Διυλιστήριο: 05/17/17
ροη αναρτησεων

Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Οι Κύπριοι των ΗΠΑ βραβεύουν τον Νίκο Κοτζιά για τη σθεναρή στάση του στο Κυπριακό


Μια σημαντική τιμητική αναγνώριση για τη στάση του στο Κυπριακό έλαβε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, από τον απόδημο κυπριακό ελληνισμό των ΗΠΑ. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής τον ενημέρωσε, με επιστολή του, ότι αποφάσισε να του απονείμει βραβείο για την «αμέριστη συμπαράστασή του στην εθνική προσπάθεια για εξεύρεση δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα, καθώς επίσης και την σημαντική συμβολή του στις κρίσιμες στιγμές των διαπραγματεύσεων». 

Η τιμητική διάκριση στον κ. Κοτζιά έρχεται να επιβεβαιώσει τη μεγάλη εκτίμηση και την αναγνώριση της συνολικής προσπάθειας του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην επίλυση του Κυπριακού από τον Κυπριακό Ελληνισμό, αλλά και να δώσει απάντηση σε όσους επιχείρησαν να τον “χτυπήσουν” για την αταλάντευτη στάση του. 

Η απονομή του βραβείου, όπως αναφέρεται στην επιστολή, θα λάβει χώρα στις 21 Σεπτεμβρίου 2017, στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια του δείπνου της ομοσπονδίας, της οποίας επίτιμοι πρόεδροι είναι ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. 

Η Federation of Cypriots American Organizations (FCAO) είναι τριτοβάθμια οργάνωση που εκπροσωπεί 23 ελληνοκυπριακά σωματεία στις ΗΠΑ και έχει στόχο τη διατήρηση και προβολή της ελληνικής κυπριακής κληρονομιάς στις ΗΠΑ, την εδραίωση στενών δεσμών μεταξύ των δυο λαών, ΗΠΑ και Κύπρου, μέσω κοινωνικών, πολιτιστικών, εκπαιδευτικών, φιλανθρωπικών και άλλων ανταλλαγών, αλλά και την επανένωση της διχοτομημένης Κύπρου και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων. 

Το βραβείο της Ομοσπονδίας απονέμεται κάθε χρόνο σε διακεκριμένα άτομα, υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δημοκρατικών ιδεωδών και των ατόμων που διέπρεψαν στην παιδεία και τις επιστήμες. 

Ακολουθεί η επιστολή της Ομοσπονδίας προς τον κ. Κοτζιά με ημερομηνία την 5η Μαΐου 2017: 

“Αξιότιμε κύριε υπουργέ, 

Με ιδιαίτερη χαρά σας πληροφορούμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Oμοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, αποφάσισε να σας τιμήσει για την αμέριστη συμπαράσταση σας στην εθνική προσπάθεια για εξεύρεση δίκαιης λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα, καθώς επίσης και τη σημαντική συμβολή σας στις κρίσιμες στιγμές των διαπραγματεύσεων. 

Η τιμητική διάκριση θα σας αποδοθεί 21 Σεπτεμβρίου 2017, κατά τη διάρκεια του ετήσιου δείπνου της Ομοσπονδίας, στο οποίο επίτιμοι πρόεδροι είναι ο Σεβασμιότατος αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος και ο εξοχότατος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης. 

Η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής (FCAO) είναι τριτοβάθμια οργάνωση που εκπροσωπεί 23 ελληνοκυπριακά σωματεία στις ΗΠΑ. Στόχος μας είναι η διατήρηση και προβολή της ελληνικής κυπριακής κληρονομιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες, η εδραίωση στενών δεσμών μεταξύ των δύο λαών, ΗΠΑ και Κύπρου, μέσω κοινωνικών, πολιτιστικών, εκπαιδευτικών, φιλανθρωπικών και άλλων ανταλλαγών, αλλά και η επανένωση της διχοτομημένης Κύπρου και η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων. 

Το βραβείο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής απονέμεται κάθε χρόνο σε διακεκριμένα άτομα, υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δημοκρατικών ιδεωδών και των ατόμων που διέπρεψαν στην παιδεία και στις επιστήμες. Αποδέκτες υπήρξαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Νότιας Καλιφόρνιας Δρ. Χρυσόστομος Νικίας, ο Γερουσιαστής Chuck Schumer, o Σεβασμιότατος αΑρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωσταντίνος Καραμανλής, ο Αερουσιαστής Robert Menendez, o πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden και πολλών άλλων. 

