Διυλιστήριο: 04/25/17
ροη αναρτησεων

Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Στα 2,4 τρισ. ευρώ η αξία του ελληνικού ορυκτού πλούτου

Ένα από τα μεγαλύτερα, στον ευρωπαϊκό χώρο, κοιτάσματα χρυσού και άλλων ορυκτών υλών βρίσκεται στη ΒΑ Χαλκιδική όπου υπολογίζεται ότι υπάρχουν "θαμμένοι", περίπου 160 τόνοι χρυσό, 2.000 τόνοι άργυρο, σχεδόν 1,5 εκατομμύριο τόνοι μόλυβδο και ψευδάργυρο και πάνω από 1 εκατομμύριο τόνοι χαλκός.

Τη διαπίστωση έκανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Μιχάλης Βαβελίδης στο περιθώριο ημερίδας που διοργανώθηκε σήμερα, με θέμα "Αναζήτηση και εκμετάλλευση ορυκτών πρώτων υλών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα", από το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ και το Aristotle University of Thessaloniki Student Chapter της Society of Economic Geologists.

"Στο Στρατώνι, τις Σκουριές και την Ολυμπιάδα, βρίσκονται από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα στον ευρωπαϊκό χώρο. Βέβαια, η εξόρυξη γενικότερα είναι εξαιρετικά δαπανηρή διαδικασία- υπολογίζεται ότι από τον εντοπισμό μέχρι την εξόρυξη ενός κοιτάσματος, στοιχίζει 400 εκατομμύρια δολάρια- και θα πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί μεγάλη προσοχή στην προστασία του περιβάλλοντος, με την τήρηση της νομοθεσίας", ανέφερε ο κ.Βαβελίδης προσθέτοντας ότι, ο χρυσός της Χαλκιδικής χρησιμοποιήθηκε από την προϊστορική εποχή, ενώ από την περιοχή προέρχονται ο χρυσός και ο άργυρος που βρίσκονται στην φαρέτρα του Φιλίππου του Β' και στην ασπίδα του.

Μελέτη του καθηγητή Αν. Φιλιππίδη δείχνει ότι η Ελλάδα έχει τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου - φυσ. αερίου


Tης
Ντόνιας Κανιτσάκη

Tο απίστευτο, απίθανο, ιλιγγιώδες και εξωπραγματικό ποσό των 2,26 τρισεκατομμυρίων ευρώ υπολογίζεται ότι κρύβεται στα σπλάχνα της Ελλάδας σε ενεργειακούς πόρους. Πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ουράνιο, γεωθερμία και λιγνίτης βρίσκονται σε μεγάλα αποθέματα. Αμελητέος δεν είναι ούτε ο ορυκτός πλούτος, αφού υπάρχουν βεβαιωμένα μεταλλεύματα τα οποία αξίζουν 79,4 δισ. ευρώ. Ο πλούτος της χώρας δεν σταματά εδώ, καθώς υπολογίζεται ότι τα βιομηχανικά ορυκτά και τα πετρώματα της Ελλάδας αξίζουν περισσότερα από 63,37 δισ. ευρώ.

Τα παραπάνω στοιχεία, τα οποία αποτελούν μία συνοπτική αποτίμηση των ορυκτών πόρων της Ελλάδας σχετικά με τα αποθέματα και την αξία τους, είναι προϊόν πενταετούς έρευνας του καθηγητή Ορυκτολογίας-Κοιτασματολογίας, διευθυντή Εργαστηρίου Γεωχημείας του ΑΠΘ Ανέστη Φιλιππίδη μαζί με τον ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ Ανανία Τσιραμπίδη. Τα ποσά αυτά, όπως εξηγεί ο κ. Φιλιππίδης, αποτελούν την ακαθάριστη αξία των ενεργειακών πόρων με μια μάλλον συντηρητική και συγκρατημένη προσέγγιση. «Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από το 2008 έως το 2011.

