Διυλιστήριο: 07/14/15
ροη αναρτησεων

Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Η μεγαλύτερη απάτη: Δεν έχουν ούτε "σέντσι" να δώσουν οι δανειστές

Στην μεγαλύτερη απάτη στην σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης εξελίσσεται η συμφωνία για το τριτο Μνημόνιο, καθώς οι δανειστές παραδέχονται ότι δεν έχουν άλλα λεφτά για να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος που οι ίδιοι δημιούργησαν όταν ανάγκασαν την Ελλάδα να πάρει δάνεια για να αποπληρώσει τις τράπεζές τους!

Εχουν δαπανήσει τεράστια ποσά (800 δισ.μέχρι 1 τρισεκατομμύριο ευρώ) για να στηρίξουν το ευρώ στις αγορές από τότε που ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα και τώρα "δεν έχουν μαντήλι να κλάψουν"!

Αυτό, βέβαια, ξέχασαν να το πουν στον δυστυχή Αλέξη Τσίπρα, πριν τον βάλουν να ανακοινώσει την συμφωνία. Δεν έχουν καν λεφτά για την ενδιάμεση συμφωνία για μόλις 12,5 δισ. ευρώ!

Πρώτος ο αποκαλούμενος και "τρελός με το καρότσι" ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε, γιος πρώην αξιωματικού των SS, που είχε το θράσος να προτείνει IOUs για να δανειοδοτηθεί η Ελλάδα! Λες και αν θέλαμε IOU's, πρακτικά ένα παράλληλο μόμισμα θα ρωτάγαμε θα υπογράφαμε το τρίτο κατά σειρά εθνοκτόνο Μνημόνιο.

Θα εκδίδαμε μόνοι μας - όπως πολύ σωστά είπε ο πρώην ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης - και θα λύναμε το πρόβλημα των εσωτερικών πληρωμών.

Το χειρότερο όλων είναι ότι θα κρατήσουν για πολύ καιρό τις τράπεζες κλειστές ή αυτές θα υπολειτουργούν!

Το εύρος της χρηματοδότησης που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες για να μπορέσουν σε βάθος χρόνου να επανέλθουν στην κανονικότητα, κυμαίνεται από 7-20 δισεκατομμύρια ευρώ. Και οι "εταίροι" δεν έχουν "σέντσι" για να δώσουν!

Την ίδια στιγμή περνάει ο χρόνος για ένταξη της Ελλάδας στην Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS που θα συνεδριάσει στις 17 Ιουλίου στην πόλη Ούφα: Ενώ επρόκειτο να ταξιδέψει εκεί ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας να υπογράψει την ελληνική συμμετοχή και να αποκτήσει πρόσβαση σε κεφάλαια μέχρι 100 δισ. δολ. αρχικά, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι "Δεν θα πάει γιατί έτσι ή αλλιώς η συμφωνία απαγορεύει στην Ελλάδα να δανειστεί από τρίτες πηγές"!


Οι ίδιοι οι υπυργοί Οικονομικών της ευρωζώνης παραδέχθηκαν ότι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ λεφτά να δώσουν στην Ελλάδα για να πληρώσει τα δάνειά τους, έστω και για την συμφωνία-γέφυρα, κρίσιμη για να ανοίξουν οι τράπεζες.

«Είναι πρόβλημα να βρεθούν αυτά τα χρήματα, ψάχνουμε να βρούμε λύσεις», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Είναι δύσκολο να βάλουμε λεφτά», είπε ο Φινλανδός Μ. Στούμπ. Στο έγγραφο για το δάνειο γέφυρα στην Ελλάδα αναφέρονται έξι συγκεκριμένες επιλογές και τονίζεται ότι το συνολικό ποσό του δανείου - γέφυρα είναι 12 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα χρειάζεται τα 7 από τα 12 δισ. ευρώ ως τη Δευτέρα για να πληρώσει 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Η πρώτη επιλογή είναι να χρησιμοποιηθούν τα 11 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αυτή η λύση στηρίζεται από την Κομισιόν και τη Γαλλία.

Οι άλλες επιλογές που εξετάζονται είναι διμερή δάνεια από άλλες χώρες της ευρωζώνης ή τη μεταφορά των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.

Συγκεκριμένα οι επιλογές είναι:

-Τα 11 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

- Διμερή δάνεια από άλλες χώρες της ευρωζώνης. Ένα ενδεχόμενο θα ήταν κάποιες χώρες να δώσουν διμερή δάνεια, με πιθανή υποψήφια να είναι κυρίως η Γαλλία.

- Μεταφορά 3,5 δισ. ευρώ από κέρδη επί ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, είτε ως δάνειο στην Αθήνα ή ως χορηγία.

- Μεταφορά «μαξιλαριών» από τα εθνικά ταμεία κυβερνήσεων της ευρωζώνης.

- Τιτλοποίηση ελληνικών δημόσιων περιουσιακών στοιχείων.

- Χρήση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών πόρων ανάπτυξης για τους οποίους η Αθήνα είναι μεν επιλέξιμη, οι οποίοι όμως κανονικά χρησιμοποιούνται για την χρηματοδότηση δημοσίων έργων.

Τίποτα από αυτά δεν έχουν στα χέρια τους, καθώ έχουν δαπανήσει τεράστια ποσά για να στηρίξουν το κοινό νόμισμα στις διάφορες κεφαλαιαγορές του κόσμου, από την ημέρα που ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα.

