Διυλιστήριο: 02/22/18
ροη αναρτησεων

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Απροσδόκητη αναβάθμιση από τη Moody's κατά δύο βαθμίδες



Σε αναβάθμιση – έκπληξη της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, κατά δύο μάλιστα βαθμίδες, λίγα μόλις 24ωρα μετά την αναβάθμιση της χώρας από την Fitch, προχώρησε η Moody’s. Συγκεκριμένα, ο διεθνής οίκος αναβάθμισε σε B3 από Caa2 προηγουμένως την αξιολόγηση της Ελλάδας, διατηρώντας παράλληλα θετικό το outlook.

Στην έκθεσή του ο οίκος μιλά για ουσιαστική δημοσιονομική και θεσμική βελτίωση και σημαντική υποχώρηση του κινδύνου στάσης πληρωμών, ενώ βλέπει "καθαρή έξοδο" της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης. Εξηγεί δε, πως επέσπευσε την θετική του αξιολόγηση (ήταν προγραμματισμένη για τον Μάρτιο) μετά τα συμπεράσματα του πρόσφατου Eurogroup.

Αναλυτικά, όπως σημειώνει η Moody’s, οι βασικοί λόγοι που την οδήγησαν σε αυτήν την κίνηση είναι οι εξής:

1) Η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντική δημοσιονομική και θεσμική βελτίωση υπό το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, η οποία εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί τα επόμενα χρόνια. Οι βελτιώσεις αυτές με τη σειρά τους θα στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας και τον τραπεζικό τομέα.

2) Ο οίκος θεωρεί ότι η χώρα θα ολοκληρώσει επιτυχώς το τρίτο πρόγραμμα στήριξηςκαι θα επιστρέψει στις αγορές από όπου θα μπορεί να χρηματοδοτείται μόνη της. Η "καθαρή έξοδος" της Ελλάδας θα στηριχθεί βραχυπρόθεσμα από το ουσιαστικό "μαξιλάρι" ρευστότητας και μεσοπρόθεσμα από την ισχυρή δέσμευση των πιστωτών της ευρωζώνης για πρόσθετη ελάφρυνση χρέους.

3) Ο κίνδυνος μιας νέας στάση πληρωμών ή αναδιάρθρωσης χρέους που βρίσκεται στα χέρια των ιδιωτών, καθώς και οι αβεβαιότητες έχουν υποχωρήσει σημαντικά. Ενώ η Ελλάδα βρισκόταν σε αντίστοιχο σημείο και στα μέσα του 2014, η Moody’s εκτιμά πως πλέον το ρίσκο εκτροχιασμού της δημοσιονομικής και οικονομικής προόδου που έχει σημειώνει, έχει υποχωρήσει ουσιαστικά.

Ενώ η Moody’s δεν αναθεώρησε τις αρχικές τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη 2% φέτος και 2,2% το 2019, ο οίκος είναι πλέον βέβαιος σε σχέση με το παρελθόν ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει αυτές τις προβλέψεις, δεδομένου του ότι η επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος θα τονώσει την καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη και θα στηρίξει τις εισροές κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος, τα θετικά συμπεράσματα που ανακοίνωσε τοEurogroup μετά τη σύνοδό της 19ης Φεβρουαρίου δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Ελλάδα να ολοκληρώσει με επιτυχία την τρίτη αξιολόγηση στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής της. Αυτό προκάλεσε τη δημοσίευση της αναβάθμισης-έκπληξη της αξιολόγησης της Ελλάδας σήμερα, σε μία ημερομηνία που αποκλίνει από την προγραμματισμένη.

Θετικό το outlook

Το outlook της αξιολόγησης παραμένει θετικό. Η Moody's εξηγεί ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει περαιτέρω την αξιολόγηση εάν οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος αποφέρουν αποτελέσματα πιο θετικά από τα αναμενόμενα, οδηγώντας σε σταθερή οικονομική ανάπτυξη και σε ταχύτερη μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους στο πλαίσιο ενός σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος.

Το μακροπρόθεσμο ανώτατο όριο αξιολόγησης για τα ομόλογα αναβαθμίστηκε επίσης στο Ba2 από B3, κάτι που αντανακλά τον μειωμένο κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Το μακροπρόθεσμο ανώτατο όριο για καταθέσεις σε ξένο νόμισμα και σε τοπικό νόμισμα αυξήθηκε στο B3 από το Caa2.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή και η Fitch προχώρησε σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδαςκατά μία βαθμίδα, σε "Β" από "Β-", με θετικό το outlook. Είχε προηγηθεί στις 19 Ιανουαρίου η S&P η οποία είχε αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε "Β" από "Β-", διατηρώντας μεν θετικό το outlook, αλλά διαψεύδοντας όσους ανέμεναν μία πιο γενναιόδωρη κίνηση δύο βαθμίδων.

Πηγή www.capital.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Μέρκελ σε Ζάεφ: Καλωσορίζω τον Μακεδόνα Πρωθυπουργό



Αίσθηση προκάλεσε η προσφώνηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ προς τον Ζόραν Ζαεφ, στην αρχή της συνέντευξης Τύπου, η οποία τον αποκάλεσε «Πρωθυπουργό της Μακεδονίας».

Η Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας πρώτη στη συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό των Σκοπίων, στην ομιλία της αναφερόμενη στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, χρησιμοποιούσε τον όρο «Μακεδονία».

Αργότερα στην ομιλία της είπε: «Τα τελευταία χρόνια έχουμε συζητήσει κατά καιρούς εντατικά. Όταν μιλούσαμε για την «Μακεδονία». συζητούσαμε και για το θέμα του ονόματος. Θυμάμαι μεταξύ άλλων τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, όπου τότε η δυνατότητα ένταξης απέτυχε λόγω του θέματος της ονομασίας και είμαι πολύ χαρούμενη και ανακουφισμένη που με την κυβέρνηση Ζάεφ τώρα ήρθε πάλι κινητικότητα στις συνομιλίες.

Μίλησα χθες και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Και οι δύο πλευρές προσεγγίζουν η μία τη άλλη. Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ακόμη. Αλλά από τη δική μας πλευρά κατέστησα σαφές ότι επιθυμούμε πολύ μια λύση, και όπου μπορούμε να βοηθήσουμε και να συμβάλουμε, θα παροτρύνουμε και τα δύο διαπραγματευόμενα μέρη να κάνουν βήματα που είναι αναγκαία.

Θα έλεγα ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, μια λύση δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά όσο τώρα και θα ήταν βεβαίως πολύ ωραίο εάν θα μπορούσαν να γεφυρωθούν οι υπάρχουσες δυσκολίες.

Αυτό θα σήμαινε πολλά για τη χώρα της «Μακεδονίας», αλλά και για την Ελλάδα. Διότι διενέξεις υπάρχουν αρκετές στην περιοχή και κάθε διένεξη που επιλύεται, είναι κάτι καλό», δήλωσε η κ. Μέρκελ.



Αυτό είναι το αποτέλεσμα κακής εξωτερικής πολιτικής πολλών χρόνων με αποκορύφωμα όταν ένας δημοσιογράφος μπροστά στην Μέρκελ αποκάλεσε τα Σκόπια, Μακεδονία μπροστά στον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έμεινε άφωνος, και χωρίς καμία αντίδραση (ΕΔΩ)

Πηγή www.kathimerini.gr

https://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....