Διυλιστήριο: 05/04/15
ροη αναρτησεων

Δευτέρα, 4 Μαΐου 2015

Business Insider: Ο Πούτιν φτιάχνει το δικό του ΔΝΤ


Οι BRICS με επικεφαλής τον Πούτιν αντεπιτίθενται οικονομικά και οδεύουν προς τη δημιουργία ενός αντίπαλου δέοντος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι χώρες οι οποίες συμμετέχουν στο νέο project είναι οι Ρωσία, Κίνα, Βραζιλία, Ινδία και η Νότια Αφρική.

Όπως αναφέρει το Business Insider, η Μόσχα διατίθεται να συμβάλει με 18 δισεκατομμύρια δολάρια στο Ταμείο.Πρόκειται βέβαια για ένα αρκετά μικρότερο ποσό σε σχέση με τα 41 δισεκατομμύρια που έχει υποσχεθεί να δώσει η Κίνα στον οικονομικό φορέα που ιδρύθηκε μετά από τη συμφωνία που είχε υπογραφεί τον Ιούλιο του 2014 στη Βραζιλία.

Ηγετικός ωστόσο αναμένεται να είναι ο ρόλος του Πούτιν.Οι BRICS, σχεδιάζουν την ίδρυση και της δικής τους διεθνούς τράπεζας, με έδρα τη Σανγκάη, προκειμένου να "χτυπήσουν" τη δυτική κυριαρχία στις διεθνείς αγορές."Η συμφωνία για τη δημιουργία του κοινού αποθεματικού ταμείου για τις χώρες τις BRICS επικυρώθηκε", ανέφερε έγγραφο από το Κρεμλίνο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.Ο επίσημος στόχος του Ταμείου, όπως διατυπώνεται από τη συμφωνία, είναι η προστασία των μελών της ομάδας των αναδυόμενων οικονομιών από τις "βραχυπρόθεσμες πιέσεις ρευστότητας" και την προώθηση μεγαλύτερης συνεργασίας μεταξύ των πέντε κρατών.

Η Ρωσία, που έχει υποστεί τεράστιες διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες από το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία, αντιμετωπίζει το Ταμείο ως μία εναλλακτική λύση, απέναντι στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, που κυριαρχούνται από τις ΗΠΑ.Το δεδομένο πλέον είναι πως από το τέλος του 2015, όταν θα ξεκινήσει η λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS, θα είναι η πρώτη φορά στα οικονομικά χρονικά από το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου που μια αναπτυξιακή τράπεζα που δεν ανήκει στην σφαίρα επιρροής της Δύσης θα μπορεί να χρηματοδοτεί αναπτυσσόμενες και όχι μόνο χώρες που σε άλλη περίπτωση θα έπεφταν στην οικονομικού κυριαρχία του ΔΝΤ και επομένως της Δύσης.Κύριος σκοπός της τράπεζας είναι η χρηματοδότηση έργων ανάπτυξης σε όλο τον πλανήτη.

Πώς εμπλέκεται η χώρα μας με όλα αυτά;Στις 9 Μαΐου ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος και ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας θα μεταβούν στην Μόσχα για να παρακολουθήσουν την "Παρέλαση της Νίκης" κατά του Ναζισμού και τότε, ενδέχεται να συζητηθεί και το θέμα της χρηματοδότησης από τον νέο οργανισμό, μιας και πλέον έχει επικυρωθεί "και με τη βούλα".Διευκρινίζεται πως οι BRICS είναι ένας διεθνής πολιτικός οργανισμός των κορυφαίων αναδυόμενων αγορών, που αποτελείται από τις πέντε χώρες που αναφέραμε παραπάνω.

Ο όρος προέρχεται από τα αρχικά γράμματα των ονομάτων των χωρών, ενώ δεν πρέπει να συγχέεται με τον καθαρά οικονομικό όρο BRIC.Στην ουσία οι πέντε αυτές χώρες αποτελούν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 1/5 του ΑΕΠ ολόκληρου του πλανήτη.Στις 16 Ιουνίου 2009, οι ηγέτες των χωρών BRIC (των μετέπειτα BRICS) πραγματοποίησαν την πρώτη σύνοδο κορυφής στο Αικατερίνμπουργκ (Ρωσία) κατά την οποία εξέδωσαν δήλωση με την οποία ζητούσαν τη δημιουργία μιας "δίκαιης, δημοκρατικής και πολυπολικής παγκόσμιας τάξης".