Μελετήσαμε με βάση έναν πολύ αυστηρό πανευρωπαϊκό κώδικα, λάβαμε υπόψη 500 μελέτες αλλά και αρχεία, μερικά εκ των οποίων είναι μυστικά και βρίσκονται στα χέρια εταιριών έρευνας και εκμετάλλευσης, ευρωπαϊκών οργανισμών και επιτροπών. Ως καθηγητές είχαμε πρόσβαση στα αρχεία αυτά, τα οποία απαγορεύεται να δημοσιοποιήσουμε, αλλά μπορούμε να τα λάβουμε υπόψη για να προχωρήσουμε σε αξιολόγηση του ορυκτού πλούτου» σημειώνει ο κ. Φιλιππίδης.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι όλα τα χρόνια που ασχολείται με την κοιτασματολογία -σήμερα είναι 64 ετών και ετοιμάζεται να συνταξιοδοτηθεί- και με βάση τον πανευρωπαϊκό κώδικα που ακολουθείται ποτέ τα εκτιμηθέντα αποθέματα δεν είναι λιγότερα από τα πραγματικά. «Είμαστε βέβαιοι ότι τα αποθέματα είναι περισσότερα, αλλά λόγω των κανόνων είμαστε συγκρατημένοι» λέει.

Στο ερώτημα αν είμαστε πλούσια χώρα ο κ. Φιλιππίδης δίνει την αναμενόμενη απάντηση ότι είμαστε, λέει όμως ότι, αν εκμεταλλευτούμε τον πλούτο μας, τότε είμαστε πάμπλουτοι.
«Μια σκέτη εξόρυξη μπορεί να μας κάνει πλούσιους. Αν όμως προχωρήσουμε στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, μπορούμε να είμαστε πάμπλουτοι» σημειώνει και εξηγεί με ένα απλό παράδειγμα: «Αν έχω καλής ποιότητας μάρμαρο και το εξάγω ως ογκομάρμαρο, θα εισπράξω χρήματα. Αν όμως έχω μηχανισμό και δεν πνίξω την ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά την αφήσω να αναλάβει δράση και να εκμεταλλευτεί το μάρμαρο για να παράξει προϊόντα, τότε θα βγάλω πολλά χρήματα. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, αφήνουμε τον πλούτο μας ανεκμετάλλευτο ή επιτρέπουμε σε μια δυο εταιρίες να τον εκμεταλλευτούν. Αυτό όμως είναι αδύνατο».

Τα βιομηχανικά ορυκτά και τα πετρώματα, για παράδειγμα, η ακάθαριστη αξία των οποίων υπολογίζεται σε 63,37 δισ. ευρώ, μπορεί από μόνα τους να δώσουν πολύ περισσότερα χρήματα σε πάρα πολύ κόσμο.

ΑΠΘ: Ημερίδα για την εκμετάλλευση των ορυκτών


«Αναζήτηση και εκμετάλλευση ορυκτών πρώτων υλών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» είναι ο τίτλος της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10 το πρωί στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ και διοργανώνεται από το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ και το Aristotle University of Thessaloniki Student Chapter της Society of Economic Geologists.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Μιχάλης Βαβελίδης θα αναφερθεί στη σπουδαιότητα του χρυσού στην αρχαία Ελλάδα και ιδιαίτερα στην αρχαία Μακεδονία. Ο κ. Φιλιππίδης θα κάνει μια συνοπτική αποτίμηση των ορυκτών πόρων της Ελλάδας, σχετικά με τα αποθέματα και την αξία τους, και θα αναπτύξει τις δυνατότητες χρήσης των ζεολίθων της Ελλάδας. Τέλος, ο καθηγητής από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης Lluís Fontboté θα περιγράψει έναν πολύ σημαντικό τύπο κοιτασμάτων, από τον οποίο η παγκόσμια βιομηχανία προμηθεύεται τεράστιες ποσότητες μετάλλων και θα κάνει μία εκτίμηση για την προμήθεια σε ορυκτές πρώτες ύλες στο μέλλον.

