Διυλιστήριο: 05/16/16
ροη αναρτησεων

Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Έτσι θα λειτουργεί ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης

Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση που έγινε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, οριστικοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, η μορφή του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, ο οποίος θα ενεργοποιείται μόνο εφόσον δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Θα προβλέπεται επίσης η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τις παρεμβάσεις στους κωδικούς των εσόδων και των δαπανών, για τους οποίους -σημειώνεται- η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίζει. Η έκδοση ΠΔ αποτελεί υποχρέωση που απορρέει από την ίδια τη συμφωνία, κατά τις ίδιες πληροφορίες.

Υπογραμμίζεται ακόμη ότι στην περίπτωση που το ΠΔ δεν εκδοθεί, τότε μόνο θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης με δυνατότητα παρέμβασης σε όλους τους κωδικούς, με εξαίρεση τους κωδικούς που αφορούν σε ευαίσθητες περιοχές. Τυχόν ενεργοποίηση του μηχανισμού αφορά μόνο σε δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, θα βασίζεται αποκλειστικά στα στοιχεία της Eurostat και όχι σε μελλοντικές εκτιμήσεις και θα αφορά επίσης σε συγκεκριμένο ύψος προσαρμογής για συγκεκριμένες αποκλίσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να παρεμβαίνει εγκαίρως προκειμένου να μην υπάρχουν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους και να μην χρειάζεται ενεργοποίηση του μηχανισμού, αποφασίζοντας έτσι η ίδια για το μείγμα πολιτικής που θα αποτρέπει και θα προλαμβάνει αποκλίσεις.

Στη σημερινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, στο επίκεντρο βρέθηκε και η επικείμενη κρίσιμη συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αυτό που επιδιώκει η Αθήνα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου είναι ένα σαφές σχέδιο στη βάση της απόφασης της προηγούμενης συνεδρίασης του Eurogroup, το οποίο θα αποκαθιστά τη σταθερότητα στη χώρα και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κρίσιμο ζήτημα αυτή τη φορά, με βάση και την προηγούμενη απόφαση του Eurogroup, είναι ότι σχεδιάζεται ένας μηχανισμός ο οποίος δεν θα εξαρτάται από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών, αλλά αυτόματα θα διατηρεί τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης


Ο αυτόματος μηχανισμός εδράζεται σε ευρωπαϊκές πρακτικές και είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αναφέρουν αρμόδιες πηγές και επισημαίνουν ότι από τον Μάρτιο 2012 το Δημοσιονομικό Σύμφωνο προβλέπει την υποχρέωση των κρατών-μελών να προβλέψουν τη δημιουργία ενός μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής σε περίπτωση που παρατηρούνται αποκλίσεις από τους μεσοπρόθεσμους στόχους.

Οι αρμόδιες πηγές επισημαίνουν:

- Τον Απρίλιο κάθε έτους ανακοινώνονται τα στοιχεία της Eurostat για το προηγούμενο έτος.

- Αν η Ελλάδα βρίσκεται εντός των στόχων της συμφωνίας, κανένα απολύτως μέτρο δεν λαμβάνεται.

- Αν η Ελλάδα βρίσκεται κάτω του στόχου που έχει τεθεί τότε θα εκδίδεται προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα μειώνονται οι δαπάνες σε συγκεκριμένους κωδικούς (με μέριμνα φυσικά για τα ευαίσθητα ζητήματα όπως πχ κοινωνική πρόνοια, επιδόματα ανεργίας κλπ.). Αλλά κάτι αντίστοιχο θα έπρεπε να συμβεί έτσι κι αλλιώς σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους.

- Σε περίπτωση εφαρμογής του μηχανισμού αυτή θα αφορά στους ήδη συμφωνημένους από το καλοκαίρι δημοσιονομικούς στόχους. Άρα δεν πρόκειται για νέο μνημόνιο ή για υπέρβαση των όσων είχαν ψηφιστεί (και από την ΝΔ) το καλοκαίρι.

- Η βασική επιτυχία της κυβέρνησης είναι ότι με το μηχανισμό κερδίζει 3 «καθαρά» χρόνια για να προσηλωθεί απερίσπαστη στην άσκηση της πολιτικής της, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, κι αυτό διότι:

- Τον Απρίλιο 2017 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2016 τα οποία πολύ εύκολα θα υπερκαλύψουν το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% (το οποίο έχει πρακτικά κλειδώσει από φέτος)

- Τον Απρίλιο 2018 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2017 τα οποία με βάση την πρόβλεψη για 2,7% ρυθμό ανάπτυξης θα έχουν καλύψει άνετα το στόχο του 1,5%

- Τον Απρίλιο του 2019 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2018 με στόχο 3,5%. Εκεί τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα λόγω του υψηλότερου στόχου αλλά η Ελλάδα αναμένεται ως τότε να έχει βγει στις αγορές και να έχει εξέλθει από το Μνημόνιο, τονίζουν οι πηγές.

http://www.enikos.gr/

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Στο κτίριο του Κεράνη οι υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ: Το Δημόσιο πληρώνει 221.000 ευρώ για ένα άδειο κτίριο



Την πολιτική της κυβέρνησης να επιτύχει σημαντική εξοικονόμηση δαπανών του δημοσίου μέσω της καλύτερης και αποτελεσματικότερης αξιοποίησης των δημόσιων κτιρίων περιέγραψε σήμερα Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης κατά την παρουσίαση του ανακαινισμένου κτιρίου της πρώην καπνοβιομηχανίας Κεράνης, στη Λεωφόρο Θηβών, στον Δήμο Νίκαιας-Ρέντη.

Στο κτίριο σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πρόκειται να στεγαστούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε ο Τρύφων Αλεξιάδης σύμφωνα με τα οποία σήμερα το δημόσιο δαπανά 221.000 ευρώ το μήνα ως ενοίκιο για ένα άδειο κτίριο την ώρα που μπορεί να υπερκαλύψει με τη χρήση του τις ανάγκες στέγασης όχι μόνο των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών αλλά και άλλων υπηρεσιών του δημοσίου.

