Διυλιστήριο: 05/05/14
ροη αναρτησεων

Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Χιλιάδες επενδυτές περιμένουν στα σύνορα;

Αυτό ακριβώς μας πληροφορούν τα συστημικά ΜΜΕ. Χιλιάδες μεγαλοεπενδυτές είναι έτοιμοι να περάσουν τα σύνορα και να πλημμυρίσουν τον ελληνικό λαό με τα δισεκατομμύριά τους. Ακόμα μας λένε ότι πολλά εκατομμύρια τουρίστες προτίθενται να έρθουν στην Ελλάδα για να ζήσουν τον μύθο του ελληνικού success story.


Όλα αυτά όμως, με μια προϋπόθεση. Να ψηφίσει ο ελληνικός λαός στις 25 Μαϊου

ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ και όχι ΑΣΤΑΘΕΙΑ που θα μας βάλει σε περιπέτειες. Είναι το νέο εκλογικό δίλημμα που θέτει το σύστημα. Το υπονοούμενο είναι πως, αν ο λαός δεν ψηφίσει μνημονιακό τόξο (Σαμαρά – Βενιζέλο), τότε όλα τα πιο πάνω «καλά» θα πάνε χαμένα. Ούτε οι επενδυτές θα έρθουν ούτε οι τουρίστες.



Οι επενδυτές πράγματι περιμένουν στα σύνορα. Όχι όμως για να δουν τι θα ψηφίσει ο λαός, αλλά για να «πεθάνει» πρώτα ο λαός ώστε να κατασπαράξουν το πτώμα του. Σε ότι αφορά τους τουρίστες, ίσως και να υπάρχει πράγματι ένα διεθνές ενδιαφέρουν για να δουν από κοντά το περίεργο φαινόμενο, πως μπορεί να ζει, σαν να μην τρέχει τίποτα και να μην εξεγείρεται ένας λαός, έπειτα από τόσα που του κάνουν.


Εμείς οι ψηφοφόροι πάντως, προτιμάμε την περιπέτεια. Άλλωστε, τι νόημα έχει η ζωή χωρίς περιπέτεια;;;
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Μελέτη ΣΟΚ! Τραγικό λάθος στο Ελληνικό PSI κόστισε 17,5 δισ. ευρώ!

Το γεγονός ότι κατά την επαναγορά ομολόγων που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2012 έγιναν δραματικά λανθασμένοι χειρισμοί που κόστισαν στη χώρα μέχρι και 17,5 δισ. ευρώ σε χρέος δηλαδή, ποσοστό ίσο σχεδόν με το 10% του ΑΕΠ του 2013 αποκαλύπτει Διεθνής οικονομική μελέτη.

Αυτό ισχυρίζονται σε μελέτη τους υπό την αιγίδα του Peterson Institute for International Economics με τίτλο “Αναδιάρθρωση του Ελληνικού Χρέους: Μία Αυτοψία” οι Jeromin Zettelmeyer, Christoph Trebesch και Mitu Gulati.

O Mitu Gulati.είναι συνεργάτης στη διεθνούς φήμης νομική εταιρία “Cleary, Gottlieb Steen & Hamilton LLP” στην οποία και ανατέθηκαν καθήκοντα νομικού συμβούλου “για την υλοποίηση της ανταλλαγής ομολόγων στο πλαίσιο της εθελοντικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI) (Μάρτιος-Απρίλιος 2012) και της επαναγοράς ομολόγων (Debt buy back τον Δεκέμβριο του 2012 σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2012)” όπως αναγράφεται στο ΦΕΚ 2454/Β/2-11-2011 και στη Νομοθετική Πράξη Περιεχομένου της 12/12/2012 – ΦΕΚ 240/Α/12.12.2012.

Σύμφωνα με τη μελέτη το λάθος της Επαναγοράς Ομολόγων στην τιμή της αγοράς και όχι σε προσυμφωνημένη τιμή κατόπιν διαπραγμάτευση, κόστισε στην Ελλάδα μεταξύ 7-17,4 δις ευρώ. Συγκεκριμένα:

Αν η επαναγορά χρέους του Δεκεμβρίου 2012 γινόταν στην τιμή που είχε αναφερθεί στη δήλωση του Eurogroup της 23ης Νοεμβρίου 2012, μόλις πριν η επαναγορά ανακοινωθεί επισήμως, η Ελλάδα θα είχε επιπλέον μείωση του χρέους της κατά 7 δις ευρώ σε ονομαστική αξία.
Αν γινόταν στην τιμή που είχε αποφασιστεί μόλις πριν η πιθανότητα επαναγοράς δημοσιευτεί για πρώτη φορά στα ΜΜΕ, περίπου στις 11 Οκτωβρίου 2012, η επιπλέον μείωση χρέους θα ήταν μεγαλύτερη από αυτήν που επετεύχθη τελικά,.κατά 17,4 δις ευρώ.
Αν χρησιμοποιούνταν η τιμή της 12ης Μαρτίου (δηλαδή του PSI που ήταν η πιο δίκαιη) … τότε η μείωση χρέους θα ήταν κατά 11,2 δις ευρώ μεγαλύτερη από αυτήν που τελκά επετεύχθη.

Το ύψους του κόστους του λάθους αυτού για την Ελλάδα αναδεικνύεται σήμερα περισσότερο από ποτέ, καθώς με την πρόταση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που σύμφωνα με πληροφορίες έχουν προετοιμάσει ο Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, επιδιώκουν ελάφρυνση του κατά 6-7 δις ευρώ τα επόμενα 20 – 30 χρόνια, δηλαδή μικρότερη κατά 10 και πλέον δις ευρώ από αυτήν που μπορούσαν και έπρεπε να έχουν πετύχει ήδη από τα τέλη του 2012 μέσω της επαναγοράς ομολόγων.

Ακόμη και αν προστεθούν μαζί όλα όσα διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, δηλαδή η ελάφρυνση κατά 6-7 δις ευρώ τα επόμενα 20 – 30 χρόνια, επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των δανείων σε ορίζοντα 50ετίας και η μείωση του κόστους δανεισμού, το κέρδος για την Ελλάδα δε φτάνει τις απώλειες που κατέγραψε από αυτό και μόνο το λάθος.

