Διυλιστήριο: 10/17/19
ροη αναρτησεων

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Γαλλικό «μπλόκο» στην ένταξη των Σκοπίων και Αλβανίας στην ΕΕ



Εμφατικό «όχι» στην έναρξη ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας είπαν οι υπουργοί εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Εμφατικό «όχι» στην έναρξη ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας είπαν οι υπουργοί εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρει τόσο το Bloomberg, όσο και το Associated Press το «φρένο» μπήκε μετά από ενστάσεις της Γαλλίας και της Ολλανδίας. Σημειώνεται μάλιστα, πως το Παρίσι, είχε εκφράσει την αντίθεσή του εδώ και μέρες.

Το θέμα παραπέμπεται στη Σύνοδο Κορυφής, όπου όμως οι ηγέτες θα συζητήσουν γενικότερα για το θέμα.

Οι δύο χώρες επέμεναν να αναθεωρηθεί πλήρως το σύστημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με υποψήφια κράτη, αλλά και ο τρόπος πιστοποίησης και παρακολούθησης μεταρρυθμίσεων.
«Εκείνες έκαναν αυτά που έπρεπε, εμείς όχι»


«Η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία έκαναν αυτά που έπρεπε να κάνουν. Εμείς όχι», είπε εμφανώς απογοητευμένος ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν.

«Αν δεν μπορούμε εμείς, υπάρχουν άλλες δυνάμεις που ενδιαφέρονται για την περιοχή» συμπλήρωσε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι ηγέτες θα αντιληφθούν την πολιτική σημασία ενός θετικού μηνύματος σε αυτές τις χώρες που έχουν προχωρήσει σε «επίπονες μεταρρυθμίσεις».

«Η θέση της φινλανδικής προεδρίας ήταν θετική και για τις δύο χώρες, αλλά κάποια κράτη μέλη, ιδιαίτερα ένα ήταν αρνητικά. Εξετάσαμε όλες τις πιθανές δυνατότητες, για να στείλουμε ένα θετικό μήνυμα. Μία από αυτές ήταν η αποσύνδεση Αλβανίας- Βόρειας Μακεδονίας. Ούτε αυτό ήταν εφικτό. Οι ηγέτες θα το συζητήσουν την Πέμπτη σε πολιτικό επίπεδο» δήλωσε η Φινλανδή υπουργός.
«Μπλόκο από Γαλλία και Ολλανδία»


Η Γαλλία από την αρχή ήταν αρνητική στη διεύρυνση ειδικά της Αλβανίας, αλλά και της Βόρειας Μακεδονίας. Για την Αλβανία, το βασικό επιχείρημα αφορούσε τη διαφθορά, ωστόσο καθόλου τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος αριθμός αιτούντων άσυλο στη Γαλλία προέρχονται από την Αλβανία.

Για τη Βόρεια Μακεδονία, η Γαλλία προέβαλε επιχειρήματα για θέματα νόμου και εσωτερικών μεταρρυθμίσεων. Στην πραγματικότητα, το Παρίσι διεκδικεί αλλαγή του πλαισίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Αρνητική ήταν και η Ολλανδία, αλλά και η Ιταλία, για διαφορετικούς λόγους. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ιταλία και η Γαλλία διαφώνησαν και με την αποσύνδεση των δύο φακέλων Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας. Και αυτή η απόφαση παραπέμφθηκε για τους ηγέτες.

Η Γαλλία και η Ολλανδία υποστήριξαν ότι πρέπει να εξεταστεί το αν και κατά πόσο οι δύο χώρες όντως πληρούν τα κριτήρια του Κράτους Δικαίου, μετά από αναφορές για συγκεκριμένες υπαναχωρήσεις, ειδικά στην περίπτωση της Αλβανίας.
«Η Κομισιόν είχε δώσει το οκ»

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική έκθεση της Κομισιόν συνιστούσε στο Συμβούλιο το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων.

Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνέταξε την περασμένη εβδομάδα μαζί με άλλους σημαντικούς αξιωματούχους της ΕΕ μια επιστολή στην οποία υποστηρίζει την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με τις δύο βαλκανικές χώρες.

Τα Τίρανα και τα Σκόπια έκαναν «αυτά που τους ζητήσαμε να κάνουν» καταβάλλοντας σημαντικές προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις, αναφερόταν στην επιστολή, που δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Όμως η Γαλλία βλέπει τα πράγματα διαφορετικά, είπαν στο Γερμανικό Πρακτορείο διπλωμάτες χθες, Δευτέρα, το βράδυ, έπειτα από μια ειδική συνάντηση στο Λουξεμβούργο πριν από τη σημερινή συνεδρίαση, παρόλο που είναι απομονωμένη στη θέση της αυτή.

Η Φινλανδία, η οποία προεδρεύει της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, τάχθηκε σήμερα το πρωί υπέρ της έναρξης της ενταξιακής διαδικασίας.

Πηγή www.in.gr

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Μητσοτάκης : «Είμαι προϊόν της ελίτ, αλλά δούλεψα πάρα πολύ σκληρά για να φτάσω εδώ»



«Έχω τεράστιο σεβασμό στους ανθρώπους οι οποίοι ξεκινούν χωρίς πολλά εφόδια και φτάνουν ψηλά»

Αφού αναφέρθηκε στα παιδιά του, τη σύζυγό του, αλλά και στους γονείς του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις μεγάλες ευκαιρίες που είχε στη ζωή του ως γόνος μεγάλης πολιτικής οικογένειας, στη συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας στον ΑΝΤ1.

