Διυλιστήριο: 04/15/14
ροη αναρτησεων

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Οι Επαίτες και το Παρεμπόριο στην Θεσσαλονική

Γράφει ο Γιώργος  Βάκος.
Το θεμα των ζητιανων και του παραμποριου στην Θεσσαλονικη εχει πλεον ξεφυγει απο καθε ελεγχο. Μετα την καταργηση της δημοτικης αστυνομιας, κανενας δεν εχει την διαθεση να ασχοληθει, εκτος απο τους πολιτες, οι οποιοι δυστυχως εξακολουθουν να τους συντηρουν.Υπαρχουν οι εξης κατηγοριες:

1/ Οι "μαμαδες" με τα βρεφη τους, συνηθως Ρουμανες σε συγκεκριμενες σταθερες θεσεις.και περιφερομενες.

2/ Διαφοροι αλλοι ζητιανοι, σταθεροι και μετακινουμενοι, αναπηροι, συνηθως Βουλγαροι. Φημολογειται οτι υπαρχει οργανωση που τους μετακινει καθημερινα στην Βουλγαρια.

3/ Μικρα παιδια με λουλουδια, μουσικα οργανα κλπ. και οι "προστατες" τους. Τα χαρτομανδυλα δεν ειναι πια στην μοδα...

4/ "Μοναχες" μαυροφορεμενες που πουλανε εικονισματα.

5/ Αφρικανοι τραγουδιστες που δηλωνουν Τζαμάικα, τραγουδανε καποιο κομματι Ρεγγε, και παρενοχλουν επιμονα κυριως τις γυναικες για σχοινακια εν ειδη βραχιολιου.

6/ Τα λευκα "αγαλματα", συνηθως Βουλγαροι. 

7/Αφρικανοι και Αφρικανες με το παρεμποριο τους, σε σταθερες θεσεις και κινουμενοι. Ειδικευονται στις τσαντες και στα τσαντακια.

8/ Πακιστανοι σε συγκεκριμενες θεσεις ειδικευομενοι στα ηλεκτρονικα και στα σπορ παπουτσια.
9/ Κινεζοι περιφερομενοι. Αυτοι ειδικευονται στα φτηνα ρολογια και σε διαφορα ψευτοοργανα, συνηθως αχρηστα.

10/ Οι "μαυραγοριτες", συνηθως αθιγγανοι, παντα περιφερομενοι στην παραλια και σε πολυσιχναστους δρομους, ειδικευομενοι στα αρωματα, ρολογια και κινητα, προφανως κλεμενα.

Οι μεγαλες ανωνυμες αποθηκες τους με το παρεμποριο στην Μοναστηριου και αλλου προφανως δεν εχουν εντοπιστει ακομα. Και τιθεται το ευλογο ερωτημα: ποιος τους διακινει, τους ανακυκλωνει και τους προμηθευει?

Οι υπηρεσιες του Δημου Θεσσαλονικης περιμενουν να τους γινουν καταγγελιες για να ενεργησουν, οι αστυνομια με τις σποραδικες συλληψεις δεν αντιμετωπιζει το προβλημα στην ριζα του, ο Ερυθρος Σταυρος περιμενει τον... επομενο πολεμο για να περιθαλψει κυριως τα νηπια που ειναι πεταγμενα στα πεζοδρομια, πολλες φορες αρρωστα ή ναρκωμενα για να καθονται ησυχα, και ενας φρακτης τυπου Εβρου περιμετρικα της πολης κρινεται ασυμφορος..

www.diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Κοινή δήλωση - καταγγελία από επιστήμονες 14 χωρών, για την απειλή στη Μεσόγειο λόγω της επικείμενης καταστροφής των χημικών της Συρίας

Κοινή δήλωση-έκκληση προς τον ΟΗΕ, τον OPCW και την Ε.Ε., συνυπέγραψαν επιστήμονες και φορείς από 14 χώρες, με τίτλο: «Απειλή στη Μεσόγειο από την Εν Πλω Καταστροφή του Χημικού Οπλοστασίου της Συρίας» για να καταγγείλουν την απειλή που κρύβει για την Μεσόγειο αυτή η επιχείρηση.

Σύμφωνα με την Υδροβιολόγο Αναστασία Μηλιού, η επιχείρηση αποτελεί μία μεγάλη επικείμενη απειλή για τη Μεσόγειο, που προκαλείται από την σχεδιαζόμενη καταστροφή των χημικών όπλωντης Συρίας αποθεμάτων μεταξύ Κρήτης και της Σικελίας, η οποία μπορεί να αρχίσει οποιαδήποτεημέρα τώρα.


Σε μια προσπάθεια να ασκήσουν πίεση προς τις αρχές της ΕΕ και του ΟΗΕ να ακυρώσει τη διαδικασία καταστροφής στη θάλασσα και να εντοπίσει αμέσως την κατάλληλη ασφαλή εναλλακτική χερσαία λύση, επιστήμονες και μέλη οργανώσεων από τη Μεσόγειο και όλο τον κόσμο συνυπογράφουν την εν λόγω δήλωση, η οποία εκπονήθηκε από εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα,την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία.



H Δήλωση:


Απειλή στη Μεσόγειο από την Εν Πλω Καταστροφή του Χημικού Οπλοστασίου της Συρίας


Η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας αναμένεται να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή στην καρδιά της Μεσογείου, ανάμεσα στην Κρήτη και τη Σικελία.

Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η διαδικασία να οδηγήσει στην απελευθέρωση τόνων τοξικών αποβλήτων στη Μεσόγειο Θάλασσα, αποτελώντας μία σημαντική απειλή προς το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Νορβηγία, το Βέλγιο και η Αλβανία – οι οποίες διαθέτουν εγκαταστάσεις για την αντιμετώπιση τέτοιων επικίνδυνων αποβλήτων ­– έχoυν ήδη αρνηθεί την καταστροφή των χημικών όπλων εντός των συνόρων τους, επικαλούμενες «έλλειψη υποδομών».


Ωστόσο, κρίνεται τώρα σαν ασφαλής επιλογή η καταστροφή εν πλω, σε διεθνή ύδατα, όπου ο έλεγχος είναι ουσιαστικά ανέφικτος.

Επιπλέον, η απόρριψη επικίνδυνων αποβλήτων στη θάλασσα, μία δραστηριότητα που κανονικά απαγορεύεται βάσει διεθνών πολυμερών συμφωνιών, επιτρέπεται κατ” εξαίρεση σε στρατιωτικά πλοία που έχουν χορηγηθεί απαλλαγή από συνθήκες των Ηνωμένων Εθνών – μία αμφισημία που ανέχεται εδώ και χρόνια ο ΟΗΕ.

