Διυλιστήριο: 03/21/17
ροη αναρτησεων

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

VIDEO - Όλη η αλήθεια για το Ισλάμ



Ο Dr. Bill Warner αποκαλύπτει τα φριχτά στατιστικά μιας θρησκείας που εξαπλώθηκε στον κόσμο με το ξίφος και παρουσιάζει τα αποτελέσματα μιας σπουδαίας έρευνας σχετικά με τα 1400 χρόνια του Ισλάμ.

Δείτε πως πως δημιουργήθηκε και πως επεκτάθηκε το Ισλάμ στον κόσμο.


Πηγή www.dimokratianews.gr


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΕΓΓΡΑΦΑ - Εκθεση-κόλαφος του ΔΝΤ για την κυβέρνηση Σαμαρά


Τον εκτροχιασμό του τότε ελληνικού προγράμματος (2012-15) από τον Ιούνιο του 2014 και μετά επιβεβαιώνει έκθεση-αξιολόγηση του ΔΝΤ την οποία έχει στη διάθεσή του και δημοσιεύει το Documento.

Στην «εκ των υστέρων αξιολόγηση» του εκτελεστικού διευθυντή του Ταμείου για την Ελλάδα αναγράφεται επί λέξει στη σελίδα 15: «Το αρχικό πρόγραμμα προέβλεπε 16 τριμηνιαίες αξιολογήσεις», εκ των οποίων μόνο πέντε ολοκληρώθηκαν κι αυτές «με σημαντικές καθυστερήσεις», από τον Μάρτιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2014. «Μετά τον Ιούνιο του 2014», συνεχίζει ο συντάκτης της έκθεσης, «το πρόγραμμα εκτροχιάστηκε» («After June 2014, the program went irretrievably off track»).

Η συγκεκριμένη αναφορά-συμπέρασμα του Ταμείου επιβεβαιώνει πλήρως την επιχειρηματολογία της επόμενης και σημερινής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η τότε κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, θορυβημένη από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών (Κυριακή 25 Μαΐου 2014) που έφεραν πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 26,6% (άνοδος 21,9%) έναντι 22,71% της ΝΔ (πτώση 9,59%) και γνωρίζοντας ότι επίκειται η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, έριξε εσκεμμένα έξω το πρόγραμμα, προκειμένου να ναρκοθετήσει τη διάδοχη κατάσταση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάρτιο του 2014, δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ανακοίνωσε την απόδοση του κοινωνικού μερίσματος ύψους 450 εκατ. ευρώ, δαπάνη την οποία ενέταξε στον προϋπολογισμό του 2014, με αποτέλεσμα η χρονιά να κλείσει με πλεόνασμα 0,4% έναντι του επίσημου στόχου για πλεόνασμα 1,5%. Την ίδια ώρα, μάλιστα, ισχυριζόταν ότι το μέρισμα δόθηκε από το πλεόνασμα του 2013.

Η έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιεύει σήμερα το Documento συνοψίζει τις απόψεις του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, όπως αυτές εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της 6ης του περασμένου Φεβρουαρίου.

Στις 75 σελίδες της περιλαμβάνει την εκ των υστέρων αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος, η οποία εκπονείται από ομάδα στελεχών του ΔΝΤ για την Εκτελεστική Επιτροπή και ολοκληρώθηκε στις 24 του περασμένου Ιανουαρίου, και μια δήλωση του εκτελεστικού διευθυντή του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Η «κακή» τριετία 2012-15

Ο συντάκτης της έκθεσης δεν παραλείπει να αναφέρει με νούμερα την κακή πορεία υλοποίησης των συμφωνηθέντων. «Κατά τη διάρκεια του 2012-15, η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν σημαντική (3,25% του ΑΕΠ), αλλά υπολειπόταν του στόχου του προγράμματος (7% του ΑΕΠ)» αναφέρει και συνεχίζει: «Μόλις το πρόγραμμα εξετράπη από την πορεία, το πρωτογενές πλεόνασμα μειώθηκε στο 0,25% του ΑΕΠ μέχρι το 2015, κάτω από τον αρχικό στόχο του προγράμματος του 4,5% του ΑΕΠ και τον αναθεωρημένο στόχο του προγράμματος στο 3,5% του ΑΕΠ».

«Τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις ήταν 1,9 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της περιόδου του προγράμματος, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του αρχικού στόχου».

«Οσον αφορά τη σύνθεση της δημοσιονομικής προσαρμογής, οι στόχοι που ορίζονται δεν πληρούνται. Η πραγματική προσαρμογή από την πλευρά των εσόδων (3% του ΑΕΠ) κατά τη διάρκεια του 2011-15 σε μεγάλο βαθμό επικεντρώθηκε κυρίως σε ad hoc μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της οπισθοδρομικής και στρεβλής φορολόγησης σε μικρές ομάδες πληθυσμού», ενώ «οι πρωτογενείς δαπάνες αυξήθηκαν ελαφρά (0,5% του ΑΕΠ)».

Αντίστοιχα επικριτική είναι η έκθεση του ΔΝΤ και για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, λέγοντας ότι «η πρόοδος ήταν περιορισμένη». «Θεμελιώδεις αδυναμίες σε βασικές λειτουργίες παραμένουν» γράφει ο συντάκτης, ενώ αναφέρεται σε «πολιτικές παρεμβολές» στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Ακόμη και για τον ΕΝΦΙΑ γράφει ότι «ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας ΕΝΦΙΑ εισήχθη, αλλά οι μεταρρυθμίσεις στην αποτίμηση του ακινήτου παρέμειναν σε στασιμότητα», ενώ «οπισθοδρόμηση παρατηρήθηκε με την εφαρμογή του κώδικα φορολογίας εισοδήματος του 2013».






Η σημερινή κατάσταση της οικονομίας

«Η ελληνική οικονομία αυτήν τη στιγμή κινείται από μια κατάσταση παρατεταμένης οικονομικής κρίσης σε μια κατάσταση στέρεας οικονομικής ανάκαμψης» γράφει ο συντάκτης της έκθεσης – αξιολόγησης.

«Ύστερα από χρόνια παρατεταμένης ύφεσης, τα πρώτα σημάδια ισχυρής ανάπτυξης, μείωσης της ανεργίας και αύξησης της εμπιστοσύνης στην οικονομία έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και υπάρχουν σαφείς ενδείξεις αλλαγής του κλίματος. Με το οικονομικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στη μέση του δρόμου, η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή ενός φιλόδοξου και ολοκληρωμένου προγράμματος μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για μια ανταγωνιστική οικονομία τα επόμενα χρόνια. Στην κορυφή αυτής, συμφωνήθηκε πρόσφατα η δέσμη βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος η οποία θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών» αναγράφεται στην έκθεση, με τον συντάκτη να καταλήγει: «Οι προβλέψεις είναι σημαντικά καλύτερες από το αναμενόμενο, οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες αποδίδουν καρπούς».

Πηγή www.documentonews.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Μπακογιάννη στην ΕΡΤ: Θα σας κόψουμε 100 εκ.

Τηλεοπτικός διάλογος σε στούντιο της ΕΡΤ

Δημοσιογράφος: Αφού θα κόψετε φόρους, πού θα βρείτε λεφτά;

Μπακογιάννη, βουλευτίνα της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υπουργός: Θα κόψουμε 100 εκατομμύρια από την ΕΡΤ.

Δείτε το video:



Ο προϋπολογισμός της ΕΡΤ για το 2016 - Τα έσοδα και τα έξοδα

Τον προϋπολογισμό της «Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση» για το 2016 υπέγραψαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Όπως προκύπτει από την απόφαση, τα έσοδα του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα αναμένεται να ανέλθουν στα 183,65 εκατ. ευρώ ενώ από αυτά θα δαπανηθούν 133,65 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα στο ισοζύγιο να απομένει πλεόνασμα 50 εκατ. ευρώ.

Σχεδόν το σύνολο των εσόδων (177 εκατ. ευρώ) προβλέπεται ότι θα προέλθει από το ανταποδοτικό τέλος υπέρ ΕΡΤ που εισπράττεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Από την πώληση υπηρεσιών, έχουν προβλεφθεί έσοδα μόλις 4,5 εκατ. ευρώ ή το 2,45% του συνόλου.

Από τις συνολικές δαπάνες ύψους 133,65 εκατ. ευρώ, τα 55 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη μισθοδοσία (44,98 εκατ. ευρώ για αμοιβές και 10 εκατ. ευρώ για εργοδοτικές εισφορές).

Για ηλεκτρικό, νερό και τηλέφωνο έχουν προβλεφθεί επτά εκατ. ευρώ και για ενοίκια 6,5 εκατ. ευρώ.



Το ερώτημα παραμένει ... 

Τα χρήματα της ΕΡΤ όμως δεν προέρχονται από τον προϋπολογισμό, αλλά από το ανταποδοτικό τέλος, ενώ τυχόν κέρδη (χαχαχα) μένουν στο ταμείο της και δεν πάνε στον προϋπολογισμό. Ακόμα κι αν κάνει, λοιπόν, η και Ντόρα 100 εκατομμύρια περικοπές στις δαπάνες της ΕΡΤ (σύνολο εσόδων 183 εκ, σύνολο δαπανών 133 εκ), τα λεφτά αυτά δε θα μπορέσει ΠΟΤΕ να τα εγγράψει στον προϋπολογισμό, ώστε να μειώσει αντίστοιχα τους φόρους. Συνεπώς, το ερώτημα παραμένει αναπάντητο.