Χαρακτηριστικά είναι τα εξής, όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός: σήμερα το υπουργείο Οικονομικών για τις ανάγκες στέγασης 1.027 υπαλλήλων του σε 7 διαφορετικά κτίρια δαπανά 232.000 ευρώ το μήνα ως ενοίκιο ενώ για το συγκεκριμένο κτίριο το ενοίκιο είναι 221.000 ευρώ το μήνα και μπορεί να στεγάσει 2.300 υπαλλήλους με 506 θέσεις παρκινγκ. Πολύ περισσότερους δηλαδή από τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης άσκησε κριτική στις προηγούμενες κυβέρνησης γιατί δεν αξιοποίησαν το συγκεκριμένο κτίριο και άλλες δυνατότητες μείωσης των δημοσίων δαπανών μέσω της καλύτερης αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου την ώρα που επέλεγαν να μειώνουν δαπάνες με απολύσεις και μειώσεις μισθών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει συνολικό πρόγραμμα για την καλύτερη αξιοποίηση τω δημοσίων κτιρίων σε όλη την Ελλάδα. Ειδικότερα για το υπουργείο Οικονομικών το πρόγραμμα προβλέπει την στέγαση όλων των υπηρεσιών του σε κάθε πόλη σε ένα κτίριο.

 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Πηγή

https://diulistirio.blogspot.gr


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Χάινς Ρίχτερ: Οι γερμανικές αποζημιώσεις πληρώθηκαν και «φαγώθηκαν»



Συναντηθήκαμε στο λόμπι του ξενοδοχείου όπου έμενε, στο κέντρο της Αθήνας. Είχε ταξιδέψει στην Ελλάδα με σκοπό να δει παλιούς του φίλους αλλά κυρίως να ευχαριστήσει από κοντά όσους του συμπαραστάθηκαν στη δικαστική του περιπέτεια τον περασμένο χρόνο. «Υπήρχαν καθηγητές που πλήρωσαν οι ίδιοι τα εισιτήρια και τη διαμονή τους στο Ρέθυμνο για να καταθέσουν ως μάρτυρες υπεράσπισης» μου λέει, κάνοντας με το χέρι του την κίνηση πως τους βγάζει το καπέλο. Ο Χάινς Ρίχτερ, ιστορικός και συγγραφέας δικάστηκε για το βιβλίο του «Η Μάχη της Κρήτης», με την κατηγορία πως με τα γραφόμενά του είχε αρνηθεί εγκλήματα ναζί σε βάρος του κρητικού λαού.

Μπορεί να ήταν η πρώτη φορά που βρισκόμασταν, αλλά είχαμε μιλήσει πολλές φορές στη διάρκεια του περασμένου χρόνου για τις ανάγκες ενός τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ με πρωταγωνιστή τον ίδιο και το βιβλίο του.

Συγκεκριμένα, το πρωί που θα έβγαινε η απόφαση του δικαστηρίου περιμέναμε «παρέα» μέσω βιντεοκλήσης για περίπου τρεις ώρες το τηλεφώνημα του δικηγόρου του. Αυτός από το σπίτι του στη μικρή πόλη Μανχάιμ έξω από τη Φρανκφούρτη, εγώ από την Αθήνα. Οπως μου εξομολογείται ήταν αγχωμένος και άυπνος εκείνο το βράδυ... «Η ιδέα πως η απόφαση μπορεί να ήταν καταδικαστική με πονούσε πολύ. Θα σήμαινε πως δεν θα μπορούσα πλέον να επισκέπτομαι τη δεύτερη πατρίδα μου».

Η υπόσχεση

Στην Ελλάδα είχε πρωτοέρθει το 1958. Με ένα μηχανάκι που στα μέσα της διαδρομής χάλασε, περιπλανήθηκε στην επαρχία, φιλοξενήθηκε σε σπίτια και είδε τις καταστροφές που είχε υποστεί η χώρα από τον εμφύλιο. Τότε ήταν που υποσχέθηκε στον εαυτό του ότι αν του δινόταν ποτέ η ευκαιρία να ασχοληθεί περισσότερο με την Ελλάδα, θα το έκανε. Και έτσι έγινε. Πήρε υποτροφία, σπούδασε εδώ, έμαθε τη γλώσσα, έγινε υφηγητής στο πανεπιστήμιο. Εδώ γεννήθηκε η μεγάλη του κόρη η Ελένη, ελληνικό όνομα έδωσε και στη μικρή του κόρη, τη Δανάη. Συνολικά έχει γράψει πάνω από 33 βιβλία, ενώ έχει πάνω από 200 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, όλα με θέμα τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.

«Τώρα που είμαι εδώ ήδη πέντε ημέρες, η γλώσσα μού γυρίζει» μου λέει στα ελληνικά γελώντας. «Θέλετε να μιλήσουμε ελληνικά;» του προτείνω. Και πράγματι, μεγάλο μέρος του γεύματος το περάσαμε μιλώντας ελληνικά.

Το βιβλίο για τη μάχη της Κρήτης αποφάσισε να το γράψει το 2010, τότε με άδεια του Γενικού Επιτελείου Στρατού επισκέφτηκε το νησί για να κάνει έρευνα, αργότερα όταν το ολοκλήρωσε κατέβηκε ξανά για να το παρουσιάσει. Εκεί υπήρξε μια πρώτη αντίδραση από τον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Μανούσο Παραγιουδάκη, αλλά η μεγάλη «φασαρία» ξεκίνησε όταν το Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου ανακοίνωσε πως θα τον ανακηρύξει επίτιμο διδάκτορα. Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν και οδήγησαν στην ποινική του δίωξη. Οπως ήταν λογικό η δίκη που ακολούθησε εστίασε σε ζητήματα ελευθερίας του λόγου και –ευτυχώς– ο Χάινς Ρίχτερ αθωώθηκε.