Επίσης, οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση της Βασιλείας για τον Έλεγχο των Διασυνοριακών Κινήσεων Επικίνδυνων Αποβλήτων και την Επεξεργασία τους και αυτό θέτει ένα επιπλέον ερώτημα όσον αφορά στην έγκριση της διαδικασίας μεταφόρτωσης, εφόσον αυτό δεν συμβαίνει μέσα σε μία στρατιωτική βάση των ΗΠΑ.

Η Ε.Ε., η οποία συμμετέχει στη χρηματοδότηση της επιχείρησης, καθώς και ο ΟΗΕ θα πρέπει να παρέμβουν άμεσα για να προσδιορίσουν μία ασφαλή μέθοδο καταστροφής στην ξηρά.

Επιπροσθέτως, η καταστροφή άκρως επικίνδυνων χημικών όπλων με τη χρήση τεχνολογίας, η οποία δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ πριν σε τέτοιο εύρος, θα πρέπει να επανεξεταστεί προς αποφυγήν κινδύνου δηλητηρίασης της Μεσογείου.

Παρά τις διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια της μεθόδου καταστροφής από τον ΟΗΕ και τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), πολλοί εμπειρογνώμονες από τη Μεσόγειο και την Ε.Ε. ανησυχούν εξαιρετικά. Αυτό οφείλεται στους πιθανούς κινδύνους μίας τόσο περίπλοκης διαδικασίας καταστροφής που λαμβάνει χώρα πιλοτικά σε ασταθείς θαλάσσιες συνθήκες.

Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει πάνω από 20 ημέρες κατά τη διάρκεια δυσμενών χειμερινών καιρικών συνθηκών.

Η μέθοδος και ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί είναι η Field Deployable Hydrolysis System, η οποία έχει αναπτυχθεί μόνο κατά το τελευταίο έτος, και χρησιμοποιεί μία πληθώρα χημικών παραγόντων για την εξουδετέρωση των όπλων.
Αυτή παράγει μεγάλες ποσότητες υγρών τοξικών αποβλήτων, γνωστές ως εκροές.

Η μέθοδος και ο εξοπλισμός που εγκαθίστανται στο πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ MV Cape Ray έχει δοκιμαστεί μόνο μία φορά εν πλω, και για την εξουδετέρωση μίας μικρής ποσότητας χημικών όπλων.

Αυτό ξεπερνάται κατά πολύ από το μέγεθος του συριακού οπλοστασίου προς καταστροφή, το οποίο είναι πάνω από 700 τόνους όπλων. Έπειτα, το MV Cape Ray είχε σχεδιαστεί αρχικά για τη μεταφορά τροφίμων και εξοπλισμού, πριν από 36 χρόνια, ενώ συνήθως ένα στρατιωτικό σκάφος πρέπει να παροπλίζεται μετά από 30 χρόνια.

Επίσης, δεν είναι στεγανό, και χτισμένο με ένα μόνο κύτος, γεγονός που το καθιστά ακατάλληλο για μία τέτοια επιχείρηση υψηλού κινδύνου λόγω αυξημένης πιθανότητας ατυχήματος.

Οι συνέπειες από την ενδεχόμενη απόρριψη (ακούσια ή εσκεμμένη) από στερεά ή υγρά απόβλητα που παράγονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προκαλούν επίσης μεγάλη ανησυχία, ιδιαίτερα λόγω του κινδύνου διασποράς μέσα στη Μεσόγειο, μέσω ισχυρών θαλάσσιων ρευμάτων.

Όπως δήλωσε ο Δρ. Γιδαράκος, καθηγητής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, «Δεν είναι δυνατό τη στιγμή που απαιτείται εκπόνηση περιβαλλοντικής μελέτης και δημόσια διαβούλευση για την κατασκευή ενός απλού βιολογικού καθαρισμού, τέτοιου είδους και κλίμακας διαδικασίες επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων να παραμένουν ασαφείς και να γνωστοποιούνται σε κράτη και αρμόδιους φορείς μέσω δημοσιευμάτων του τύπου.»

Τίθενται ερωτήματα σχετικά με την επιλογή τόπου για τη διαδικασία: Γιατί πρέπει το πλοίο που μεταφέρει τα όπλα να ταξιδέψει πάνω από 1.000 μίλια από τη Συρία προς την Ιταλία, σε μία περιοχή όπου η παρακολούθηση είναι σχεδόν ανέφικτη, αντί να παραμείνει σε διεθνή ύδατα ανοικτά της Συρίας;

Γιατί η δραστηριότητα να λαμβάνει χώρα σε μία από τις βαθύτερες θαλάσσιες τάφρους της Μεσογείου, μία επιβαρημένη περιοχή με ισχυρά θαλάσσια ρεύματα και ένα ιστορικό παράνομης απόρριψης τοξικών και πυρηνικών αποβλήτων, στην οποία δεν υπάρχει δυνατότητα εξακρίβωσης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που ενδέχεται να προκύψουν;

Η επιλογή του τόπου δεν έγινε τυχαία, δεδομένου ότι πολλές χώρες της Μεσογείου αντιμετωπίζουν σήμερα σοβαρή οικονομική κρίση και πολιτική αστάθεια, και αυτό κάμπτει την αντίδραση και την εγρήγορση των πολιτών.
Ο OPCW, υπεύθυνος οργανισμός για τη διεργασία, εκμεταλλεύεται αυτές τις συνθήκες και θέτει τον κίνδυνο της μετατροπής της Μεσογείου σε μία περιοχή απόρριψης επικίνδυνων αποβλήτων.

Αυτό είναι απαράδεκτο και πρέπει να καταδικαστεί αυστηρά από τη διεθνή κοινότητα.

Ο χρόνος δε μας αφήνει περιθώρια. Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι άμεση, καθώς η καταστροφή μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε ημέρα. Η κοινωνία των πολιτών και εξειδικευμένοι επιστήμονες ζητούν άμεση δράση από την Ε.Ε., τον ΟΗΕ και τις αρχές της Ελλάδα, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Μάλτας και άλλων παράκτιων χωρών της Μεσογείου.

Η διαδικασία της καταστροφής εν πλω πρέπει να ακυρωθεί και μία κατάλληλη ασφαλής εναλλακτική λύση σε χερσαίες εγκαταστάσεις πρέπει να βρεθεί αμέσως – κάπου όπου η παρακολούθηση πιθανών ρυπάνσεων θα καταστεί εφικτή και ο κίνδυνος θα είναι ελεγχόμενος.

Η καταστροφή των ιδιαίτερα ευαίσθητων οικοσυστημάτων της Μεσογείου και των πόρων της, που βρίσκονται ήδη υπό απειλή, θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο.