Την ίδια στιγμή η Goldman Sachsι σημειώνει πως παράλληλα με την ανακεφαλαιοποίηση, θα πρέπει να δούμε στο άμεσο μέλλον να ανεβαίνει το όριο του ELA (έστω και σταδιακά), ενώ η πλήρης επαναφορά του τραπεζικού συστήματος στην κατάσταση προς των capital controls, θα πάρει χρόνο. Πόσο χρόνο; Μήνες, ίσως χρόνια. Μέχρι τότε τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών θα είναι φυλακισμένα στις τράπεζες.

Όπως σημειώνει η Goldman Sachs, το κρατικό μερίδιο στις ελληνικές τράπεζες διαμορφώνεται στο 35-68% ενώ η νέα ένεση ρευστότητας ενδέχεται να μεταβάλλει αυτή τη μετοχική σύνθεση. Η πρόσφατη κλιμάκωση της κρίσης έχει εξαντλήσει την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών οδηγώντας σε ταχεία επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παραπάνω δυσκολίες, οι τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια ύψους 7-20 δις. ευρώ, εκτιμά η GS.

Υπογραμμίζει, ωστόσο, πως αυτό το μέγεθος υπολογίζεται με βάση δύο προϋποθέσεις:
Δεν θα ανακληθεί ο αναβαλλόμενος φόρος συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ
Ο έλεγχος φερεγγυότητας των τραπεζών θα βασιστεί στα προ προβλέψεων κέρδη

Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις ο… λογαριασμός για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών ανεβαίνει σημαντικά, σημειώνει η GS.

Τι θα γίνει με το «κούρεμα» στις εγγυήσεις

Η παροχή έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ μέσω του ELA έχει παγώσει στα 89 δις. ευρώ σε αυτό το στάδιο, σημειώνει η τράπεζα, ενώ εκτιμά πως η "δεξαμενή” ενεχύρων για πρόσβαση στον ELA πάνω από αυτό το επίπεδο διαμορφώνεται στα 12 δις. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα και η δέσμευση για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ενδέχεται να οδηγήσει την ΕΚΤ στο να ανοίξει την κάνουλα ρευστότητας μέσω του ELA και να μειώνει σταδιακά το haircut στα ελληνικά ενέχυρα.

Πιστεύουμε πως αυτό θα μπορούσε να απελευθερώσει σε βάθος χρόνου επιπλέον 8-16 δις. ευρώ ενεχύρων, επιτρέποντας την συνέχιση του τρέχοντος ρυθμού αναλήψεων από τις τράπεζες, λέει η GS.

Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες στην Ελλάδα απέχουν σημαντικά από την ανάκτηση της κανονικότητας των λειτουργιών τους, καθώς η ανακεφαλαιοποίηση και η αύξηση του ορίου πρόσβασης στον ELA δεν εξασφαλίζουν την άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.

Τέλος, η GS προχωρά σε μείωση των εκτιμήσεών της λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον μεγαλύτερων προκλήσεων στο οποίο βρίσκονται οι τράπεζες της Ελλάδος.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Φάιμαν: Η πρόταση Σόιμπλε ήταν μία προβοκάτσια


«Δυστυχώς υπήρχαν προβοκάτσιες και έλλειψη σεβασμού προς τον άλλο και αυτό παρέτεινε τις διαπραγματεύσεις», δηλώνει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», για να διευκρινίσει στη συνέχεια με κάθε σαφήνεια, ότι η πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μια προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ήταν μία προβοκάτσια.

«Οι άνθρωποι θα έχαναν χρήματα, οι επιχειρήσεις θα έχαναν επενδύσεις, οι τράπεζες θα έμεναν κλειστές και αυτό δεν το ήθελε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ», αναφέρει, επισημαίνοντας πως το μόνο που κατάφερε η προβοκάτσια ήταν να καθυστερήσει την απάντηση της Ελλάδας - και προφανώς όχι να αυξήσει τις πιέσεις απέναντί της, όπως ρωτάει ο δημοσιογράφος.

Καταφατικά απαντά ο Βέρνερ Φάιμαν στο ερώτημα, εάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε προκαλέσει με το δημοψήφισμα, και προσθέτει, ότι τώρα ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να συγκεντρώσει στη Βουλή μια πλειοψηφία, που δεν την έχει πλέον με το κόμμα του και τα πράγματα θα είναι δύσκολα, αλλά ο πρωθυπουργός είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή.

Κατά την άποψή του Αυστριακού καγκελάριου, η συμφωνία είναι η αρχή ενός σκληρού δρόμου και δεν υπάρχει λόγος για πανηγυρισμούς, απλά έγινε το πρώτο βήμα και όποιος πιστεύει ότι αύριο θα προκύψουν παραδεισένιες συνθήκες, εξαπατά τους ανθρώπους, η κατάσταση θα είναι σκληρή.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η συμφωνία κατέστη δυνατή επειδή συμφωνούσαν Γερμανία και Γαλλία, ενώ μία αντιπαράθεση μεταξύ τους θα ήταν καταστροφική για την Ευρώπη. «Ένα Grexit και οι εικασίες για το ποια χώρα θα ακολουθούσε, θα είχαν καταστροφικές συνέπειες για την Ευρώπη» πρόσθεσε.

Ο καγκελάριος αναφέρει στη συνέντευξή του στην "Κουρίρ" ότι το ποσοστό συμμετοχής της Αυστρίας στον ΕΜΣ είναι 2,5 % και πως τώρα θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα, που θα πρέπει να εγκριθεί και από την αυστριακή Βουλή και αυτό πρόκειται να συμβεί μέσα στις επόμενες ημέρες (σ.σ. την ερχόμενη Παρασκευή που θα συγκληθεί εκτάκτως η Ολομέλεια της).