Σε κάθε περίπτωση και πριν τη λήψη των όποιων “οριστικών” αποφάσεων θα προηγηθούν νέες ασκήσεις επί χάρτου για τη βιωσιμότητα του χρέους, όπου θα χρησιμοποιούν όλες οι γνωστές χρηματοοικονομικές τεχνικές, δηλαδή η επιμήκυνση, η μείωση και μετατροπή σε σταθερών των επιτοκίων των δανείων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.
http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Daniel Bildt Λέσχη Μπίλντερμπεργκ: Η Ορθοδοξία είναι σημαντική απειλή για τη Δύση

Ο Μπιλντερμπέγερ Καρλ Μπιλντ, που λέγεται και Δαβίδ, (Daniel Carl Bildt), είπε πριν από
τρεις ημέρες ότι η Ρωσία της δεκαετίας του '90 ήταν καλύτερη από ότι είναι σήμερα, επειδή τότε , «εμπνεόταν από τη δημοκρατία και τις δυτικές αξίες», ενώ τώρα ακολουθεί την Ορθοδοξία, η οποία είναι η μεγαλύτερη απειλή για τον δυτικό πολιτισμό.
Η δήλωση του Δαβίδ Μπίλντ είναι η ακόλουθη.

«Στη σημερινή Ρωσία, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη. Ο Πούτιν δείχνει ότι δεν δεσμεύεται από τις διεθνείς αξίες, αλλά δεσμεύεται από την ορθοδοξία και πυροδοτεί το φόβο και το μίσος.Η υποστήριξή που προσέφερε στον Άσαντ στη Συρία μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι ο Άσαντ προστατεύει την Ορθοδοξία στη Συρία. Επιπλέον, ορθοδοξία είναι πιο επικίνδυνη από τον ισλαμικό φονταμενταλισμό και ως εκ τούτου, αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για το δυτικό πολιτισμό».
focus-fen.net/

Δυτικές αξίες και δυτικός πολιτισμός, σημαίνει «ολοκαύτωμα», «ανεκτικότητα», πρέζα Σια/Αφγανιστάν, χασίσι Σια/Κοσσοβο, Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά και Τρανσεξουαλικά άτομα και ομοφοβία, αντιρατσισμός, Μπούργκα , τζαμί , έχεις ταλέντο, κλπ. κλπ. κλπ.

Ο Τζούλιαν Ασάντζ του «WikiLeaks», έδωσε στη δημοσιότητα τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στη Στοκχόλμη προς το State Department, από το οποίο προκύπτει ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας «συνεργάστηκε με την αμερικανική κυβέρνηση με παράνομο τρόπο», ενώ αποκαλύφθηκε επίσης ότι ο Καρλ (Δαβίδ) Μπιλντ είναι πληροφοριοδότης των Αμερικανών από τα μέσα της δεκαετίας του 1970! Και μάλιστα ότι στρατολογήθηκε από τον υπεύθυνο στρατηγικής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Καρλ Ρόουβ με τον οποίο διατηρεί φιλική σχέση.
Ο Δαβίδ-Κάρλ απάντησε ότι γνωρίζει πολλούς σε όλο τον κόσμο και ότι « δουλειά ενός υπουργού Εξωτερικών είναι το να ενημερώνει τις συμμάχους χώρες για ευαίσθητα ζητήματα».

Ο Δαβίδ Μπίλντ , που εκτός από τακτικός «θαμώνας» της Λέσχης (2006, 2008, 2009, 2013), είναι και Freemason 33ου (ορόφου) και μέλος της Committee των 300, έχει δηλώσει ότι ο Τζορτζ Σόρος , που έχει κάνει πολλά για την ανάπτυξη στην Ευρώπη και την Ασία, είναι ένας καλός φίλος του, ενώ τούτες τις μέρες έγραψε στο Τουίτερ: «Προτείνετε η Ελλάδα να βγει από την ΕΕ... Μα δεν βλέπετε τι γίνεται στην Ουκρανία;».
Ακόμα έχει δηλώσει στο Γαλλικό πρακτορείο ότι, «η μελλοντική ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. απαιτεί συνεχείς προσπάθειες και από την Άγκυρα και από τις Βρυξέλλες. Απαιτεί, διαρκή διαδικασία για μεταρρυθμίσεις, στην Τουρκία, διαρκή ανοικτή συμπεριφορά της ΕΕ. Μην με ρωτάτε πότε ακριβώς, θα γίνει η Τουρκία μέλος της ΕΕ. πιστεύω πάντως ότι θα γίνει».

Πηγή
http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ακραία πρόκληση των Τούρκων. Ισλαμικό τέμενος κάνουν την Αγια-Σοφιά.

Σε μία ακραία πρόκληση προς την Ελλάδα και τον χριστιανικό κόσμο, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν καλεί τους αρχηγούς των ισλαμικών κρατών σε «ναμαζί» (προσκύνημα, προσευχή μουσουλμάνων) μέσα στην Αγια-Σοφιά της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου, ημέρα της επετείου της Άλωσης του Βυζαντίου από τους Μωαμεθανούς.

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

«Χαϊδεύοντας» έτσι το ισλαμικό στοιχείο στην Τουρκία, στο οποίο στηρίζεται ο Ερντογάν, προσφέρει την ιστορική Αγια-Σοφιά -που λειτουργεί σήμερα σαν μουσείο υπό την προστασία της UNESCO- στους φανατικούς μουσουλμάνους, που πεισματικά προσπαθούν η Αγια-Σοφιά να μετατραπεί σε τζαμί.

Η αποκάλυψη αυτή για την ανίερη πολιτική κίνηση του Ερντογάν, γίνεται στην τουρκική εφημερίδα «Ραντικάλ» η οποία γράφει: «Ο Τούρκος πρωθυπουργός αποφάσισε να προσευχηθούν οι μουσουλμάνοι ηγέτες μέσα στην Αγια-Σοφιά που μετατρέπεται σε τζαμί, κατά την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, στις 29 Μαΐου».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, απώτερος στόχος του Τούρκου πρωθυπουργού είναι η μετατροπής της Αγια-Σοφιάς Κωνσταντινούπολης σε τζαμί και με το κάλεσμα των αρχηγών των ισλαμικών κρατών για προσευχή μέσα στην Αγια-Σοφιά ανοίγει τον δρόμο και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη μετατροπή της ιστορικής εκκλησίας του Βυζαντίου σε μουσουλμανικό τζαμί.
http://diulistirio.blogspot.gr/

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ότι δεν κάνει το κράτος .... το κάνουν οι ενεργοί πολίτες. 20ος Διάπλους Αιγαίου Πελάγους !!! Ένα μεγάλο ευχαριστώ !!!

Την Πέμπτη 1η Μαΐου ξεκίνησε ο 20ος Διάπλους του Αιγαίου Πελάγους από την Ομάδα Αιγαίου, με στόχο την παροχή δωρεάν ιατρικών εξετάσεων σε κατοίκους 10 μικρών και ακριτικών νησιών. Η δράση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 12 Μαΐου.