Το πρωτότυπο μπορείτε να το δείτε εδώ

πηγές:  LEFTeriaramnousia
www.diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ο σιδηρόδρομος στην αρχαία Ελλάδα (βίντεο)


Η Αρχαία Ελλάδα μια χώρα τόσο προηγμένη τεχνολογικά δεν θα μπορούσε να υστερεί στο τομέα της χερσαίας επικοινωνίας και των μεταφορών. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν δημιουργήσει ένα μοναδικό σύστημα αμαξήλατης επικοινωνίας από τον 7ο και 6ο αιώνα π.Χ.
Το πιο πυκνό δίκτυο βρίσκεται στην Πελοπόννησο και είναι έργο των Σπαρτιατών.

Χάραζαν στα βραχώδη μέρη αυλάκια παντού και πάντοτε με σταθερό μετατρόχιο 1,40μ. μέσα στα οποία πήγαινε η άμαξα. Οι αρχαίοι ονόμαζαν αυτά τα αυλάκια αρματοτροχιές ή αμαξοτροχιές.
Η άμαξα είχε προκαθορισμένη διαδρομή και κινούταν με τους τροχούς της μέσα στις αρματροχιές χώρις να μπορεί να λοξοδρομήσει........για περισσότερα δείτε το βίντεο



www.diulistirio.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

«Η δραχμή θα δώσει 1 εκατ. θέσεις εργασίας»

«Προτείνουμε τη συντεταγμένη έξοδο από την Ευρωζώνη και την έκδοση εθνικού νομίσματος με προσωρινή στάση πληρωμών, διαπραγμάτευση για την αποπληρωμή 20% του χρέους, με περίοδο χάριτος 2-3 ετών και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής»


Γεννήθηκε στα Πατήσια, σπούδασε στην Αγγλία κι ο γάμος του με τη Σοφία Παπανδρέου ήταν το κοινωνικό γεγονός λίγο πριν από την... «Αλλαγή» το 1981. Από τότε... άλλαξαν πολλά σε μια πορεία που είχε λίμιτ απ και λίμιτ ντάουν, για να μιλήσουμε με οικονομικούς όρους. Εμειναν όμως φάροι ζωής δύο αγόρια και η μικρή του πριγκίπισσα, δηλαδή τρία υπέροχα παιδιά, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, η αγάπη για τη μουσική και η εμμονή των καλών φίλων που τον οδήγησε ξανά στην πολιτική με τη δημιουργία του κόμματος Ελληνική Δημοκρατική Κίνηση Δραχμής.

Να' μαστε, πάλι εδώ, λοιπόν... Θόδωρε Κατσανέβα, δέκα χρόνια μετά, σε ένα νέο ραντεβού με την... ιστορία που μοιάζει να έρχεται από το παρελθόν, αφού το εισιτήριο γράφει δραχμές αντί για ευρώ και προορισμός είναι οι ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου.

* Εχετε κάνει «σημαία» την επιστροφή στη δραχμή. Γιατί επιμένετε τόσο;
- Η μετάβαση στη δραχμή αποτελεί το μέσο και όχι το σκοπό για την ανατροπή του μνημονίου. Αν είναι ταμπού το ευρώ, το ίδιο ισχύει και για το μνημόνιο και τη γερμανική κατοχή που βιώνουμε. Η ένταξη στην Ευρωζώνη έγινε για να ζούμε καλύτερα, αλλά συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Ας θυμηθούμε πώς ζούσαμε με τη δραχμή και πώς ζούμε σήμερα με το ευρώ.

* Εσείς τι προτείνετε;
- Με το τεκμηριωμένο πρόγραμμά μας που έχει πολλές άλλες παραμέτρους (βλ. www.dracmhi5.gr), προτείνουμε τη συντεταγμένη έξοδο από την Ευρωζώνη και την έκδοση εθνικού νομίσματος με προσωρινή στάση πληρωμών και διαπραγμάτευση για την αποπληρωμή 20% του χρέους, με περίοδο χάριτος 2-3 ετών και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Με στόχο την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, η νέα δραχμή θα υποτιμηθεί μέχρι 50% ώστε η νέα αναλογία ευρώ/δραχμή να γίνει 1:2. Ενα ευρώ θα ισούται με δύο δραχμές. Στην πορεία, η διεθνής ισοτιμία της νέας δραχμής μπορεί να διολισθαίνει ή να υπερτιμάται, ανάλογα με τη συγκυρία.

* Θα το δεχτούν αυτό οι δανειστές μας;
- Σήμερα, αγοράζονται ομόλογα από επενδυτικούς οίκους περίπου στο 10% της αρχικής τους αξίας. Γιατί να μην μπορεί ένα κράτος να κάνει κάτι παρόμοιο; Μπορεί αυτό να απαγορεύεται από τους ευρωδανειστές, όμως είναι μαχητό και διαπραγματεύσιμο. Η στάση πληρωμών αποτελεί πάγια διεθνή πρακτική. Στα τελευταία 100 χρόνια έχουν κηρυχθεί περίπου 300 στάσεις πληρωμών, μεταξύ των οποίων προέχει το παράδειγμα της Γερμανίας.

* Κι αν αυτές οι ενέργειες μας οδηγήσουν σε εθνικές περιπέτειες;
- Η σύγκρουση της Τουρκίας με το Ισραήλ δύσκολα θα επιτρέψει κάτι τέτοιο, αφού οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ενδιαφέρονται για τη διασφάλιση των ενεργειακών κοιτασμάτων της περιοχής και τη δημιουργία ΑΟΖ Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ.

* Και πού θα βρούμε συνάλλαγμα για τις αναγκαίες εισαγωγές;
- Στην αρχική περίοδο, μπορεί να αξιοποιηθούν τα υπάρχοντα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας, όπως και διακρατικές συμφωνίες ή και δανεισμός με συμβάσεις αξιοποίησης ενεργειακών ή άλλων πόρων. Σύντομα, θα εισρεύσει ξένο συνάλλαγμα από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση των εξαγωγών, τις εισροές κεφαλαίων, από ναυτιλιακά και μεταναστευτικά εμβάσματα και τουριστικό συνάλλαγμα. Αν το 2013 με το σκληρό, το ακριβό ευρώ, είχαμε 17 εκατ. τουρίστες και 12 δισ. τουριστικό πλεόνασμα, με τη νέα υποτιμημένη δραχμή, αναμένονται πάνω από 23 εκατ. τουρίστες και συνάλλαγμα της τάξης των 30 δισ. Αλλωστε αν υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση του success story, προς τι όλη αυτή η ανησυχία;

* Η αύξηση των τιμών στα εισαγόμενα δεν θα φέρει πληθωρισμό που θα πλήξει ιδιαίτερα τους μισθοσυντήρητους και τους συνταξιούχους;
- Με βάση το ότι οι εισαγωγές προϊόντων αναλογούν στο 25,5% του ΑΕΠ, και συναρτώμενες οικονομοτεχνικές μελέτες μας, στην αρχική φάση μέχρι τους πρώτους 14 μήνες, η μέση-σταθμισμένη αύξηση του πληθωρισμού εκτιμούμε ότι θα ανέρχεται περίπου σε 15%. Αυτό θα βοηθήσει στην αναπτυξιακή ώθηση της οικονομίας. Αργότερα, θα συμπιεστεί κάτω του 7-10%. Για την προστασία των μισθών και των συντάξεων, στην αρχική φάση, προβλέπεται η καθιέρωση τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στο τέλος των τριμήνων. Μετά, οι μισθοί θα αυξηθούν κατά 29%, το αγροτικό εισόδημα κατά 30% και προβλέπεται μείωση της ανεργίας κάτω του 10%. Αυτό σε απόλυτους αριθμούς θα «ανοίξει» 1.000.000 θέσεις εργασίας...