«Είμαι -θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς- ένα προϊόν αυτού του οποίου αποκαλεί κάποιος «ελίτ», για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, έτσι όπως κάποιοι θέλουν να με παρουσιάσουν», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε σχετικά με αυτό:

«Πρώτον, πράγματι είχα ευκαιρίες. Δούλεψα πάρα πολύ σκληρά για να μπορέσω να φτάσω εδώ που έφτασα. Μπήκα στο Harvard, αποφοίτησα αριστούχος. Δεν νομίζω ότι πιστεύει κανείς ότι σε ένα σκληρά αξιοκρατικό αμερικάνικο Πανεπιστήμιο αποφοιτεί κανείς αριστούχος επειδή έχει ένα όνομα αναγνωρίσιμο στην Ελλάδα. Ένας από τους λόγους που αισθάνθηκα την ανάγκη να φύγω από την Ελλάδα στα 18 μου ήταν γιατί ακριβώς ήξερα ότι πάντα στην Ελλάδα θα με έβλεπαν μέσα από έναν παραμορφωτικό φακό, είτε πολύ ευνοϊκά, είτε ενδεχομένως πολύ αρνητικά. Και δεν το ήθελα αυτό. Ήθελα να σταθώ στα πόδια μου, αναγνωρίζοντας απόλυτα όμως ότι είχα περισσότερες ευκαιρίες από αυτές που κάποιος άλλος έχει. Και ο μεγάλος μου αγώνας και η συμμετοχή μου στα κοινά και η μεγάλη μου ευαισθησία είναι ακριβώς για να μπορώ να δώσω ευκαιρίες και σ’ αυτούς οι οποίοι δεν είχαν τα ίδια προνόμια να μπορέσουν να πετύχουν κάτι ανάλογο με αυτό το οποίο μπορεί να πετύχω εγώ».

Ερωτηθείς για το εάν μπορεί κάποιος που προέρχεται από μία ισχυρή και πλούσια πολιτική οικογένεια να νιώσει τις ανάγκες του μέσου ανθρώπου, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:

«Πρέπει κανείς να έχει περάσει καρκίνο για να καταλάβει τον πόνο ενός καρκινοπαθούς ο οποίος περιμένει πέντε ώρες στην ουρά του ΕΟΠΥΥ; Όχι. Η πολιτική δεν απαιτεί να έχουμε βιώσει οι ίδιοι όλα τα προβλήματα τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Θα ήταν αδύνατο εξάλλου να συμβεί αυτό, διότι θα έπρεπε να ταυτιζόμαστε βιωματικά με κάθε πρόβλημα. Αυτό είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο. Απαιτεί όμως μεγάλα αποθέματα ψυχικής ταύτισης με το πρόβλημα του άλλου και αυτό σημαίνει, πολλές φορές, ότι πρέπει να βγούμε από τη ζώνη αυτού που περιγράφεται ως βολικό και να προσπαθούμε να σκεφτούμε τι σημαίνει να ζει κάποιος σήμερα με 500 ή 600 ή 700 ευρώ. Γιατί εμείς δεν ζούμε έτσι. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και ταυτόχρονα απαιτεί και αρκετό ρεαλισμό, ώστε να μπορούμε να θέτουμε προτεραιότητες και να δίνουμε εφαρμόσιμες λύσεις. Η απάντηση λοιπόν είναι ότι δεν αποτελεί προνόμιο ή τεκμήριο κοινωνικής ευαισθησίας η προέλευση κάποιου».

Συνεχίζοντας στην απάντησή του, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι έχει «τεράστιο σεβασμό στους ανθρώπους οι οποίοι ξεκινούν χωρίς πολλά εφόδια και φτάνουν ψηλά» και ότι στο επιτελείο του έχει πολλούς τέτοιους ανθρώπους. «Μερικές φορές πιάνω τον εαυτό μου να κάνω και «διακρίσεις», θετικές διακρίσεις θα τις έλεγε κανείς, υπέρ ανθρώπων οι οποίοι δεν είχαν τα ίδια πλεονεκτήματα με εμένα. Άρα, αν με ρωτήσετε γιατί μπήκα στην πολιτική; Γιατί θέλω τη δύναμη την οποία μπορεί να έχω στα πρώτα μου βήματα, να την αξιοποιήσω έτσι ώστε να δημιουργήσω ένα περιβάλλον όσο το δυνατόν πιο ίσων ευκαιριών. Και όταν μιλάω για ίσες ευκαιρίες, μιλάω πάνω απ’ όλα για την Παιδεία. Μιλάω πάνω απ’ όλα για την εκπαίδευση. Λέω για τη δυνατότητα ένα παιδί το οποίο προέρχεται από μία πιο φτωχή, από μία ενδεχομένως οικογένεια με περισσότερα προβλήματα, να έχει πρόσβαση σε μία ποιοτική δημόσια εκπαίδευση ,να αποκτήσει γνώσεις, δεξιότητες και κατάρτιση, ώστε να μπορέσει να αποκτήσει τα εφόδια εκείνα, αν δουλέψει σκληρά -γιατί για αυτό κανένα κράτος δεν μπορεί να μεριμνήσει- τότε να μπορεί να έχει πιθανότητες μεγάλες να πετύχει στη ζωή του», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Το σχετικό απόσπασμα:


Διαβάστε περισσότερα.... »
....