Μία προκλητική δήλωση προς τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος μιλώντας σχετικά με την αλληλεγγύη που επέδειξαν οι βόρειες χώρες της Ευρώπης στις χώρες του νότου που επλήγησαν από την κρίση, τόνισε πως οι τελευταίες ξόδευαν χρήματα σε ποτά και γυναίκες.
Ο Ντάισελμπλουμ δέχτηκε σφοδρά πυρά από ευρωβουλευτές εξαιτίας της δήλωσης αυτής, η οποία θεωρήθηκε ως επίθεση στις χώρες του νότου και συγκεκριμένα προς την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ελλάδα.
Οι ευρωβουλευτές τον κάλεσαν να πάρει αποστάσεις από τα σχόλια αυτά, ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ο Ντάισελμπλουμ εμφανίζεται αμετανόητος για τη δήλωσή του και δεν διατίθεται να ζητήσει συγγνώμη παρά τη σφοδρή κριτική.
Η δήλωση που πυροδότησε την επίθεση στον Ολλανδό υπουργός Οικονομικών και πρόεδρο του Eurogroup, την οποία φέρεται, σύμφωνα με σχόλια του ισπανικού τύπου, να είχε κάνει σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα FAZ ήταν η εξής: «Κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, οι χώρες του Βορρά έδειξαν αλληλεγγύη στις χώρες που επηρεάσθηκαν από την κρίση. Ως σοσιαλδημοκράτης, αποδίδω εξαιρετική σημασία στην αλληλεγγύη. Αλλά και αυτοί έχουν υποχρεώσεις. Δεν μπορούν να ξοδεύουν όλα τα χρήματα σε ποτά και γυναίκες και μετά να ζητούν βοήθεια».
Ο Ισπανός ευρωβουλευτής Γκάμπριελ Μάτο χαρακτήρισε τα σχόλια «απολύτως απαράδεκτα» και «προσβολή» στα νότια κράτη μέλη, λέγοντας, μάλιστα ότι ο Ντάισελμπλουμ έχει χάσει την «ουδετερότητά» του ως επικεφαλής του Eurogroup.
Αλλά και ο Ισπανός ευρωβουλευτής, Ερνεστ Ουρτασουν, είπε στον κ. Ντάισελμπλουμ: «Πιστεύω ότι αυτή είναι μία ατυχής δήλωση, μπορεί να είναι αστείο για εσάς, αλλά εγώ διαφωνώ», ενώ τον κάλεσε να πει «αν αυτή είναι η πρώτη σας δήλωση ως υποψήφιος για μία δεύτερη θητεία στην προεδρία του Eurogroup».
Ωστόσο, ο επικεφαλής του Eurogroup υπεραμύνθηκε των ισχυρισμών του, επιμένοντας ότι «αλληλεγγύη» στην Ευρωζώνη σημαίνει ότι όλες οι χώρες πρέπει να εμμένουν στις δεσμεύσεις τους για τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ για το χρέος και τα όρια του ελλείμματος.
Μιλώντας ενώπιον των ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες την Τρίτη, ο Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι: «Η ιδέα ότι όταν γίνομαι αυστηρός με τους κανόνες και τους κανονισμούς και τους παίρνω στα σοβαρά, ότι αυτό αποτελεί επίθεση, είναι ένα τεράστιο λάθος».
Απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε από τους ευρωβουλευτές, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε χαρακτηριστικά: «Μην προσβάλλεστε, δεν πρόκειται για μία χώρα, αλλά για όλες τις χώρες μας. Και η Ολλανδία απέτυχε πριν από κάποια χρόνια να τηρήσει τα συμφωνηθέντα (για τους οικονομικούς κανόνες). Δεν βλέπω μία (σύγκρουση μεταξύ) περιοχών της Ευρωζώνης».
Οι Έλληνες επενδύουν τα χρήματά τους στην αγορά κατοικίας
Το 2014 πάνω από το ένα τέταρτο (27,1 %) του πληθυσμού της ΕΕ-28 ζούσε σε ιδιόκτητη κατοικία για την οποία υπήρχε δάνειο ή υποθήκη σε εκκρεμότητα, ενώ περισσότερο από τα δύο πέμπτα (43,0 %) του πληθυσμού ζούσε σε ιδιόκτητη κατοικία χωρίς δάνειο ούτε υποθήκη. Σ’ αυτό το πλαίσιο, 7 στα 10 (70,1 %) άτομα στην ΕΕ-28 ζούσαν σε ιδιόκτητες κατοικίες, ενώ το 19,1 % ζούσε σε κατοικίες με ενοίκιο στην αγοραία τιμή και το 10,8 % με μειωμένο ενοίκιο ή δωρεάν.
Πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ (βλέπε σχήμα 2) ζούσε σε ιδιόκτητη κατοικία το 2014, ποσοστό το οποίο κυμαίνεται από 52,4 % στη Γερμανία έως 96,1 % στη Ρουμανία.
Σχήμα 2: Κατανομή του πληθυσμού ανά καθεστώς ιδιοκτησίας, 2014
(% του πληθυσμού)
Ως εκ τούτου, σε κανένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν καταγράφηκε ποσοστό ενοικιαστών που ήταν υψηλότερο από το ποσοστό των ατόμων που ζουν σε ιδιόκτητη κατοικία.
Αντίθετα, στην Ελβετία (στοιχεία του 2013), το ποσοστό των ατόμων που ζούσαν σε κατοικίες με ενοίκιο ήταν μεγαλύτερο από το ποσοστό των ατόμων που ζούσαν σε ιδιόκτητες κατοικίες, δεδομένου ότι περίπου το 56,0 % του πληθυσμού ήταν ενοικιαστές.
Στη Σουηδία (61,3 %) και στις Κάτω Χώρες (59,2 %), πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού ζούσε σε ιδιόκτητη κατοικία για την οποία υπήρχε δάνειο ή υποθήκη σε εκκρεμότητα. Το ίδιο ίσχυε επίσης στη Νορβηγία (65,6 %) και στην Ισλανδία (62,9 %) στοιχεία του 2013).
Το 2014 το ποσοστό των ατόμων που ζούσαν σε κατοικίες με ενοίκιο στην αγοραία τιμή ήταν χαμηλότερο από 10,0 % σε 11 κράτη μέλη της ΕΕ (για την Εσθονία στοιχεία του 2013).
Αντίθετα, σχεδόν τα δύο πέμπτα του πληθυσμού στην Γερμανία (39,6 %) ζούσε σε κατοικίες με ενοίκιο στην αγοραία τιμή όπως και σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού στη Δανία (36,6 %), στις Κάτω Χώρες (32,6 %) και στη Σουηδία (30,4 %).
Στην αγοραία τιμή ζούσε επίσης το ένα τέταρτο των κατοίκων της Αυστρίας (27,2 %), και το ένα πέμπτο ή περισσότερο στο Λουξεμβούργο (22,0 %) και στην Ελλάδα (20,0 %).
Το ποσοστό του πληθυσμού που ζούσε σε κατοικίες με ενοίκιο στην αγοραία τιμή ήταν ακόμη υψηλότερο στην Ελβετία, όπου έφθανε το 51,8 % (στοιχεία του 2013).
Το ποσοστό του πληθυσμού που ζούσε σε κατοικία με μειωμένο ενοίκιο ή δωρεάν ήταν μικρότερο του 20,0 % σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Ελλάδα
Η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στην μέση (πίνακας 5) με το ποσοστό των ιδιόκτητων κατοικιών το 2014 να κυμαίνεται στο 74%. Ωστόσο από το ποσοστό αυτό, για το 16% περίπου υπήρχε δάνειο ή υποθήκη. Το υπόλοιπο 58% περίπου του πληθυσμού ζούσε σε ιδιόκτητη κατοικία απαλλαγμένη από κάθε βάρος.
Πίνακας 5
Συνολικό ποσοστό κατοίκων που διατηρούσε ιδιόκτητη κατοικία (με ή χωρίς δάνειο ή υποθήκη).
Με όλα τα παραπάνω, κύριε Ντάισελμπλουμ, του κόμματος που δεν υπάρχει πια στην Ολλανδία, οι χώρες της Νότιας Ευρώπης , επένδυαν τα χρήματά τους , στην αγορά μιας κατοικίας, στο κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας, που έλεγαν οι γονείς μας.
Στο κεραμίδι, που τώρα λόγω των επιβαλλόμενων φόρων (ΕΝΦΙΑ, φόρος κληρονομιάς, κτλ) θέλετε να μας το πάρετε.
Πηγή
www.cnn.gr
https://diulistirio.blogspot.gr