Και προστίθεται κι άλλο ένα: τα κάνει επίτηδες για να βλάψει τον αδερφό της και να υπονομεύσει την προσπάθειά του (γιατί -για παράδειγμα- προτιμά να δουλέψει μεσοπρόθεσμα για το γιο της) ή της ξεφεύγουν (γιατί ΟΥΔΕΠΟΤΕ ήταν και κανένα σοβαρό μυαλό, μόνο λούστρο και βιτρίνα με τις πλάτες του μπαμπά, τώρα δε που πέρασαν και τα χρόνια της, βράσε ρύζι).


 https://diulistirio.blogspot.gr

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Όταν η Ντόρα θεωρούσε μέγα σκάνδαλο το Βατοπέδι - Τι δηλώνει σήμερα

Από την εφημερίδα Αδέσμευτος Τύπος 14 Ιουνίου 2010



Την ύπαρξη σκανδάλου στην υπόθεση Βατοπεδίου, επί των ημερών της Ν.Δ., αποδέχεται η Ντόρα Μπακογιάννη. Με συνέντευξή της στην εφημερίδα «Αδέσμευτος Τύπος της Κυριακής» παίρνει σαφείς αποστάσεις από το πόρισμα των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συμμετείχαν στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

Ως «μία τρύπα στο νερό» χαρακτηρίζει η ανεξάρτητη πλέον βουλευτής, την ολοκλήρωση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής για το Βατοπέδι, καθώς αποσυνδέει την υπόθεση από τις πολιτικές ευθύνες της Ν.Δ. για την ανταλλαγή των εκτάσεων του Δημοσίου με τη Μονή Βατοπεδίου και σημειώνει πως θα έπρεπε να διερευνηθεί όλη η πορεία των ανταλλαγών. Η Ντόρα Μπακογιάννη επισημαίνει ότι θα έπρεπε να πέσει φως στο πως έγιναν οι ανταλλαγές, σε ποιες μελέτες βασίστηκαν και με ποιά κριτήρια και από ποιους πάρθηκαν οι σχετικές αποφάσεις.

Δηλώνει, δε, με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο, ότι από τις ανταλλαγές των εκτάσεων της λίμνης Βιστωνίδας με τη Μονή κάποιοι έβγαλαν χρήματα.

Τι δηλώνει σήμερα ....

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ !!!

 

https://diulistirio.blogspot.gr

 



Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Σβήνουν και γράφουν πρόστιμα εκατομμυρίων κατά βούληση



Εισαγγελική έρευνα για τις μειώσεις ή και διαγραφές ποσών από τα ελεγκτικά κέντρα της νυν ΑΑΔΕ


Επανελέγχονται με κατεπείγουσα εισαγγελική παραγγελία όλες οι αποφάσεις της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) με τις οποίες μειώθηκαν ή και διαγράφηκαν στο σύνολό τους πρόστιμα 137.401.000 ευρώ που είχαν επιβληθεί σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής. Από το κόσκινο του εισαγγελέα Διαφθοράς θα περάσουν μία προς μία οι υποθέσεις που επανεξετάστηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 1/8/2013 έως 31/7/2016 και για τις οποίες εκδόθηκε απόφαση για μείωση ή διαγραφή του καταλογισθέντος ποσού άνω των 150.000 ευρώ.

Αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας είναι να διακριβωθεί εάν οι επίμαχες αποφάσεις της ΔΕΔ στηρίχτηκαν πραγματικά σε νέα στοιχεία που προσκόμισαν οι προσφεύγοντες, τα οποία δικαιολογούν τις ιλιγγιώδεις μειώσεις ή τις διαγραφές, ή αν σημειώθηκαν και υπόγειες διεργασίες προς όφελος φοροφυγάδων και προς μεγάλη ζημία του ελληνικού δημοσίου.

Η αποκάλυψη ήρθε από... λίστες

Ολα ξεκίνησαν μετά το κομβικής σημασίας ερώτημα που απηύθυνε τον περασμένο Αύγουστο προς την τότε Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), νυν Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, το οποίο αφορούσε τα κριτήρια με βάση τα οποία εξετάζονται από τη ΔΕΔ οι προσφυγές που καταθέτουν, ως έχουν βεβαίως δικαίωμα, οι πολίτες κατά των προστίμων τα οποία τους καταλογίζουν οι φορολογικές αρχές (ΚΕΦΟΜΕΠ κ.λπ.).

Το ερώτημα του οικονομικού εισαγγελέα παρέμεινε αναπάντητο, όπως προκύπτει από την έγγραφη αλληλογραφία του με τη ΔΕΔ. Η φορολογική υπηρεσία όμως του απέστειλε τις λίστες (τρεις τον αριθμό) με τις περίπου 1.500 υποθέσεις που είχε διεκπεραιώσει και τα ποσά τα οποία τελικώς καταλόγιζε στους προσφεύγοντες.

Ο κ. Αθανασίου, εξετάζοντας αυτές τις λίστες στις οποίες αναγραφόταν το αρχικό πρόστιμο που είχε καταλογίσει το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και αυτό που τελικά παρέμενε μετά τη δεύτερη κρίση της ΔΕΔ, διαπίστωσε ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις υπήρχε τεράστια ψαλίδα ανάμεσα στα δύο νούμερα. Προέκυπτε δηλαδή διαγραφή ή μείωση μεγάλων ποσών ύψους εκατομμυρίων ευρώ που είχαν καταλογιστεί από τις φορολογικές αρχές αλλά όχι και το εάν είχαν γίνει μετά την προσκόμιση νέων στοιχείων και ποιων.

Είναι πολλά τα λεφτά

Από τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις για τις οποίες θα γίνει επανέλεγχος τώρα είναι οι διαγραφές εκατομμυρίων ευρώ στον Δημήτρη Κοντομηνά, σε μέλη της οικογένειας του Χρήστου Καλογρίτσα, στον Στέφανο Κωστούλα, γαμπρό της οικογένειας Χόντου, στον Παναγιώτη Μαρινόπουλο, της γνωστής οικογένειας και μέτοχο της πτωχευμένης πλέον ομώνυμης εταιρείας, στον Γιάννη Πάριο, στην Τζένιφερ-Ανδρονίκη Αθανασιάδη, στη Real Estate Holding Establishment κ.ά. (σχετικός πίνακας με τις πιο μεγάλες διαγραφές παρατίθεται στις επόμενες σελίδες).

Ενδεικτικά μόνο:

* Το ποσό που είχε καταλογιστεί στον Δ. Κοντομηνά από το ΚΕΦΟΜΕΠ ήταν 57.958.634,25 ευρώ, εκ των οποίων η ΔΕΔ διέγραψε 16.227.847,90.

* Τα ποσά που καταλόγισε το ΚΕΦΟΜΕΠ σε τέσσερα μέλη της οικογένειας του Χρ. Καλογρίτσα και στον πρώην σύζυγο της Κωνσταντίας Καλογρίτσα ανέρχονταν συνολικά σε περίπου 78 εκατ. ευρώ και η ΔΕΔ τα μείωσε στα 38 εκατ. ευρώ.

* Στην Αικατερίνη Μπουλινάκη το ΚΕΦΟΜΕΠ είχε καταλογίσει 1.095.323 ευρώ και η ΔΕΔ έριξε τον ποσό στα 100 ευρώ!

* Στον Π. Μαρινόπουλο έγινε από τη ΔΕΔ πλήρης διαγραφή ποσού 1.132.392 ευρώ.

* Στον Ιωάννη Βαρθακούρη (Πάριος) από 1.436.110 ευρώ που του είχε καταλογίσει το ΚΕΦΟΜΕΠ η ΔΕΔ μείωσε το ποσό στα 1.309 ευρώ.

Μετά τις διαπιστώσεις αυτές, η επόμενη κίνηση ήταν μονόδρομος για τον κ. Αθανασίου. Διαβίβασε όλα τα στοιχεία που του απεστάλησαν στην Εισαγγελία Διαφθοράς για ενδελεχή διερεύνηση της υπόθεσης.

Ο... εσωτερικός έλεγχος

Στο μεταξύ, και αφού η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου χρέωσε την υπόθεση στον επίκουρο εισαγγελέα Διαφθοράς Αντώνη Ελευθεριάνο, ο ίδιος ο Γιώργος Πιτσιλής, γενικός γραμματέας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (τότε Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων) ενημέρωνε εγγράφως τόσο τον κ. Αθανασίου όσο και την κ. Ράικου (με κοινοποίηση στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο) ότι θα διενεργούνταν έκτακτος εσωτερικός έλεγχος σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΚΕΦΟΜΕΠ, ΚΕΜΕΕΠ και ΔΕΔ) για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή των διαδικασιών ελέγχου και των διαδικασιών επίλυσης διαφορών.

Οι εισαγγελείς βέβαια από την πλευρά τους δεν επαφίενται –και ευλόγως– στα αποτελέσματα ενός εσωτερικού ελέγχου, που προφανώς διενεργείται από πρόσωπα τα οποία υπηρετούν στις υπό έλεγχο φορολογικές υπηρεσίες, αλλά σκοπεύουν, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, να ορίσουν ανεξάρτητους πραγματογνώμονες για να ελέγξουν όλα τα στάδια καταλογισμού των προστίμων.

Κι επειδή μήνες μετά ουδέν νεότερο στοιχείο έχει διαβιβαστεί στον εισαγγελέα Διαφθοράς, συντάχθηκε νέα κατεπείγουσα εισαγγελική παραγγελία για τη διαβίβαση των πλήρων φακέλων των επίμαχων υποθέσεων και όχι μόνο των πινάκων από τους οποίους προκύπτουν μεν οι τυχόν μειώσεις ή και διαγραφές αλλά όχι και τα στοιχεία που τις δικαιολογούν.