* Με τα δάνεια και τις καταθέσεις στις τράπεζες τι θα γίνει;
- Τα δάνεια μειώνονται κατά 50% και δημιουργείται Στεγαστική Τράπεζα κατά το επιτυχημένο πρότυπο του εμπνευσμένου προέδρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ των ΗΠΑ το 1936 για αποτροπή πλειστηριασμών. Προστατεύονται οι τραπεζικές καταθέσεις μέχρι 100.000 ανά άτομο και για μεγαλύτερα ποσά με φθίνουσα αναλογία, ενώ ακολουθείται η δικαστική οδός για τα θαλασσοδάνεια. Οι τραπεζικές καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ θα διασφαλιστούν με αναλογία ευρώ/δραχμή 1:2. Καταθέσεις δηλαδή 100.000 ευρώ θα αντιστοιχούν σε 200.000 δραχμές. Η ρευστότητα των τραπεζών θα καλυφθεί με εθνικό νόμισμα που θα αναθερμάνει την επιχειρηματικότητα και την οικονομία.

* Γιατί να μη διαπραγματευτούμε αποτελεσματικότερα ώστε να επιτευχθεί η αποδέσμευση από το Μνημόνιο μέσα στην Ευρωζώνη;
- Αυτά έλεγαν οι επικεφαλής της σημερινής κυβέρνησης όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Και είδαμε στην πράξη πόσο χειροτέρευσαν τα πράγματα. Το ευρώ και το μνημόνιο είναι σιαμαίοι αδελφοί. Οσοι ομνύουν στο ευρώ, ας μη διαμαρτύρονται για το μαστίγωμα που επιβάλλει.

* Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η αποδοχή του ευρώ είναι προσχηματική και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην κυβέρνηση θα αλλάξει ρότα.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι εμμένει στο ευρώ. Πώς μπορούμε να ξέρουμε ότι δεν θα υποκύψει στη δέσμευση αυτή και στις πιέσεις του κατεστημένου; Η δική μας παρουσία στην Ευρωβουλή αποτελεί μια εγγύηση αδιαπραγμάτευτης πίεσης προς τη σωστή κατεύθυνση.

* Κι όμως, διάφοροι οικονομικοί αναλυτές επιμένουν ότι η έξοδος της χώρας μας από το ευρώ θα είναι καταστροφική.
- Το εντελώς αντίθετο ισχύει. Ολοι σχεδόν οι κορυφαίοι διεθνείς οικονομολόγοι και αναλυτές υποστηρίζουν σθεναρά την επιστροφή στη δραχμή, με επικεφαλής το φιλέλληνα Νομπελίστα Paul Krougman. Οι απόψεις που εκφέρονται εδώ, στηρίζονται σε σοβαρές διεθνείς αναλύσεις, καθώς και σε εκτεταμένες μελέτες μας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού βλέπει την αναγκαιότητα της μετάβασης στο εθνικό νόμισμα και θα ήταν σαρωτικά πλειοψηφικό ρεύμα αν υπήρχε στοιχειώδης κάλυψη των απόψεών μας στα κεντρικά ΜΜΕ. Το γεγονός ότι η άποψή μας, που ακόμα και κατά τους συστημικούς δημοσκόπους αντιπροσωπεύει μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού, δεν εκπροσωπείται στοιχειωδώς στα κεντρικά ΜΜΕ, αποτελεί δημοκρατική και συνταγματική εκτροπή.

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ καταγγέλλει κυβερνητικές παρεμβάσεις για την επίσκεψη Μέρκελ - Τι απαντά το Πρακτορείο

Οργισμένη επιστολή απέστειλε στο ΑΠΕ η ανταποκρίτρια του επίσημου ειδησεογραφικού πρακτορείου στη Γερμανία, Φαίη Καραβίτη, αποκαλύπτοντας ότι δέχτηκε πιέσεις στο θέμα της κάλυψης της επίσκεψης Μέρκελ, για λόγους «δυσαρέσκειας κύκλων της κυβέρνησης»…

Δείτε αναλυτικά την επιστολή της:

«Προς τον Πρόεδρο Δ.Σ. και Γεν. Διευθυντή ΑΠΕ-ΜΠΕ
κ. Αντώνη Σκυλλάκο

Βερολίνο, 14.4.2014

Κύριε Σκυλλάκο,

Λυπούμαι που αναγκάζομαι για μία ακόμη φορά να διαμαρτυρηθώ και επισήμως για την συμπεριφορά της Διεύθυνσης του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο πρόσωπό μου.

Το απόγευμα της Παρασκευής (11.4.2014) δέχθηκα τηλεφώνημα από τον συνάδελφο Αρχισυντάκτη Ιωάννη Νάνο, ο οποίος μου μετέφερε την «δυσαρέσκεια κύκλων της κυβέρνησης» για την απόδοση ανακοίνωσης της Καγκελαρίας σε σχέση με την επίσκεψη της γερμανίδας Καγκελαρίου Α. Μέρκελ στην Αθήνα.

Κατά τους «κύκλους», ο όρος «Sparmaßnahmen», ο οποίος αναφερόταν στην ανακοίνωση, έπρεπε να αποδοθεί ως «μέτρα εξυγίανσης» και όχι «λιτότητας», όπως είχα γράψει εγώ. Αμέσως έστειλα με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τόσο στον κ. Νάνο όσο και στον Διευθυντή Σύνταξης Πέτρο Δημητρόπουλο το πρωτότυπο κείμενο στα γερμανικά, αλλά, ως πρώτο δείγμα, και το λήμμα των όρων από το έγκυρο ηλεκτρονικό λεξικό «Linguee», το οποίο αποδίδει όρους σε πλαίσιο πραγματικών κειμένων. Στα αγγλικά, ο όρος ήταν ξεκάθαρα «austerity measures», χωρίς αμφιβολία, δηλαδή, «μέτρα λιτότητας» και αναφερόταν μάλιστα σε κείμενα οικονομικοπολοτικά, με θέμα την Ευρωζώνη και την κρίση στην Ελλάδα.