Το 2012, οι πέντε χώρες BRICS αντιπροσώπευαν έναν πληθυσμό σχεδόν τριών δισεκατομμυρίων ανθρώπων, με συνδυασμένο ονομαστικό ΑΕΠ 13,7 τρις δολάρια και ένα εκτιμώμενο σύνολο 4 τρις δολαρίων σε συναλλαγματικά αποθεματικά.Τον Ιούλιο επικυρώθηκαν και τα σχέδια για τη δημιουργία αρχικά της τράπεζας που θα έχει κεφάλαιο 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να φτάσουμε σήμερα και στο Ταμείο χρηματοδότησης των πέντε.
Το ΔΝΤ πρόκειται να χαρακτηρίσει δίκαιη τη συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν

Την ίδια ώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκεται πολύ κοντά στο να χαρακτηρίσει δίκαιη τη συναλλαγματική ισοτιμία του γιουάν, του νομίσματος της Κίνας, για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία και πλέον, όπως έγραψε χθες, Κυριακή, η εφημερίδα "Wall Street Journal".

Η νέα αποτίμηση του ΔΝΤ για το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται το γουάν αναμένεται να επισημοποιηθεί σε εκθέσεις του για την κινεζική οικονομία που θα δημοσιοποιηθούν τους επόμενους μήνες.Η απόφαση αυτή θα σηματοδοτήσει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένα ορόσημο στην προσπάθεια του Πεκίνου να ανοίξει περισσότερο την κινεζική οικονομία, ενώ αναμένεται ότι θα αμβλύνει τις επικρίσεις των ΗΠΑ για την κινεζική νομισματική πολιτική.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Στο Bloomberg ο Ελ Εριάν: Ο Βαρουφάκης έχει δίκιο για λιτότητα και χρέος


«Ο Βαρουφάκης ήταν μια ανάσα φρέσκου αέρα σε αυτό το παρατεταμένο και κουραστικό ελληνικό δράμα», γράφει στο Bloomberg View o οικονομολόγος και αρθρογράφος Μοχάμεντ Ελ Εριάν.

Πρέπει να ακούσουμε τι λέει αυτός ο «ταραξίας υπουργός Οικονομικών» για τη λιτότητα και την απομείωση του χρέους, σημειώνει, μέσα στο ελληνικό μαρτύριο «το οποίο περιλαμβάνει ένα ανησυχητικό ανθρώπινο κόστος όσον αφορά την ανεργία, τη φτώχεια και τις χαμένες ευκαιρίες».Έχοντας κατά νου την οικονομική λογική και την επιθυμία για να κάνει το καλύτερο, ο Βαρουφάκης πίεσε για περισσότερο ρεαλισμό από την πλευρά των πιστωτών. Και δεν κουράστηκε ποτέ να λέει πως η ανάκαμψη της Ελλάδας δεν είναι μόνο δική της ευθύνη», γράφει ο Ελ Εριάν σε ένα κείμενο υποστήριξης προς τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ.

Γράφει πως αν και καταλαβαίνει το σκεπτικό της απόφασης του Τσίπρα να τον θέσει στο περιθώριο, λυπήθηκε γι' αυτό. Αναγνωρίζει πως είχε ένα ασυνήθιστο διαπραγματευτικό στυλ που προσέλκυσε αρκετή προσοχή και κατανοεί το λόγο που προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων εταίρων.

«Έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στον ακαδημαϊκό χώρο, ο Βαρουφάκης πλανήθηκε από τη δημόσια συζήτηση. Οι διπλωματικές ευγένειες, έδωσαν τη θέση τους σε κρυφές συζητήσεις, ενώ το καλό αρχικά κλίμα μετατράπηκε σε μια πόλεμο πάνω στις διαφωνίες», γράφει.

«Ως μέλος μιας κυβέρνησης που θέλει να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια του λαού, προσπάθησε να κουβεντιάσει ως ισότιμο μέλος. Και επειδή όλες αυτές οι συναντήσεις καλύφθηκαν από τα διεθνή ΜΜΕ -ειδικά τα γερμανικά- όλες οι διαφωνίες εξελίχθηκαν σε αλληλοκατηγορίες και σε δράμα… Ήταν το στυλ του Βαρουφάκη που ανάγκασε τον Τσίπρα να τον κάνει στην άκρη, ως απάντηση στην αυξανόμενη ευρωπαϊκή αγανάκτηση».