Εξωτερική απειλή οι εισαγγελείς!

Τα εύλογα ερωτήματα που ανακύπτουν από όλη αυτή την ιστορία, η οποία εκκρεμεί εδώ και μήνες, σχετίζονται με δυσλειτουργίες των φορολογικών υπηρεσιών που οδηγούν σε απίστευτα χρονοβόρες διαδικασίες, με μεγάλο χαμένο το δημόσιο ταμείο και σε πολλές περιπτώσεις εμπλεκόμενους πολίτες ή επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε πολύχρονη ομηρία, κάτι που δεν θα συνέβαινε εάν υπήρχε ένας ενιαίος τρόπος ελέγχου.

Διαφαίνεται μάλιστα και μια τουλάχιστον επιφυλακτική στάση των ίδιων υπηρεσιών προς την Οικονομική Εισαγγελία.

Την ίδια ώρα, η σύσταση αυτοτελούς δομής, ο υποστηρικτικός δηλαδή μηχανισμός της Οικονομικής Εισαγγελίας για υποθέσεις φορολογικού και ποινικού ενδιαφέροντος, που θα έλυνε πολλά ζητήματα, εξακολουθεί να παραμένει κενό γράμμα, καθώς το επίμαχο «σχέδιο οδικού χάρτη» γράφεται και ξαναγράφεται ύστερα από διαφωνίες που φέρεται να προβάλλει σε επιμέρους ζητήματα η ΑΑΔΕ.

Εντύπωση πάντως και μεγάλα ερωτήματα για το πώς εκλαμβάνουν ορισμένοι παράγοντες τον θεσμικό και ουσιαστικό ρόλο των εισαγγελέων στον αγώνα για την πάταξη της φοροδιαφυγής προκαλεί και μια αχαρακτήριστη αναφορά που είχε συμπεριληφθεί σε πολυσέλιδο επιχειρησιακό σχέδιο της ΓΓΔΕ του 2016 (Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού και Οικονομικής Διοίκησης).

Σε έναν πίνακα όπου καταγράφονταν διάφορα συμπεράσματα αναφορικά με τη λειτουργία της ΓΓΔΕ, στο κεφάλαιο «Απειλές εξωτερικού περιβάλλοντος» γινόταν λόγος για παρεμβάσεις στο έργο της ΓΓΔΕ από εξωτερικούς φορείς στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν... οι εισαγγελείς και ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης!

Σε επόμενη έκδοση η συγκεκριμένη «απειλή» είχε απαλειφθεί, προφανώς από κάποιους που αντελήφθησαν τι ζητήματα εγείρει μια τέτοια αναφορά.

To Documento, με αφορμή και τον εσωτερικό έλεγχο που διενεργείται, απευθύνθηκε στην ΑΑΔΕ με έγγραφο ερώτημα προς τον γενικό γραμματέα κ. Πιτσιλή εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν σημειωθεί «λάθος χειρισμοί» στους επανελέγχους από τη ΔΕΔ.

Η απάντηση ήρθε από πηγές της ΑΑΔΕ, οι οποίες απλώς επιβεβαίωσαν το ρεπορτάζ. Μας ειπώθηκε συγκεκριμένα ότι «έχει διαταχθεί εσωτερικός έλεγχος παράλληλα στο ΚΕΦΟΜΕΠ, στο ΚΕΜΕΕΠ και στη ΔΕΔ. Ολοι οι έλεγχοι είναι ακόμη σε εξέλιξη και περιμένουμε τα αποτελέσματά τους».

Πλούσια αλληλογραφία και αποτέλεσμα μηδέν

Πολλά είναι τα ερωτήματα τα οποία προκύπτουν από την προσεκτική μελέτη των εγγράφων που έχουν ανταλλαγεί μεταξύ εισαγγελέων και εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Τον Αύγουστο του 2016 (29/8) με έγγραφό του προς την τότε Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (νυν ΑΑΔΕ) και συγκεκριμένα προς τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, με κοινοποίηση και στον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος Π. Αθανασίου ζητούσε να του χορηγηθούν «εντός τριών εργάσιμων ημερών» οι πράξεις των ελεγκτικών υπηρεσιών της φορολογικής διοίκησης (ΚΕΦΟΜΕΠ κ.λπ.) που επανεξέτασε η ΔΕΔ έπειτα από υποβολή ενδικοφανών προσφυγών των φορολογουμένων και για τις οποίες λήφθηκε κατά το χρονικό διάστημα 2013-16 απόφαση μείωσης ή και διαγραφής ποσού από 150.000 και πάνω.

Ειδικότερα ο οικονομικός εισαγγελέας ζητούσε:

* Τον αύξοντα αριθμό των υποθέσεων.

* Τον αριθμό και την ημερομηνία έκδοσης της πράξης προσδιορισμού του φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λπ.

* Το όνομα ή την επωνυμία του καθ’ ου την πράξη με το ΑΦΜ του, το ποσό του φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λπ. που προσδιορίστηκε με την πράξη, την ημερομηνία θεώρησης του σχετικού ελέγχου και την εκδούσα ελεγκτική υπηρεσία της φορολογικής διοίκησης (ΚΕΦΟΜΕΠ κ.λπ.).

* Τον αριθμό και την ημερομηνία υποβολής της ενδικοφανούς προσφυγής κατά των πράξεων καταλογισμού.

* Τον αριθμό και την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής απόφασης της ΔΕΔ και το ποσό του φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λπ. που προσδιορίστηκε με την απόφαση της ΔΕΔ.

Και όλα αυτά εφόσον με την απόφαση της ΔΕΔ μειώθηκε ή διαγράφηκε το ποσό που προσδιορίστηκε με την προσβαλλόμενη πράξη κατά 150.000 ευρώ και άνω.

Τέλος, ο οικονομικός εισαγγελέας ζητούσε –για προφανείς λόγους– να ενημερωθεί εάν οι ενδικοφανείς προσφυγές εξετάζονται αποκλειστικά με κριτήριο την ημερομηνία υποβολής, δηλαδή αυστηρά και μόνο κατά χρονολογική σειρά προτεραιότητας, ή και με άλλα κριτήρια και ποια είναι αυτά.

Η χρονοβόρα διαδικασία

Πέρασαν δύο μήνες, μέχρι η τότε ΓΓΔΕ (νυν ΑΑΔΕ) να απαντήσει (7/10) με έγγραφό της στο αίτημα του οικονομικού εισαγγελέα Π. Αθανασίου για παράδοση των στοιχείων που ζητούσε σχετικά με τις ελεγχόμενες υποθέσεις και τις διαφορές στα καταλογισθέντα πρόστιμα. Τον ενημέρωνε για τις... δυσκολίες που ανακύπτουν προκειμένου να απαντηθούν σε εύλογο χρόνο τα ερωτήματά του. Και αυτό επειδή δεν τηρείται αρχείο για τη διακριτή παρακολούθηση των στοιχείων που ζητούσε και άρα η εξαγωγή και η χορήγησή τους θα μπορούσαν να γίνουν μόνο μετά την προσεκτική ανάγνωση της κάθε απόφασης.

Δεδομένου όμως –όπως τονιζόταν στην απάντηση προς τον οικονομικό εισαγγελέα, με κοινοποίηση και προς την εισαγγελέα Αρείου Πάγου, την εισαγγελέα Διαφθοράς και τον υπουργό Οικονομικών– του πλήθους των σχετικών υποθέσεων, θα έπρεπε να δεσμευθεί εξειδικευμένο προσωπικό για ικανό χρονικό διάστημα και ως εκ τούτου η διαδικασία θα ήταν ιδιαιτέρως χρονοβόρα.

Τον ενημέρωναν λοιπόν ότι μπορούν να του διαβιβάσουν άμεσα όλο το φυσικό αρχείο με τα αντίγραφα όλων των διερευνώμενων αποφάσεων της ΔΕΔ και του συνέστηναν για αποτελεσματικότερη συνεργασία να τους γνωστοποιήσει τους λόγους για τους οποίους ζητεί τις συγκεκριμένες πληροφορίες. Εάν δηλαδή η έρευνά του αφορά τυχόν συγκεκριμένες υποθέσεις στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης για να του παρασχεθούν στοιχεία κατά προτεραιότητα.

Το έγγραφο έφερε την υπογραφή του (και νυν) γενικού γραμματέα Γεώργιου Πιτσιλή.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις «ελάφρυνσης» προστίμων

Από όλες τις υποθέσεις που αναγράφονται στην τελευταία λίστα, ο εισαγγελέας θα ερευνήσει όσες αφορούν μείωση προστίμου από 150.000 ευρώ και πάνω. Το Documento δημοσιεύει ενδεικτικά τις περιπτώσεις που οι μειώσεις ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ.

1. Οι φάκελοι που έχουν εκκαθαριστεί από τη ΔΕΔ και διαβιβάστηκαν στον οικονομικό εισαγγελέα αφορούν περίπου 1.500 περιπτώσεις φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Ανάλογα με το χρονικό διάστημα της εκκαθάρισης, συμπεριλήφθηκαν σε τρεις μεγάλες λίστες. Η τελευταία από αυτές, που είναι στη διάθεση του Documento, αφορά το πιο πρόσφατο χρονικό διάστημα και περιλαμβάνει 467 περιπτώσεις.

