Διυλιστήριο: 04/27/17
ροη αναρτησεων

Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

"Καλπάζει" το ελληνικό ακτινίδιο στο εξωτερικό



Στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, έναντι της τέταρτης που κατέχει σήμερα, ενδέχεται να αναρριχηθεί μέχρι το τέλος του 2017 το ελληνικό ακτινίδιο, το οποίο "πετά" στις αγορές του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να αντισταθμίζονται ορισμένες στρεβλώσεις στην εγχώρια αγορά. Τα παραπάνω προκύπτουν από όσα δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών "INCOFRUIT - HELLAS", Γιώργος Πολυχρονάκης.

Το ακτινίδιο, που εξασφαλίζει καλό εισόδημα για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, όπως λένε οι ίδιοι οι παραγωγοί, παρουσιάζει ανθεκτικότητα σε αντίξοες συνθήκες και διεισδύει με ολοένα και ταχύτερους ρυθμούς σε νέες αγορές, ενώ προσελκύει συνεχώς νέους παραγωγούς, γεγονός που καταδεικνύεται και από την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στη χώρα μας. Έτσι, μπορεί πολλοί παραγωγοί να ...πανικοβλήθηκαν λόγω του ρώσικου εμπάργκο, φοβούμενοι ότι θα "χάσουν" τις υψηλές πωλήσεις τους στη χώρα (χιλιάδες τόνοι ακτινιδίων ετησίως), ωστόσο το φρούτο βρήκε διέξοδο και πλέον απορροφάται πλήρως σε παλιές και νέες αγορές. "Κλειδί" για τη συνέχιση της θετικής πορείας του ελληνικού ακτινιδίου, είναι κυρίως η διασφάλιση της ποιότητας του προϊόντος, όπως τόνισε ο κ. Πολυχρονάκης.

Μάλιστα, όπως επισήμανε ο ίδιος, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα τρέξει με γοργότερο ρυθμό κάποιες διαδικασίες που αφορούν την υπογραφή διμερών φυτοϋγιειονομικών συμφωνιών με άλλη κράτη, "δεν αποκλείεται οι ελληνικές εξαγωγές με ορμητήριο το ακτινίδιο, να καλπάσουν με μεγαλύτερη ταχύτητα, δίνοντας ώθηση και διέξοδο και σε παραγωγούς που καλλιεργούν άλλα είδη φρούτων". Ως παράδειγμα, ο κ. Πολυχρονάκης ανέφερε ότι εκκρεμεί από το 2012 η υπογραφή σχετικής συμφωνίας με τη Νότιο Κορέα "και για αυτό οι ελληνικές εξαγωγές στην εκεί αγορά είναι μηδενικές".

Στην μακρινή Κίνα και ειδικότερα στο Χονγκ Κονγκ, πρόσθεσε, οι εξαγωγές ελληνικού ακτινιδίου μειώνονται, «όχι λόγω προβλημάτων στη μεταξύ μας συνεργασία, αλλά επειδή επιθυμία τους αποτελεί η εισαγωγή ελληνικού ακτινιδίου, αλλά "πακέτο" με άλλα φρούτα -κεράσι, δαμάσκηνο, επιτραπέζια σταφύλια και πορτοκάλια- κάτι που δεν συμβαίνει. Και ενώ έχουμε υποβάλλει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε να επεκταθεί η διμερής συμφωνία μας, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρά, πιέζοντας και αν χρειαστεί, τις διαδικασίες» τόνισε. Αναφορικά με τη Σαουδική Αραβία, ο ίδιος τόνισε ότι με βάση τη ζήτηση στην αγορά, υπάρχει ανάγκη επέκτασης των διμερών φυτοϋγιειονομικών συμφωνιών και, κυρίως, στα πυρηνόκαρπα και τα πράσινα μήλα.