Οι εθελοντές γιατροί της Ομάδας Αιγαίου θα διενεργήσουν ιατρικές, αιματολογικές και μικροβιολογικές εξετάσεις στους κατοίκους των εξής προορισμών: Σίκινος, Κουφονήσι, Αμοργός, Δονούσα, Πάτμος, Λειψοί, Αρκοί, Αγαθονήσι, Φούρνοι και Θύμαινα.

Επιπλέον των διαγνωστικών εξετάσεων, θα γίνουν δωρεές εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού υλικού στα σχολεία των νησιών, αλλά και σημαντικά έργα υποδομής.

Οι επισκέψεις αυτές αναμένονται με ιδιαίτερη προσμονή κάθε χρονιά, καθώς είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για επαφή των κατοίκων με γιατρούς τόσων πολλών ειδικοτήτων. Μάλιστα, στους περισσότερους κατοίκους δίνεται η δυνατότητα να ελέγξουν την κατάσταση της υγείας σε ετήσια βάση, καθότι η Ομάδα Αιγαίου κάθε χρόνο επισκέπτεται τα περισσότερα από αυτά τα νησιά.
Η Ομάδα Αιγαίου ταξιδεύει με 11 φουσκωτά σκάφη και το ασθενοφόρο σκάφος «Μηνάς Ε.», εξοπλισμένο με ιατρικά μηχανήματα προληπτικής ιατρικής.

Φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά η Ομάδα Αιγαίου υποστηρίζεται από την Bayer Ελλάς. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δρ Ζοάο Μπαρόκα δήλωσε σχετικά με την πρωτοβουλία ότι «είναι μεγάλη μας τιμή που για δεύτερη χρονιά είμαστε σε θέση να στηρίξουμε την Ομάδα Αιγαίου και να γίνουμε αρωγός στο έργο της. Πρόκειται για μια δράση που κινητοποιεί και ευαισθητοποιεί όλους μας, δίνοντας ένα παράδειγμα αλληλεγγύης σε μια εθνική συγκυρία που τα πρότυπα ανθρωπιάς και ανιδιοτέλειας θέτουν θεμέλια ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο. Είμαστε ιδιαιτέρως περήφανοι γα το έργο της Ομάδας Αιγαίου και της ευχόμαστε από καρδιάς «Καλό Ταξίδι».

Από την πλευρά της Ομάδας Αιγαίου, ο Απόστολος Μπιλίρης, πρόεδρος της Ομάδας Αιγαίου, συμπλήρωσε ότι «αφιερωμένο στη μνήμη φέτος του Σάββα Καζάνα, του συνοδοιπόρου μας στο έργο της Ομάδας, συνεχίζουμε για 20η συνεχόμενη χρονιά το Διάπλου του Αιγαίου Πελάγους και χαιρετίζουμε και φέτος την Bayer Ελλάς ως πιστό υποστηρικτή μας. Με την Bayer μοιραζόμαστε το όραμα για καλύτερη ζωή μέσω της επιστήμης, αλλά και της προσφοράς στον πολίτη που πλήττεται από την οικονομική κρίση. Στο πρόσωπο της Bayer αναγνωρίζουμε έναν ηθικό και ουσιαστικό στυλοβάτη στο έργο μας και την ευχαριστούμε πολύ που είναι και πάλι κοντά μας».




Πηγή
http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ό,τι θυμάται χαίρεται!..

     Και ξαφνικά ο ''πρωθυπουργός'' θυμήθηκε:
Υπάρχει θέμα Συνταγματικής Αναθεώρησης, και αλλαγών στην λειτουργία του πολιτικού συστήματος!

Ό,τι νάναι!..
Αρκεί η μπάλα να πάει στην εξέδρα!
Αρκεί να μην συζητούνται τα φλέγοντα ζητήματα της καθημερινότητας που καίνε τους πολίτες!

Ο αντιπερισπασμός του αντιπερισπασμού.
Όταν μας τελειώνει η Θρακιάδα και η Χρυσαυγιάδα, θυμόμαστε την Προεδρική Δημοκρατία και το ασυμβίβαστο Βουλευτή-Υπουργού!
Όχι ότι δεν είναι σοβαρότατα θέματα. Είναι, και πρέπει επιτέλους κάποτε να συζητηθούν σοβαρά, για να μειωθούν οι δυσλειτουργίες του Κράτους, που σκόπιμα δημιουργήθηκαν για να μπορούν ορισμένοι να κυβερνούν ανεξέλεγκτοι και ασύδοτοι!

Δηλαδή η πρωθυπουργάρα δεν θέλει να κυβερνάει ανεξέλεγκτα και ασύδοτα; Θέλει και παραθέλει!
Για αυτό και κάτι τέτοια ζητήματα τα ανακινεί τώρα, παραμονές εκλογών, στη ''τούρλα του χαμού'',
..τυράκι στην φάκα της κάλπης,
..για να τα ξεχάσει αμέσως μετά (ιδίως αν τα αποτελέσματα του δώσουν κάποιες ελάχιστες ελπίδες παράτασης του πολιτικού του βίου), και να ξαναπιάσει τα ''μεσοπρόθεσμα'', τα έκτακτα μέτρα, τα ''σουξέ στόρυ'', και την εν γένει γνωστή δωσίλογη πορεία του!

Αυτές τις μέρες, από τους κυβερνητικούς και λοιπούς μνημονιακούς, και από τα μεγκάλα-φερέφωνα κανάλια θα συζητούνται ''τα πάντα όλα'',
..εκτός από την ανεργία, την φτώχεια, τις αυτοκτονίες τους πλειστηριασμούς, την διάλυση Υγείας και Παιδείας, την ''τρύπια'' εξωτερική πολιτική,
..και την πλήρη αποικιοποίηση της χώρας για άλλα πενήντα χρόνια, μέσω της τάχα ''ελάφρυνσης'' της οικονομίας με παράταση του χρέους που μεθοδεύουν για μισό επιπλέον αιώνα!

Ας κλείσουμε αυτιά, μάτια, και στόμα στο ''τυράκι'' του ''πρωθυπουργού''! Άλλωστε χορτάσαμε ''πρωτογενή πλεονάσματα'' κοροϊδίας, και ''κοινωνικά μερίσματα'' μιζέριας!

Θα μας θρέψει ο θυμός μας και η απελπισία μας μέχρι τις κάλπες,
..όπου και θα λάβουν την πρωτογενή ''σφαλιάρα'' τους, και την κοινωνική κλωτσιά τους!..
Αμήν!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Βασίλειος Νικόπουλος - Πρώην Πρόεδρος Αρείου Πάγου:''Η Ελλάδα υποτελής στους δανειστές''

«Ο ελληνικός λαός δεν είναι αφέντης του σπιτιού του - Όλες οι συμβάσεις είναι νομικώς ανυπόστατες» - Τι καταγγέλλει στο βιβλίο του ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Βασίλειος Νικόπουλος με τα στοιχεία που παραθέτει στο βιβλίο του.