Ο Αυστριακός καγκελάριος, στις πρώτες χθεσινές δηλώσεις του μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, είχε ασκήσει κριτική στη Γερμανία και στις άλλες περί αυτήν χώρες για τις επιδιώξεις τους να ταπεινώσουν την Ελλάδα με την πρόταση για προσωρινή της έξοδο από το ευρώ, ενώ ήδη την Κυριακή είχε αποκαλύψει ότι «ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει σοβαρά να εξωθήσει τους Έλληνες από το ευρώ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Πύρρειος νίκη της Γερμανίας – Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει


Θυμηθείτε την ώρα και τη στιγμή που σας το γράφω. Είναι μια «πύρρειος νίκη» της Γερμανίας, η Ευρώπη βγαίνει βαθιά διχασμένη μεταξύ «Ρωμαίων» και «Βαρβάρων» από αυτή τη Σύνοδο Κορυφής.

Η Γερμανία αμφισβητήθηκε σφόδρα από όλο τον ευρωπαϊκό νότο. Στο πλευρό της Γερμανίας στάθηκαν μόνο οι ανατολικοευρωπαίοι υποτελείς της και οι γερμανικές φυλές.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη γερμανική ηγεμονία έχει ξεκινήσει…

Από την άλλη ο ελληνικός λαός καλείται να ματώσει για μια ακόμη φορά. Αλλά εδώ που μας έφεραν θα ματώναμε έτσι κι αλλιώς.

Έχω όμως μια αίσθηση, ότι το μάτωμα δεν θα κρατήσει για πολύ καιρό. Γεγονότα που θα ταρακουνήσουν τον πλανήτη θα αλλάξουν τα πράγματα.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να φτιάξουμε κράτος. Φτάσαμε έως εδώ επειδή δεν είχαμε κράτος.

Είναι υποχρέωσή μας να οικοδομήσουμε μια λογική Ελλάδα, ανεξάρτητα εάν θα υπάρχει ή όχι Ευρώπη, ανεξάρτητα εάν η Γερμανία οδεύει προς το τέλος της ηγεμονίας της.
Στον χάρτη του Guardian με μπλε χρώμα οι χώρες που εναντιώθηκαν στον Σόιμπλε και στα σχέδια για Grexit, με πορτοκαλί χρώμα οι Γερμανοί και οι σύμμαχοί τους. Ο χάρτης αποτυπώνει το διχασμό της Ευρώπης μεταξύ του παλιού ελληνορωμαϊκού κόσμου και των «βαρβάρων». Κρατείστε καλά αυτή την εικόνα. Είναι εικόνα από το αρχαίο παρελθόν της Ευρώπης, είναι εικόνα από το μέλλον της Ευρώπης…


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Τώρα ο Καμμένος καταθέτει στοιχεία στην ΕΣΗΕΑ για χρηματισμό δημοσιογράφων


Στην ΕΣΗΕΑ βρίσκεται ο Πάνος Καμμένος προκειμένου να καταθέσει τα στοιχεία για τη σχέση δημοσιογράφων και ΜΜΕ με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, υποστηρίζει πως υπήρχε ένα σύστημα έμμεσης χρηματοδότησης δημοσιογράφων, προκειμένου να στρέφονται εναντίον συγκεκριμένων πολιτικών.

http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Καμμένος: Θα ψηφίσουμε αυτά για τα οποία δεσμευθήκαμε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών- Θα σας ταράξουμε στην νομιμότητα - ΤΩΡΑ

"Πήραμε ομόφωνες αποφάσεις, όπως ομόφωνα ψηφίσαμε και την Παρασκευή. Είναι αποδεκτό σε όλη την Ευρώπη, ότι προχθές το βράδυ, έγινε ένα πραξικόπημα", δήλωσε αρχικά έξω από τη βουλή μετά την κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός εκβιάστηκε. Εκβιάστηκε να έρθει σε συμφωνία σε ένα κείμενο εντελώς διαφορετικό από αυτό που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων. Το πραξικόπημα αυτό συνεχίζεται και συνεχίζεται στην Ελλάδα. Επιθυμούν να πέσει η κυβέρνηση. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει πραξικόπημα. Η κυβέρνηση αυτή έχει την εντολή του ελληνικού λαού. Το πραξικόπημα συνεχίζεται και στο εξωτερικό ,βλέποντας εγκάθετους να προσπαθούν να ανατρέψουνε ακόμα και την απόφαση της Παρασκευής», είπε ακόμα και πρόσθεσε:

«Εμείς, ως Ανεξάρτητοι Έλληνες, θα στηρίξουμε τον πρωθυπουργό και θα ψηφίσουμε τα μέτρα για τα οποία είχαμε δεσμευθεί στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών».



http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Εξόφλησε ιαπωνικό ομόλογο σε ιδιώτες επενδυτές η κυβέρνηση, αλλά όχι και ποσό 456 εκ. ευρώ στο ΔΝΤ


Αποπλήρωσε η Ελληνική κυβέρνηση ομόλογο “Σαμουράι” με ημερομηνία λήξης 14 Ιουλίου σε ιδιώτες πιστωτές στην Ιαπωνία, μη διακινδυνεύοντας την κήρυξη της χώρας σε χρεοκοπία

Η καταβολή του ποσού των 20 δισεκατομμυρίων γεν (148 εκατ. ευρώ) επιβεβαιώθηκε σήμερα το πρωί”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος της ιαπωνικής τράπεζας Mizuho Financial Bank, διαχειριστή του ομολόγου.