Αλματώδης αύξηση εξαγωγών

Σε έντονα ανοδική πορεία βρίσκονται οι εξαγωγές ελληνικού ακτινιδίου, αλλά και ο αριθμός των νεοεισερχομένων παραγωγών και κατά επέκταση καλλιεργούμενων εκτάσεων στη χώρα μας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που κοινοποίησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Πολυχρονάκης. ΄Οπως επισήμανε, την εμπορική περίοδο 2016/2016 στη χώρα μας καλλιεργήθηκαν 83.810 στρέμματα, η παραγωγή ανήλθε σε 194.000 τόνους και οι εισαγωγές ανήλθαν σε 1.748 τόνους, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές, διαμορφώθηκαν σε 120.725 τόνους (116.201 τόνους το 2014/2015 και 81.998 τόνους το 2013/2014), με την αξία τους να φτάνει σε 76,8 εκατ. ευρώ. "Το 2016 σημειώθηκε ρεκόρ εξαγωγών στα ακτινίδια" υπογράμμισε ο κ. Πολυχρονάκης, προσθέτοντας: "μπορούμε να το καταρρίψουμε, εάν είμαστε προσεκτικοί και σοβαροί επιχειρηματίες και κινηθούμε έξυπνα, σκεπτόμενοι μακροπρόθεσμα και αποτινάζοντας από πάνω μας το ευκαιριακό και εύκολο".

Βάσει των εκτιμήσεών του, φέτος οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις ξεπερνούν τα 85.000 στρέμματα κι η παραγωγή τούς 205.000 τόνους και μέχρι τις 21/4 οι εξαγωγές ανέρχονταν σε 104.418 τόνους. Συνολικά, ο ίδιος, διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι ελληνικές εξαγωγές ακτινιδίου θα ξεπεράσουν τους 130.000 τόνους, αυξημένες σε ποσοστό 8%-10%, συγκριτικά με πέρυσι. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πολυχρονάκης τόνισε ότι την εμπορική περίοδο 2015/2016 οι ελληνικές εξαγωγές προς την ΕΕ ανήλθαν σε 79.808 τόνους, ενώ "για πρώτη φορά πέρυσι το ελληνικό ακτινίδιο εισήλθε στην αγορά της Ινδίας, με τις ποσότητες να φτάνουν τους 1.300 τόνους".

Μιλώντας για την εμπορική περίοδο 2016/2017, μέχρι τις 24/4/2016 και δίνοντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, τα συγκριτικά στοιχεία για την περίοδο ως τις 21/4/2017, ο κ. Πολυχρονάκης επισήμανε ότι εντυπωσιακή καταγράφεται η διείσδυση στην Ινδία, όπου πέρυσι είχαν εξαχθεί 1.078 τόνοι και φέτος μέχρι στιγμής 3.212 τόνοι.

"'Οχι" στην πρόωρη συγκομιδή

"Δυστυχώς", επισήμανε ο ίδιος, ενώ οι εξαγωγικές επιδόσεις της Ελλάδας τα τελευταία έξι χρόνια αυξάνουν θεαματικά, η τακτική ορισμένων παραγωγών να προχωρούν σε συγκομιδή νωρίτερα από τον κατάλληλο χρόνο και χωρίς άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες, θέτει σε μεγάλο κίνδυνο το κύρος της χώρας μας ως προς την ποιότητα των εξαγόμενων προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πολυχρονάκης επανέλαβε το αίτημα του συνδέσμου για την ανακοίνωση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ενιαίας ημερομηνία συγκομιδής για το προϊόν.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η πρόωρη συγκομιδή "εγκυμονεί" σοβαρούς κινδύνους και απειλεί μεσοπρόθεσμα τις συνολικές καλλιέργειες, καθώς η υποβάθμιση του προϊόντος μπορεί να επαναλάβει την ιστορία με τα πορτοκάλια, τα οποία και κάποιοι έπαιρναν νωρίτερα, τα έβαζαν σε φούρνους και τα έστελναν για εξαγωγή σε ευρωπαϊκές χώρες, όπου και δεν γινόταν κατανάλωση, καθώς τα φρούτα - κυριολεκτικά - δεν τρώγονταν...