2. Από τις 467 περιπτώσεις θα επανελεγχθούν όλες όσες παρουσιάζουν απόκλιση 150.000 ευρώ και πάνω από τον αρχικό καταλογισμό του ΚΕΦΟΜΕΠ στον δεύτερο της ΔΕΔ. Ανάμεσα σε αυτές τις περιπτώσεις (οι περισσότερες) περιλαμβάνονται και μειώσεις ή πλήρεις διαγραφές και ιλιγγιωδών ποσών, που ανέρχονται ακόμη και σε εκατομμύρια ευρώ.

3. Σε 70 περιπτώσεις τα ποσά που καταλόγισε το ΚΕΦΟΜΕΠ μηδενίστηκαν μετά τον έλεγχο της ΔΕΔ. Το συνολικό χρηματικό ποσό που σβήστηκε από τους μηδενισμούς ανέρχεται σε 24.251.000 ευρώ. Σε 73 περιπτώσεις η ΔΕΔ μείωσε τα ποσά μέχρι και 50.000 ευρώ, σε 44 περιπτώσεις οι μειώσεις είναι από 50.000 ως 200.000 ευρώ, σε 45 περιπτώσεις τα πρόστιμα που σβήστηκαν ξεκινούν από 200.000 και φτάνουν μέχρι τις 500.000 ευρώ και σε 23 περιπτώσεις το ποσό της μείωσης ξεκινά από 500.000 και φτάνει στο 1 εκατομμύριο ευρώ. Τέλος, υπάρχουν και 24 περιπτώσεις στις οποίες οι μειώσεις των αρχικών προστίμων ξεπερνούν κατά περίπτωση το 1 εκατομμύριο, φτάνοντας μέχρι και τα 26 εκατ. ευρώ.

Η συνολική διαφορά των προστίμων που επέβαλε το ΚΕΦΟΜΕΠ συγκριτικά με τα αντίστοιχα που επιβλήθηκαν από τη ΔΕΔ ανέρχεται σε περίπου 137.401.000 ευρώ.

* Ο συγκεκριμένος προσέφυγε στα αρμόδια δικαστήρια και το πρόστιμό του μειώθηκε στα 63.267.74 ευρώ.

Δραματική μείωση εσόδων

Από τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν τελικά στον εισαγγελέα και αφορούσαν περί τις 1.500 υποθέσεις καταλογισμού ποσών από τις φορολογικές αρχές σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, χωρίς τις περαιτέρω πληροφορίες που ζητούσε ο κ. Αθανασίου, προέκυπτε ότι η ΔΕΔ στο πλαίσιο επανεξέτασης των αποφάσεων καταλογισμού διέγραψε ή μείωσε μεγάλα ποσά ύψους πολλών εκατομμυρίων. Η διαπίστωση αυτή ανάγκασε τον οικονομικό εισαγγελέα να διαβιβάσει την υπόθεση στην Εισαγγελία Διαφθοράς «για τις δικές της ενέργειες, λόγω αρμοδιότητας».

Ακριβώς επειδή από τα στοιχεία δεν προέκυπτε εάν οι μεγάλες μειώσεις (από 150.000 ευρώ και πάνω) ή, σε αρκετές περιπτώσεις, οι διαγραφές ολόκληρου του καταλογισθέντος ποσού έγιναν δικαιολογημένα σε όλες τις περιπτώσεις επειδή είχαν προσκομιστεί νέα στοιχεία από τους προσφεύγοντες, ο κ. Αθανασίου ζητούσε τη διερεύνηση των υποθέσεων (από 1/8/2013 έως 31/7/2016) από την Εισαγγελία Διαφθοράς.

Με την παραγγελία του ο οικονομικός εισαγγελέας ενημέρωνε την εισαγγελέα Διαφθοράς για τη σχετική έγγραφη αλληλογραφία και διαβίβαζε και όσα στοιχεία τού είχαν αποσταλεί.

Η μεγάλη αυτή ψαλίδα, σε συνδυασμό με τις χρονοβόρες διαδικασίες (πολλοί προσφεύγουν στη συνέχεια και στα αρμόδια δικαστήρια) οδήγησε, όπως ήταν φυσικό, στη μείωση του ποσοστού είσπραξης εσόδων. Τα χρήματα δηλαδή που έμπαιναν στα δημόσια ταμεία από υποθέσεις φοροδιαφυγής, σκαστές σε κάποιες περιπτώσεις, ήταν πολύ λιγότερα από τα αναμενόμενα.

Λίγες ημέρες μετά τη διαβίβαση της υπόθεσης από την Οικονομική Εισαγγελία στην εισαγγελία Διαφθοράς, ο κ. Πιτσιλής ενημέρωνε την κ. Ράικου ότι εξεδόθη εντολή έκτακτου εσωτερικού ελέγχου στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου, στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) και στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.

Οπως ανέφερε ο κ. Πιτσιλής, «λόγω της επιδείνωσης του ποσοστού είσπραξης των εσόδων, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του οκταμήνου 2016, εξεδόθησαν εντολές έκτακτου εσωτερικού ελέγχου στο ΚΕΦΟΜΕΠ και στο ΚΕΜΕΕΠ προκειμένου να ελεγχθεί η ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή των διαδικασιών ελέγχου στις εν λόγω υπηρεσίες για την είσπραξη των δημόσιων εσόδων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Η ίδια εντολή εξεδόθη και για τη ΔΕΔ σχετικά με τον έλεγχο της ορθής και ομοιόμορφης εφαρμογής των διαδικασιών επίλυσης διαφορών και της απόδοσης φορολογικής δικαιοσύνης.

Πηγή  www.documentonews.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ιστορική απόφαση για Βατοπαίδι: Αθωώθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι


Τέλος σε έναν πόλεμο λάσπης εναντίον του Αρχιμανδρίτη Εφραίμ και των υπολοίπων κατηγορουμένων έρχεται να βάλει η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων το οποίο έκρινε αθώους όλους τους κατηγορούμενους για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

Η πρόταση της εισαγγελέως από χθες, Δευτέρα (20/3), ήταν απαλλακτική για όλους τους εμπλεκομένους. Κατά την κρίση της «ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι εκτελούσαν κυβερνητικές αποφάσεις για τις ανταλλαγές ακινήτων και ως εκ τούτου ήταν πεπεισμένοι ότι εκτελούσαν σύννομες ενέργειες». Η κα Βασιλική Κρίνα έχει προτείνει την αθώωσή τους, καθώς όπως είπε «δεν αποδείχθηκαν οι σε βάρος τους κατηγορίες», επισημαίνοντας ωστόσο ότι η κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων ανήκουν στο Δημόσιο «εν τούτοις αρμόδια να αποφασίσουν για το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι τα πολιτικά δικαστήρια».

Για το ρόλο του ηγούμενου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου η εισαγγελέας είχε πει στην αγόρευσή της: «Οι επαφές που είχαν με κατηγορούμενους δεν αποδεικνύουν ότι οι μοναχοί τους εξώθησαν στην τέλεση αξιοποίνων πράξεων. Πίστευαν και πιστεύουν ότι οι παραλίμνιες εκτάσεις και η Βιστωνίδα τους ανήκει. Από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε ότι οι μοναχοί επηρέασαν τους υπαλλήλους της ΚΕΔ, ούτε αποδείχθηκε ότι είχαν δυνατότητα επιλογής ακινήτων που θα περιέρχονταν στην κατοχή τους με τις ανταλλαγές. Ορισμένα από αυτά μάλιστα με τα ελαττώματα που είχαν, όχι μόνο δεν ωφέλησαν, αλλά ζημίωσαν τη Μονή».

Για τους υπόλοιπους κατηγορουμένους η εισαγγελέας είχε αναφέρει: «Πώς μπορείτε να δεχθείτε ότι έγκριτοι επιστήμονες, που για κανέναν δεν διαπιστώθηκε θρησκοληψία, πείστηκαν να συμβάλλουν στη μείωση της περιουσίας του δημοσίου χωρίς οικονομικό όφελος ή άλλο κίνητρο από δύο μοναχούς που είχαν απαρνηθεί τα εγκώσμια;».

Μαζί με τον ηγούμενο Εφραίμ και τον μοναχό Αρσένιο δικάστηκαν και αθωώθηκαν η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη, ο πατέρας και ο αδελφός της Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης (δικηγόροι και οι δύο), ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου Πέτρος Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Γκράτσιος, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς, η πρώην διευθύντρια του υπουργείου Ανάπτυξης Σταματούλα Μαντέλη, ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας διαχείρισης ακινήτων της ΚΕΔ Γεώργιος Μητρόπουλος, ο πρώην αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Γρηγόρης Κρόμπας, ο πρώην σύμβουλος Χριστόδουλος Μπότσιος, καθώς και οι Στέφανος Δέτσης και Ιωάννης Διονυσόπουλος.

Η απολογία του Αρχιμανδρίτη Εφραίμ

Σε ένα κατάμεστο από ιερωμένους ακροατήριο, ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου χαρακτήρισε την απολογία του «εξομολόγηση» και τον εαυτό του «αμαρτωλό αλλά όχι απατεώνα». Ήταν χρέος του, υποστήριξε ο Εφραίμ, να εξασφαλίσει την περιουσία της Μονής και αν έπρεπε σήμερα να αποφασίσει, πάλι «τα ίδια θα έκανε».

«Πληγώθηκα – είπε απολογούμενος- όταν διάβασα στο κατηγορητήριο ότι έπεισα τους κρατικούς αξιωματούχους ότι η λίμνη είναι της Μονής. Αν δεν το έκανα, θα έκανα απιστία στη συνείδησή μου. Θυσιάζομαι κάθε μέρα εκεί για το μοναστήρι και γενικά για το Έθνος και έρχεται το κατηγορητήριο να μου πει στην ουσία ότι είμαι ένας απατεώνας. Αμαρτωλός είμαι, δεν είμαι απατεώνας. Πηγαίναμε με αφοσίωση και με γνώμονα την ακτημοσύνη και μας λένε ότι πήγαμε να κλέψουμε το κράτος; Εμείς οι μοναχοί είμαστε διδάσκαλοι του έθνους για μία ζωή».

Ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ παραδέχθηκε ότι είχε συναντήσει με τον μοναχό Αρσένιο τους τότε υπουργούς Απόστολο Φωτιάδη επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και τους Πέτρο Δούκα, Σάββα Τσιτουρίδη και Ευάγγελο Μπασιάκο επί κυβερνήσεως ΝΔ.

«Ο κ. Τσιτουρίδης μας είπε ότι είναι δύσκολο να μας αποζημιώσουν. Έτσι πρότεινε τις ανταλλαγές. Εμείς δεν το είχαμε σκεφτεί… Εμάς μας ενδιέφερε η Μονή να έχει παρουσία στην περιοχή και για εθνικούς λόγους. Φάνηκε η ανταλλαγή να ήταν κρυσταλλωμένη απόφαση της κυβέρνησης γιατί δεν ήθελε να ακούσει άλλη συζήτηση. Οι φορείς όπως μάθαμε δεν συμφωνούσαν ότι η λίμνη ήταν της Μονής. Γι αυτό και έβαλαν ως όρο οι ανταλλαγές των ακινήτων να ήταν εκτός των Νομών Ροδόπης και Ξάνθης. Αυτό δεν ήταν πρωτοβουλία της Μονής , ούτε το διανοηθήκαμε ποτέ να φύγουμε από την περιοχή».

Πηγή www.vimaorthodoxias.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Πάει το groupάκι πάει!..

     Και δεν γυρίζει πιά.
Τί ποιό γκρουπάκι; Το γιουρογκρουπάκι λέμε. Αυτό που θα έκλεινε την "αξιολόγηση".
Πάει. Και εις άλλα με υγεία.
Πάει κι η "αξιολόγηση" .

Όχι βέβαια ότι μας νοιάζει για την "αξιολόγηση". Χ@στήκαμε. Μη σώσει και κλείσει.
Δηλαδή τί ακριβώς να
μας αξιολογήσουν;
Αν είμαστε επαρκώς ηλίθιοι ώστε να εφαρμόσουμε κατά γράμμα τα μέτρα,
..που και οι ίδιοι οι τοκογλύφοι έχουν παραδεχτεί πως δεν οδηγούν ούτε στην ανάπτυξη, ούτε βέβαια στην αποπληρωμή του χρέους,
..παρά είναι ένα μέσο φτωχοποίησης του λαού, αφ' ενός για να του ληστέψουν την ακίνητη περιουσία, και αφ' ετέρου για να τον καταστήσουν ψοφοδεή ραγιά απασχολημένον με το κυνήγι της καθημερινής επιβίωσης ώστε να μην αντιδράει από την κατάλυση της ελευθερίας του και της εθνικής του ανεξαρτησίας;

Το ξαναλέμε: χ@στήκαμε για την "αξιολόγηση" των τοκογλύφων. Όμως το πράμα αυτό με τους απατεώνες έχει παρατραβήξει.
Μας λέγανε "κλείνει η αξιολόγηση τον Οκτώβριο". Μετά έγινε ο Οκτώβριος Νοέμβριος. Μετά έγινε "πριν τα Χριστούγεννα". Μετά Ιανουάριος, Φεβρουάριος, αρχές Μάρτη, τώρα 20 Μάρτη πάει κι αυτό,
..και ξανάγινε πάλι αρχές Απριλίου, για να πάει τέλος Μαϊου και βλέπουμε.

Δηλαδή όλη αυτή η κοροϊδία, ο εμπαιγμός, η αγυρτεία θα μένουν συνεχώς ατιμώρητα;
Δηλαδή μπορούν να μας κοροϊδεύουν εσαεί χωρίς καμία συνέπεια;
Όχι κύριοι.
Το ψεύδος ή έστω η ανικανότητα πρέπει να έχουν επιπτώσεις.
Παραιτηθείτε.
Τραβάτε στον διάολο, να έρθουν οι επόμενοι καραγκιόζηδες να ξεβρακωθούν κι αυτοί να φανεί ο κ@λος τους, γιατί πολύ μας τάχουν πρήξει φιλολαϊκά και επαναστατικά.

Και θα πείτε με το δίκιο σας: "και είναι δουλειά αυτή να φεύγει ο ένας καραγκιόζης για νάρθει ο άλλος να κάνει τα ίδια και χειρότερα;"
Όχι. Δεν είναι.
Να θυμηθούμε μόνο πως οι καραγκιόζηδες δεν έρχονται μόνοι τους.
Κάποιος τους φέρνει: Εμείς!
Άρα το σηκώνει το τομάρι μας το καραγκιοζιλίκι. Και τον εμπαιγμό. Και το παπατζιλίκι.

Έρχεται 25η Μαρτίου.
Μη τολμήσει κανείς και μιλήσει για το "αδούλωτο φρόνημα" και την αγάπη προς την ελευθερία των ελλήνων.
Σκ@τάδες είμαστε.
Αυτό!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Τρέμει ο Σημίτης την εξεταστική για τον Γιάννο



Η σύμβαση των Leopard, οι διεθνείς επαφές του πρώην πρωθυπουργού και οι απουσίες Γιώργου από το ΚΥΣΕΑ

Από τον
Aλέξανδρο Τάρκα B αθύ διπλωματικό παρασκήνιο, με πρωτεύουσα εμπλοκή του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Σημίτη και δευτερεύουσα του τότε υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, συνόδευσε τη σύμβαση προμήθειας των γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard-2 HEL, που υπεγράφη τον Μάρτιο του 2003.
Το συμβόλαιο, το οποίο ήταν από τα μεγαλύτερα του εξοπλιστικού προγράμματος 1997-2004, ξεπέρασε τα 1,7 δισ. ευρώ και προκαλεί τώρα τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής με κύριο στόχο την αποκάλυψη πράξεων, παραλείψεων και τυχόν έκνομων ενεργειών του τότε υπουργού Εθνικής Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου.

Οι επαφές των κυρίων Σημίτη και Παπανδρέου, αν και δεν ήταν ασυνήθιστες ή αθέμιτες στο πλαίσιο της εξασφάλισης διπλωματικών ανταλλαγμάτων από μια κυβέρνηση που προσέφερε συμβόλαια πολλών δισ. στις αμυντικές βιομηχανίες μεγάλων χωρών, τους καθιστούν, εκ των πραγμάτων, ουσιώδεις μάρτυρες της υπόθεσης.

Τα στοιχεία, που αποκαλύπτει σήμερα η «δημοκρατία» και τα οποία θα πρέπει οι ίδιοι να φωτίσουν περισσότερο, είναι ακόμα άγνωστο αν θα επιβαρύνουν ή θα ελαφρύνουν τη θέση του κ. Παπαντωνίου.

Σημειώνεται πάντως ότι ο κ. Σημίτης είχε αρνηθεί επίμονα (με εξαίρεση το Εφετείο) να καταθέσει ως μάρτυρας στις πολλές δίκες του άλλου υπουργού Εθνικής Αμυνας των κυβερνήσεών του Ακη Τσοχατζόπουλου. Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο χρηματισμός Τσοχατζόπουλου δεν μπορούσε να συσχετιστεί με τις νόμιμες αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) και με τις θεμελιωμένες εισηγήσεις των γενικών επιτελείων.

Ωστόσο, η ειδοποιός διαφορά στην υπόθεση των αρμάτων μάχης είναι ότι η διαδικασία ήταν εξαιρετικά μακρά (από το 1998 έως το 2003) και υπήρξαν επανειλημμένες επαφές με ξένες κυβερνήσεις, με τη συμμετοχή του ίδιου του τότε πρωθυπουργού. Πέραν δε των τεχνικών στοιχείων και των περίπου ισοδύναμων προτάσεων των τεσσάρων υποψήφιων αρμάτων μάχης (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ), είναι σαφές ότι υπήρξαν και πολιτικά ή άλλα κριτήρια για τη λήψη της τελικής απόφασης. Επίσης, σε αντίθεση με άλλα προγράμματα (π.χ. υποβρύχια), η προμήθεια των Leopard-2 ΗEL υλοποιήθηκε κανονικά σε γενικές γραμμές (με εξαίρεση την πρωτοφανή καθυστέρηση προμήθειας πυρομαχικών), οπότε είναι φυσικό τα ερωτήματα να αφορούν κυρίως την αρχική περίοδο των κυβερνητικών αποφάσεων για την υπογραφή της σύμβασης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τότε υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, είτε επειδή υποπτευόταν ύποπτες συναλλαγές από την εποχή Τσοχατζόπουλου είτε επειδή ήθελε να παρουσιάζει την πολιτική εικόνα τήρησης αποστάσεων από τα θέματα των εξοπλισμών, απουσίαζε από τις περισσότερες συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ, που αποφάσιζαν επί των αμυντικών προγραμμάτων.

Το χρονικό και οι αποκαλύψεις

1 Στις αρχές της άνοιξης του 1998 κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Abrams M1-A2 (General Dynamics, ΗΠΑ), Leopard 2 (Krauss-Maffei, Γερμανία), Challenger-2E (Vickers, Βρετανία), Leclerc (Giat, Γαλλία) και άλλων τεσσάρων εταιριών από τη Ρωσία, την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ιταλία, οι οποίες θα αποσυρθούν σχετικά γρήγορα από τη διαδικασία. Τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα εντοπίζει, για πρώτη φορά, οιωνούς επικράτησης του Leopard, σε συνέχεια του αιφνιδιασμού της, λίγους μήνες νωρίτερα, από την απόφαση της κυβέρνησης Σημίτη να επιλέξει τη γερμανική DASA και όχι την αμερικανική Boeing για τον εκσυγχρονισμό των (αμερικανικής κατασκευής) Φάντομ F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας.