Το ομόλογο είχε εκδοθεί από το ελληνικό κράτος πριν από 20 χρόνια σε γεν καιείχε πωληθεί σε ιδιώτες επενδυτές.

Αντίθετα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιβεβαίωσε το πρωί της Τρίτης ότι η Ελληνική κυβέρνηση δεν προχώρησε στην επιστροφή περίπου 456 εκατομμυρίων ευρώ από αποθεματικούς πόρους (ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα, ή SDR) που όφειλε και έπρεπε να έχει καταβάλει.

Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου θα εξετάσει σύντομα την αίτηση της χώρας για παράταση του χρόνου αποπληρωμής της δόσης του δανείου που έληγε στις 30 Ιουνίου. Ο Τζέρι Ράις, εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωση τα εξής:

«Η αποπληρωμή του αρχικού κεφαλαίου των 360 εκατ. δολαρίων SDR(περίπου 456 εκατ. ευρώ) που η Ελλάδα όφειλε να καταβάλει μέχρι σήμερα στο ΔΝΤ δεν έχει γίνει. Έχουμε ενημερώσει το διοικητικό συμβούλιο για την εξέλιξη αυτή. Οι οφειλές της Ελλάδας στο ΔΝΤ μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 1,6 δισ. δολάρια SDR (περίπου 2,0 δισ. ευρώ).

Η αίτηση των ελληνικών αρχών για παράταση του χρόνου αποπληρωμής της οφειλής που έπρεπε να καταβληθεί στις 30 Ιουνίου αναμένεται να συζητηθεί από το διοικητικό συμβούλιο τις επόμενες εβδομάδες».

Το ποσό των 456 εκατ. ευρώ αντλήθηκε από τους αποθεματικούς πόρους του ΔΝΤ (SDR) που μπορούν να χρησιμοποιήσουν κράτη-μέλη για διευκόλυνση σε επείγουσες περιπτώσεις και να τα επιστρέψουν στο Ταμείο. Η Ελλάδα άντλησε χρήματα από τους πόρους αυτούς για να αποπληρώσει τη δόση στις 12 Μαΐου.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Η Βρετανία μπλοκάρει τη χρήση ταμείου της ΕΕ για «γέφυρα» στην Ελλάδα


Συγκλίνουσες αναφορές στα βρετανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως το Λονδίνο κινείται για να εμποδίσει τη χρήση του ευρωπαϊκού ταμείου EFSM -το οποίο αντλεί από τον προϋπολογισμό των «28» και διαχειρίζεται η Κομισιόν- στο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας.

O βρετανός ΥΠΟΙΚ Τζορτζ Όζμπορν έχει ήδη συνομιλήσει σχετικά με ομολόγους τους χωρών της Ευρωζώνης ενόψει των συνομιλιών του Ecofin.

Το ταμείο EFSM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης), που είναι ξεχωριστό από τον νυν ESM και το παλιότερο EFSF, είχε συσταθεί το 2010 και τα κεφάλαιά του προέρχονται από τους «28» (σε αντίθεση με τα κύρια ταμεία διάσωσης για την Ευρωζώνη, που χρηματοδοτούνται από τα μέλη του κοινού νομίσματος). Η βρετανική συμβολή εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ.

Κινητοποίηση κεφαλαίων του ταμείου βρίσκεται μεταξύ όσων εξετάζει η Κομισιόν (που το διαχειρίζεται) για χρηματοδότηση γέφυρα προς την Αθήνα μέχρι την έναρξη διαπραγματεύσεων για το πακέτο από τον ESM, με αξιοποίηση των κεφαλαίων του ως εγγύηση για έκδοση δανείων.

ΠΗΓΗ: Α’ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ολοταχώς για μια γερμανική Ευρώπη και αυτό είναι απαράδεκτο…

Του Ντανιέλ Ινεραρίτι *

Στο τελευταίο του βιβλίο, ο γερμανός φιλόσοφος Ούλριχ Μπεκ που δεν βρίσκεται πια μαζί μας υποστήριζε ότι η κρίση του ευρώ έκανε πραγματικότητα τη «γερμανική Ευρώπη» για την οποία είχε προειδοποιήσει ο Τόμας Μαν το 1953. Η Γερμανία όχι μόνο επωφελήθηκε από τη νέα ευρωπαϊκή τάξη, αλλά μετατράπηκε σε μια ηγεμονική δύναμη, χωρίς να υπάρχουν αντίβαρα ή ισχυροί θεσμοί που να αποκαθιστούν την ισορροπία. Το παράδοξο είναι ότι η Γερμανία απέκτησε αυτόν τον ηγεμονικό ρόλο χωρίς να θέλει στην πραγματικότητα να τον ασκεί.

Στη διαχείριση της κρίσης του ευρώ, η Γερμανία είναι πρωταγωνιστής. Αρχικά δεν ήθελε να δεσμευτεί, ήταν μάλιστα διατεθειμένη να αφήσει την Ελλάδα να πέσει. Όταν κατάλαβε όμως ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε μεγάλο οικονομικό και πολιτικό κόστος, αξιοποίησε την κρίση για να αναπροσαρμόσει την ΕΕ στις δικές της απαιτήσεις και τα δικά της οικονομικά συμφέροντα. Στην προσπάθειά του να ενισχύσει τον έλεγχο των χωρών που διέρχονταν κρίση, το Βερολίνο επέβαλε τον Μάιο του 2010 τη συμμετοχή του ΔΝΤ τόσο στην παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, όσο και στη δημιουργία του Ταμείου Σταθερότητας. Με τον τρόπο αυτόν, αποδυναμώθηκαν τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και η Κομισιόν.