Ο κ.Πολυχρονάκης επανέλαβε ορισμένοι παραγωγοί επιλέγουν να πουλήσουν άγουρα τα προϊόντα τους, εξασφαλίζοντας καλύτερη τιμή από εκείνη που ενδεχομένως θα έπαιρναν αν περίμεναν λίγες μέρες να πουλήσουν - στην ώρα τους και με την έγκριση των υπηρεσιών. Υπενθυμίζεται ότι, "INCOFRUIT - HELLAS" και Σύνδεσμος Εξαγωγέων Β. Ελλάδας (ΣΕΒΕ) έχουν επανειλημμένα επιστήσει από κοινού την προσοχή και για την αποφυγή προβλημάτων του παρελθόντος έχουν ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να οριστούν οι δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην υπάρχει τεχνητή ωρίμανση του προϊόντος, η οποία συν τοις άλλοις δεν επιτρέπεται από τους κανονισμούς της ΕΕ και τις απαιτήσεις διασφάλισης της ποιότητας.

Πρόταση των φορέων προς τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, αποτελεί, με βάση και την εμπειρία των 40 και πλέον χρόνων στην παραγωγή ακτινιδίου στην Ελλάδα, η ημερομηνία έναρξης συγκομιδής ακτινιδίων - εξαιρουμένων των πρώιμων ποικιλιών, όπως τα summer Kiwi - να μην ξεκινά νωρίτερα από τις 20 Οκτωβρίου.

Όπως εξήγησε ο κ. Πολυχρονάκης, μόνο τότε τα ακτινίδια έχουν τα αναγκαία ποιοτικά, γευστικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά για τη συγκομιδή και κατανάλωσή τους. Μάλιστα, για τα ακτινίδια ΠΓΕ (της Πιερίας και της Σπερχειάδας, με ποσοστό παραγωγής που αντιστοιχεί στο 50% της συνολικής εθνικής παραγωγής), σύμφωνα με τις σχετικές κοινοτικές διατάξεις, απαιτούνται ακόμη υψηλότερα από τα αναγκαία σάκχαρα (6,5-7 brix).

Σε περίπτωση πρόωρης συγκομιδής και τεχνητής ωρίμανσης, "ό,τι επιχειρεί κάποιος να κερδίσει σε αξία, το χάνει σε βάρος, καθώς οι πρόωροι καρποί, πέραν των άλλων μειονεκτημάτων, έχουν και κατά 20% περίπου μικρότερο βάρος από τους συγκομιζόμενους στον δέοντα χρόνο" υπογράμμισε ο ίδιος.

Σχετικά με την τιμή πώλησης των ακτινιδίων, ο κ. Πολυχρονάκης, απάντησε ότι η μέση τιμή πώληση του προϊόντος στο εξωτερικό διαμορφώνεται στα 67 λεπτά/κιλό, αλλά "εάν περιοριστεί η δράση κάποιων επιτηδείων (σ.σ. που είτε εξάγουν απευθείας από το χωράφι είτε κάνουν πρόωρη συγκομιδή) θα εκτοξευτεί στα ύψη".


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Πολύ κ@λόπαιδα..

     Γιατί δηλαδή να μπορεί το κράτος να θεωρεί απατεώνες όσους πολίτες χρωστούν ακόμη και λιγότερα από πέντε χιλιάδες ευρώ στην εφορία,
..προχωρώντας σε δέκα χιλιάδες νέες κατασχέσεις μισθών και συντάξεων κάθε μήνα,
..κι εμείς να μην μπορούμε να θεωρήσουμε
απατεώνες τους υπουργούς που "ξεχνούν" να δηλώσουν μερικά εκατομμύρια και κάμποσα ακίνητα;