«Έχει αυτοκαταλυθεί το κράτος... η κυβέρνηση λειτουργεί ως εντολοδόχος της τρόικας». Αυτές είναι οι βασικές διαπιστώσεις που καταγγέλλει ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Νικόπουλος μέσα από το βιβλίο του με τίτλο: «Αγαπημένο μου... Σύνταγμα ή αντισυνταγματικοί παραλογισμοί - Η αλήθεια για την σημερινή αντισυνταγματική κατάσταση της Ελλάδας» περιγράφοντας τη σκληρή πραγματικότητα των μνημονιακών επιλογών της σημερινής κυβέρνησης.

Ο κ. Νικόπουλος, με παρρησία και απόλυτη σαφήνεια, παραθέτει σωρεία παραβάσεων του Συντάγματος και ομιλεί ανοικτά για γενικευμένη συνταγματική εκτροπή.

«Η Ιστορία δεν θα συγχωρήσει ποτέ το κατάπτυστο και επονείδιστο «ΝΑΙ» στους οικονομικούς εισβολείς - Το Σύνταγμα για πρώτη φορά στην Ιστορία του τόπου γνώρισε τέτοια περιφρόνηση - Είναι ξεκάθαρη η συνταγματική εκτροπή» αναφέρει μεταξύ άλλων μέσα στο βιβλίο του.

Πρόκειται για διαπιστώσεις ενός ανώτατου δικαστή τις οποίες παραθέτει με ζηλευτό θάρρος και γενναιότητα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, όταν άλλες γνωστές προσωπικότητες του δημόσιου βίου έχουν κρυφθεί...

Χαρακτηριστικά είναι κάποια αποσπάσματα από το βιβλίο του ανώτατου δικαστικού λειτουργού τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να διαβάσετε σε κάποιοι από τα «συστημικά» μέσα ενημέρωσης για ευνόητους λόγους. Ο κ. Νικόπουλος γράφει:

«Ο λαός δεν είναι "ο αφέντης του σπιτιού του", στο οποίο κανένας δεν μπορεί να μπει χωρίς την άδειά του. Ο λαός έχει τεθεί στην μπάντα. Η Ελλάδα δεν έχει πλέον το κυριαρχικό δικαίωμα, το οποίο έχει εξ ορισμού κάθε ανεξάρτητο κράτος, να διαχειρίζεται όπως αυτή θέλει τον όποιο εθνικό της πλούτο, αλλά ως υποτελής πλέον χώρα οφείλει να ακολουθεί τις εντολές των δανειστών της, οι οποίοι είναι οι οικονομικώς αλλά και πολιτικώς κυρίαρχοι αυτού του τόπου.

Η Ελλάδα έχει παραιτηθεί από την εθνική της κυριαρχία, αυτοκαταλύεται ως ανεξάρτητο κράτος και γίνεται υποτελής στους δανειστές της, αυτοκαταλύεται ένα κράτος χωρίς πόλεμο εν καιρώ ειρήνης. Πρόκειται για πρωτοφανές ιστορικό γεγονός. Με την εφαρμογή του αγγλικού δικαίου και όχι του ελληνικού, επέρχεται και η απώλεια της νομικής μας κυριαρχίας. Οι δανειακές συμβάσεις έπρεπε να είχαν γίνει από την αυξημένη πλειοψηφία των τριών πέμπτων του αριθμού των βουλευτών, δηλαδή από εκατόν ογδόντα βουλευτές. Οι συμβάσεις αυτές είναι νομικώς ανυπόστατες και ως τέτοιες δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.

Την πραγματική εξουσία στην υποτελή πλέον αυτή χώρα ασκούν από κοινού το περίφημο ΔΝΤ, η αυτοαποκαλούμενη Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι τρεις αυτοί νέοι κατακτητές μας, προκειμένου να ασκούν αποτελεσματικότερα την κατοχική τους εξουσία στη χώρα μας, συνέστησαν την "τρόικα", στην οποία λογοδοτεί η κυβέρνηση για την πιστή εφαρμογή των υποδειχθέντων και δέχεται τις παρατηρήσεις της και λαμβάνει νέες εντολές, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να ενεργήσει ως κυβέρνηση ανεξάρτητου κράτους, αλλά ενεργεί ως εντολοδόχος κυβέρνηση των δανειστών.

Η παρουσία της «τρόικας» στη χώρα μας είναι αντισυνταγματική και παράνομη και ως τέτοια θα έπρεπε να είχε εξαρχής αποκρουσθεί. Δεν είναι δυνατόν η Ιστορία της Ελλάδας, που είναι γεμάτη από "ΟΧΙ" και αντιστάσεις κατά του οποιουδήποτε σφετεριστή της εθνικής μας κυριαρχίας, να συγχωρήσει το κατάπτυστο "ΝΑΙ", το οποίο εν καιρώ ειρήνης είπε η ελληνική κυβέρνηση στους ειρηνικούς οικονομικούς εισβολείς. Ο πόλεμος είναι η μεγαλύτερη απειλή για ένα κράτος.

Και όμως, τούτη η χώρα δεν δίστασε ανά τους αιώνες να αντιστέκεται και να λέει "ΟΧΙ" και σε πολεμικούς κινδύνους ακόμα, οι οποίοι την απειλούσαν με αφανισμό. Ακόμη και οι ξένοι ομολογούν ότι η "τρόικα" της Ελλάδος είναι "οι άνδρες με τα μαύρα", όπως έγραψε η γαλλική εφημερίδα "Le Monde", που θυμίζουν στους Έλληνες παλιές κατοχικές μέρες. Η αλήθεια είναι πως η "τρόικα" είναι ο εφιάλτης της ελληνικής κυβέρνησης, ο μπαμπούλας που απειλεί κάθε τόσο με πτώχευση τη χώρα αν τολμήσει να της αντισταθεί. Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να μη δανείζεται, καμία όμως χώρα στον κόσμο δεν έχει παραδώσει -άνευ όρων μάλιστα- την κυριαρχία της στους δανειστές, όπως έκανε η Ελλάδα.

Η κυβέρνηση όφειλε να υπερασπισθεί την εθνική μας κυριαρχία, να σεβασθεί το Σύνταγμα που την κατοχυρώνει και να το αντιτάξει στους εταίρους δανειστές μας ως ασπίδα του Έθνους κατά πάσης εκ μέρους τους απειλής. Έφεραν έναν τόσο περήφανο και αξιοπρεπή λαό στο χείλος του κρημνού. Οδήγησαν τους Έλληνες στην απόγνωση και πολλούς και στην αυτοκτονία ακόμη.