Δεν μετάνιωσε για κάτι

Τον ρωτάω εάν μετάνιωσε για κάτι που έγραψε στο βιβλίο. «Οχι. Και δεν θα είχα θέμα να το πω. Πολλές φορές στο παρελθόν έχω κάνει διορθώσεις, έχω ζητήσει συγγνώμη. Οι Κρητικοί όμως είναι φανατικοί, είναι μια διαφορετική... “ράτσα"». Με κοιτάει πριν συνεχίσει, ίσως για να δει πώς θα αντιδράσω, ξέρει πως και εγώ είμαι από την Κρήτη.

Συμφωνώ μαζί του ως προς την... τρέλα που κουβαλάμε, όπως επίσης και με το γεγονός πως πολλά ενόχλησαν. Οπως π.χ. η κατάρριψη της θεωρίας πως ο Χίτλερ έχασε τον πόλεμο επειδή οι Κρητικοί αντιστάθηκαν στη γερμανική επίθεση, κάτι που έχει προ πολλού συζητηθεί στη διεθνή ιστοριογραφία και η έρευνα έχει καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα: πως πρόκειται για μύθο.

Υπήρχε όμως η αίσθηση –τουλάχιστον σε εμένα– διαβάζοντας το βιβλίο, πως ο κ. Ρίχτερ δικαιολογεί τις μαζικές εκτελέσεις αμάχων από τον γερμανικό στρατό. «Συμφωνώ πως ηθικά ήταν λάθος, αλλά οι πράξεις αυτές των Γερμανών καλύπτονταν από τους νόμους». Ο Χάινς Ρίχτερ παραμένει κάθετος σε αυτό το θέμα. Συμφωνούμε, όμως, πως όπως συμβαίνει με πολλά κεφάλαια της σύγχρονης ιστορίας, οι γνώμες διίστανται και πως σίγουρα αυτό δεν είναι ένα θέμα που θα μπορούσε να λυθεί σε μια αίθουσα δικαστηρίου ή εν προκειμένω στη διάρκεια ενός μεσημεριανού γεύματος.

Τρίωρη διάλεξη στο επιτελείο του Σόιμπλε για την Ελλάδα

Παρά την αθωωτική απόφαση, η υπόθεση «Κρήτη» δεν λέει να κλείσει για τον Ρίχτερ. Πριν από μερικούς μήνες έλαβε γράμμα από τον πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης που του ζητούσε να «αποποιηθεί» του διδακτορικού του τίτλου. «Τους είπα πως δεν θα το κάνω. Θα ήταν σαν να αποδέχομαι την κατηγορία πως είμαι ναζιστής. Αν θέλουν, ας έρθουν να μου τον πάρουν...». Πρόσφατα έμαθε πως έχει ξεκινήσει μια κίνηση στο πανεπιστήμιο ώστε να του αφαιρεθεί ο τίτλος. «Είμαι έτοιμος να τους απαντήσω, πως θα είναι μεγάλη τιμή για εμένα, πως θα είμαι ο δεύτερος Γερμανός στον οποίο θα συμβεί. Ξέρετε ποιος είναι ο πρώτος; Ο Τόμας Μαν και μαντέψτε ποιος του είχε αφαιρέσει τον διδακτορικό τίτλο! Οι ναζί. Πάντως, λόγω αυτής της αναθεματισμένης ιστορίας (εννοεί τη δίκη) το βιβλίο πάει καλά. Είναι η πρώτη φορά που έχω κέρδος και δεν βγάζω απλά όσα έχω ξοδέψει για την έρευνά μου. Επιπλέον, έχω γίνει διάσημος στη Γερμανία», λέει γελώντας.

Ο ίδιος έχει εδώ και χρόνια άποψη για ελληνικά θέματα, πλέον όμως φαίνεται πως και οι Γερμανοί –και εκτός πανεπιστημιακής κοινότητας– ενδιαφέρονται να τον ακούσουν. Πριν από μερικούς μήνες του τηλεφώνησε η γραμματέας του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον κάλεσε να δώσει στο υπουργείο Οικονομικών μια κεκλεισμένων των θυρών διάλεξη για την Ελλάδα.
Πήρε το πρωινό τρένο για το Βερολίνο και βρέθηκε σε μια αίθουσα συνεδριάσεων του υπουργείου με πενήντα στενούς συνεργάτες του Σόιμπλε που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. «Τους μίλησα για τρεις ώρες αλλά άφηνα και χρόνο για ερωτήσεις, και είχαν πολλές. Αίσθησή μου είναι πως καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, δεν κατάλαβαν ποτέ ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας. Σαν αποτέλεσμα, νιώθουν αβοήθητοι. Θέλουν να βοηθήσουν αλλά ό,τι κάνουν είναι λάθος, γιατί απλά δεν ξέρουν την κουλτούρα σας. Προσπαθούσα λοιπόν να τους δώσω να καταλάβουν τη σύνθετη «ελληνική» έννοια του «πελατειακού». Στη Γερμανία π.χ. έχουμε πελατειακές σχέσεις μεταξύ κομμάτων και μικρών ομάδων συγκεκριμένων συμφερόντων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουμε σύστημα που είναι βασισμένο στα ρουσφέτια όπως συμβαίνει ακόμη και σήμερα στην Ελλάδα. Τους είπα επίσης πως δεν πρόκειται ποτέ η Ελλάδα να αποπληρώσει το χρέος της. Εδειξαν να συμφωνούν».
Στη συνάντηση συζήτησαν και άλλα θέματα – τις γερμανικές αποζημιώσεις, το κατοχικό δάνειο. «Πιστεύω πως ήταν μια διαφωτιστική συνάντηση. Μάλιστα μερικές ημέρες μετά μου έστειλαν μέιλ με διευκρινιστικές ερωτήσεις. Πιστεύω πως θα με ξανακαλέσουν».