Η θετική σας ανταπόκριση στην πρόσκληση μας θα ήταν ιδιαίτερη τιμή για τον Απόδημο Κυπριακό Ελληνισμό και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε την χαρά να σας υποδεχτούμε το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. Με εκτίμηση, ο πρόεδρος, Κυριάκος Παπαστυλιανού”. 

17/05/2017 10:03 Σοφία Αραβοπούλου, ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα, Greece

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Απορρίπτονται οι τουρκικοί ισχυρισμοί για ΑΟΖ: Επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ η επιστολή Κορνηλίου


Κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, επιστολή του μονίμου αντιπροσώπου της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβη Κορνήλιου Κορνηλίου, με την οποία απαντώνται οι τουρκικές αιτιάσεις αναφορικά με το τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, οι οποίες περιέχονταν σε επιστολές του Τούρκου πρέσβη Σινιρλίογλου, στις 12 και στις 28 Απριλίου. 

«Το άρθρο 121 παράγραφος 2 της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας προβλέπει ρητά ότι τα νησιά έχουν δικαίωμα σε χωρικά ύδατα, παρακείμενη ζώνη, υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική οικονομική ζώνη. Το δικαίωμα αυτό έχει καθιερωθεί ως εθιμικό διεθνές δίκαιο και ως τέτοιο ισχύει και για τα κράτη που δεν είναι μέρη της Σύμβασης, όπως η Τουρκία», αναφέρει η επιστολή του πρέσβη Κορνήλιου Κορνηλίου. Στην οποία τονίζεται ότι οι τουρκικές αξιώσεις που περιγράφονται στις προαναφερθείσες επιστολές «αφήνουν την Κύπρο χωρίς υφαλοκρηπίδα και / ή αποκλειστική οικονομική ζώνη στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32 ° 16`18 “E, παραβλέποντας το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε θαλάσσιες ζώνες στα δυτικά της νήσου Κύπρου». 

Σημειώνεται από τον κ. Κορνηλίου, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κήρυξε αποκλειστική οικονομική ζώνη το 2004 και έχει εγγενή δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, ενώ τα εξωτερικά όρια και των δύο ζωνών είναι η μέση γραμμή με τα απέναντι κράτη, εν αναμονή συμφωνίας για το αντίθετο. Και υπενθυμίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπογράψει αποκλειστικές συμφωνίες οριοθέτησης οικονομικής ζώνης με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ, στη βάση της διάμεσης γραμμής. 

Σε σχέση με το τεμάχιο 6, ο Κύπριος μόνιμος αντιπρόσωπος αναφέρει ότι «η υπεράκτια εξερεύνηση που δηλώνεται και χορηγείται από την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι αναμφισβήτητα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη / υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, σε θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Κύπρου και έχει ήδη οριοθετηθεί, σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου, μεταξύ των αντιστοίχων παράκτιων κρατών, δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, με συμφωνία αποκλειστικής οριοθέτησης οικονομικής ζώνης (2003). Η εξερεύνηση ή / και εκμετάλλευση του τεμαχίου 6 αποτελεί αποκλειστικό κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και δεν επηρεάζει τα δικαιώματα οποιουδήποτε τρίτου κράτους, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας». 

Με βάση όλα τα πιο πάνω, ο Κύπριος μόνιμος αντιπρόσωπος χαρακτηρίζει «νομικώς αβάσιμους» και πέραν κάθε ευλόγου γεωγραφικού ορίου τους τουρκικούς ισχυρισμούς. 

«Η Κυπριακή Δημοκρατία, καταλήγει η επιστολή, επαναλαμβάνει ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση παραμένει αποφασισμένη να υποστηρίξει και να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα για τη διερεύνηση και αξιοποίηση των φυσικών της πόρων στην υφαλοκρηπίδα και στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη, χρησιμοποιώντας όλα τα ειρηνικά μέσα που έχει στη διάθεσή της, με καλή πίστη και εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου». 

Να σημειωθεί ότι χθες κυκλοφόρησε επίσης ως επίσημο έγγραφο της γενικής συνέλευσης και του Σ.Α. του ΟΗΕ, επιστολή του Τούρκου μονίμου αντιπροσώπου πρέσβη Φεριντούν Σινιρλίογλου, με ημερομηνία 2 Μαΐου, στην οποία επισυνάπτεται επιστολή το εκπροσώπου του ψευδοκράτους Μεχμέτ Ντανά, ως απάντηση της επιστολής της Κύπρου, με τον μηνιαίο κατάλογο των τουρκικών παραβιάσεως του θαλάσσιου και εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η επιστολή Ντανά περιέχει πανομοιότυπες απαντήσεις με προηγούμενες. 