Ποιος Έλληνας θα μπορούσε να φαντασθεί ότι μια δημοκρατική κυβέρνηση θα λεηλατούσε τα εισοδήματά του με αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις σε βάρος μόνο των μισθωτών, των συνταξιούχων και των μικρομεσαίων, που είναι αντίθετες με το Σύνταγμα, το οποίο προβλέπει τη συνεισφορά στα δημόσια βάρη όλων των Ελλήνων χωρίς διακρίσεις, ανάλογα με τις δυνάμεις τους. Και όλα αυτά και τόσα άλλα συνέβησαν στην Ελλάδα κατά την τετραετία 2010-2013 και θα εξακολουθούν δυστυχώς να συμβαίνουν τις οίδε μέχρι πότε, κατά παράβαση του Συντάγματος, το οποίο πρώτη φορά στην Ιστορία αυτού του τόπου γνώρισε τέτοια περιφρόνηση από το ίδιο το κράτος, που φάνηκε ανάξιο ενός τόσο δημοκρατικού και ανθρώπινου Συντάγματος».


Όλα τα παραπάνω είναι αυτολεξεί αποσπάσματα από τα κεφάλαια του βιβλίου του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου που βρίσκονται στις σελίδες 298 - 313.

Πρόκειται για τα κεφάλαια με τίτλους:

• Οι παραβιάσεις της εθνικής μας κυριαρχίας στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης.
• Οι παραβιάσεις του Συντάγματος ως προς την επικύρωση των δανειακών συμβάσεων.
• Αντισυνταγματική η παρουσία της «τρόικας» στην Ελλάδα ως αντικυριαρχική.
• Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία - Άρθρο 1 και 3 του Συντάγματος. Ο εμπαιγμός του Λαού.
• Γενικές παρατηρήσεις.

Να σημειώσουμε ότι ο κ. Βασίλειος Νικόπουλος επελέγη πρόεδρος του Αρείου Πάγου το 2007, από την τότε κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Είχε, δε, διατελέσει επί σειρά ετών μέλος του διδακτικού προσωπικού της Εθνικής Σχολής Δικαστών.

Το βιβλίο του με τίτλο «Αγαπημένο μου... Σύνταγμα ή αντισυνταγματικοί παραλογισμοί - Η αλήθεια για την σημερινή αντισυνταγματική κατάσταση της Ελλάδας», κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ.Πηγή
http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Τι είναι η Ζέα και γιατί απαγορεύτηκε στην Ελλάδα;

Ζέα: Για τους περισσότερους Έλληνες η ζέα είναι μία άγνωστη τροφή. Όχι άδικα, θα έλεγε κανείς, αφού για πολλά χρόνια το δημητριακό είχε εξαφανιστεί από τη χώρα.
Στις αρχές της δεκαετίας του 30, ένας νόμος για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία απαγόρευσε όχι μόνο την καλλιέργεια της ζέας στο εσωτερικό της χώρας, αλλά ακόμη και το να αναφέρεται ως όρος στα λεξικά.