Κατοχικό δάνειο, η Ελλάδα χρωστάει στη Γερμανία και όχι το αντίστροφο

Ο καθηγητής Χάινς Ρίχτερ συνεχίζει να γράφει –μάλιστα τώρα ετοιμάζει ένα βιβλίο για τη Μικρασιατική Καταστροφή– και παράλληλα μελετά θέματα που όπως λέει «πολλοί Φιλέλληνες δεν τολμούν να ακουμπήσουν». Ενα από αυτά τα ζητήματα είναι και οι γερμανικές αποζημιώσεις. «Η Ελλάδα είναι μία από τις δύο χώρες που αποζημιώθηκαν. Το πού κατέληξαν όμως τα χρήματα αυτά είναι ένα άλλο θέμα. Ενα μεγάλο μέρος των χρημάτων “φαγώθηκε" από το πελατειακό κράτος», λέει ο κ. Ρίχτερ.

Μάλιστα, ένα παράδειγμα που συνηθίζει να καταθέτει, και το οποίο προκαλεί αντιδράσεις, είναι ότι ένα μέρος των αποζημιώσεων πήγε στους Εβραίους που ψήφιζαν το τότε κυβερνών κόμμα.

Την τελευταία φορά που έκανε μια αντίστοιχη δήλωση είχε προκαλέσει οξείες αντιδράσεις από την εβραϊκή κοινότητα. Του μετέφερα τις ενστάσεις τους, τις οποίες όπως μου είπε γνώριζε. «Αυτή την πληροφορία την έχω μέσα από την εβραϊκή κοινότητα. Ημουν σε ένα συνέδριο το 1990 στη Θεσσαλονίκη και κάποιοι Εβραίοι που ανήκαν σε κόμμα της Αριστεράς μού είπαν πως όταν τα χρήματα έφτασαν στην Ελλάδα, τόσο οι ίδιοι αλλά και άλλα μέλη του κόμματός τους δεν ενημερώθηκαν ποτέ. Εγώ απλά μετέφερα αυτό που μου είπαν» τονίζει ο καθηγητής Ρίχτερ.

– Οπότε δεν πρόκειται ακριβώς για ένα γεγονός στο οποίο καταλήξατε βάσει έρευνας αλλά μια μαρτυρία που σας μετέφεραν;

– Δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω αυτά που μου είπαν.

Στη συνέχεια τον ρωτάω εάν μετά το δικαστήριο τον έχουν συμβουλεύσει να προσέχει «το τι λέει». Χωρίς να σκεφθεί καθόλου μου εκμυστηρεύεται πως ο ίδιος ο δικηγόρος του τον συμβούλευσε να μη μιλήσει στην Ελλάδα για το κατοχικό δάνειο. Ο κ. Ρίχτερ όμως δεν ακολουθεί τη συμβουλή του και συμπληρώνει πως πρόσφατα τελείωσε μια εμπεριστατωμένη έρευνα για «το πώς το κατοχικό δάνειο όχι απλά δεν υφίσταται ως θέμα αλλά στον τελικό υπολογισμό η Ελλάδα είναι η χώρα που χρωστάει στη Γερμανία και όχι το αντίστροφο».

Ο Χάγκεν Φλάισερ

Του απαντώ αστειευόμενη πως ίσως θα ήταν μια καλή ιδέα το γεύμα να το είχαμε κάνει με τον Χάγκεν Φλάισερ – έναν άλλο πολύ γνωστό Γερμανό ιστορικό που διαμένει χρόνια στην Ελλάδα, ο οποίος όμως σε αντίθεση με τον Χάινς Ρίχτερ θεωρεί δίκαιο το αίτημα των Ελλήνων σχετικά με το κατοχικό δάνειο. «Θα συγκρουόμασταν και δεν θα το ήθελα», μου απαντά. Με τον Χάγκεν Φλάισερ γνωρίζονται εδώ και χρόνια όταν ήταν και οι δύο φοιτητές σε διαφορετικά πανεπιστήμια και έκαναν τότε –χωρίς να το γνωρίζουν– το ίδιο θέμα διδακτορικού. «Εγώ τελείωσα νωρίτερα και έτσι εκείνος αναγκάστηκε να βρει άλλο θέμα και να ξεκινήσει από την αρχή. Για χρόνια αυτός ήταν λόγος να με “μισεί”, αλλά κάποια στιγμή βρεθήκαμε σε ένα συνέδριο και του είπα πως ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να συμπεριφερόμαστε σαν παιδιά. Εκτοτε, οι σχέσεις αποκαταστάθηκαν. Μάλιστα, μετά την παρουσίαση του βιβλίου μου για τη Μάχη της Κρήτης, στην Αθήνα με κάλεσε και φάγαμε στο σπίτι του».

Παρά τις –πλέον– φιλικές τους σχέσεις ο Χάινς Ρίχτερ υποστηρίζει πως οι θέσεις του Χάγκεν Φλάισερ για το κατοχικό δάνειο δεν είναι αντικειμενικές: «Το πρόβλημα με τον Φλάισερ είναι ότι έχει γίνει Ελληνας και αν πει κάτι λάθος, κάτι που δεν αρέσει, θα τον απολύσουν». «Από πού;» τον ρωτάω με έκπληξη. «Από το πανεπιστήμιο» έρχεται η απάντηση. Σημειώνεται ότι ο καθηγητής Φλάισερ έχει λάβει την ελληνική υπηκοότητα και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Νιώθω, συζητώντας μαζί του, ότι ο καθηγητής Ρίχτερ διέρχεται μια περίοδο κατά την οποία θυμωμένος με την Ελλάδα και αφορμώντας από αυτό δεν διστάζει να πει «ό,τι του έρχεται στο μυαλό χωρίς να το πολυσκεφτεί» Ο ίδιος το αρνείται κάθετα: «Οχι! Κάθε άλλο!» και περνά σε άλλη μια εξομολόγηση: «Ξέρετε, εγώ ήμουν ένας στρυφνός, κρύος Γερμανός και σε ένα από τα ταξίδια μου στην Ελλάδα ένας φίλος περνούσε μια μεγάλη ερωτική απογοήτευση. Για οκτώ εβδομάδες λοιπόν του κρατούσα το χέρι, του συμπαραστεκόμουν, μεθούσαμε και κάναμε και άλλες τέτοιες ανδρικές ανοησίες και τότε ανακάλυψα πόσο σημαντικό είναι να μην καταπίνεις τα συναισθήματά σου, να μιλάς και να λες ανοικτά ό,τι σκέφτεσαι. Δεν είναι δηλαδή κάτι πρόσφατο. Εγινα έκτοτε Ελληνας και παραμένω...