Η γερμανική κυβέρνηση ενεπλάκη στον μηχανισμό βοήθειας με τον όρο να επιβληθεί η δημοσιονομική πειθαρχία, η σκλήρυνση του Συμφώνου Σταθερότητας και ο περιορισμός του χρέους. Οι απαιτήσεις αυτές στηρίχθηκαν σε μια αμφισβητούμενη διάγνωση του προβλήματος. Το Βερολίνο υποστήριζε ότι τα υψηλά επιτόκια οφείλονταν στους κινδύνους που παρουσίαζε κάθε χώρα και ότι η πίεση των αγορών ήταν απαραίτητη για να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις. Ορισμένες μελέτες, όμως, έδειξαν ότι ένα μέρος των καθυστερήσεων που παρουσίαζαν οι περιφερειακές χώρες δεν οφειλόταν στις δικές τους αδυναμίες, αλλά στην αρνητική εικόνα που είχαν οι αγορές και λειτουργούσε συχνά ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Η Γερμανία όχι μόνο δεν έχασε από την κρίση του ευρώ, αλλά κατά κάποιο τρόπο επωφελήθηκε από αυτή. Κι αυτό, επειδή πολλά από αυτά που έγιναν για τη διάσωση της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας ή της Ισπανίας ωφέλησαν τις γερμανικές τράπεζες. Η αύξηση του κόστους των δανείων προς τις χρεωμένες χώρες συνοδεύεται από τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης των γερμανικών ομολόγων. Υπάρχει όμως ένα ευρύτερο πολιτικό πρόβλημα, που έχει να κάνει με τη σχέση ανάμεσα στην αλληλεγγύη και την ευθύνη. Η γερμανική πολιτική κατά της κρίσης, όπως έχει εκφραστεί επανειλημμένα από τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε, στηρίζεται σε μια απλή αρχή: Αλληλεγγύη έναντι λιτότητας. Οι χρεωμένες χώρες πρέπει να κερδίσουν την αλληλεγγύη, πράγμα που σημαίνει αύξηση των φόρων, περιορισμό του δημόσιου τομέα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Υπάρχει και μια άλλη προσέγγιση: H κυβέρνηση της Πορτογαλίας υποστηρίζει ότι πρέπει να μιλάμε λιγότερο για αλληλεγγύη και περισσότερο για κοινή ευθύνη. Αν οι χώρες που χρωστούν πρέπει να επιδείξουν πιο υπεύθυνη συμπεριφορά ως προς τα οικονομικά τους, η Γερμανία πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη ευθύνη σε ό,τι αφορά τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης. Εδώ βρίσκεται η διαφορά ανάμεσα στην ηγεσία και την ηγεμονία. Η σχέση ανάμεσα σ’ αυτόν που ασκεί την ηγεσία και σ’ εκείνον που την αποδέχεται προϋποθέτει κοινά συμφέροντα, κινδύνους και αξίες, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση της ηγεμονίας.

Είκοσι χρόνια μετά την ενοποίηση της Γερμανίας, ο ηγετικός της ρόλος θεωρείται κάτι φυσιολογικό, ακόμη και επιθυμητό. Ποιος θα μπορούσε να το αμφισβητήσει; Είναι προφανές ότι ο γαλλογερμανικός άξονας δεν μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο. Η Γαλλία δεν μπορεί να ασκήσει μια τέτοια εξουσία καθώς διέρχεται μια πολιτική και οικονομική κρίση. Αντί να ασκεί όμως ηγεσία, η Γερμανία ασκεί ηγεμονία, υποτάσσοντας την Ευρώπη στα βραχυπρόθεσμα συμφέροντά της.

Αν στο δημοψήφισμα της Ελλάδας είχε κερδίσει το ΝΑΙ, η Γερμανία θα είχε κάθε λόγο να συνεχίσει αυτή την ηγεμονία. Η νίκη του ΟΧΙ, όσο παράδοξο κι αν φαίνεται, αποτελεί έναν ακόμη λόγο για να μετατραπεί η ηγεμονία σε ηγεσία, πράγμα που προϋποθέτει ένα διαφορετικό είδος παιχνιδιού, με μεγαλύτερη ευθύνη απέναντι σε ολόκληρη την Ένωση και με μεγαλύτερη συμμετοχή όλων στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων. Η Ελλάδα δεν έχασε το παιχνίδι, ούτε βελτίωσε τη διαπραγματευτική της θέση. Αλλά και η Γερμανία δεν κερδίζει τίποτα με μια στρατηγική που είναι εγωιστική και υπακούει σε εκλογικούς σκοπούς.

Πηγή: El Pais, ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

..αύριο σαν τότε, και χωρίς χρυσάφι στο μανίκι, μάταια θα ψάχνεις το στρατί, που πάει για το Ντεπό..

    Ψάχνοντας να κάνει κανείς μιά ψύχραιμη πρόωρη αποτίμηση της νέας συμφωνίας,
..βρίσκει δύο πράγματα:
Πρώτον δεν υπάρχει ψυχραιμία.
Και δεύτερον δεν υπάρχει συμφωνία. Υπάρχει ένα νέο θηριώδες μνημόνιο που μας επιβλήθηκε.