2 Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 1998 διεξάγονται επιδείξεις και εξαντλητικές δοκιμές των υποψήφιων αρμάτων στο πεδίο βολής Λιτοχώρου Πιερίας. Πολύ αργότερα, τo 2006, ο πρώην πολιτικός σύμβουλος της αμερικανικής πρεσβείας της Αθήνας Μπράντι Κίσλινγκ (που είχε παραιτηθεί από την υπηρεσία του, το 2003, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισβολή στο Ιράκ) θα δώσει την εικόνα, στο βιβλίο του «Μαθήματα Διπλωματίας», ότι στο Λιτόχωρο διεξαγόταν μάχη με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, όπως, π.χ., με ηλεκτρονικές παρεμβολές από μυστικές υπηρεσίες μιας χώρας κατά των αρμάτων άλλης χώρας, ενώ θα τονίσει και την ύπαρξη πολιτικών υπολογισμών υπέρ της επιλογής των Leopard. Ο κ. Κίσλινγκ (που ήταν γνωστός από την προηγούμενη θητεία του στην Αθήνα, το 1990-91, όταν είχε συντάξει την απαράδεκτη έκθεση περί δήθεν «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα) δεν υπηρετούσε μεν στην Ελλάδα το 1998, αλλά είχε πρόσβαση στα σχετικά στοιχεία από το 2001, όταν επέστρεψε στην ελληνική πρωτεύουσα και ήταν συνεργάτης, διαδοχικά, των πρέσβεων Νικ Μπερνς και Τομ Μίλερ.

3 Στις αρχές Δεκεμβρίου 1999 (και αφού, στον έναν χρόνο που έχει μεσολαβήσει από τις δοκιμές, το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας είναι σε επαφή με τις τέσσερις ξένες εταιρίες), ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ στέλνει επιστολή στον Ελληνα ομόλογό του Κωνσταντίνο Σημίτη. Ελάχιστες ημέρες πριν από την κρίσιμη για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία Σύνοδο της Ε.Ε. στο Ελσίνκι, ο κ. Μπλερ υπενθυμίζει στον κ. Σημίτη «τις επανειλημμένες συζητήσεις μας» για τα εξοπλιστικά προγράμματα και υπογραμμίζει την υποψηφιότητα του Challenger 2E μαζί με μια ενδιάμεση λύση προσωρινής χρήσης Challenger 1. Παραμένει άγνωστο πότε έγιναν και ποια μορφή είχαν οι «επανειλημμένες συζητήσεις» και τι απαντήσεις έδινε ο κ. Σημίτης για το ενδεχόμενο επικράτησης της ανταγωνιστικής πρότασης της Γερμανίας.

4 Τον Αύγουστο του 2000, ως αποτέλεσμα απόρρητων συνεννοήσεων του κ. Σημίτη με τον Γάλλο ομόλογό του Λ. Ζοσπέν, υπογράφεται σύμβαση προμήθειας πυραύλων Scalp, οι οποίοι έχουν μεγάλο βεληνεκές (560 χλμ.), προσφέροντας στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία μεγάλο πλεονέκτημα στο Αιγαίο. Είχε προηγηθεί, από τον Νοέμβριο του 1999, ισχυρό «lobbying» της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Ζοσπέν προς την ελληνική με προτάσεις, εκτός των Scalp, για μαχητικά Mirage 2000-5, υποβρύχια Scorpene και για τα άρματα Leclerc. Η εντύπωση που είχε δημιουργηθεί (βάσιμα ή μη) στη γαλλική πλευρά ήταν ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός, μετά το απροσδόκητο «δώρο» των Scalp (καθώς οι ΗΠΑ δεν επέτρεπαν την πώληση δικών τους πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς), δεν θα δεχόταν μεν τα υποβρύχια, αλλά θα συμφωνούσε στην αγορά Mirage (όπως και έγινε) και αρμάτων μάχης Leclerc. Αυτό δεν συνέβη, ενώ την ίδια περίοδο ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε επανειλημμένες επαφές με τον Γερμανό καγκελάριο Γκ. Σρέντερ.

5 Στα τέλη Ιανουαρίου του 2001, ο ανώτατος διοικητής δυνάμεων Ευρώπης του ΝΑΤΟ (SACEUR), Αμερικανός πτέραρχος Τζόζεφ Ράλστον, επισκέπτεται την Αθήνα και, μεταξύ άλλων, συναντάται και με τον κ. Παπανδρέου. Μετά την εξέταση θεμάτων της Συμμαχίας (Κόσοβο) και της ισορροπίας αεροπορικών δυνάμεων στο Αιγαίο, και αφού υπογραμμίσει ότι θέλει να μιλήσει ως Αμερικανός στρατιωτικός και όχι ως νατοϊκός αξιωματούχος, ο πτέραρχος Ράλστον προβάλλει εν εκτάσει τα τεχνολογικά και τα οικονομικά πλεονεκτήματα των Abrams M1-A2. Οπως και στην περίπτωση Σημίτη - Μπλερ, είναι άγνωστο τι απάντησε ή έπραξε ο κ. Παπανδρέου, αλλά είναι γνωστό ότι, την ίδια εποχή, ο υπουργός Εξωτερικών είχε αναμειχθεί στα εξοπλιστικά προγράμματα: Τον Φεβρουάριο του 2001 είχε στηρίξει την απόφαση του κ. Σημίτη, υπό το φως και της (τότε) εντυπωσιακής βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, να αναβληθεί επ’ αόριστον η οικονομική διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης και της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας των μαχητικών Eurofighter, για τα οποία υπήρχε καταρχάς απόφαση του ΚΥΣΕΑ.

6 Τον Φεβρουάριο του 2002, οι κ. Σημίτης και Παπαντωνίου (που είχε αναλάβει καθήκοντα υπουργού Εθνικής Αμυνας από τον Οκτώβριο του 2001) κρίνουν απαραίτητη την αναβολή λήψης αποφάσεων για τα άρματα μάχης και για τα υπόλοιπα λεγόμενα «ώριμα προς υπογραφή» εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς η οικονομία (εν όψει του τεράστιου κόστους των Ολυμπιακών Αγώνων) δεν άντεχε την προϋπολογισμένη συνολική δαπάνη των 2,93 δισ. ευρώ. Αλλωστε, λίγους μήνες νωρίτερα είχε προηγηθεί το σχεδόν ισόποσο (2,8 δισ.) swap της κυβέρνησης Σημίτη με την Goldman Sachs για το ελληνικό χρέος.

1. Οι συζητήσεις των κυρίων Σημίτη και Παπανδρέου με ξένους επισήμους για τα εξοπλιστικά, αν και δεν ήταν ασυνήθιστες ή αθέμιτες, τους καθιστούν, εκ των πραγμάτων, ουσιώδεις μάρτυρες της υπόθεσης. 2, 3, 4. O παραιτηθείς πολιτικός σύμβουλος της aμερικανικής pρεσβείας της Αθήνας Μπράντι Κίσλινγκ έχει κάνει συγκεκριμένες αναφορές στον «πόλεμο» για τα Leopard, ενώ οι πρέσβεις της περιόδου 1997-2004, Νικ Μπερνς και Τομ Μίλερ, παρακολουθούσαν στενά τον ελληνικό διαγωνισμό αρμάτων μάχης

7 Toν Νοέμβριο του 2002, ο κ. Σημίτης έχει συνάντηση στο Βερολίνο με τον κ. Σρέντερ για την εξέταση κυρίως θεμάτων της επικείμενης προεδρίας της Ελλάδας στην Ε.Ε., αλλά και ζητημάτων διμερούς οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που είχαν άμεση γνώση των συζητήσεων, ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι αδύνατη η δέσμευσή του για το Eurofighter (που θα απαιτούσε δαπάνη άνω των 3,5 δισ. ευρώ), αλλά σύντομα θα εξεταζόταν η δυνατότητα εκταμιεύσεων για άλλα εκκρεμή προγράμματα γερμανικού ενδιαφέροντος. Η μεγαλύτερη εκκρεμότητα αφορούσε ασφαλώς τα Leopard, καθώς το εξίσου σοβαρό θέμα των υποβρυχίων εξελισσόταν χωρίς εκπλήξεις.

8 Τον Μάρτιο του 2003, ο πρωθυπουργός μεταβάλλει όντως την πολιτική συγκράτησης δαπανών, αποφασίζοντας την προμήθεια των Leopard-2 HEL αντί 1,7 δισ. ευρώ, καθώς και την υπογραφή του συμβολαίου ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων με τη SAIC (άνω των 650.000.000 ευρώ τον Ιούνιο 2003) και των επιθετικών ελικοπτέρων Apache (593.000.000 δολάρια τον Αύγουστο του 2003). Ενδεικτικό της άμεσης παρακολούθησης του προγράμματος των αρμάτων μάχης από τον κ. Σημίτη είναι ότι, λίγες μέρες μετά την απόφαση για τα Leopard, στέλνει επιστολή στον πρωθυπουργό Ζαν-Πιερ Ραφαρέν (διάδοχος του κ. Ζοσπέν), στην οποία εξηγεί το ελληνικό σκεπτικό και διαβεβαιώνει ότι θα προτιμηθούν γαλλικά συστήματα, με την πρώτη ευκαιρία, σε άλλο πεδίο.