Ο Ελ Εριάν, αναγνωρίζει το «ψαλίδισμα» των αρμοδιοτήτων Βαρουφάκη, ως άνοιγμα συμβιβασμού από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, οι δανειστές θα πρέπει να κατανοήσουν αυτό που τους λέει ο Βαρουφάκης: οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν υπό καθεστώς δημοσιονομικής λιτότητας και δίχως ελάφρυνση του χρέους.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ..

     Μας το είπες με τα λόγια σου δάσκαλε και φίλε Οδυσσέα, κι εμείς τα πήραμε και τα τραγουδήσαμε χίλιες φορές,
..μα δεν τα καταλάβαμε ποτέ.

Ίσως είναι που όταν τα τραγουδάγαμε δεν ατενίζαμε σαν κι εσένα το Αιγαίο με τους ξερόβραχούς του, είναι που δεν βιώναμε την απόλυτη λιτότητα τής απέραντης ελευθερίας του ορίζοντα,
..που δεν νοιώθαμε στο πετσί και στο στόμα μας το πρωτόγονο καθαρτήριο άγγιγμα της αρμύρας που φέρνει ο βοριάς απ' τα κύματα.

Και δεν καταλάβαμε πόσο ακριβή είναι η άνοιξη που λαχταρήσαμε και τραγουδήσαμε, πόση δουλειά θέλει, πόσα λίγα χελιδόνια έρχονται πρώτα να ξαναχτίσουν τις φωλιές τους και να προετοιμάσουν τον ερχομό των υπόλοιπων.
Θέλουν χτίσιμο και ξαναχτίσιμο οι φωλιές που γκρεμίζονται απ' τον άγριο χειμώνα.
Θέλει υπομονή, θέλει συνείδηση και συνειδητοποίηση, θέλει αγώνα.

Κι αυτός ο λαός γκρεμίστηκε τριαντα-τόσους χειμώνες τώρα, συνεχόμενους, χωρίς άνοιξη καμία.
Και μετά νόμισε πως με μιά φορά, μία και μόνη προσπάθεια θα ξανασηκωθεί.
Κι έτρεξε στην πλατεία να ξανακούσει τα λόγια σου τραγουδισμένα τούτη τη φορά από το ίδιο το ''σύστημα'' μεταμφιεσμένο σε ''ελευθερία λόγου και έκφρασης'',
..τα λόγια σου, παραδωμένα στην υποκουλτούρα που βάλθηκε να καθαιρέσει τα πάντα:
Μνήμες, ιδέες, ήθη, λαούς, το Αιγαίο-μήτρα του ελληνισμού, τον ήλιο της δικαιοσύνης, την θάλασσα των ιδεών, τα πάντα.

Είμαστε έτοιμοι ώ λαέ για την Άνοιξη;
Είμαστε αληθινά;
Τότε άλλες πλατείες θα 'πρεπε να γεμίζουμε!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Στίγκλιτς: Ο Βαρουφάκης είναι καλός οικονομολόγος, για τον Σόιμπλε δεν θα σχολιάσω

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζότζεφ Στίγκλιτς σε συνέντευξή του για το νέο του βιβλίο «The Great Divide» αναφέρθηκε στις εξελίξεις και στις θέσεις της Ελλάδας και των δανειστών της στις διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας πως ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ένας καλός οικονομολόγος, όσο για τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε… «δεν θα σχολιάσω».

«Βασικά ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας είναι καλός οικονομολόγος. Για τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας… δεν θα σχολιάσω», είπε γελώντας ειρωνικά και με το κοινό να αντιδρά επίσης με γέλια στο σχόλιό του.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια νέα κρίση στην Ευρώπη λόγω μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο Τζότζεφ Στίγκλιτς δήλωσε πως υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, καθώς οι διαφορές στις αντιλήψεις είναι πολύ μεγάλες.

«Τις τελευταίες εβδομάδες είχα την τύχη να ξοδέψω πολύ χρόνο με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, περάσαμε σχεδόν μισή ημέρα μαζί, έδωσα μαζί του μια δημόσια συνέντευξη τύπου […] Επίσης πέρασα κάποιες ώρες με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών […] Είναι μια καταστροφή που θα μπορούσε να συμβεί […] Οι διαφορές στις αντιλήψεις τους για το τι συμβαίνει για το τι είναι καλό οικονομικά είναι πολύ μεγάλες», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Δείτε την ερώτηση και την απάντηση του νομπελίστα οικονομολόγου από το 12:10:
Πηγή

http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Αντίο ΔΕΗ! Καλώς ήρθες Tesla Powerwall!