Γραφειοκρατία και μπαξίσι μπλοκάρουν τις επενδύσεις

Το μεγάλο μειονέκτημα της Ελλάδας, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι η γραφειοκρατία. «Οταν κάνεις πέντε χρόνια για να δώσεις μία άδεια, νεκρώνεις την επένδυση. Κι αν συνυπολογίσουμε το μεγάλο... μπαξίσι που ζητούν ορισμένοι, η επένδυση ναυαγεί. Σε πολλά μέρη του κόσμου υπάρχουν ανάλογες πρακτικές, όμως στην Ελλάδα το “μπαξίσι” είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο!» περιγράφει ο κ. Φιλιππίδης.

Πάντως, ειδικά για το ζήτημα των υδρογονανθράκων, ο καθηγητής λέει ότι μια επένδυση που γίνεται σήμερα, θα μπορούσε να αποδώσει σε τρία χρόνια. «Ομως εμείς, στην Ελλάδα, έχουμε πάρα πολλές επιτροπές για τα ενεργειακά. Θα μπορούσαμε, αντί να αναλωνόμαστε σε επιτροπές, να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Νορβηγίας. Στη θάλασσά της βρέθηκαν σοβαρά κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Από τη μέρα που τελείωσαν οι γεωφυσικές έρευνες, τον 18ο μήνα έγινε εξόρυξη πετρελαίου. Στην Ελλάδα όλα αυτά τα παραπέμπουμε στο μακρινό μέλλον» περιγράφει απογοητευτικά.

Τραγικά είναι, σύμφωνα πάντα με τον καθηγητή του ΑΠΘ, όσα συμβαίνουν σε διπλωματικό επίπεδο σχετικά με τον ορυκτό πλούτο μας. Ενδεικτικό είναι το πραγματικό παράδειγμα που αναφέρει: «Η Ελλάδα έχει τεράστιες ποσότητες βωξίτη και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλου του κόσμου. Ενας πρωθυπουργός πήγε ταξίδι στη Ρωσία για ανταλλαγή προϊόντων. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι θα του δώσει βωξίτη. Ο Ελληνας δέχτηκε και σε αντάλλαγμα πρόσφερε ελαιόλαδο...».

Καταλήγοντας, ο κ. Φιλιππίδης δίνει μια ευχή: «Σε λίγο θα συνταξιοδοτηθώ. Εύχομαι η χώρα να δει πιο σοβαρά τα θέματα του ορυκτού πλούτου, πάντα βέβαια με σεβασμό στο περιβάλλον. Ο,τι κάνουμε πρέπει να γίνει σωστά, με βάση την αυστηρότερη περιβαλλοντική νομοθεσία, που είναι η ευρωπαϊκή. Αυτήν πρέπει να ακολουθήσουμε».

Δείτε παρακάτω τις φωτογραφίες





Πηγή www.capital.gr και www.dimokratianews.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Διαλιέχτε!..

     Τώρα που στην Γαλλία οι καημένοι οι ψηφοφόροι έμειναν με την μόνη επιλογή να ψηφίσουν τον εκπρόσωπο της τραπεζοκρατίας, τον άκρως νεοφιλελεύθερο κύριο τίποτα (ανάλογο του δικού μας ποταμίσιου Σταύρακα),
..προκειμένου να αποφύγουν να ψηφίσουν την
εκπρόσωπο των φαντασμάτων του Γ' Ράιχ,
..τώρα γίνεται ολοφάνερο και στον πλέον αδαή, και στον πιό απολιτικοποίητο πολίτη, το όφελος που έχει το σύστημα απ' την παρουσία ακροδεξιών οιονεί νεοναζιστικών κομμάτων, περιτυλιγμένων με λαϊκό σελοφάν.