Χάσαμε την μάχη ή τον πόλεμο;
Χάσαμε την μπάλα, και την γη κάτω απ' τα πόδια μας.

Πώς θα πορευτούμε από 'δω και μπρός;
Μόνοι όπως πάντα. Αν και
το 62% δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να είναι μόνο. Είναι πολύ (και πολλοί) από μόνο του.

Τούτη η κυβέρνηση ή άλλη;
Δε βαριέσαι.

Ένα θα μας καίει όμως για πάντα:
Πώς ένας νέος άντρας, άφθαρτος, με καθαρά κατά τεκμήριο χέρια, προικισμένος και ευφυής, έμπειρος στο πολιτικό παιχνίδι και στην τακτική,
..πώς αποφάσισε να αυτοκτονήσει πολιτικά; Ή μας διαφεύγει κάτι;
Ίσως είναι η μόνη αμφιβολία που θα μπορούσε (δυνητικά κι απελπισμένα) να μας κάνει να κρατήσουμε μιά ''πισινή''. Κι αυτό για όσους θέλουν. Για όσους από μάς έχουν παραμείνει ακόμη καλόπιστοι.

Λένε πως στις έξη τα ξημερώματα η ρήξη είχε σχεδόν συμβεί. Μετά γύρισαν όλα καπάκι.
Είδες κύριε πρωθυπουργέ πόσο απέχει ο θρίαμβος απ' την καταστροφή;
Πόσο απέχει ο ηγέτης απ' τον διαχειριστή;
Μιά ανάσα δρόμος.

Φοβόμαστε μόνο πως όταν θα ξαναψάχνεις το στρατί για την λαϊκή ετυμηγορία,
..χωρίς το χρυσάφι της αγάπης του λαού,
..θα ψάχνεις μάταια.
Φοβόμαστε. Και για 'μας, και για σένα.

Και, φίλε (ακόμη) Αλέξη:
Πρώτον, σ' ευχαριστούμε για την ωραία διαδρομή, και που μας έβαλες να μετρηθούμε. Βρεθήκαμε 62% κάτω από απίστευτα αντίξοες συνθήκες.

Και δεύτερον:
Να την φοράς την γραβάτα.
Σου πάει.
Την κέρδισες επάξια!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

FT: Τι έγινε μέσα στο δωμάτιο. Ο θυμός, οι αντεγκλήσεις, το "δεν είμαι ηλίθιος" του Σόϊμπλε, το "σταύρωμα του Τσίπρα"


Καθώς οι δυο τους κατευθύνθηκαν προς την πόρτα, ήταν ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος κινήθηκε ώστε να μην αφήσει την κόπωση και την απογοήτευση να προκαλέσουν μια ιστορική ρήξη για την ευρωζώνη. 

«Συγγνώμη, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να βγείτε από αυτό το δωμάτιο», τους είπε ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας. 

Το αγκάθι ήταν το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων στο οποίο θα μεταφέρονταν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Η κ. Μέρκελ ήθελε τα 50 δισ. ευρώ των πωλήσεων να διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους. Ο κ. Τσίπρας το θεώρησε αυτό εθνική ταπείνωση. Η εναλλακτική που πρότεινε ο έλληνας πρωθυπουργός ήταν ένα μικρότερο ταμείο, τα έσοδα του οποίου θα επανεπενδύονταν στην Ελλάδα. 

Μια συμβιβαστική λύση τελικά βρέθηκε έπειτα από περισσότερο από μία ώρα συζητήσεων. Ηταν το φινάλε σε ένα από τα πιο κουραστικά Σαββατοκύριακα σε επίπεδο Συνόδων και διαπραγματεύσεων. 

Μετά από σχεδόν εννέα ώρες άκαρπων συζητήσεων το Σάββατο, η πλειοψηφία των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης είχε φθάσει σε ένα θλιβερό συμπέρασμα: το Grexit ίσως να ήταν και η λιγότερο κακή επιλογή που είχε απομείνει. 

Ο Μισέλ Σαπέν, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών πρότεινε να μιλήσουν όλοι ανοιχτά και να πουν την αλήθεια ώστε να εκτονωθεί ο θυμός τους. Πολλοί στο δωμάτιο εκμεταλλεύτηκαν αυτή την πρόταση με ικανοποίηση. 

Ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών επιτέθηκε κατά των Ελλήνων και τους αποκάλεσε ανίκανους να κάνουν μεταρρυθμίσεις για πάνω από μισό αιώνα, σύμφωνα με δύο πηγές που βρίσκονταν μπροστά στις συζητήσεις. Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι υπουργοί Οικονομικών «υπέταξαν» τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. 

Ο καβγάς κορυφώθηκε όταν ο Σόιμπλε ο οποίος ήταν υπέρ ενός προσωρινού Grexit επιτέθηκε στον Μάριο Ντράγκι. Σε ένα σημείο ο Σόιμπλε νιώθοντας ότι τον πατρονάρουν είπε οργισμένος στον Ντράγκι «Δεν είμαι ηλίθιος». Αυτό έκανε τον Ντάισελμπλουμ να χάσει την υπομονή του και να διακόψει το Eurogroup. 

«Ήταν εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση, ακόμα και βίαιη μπορεί να πω» είπε ένας από τους συμμετέχοντες . 