Όπως ήταν λοιπόν αναμενόμενο με το πέρασμα των χρόνων, το δημητριακό ξεχάστηκε, ενώ οι μετέπειτα γενιές δεν έμαθαν καν την ύπαρξή του. Οι Έλληνες στερήθηκαν έτσι για πολλά χρόνια ένα πολύτιμο αγαθό, το οποίο βέβαια άλλες χώρες συνέχιζαν να καλλιεργούν και να απολαμβάνουν. Πολλές θεωρίες συνωμοσίας έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί γύρω από αυτή την εξαφάνιση. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι πως το δημητριακό τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει αργά και σταθερά να επανέρχεται στη χώρα, ενώ το μόνο που μένει είναι να εξοικειωθούμε μαζί του και να αρχίσουμε να το χρησιμοποιούμε.
Γιατί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήταν τόσο έξυπνοι; Η απάντηση για πολλούς είναι μια και στηρίζεται στις αρχές που έθεσε ο
πατέρας της Ιατρικής ο Ιπποκράτης, που έλεγε «νους υγιής εν σώματι υγιεί» και «φάρμακο σου είναι η τροφή σου».
Στηριζόμενη σε αυτές τις ρήσεις, η κ. Δήμητρα Τυλλιανάκη, χειρουργός οδοντίατρος, αν και ξεκίνησε από την κλασική ιατρική, στην πορεία ασχολήθηκε και με την ομοιοπαθητική αλλά και τη διεξοδική μελέτη των διατροφικών συνηθειών στις εποχές του Ιπποκράτη και του Πυθαγόρα.
Ο λόγος που το έκανε ήταν για να απαντήσει σε ένα ερώτημα που τη βασάνιζε έντονα. «Γιατί παρά την εξέλιξη της επιστήμης θερίζουν οι ασθένειες; Ο καρκίνος, τα καρδιοεγκεφαλικά και τα αυτοάνοσα νοσήματα;» Ψάχνοντας τις απαντήσεις άρχισε να αμφισβητεί τη θεραπεία μόνο με φάρμακα και στάθηκε στην ολιστική αντιμετώπιση του ανθρώπου. Μάλιστα η ίδια αν και μαραθωνοδρόμος, διαπίστωσε ότι παρά τον υγιεινό τρόπο ζωής της, έκανε και λάθη, που δε γνώριζε.
Ένα από αυτά... κατανάλωνε ψωμί και μακαρόνια, κατανάλωνε δηλαδή σιτάρι. Και τί το «κακό» έχει το σιτάρι; Γλουτένη. Μια ουσία που βρίσκεται παντού στη σύγχρονη διατροφή και κρατάει σε «υπνηλία» τον εγκέφαλο. Οι αρχαίοι, σιτάρι δεν έβαζαν στο στόμα τους. Διότι δεν υπήρχε. Καλλιεργούσαν το δημητριακό Ζέα, πλούσιο σε μαγνήσιο που θεωρείται η τροφή του εγκεφάλου.
«Πριν ασχοληθώ με τη μελέτη της Ιπποκράτειας διατροφής, νόμιζα ότι έκανα καλή διατροφή, αλλά δεν έκανα. Κατανάλωνα ψωμί και μακαρόνια. Όπως διαπίστωσα στη συνέχεια, στην αρχαιότητα δεν έτρωγαν στάρι. Υπήρχε ένα δημητριακό το «Ζέα» το οποίο είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, «τροφή» του εγκεφάλου. Για αυτό και οι προγονοί μας ήταν έξυπνοι. Υπάρχει μεγάλη πιθανότατα αυτό να οφείλεται στο ότι δεν έτρωγαν στάρι που έχει γλουτένη, ουσία που συγκολλάει τις νευρικές απολήξεις και δεν αφήνει τον εγκέφαλο να σκεφτεί ελεύθερα και να δημιουργήσει.
Μια άλλη ουσία που έχει το συγκεκριμένο δημητριακό είναι το αμινοξύ Λυσίνη το οποίο ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει ελάχιστη γλουτένη».
Η κ. Τυλλιανάκη ζυμώνει το ψωμί της με Ζέα και φτιάχνει και τα μακαρόνια της από το ίδιο δημητριακό. Είναι σούπερ τροφή και δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα για να χορτάσει ο οργανισμός. Η καλλιέργεια του απαγορεύτηκε στις αρχές του 20ου αιώνα.
«Καλλιεργούνταν στην Ελλάδα και απαγορεύτηκε αιφνιδιαστικά - άγνωστο γιατί. Το έχουν οι Γερμανοί και το εξάγουν. Είναι πανάκριβο κοστίζει 6,5 ευρώ το κιλό!»
Η ίδια συνιστά στους καταναλωτές να καταναλώνουν τροφές που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, διότι όλες οι βιταμίνες βρίσκονται στον φλοιό.
«Βγάζουν το φλοιό των τροφίμων και στη συνέχεια οι βιταμίνες γίνονται συμπληρώματα διατροφής».
Όσον αφορά στην κατανάλωση κρέατος αυτή ήταν ελάχιστη και μόνο όταν το άτομο ήταν υγιές. Όταν υπήρχε κάποια ασθένεια δεν καταναλωνόταν κρέας.
Τι είναι η Ζέα; Το αρχαιότερο ίσως δημητριακό και βασικό συστατικό της διατροφής των αρχαίων. Αναφέρεται και ως Ζειά, βρίζα, όλυρα, Emmer και ορισμένες φορές συγχέεται με το ασπροσίτι (γερμαν. Dinkel), ή τη Σίκαλη, ή ακόμα και με το καλαμπόκι, μια και η λέξη Zea (Zea mais) είναι η επιστημονική ονομασία του αραβοσίτου.
Η θρεπτική του αξία είναι αδιαμφισβήτητη, άλλωστε δεν είναι τυχαίο που η ετυμολογία της λέξης “ζείδωρος” (αυτός που δωρίζει ζωή) προέρχεται απο αυτό το δημητριακό. Αυτό άλλωστε είναι και το κύριο ζητούμενο της “βελτίωσης” των σιτηρών.
Ζει (ζειαί (πληθυντικός του ζειά)) + δώρος (δώρον) [Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας/ Γεώργιος Δ. Μπαμπινιώτης, Αθήνα, Κέντρο Λεξικολογίας, 1998].
(Ζειά + δωρέομαι) δωρούμενος (δίδων, παράγων) ζειάς [Λεξικόν Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης/ Ιωάννου Δρ. Σταματάκου, Αθήνα, Βιβλιοπρομηθευτική, 1994].
Μετά απο μακρόχρονη λησμονιά, οι νεότεροι επιστήμονες το “ανακάλυψαν” ξανά και κυρίως μετά τις έρευνες του Άγγλου Allen. Η ζέα είναι δημητριακό που περιέχει 40% μαγνήσιο επιπλέον των άλλων δημητριακών. Το συστατικό αυτό βοηθά στην αντιμετώπιση των κραμπών που εμφανίζονται συνήθως μετά απο πολύωρη ποδηλασία. Είναι σημαντική οχι μόνο για τις ίνες και τα μέταλλα που περιέχει αλλά κυρίως για το μαγνήσιο που ενεργοποιεί τις ενζυματικές διαδικασίες του μεταβολισμού. Αποκαλείται μαγνήτης της Ζωής. Το ποσοστό του αμινοξέος λυσίνη (Lycin) που περιέχει είναι το συστατικό των πρωτεϊνών που αυξάνει την πεπτικότητα τους, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι το βασικό στοιχείο στην βιοχημική λειτουργία του εγκεφάλου.
Βοηθάει στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών (Ca, Mg κ.α.).
Καταστέλλει τις φλεγμονές που χρονίζουν στον οργανισμό και καταστρέφουν τα υγιή κύτταρα.
Καταστέλλει τα ένζυμα του καρκινικού κυττάρου (εμποδίζει την ανάπτυξη και μετάσταση του καρκίνου).
Ο Γαληνός (γιατρός κατά τον 2ο αι. π.Χ.) αναφέρει την όλυρα ως το τρίτο σε θρεπτική αξία δημητριακό μετά το κριθάρι και το σιτάρι, ενώ όπως μας πληροφορεί ο Διοσκουρίδης (1ος αι. μ.Χ.) στην εποχή του ήταν διαδεδομένη μια πανάρχαια συνήθεια των Ελλήνων και των Ρωμαίων: η μίξη χονδροαλεσμένων κόκκων ζέας και σιταριού, που λεγόταν “κρίμνον”, και το οποίο ήταν ένα παχύρρευστο θρεπτικό ρόφημα που ονομαζόταν “πολτός” (χυλός).
Η Ζέα εξαφανίστηκε “μυστηριωδώς” απο τη διατροφή μας. Το 1928 η καλλιέργειά της άρχισε να απαγορεύεται σταδιακά και μέχρι το 1932 καταργήθηκε τελείως στην Ελλάδα. Η λέξη Ζειά, Ζέα κτλ εξαφανίστηκε ακόμα και απο τα λεξικά. Η Ζέα υποβιβάστηκε σε ζωοτροφή. Οι λόγοι δεν είναι σαφείς. Το γιατί παραμένει αδιευκρίνιστο. Το σιτάρι είναι πιο ανταποδοτική καλλιέργεια, αλλά λιγότερο ωφέλιμο για τον οργανισμό. Ήταν η εισαγωγή των αλεύρων σίτου; Ήταν το οικονομικό συμφέρον ή κάτι πιο πολύπλοκο; Στα λεξικά (ελληνικά) ακόμα και σήμερα υπάρχει ως ζωοτροφή.
Αλλά ας το πάρουμε απο την αρχή.
Η ΖΕΑ ( Triticum dicoccum ) είναι ένα απο τα αρχαιότερα δημητριακά που είναι γνωστά στον άνθρωπο.
Δείγματα του βρέθηκαν σε ανασκαφές προϊστορικών οικισμών σε όλο τον Ελληνικό χώρο με παλαιότερο αυτό της Μικράς Ασίας που χρονολογείται 12000 έτη π.Χ.
Ήταν ένα απο τα πρώτα δημητριακά που “εξημέρωσε” ο άνθρωπος και βασικό καλλιεργήσιμο είδος της πρώιμης γεωργίας της Εύφορης Ημισελήνου (Fertile Crescent), δηλαδή της Παλαιστίνης, της Συρίας, του Ευφράτη και του Τίγρη ως τον Περσικό κόλπο. Δείγματα της εκμετάλλευσής του που χρονολογούνται 10.000 χρόνια πριν, έχουν βρεθεί και στην Βόρεια Αφρική.
Ο Όμηρος αναφέρεται στην καλλιέργεια της ζέας στην Λακωνική πεδιάδα “πυροί τε ζειαί τ’ ήδ’ εύρυφανές κρί λευκόν”.
Δέσποζε μέχρι τις αρχές των ιστορικών χρόνων μεταξύ των δημητριακών. Με το πέρασμα του χρόνου επιλέχθηκαν πιο αποδοτικές και πιο εύκολες καλλιέργειες δημητριακών, όπως το σιτάρι και το ρύζι. Έτσι η καλλιέργεια της Ζέας είχε σχεδόν εξαφανισθεί...
Για χιλιάδες χρόνια παρέμενε το κυριότερο δημητριακό της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Μετέπειτα αντικαταστάθηκε απο το Triticum turgidum (Durum) το οποίο πιθανά να δημιουργήθηκε απο το Triticum dicoccum με μετάλλαξη. Οι αγρότες προτίμησαν το νέο αυτό δημητριακό λόγω του ότι ο σπόρος αποχωριζόταν απο το φλοιό με μεγαλύτερη ευκολία. Το δημητριακό Triticum dicoccum ή αλλιώς Emmer ή aja όπως ονομάζεται στην Αφρική, έφτασε στην Αιθιοπία πριν απο 5.000 ή και περισσότερα χρόνια και έχει επιζήσει μέχρι τις μέρες μας. Έχει επιζήσει επίσης σε μικρής κλίμακας παραγωγή και στην (πάλαι ποτέ) Γιουγκοσλαβία, Ινδία, Τουρκία, Γερμανία (Βαυαρία), Γαλλία και αλλού.
Αναφορά στην Παλαιά Διαθήκη: “31 Εκτυπήθησαν δέ το λινάριον και η κρίθη διότι η κρίθη ήτο σταχυωμένη, και το λινάριον καλαμωμένον 32 ο σίτος όμως και η ζέα δεν εκτυπήθησαν, διότι ήσαν όψιμα”. [Έξοδος 9: 31, 32].
Απο βρίζα (όλυρα στο αρχαίο κείμενο) παρασκευαζόταν ψωμί, σε μέρες πείνας, καθώς ήταν είδος σιτηρού δεύτερης σειράς. Αυτό συνέβη κατά την έβδομη πληγή της Αιγύπτου. [Ησαΐας 28:25] Χρησίμευε και ως τροφή των αλόγων, όταν ακόμα δεν είχε ωριμάσει.
Μπορεί την ζέα να την χρησιμοποιούσαν ως τροφή για τα άλογα, αλλά για τους Ρωμαίους ήταν τροφή εκστρατείας. Κατά την Ομηρική εποχή πιθανολογείται ότι η Ζέα χρησιμοποιείτο ως ζωοτροφή. Ο Ηρόδοτος (5ος αι. π.Χ.) αναφέρει ότι οι Αιγύπτιοι παρασκεύαζαν ψωμί αποκλειστικά απο ζέα και περιφρονούσαν το σιτάρι και το κριθάρι. Ο Θεόφραστος (4ος αι. π.Χ.) διακρίνει σαφώς τη ζέα απο την όλυρα, χαρακτηρίζοντας την πρώτη ως το πλέον αποδοτικότερο μεταξύ πολλών άλλων δημητριακών. Σύμφωνα, με τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο και τον Διονύσιο τον Αλικαρνασσέα, η ζειά (όλυρα) είχε καλλιεργηθεί αποκλειστικά ως το μοναδικό δημητριακό απο τους πρώτους Ρωμαίους στην αρχή της ιστορίας τους και αυτό αποδεικνύεται και απο τη χρησιμοποίηση τους σε όλες τις θρησκευτικές τελετές τους.
http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Όταν ο Πλούταρχος μιλούσε για τη δουλεία των οφειλετών!