Θα μπορούσε το σύστημα πολύ εύκολα και με νομικούς όρους να απαγορεύσει την δημιουργία και την λειτουργία τέτοιων κομμάτων.
Κι ας μην ισχυριστούν κάποιοι ότι αυτό θα ήταν αντισυνταγματικό ή αντιδημοκρατικό, γιατί ήδη η καταπάτηση των εθνικών Συνταγμάτων απ΄ την Παγκοσμιοποίηση και το παρακλάδι της την Ευρωπαϊκή "Ένωση" έχει καταξεσκίσει κάθε έννοια δημοκρατίας και αυτοδιάθεσης κρατών και λαών σε πολλά κράτη και πρώτα απ' όλα στην χώρα μας.

Αλλά όχι.
Ο ακροδεξιός μπαμπούλας είναι απολύτως χρήσιμος για το σύστημα. Τον εκτρέφει μάλιστα και τον προμοτάρει μέχρι να καταστεί σημαντική πολιτική δύναμη,
..και όταν φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο που πιθανόν να καταστεί πιό ισχυρός και άρα ανεξέλεγκτος,
..τότε το σύστημα "θυμάται" πόσο "επικίνδυνος" είναι, τον αναθεματίζει,
..και πετάει στο προσκήνιο ένα δικό του ανδρείκελο, τύπου Μακρονίπρα, έναν ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού και των τραπεζών σαν αναγκαίο κακό, σαν εναλλακτική λύση, προκειμένου να ψηφιστεί απ' τους λαούς, και να συνεχίσει το σύστημα να εξουσιάζει τον κόσμο,
..με την ψήφο μάλιστα των πολιτών.

Ο γαλλικός λαός πιάστηκε στην φάκα. Περαστικά του.
Λόγω της δικής του πρώτης επιλογής,
..τώρα θα αναγκαστούν να ψηφίσουν τράπεζες ή ερπύστριες.
Και τα δυό την ίδια ζημιά κάνουν.

Περαστικά επίσης και στους δικούς μας πολιτικά και κοινωνικά αγράμματους "μενουμευρώπηδες",
..που το IQ τους δεν τους επιτρέπει να δουν πως μαζί με εμάς τους "αντιευρωπαϊστές", τους "λαϊκιστές", τους "δραχμιστές",
..θα απαλλοτριωθούν και οι δικές τους περιουσίες, τα δικά τους κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα, οι δικές τους ζωές.
Νομίζουν πως ως τσουτσέκια του συστήματος θα έχουν ειδική μεταχείριση.
Χα!

Το σύστημα δεν έχει φίλους.
Μόνον δούλους, ανδρείκελα,
..και χρήσιμους ηλίθιους!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Μετρητής σκολίωσης από 16χρονο Έλληνα Αϊνστάιν!



Ο μαθητής Α' Λυκείου από τη Θεσσαλονίκη Κ. Γκατζώνης δημιούργησε μια συσκευή για κατ' οίκον χρήση, χωρίς ακτινογραφία

Την κατ' οίκον μέτρηση της σκολίωσης, χωρίς τη χρήση ακτινογραφίας, επιτρέπει μια συσκευή που δημιούργησε ο μαθητής της Α' Λυκείου του 1ου Πειραματικού Λυκείου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκατζώνης.

Η συσκευή, που φέρει την ονομασία «κηδεmanager version2», αναμένεται σύντομα να εφαρμοστεί πρακτικά σε ασθενείς και, εφόσον τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι ακριβή, υπάρχει η σκέψη να κυκλοφορήσει στο εμπόριο.
Αφορμή για τη δημιουργία της αποτέλεσε η σκολίωση του ίδιου του Κωνσταντίνου Γκατζώνη, ο οποίος ανακάλυψε, πριν από περίπου έναν χρόνο, ότι έχει τη συγκεκριμένη πάθηση.