Είναι δηλαδή παιδιά άλλου θεού αυτή η παρέα κ@λοπαιδαράδων,
..αυτοί οι προσφάτως κουστουμαρισμένοι απατεώνες;
Η ξελιγωμένη για εξουσία κλίκα του 4% των πτυχιούχων αγράμματων,
..με αρχηγό έναν ημιαγράμματο συνδικαλιστή μαθητικού και φοιτητικού,
..που την ώρα που ακόμη και τα παιδάκια στο Μπαγκλαντές και στην Μιανμάρ ξέρουν να μιλούν αγγλικά,
..και που στην χώρα μας τα παιδιά των οικογενειών του μόχθου και του μεροκάματου τελειώνουν το λύκειο γνωρίζοντας δυό-τρείς ξένες γλώσσες,
..ο κοπριτάκος τόλμησε να γίνει αρχηγός κράτους με αγγλικά επιπέδου καμακιού του '80,
..αξίζει κάποιου σεβασμού εκ μέρους μας;

Κι επειδή η άλλη κλίκα της οικογενειοκρατίας μπορεί να είναι χειρότερη απ' την παρέα της κ@λοπαιδαρίας,
..σημαίνει πως ο κάθε απατεώνας μπορεί να ξεπουλήσει ΔΕΗ και ενέργεια επειδή φοράει σακκάκι και γραβάτα;
Προχθές μόλις, βολέψανε τον δικό τους χαρίζοντάς του το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με 232 εκατομμύρια. Λιγότερα από τον τζίρο ενός μήνα. Αφού δεν τους φτούρισε σαν "λαγός" στην ξεφτίλα του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών, είπανε να τον ανταμείψουνε αλλιώς.

Πόσοι απ' αυτούς τους καινούργιους δέκα χιλιάδες που τους κατάσχονται οι μισθοί και οι συντάξεις κάθε μήνα,
..πόσοι απ' αυτούς χρωστούσαν στην εφορία πριν τα μνημόνια, πριν τους αντισυνταγματικούς φόρους, πριν την μείωση στο μισό, και κάτω απ΄το μισό, των εισοδημάτων τους; Λιγότεροι από δύο στους δέκα. .
Και σε αντιδιαστολή, πόσοι απ' τα κ@λόπαιδα της κυβέρνησης ήταν απατεώνες πριν γίνουν κυβέρνηση; Σχεδόν όλοι. Αλλά ήταν τόσο καλοί απατεώνες που κρυβόντουσαν τέλεια.

Μιά κοπριτοπαρέα ψευτοδιανοούμενων, απατεώνων, και λιμάρηδων κυβερνούν την χώρα.
Πολύ κ@λόπαιδα ρε Στάθη αυτοί του ΤΣΥΡΙΖΑ.
Πολύ κ@λόπαιδα!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Μήνυμα Γιούνκερ σε ΔΝΤ και Βερολίνο για το χρέος και τις μειώσεις στις συντάξεις



Την ανάγκη να περιγραφούν από το Eurogroup, εντός του Μαΐου, τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους επισημαίνει, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Παράλληλα τονίζει ότι είναι λάθος να επιμένουν οι θεσμοί σε μεγάλες μειώσεις συντάξεις ενώ τονίζει ότι πρέπει να αναγνωριστεί η μεγάλη προσπάθεια της Ελλάδας, τα όρια της κυβέρνησης και το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr και τη δημοσιογράφο Αγγελική Παπαμιλτιάδου, τόνισε ότι τις θέσεις αυτές παρουσίασε στην Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησής τους.

Σημείωσε ότι δεν πρέπει πλέον «κάποιοι» θεσμοί να επιζητούν μεγάλες περικοπές στις συντάξεις, καθώς οι Έλληνες συνταξιούχοι δεν αντέχουν άλλο και πρόσθεσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει περίγραμμα των μελλοντικών μέτρων για το χρέος στο Eurogroup του Μαΐου και ότι πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τότε. Επίσης υποστήριξε ότι το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 πρέπει να αναγνωριστεί από όλους.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρει ότι όλες οι «σοσιαλδημοκρατίες» έχουν όρια στο τι μέτρα μπορούν να λάβουν, ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατό, δεδομένης της εσωτερικής κατάστασης, και ότι η χώρα πρέπει να έχει ίση μεταχείριση με τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς στις άλλες χώρες αναγνωρίζεται το εγχώριο πολιτικό γίγνεσθαι στις αποφάσεις που λαμβάνονται. «Έτσι πρέπει να γίνει και με την Ελλάδα» λέει ο Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δίνει μια αινιγματική απάντηση, όταν ερωτάται τι του απάντησε η κυρία Λαγκάρντ για τις περικοπές στις συντάξεις, λέγοντας ότι η αίσθηση που αποκόμισε δεν ήταν εντελώς αντίθετη με τη δική του θέση. Σημειώνει επιπλέον ότι ακόμα δεν γνωρίζει τι ακριβώς στάση θα κρατήσει το ΔΝΤ στο χρέος.