Στην προχθεσινή ανακοίνωση του, o Elon Musk, χαρισματικός CEO της Tesla Motors παρουσίασε το όραμα του για την μελλοντική τροφοδότηση των σπιτιών μας με πράσινη ενέργεια. Το όραμα αυτό ονομάζεται Powerwall και αποτελεί μια οικιακή μπαταρία ιόντων λιθίου, η οποία θα αναλάβει να καλύψει τις πλήρεις ενεργειακές ανάγκες μιας σύγχρονης κατοικίας, απαλλάσσοντας την παντελώς από την ανάγκη για σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Τα Powerwalls θα κυκλοφορήσουν σε δύο εκδόσεις, μια των 7kWh και μία των 10KWh με δυνατότητα κάλυψης των ενεργειακών αναγκών ενός σπιτιού ή μιας μικρής επιχείρησης. Ουσιαστικά οι μπαταρίες αυτές θα φορτίζονται την ημέρα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ηλιακά πάνελ και θα τροφοδοτούν με ηλεκτρική ενέργεια τις συσκευές μας όποτε χρειάζεται την ημέρα και βέβαια τη νύχτα.

Το μικρό μέγεθος, η υψηλή απόδοση και ο «πράσινος» χαρακτήρας των νέων αυτών μπαταριών, αναμένεται, σύμφωνα με την εταιρεία, να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος καταναλώνει την ηλεκτρική ενέργεια. Σύμφωνα με τον Elon Musk, η νέα μπαταρία κατοικιών, θα μπορούσε να εγκατασταθεί στα πρώτα σπίτια μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Αρχικά η διάθεση των Powerwalls θα ξεκινήσει από την Αμερική σύντομα ομως οι θαυματουργές πηγές ενέργειας θα λανσαριστούν και στην παγκόσμια αγορά.
Η τιμή της Powerwall 7kWh θα είναι 3.000 δολάρια, ενώ η μεγαλύτερη των 10kWh θα κοστίζει περί τα 3.500 δολάρια. Με τη βοήθεια της μπαταρίας της Tesla, η εταιρεία θεωρεί ότι οι καταναλωτές θα μπορούσαν να πάρουν μια οικονομική ανάσα, ελαφρύνοντας σημαντικά τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς αντί να πωλούν την ενέργεια που προέρχεται από τα φωτοβολταϊκά τους συστήματα, θα είναι σε θέση να την αποθηκεύουν και να την καταναλώνουν οι ίδιοι και μάλιστα σε ώρες κατά τις οποίες η τιμή του ρεύματος είναι υψηλή. Εξάλλου η σχεδίαση των Powerwall είναι ιδιαίτερα προσεγμένη και μπορούν να τοποθετηθούν επιτοίχια ακόμα και εντός του σπιτιού μας, καθώς μοιάζουν με γλυπτά!


Σε περίπτωση αυξημένων αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας η Tesla θα κατασκευάσει τα Powepacks, ύπερ-μπαταρίες των 100kWh που θα μπορούν να φτάσουν έως τα 10MWh καθώς θα έχουν αρθρωτή σχεδίαση. Η τιμή του Powerpack των 100kWh θα είναι 25.000 δολάρια. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο Elon Musk με 160 εκατομμύρια Powerpacks μπορεί να τροφοδοτηθεί ολόκληρη η Αμερικάκινη ήπειρος, ενώ με 2 δικσεκατομμύρια Powerpacks ολόκληρος ο πλανήτης. Τα Powerwalls και Powerpacks ανήκουν στη νέα προιοντική κατηγορία που η εταιρεία ονομάζει Tesla Power.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο χαρισματικός Elon Musk, έχουμε στον ουρανό μας έναν πυρηνικό αντιδραστήρα σύντηξης, τον ήλιο, που μας χαρίζει απλόχερα την ενέργεια του και μάλιστα εντελώς δωρεάν. Καιρός λοιπόν να εκμεταλλευτούμε αυτήν την αστείρευτη πηγή ενέργειας! Οι μπαταρίες θα κατασκευάζονται στο νέο εργοστάστιο Gigafactory, το οποίο θα ολοκληρωθεί το 2017, ενώ έως το 2020 θα μπορεί να παράγει σε ένα μήνα όσες μπαταρίες παρήχθησαν παγκοσμίως το 2013.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....