Ουδεμία απάντηση έλαβα από κάποιον εκ των προϊσταμένων μου, για να πληροφορηθώ αργότερα ότι έχει ακολουθήσει διόρθωση, με αντικατάσταση του όρου «λιτότητα» από τον όρο «εξυγείανση». Η λέξη μάλιστα γράφτηκε στο νέο τηλεγράφημα επανειλημμένα έτσι ακριβώς, ανορθόγραφα. Το παράδοξο ωστόσο είναι ότι και το τηλεγράφημα-διόρθωση έφερε την υπογραφή μου, χωρίς καν να ενημερωθώ σχετικά, γεγονός δεοντολογικά το λιγότερο απαράδεκτο.

Χωρίς σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας να ενημερωθώ από κάποιον συνάδελφο, την Κυριακή (13.4.2013) πληροφορήθηκα έκπληκτη ότι το ΑΠΕ-ΜΠΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αιτιολογεί την διόρθωση που μετέδωσε, υποστηρίζοντας ότι «επρόκειτο περί ενός λάθους στη μετάφραση που το ΑΠΕ-ΜΠΕ όφειλε να διορθώσει».

Ως συντάκτρια του πρώτου τηλεγραφήματος, οφείλω λοιπόν κι εγώ να επισημάνω:

- Η διατύπωση στην ανακοίνωση της Καγκελαρίας, αναφέρει: «Ihr Besuch ist aber auch ein Signal, dass die Bundesregierung die erfolgreichen Sparmaßnahmen Griechenlands weiter unterstützen wird». Η μετάφραση του αποσπάσματος έγινε ως εξής: «Η επίσκεψή της όμως είναι και ένα μήνυμα ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τα επιτυχή μέτρα λιτότητας της Ελλάδας». Η επίμαχη φράση «die erfolgreichen Sparmaßnahmen», κατά την άποψη της Διεύθυνσης του ΑΠΕ-ΜΠΕ, έπρεπε να μεταφραστεί ως «Μήνυμα ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την πορεία εξυγείανσης στην Ελλάδα μεταφέρει η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ στην Αθήνα...». Στοιχειώδης γνώση της γερμανικής γλώσσας αρκεί προκειμένου να αντιληφθεί κανείς ότι η δεύτερη εκδοχή ουδεμία σχέση έχει με το γερμανικό κείμενο.

- Ως «μέτρα λιτότητας» μεταφράζει το «Sparmaßnahmen» και η γνωστή μηχανή μετάφρασης «Google Translate» (http://translate.google.com/#de/el/Sparmaßnahmen).

- Ως «austerity measures» αποδίδει τον όρο και η αγγλόφωνη υπηρεσία της Deutsche Welle, στην οποία, υποθέτω, δεν μπορεί να καταλογιστεί άγνοια του γενικότερου πλαισίου στο οποίο τοποθετείται η γερμανική κυβέρνηση (http://www.dw.de/greece-not-out-of-the-woods/a-17552774).

- Οι όροι «Sparmaßnahmen» και «Sparprogramm», οι οποίοι, για ευνόητους λόγους, απαντώνται τα τελευταία χρόνια εξαιρετικά συχνά στον γερμανικό Τύπο και σε δηλώσεις γερμανών αξιωματούχων, αποδίδονταν ως τώρα τόσο από το ΑΠΕ-ΜΠΕ όσο και από το σύνολο των ελληνικών ΜΜΕ ως «μέτρα λιτότητας» και «πρόγραμμα λιτότητας» αντίστοιχα. Μπορείτε να ανατρέξετε στο αρχείο σας – ενδεχομένως να χρειαστεί να εκδώσετε μερικές δεκάδες διορθώσεις. Η δε «εξυγίανση», με την οικονομική/πολιτική έννοια, αποδίδεται συνήθως στα γερμανικά ως «Sanierung» ή και «Konsolidierung».

- Σε ό,τι αφορά, τέλος, την «πλειάδα μεταφραστών και γερμανομαθών» την οποία επικαλείστε, θα με ενδιέφερε να μάθω εάν οι εν λόγω μεταφραστές και γερμανομαθείς προτίθενται να εκτεθούν και επωνύμως με την άποψή τους.

Το ζήτημα ωστόσο δεν πιστεύω ότι αφορά την ακριβή ή όχι μετάφραση μιας επίσημης ανακοίνωσης της Καγκελαρίας, καθώς η απόδοση που επιλέχθηκε αποτελεί ξεκάθαρα πολιτική επιλογή και όχι ...προσήλωση στην γλωσσική ορθότητα.

Ανησυχητικότερο είναι το γεγονός ότι για δεύτερη φορά σε διάστημα τεσσάρων μηνών – και πάντα με αφορμή ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ Πρωθυπουργού και Καγκελαρίου – προϊστάμενός μου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλείται «δυσαρέσκεια της κυβέρνησης». Υπενθυμίζω ότι την πρώτη φορά φθάσατε στο σημείο να με απειλήσετε και εγγράφως, επειδή αρνήθηκα να μεταδώσω «είδηση» η οποία αποδείχθηκε ψευδής (βλ. Επιστολές με αρ.Πρωτ. B508 και Α530). Διερωτώμαι λοιπόν, εύλογα, εάν το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι ανεξάρτητος οργανισμός με αποστολή την έγκυρη ενημέρωση των ΜΜΕ ή μηχανισμός κυβερνητικής προπαγάνδας.

Εκφράζω λοιπόν την απογοήτευσή μου, όχι μόνο για το γεγονός της παρέμβασης αυτής καθεαυτής, αλλά και για την επιλογή της Διεύθυνσης του ΑΠΕ-ΜΠΕ, χωρίς καν να με ενημερώσει, να με διασύρει δημοσίως, αποδίδοντάς μου την ευθύνη για την «ανάγκη» να εκδοθεί δεύτερο τηλεγράφημα ως διόρθωση. Στην πραγματικότητα όμως ούτε αυτό θα έπρεπε να με ξαφνιάζει, καθώς η Διεύθυνση του Πρακτορείου ενάμιση χρόνο τώρα όχι μόνο δεν έχει ενδιαφερθεί να γνωρίσει τον ανταποκριτή του στο Βερολίνο, αλλά απαξιώνει να απαντήσει και σε σοβαρά υπηρεσιακά και εργασιακά ζητήματα που της έχουν τεθεί και παραμένουν άλυτα (πχ. εργασία μου επί επτά ημέρες την εβδομάδα χωρίς αμοιβή ή ρεπό επί 18 μήνες).