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΖΟΥΠΑΝΙΩΤΗΣ, ΚΥΠΕ, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Πηγή:  mignatiou.com

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

"Φράουλες και αίμα". Μία επέτειος..

     Στις ΗΠΑ στα μέσα της δεκαετίας του '60 οι φοιτητές πρωταγωνιστούν στο κίνημα ενάντια στον πόλεμο του Bιετνάμ.
Tον Aπρίλιο του '68 καταλαμβάνουν το πανεπιστήμιο της Kολούμπια στη Nέα Yόρκη, εκφράζοντας την ολοκληρωτική απόρριψη του ιμπεριαλισμού των HΠA.
Παλεύουν ενάντια στα κέντρα κατάταξης στο στρατό που λειτουργούν στο εσωτερικό του πανεπιστημίου και στις φυλετικές διακρίσεις, ενώ κύριο πεδίο δράσης τους γίνεται ο αγώνας ενάντια στο σύστημα και το ρόλο της εκπαίδευσης.
Το κίνημα καταπνίγεται δύο μήνες μετά στο
πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ στο Σαν Φραντσίσκο, όταν στις 15 Μαϊου οι φοιτητές που έχουν καταλάβει πριν το κτήριο συγκρούονται σε παράταξη με την αστυνομία,
..η οποία πυροβολεί εναντίον του άοπλου πλήθους. Αίμα.

Σε εμάς, εδώ, το κίνημα της Πλατείας, οι Αγανακτισμένοι, και ο υπόλοιπος λαός που το 2011 και το 2012 επιχείρησε να εναντιωθεί στην νέα αποικιοκρατία και στην κατάλυση κράτους-δημοκρατίας-Συντάγματος,
..και αφού έφαγε τόνους χημικά και ξύλο από το κράτος και το παρακράτος του συστήματος, υποχώρησε για να αντεπιτεθεί δυό χρόνια μετά στην κάλπη του Ιανουαρίου του 2015 στέλνοντας στην εξουσία κάποιους που έλπιζε πως θα βάλουν τα πράγματα σε μία αποδεκτή-δημοκρατική τάξη.
Η έκτοτε προδοσία των ντεμέκ αριστερούληδων, που συνεχίζεται και κορυφώνεται αυτές τις μέρες με την εν ψυχρώ ψήφιση τέταρτου μνημονίου μέτρων εναντίον του λαού και της Συνταγματικής τάξης,
..πυροβόλησε κάθε ελπίδα και εμπιστοσύνη του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού προς το πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Παρ' όλα αυτά η ελπίδα πράγματι πεθαίνει τελευταία, όπως λέει ο λαός. Τελευταία -εννοείται- από αυτόν που ελπίζει. Τελευταία -εννοείται- μέχρι να σκοτώσουν και τον τελευταίο που ελπίζει.
Αυτό συνάγεται από το τέλος του συγκλονιστικού άρθρου-έρευνα του τελευταίου τεύχους του περιοδικού UNFOLLOW με τίτλο: " Οι γενιές της κρίσης: Επτά χρόνια καταστροφής ".
( Το blog παροτρύνει θερμά όλους -κάτι που δεν κάνει συχνά- να διαβάσουν αυτό το άρθρο.
Εκεί θα βρεί κανείς μέσα από τα μάτια, τις σκέψεις και τα λόγια του πιό άμαχου πληθυσμού που είναι τα παιδιά,
..γιατί όλοι αυτοί οι μνημονιακοί πολιτικοί πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες και καθάρματα, έχοντας επιτελέσει έργο οιονεί γενοκτονίας για όφελος κάποιων ξένων συμφερόντων,
..και προφανώς και δικό τους. )
Στο τέλος λοιπόν αυτού του άρθρου αναφέρεται πως η έρευνα μεταξύ των νέων από 18 έως 35 και 40 ετών,
..έδειξε πως το 67% από αυτούς θα συμμετείχε ενεργά σε μία εξέγερση εναντίον της κυβέρνησης.
( προφανώς όχι μόνον εναντίον αυτής της κυβέρνησης γιατί δεν τους αρέσουν οι μούρες τους, αλλά και κάθε κυβέρνησης-φερέφωνο των τοκογλύφων "εταίρων" που δρα πιά ανοικτά εναντίον της κοινωνίας και του λαού.)