Η συνάντηση

Βρεθήκαμε στον «Τζίτζικα και Μέρμηγκα» στη Μητροπόλεως, σε ένα από τα τραπέζια στο πεζοδρόμιο. Ο ήλιος ήταν δυνατός και φόρεσε τα γυαλιά του, σαν κάτι να τον ενοχλούσε. Μου εξήγησε πως είχε πρόσφατα κάνει εγχείρηση στα μάτια του. Του πρότεινα να κάτσουμε μέσα, αλλά δεν «ήθελε να αποχωριστεί τον ήλιο». Εφαγε κους κους με χταποδάκι και εγώ πήρα σολομό, ήπιε δύο ρακές, εγώ νερό. Ο λογαριασμός ήταν 22 ευρώ.

Oι σταθμοί του

1939
Γεννήθηκε στην πόλη Χαϊλμπρόν της Γερμανίας.

1958
Επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα.

1967
Ερχεται με υποτροφία στην Ελλάδα και γίνεται υφηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

1991
Διδάσκει Σύγχρονη Ελληνική και Κυπριακή Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Μανχάιμ, μέχρι και το 2003.

2000
Του απονέμεται ο Χρυσός Σταυρός του Φοίνικα για την ανιδιοτελή προσφορά του στην ελληνική πολιτεία.

2010
Εκδίδει το βιβλίο «Μάχη της Κρήτης», από τις εκδόσεις Γκοβόστη.

2014
Ανακηρύσσεται επίτιμος διδάκτωρ από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Στα τέλη του ίδιου χρόνου του ασκείται ποινική δίωξη με την κατηγορία ότι στο βιβλίο αρνείται τα εγκλήματα των ναζί.

2016
Η δίκη ολοκληρώνεται και ο Χάινς Ρίχτερ αθωώνεται.


https://diulistirio.blogspot.gr


Έντυπη
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Χτύπησαν φλέβα μαύρου χρυσού στον Πατραϊκό Κόλπο



Κρυμμένο κοίτασμα πετρελαίου φέρεται να βρέθηκε στον πατραϊκό κόλπο. Τα πρώτα θετικά σημάδια για ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή του Πατραϊκού είναι γεγονός.

Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», οι πρόσφατες τρισδιάστατες σεισμικές καταγραφές υψηλής ευκρίνειας των οποίων η επεξεργασία γίνεται στο Λονδίνο, υπό την επίβλεψη των ΕΛΠΕ, δείχνουν με σιγουριά ότι «επιβεβαιώνεται ο πρωτεύων γεωλογικός στόχος που είχε εντοπιστεί και με παλαιότερες έρευνες».

Ωστόσο, οι επιστήμονες εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι λέγοντας ότι «ακόμη είναι νωρίς για να υπάρχει σαφής εικόνα».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που είχε κάνει το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα στη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου ανέρχονται στα 200 εκατ. βαρέλια. Η ανακάλυψη κοιτασμάτων και η παραγωγή υδρογονανθράκων αναμένεται να συνεισφέρει τα μέγιστα σε τοπικό επίπεδο, ενώ θα ενισχύσει ουσιαστικά την εθνική οικονομία, καθώς από ένα και μόνο κοίτασμα πετρελαίου 100 εκατ. βαρελιών τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου θα είναι περίπου 350 εκατ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα 25-30 χρόνια.


https://diulistirio.blogspot.gr


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Διάλογος του Σ. Δήμα, υποψήφιου Προέδρου Δημοκρατίας, με το κύκλωμα των εκβιαστών δημοσιογράφων

Η δημοσιογραφική έρευνα συνεχίζεται στον Alpha και σηματοδοτείται με τον κωδικό Checkpoint Alpha.

Ακούστε τον τρόπο ομιλίας του κατηγορούμενου για το κύκλωμα εκβιαστών δημοσιογράφων Μούσα με τον υποψήφιο από την ΝΔ για την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας Σταύρο Δήμα. Αναρωτιόμαστε αν ψηφίζονταν για Πρόεδρος ο κύριος Δήμας με αυτούς τους ανθρώπους θα συνδιαλέγονταν ; Αυτός θα ήταν ο κύκλος της Προεδρίας ;

Checkpoint Alpha με την Γιάννα Παπαδάκου




Πηγή

https://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Τι έγινε όταν οι Κύπριοι στην Eurovision μίλησαν για την τελευταία διχοτομημένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη, την Λευκωσία


Μετά την πρωτιά της Ουκρανίας για το πολιτικό τραγούδι στην Eurovision θυμηθήκαμε όταν το 2006 στον διαγωνισμό, κατά την διάρκεια της ανακοίνωσης των βαθμολογίων από κάθε χώρα. ο τραγουδιστής Χριστοφόρου, πριν την ανακοίνωση της βαθμολογίας από την Κύπρο ανέφερε χαρακτηριστικά  " kalispera from Nicosia, the last divided capital in Europe" (την τελευταία διχοτομημένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη). Οι αντιδράσεις πολλές μετά το πέρας του διαγωνισμού για αυτή την φράση, μέχρι που έγινε παρατήρηση στην Κύπρο από την επιτροπή της Eurovision, να μην πολιτικοποιούν τον διαγωνισμό, και στο τέλος μάλιστα στο dvd που πουλιόταν από την Eurovision είχαν αφαιρέσει την φράση αυτή του τραγουδιστή

 Δείτε το video από το το 18.00 και μετά

  


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

1944..

