καταστολή,
..και να μπορούν να κάνουν ανενόχλητοι την ληστεία τους στα χρήματα και την περιουσία του δημοσίου, που είναι περιουσία όλων μας και όχι των δωσιλόγων και συνεργατών της Κατοχής, πατεράδων και παππούδων τους!

Θα προσφύγουν λέει κιόλας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια!
Χα!
Πού αλλού θα μπορούσαν άραγε να προσφύγουν; Οι απατεώνες στους απατεώνες!
Θα καταφύγουν στους εντολείς τους, σ' αυτούς που τους πληρώνουν, για να βρουν το δίκιο τους εις βάρος του ελληνικού λαού!
Τί πιό φυσικό;
Αυτοί που διοργάνωναν ειδικά σεμινάρια για τους ''δημοσιογράφους'', για το πώς θα πλασσάρουν καλύτερα στο πόπολο τα μνημόνια,
..αυτοί θα κρίνουν αν έχουν δίκιο οι νταβατζήδες ή ο λαός!

Γι αυτό λέμε και ξαναλέμε, ρήξη με την Ευρώπη των τοκογλύφων και των κάθε λογής απατεώνων.
Η ΡΗΞΗ ΟΜΩΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΤΕΘΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ!
Κι είναι μιά ρήξη που δεν θα την κάνει μόνον η κυβέρνηση.
Πρέπει να την κάνουμε όλοι μαζί.

Αρκετά 4-5 οικογένειες δήθεν επιχειρηματιών, αλλά στην ουσία αρπακτικών και παρανόμων, βύζαξαν και κατέστρεψαν μία ολόκληρη χώρα!
Τώρα θα πρέπει να πληρώσουν.
Με τις περιουσίες τους,
..και ορισμένοι και με την ελευθερία τους!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί μακροπρόθεσμα, λέει ο Φάιμαν

Για μια ακόμη φορά ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, διαφοροποιείται στο θέμα της Ελλάδας από τη στάση των άλλων Ευρωπαίων ηγετών και ζητάει να βρεθεί μια μακροπρόθεσμη λύση, σημειώνοντας πως θα καταβάλει μέσα στο επόμενο διάστημα εντατικότερες προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί μαζί με τους Έλληνες μια μόνιμη λύση, όπως είχε επιτευχθεί κατά την τραπεζική κρίση με την «ομπρέλα προστασίας».

Σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «΄Εστεραιχ», ο Αυστριακός καγκελάριος τονίζει πως η Ελλάδα με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να βγει από το ευρώ, «όμως γι αυτό θα πρέπει οι Έλληνες να βοηθηθούν μακροπρόθεσμα και όχι όπως γίνεται αυτή τη στιγμή μόνον από εβδομάδα σε εβδομάδα», κάτι που, όπως λέει, «θυμίζει την κατάσταση ενός ο οποίος πνίγεται και βοηθείται μόνον για να ξεπεράσει το επόμενο κύμα, αλλά όχι για να βγει τελείως από το νερό».

Ο ίδιος πιστεύει ότι για μια τέτοια μόνιμη λύση απαιτείται ένα πακέτο μέτρων για τα επόμενα πέντε χρόνια και για αυτό το χρονικό διάστημα χρειάζεται ένα είδος αναβολής πληρωμών - κάτω από αυστηρούς κανόνες και όρους, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Όχι πως οι Έλληνες θα πρέπει να μην πληρώσουν απολύτως τίποτε, αλλά θα πρέπει να τους δοθεί για αυτά τα πέντε χρόνια μια ευρεία αναβολή πληρωμών και κατόπιν θα πρέπει να καταστρωθεί μαζί τους ένα πακέτο που θα προβλέπει εξοικονομήσεις και μεταρρυθμίσεις, αλλά με κοινωνική διάσταση, που συγχρόνως θα καθιστά δυνατές επενδύσεις και ασφάλεια», συμπληρώνει στη συνέντευξή του ο Βέρνερ Φάιμαν.

Σύμφωνα με τον καγκελάριο και αρχηγό των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα αποτελούσε την πλέον ακριβή επιλογή και θα προέκυπτε ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλες χώρες, ενώ το όλο κλίμα στην Ευρωζώνη θα ήταν καταστρεπτικό εάν η Ευρώπη γινόταν μια ήπειρος όπου χώρες πετάγονται έξω από το κοινό νόμισμα, και αυτό θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ιδέα.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....