* Εκδότης του περιοδικού Αμυνα & Διπλωματία» και σύμβουλος ξένων εταιριών μελέτης επιχειρηματικού ρίσκου για τη ΝΑ Ευρώπη


«Υπόθεση Παπαντωνίου»: Εκατοντάδες λογαριασμοί στα χέρια του εισαγγελέα!

Εναν ογκώδη φάκελο με εκατοντάδες λογαριασμούς, απ' τις κινήσεις των οποίων εκτιμάται ότι θα προκύψουν -εφόσον υπάρχουν- τα ίχνη του μαύρου χρήματος που διακινήθηκε στη μεγαλύτερη σύμβαση εξοπλιστικού προγράμματος η οποία υπογράφηκε ποτέ στην Ελλάδα, έχει στα χέρια του ο εισαγγελέας Διαφθοράς Αντώνης Ελευθεριάνος. Τα άρματα μάχης Leopard ήταν μια σύμβαση-μαμούθ, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, η οποία φέρει την υπογραφή του Γιάννου Παπαντωνίου και είναι η μοναδική που πιθανολογείται ότι μπορεί να οδηγήσει στην αποκάλυψη ροής «μαύρου» χρήματος, γι' αυτό και εν προκειμένω τα διερευνώμενα αδικήματα είναι αυτά της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Οι άλλες έξι δικογραφίες που έχουν ήδη σταλεί στη Βουλή από τους εισαγγελείς, ζητώντας να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού, αφορούν το αδίκημα της απιστίας, το οποίο, ως γνωστόν, λόγω της σύντομης προθεσμίας που προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, έχει ήδη παραγραφεί. Το ξέπλυμα, όμως, είναι ένα διαρκές αδίκημα, που δεν εμπίπτει στον συγκεκριμένο νόμο.

Η προκαταρκτική επιτροπή ως ανακριτική Αρχή έχει δικαίωμα να ζητήσει άνοιγμα λογαριασμών είτε του ίδιου του Γ. Παπαντωνίου είτε άλλων προσώπων που εκτιμά ότι εμπλέκονται στην υπόθεση. Και με αυτόν τον τρόπο ενδεχομένως να προκύψουν στοιχεία για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα).

Η πολιτική βούληση είναι, άλλωστε, ξεκάθαρη και αποτυπώθηκε σε όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος μιλώντας στην «κυριακάτικη δημοκρατία» για το θέμα της παραγραφής (αναλυτικά για τις θέσεις του κ. Παπαγγελόπουλου, αλλά και τη συμφωνία τους με τις εκπεφρασμένες θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου διαβάστε στη σελ. 7).

Οι απαντήσεις από το εξωτερικό

Οι λογαριασμοί που παρέλαβαν οι Αρχές αφορούν τις απαντήσεις σχεδόν του συνόλου των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που είχαν υποβληθεί σε χώρες του εξωτερικού από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, πριν από πέντε χρόνια. Τώρα, ο κ. Ελευθεριάνος, με τη βοήθεια ειδικού πραγματογνώμονα, επεξεργάζεται τις απαντήσεις από τα δεκάδες αιτήματα δικαστικής συνδρομής, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχουν ενδείξεις ροής μαύρου χρήματος.

Ηδη, μάλιστα, 13 χρόνια μετά την έναρξη της πρώτης έρευνας για την υπόθεση, έχουν καταγραφεί συγκεκριμένα πρόσωπα αλλά και εξωχώριες εταιρίες μέσω των οποίων -καταγγέλλεται ότι- διακινήθηκαν τα επίμαχα ποσά. Δεύτερη σοβαρή ένδειξη είναι ότι για ένα υποκατασκευαστικό έργο της κύριας σύμβασης έχει βρεθεί -σύμφωνα με τα κατηγορητήρια κατά στελεχών της εταιρίας ATLAS- μίζα 5.000.000 ευρώ, ενώ για το βασικό έργο των 1,7 δισ. ευρώ θεωρείται βέβαιο ότι η μίζα ήταν ιλιγγιωδώς μεγαλύτερη.

Π. Στάθης

Πηγή www.dimokratianews.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Νέο σοκ από Ρ.Τ.Ερντογάν: «Η δυτική Θράκη, τα νησιά του Αιγαίου και η Κύπρος είναι πατρίδες μας»!


της Μαρίνας Νικολάκη

Αναπολεί για μια ακόμη φορά ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα... «Οθωμανικά του μεγαλεία» αμφισβητώντας ξανά τη Συνθήκη της Λωζάνης και λέγοντας πως η Δυτική Θράκη, κάποια νησια του Αιγαίου καθώς και η Κύπρος είναι πατρίδες του και ανήκουν στη Τουρκία!

Βεβαια, δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή που το κάνει αφού προσπαθεί να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του (ακόμα κι αν η Ευρώπη αντιστέκεται) ενώ βλέπει τον κίνδυνο από όλες τις πλευρές να χάσει το δημοψήφισμα και μόνο στην ιδέα τρέμει.

Συνάμα η αποδυνάμωση του τουρκικού στρατού μετά από τις απώλεις (εκκαθαρίσεις) που είχε από το αποτυχημένο πραξικόπημα είναι παράγοντες που τον κάνουν να συνεχίζει τις επιθέσεις και τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας που δεν γνωρίζουμε μέχρι που θα φτάσουν...

Σε άρθρο του στο περιοδικό «Yeni Turkiye» που ανήκει στον πρώην υπουργό και συνεργάτη του Τουργκούτ Οζάλ , Χασάν Σεντάτ Γκιουζέλ, τονίζει πως η Τουρκία αναγκάστηκε να αποδεχθεί λιγότερα εδάφη από όσα της ανήκαν τότε και επικαλείται τον «Εθνικό Όρκο».

Πρόκειται για μία έκδοση που είναι αφιερωμένη στον λεγόμενο «Εθνικό Όρκο» που ψηφίστηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση το 1920 και με τον οποίο η Οθωμανική Βουλή αποφάσισε να κηρύξει τα εδάφη, όπου ζούσαν Τούρκοι, ως τουρκικά εδάφη και να αγωνιστεί για την ανάκτησή τους.

Στη σημερινή έκδοση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρει σε άρθρο του- που χαρακτηρίζεται, μάλιστα, ως ιστορικό- ότι «η κρίσιμη ιστορική στιγμή ήταν ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος».

Επισημαίνει ότι «οι Οθωμανοί κατείχαμε εδάφη που ανέρχονταν σε 2,5 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα, όταν μπήκαμε στον Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά μας άφησαν μόνο τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα». Στη συνέχεια ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρει ότι «η μεγάλη Εθνοσυνέλευση συνήλθε στην Άγκυρα και αποδέχθηκε τον «Εθνικό Όρκο» που περιείχε μέρη, όπως η Μοσούλη, το Κιρκούκ, το Χαλέπι, τη Δυτική Θράκη, το Μπατούμι, την Κύπρο και ορισμένα από τα νησιά».

«Δυστυχώς ενώ κηρύσσαμε την Τουρκική Δημοκρατία αναγκαστήκαμε να αποδεχθούμε λιγότερα εδάφη από όσα είχαμε διακηρύξει στον «Εθνικό Όρκο», εμείς απορρίπτουμε τώρα την αντίληψη να εγκλωβίσουμε την αρχαία μας ιστορία σε μία περίοδο», καταλήγει ο Ερντογάν αφήνοντας να εννοηθεί για πολλοστή φορά η αμφισβήτησή του για τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Σήμερα δε, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Star μεταξύ άλλων αναφέρει ότι σε 50 χρόνια η Ευρώπη θα είναι μουσουλμανική, η Ελλάδα αλβανική και η Γαλλία αλγερινή. Μάλιστα, η εφημερίδα δημοσιεύει και σχετικό χάρτη με πηχυαίο τίτλο «Για το φόβο της ημισελήνου».

Ας σημειωθεί ότι όλα τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου ελέγχονται πριν τη δημοσίευσή τους, επομένως η κίνηση της εφημερίδας, με πρωτοσέλιδο άρθρο μάλιστα, ήταν γνωστή στο τουρκικό κράτος.

Πέρυσι η Star εμφάνιζε σε χάρτη τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, τη Θράκη, την Κρήτη, την Κύπρο και πολλά από τα νησιά του Αιγαίου να ανήκουν στη Τουρκία.

Ο χάρτης της Star αναφερόταν σχετικά με το πως θα ήταν τα τουρκικά σύνορα εάν δεν ίσχυε η Συνθήκη της Λωζάννης, ο οποίος έδειχνε την Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, τη Θράκη, την Κρήτη, την Κύπρο και πολλά από τα νησιά του Αιγαίου να ανήκουν στην Τουρκία


Η εφημερίδα, είναι φιλοκυβερνητική (αν και πλέον όλες είναι φιλοκυβερνητικές για να επιβιώσουν)

Είναι σαφές ότι οι Τούρκοι θέλουν να αμφισβητήσουν όλες τις Συνθήκες εκείνης της περιόδου και να προχωρήσουν σε ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μάλιστα το τουρκικό επιχείρημα είναι ότι ο πόλεμος στην Συρία και οι σφαγές του ISIS στο Ιράκ δεν θα γινόντουσαν εάν το Χαλέπι και η Μοσούλη, ήταν τουρκικές!

Όπως γίνεται κατανοητό τίποτε από αυτά που είπε ο Τούρκος πρόεδρος δεν ήταν τυχαίο. Νιώθει ότι η Τουρκία παραπέει με τα εσωτερικά (και εξωτερικά) προβλήματα που έχει ακόμα και με το στρατό της και εξαπολύει επιθεσεις προκειμένου να... αναθεωρήσει σύνορα και Συνθήκες...