Εάν η έρευνα είναι σωστή και έχει βάση, τότε φαίνεται πως το μούδιασμα απ' την "αριστερή" προδοσία τελειώνει,
..και οι νέοι (τουλάχιστον) τείνουν να ξαναβρούν τα χαμένα αντανακλαστικά που οφείλουν να έχουν ως νέοι.
Μένει να διαπιστωθεί και στην πράξη.
Με την προειδοποίηση βέβαια πως απ΄ το 1968 και ως σήμερα το σύστημα παραμένει ίδια βίαιο και πιό βίαιο ακόμη στις αντιδράσεις του όταν νοιώσει πως κινδυνεύει.

Οι κοινωνικές επαναστάσεις είναι πάντα πολύ επικίνδυνες για τους επαναστάτες.
Είναι όμως ακόμα πιό επικίνδυνες,
..για το σύστημα!..


Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

«Βόμβα» από φορέα της ΕΕ - Ζητά από την κυβέρνηση δικαστική ασυλία για τον Ανδρέα Γεωργίου



Νομοθετική πρωτοβουλία το ταχύτερο δυνατόν, με την οποία θα προστατεύεται ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας) Ανδρέας Γεωργίου από δικαστικές διώξεις, ζητά από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλευτικού Φορέα για τη Στατιστική Διακυβέρνηση (European Statistical Governance Advisory Board, ESGAB) Μάρτι Χετεμάκι.

«Θα ήμουν πολύ ευγνώμων, εάν θα μπορούσατε να με πληροφορήσετε το ταχύτερο δυνατόν, ποια μέτρα πρόκειται να πάρετε για να αντιμετωπίσετε τις υποθέσεις», αναφέρει η επιστολή, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, που έχει γνώση του περιεχομένου της.

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού φορέα σημειώνει στην επιστολή του ότι οι διώξεις κατά του Γεωργίου και δύο ανώτατων πρώην υπαλλήλων της ΕΛΣΤΑΤ έχουν «ένα σαφές πολιτικό πλαίσιο». Είναι «παράδοξο», προσθέτει ότι ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ πρέπει να λογοδοτήσει δικαστικά, ενώ αυτοί που συγκάλυπταν επί χρόνια το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν έχουν υποστεί κυρώσεις.

Ο φορέας που έχει την έδρα του στο Λουξεμβούργο, αναφέρει: «Ενώ ασκήθηκαν δικαστικές διώξεις κατά τριών πρώην υπαλλήλων, που σύμφωνα με την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εφάρμοσαν σωστά τους ευρωπαϊκούς στατιστικούς κανόνες, δεν ασκήθηκαν παραδόξως νομικά μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης εναντίον εκείνων, που… ήταν υπεύθυνοι για τα λανθασμένα στοιχεία αναφορικά με το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας».

Η εποπτική Αρχή για τη στατιστική διακυβέρνηση σημειώνει ότι οι στατιστικές πρέπει να είναι αληθινές και όχι μέσα άσκησης πολιτικής και ότι για να υπάρχει η εγγύηση αυτή δεν θα πρέπει τα στελέχη των Στατιστικών Υπηρεσιών να λογοδοτούν δικαστικά. «Η ανεξαρτησία των Στατιστικών Αρχών αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο καλής στατιστικής διακυβέρνησης», αναφέρει η ESGAB, προσθέτοντας: «Είναι πολύ σημαντικό, να μπορούν οι υπάλληλοι να λάβουν αποφάσεις, χωρίς να πρέπει να φοβούνται δικαστικές διαδικασίες».


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Μήνυμα της Κομισιόν προς την Τουρκία για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο



Μήνυμα προς την Άγκυρα για τις 141 παραβιάσεις που πραγματοποίησε η Τουρκία στον ελληνικό εναέριο χώρο τη Δευτέρα έστειλε η Κομισιόν μέσω της εκπρόσωπου της, Maja Kocijancic.

Η Ε.Ε. υπογραμμίζει ότι η Τουρκία χρειάζεται να δεσμευτεί απερίφραστα ότι θα τηρήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας και καλεί την Τουρκία να αποφεύγει τις εντάσεις και να απέχει από κάθε απειλή ή ενέργεια που στρέφεται εναντίον ενός κράτους-μέλους ή που βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών».

Επιπλέον, τονίζει την ανάγκη για σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών μελών σε ό,τι αφορά τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο.
Κατά το περασμένο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της 28ης Απριλίου, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι, υπενθύμισε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μία από τις θεμελιώδεις αρχές τις οποίες καλείται να σεβαστεί η Τουρκία ως υποψήφια χώρα», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν , ενώ υπογράμμισε πως θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται οι αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτνίασης.


ΠΗΓΗ: Militaire.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....