Ο Πλούταρχος (περ.45μ.Χ.-120) ήταν Έλληνας ιστορικός, βιογράφος και δοκιμιογράφος. Καταγόταν από εύπορη οικογένεια και έλαβε αξιόλογη φιλοσοφική, επιστημονική, ιστορική και φιλολογική μόρφωση. Αναφέρεται ότι σπούδασε στην Ακαδημία των Αθηνών, όπου είχε δάσκαλο τον Αμμώνιο.

Γεννημένος στη μικρή πόλη της Χαιρώνειας, στην Βοιωτία, πιθανώς κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κλαύδιου, ο Μέστριος Πλούταρχος ταξίδεψε πολύ στον μεσογειακό κόσμο της εποχής του και δύο φορές στη Ρώμη. Είχε φίλους Ρωμαίους με ισχυρή επιρροή, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζουν ο Soscius Senecio και ο Fundanus, και οι δύο σημαντικοί Συγκλητικοί, στους οποίους ήταν αφιερωμένα ορισμένα από τα ύστερα κείμενά του.

Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Χαιρώνεια, όπου λέγεται ότι μυήθηκε στα μυστήρια του Απόλλωνα. Ήταν πρεσβύτερος των ιερέων του Απόλλωνα στο Μαντείο των Δελφών, όπου ήταν υπεύθυνος για την ερμηνεία των χρησμών της Πυθίας, αξίωμα που κράτησε για 29 έτη έως τον θάνατό του. Έζησε μια ιδιαίτερα δραστήρια κοινωνική και πολιτική ζωή, κατά τη διάρκεια της οποία παρήγαγε ένα απίστευτο corpus κειμένων, που επιβίωσαν ως την εποχή μας.

"ΟΙ ΣΥΜΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ"

«Ο δανεισμός είναι πράξη υπέρτατης αφροσύνης και μαλθακότητας»! Το είπε ο Πλούταρχος τον 1ο μ.Χ. αιώνα και να που έφθασε η στιγμή να εκτιμηθούν οι λόγοι του.«Εχεις; Μη δανείζεσαι γιατί δεν σου λείπουν. Δεν έχεις; Μη δανείζεσαι γιατί δεν θα ξεπληρώσεις το χρέος σου», προβλέπει ο μεγάλος συγγραφέας της αρχαιότητας και ας βγει κάποιος να αντιπαραθέσει, ότι δεν έχει δίκιο...