Υποστηρίζει πως τόσο η Κριστίν Λαγκάρντ όσο και «κάποιοι άλλοι», ενώ δέχονται ότι θα υπάρξει ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης τον Μάιο, θεωρούν ότι κάποια «προβλήματα» θα μετατεθούν για αργότερα.

Όσο για τον Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να είναι αντικειμενικός στην εκτίμησή του καθώς τον συμπαθεί ως άνθρωπο. Σημειώνει ότι πλέον έχει χτιστεί καλή σχέση μεταξύ τους, η οποία συνεχίζει μέχρι σήμερα.

Πηγή tvxs.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Τούρκος υπουργός: Τουρκικό το Αγαθονήσι, πολύ λίγος ο Καμμένος – «Σκληρή» απάντηση ΥΠΕΞ


  • Σταματημό δεν έχουν οι τουρκικές προκλήσεις 
  • «Δεν μπορούμε να πάρουμε στα σοβαρά τον Καμμένο» 
  • «Το Αγαθονήσι ανήκει στην Τουρκία» 
  • Απάντηση ΥΠΕΞ: Αλγεινή εντύπωση που ακούστηκε κάτι τέτοιο από χείλη υπουργού υπεύθυνου για τις σχέσεις με Ε.Ε. 
Συνέχεια στην πολεμική ρητορική εναντίον της Ελλάδας δίνει η Τουρκία, μέσω νέας δήλωσης ανώτερου αξιωματούχου ο οποίος δήλωσε πως το Αγαθονήσι είναι τουρκικό έδαφος.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ σχολίασε τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, με τους χειρότερους των χαρακτηρισμών, αναφέροντας πως δεν είναι σοβαρός πολιτικός, καθώς δεν έχει το βάρος για μία τέτοια θέση.

«Δεν μπορούμε να πάρουμε σοβαρά τον έλληνα υπουργό Άμυνας. Δεν φέρει το ειδικό βάρος που πρέπει να έχουν οι πολιτικοί», φέρεται να δήλωσε, όπως γράφει η εφημερίδα Hurriyet.

Αφορμή για αυτή την επίθεση αποτέλεσε η επίσκεψη Καμμένου στο Αγαθονήσι το Πάσχα. «Το Αγαθονήσι ανήκει στην Τουρκία. Είναι τουρκική γη. Αυτό που έκανε ο έλληνας υπουργός Άμυνας δεν είναι σοβαρή κίνηση» σχολίασε ο Τσελίκ στην τουρκική τηλεόραση.

Στην ίδια συνέντευξη σχολίασε και την υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών που βρίσκονται στην Ελλάδα λέγοντας ότι η χώρα μας «πρέπει να επιστρέψει αμέσως τους δολοφόνους».

«Σκληρή» απάντηση από το υπουργείο Εξωτερικών

Με κατηγορηματική καταδίκη, αλλά και καταγγελία στη Διεθνή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, απαντά με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, για το καθεστώς του Αγαθονησίου.

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας που προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί ιστορικά και κατοχυρωθεί από το Διεθνές Δίκαιο τον προηγούμενο αιώνα», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ και προστίθεται: «Καταγγέλλουμε στη Διεθνή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική και επικίνδυνη αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας».

Τέλος, το ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι «προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι αυτή τη φορά η αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου διατυπώνεται από τα χείλη του υπουργού που είναι αρμόδιος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».




http://www.diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....