Μετά την αποτυχία του Eurogroup η σκυτάλη παραδόθηκε στη Σύνοδο Κορυφής. Καθώς οι ώρες περνούσαν και ξημέρωνε Δευτέρα το Grexit ερχόταν όλο και πιο κοντά, λένε πηγές, καθώς οι άυπνοι ηγέτες και διπλωμάτες όλο και διχάζονταν έπειτα από 6 μήνες απογοητευτικών διαπραγματεύσεων.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος που βρισκόταν στο δωμάτιο εκτίμησε ότι τώρα η Γερμανία ήταν που ενεργούσε «κακή τη πίστη» και όχι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σε κάποιο σημείο, ο κ. Τσίπρας έπρεπε να υπομείνει μέχρι και κήρυγμα από τον Σλοβένο πρωθυπουργό, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. 

Τελικά, ο Φρανσουά Ολάντ που έδωσε μάχη για να κρατήσει την Ελλάδα στο «μαντρί», τράβηξε τη Μέρκελ και τον Τσίπρα στο γραφείο του Τουσκ για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση για το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Αν και τελικά τα κατάφεραν, οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να τέντωσαν τις γαλλο-γερμανικές σχέσεις. 

Ο Ολάντ στήριξε πολύ τον Τσίπρα στο θέμα του fund: «Ήταν θέμα εθνικής κυριαρχίας», δήλωσε ο Γάλλος ηγέτης. «Τίποτα δεν θα ήταν χειρότερο από την ταπείνωση της Ελλάδας, η Ελλάδα δεν ζητά ελεημοσύνη, αλλά αλληλεγγύη από την ευρωζώνη» είπε ο Γάλλος ηγέτης. 

Ο κ. Ολάντ ήταν επίσης εκείνος που επέμεινε ότι η αναφορά σε προσωρινό Grexit πρέπει να αφαιρεθεί από το τελικό έγγραφο. 

Οταν πια όλα τελείωσαν κάποιοι διπλωμάτες με θολωμένα μάτια δεν μπορούσαν να πουν με σιγουριά ποιος είχε κερδίσει στον μαραθώνιο. Ηξεραν όμως ποιος είχε υποφέρει περισσότερο: «Τον σταύρωσαν τον Τσίπρα εκεί μέσα» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης που συμμετείχε στη Σύνοδο: «Τον σταύρωσαν». 


http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Σατυρικό video από τους Γερμανούς για τους Γερμανούς. Δείτε το

Ένα νέο βίντεο αποκτά διαστάσεις viral τις τελευταίες ώρες κι έρχεται να προστεθεί στις φωνές υποστήριξης και αλληλεγγύης προς τους Έλληνες. Στο βίντεο απεικονίζονται δύο πλούσιοι Γερμανοί σε δωμάτια ακριβών ξενοδοχείων να μιλούν στο τηλέφωνο σχετικά με την ελληνική κρίση, χρησιμοποιώντας στην συνομιλία τους όλα όσα αβάσιμα και κακόπιστα έχουν γραφεί κατά καιρούς από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Γερμανίας εναντίον των Ελλήνων, τα οποία εμφανίζονται δίπλα από τους υπότιτλους.

Τα στερεότυπα που έκαναν τον γύρο του κόσμου τον τελευταίο καιρό παρελαύνουν στην συνομιλία των δύο ανδρών την ίδια ώρα που στην οθόνη γίνεται η παραπομπή στο Μέσο το οποίο είχε αναφέρει την συγκεκριμένη φράση.

«Θα πρέπει να ερωτηθούμε αν θέλουμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε», «οι Έλληνες είναι δυο φορές πιο πλούσιοι από τους Γερμανούς», «τυφλοί ταξιτζήδες, παντρεμένες χήρες και συντάξεις για πεθαμένους», είναι μερικές από τις ατάκες που χρησιμοποιούνται ξανά για να σατιρίσουν όλους εκείνους που καταφέρονταν εναντίων μας. Δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει η «ψευτομάγκικη κυβέρνηση» που προβάλει επιχειρήματα τύπου«δεν μπορεί να κάνουν κάποιοι διακοπές για μεγάλο διάστημα και άλλοι για μικρό»που κατά καιρούς έχουν ακουστεί από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Όταν πια η κατάσταση μεταξύ των δύο συνομιλητών ξεφεύγει και περνά στα επίπεδα υστερίας, εμφανίζεται το τελικό μήνυμα του βίντεο για να αποκαταστήσει την χαμένη ισορροπία. Ένα μήνυμα που λέει ξεκάθαρα ότι :«Αυτό το καλοκαίρι, εμείς οι Γερμανοί, έχουμε μια ιστορική ευκαιρία. Είναι μια ευκαιρία να μην φερθούμε σαν... Έχουμε κάθε λόγο να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Γιατί πρόκειται για κάτι για το οποίο δεν μιλάμε πια εδώ και καιρό. Για την Ευρώπη!»



Πηγή

http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ο Κ.Μπακογιάννης "αδειάζει" ΝΔ και στηρίζει Τσίπρα στο CNN


Στήριξη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και «άδειασμα» στην κυβέρνηση της ΝΔ και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά επιφύλασσε με συνέντευξή του στο CNN ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης.

Συγκεκριμένα ο κ. Μπακογιάννης υποστήριξε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας, μετά από πολλά λάθη, την ύστατη ώρα προέταξε τη χώρα και όχι το κόμμα του. Και αυτό πρέπει να του το αναγνωρίσουμε», ενώ για την κυβέρνηση της ΝΔ και τον Α. Σαμαρά είπε ότι τον απογοήτευσαν: «Τα τελευταία 5 χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις επέλεγαν τον εύκολο δρόμο για τις ίδιες και τον δύσκολο για τον λαό. Διαδοχικές κυβερνήσεις μας απογοήτευσαν. Ελπίζω σήμερα να μη μας απογοητεύσει και η Ευρώπη», τόνισε.