    Όταν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και μετά την κατάληψη της Κριμαίας από τους ναζί, οι τάταροι της Κριμαίας, αλλά και της Ουκρανίας τάχτηκαν στο πλευρό των κατακτητών για να διαπράξουν μαζί τα φοβερά τους αίσχη εναντίον του ουκρανικού λαού, και
της ανθρωπότητας γενικότερα,
..ο ''πατερούλης'' Στάλιν αφού νίκησε και έδιωξε απ' την χώρα του τους γερμανούς ναζιστές,
..τσίμπησε απ' τ' αυτί τους τάταρους και τους έστειλε στου διαόλου την μάνα, κάπου στην ενδοχώρα.
Αυτός ήταν ο περίφημος ''ξεριζωμός'' των τατάρων προγόνων της φοβερής Τζαμάλα, που συγκίνησε τόσο πολύ τους ευρωπαίους πολίτες εν έτει 2016.

Το αν έκανε καλά ή όχι ο Στάλιν είναι μιά άλλη συζήτηση.
Το ποιά είναι γενοκτονία, το ποιός διωγμός και ποιά η εθνοκάθαρση, είναι πάλι μιά άλλη συζήτηση.
Η ουσία εδώ είναι πως εβδομήντα τόσα χρόνια μετά τον φριχτό πόλεμο που ήταν αποκλειστική ευθύνη των γερμανών,
..όχι μόνον των ναζιστών αλλά όλων των γερμανών που σύσσωμοι στήριζαν τον Χίτλερ, ακόμη κι όταν αυτός διάλυσε την βουλή για να αυτοαναγορευτεί δικτάτορας,
..ο απόηχος, τα απόνερα του πολέμου αυτού φτάνουν ακόμα και σήμερα να ταράζουν και να διχάζουν κοινωνίες και λαούς.

Τόσα χρόνια μετά όμως και με τις πληγές τόσο βαθειές ώστε να είναι ακόμη ανοικτές,
..ο γερμανικός ναζισμός επιστρέφει, με άλλο πρόσωπο αλλά το ίδιο φριχτός και επικίνδυνος όπως τότε,
..ζητώντας να ολοκληρώσει αυτό που δεν κατάφερε τότε.
Με το προσωπείο του οικονομικού ηγέτη της Ευρώπης επιδιώκει να προσαρτήσει με οικονομικά όπλα και ναζιστικούς τρόπους τους υπόλοιπους λαούς, και να μετατρέψει τις χώρες τους σε προτεκτοράτα της Γερμανίας.

Οι υπόλοιπες ''μεγάλες'' χώρες της Ευρώπης τίποτα δεν έμαθαν από το παλιό τους πάθημα.
Όπως και τότε που έστελναν πρεσβείες στην ναζιστική χώρα ζητώντας ειρήνη και συνεργασία,
..έτσι και τώρα αποδέχονται την νεοναζιστική δικτατορία των γερμανών, με την προκάλυψη της οιονομικής ανωτερότητάς τους,
..και άρα της αυτοδίκαιης ηγεμονίας.
Το ότι η Γερμανία δεν έχει, δεν είχε και δεν θέλει ποτέ να έχει φίλους και σύμμαχους, αλλά δούλους και υποτελείς, δεν το βλέπουν.
Είναι πέρα απ' την αντιληπτική τους ικανότητα πως η νεοναζιστική Γερμανία επιδιώκει να καταπιεί όλη την Ευρώπη.

Αυτό όμως που κάνουν πως δεν αντιλαμβάνονται οι ''ηγέτες'' της Ευρωπαϊκής ''Ένωσης'',
..το αντιλαμβάνονται ήδη πολύ καλά οι λαοί,
..ίσως γιατί το νοιώθουν κιόλας στο πετσί τους.
Οι εκτεταμένες διαδηλώσεις-εξεγέρσεις σε όλη την Γαλλία αυτό μας λένε.
Το ίδιο και η απαίτηση πολλών λαών να ερωτηθούν πιά με δημοψηφίσματα,
..για το αν επιθυμούν ή όχι να παραμείνουν μέλη μιάς επίπλαστης ''ένωσης'',
..στην πραγματικότητα όμως μέλη της νεοναζιστικής γερμανικής Νέας Τάξης πραγμάτων.

Η φωτογραφία που είναι από το χθεσινό Παρίσι, το Παρίσι του 2016,
..κι όχι απ' την εισβολή των ναζί σε κάποια χώρα το 1940-1944,
..μας περιγράφει το τί ακριβώς διακυβεύεται.

Άλλη μιά σκοτεινή εποχή για την Ευρώπη, με τους ίδιους υπαίτιους και τους ίδιους ''χρήσιμους ηλίθιους'', έχει αρχίσει.
Ο λαός,
..οι λαοί,
..έχουν τον λόγο!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ψήφος στα 17 και απλή αναλογική για 270 βουλευτές


Δικαίωμα ψήφου από τα 17 και περικοπή του «μπόνους» των εδρών του πρώτου κόμματος σε 30, από 50 σήμερα, προβλέπει, μεταξύ άλλων, ο νέος εκλογικός νόμος, που φέρεται να προωθεί η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής», ο νέος εκλογικός νόμος, που φέρνει μεγάλες αλλαγές θα τεθεί σύντομα προς διαβούλευση και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή, το πιθανότερο λίγο πριν από την έναρξη των θερινών τμημάτων της Βουλής.