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις:


Πηγή www.pronews.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Όταν με ρωτούν οι ξένοι γιατί είμαι υπερήφανος που είμαι Έλληνας

Δεν το διάλεξα, έτυχε, αλλά και να το διάλεγα μόνος μου, την ίδια ακριβώς επιλογή θα έκανα. Κι ας ζούμε τώρα, όπως λέει η μαμά μου, τα δύσκολα. Θα αλλάξουν πάλι τα πράγματα. Έτσι λέει η μαμά κι εγώ την πιστεύω την μαμά μου. Και μου λέει να μην φοβάμαι για το μέλλον και να είμαι σίγουρος πως οι Έλληνες όσο χαμηλά κι αν πέσουν πάντα ξανασηκώνονται.

Γι αυτό κι εγώ είμαι περήφανος και χαρούμενος που γεννήθηκα Έλληνας. Που ζω σε αυτήν την χώρα, με αυτόν τον ήλιο και αυτούς τους ανθρώπους που ακόμα μπορούν να χαμογελούν ο ένας στον άλλον. Που έχει γειτονιές και χωριά. Που έχει τις πιο όμορφες παραλίες, λαμπερή θάλασσα και βουνά. Που έχει έναν λαό που μπορεί να ζήσει και με 100 ευρώ και με 100.000 Ευρώ! Και που ξέρει να τα ξοδεύει και τα δύο φυσικά για να περνάει καλά. Που η λέξη... κέφι, είναι αποκλειστικά δική του και δεν μεταφράζεται. Που τον χτυπάνε από παντού και δεν σκύβει το κεφάλι , στο σύνολό του. Που για άλλη μια φορά ήταν ο φάρος της αποκάλυψης μιας παγκόσμιας αλήθειας. Κι αν κάποιοι πιστεύουν πως το μέλλον μου είναι ήδη γραμμένο από εκείνους, κάνουν λάθος. Το μέλλον μου θα το φτιάξω εγώ και άλλοι όπως εγώ που τώρα ήρθαμε στον κόσμο και έχουμε τα δικά μας όνειρα. Όπως λέει η μαμά μου, κανείς δεν μπορεί να μας πάρει τα όνειρά μας. Ραντεβού, λοιπόν, στο μέλλον που θα χτίσουμε. Γιατί οι Έλληνες μπορούν... το έχει δείξει η ιστορία τους. Οι άλλοι;


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Μ. Σπυράκη: Θα διαλύσουμε δημόσιες δομές -Προαναγγελία απολύσεων


Σε ένα κρεσέντο νεοφιλελευθερισμού επιδόθηκε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, προαναγγέλοντας «διάλυση δομών» του δημοσίου και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις της ΝΔ για τον «περιορισμό των δημοσίων δαπανών», η κ. Σπυράκη σε τηλεοπτική εκπομπή, ξεθάρισε ότι θα μπει «λουκέτο» σε μια σειρά από υπηρεσίες και θα εκδιωχθούν εργαζόμενοι προκειμένου να περιοριστεί το σπάταλο κράτος.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

Πηγή www.aftodioikisi.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ο Πούτιν την «έκανε» χοντρά στον Ερντογάν – Ρώσοι στρατιώτες αναπτύχθηκαν στο πλευρό των Κούρδων


Πρωτοφανές άδειασμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον «φίλο» του Βλάντιμιρ Πούτιν. Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου, όπως μεταδίδουν κουρδικές πηγές και παραθέτουν και φωτογραφικές αποδείξεις, ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο κουρδικό καντόνι της Εφρίν, στη βορειοδυτική Συρία.

Η ανάπτυξη των Ρώσων στην Εφρίν, προφανώς μετά από συμφωνία με τους Κούρδους της βόρειας Συρίας, σημαίνει ότι το καντόνι τελεί πλέον υπό ρωσική προστασία.

Να σημειωθεί ότι και 200 Αμερικανοί Ρέιντζερς έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή της Μανμπίτζ, επίσης στη βορειοδυτική Συρία, για να προστατέψουν τους Κούρδους από πιθανή τουρκική επίθεση.

Η παρουσία των μεγάλων δυνάμεων στο πλευρό των Κούρδων αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι αυτοί οι Κούρδοι, της βόρειας Συρίας, που ο Ερντογάν αποκαλεί «τρομοκράτες», τελούν υπό την προστασία Ουάσιγκτον και Μόσχας.

Δεν θα μπορούσε να υπάρχει χειρότερη εξέλιξη στους σχεδιασμούς του ημιπαράφρονα της Άγκυρας.


Πολεμικός χάρτης της βορειοδυτικής Συρίας.

Με κίτρινο χρώμα οι Κούρδοι και οι σύμμαχοί τους. Με μπλε χρώμα η τουρκική εισβολή, με κόκκινο χρώμα τα εδάφη υπό κυβερνητικό έλεγχο, με μαύρο το Ισλαμικό Κράτος και με πράσινο η Αλ Κάιντα. Αρχικά ο Ερντογάν προσπάθησε να επιτεθεί ανατολικά, προς τη Μανμπίτζ, την οποία είχε εξαγγείλει ότι και θα την καταλάβει. Στην περιοχή αμέσως αναπτύχθηκαν 200 Αμερικανοί Ρέιντζερς δηλώνοντας με την παρουσία τους ότι η περιοχή τελεί υπό αμερικανική προστασία. Τώρα φαίνεται ότι σκόπευε να επιτεθεί δυτικά, στην Εφρίν, αλλά οι Κούρδοι του έφεραν τους Ρώσους εκεί. Νότια δεν μπορεί να προχωρήσει γιατί του κλείνει τον δρόμο ο συριακός στρατός, οπότε ο Ερντογάν ή οφείλει να παραδεχθεί ότι η εκστρατεία του στη Συρία τέλειωσε… άδοξα ή να επιτεθεί σε κάποια από τις δύο μεγάλες δυνάμεις. Οι Ρώσοι προστατεύουν και τον συριακό στρατό.

Κουρδική πηγή αναφέρει ότι η συμφωνία να εισέλθουν οι Ρώσοι στην περιοχή της Εφρίν έγινε αργά την Κυριακή. Οι Ρώσοι στρατοπέδευσαν στο χωριό Καφρ Τζανά.

Η ρωσική φάλαγγα που εισήλθε στα υπό κουρδικό έλεγχο εδάφη αποτελείται από δύο τανκς, τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα, ένα φορτηγάκι και ένα μεγάλο φορτηγό.

Την προηγούμενη εβδομάδα κάτοικοι της Εφρίν είχαν δει στρατιωτικά οχήματα να κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης με Ρώσους και Σύρους αξιωματικούς.

Η απροκάλυπτη υποστήριξη των Ρώσων στις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) πρέπει να έχει ακουστεί ως υπερηχητικό χαστούκι τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αναμένεται να δούμε εάν θα τολμήσει να επιτεθεί λεκτικά και στον Βλάντιμιρ Πούτιν με τις εκφράσεις που χρησιμοποιεί προς τους δυτικούς, εάν δηλαδή θα κατηγορήσει τον Πούτιν ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.

Να προσθέσουμε ότι ο Ερντογάν είχε απειλήσει να καταλάβει τη Μανμπίτζ, που τώρα προστατεύουν οι Αμερικανοί, ενώ έβαζε τους μισθοφόρους του ισλαμιστές να επιτίθενται στους Κούρδους στην Εφρίν, έχοντας σαφέστατα στα σχέδιά του να καταλάβει και αυτή την περιοχή.



Τι μεταδίδει το Reuters

Σε συμφωνία με τις συριακές κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) για να εκπαιδεύσει τους μαχητές τους και να δημιουργήσει νέα στρατιωτική βάση στη βόρεια Συρία κατέληξε η Ρωσία, σύμφωνα με κουρδικές πηγές.

Ο εκπρόσωπος των YPG, οι οποίες θεωρούνται ένοπλο παρακλάδι του σοσιαλιστικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), Ρεντούρ Χελίλ, τόνισε στο πρακτορείο Reuters ότι οι δυνάμεις του ήλθαν σε συμφωνία με τη Ρωσία την Κυριακή και ότι Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν ήδη σταθμεύσει στο καντόνι Εφρίν της βορειοδυτικής Συρίας, το οποίο ελέγχεται πλήρως από τις κουρδικές δυνάμεις.

Η κίνηση αναμένεται να εξοργίσει την Τουρκία, η οποία βρίσκεται σε ένοπλη αντιπαράθεση με τους Κούρδους πατριώτες στις νοτιοανατολικές της επαρχίες από το 1984.

«Η ρωσική παρουσία γίνεται στο πλαίσιο της κοινής αντίληψης Ρωσίας και YPG για την μάχη κατά της τρομοκρατίας. Οι Ρώσοι θα βοηθήσουν τις δυνάμεις μας στον σύγχρονο πόλεμο», δήλωσε ο κ. Χελίλ.

Οι YPG συνεργάζονται και με τις ΗΠΑ στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, γεγονός που επίσης προκαλεί εκνευρισμό στην Άγκυρα, σύμμαχο της Ουάσινγκτον στο NATO.

Η συμφωνία Ρωσίας – Κούρδων της Συρίας ισχύει ήδη από τη Δευτέρα.

Η Μόσχα στηρίζει το καθεστώς του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ στον τζιχάντ (ιερό πόλεμο) με τις ένοπλες δυνάμεις των ισλαμιστών.

Πηγή  www.tribune.gr

https://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....