Κατόπιν τούτων, θα συμφωνήσετε, νομίζω, ότι οφείλω να υπερασπιστώ τόσο την επαγγελματική μου αξιοπρέπεια όσο και τα εργασιακά μου δικαιώματα. Η θέση του ανταποκριτή στο Βερολίνο, ειδικά αυτή την εποχή, είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και απαιτητική και θα περίμενε κανείς ότι η Διεύθυνση του εθνικού Πρακτορείου Ειδήσεων θα επέλεγε, αν όχι να την κάνει ευκολότερη, τουλάχιστον να μην την υπονομεύει.

Για όλους αυτούς τους λόγους είμαι υποχρεωμένη να ενημερώσω τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου.

Φαίη Ι. Καραβίτη»

Η απάντηση του ΑΠΕ:


Μετά την αντίδραση ορισμένων μέσων ενημέρωσης για τη διόρθωση τηλεγραφήματός μας την περασμένη Παρασκευή 11/4/2014, υπό τον τίτλο «Γερμανία: Μήνυμα στήριξης της γερμανικής κυβέρνησης φέρνει στην Αθήνα η Αγ. Μέρκελ, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Καγκελαρίας», το ΑΠΕ-ΜΠΕ απευθύνθηκε στην πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, για την ακριβή μετάφραση της επίμαχης παραγράφου που περιλαμβάνεται στη σχετική επίσημη ανακοίνωση της Καγκελαρίας.

Σύμφωνα με την απάντηση του Γραφείου Τύπου της πρεσβείας, η ακριβής μετάφραση έχει ως εξής:

"Επιπλέον, η επίσκεψή της αποτελεί μήνυμα ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα επιτυχημένα μέτρα της Ελλάδας στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης".

Ακολουθεί το κείμενο της απάντησης του γραφείου Τύπου της πρεσβείας της ΟΔ Γερμανίας στην Αθήνα:

«Thank you for contacting us on this matter. Herewith the Embassy would like to clarify the meaning of the text you asked us about:

“Moreover, her visit is a signal that the Federal Government will continue to support Greece’s successful measures in the field of fiscal consolidation.”»

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Οι ''εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσόντες''..

    Είναι αατείο να πιστεύει κανείς πως είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι, τέτοιου ηθικού υπόβαθρου και υπόγειου, να θελήσουν να καταφύγουν πρόωρα στην λαϊκή ετυμηγορία των γενικών εκλογών, με οποιαδήποτε αιτιολογία!

Άνθρωποι χυδαίοι, οιονεί υπόδικοι για χίλιες δυό παρατυπίες, παρανομίες και υπερβάσεις κατά την άσκηση της εξουσίας,
..ιταμότατοι, ικανοί να εμπαίζουν την κοινωνία, να περιπαίζουν τα θύματά τους με ψεύτικες ή ληξιπρόθεσμες προεκλογικές παροχές κι εξαγελίες,
..αδίστακτοι αμοραλιστές, υπέρμαχοι του δόγματος ''ο θάνατός σου η ζωή μου'',
..προσκυνητές και απολογητές μόνον του χρήματος και της εξουσίας,
..ψεύτες και απάτριδες,

..πώς είναι δυνατόν ποτέ να μετανοήσουν, και να ζητήσουν συγγνώμη έμπρακτα απ' την κοινωνία κάνοντας εκλογές πριν την ώρα τους, εν γνώσει τους για τον πολιτικό αφανισμό τους,
..δίνοντας όμως έτσι μία δυνατότητα διεξόδου από τα αδιέξοδα των ''μονοδρόμων'' που οι ίδιοι περπάτησαν χωρίς την συγκατάθεση του λαού;

Και αν, η γυναίκα την οποία περιγράφει το εξαιρετικό σημερινό τροπάριο της Κασσιανής, ήταν ''πεσούσα εν πολλαίς αμαρτίαις'', υπονοώντας ότι ήταν ίσως πόρνη, μετανόησε γιατί είχε καθαρή καρδιά και ψυχή..
..Ετούτοι εδώ είναι αμετανόητοι και τρισχειρότεροι στην πράξη, μέχρι τέλους,
..γιατί είναι πόρνοι στην καρδιά και στην ψυχή,
..ανίκανοι για κάθε είδους μετάνοια,
..αλλά και ανάξιοι για κάθε είδους συγχώρεση!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο στο Λουξεμβούργο η ενωποίηση των τραπεζών.

Γράφει ο Γιώργος Βάκος.
Επιτέλους έσπασε ο φαύλος κύκλος μεταξύ Τραπεζών και Δημοσίου. Οι Τράπεζες πλέον θα στηρίζονται από ένα κεντρικό Ταμείο και όχι με χρέωση του λαού και επιβάρυνση του Δημοσίου χρέους.

www.diulistirio.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΒΙΝΤΕΟ-Η προκλητική συνέντευξη του Παναγιώταρου στην Αυστραλία

Λίγες μέρες πριν από τις κλήσεις που αναμένεται να στείλουν οι εφέτες ανακρίτριες που ερευνούν την υπόθεση της Χρυσής Αυγής στους βουλευτές του κόμματος, των οποίων η ασυλία ήρθη, προκειμένου να απολογηθούν για το αδίκημα της σύστασης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ο Ηλίας Παναγιώταρος έδωσε συνέντευξη σε αυστραλιανό κανάλι, υμνώντας τον Aδόλφο Χίτλερ.

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, μιλώντας στο αυστραλιανό δίκτυο και στη δημοσιογράφο που μοιάζει να μην πιστεύει στα αυτιά της με αυτά που ακούσει, αρνείται το χαρακτηρισμό του νεοναζί για τα μέλη του κόμματος, υποστηρίζοντας ότι είναι απλώς Ελληνες εθνικιστές.

Η δημοσιογράφος, τότε, του απευθύνει ευθέως το ερώτημα τι πιστεύει για τον Χίτλερ και τον ναζισμό.

«Ηταν μια μεγάλη προσωπικότητα, όπως ήταν ο Στάλιν. Σε κάθε ιστορική περίοδο, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που κάνουν τη «βρώμικη» δουλειά», ήταν η απάντηση του Ηλία Παναγιώταρου.

Συνεχίζοντας, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των μεταναστών και των ομοφιλόφυλων, δηλώνοντας ότι η ομοφιλοφυλία είναι αρρώστια.

Δημοσιογράφος: «Αποκαλέσατε τον σκηνοθέτη «αδελφή από την Αλβανία»;

Παναγιώταρος: «Είναι μια αδελφή από την Αλβανία, ο πανηλίθιος».

Δημοσιογράφος: «Δεν έχετε κανένα πρόβλημα να αποκαλέσετε κάποιον έτσι...».