Συγκεκριμένα προβλέπεται:

- Σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Καμία εκλογική περιφέρεια δεν θα έχει εφεξής περισσότερους από δέκα βουλευτές. Ειδικά η Β' Αθηνών, η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας σπάει σε τέσσερα κομμάτια.

- Επιτρέπει την προγραμματική προεκλογική συνεργασία των κομμάτων, κάτι που ο ισχύων εκλογικός νόμος δεν προέβλεπε.

- Το μπόνους των εδρών μειώνεται από 50 σε 30 και για κόμματα ή συνεργασία κομμάτων με ποσοστό 40%

- Καθιερώνεται η απλή αναλογική για 270 βουλευτές.

- Διατηρείται το πλαφόν του 3% για είσοδο στη Βουλή.

- Καθιερώνεται μεικτό σύστημα και με σταυρό (στο νομό) και με λίστα (στην περιφέρεια).

- Μένει ανοικτό το θέμα της μείωσης των εδρών από 300 στις 200.

- Καθιέρωση κοινωνικού ελέγχου των υποψήφιων βουλευτών. Αν περάσει αυτή η πρόταση σημαίνει ότι καθιερώνονται για την επιλογή των υποψηφίων βουλευτών οι προκριματικές εκλογές κατά νομό.

- Καθιερώνεται για πρώτη φορά 12ετής θητεία στους βουλευτές.


https://diulistirio.blogspot.gr


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Αποκαλυπτικός διάλογος του εκπροσώπου τύπου της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκου με το κύκλωμα δημοσιογράφων εκβιαστών

Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία προστίθενται στην υπόθεση του κυκλώματος δημοσιογράφων και στην υπόθεση των εκβιασμών, με φόντο την αποκόμιση κερδών από το μοίρασμα της διαφημιστικής πίτας, αλλά και την ρίψη «λάσπης» σε συγκεκριμένα πολιτικά ή δημόσια πρόσωπα με την διασπορά αμφιλεγόμενων πληροφοριών, που διακινούσαν μέσα από τα ΜΜΕ που ήλεγχαν.






Αποκαλυπτικές οι συνομιλίες που ανέδειξε η εκπομπή Checkpoint με την Γιάννα Παπαδάκουστην υπόθεση του κυκλώματος δημοσιογράφων και στην υπόθεση των εκβιασμών. Οι εκβιαστές συνομιλούν με χαρακτηριστική οικειότητας με τον εκπρόσωπο τύπου της Ν.Δ. Γιώργο Κουμουτσάκο, τον σύμβουλο του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου, αλλά και τον υποψήφιο για την προεδρεία της Δημοκρατίας Σταύρο Δήμα, στον οποίο μάλιστα κάνουν αναφορά για τα σενάρια Οικουμενικής κυβέρνησης και πόσο αυτά εξυπηρετούν, λέγοντας πως «αν είστε όλοι μαζί στην Κυβέρνηση δεν θα πληρώσει κανείς!»

O Τάκης Μουσσάς, βασικός κατηγορούμενος για το κύκλωμα των δημοσιογράφων-εκβιαστών, στα αποσπάσματα από συνομιλίες που μεταδόθηκαν φαίνεται να συνομιλεί για θέματα της πολιτικής επικαιρότητας.

Χαρακτηριστική είναι η συνομιλία του με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο, τον οποίο ενημερώνει για δημοσιεύματα που έχει αναρτήσει και πρέπει να τα δει, ενώ τον συμβουλεύει να στήσει ένα ρεπορτάζ για να ενισχυθεί το πολιτικό του προφίλ.

«Είσαι θεός» «Τους έχεις σκόνη και θρύψαλα». «Στο λέει ο Τάκης ο φίλος σου, άμα δεν μ' άρεσε κάτι θα στο ‘λεγα. «Έχεις γίνει και σωστά πολύ εκπρόσωπος» «Θέλω τυχαία φωτογραφία που τρως με τη γυναίκα σου και τα παιδιά σου».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Κουμουτσάκος είχε κάνει μήνυση στην Όλγα Γεροβασίλη και είχε γράψει σε δήλωσή του: "Η γκεμπελικής έμπνευσης, χονδροειδής απόπειρα σύνδεσης παντελώς άσχετων πραγμάτων αποδεικνύει ότι, με τρόπο βορβορώδη, στήνουν σκηνικό λασπομαχίας και διχασμού ενόψει της Τρίτης".
Ενώ στο twitter έγραφε:

«Καταθέτω αγωγή κατά της κ. Γεροβασίλη» «Όταν σου επιτίθενται ταυτόχρονα οι μηχανισμοί της εξτρεμιστικής δεξιάς και της Συριζαίικης προπαγάνδας, ξέρεις ότι είσαι στο σωστό δρόμο».
H απάντηση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη τότε ήταν:

«Μαζί με την αγωγή, να καταθέσει και τα τιμολόγια με τα οποία η ΝΔ πλήρωνε τους κατηγορούμενους», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση και τονίζεται πως: «Εδώ και ένα περίπου μήνα η ηγεσία της ΝΔ παριστάνει τον "κινέζο" στο μπαράζ των δημοσιευμάτων που αποκαλύπτουν την έμμισθη σχέση του κόμματος με τους κατηγορούμενους για εκβιασμούς κ.κ. Μουσσά και Μαυρίκο».
«Τα τιμολόγια των 18.000 μηνιαίως από το λογιστήριο της ΝΔ, έχουν δημοσιευθεί. Εξηγήσεις δεν δόθηκαν. Συστήνουμε στον κ. Κουμουτσάκο μαζί με την αγωγή που ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει κατά της Κυβερνητικής Εκπροσώπου, η οποία έπραξε το αυτονόητο ζητώντας εξηγήσεις, να προσκομίσει και όλα τα τιμολόγια -τόσο αυτά που έχουν δημοσιευθεί όσο και αυτά που δεν έχουν δημοσιευθεί- και αφορούν τις έμμισθες σχέσεις της ΝΔ με τους κατηγορούμενους για την υπόθεση των εκβιαστών», προστίθεται.