Επιπλέον ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας τόνισε ότι “σήμερα τελειώνουν για τους Έλληνες οι ψευδαισθήσεις. Η πραγματικότητα είναι σκληρή. Ιδεολογικές και κομματικές γραμμές έχουν ξεπεραστεί. Το 80% του ελληνικού κοινοβουλίου κατέστησε σαφές ότι θα κάνουμε τα πάντα για να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη. Πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά και στον κόσμο μία τόσο ευρεία πλειοψηφία συμφωνεί και κάνει τεράστιες θυσίες, αποφασίζοντας δραματικές περικοπές, προκειμένου να παραμείνουμε στην Ευρώπη”, πρόσθεσε.

Παράλληλα ο κ. Μπακογιάννης, υποστήριξε ότι “ότι το 75% των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή μας στην Ευρώπη”, προσθέτοντας ότι “πριν μια εβδομάδα, το 40% των Ελλήνων είπε εν γνώσει του ΝΑΙ σε περισσότερη λιτότητα, προκειμένου να παραμείνουμε στο ευρώ. Το 60% των Ελλήνων που ψήφισε ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, δεν επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρώπη, αλλά μία καλύτερη συμφωνία. Ένα Grexit θα σήμαινε την καταστροφή της Ελλάδας και θα σηματοδοτούσε παράλληλα την αρχή του ξηλώματος της ευρωζώνης, πόσo μάλλον όταν στον ορίζοντα βρίσκεται και ένα πιθανό brexit», κατέληξε.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Νέα έρευνα σε βάρος της Deutsche Bank από τις αμερικανικές αρχές

Νέα έρευνα σε βάρος της γερμανικής τράπεζας, Deutsche Bank, ξεκίνησαν οι αμερικανικές αρχές για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από τη Ρωσία, μετά την απόπειρα χρηματισμού ενός χρηματομεσίτη στη Μόσχα, δήλωσαν χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές ενήμερες για την υπόθεση.

Η έρευνα, η οποία βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο, διεξάγεται από τον εποπτικό φορέα του χρηματοοικονομικού τομέα της Νέας Υόρκης (Department of Financial Services, DSF), ο οποίος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επιθυμούν να παραμείνουν ανώνυμες, διεξάγει παράλληλα και άλλες έρευνες σε βάρος της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας.

Ο DSF, ο οποίος έχει τη φήμη ότι αντιμετωπίζει με άτεγκτο τρόπο ακόμη και τις μεγάλες τράπεζες, άνοιξε ένα νέο μέτωπο στις αρχές του καλοκαιριού. Ο εποπτικός φορέας έλαβε γνώση, σύμφωνα με τις πηγές, για απόπειρα χρηματισμού ενός χρηματιστή της Deutsche Bank της Μόσχας από Ρώσους πελάτες που επιδίωκαν να αποκρύψουν την προέλευση των κεφαλαίων τους. Μη δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για τις συναλλαγές, οι πηγές διευκρίνισαν πως η τράπεζα πληροφόρησε τους εποπτικούς φορείς της Βρετανίας και της Γερμανίας ότι διεξάγει εσωτερική έρευνα για τις συναλλαγές που έχουν γίνει από τους χρηματομεσίτες της στη Μόσχα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ερωτηθείσα σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, η διεύθυνση της Deutsche Bank δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο για καμιά από τις δύο έρευνες.

«Έχουμε θέσει σε διαθεσιμότητα έναν μικρό αριθμό υπαλλήλων μας στη Μόσχα καθώς εκκρεμεί το πόρισμα μιας εσωτερικής έρευνας», περιορίστηκε να αναφέρει σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το Γαλλικό Πρακτορείο η Μισέλ Άλισον, εκπρόσωπος του πιστωτικού ιδρύματος.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συμμετάσχουμε στις διεθνείς προσπάθειες εντοπισμού και καταπολέμησης των ύποπτων δραστηριοτήτων και λαμβάνουμε σθεναρά μέτρα όταν έχουμε αποδείξεις ότι διαπράττεται κάτι παράνομα», πρόσθεσε.

Από μεριάς του ο DSF δεν θέλησε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη έρευνα εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης που διεξάγει ο DSF σχετικά με το ξέπλυμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων προερχόμενων από τη Ρωσία, μέσω Μόσχας και Λονδίνου, με τη χρήση περίπλοκων χρηματοοικονομικών προϊόντων.

Τον Απρίλιο, η Deutsche Bank συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 2,5 δισεκ. δολαρίων για το σκάνδαλο χειραγώγησης του επιτοκίου διατραπεζικών χορηγήσεων Libor.

Η σειρά σκανδάλων στην οποία έχει εμπλακεί η τράπεζα, όπως και τα δυσμενή οικονομικά αποτελέσματα της, οδήγησαν στην παραίτηση, τον Ιούνιο, των δύο συνδιευθυνόντων συμβούλων της, του Βρετανού και Ινδού υπηκόου Ανσού Τζάιν και του Γερμανού Γιούργκεν Φίτσεν, οι οποίοι αντικαταστάθηκαν από τον Βρετανό Τζον Κράιαν.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....