Παναγιώταρος: «Είναι από την Αλβανία. Αν είναι από την Αλβανία, είναι αδελφή».

Δημοσιογράφος: «Τι γνώμη έχετε για τους ομοφιλόφυλους;».

Παναγιώταρος: «Μέχρι το 1997, ένας διεθνής σύνδεσμος γιατρών θεωρούσε την ομοφιλοφυλία ως μια ασθένεια και πιστεύω πως είναι».

Στο ρεπορτάζ της αυστραλιανής τηλεόρασης τονίζεται ότι η ΧΑ εκμεταλεύτηκε την οικονομική κρίση για να ανδρωθεί πολιτικά, παραλληλίζοντάς την με παραστρατιωτική οργάνωση. Σε ερώτηση αν τα μέλη της ΧΑ έχουν πάρει το νόμο στα χέρια τους, ο Ηλίας Παναγιώταρος εμφανίζεται και πάλι προκλητικός: «Οχι δεν έχουμε πάρει το νόμο στα χέρια μας, αυτό είναι βέβαιο. Γιατί αν είχαμε πάρει το νόμο στα χέρια μας, πιστέψτε με θα είχαμε λύσει όλα τα προβλήματα της Ελλάδας», είπε.

Δείτε το βίντεο:


Πηγή
http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Καταγγελία: «Τα «LIDL» κοροϊδεύουν τους Έλληνες με τα αρνιά»

Τεράστια κοροϊδία της γερμανικής αλυσίδας LIDL στους Έλληνες καταναλωτές, καταγγέλλουν παράγοντες της αγοράς.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν, η εταιρεία διαφημίζει αρνιά σε συσκευασία με μόλις 3 ευρώ και οι καταναλωτές έχουν σχηματίσει ουρές για την προσφορά.

Το κόλπο, ωστόσο, φέρεται να είναι πως σε κάθε κατάστημα, όπως καταγγέλλουν πολίτες, έχουν το πολύ 10 συσκευασίες με 3 ευρώ και λένε στον κόσμο που περιμένει στην ουρά πως η προσφορά τελείωσε και έχουν μείνει αρνιά με πολύ μεγαλύτερο αντίτιμο.

Οι ουρές που έχουν σχηματιστεί στα LIDL και τα νεύρα των καταναλωτών που έπεσαν στην παγίδα, όπως λένε καταγγέλλοντας στα parapolitika.gr άνθρωποι που «την πάτησαν», ξεπερνά κάθε όριο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), Δημήτρης Καμπούρης κατήγγειλε τις «μαϊμού», όπως λέει, προωθητικές κινήσεις των πολυεθνικών.

Υπογράμμισε πως «δεν κάνουν μόνο κακό στους κτηνοτρόφους που περιμένουν τις εορτές του Πάσχα για να ρεφάρουν κάπως, αλλά κοροϊδεύουν με τον χειρότερο τρόπο το καταναλωτικό κοινό».

Κάλεσε δε, τόσο την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και την Πολιτεία να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα.

Αναμένουμε την αντίδραση στις τόσο σοβαρές καταγγελίες και των αρμοδίων της πολυεθνικής.





http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Μέτρα για τους άστεγους των μνημονίων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Να σε χ... Γιάννη να σε αλείψω λάδι !!!

Το Διυλιστήριο λέει ... ''' Μετά από τα 500 εκατ. ευρώ που ''μοίρασε'' στον Ελληνικό λαό, μετά την ''έξοδο'' στις αγορές, άλλο ένα προεκλογικό πυροτέχνημα από τον Πρωθυπουργό. Το κακό είναι ότι αποδεικνύετε άλλη μια φορά, μετά τα προεκλογικά 18 σημεία και την επαναδιαπραγμάτευση,  πόσο πρόβατα (χάπακες) μας θεωρούν. Το συμπέρασμα είναι ότι υπάρχουν λύσεις (χωρίς κόστος) να ελαφρυνθεί ο ταλαιπωρημένος Ελληνικός λαός, τις γνωρίζουν, αλλά τις χρησιμοποιούν μόνο για προεκλογικές κροτίδες. Από εσένα εξαρτάται να δείξεις ότι δεν είσαι πρόβατο ....''


Λίγο καιρό πριν από τις εκλογές η κυβέρνηση αποφάσισε να ασχοληθεί με τους άστεγους.

Τους ανθρώπους που εδώ και τόσο καιρό σπίτι τους έχουν γίνει τα πεζοδρόμια και τα σοκάκια της Αθήνας και μοναδική προστασία τους από το κρύο κάποια χαρτόκουτα.

Και φυσικά τα παραπάνω είναι συνέπειες των μνημονίων και της «σκληρής» πολιτικής λιτότητας της Μέρκελ που ακολούθησαν πιστά οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Στην Ελλάδα λοιπόν του 2014, στην Ελλάδα των αστέγων, που κάποιοι θέλουν να μας πείσουν ότι αναπτύσσεται ταχύτατα με τα «επιτεύγματα» του πρωτογενούς πλεονάσματος και της εξόδου στις αγορές, και επαναλαμβάνουμε, λίγο πριν τις εκλογές, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να εξαγγείλει μέτρα «που στηρίζουν τους Έλληνες που υπέφεραν όλα αυτά τα χρόνια. Πρωτοβουλίες που βοηθούν την Ελλάδα που πληγώθηκε», όπως ανέφερε.

«Οι πρωτοβουλίες» αποφασίστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας κ. Ιώαννη Βρούτση, τον υφυπουργό Υγείας κ. Αντώνιο Μπέζα και την τέως και νυν διοίκηση του ΕΚΚΑ.

Ευχής έργον θα είναι αυτές οι συσκέψεις να συνεχιστούν. Και να ξεκινήσει -επιτέλους- η απαλλαγή εκατομμυρίων Ελλήνων από τα δυσβάσταχτα μέτρα λιτότητας και τα απάνθρωπα μέτρα... μεταρρυθμίσεων στη δημόσια υγεία και τα εργασιακά... Μέτρα που αν συνεχιστούν θα αυξήσουν δραματικά τόσο των αριθμό των αστέγων, όσο και εκείνων που αδυνατώντας πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους για μια αξιοπρεπή διαβίωση, οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην εξόντωση...

Διαβάστε όσα μετά τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός ανέφερε:

Κινούμαστε σε δύο άξονες.