Ρομποτική

Στο μεταξύ, ασχολούνταν με τη ρομποτική για περίπου πέντε χρόνια. Ο πατέρας του ήταν αυτός που του πρότεινε να κάνει κάτι με θέμα τη σκολίωση. Η ιδέα τού άρεσε πάρα πολύ, διότι ήθελε να «παντρέψει» την τεχνολογία με τη σκολίωση, φτιάχνοντας κάτι που να είναι χαμηλό σε κόστος και άρα προσιτό για τον κόσμο.

Πέρα από τον προγραμματισμό και την κατασκευή κυκλωμάτων, χρειάζονται και γνώσεις τού πώς γίνεται μια μέτρηση σκολίωσης σε μια ακτινογραφία, καθώς και κάποιες βασικές γνώσεις της ανατομίας της σπονδυλικής στήλης.
Ο διευθυντής του κέντρου Scoliosis SBPRS Νίκος Τουρναβίτης αφιέρωσε χρόνο για να αναλύσει στον μαθητή αυτές τις πληροφορίες, ώστε να τον βοηθήσει να προχωρήσει στο εγχείρημά του.

Το κηδεmanager v2 λειτουργεί αφού ένας γιατρός ανιχνεύσει την ύπαρξη σκολίωσης και υποδείξει τους σπονδύλους πάνω στους οποίους πρέπει να τοποθετηθεί. Η συσκευή χρησιμοποιεί δύο αισθητήρες.
Ο Κωνσταντίνος θα παρουσιάσει το κηδεmanager version2 στο 9ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής, που θα πραγματοποιηθεί στο ΝΟΗΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη από τις 25 έως τις 28 Απριλίου.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Με ρελάνς €231,9 εκατ. DIEP - CMA - Σαββίδης πήραν τον ΟΛΘ


Το Διυλιστήριο λέει : '' ... Μια ακόμα καλή επένδυση των Γερμανών στην ''χρεοκοπημένη'' Ελλάδα. Ελπίζουμε αυτή την φορά να μην πάρουν δάνειο από την Alpha Bank για να κάνουν την επένδυση του 1 δις Ευρώ. Ας ελπίσουμε ότι τουλάχιστον θα μας παίρνουν ως εργάτες ...''


Του Χάρη Φλουδόπουλου

Με μια εντυπωσιακή ρελάνς ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης καταλήγει στην κοινοπραξία της Deutsche Invest Equity Partners GmbH, Belterra Investments LTD (Ιβάν Σαββίδης) and Terminal Link SAS (γαλλικός κολοσσός CMA).

Συγκεκριμένα η κοινοπραξία προσέφερε τίμημα 231,926 εκατ. ευρώ για το 67% του ΟΛΘ, ποσό που αντιστοιχεί σε premium 67% επί της τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας του ΟΛΘ.

Η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται στο 1,1 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει εκτός από την προσφορά των 231,926 εκατ., υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 180 εκατ. την επόμενη επταετία αλλά και αναμενόμενα έσοδα του δημοσίου από τη σύμβαση παραχώρησης, μερίσματα και επιπρόσθετες επενδύσεις.

Σημειώνεται επίσης ότι ο παραχωρησιούχος καλείται να αυξήσει τη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων στις 550.000TEU μέσα σε διάστημα 9 ετών.

Η κοινοπραξία που αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής περιλαμβάνει ως γνωστόν το γερμανικό επενδυτικό σχήμα DIEP, την Belterra εταιρεία συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη και την εταιρεία Terminal Link θυγατρική της γαλλική CMA. Η CMA είναι ένας από τους μεγαλύτερους port operator στον κόσμο και ένα από τα βασικά μέλη της Ocean Alliance, δηλαδή της συμμαχίας τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στην οποία συμμετέχει και η Cosco. Η γαλλική εταιρεία ανήκει σε μια από τις πιο γνωστές επιχειρηματικές οικογένειες της Γαλλίας την οικογένεια Saadé.