Δυσάρεστα επίκαιρο είναι το έργο του «Περί του μη δειν δανείζεσθαι» (από τα Ηθικά), που κυκλοφόρησε σε νέα έκδοση από τη «Νεφέλη» με τον τίτλο «Οι συμφορές του δανεισμού». Γιατί πράγματι, τις συμφορές που συσσωρεύονται στον άνθρωπο, ο οποίος καταφεύγει στο δανεισμό απαριθμεί με τρόπο καυστικό, αυστηρό και καίριο ο Πλούταρχος σ΄αυτό το μικρό κείμενο, που δεν μπορεί να διαβαστεί σήμερα απλώς «εγκυκλοπαιδικά», αφού οι παραλληλίες με τα σύγχρονα τεκταινόμενα παραφυλούν σε κάθε στίχο.

«Οι οφειλέτες είναι δούλοι όλων των δανειστών τους. Είναι δούλοι δούλων αναιδών και βάρβαρων και βάναυσων». Και οι δανειστές «Μετατρέπουν την αγορά σε κολαστήριο για τους δύσμοιρους οφειλέτες, σαν όρνεα τους κατακρεουργούν και τους κατασπαράζουν βυθίζοντας το ράμφος στα σωθικά τους»... λέει κατηγορηματικά ο χαιρωνίτης ρήτορας. Και επιχειρηματολογεί.

Και φέρνει παραδείγματα από την ιστορία της εποχής του, από τους μύθους αλλά και από τα παθήματα των απλών ανθρώπων. Και χιούμορ επιστρατεύει ενίοτε μάλιστα μαύρο! Γιατί το κείμενο _μία ομιλία στην πραγματικότητα_ δεν γράφτηκε τυχαία. Η Αθήνα και οι άλλες ελληνικές πόλεις μαστίζονταν από τις συνέπειες της υπερχρέωσης, όταν ο Πλούταρχος περί το 92 μ. Χ αποφάσισε να μιλήσει μπροστά σε ακροατήριο για τις σοβαρές συνέπειες του δανεισμού.

Σε ποιους ήταν χρεωμένοι τότε οι άνθρωποι; Σε δικούς τους αλλά κυρίως σε ξένους πιστωτές ως επί το πλείστον Ρωμαίους. «... κουβαλώντας μαζί τους σάκους και συμφωνητικά και συμβόλαια σαν δεσμά εναντίον της Ελλάδος, την οργώνουν από πόλη σε πόλη και σπέρνουν χρέη που πολλά βάσανα φέρνουν και πολλούς τόκους, και που δύσκολα ξεριζώνονται ενώ οι βλαστοί τους περικυκλώνουν τις πόλεις, τις εξασθενούν και τελικά τις πνίγουν», λέει παραστατικά ο Πλούταρχος. Και τι προτείνει;

«Φύγε να γλυτώσεις από τον εχθρό και τύραννό σου, τον δανειστή που θίγει την ελευθερία σου, βάζει πωλητήριο στην αξιοπρέπειά σου κι αν δεν του δίνεις, σε ενοχλεί· αν πουλήσεις,ρίχνει την τιμή· αν δεν πουλήσεις σε αναγκάζει· αν τον πας στο δικαστήριο προσπαθεί να επηρεάσει την έκβαση της δίκης· αν του ορκίζεσαι σε προστάζει· αν κρατάς την πόρτα κλειστή στήνεται στο κατώφλι και σου βροντά αδιάκοπα...».

Αλλά ο Πλούταρχος δεν κατακεραυνώνει μόνον τους πιστωτές. Και ας μη βιαστούν οι αναγνώστες του να βγάλουν εύκολα συμπεράσματα κάνοντας βολικούς συσχετισμούς. Δεν φταίει μόνον ο δανειστής. Ευθύνεται πρωστίστως ο δανειζόμενος με την άφρονα συμπεριφορά του και την επιθυμία του για πολυτέλεια και τριφυλή ζωή (μας θυμίζει κάτι αυτό;), φωνάζει ο συγγραφέας. «Διότι χρεωνόμαστε για να πληρώσουμε όχι το ψωμί και το κρασί μας, μα εξοχικές κατοικίες, δούλους, μουλάρια, ανάκλιντρα και τραπεζώματα... ».

Κι αν ο Πλούταρχος κατακεραυνώνει έτσι τους συγχρόνους τους, τι θα έλεγε για... τα εορτοδάνεια και τα δάνεια για καλοκαιρινές διακοπές, που διαφημίζονταν από τις Τράπεζες μέχρι πρότινος βρίσκοντας φυσικά, πολλούς «αγοραστές». Και το αποτέλεσμα ποίο είναι; «Για να διατηρήσουμε την ελευθερία μας ενώ έχουμε συνάψει δάνεια κολακεύουμε ανθρώπους που καταστρέφουν σπιτικά, γινόμαστε σωματοφύλακες τους, τους καλούμε σε γεύματα, τους προσφέρουμε δώρα και τους πληρώνουμε φόρους».

Το γεγονός ότι ένας άνθρωπος ιδιαίτερα χαμηλών τόνων, όπως θεωρείται ο Πλούταρχος από τους μελετητές του είναι τόσο αυστηρός σ΄ αυτό το έργο και δείχνει τόσο πάθος καταδικάζοντας το φαινόμενο του αλόγιστου δανεισμού αφ΄ ενός και της απληστίας και βαναυσότητας των δανειστών από την άλλη είχε οδηγήσει στον παρελθόν στην υπόθεση ότι το έγραψε σε νεαρή ηλικία. Πράγμα λανθασμένο, όπως απέδειξε η σύγχρονη έρευνα.

Η αδυναμία των ανθρώπων να ξεφύγουν από τα δεινά του δανεισμού φαίνεται ότι απασχολούσε πολύ τον μεγάλο βιογράφο της αρχαιότητας. «Ανθρωπος που μπλέκει μια φορά, μένει χρεώστης για πάντα και σαν το άλογο που του έχουν φορέσει χαλινάρι, δέχεται στη ράχη του τον έναν αναβάτη μετά τον άλλον», γράφει.

Στην πρόσφατη έκδοση πάντως, σε μετάφραση και σχόλια της Πολυξένης Παπαπάνου παρατίθεται και το αρχαίο κείμενο για όσους επιθυμούν να πάρουν και την αρχαία γεύση του.



[Πηγή: Μ.Θερμού από Το Βήμα, Σεπτέμβριος 2011]
Διαβάστε περισσότερα.... »
....