https://diulistirio.blogspot.gr


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Σφοδρή επίθεση Μάνου κατά ΝΔ, Καραμανλή και Παυλόπουλου με βαρείς χαρακτηρισμούς στο συνέδριο της "Δράσης" που παραβρέθηκε και ο κ. Μητσοτάκης



Σκληρή επίθεση με βαρείς χαρακτηρισμούς έκανε σήμερα ο Στέφανος Μάνος κατά της Νέας Δημοκρατίας συνολικά και ειδικά με σαφείς αιχμές κατά του Κώστα Καραμανλή και του Προκόπη Παυλόπουλου. Κι όλα αυτά στο συνέδριο της "Δράσης" όπου παραβρέθηκε και ο νέος πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο πρώην αρχηγός των "Ταύρων" κατηγόρησε την Νέα Δημοκρατία ότι εγκαθίδρυσε στην χώρα "κρατική τυρρανία".

«Η αλήθεια είναι, και η αλήθεια πρέπει να λέγεται", είπε ο κ. Μάνος "ότι η Ν.Δ. των όψιμων χρόνων συνετέλεσε δια των κυβερνητικών στελεχών της στην εγκαθίδρυση της κρατικής τυραννίας. Θυμηθείτε τις εκατοντάδες χιλιάδες προσλήψεις σατραπίσκων από την κυβέρνηση Καραμανλή Παυλόπουλου. Αυτούς όλους τους πληρώνουν σήμερα, οι στυμμένες λεμονόκουπες, του απομένοντος παραγωγικού τομέα της οικονομίας. Και αν δεν πληρώσουν διώκονται. Σκύβουν λοιπόν το κεφάλι και πληρώνουν".

"Κατανοώ την δυσκολία της Νέας Δημοκρατίας να αναγνωρίσει το μοιραίο λάθος της. Αυτό όμως έγινε στο παρελθόν. Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον τύραννο. Μόνο αυτό πρέπει να καθοδηγεί τη σκέψη μας», είπε ο Στέφανος Μάνος ο οποίος δεν έχει ξεχάσει την διαγραφή του από τον Κώστα Καραμανλή. Μάλιστα ο κ. Μάνος έφτασε στο σημείο να συγκρίνει τη σημερινή ΝΔ με την πολιτική κίνηση που ίδρυσε πριν λίγες μέρες ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης.

"Μπορέσαμε όμως να αιμοδοτήσουμε με στελέχη και ιδέες άλλα κόμματα. Όπως η Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι και πιο πρόσφατα η Επόμενη Ελλάδα του κ. Ραγκούση. Το πολιτικό μας σύστημα, δυστυχώς, απεχθάνεται τις μεταγγίσεις. Τις δέχεται ασμένως αλλά δεν τις ομολογεί.»

Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν παρών την ώρα που ο κ. Μάνος έκανε την προκλητική αυτή επίθεση κατά της ΝΔ. Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και ο εκπρόσωπός της δεν έχουν αντιδράσει κι έχουν επιλέξει τη σιωπή.



Οι όροι Μητσοτακη για συνεργασία

Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρά το εχθρικό αυτό κλίμα για την ΝΔ, όπως διαμορφώθηκε στο συνέδριο της Δράσης" από την ομιλία του κ. Μάνου, θεώρησε ότι βρέθηκε σε ένα «οικείο περιβάλλον», όπως είπε χαρακτηριστικά. Και έθεσε τους όρους συνεργασίας με το κόμμα του Θ. Σκυλακάκη αλλά και με το Ποτάμι παρουσία μάλιστα του Σταύρου Θεοδωράκης.

"Η Δράση και το Ποτάμι έχουν συμβάλει στον πολιτικό ορθολογισμό και έχουν εναντιωθεί συστηματικά στο λαϊκισμό, απ´ όπου και να προέρχεται. Αυτός είναι από μόνος του αρκετός λόγος να αισθάνομαι σήμερα πολύ οικεία που βρίσκομαι μαζί σας.»

Αμέσως μετά ο πρόεδρος της ΝΔ πέρασε στο «παρασύνθημα» βάζοντας τις βάσεις για κοινή συμπόρευση μεταξύ των τριών κομμάτων καθώς σε πολλά ζητήματα οι θέσεις τους είναι ταυτοτοσημες .

«Σήμερα πιστεύω ότι υπάρχει πια μία ευρύτερη συμφωνία και δυνατότητα εξεύρεσης ευρύτερων συναινέσεων σε μια σειρά από πολιτικές, οι οποίες τελικά είναι προς όφελος της χώρας και φυσικά της ελληνικής οικονομίας.»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε να υπάρξει πολιτική συμφωνία για...

Ιδιωτικοποιήσεις – επενδύσεις
Άλογη φορολογικού – Μείωση συντελεστών
Μείωση κράτους και δαπανών
Κατάργηση συντεχνιακών προνομίων
Συνταγματική Αναθεώρηση – ιδιωτική εκπαίδευση

Ο πρόεδρος της ΝΔ που κάθησε ανάμεσα στην Αννα Διαμαντοπούλου και τον Σταύρο Θεοδωράκη υποστήριξε στην ομιλία του ότι ο πολιτικός χρόνος για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μετράει αντίστροφα.

«Μια Κυβέρνηση ετερόκλητη, στην οποία εξακολουθούν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο άνθρωποι που διακατέχονται από βαθιές αριστερές ιδεοληψίες, είναι αδύνατον στην πράξη να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων. Και γι' αυτό και θα αποτύχει αυτή η Κυβέρνηση. Διότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν είναι μέρος του προβλήματος, είναι το ίδιος το πρόβλημα το οποίο σήμερα αντιμετωπίζει η χώρα" τόνισε ο Κυριακος Μητσοτακης


https://diulistirio.blogspot.gr


Διαβάστε περισσότερα.... »
....