Πρώτον, κοιτάμε, σήμερα, τι μπορεί να δώσει το ίδιο το κράτος στους πολίτες που υποφέρουν. Αλλά με τρόπο σίγουρο, χωρίς να σκορπάμε χρήματα που δεν έχουμε. Εδώ, λοιπόν, κύρια παρέμβασή μας, που ανακοινώνουμε απόψε, είναι η κοινωνική κατοικία που ήδη αξιοποιεί ό,τι ακίνητο υπάρχει στη δικαιοδοσία του δημοσίου και που άμεσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να στεγάζει αστέγους που σήμερα ζουν την πιο ακραία αδικία. Κι όχι μόνο να τους στεγάσει, αλλά και να τους προσφέρει βασικές υπηρεσίες, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κυρίως, ώστε να επιταχυνθεί η επανένταξή τους στην κοινωνία.

Δεύτερον, συνεργαζόμαστε και συντονιζόμαστε με την ιδιωτική πρωτοβουλία. Από μεγάλα ιδρύματα που κάνουν δωρεές, μέχρι αστικές εταιρείες και ομάδες πολιτών που αναλαμβάνουν δράση κοινωνική. Γι' αυτό το λόγο μάλιστα, ψηφίστηκε πρόσφατα νέα νομοθεσία που διευκολύνει τις δωρεές ιδιωτών για κοινωφελείς λόγους, χωρίς τα φορολογικά βάρη, Φ.Π.Α. κ.τ.λ., που υπήρχαν προηγουμένως.

Και φυσικά, με τη συνεργασία και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Που εδώ μπορεί να αναδείξει – και αναδεικνύει - τον κοινωνικό της ρόλο.
Και θέλω όλους να τους ευχαριστήσω!

Πρώτη τέτοια πρωτοβουλία, είναι η δημιουργία ενός πρότυπου Κέντρου Άμεσης Βοήθειας Αστέγων. Έτσι, με ιδιωτική δωρεά, ανακαινίζεται το Δρακοπούλειο Κέντρο, που βρίσκεται στην πλατεία Βάθης, στην Αθήνα. Σε ενάμιση μήνα περίπου θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει.
Η ευθύνη λειτουργίας του ανατίθεται στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, ενώ καταλυτική είναι και η συμμετοχή του Υπουργείου Υγείας που είχε άλλωστε και την πρωτοβουλία ανεύρεσης του κατάλληλου χώρου στο κέντρο της Αθήνας, όπου συγκεντρώνεται και ο μεγαλύτερος αριθμός αστέγων πολιτών.

Στο ισόγειο του Κέντρου θα λειτουργήσει ιατρική μονάδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που θα εξετάζει τους άστεγους πριν προωθηθούν στους κοιτώνες.

Στους αστέγους που φιλοξενούνται, θα παρέχεται στέγαση, σίτιση, ιατρική φροντίδα και κοινωνική μέριμνα.

Στην αρχική φάση, το Κέντρο αναμένεται να φιλοξενεί 80 άτομα για διάστημα που θα φτάνει έως τις 20 μέρες, ενώ μετά θα μεταφέρονται σε άλλους χώρους βραχυχρόνιας φιλοξενίας ή σε διαμερίσματα προστατευόμενα, με απώτερο στόχο την κοινωνική τους επανένταξη.
Έχουν, επίσης, επιλεγεί και τα πρώτα 35 διαμερίσματα που ανήκουν στο δημόσιο, προκειμένου να στεγάσουν τους ανήμπορους συμπολίτες μας. Κι αυτό είναι μόνον η αρχή...

Γιατί τίποτα δεν θα μείνει αναξιοποίητο, ανεκμετάλλευτο ή ανενεργό, προκειμένου να βρεθεί στεγαστική λύση για εκατοντάδες άστεγους συμπολίτες μας.

Η σχετική δαπάνη προβλέπεται κι αυτή από το κοινωνικό μέρισμα που θα μας δώσει το πρωτογενές πλεόνασμα. Γιατί ό,τι δημιούργησε το κράτος με τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, το επιστρέφει πίσω με πολλαπλασιαστικά οφέλη στον Ελληνικό λαό και ιδιαίτερα σε εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Το επόμενο βήμα, περιλαμβάνει τη δημιουργία ακόμα 4 κέντρων Άμεσης βοήθειας αστέγων, σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα καθώς και σε αυτές τις περιοχές υπάρχει αυξημένο ποσοστό φτώχειας, σύμφωνα με τα πιο επίσημα στοιχεία.
Παράλληλα, για τον ίδιο σκοπό, εργάζονται πολλά ιδρύματα και άλλες ιδιωτικές πρωτοβουλίες.
Για παράδειγμα, μια τέτοια πρωτοβουλία πολιτών, δημιούργησε μόλις προχθές, την πρώτη Κοινωνική Πολυκατοικία, όπου θα στεγαστούν οι πρώτοι 72 άστεγοι που ανήκουν σε μονογονεϊκές και πολυτεκνικές ομάδες, οικογένειες. Κι αυτό θα ξεκινήσει την Μεγάλη Πέμπτη...
Η κρίση ήταν δοκιμασία για όλους μας. Αλλά ανέδειξε και την ανθρωπιά μας. Όλα αυτά που τα χρόνια της επίπλαστης ευημερίας είχαν ξεχαστεί.
Κοινωνία είμαστε όλοι μας. Και αν συνεργαστούμε πιο στενά και πιο αποτελεσματικά, θα γίνουμε όλοι καλύτεροι.

Σε αυτό τον αγώνα, να στηρίξουμε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, να βοηθήσουμε συμπολίτες μας που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση, σε αυτόν τον αγώνα να δώσουμε σε όλους μια δεύτερη ευκαιρία, γιατί είμαστε όλοι μαζί:
Το κράτος που έχει υποχρέωση να βοηθήσει, αλλά και οι πολίτες που έχουν διάθεση να βοηθήσουν!

Παρά τις θυσίες και παρά τα πολλά κηρύγματα διχασμού, οι Έλληνες σταθήκαμε ο ένας δίπλα στον άλλο. Και γι' αυτό τα καταφέρνουμε σήμερα.
Νοιαζόμαστε για αυτούς που έχουν ανάγκη.
Βοηθάμε, με όποιο τρόπο μπορούμε, τους ανήμπορους συμπολίτες μας.
Ενθαρρύνουμε όλους να σταθούν δίπλα στο συνάνθρωπό τους.
Και ευχαριστούμε εκείνους που ήδη προσφέρουν. .
Είμαστε δίπλα σε αυτούς που κρατούν τη χώρα μας όρθια.
Η βοήθεια προς το συνάνθρωπο, δεν επιτρέπει διαχωρισμούς μεταξύ μας.
Απαιτεί τη συνεργασία όλων μας!
Γιατί αντιμετωπίσαμε την κρίση, χωρίς να χάσουμε - Έλληνες είμαστε! – χωρίς να χάσουμε την ανθρωπιά μας.
Και πρόθεσή μας, είναι να βγούμε από την κρίση, χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω».
http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....