Ανατροπή

Η εξέλιξη του διαγωνισμού συνιστά μιας πρώτης τάξεως ανατροπή, αφού στον πρώτο γύρο των δεσμευτικών προσφορών σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο τίμημα προσφέρθηκε από την αραβική The Peninsular and Oriental Stream (εταιρεία της Dubai Ports). Ωστόσο αμέσως μόλις έγινε η διαρροή των πρώτων αποτελεσμάτων, πηγές της αγοράς εκτίμησαν, όπως και συνέβη πράγματι, ότι θα υπάρξει σημαντική αντιπροσφορά στο δεύτερο γύρο από την πλευρά της κοινοπραξίας DIEP -CMA- Σαββίδης. Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώθηκαν και όπως αναφέρουν πηγές της κοινοπραξίας η προσφορά που δόθηκε ήταν πολύ μεγάλη, κατά πολύ μεγαλύτερη από τον αρχικό προϋπολογισμό. Ήταν άλλωστε δεδηλωμένη η επιθυμία της κοινοπραξίας να αποκτήσει, ακόμη και με τόσο υψηλό υπερτίμημα, τον έλεγχο του δεύτερου λιμανιού της χώρας. Οι επικεφαλής της κοινοπραξίας θεωρούν τις προοπτικές του λιμανιού της Θεσσαλονίκης εξαιρετικά μεγάλες λόγω της στρατηγικής του θέσης και εκτιμούν πως η εμπειρία τους σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η CMA διαχειρίζεται έναν από τους μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια λιμένων στον κόσμο, συνηγορούν για την περαιτέρω αναβάθμιση του ΟΛΘ.

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ


Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ, σημαντικά βελτιωμένη προσφορά υπέβαλε η ένωση των εταιρειών "Deutsche Invest Equity Partners GmbH", "Belterra Investments Ltd." και "Terminal Link SAS" για την απόκτηση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.

Το Ταμείο κάνει λόγο για "εξέλιξη – ορόσημο για το ΤΑΙΠΕΔ, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ελληνικού δημοσίου και την Βόρεια Ελλάδα" και σημειώνει:

"Η βελτιωτική δεσμευτική προσφορά προβλέπει την καταβολή τιμήματος ύψους Ευρώ Διακοσίων Τριάντα Ενός Εκατομμυρίων Εννιακοσίων Είκοσι Έξι Χιλιάδων (€231.926.000), για την απόκτηση του 67% της εταιρείας ΟΛΘ Α.Ε. Κατά την αξιολόγηση της βελτιωτικής οικονομικής προσφοράς, το ΤΑΙΠΕΔ έλαβε υπόψη καθεμία από τις αποτιμήσεις, τις οποίες εκπόνησαν δύο (2) διαφορετικοί αποτιμητές για τον ΟΛΘ Α.Ε. και ανακήρυξε την ανωτέρω ένωση ως πλειοδότη.

Η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε €1,1 δισ. και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανωτέρω προσφορά των €231.926.000, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους €180 εκατ. την επόμενη επταετία και τα αναμενόμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών της ΟΛΘ Α.Ε.), αναμενόμενου συνολικού ύψους πλέον των €170 εκατ. Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται επίσης υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ για το υπολειπόμενο ποσοστό του 7,22%, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι την λήξη της παραχώρησης το 2051.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας και της χώρας συνολικά.

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί τις προσεχείς εβδομάδες στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών θα υπογραφεί μετά από την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές και την ικανοποίηση ορισμένων περαιτέρω προϋποθέσεων που προβλέπονται στη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών.

Η Morgan Stanley και η Τράπεζα Πειραιώς ενήργησαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, οι Freshfields Bruckhaus Deringer LLP και Αλεξίου – Κοσμόπουλος Εταιρεία Δικηγόρων ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι, οι Hamburg Port Consulting (HPC) και Marnet ενήργησαν ως τεχνικοί σύμβουλοι, για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ.

Πηγή www.capital.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....