Διυλιστήριο: 02/17/15
ροη αναρτησεων

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Προκόπης Παυλόπουλος : Υποψήφιος Πρόεδρος Δημοκρατίας - Βιογραφικό - Τι έλεγαν οι επικριτές του;



Γεννήθηκε στην Καλαμάτα στις 10 Ιουλίου 1950. Πατέρας του είναι ο φιλόλογος καθηγητής Βασίλης Παυλόπουλος από την Καλαμάτα. Στην Καλαμάτα τελείωσε το Λύκειο και κατόπιν σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο Paris II, και το 1977 έγινε διδάκτορας στο Δημόσιο Δίκαιο στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα και δίδαξε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ως Επιμελητής (1981), Υφηγητής (1982), Επίκουρος Καθηγητής (1983), Αναπληρωτής Καθηγητής (1986) και Kαθηγητής (1989). Το 1986 έγινε και Επισκέπτης Καθηγητής στο γαλλικό πανεπιστήμιο Paris II. Εργάστηκε ως δικηγόρος, νομικός σύμβουλος επιχειρήσεων και έχει συμμετάσχει σε πολλές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.

Το 1974 διετέλεσε Γραμματέας του πρώτου Προέδρου της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας Μιχάλη Στασινόπουλου. Την περίοδο 1989-1990 διετέλεσε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Οικουμενικής Κυβέρνησης Ζολώτα. Τον Σεπτέμβριο του 1995 ανέλαβε πολιτικός σύμβουλος του Προέδρου της Ν.Δ., Μιλτιάδη Έβερτ. Εκλέγεται βουλευτής Επικρατείας το 1996 και απο το 2000 μέχρι σήμερα στην Α' εκλογική περιφέρεια Αθηνών. Το 1996 ανέλαβε Εκπρόσωπος Τύπου και Ενημέρωσης της Ν.Δ. Από τον Μάρτιο του 2004 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2007 ήταν Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Από το Σεπτέμβριο του 2007 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2009 ήταν Υπουργός Εσωτερικών, στο νέο υπουργείο που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Στις 17 Φεβρουαρίου 2015 προτάθηκε υποψήφιος για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.



Από τα τελευταία βιβλία που έχει γράψει είναι το «Το Δημόσιο Δίκαιο στον αστερισμό της οικονομικής κρίσης» το Σεπτέμβριο του 2013 όπου σε αυτό πραγματοποιεί μία αποδόμηση του Μνημονίου και αποδυναμώνει τις όποιες «φωνές» υπέρ του προγράμματος που αντί να εξυγιάνει τη χώρα, όπως ευαγγελίζονταν οι εμπνευστές του, την οδήγησε στα όρια του γκρεμού.

Η αρθρογραφία του πρώην υπουργού ήταν πάντα αντιμνημονιακής κατεύθυνσης. Ωστόσο, το τελευταίο του βιβλίο αποτελεί ουσιαστικά ένα κήρυγμα κατά του Μνημονίου, στο όνομα της εφαρμογής του οποίου έχουν προσπεραστεί πολλοί από τους νόμους που συνθέτουν τη νομολογία μας.

«Η κοινωνική έκρηξη», γράφει ο κ. Παυλόπουλος, «βρίσκεται επί θύραις», ενώ κάνει λόγο για οικονομική «θηριωδία» και «θύματα». Χρειαζόμαστε, υποστηρίζει, έναν θεσμικό «Θησέα», ο οποίος ακολουθώντας το μίτο της Αριάδνης θα μας προστατεύσει με τα εναπομείναντα όπλα του.

Σύμμαχος του θα μπορούσε να είναι ο εθνικός νομοθέτης, όμως η θεσμική στάση που αυτός επιδεικνύει είναι νοσηρή, καθώς παραδίδεται αμαχητί σε ένα καθεστώς «νομοθέτησης υπό τα "καυδιανά δίκρανα της μέσω Μνημονίων" δημοσιονομικής πειθαρχίας».

Το βιβλίο περιγράφει ακόμα το πως η έννομη τάξη και συγκεκριμένα ο βασικός πυλώνας της, τον οποίο συνθέτουν οι κανόνες του δημοσίου δικαίου, υπονομεύεται από την οξύτατη ύφεση που βιώνει η χώρα.

Το πολεμικό «κατηγορώ» του Παυλόπουλου φανερώνει το πόσο κοντά βρίσκεται ο ίδιος με τις αναλύσεις π.χ. για το «δόγμα του ΣΟΚ».

Παράλληλα, αμφισβητεί το λεγόμενο «δημοσιονομικό δημόσιο συμφέρον» ως «μέτρο αποτίμησης της συνταγματικότητας» των μέτρων που επιβάλλονται.

Όπως εξηγεί, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ακόμη και σε περιόδους οικονομικής κρίσης, που γεννούν την ανάγκη να υποστηριχτούν αντίστοιχες σκοπιμότητες, δεν είναι δυνατόν να ακυρώνονται οι θεσμοί. Στην οπτική του Προκόπη Παυλόπουλου, κυρίαρχο ρόλο παίζει η επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση, μέσω της οποίας ο πρώην υπουργός θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει «διόρθωση» της νέας πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί στη χώρα, εξαιτίας της ανάγκης εφαρμογής και προώθησης του Μνημονίου.

Κριτική

Ως βασικό στέλεχος των κυβερνήσεων Καραμανλή 2004 - 2009, ο Προκόπης Παυλόπουλος έχει δεχθεί έντονη κριτική τόσο από την κεντροαριστερά και την αριστερά, όσο και από το εσωτερικό της κεντροδεξιάς. Το ΠΑΣΟΚ αλλά και πολιτικοί από τον φιλελεύθερο χώρο, τον κατηγόρησαν ότι διόρισε στο Δημόσιο χιλιάδες «γαλάζια παιδιά», παρακάμπτωντας και απαξιώνοντας το ΑΣΕΠ με τεχνάσματα όπως η προφορική συνέντευξη, που ονομάστηκε «γαλάζια συνέντευξη», επιβαρύνοντας έτσι το κράτος και συμβάλοντας στην οικονομική κρίση. Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, ο Παυλόπουλος ήταν υπεύθυνος για 865.000 διορισμούς στο Δημόσιο (μόνιμων και συμβασιούχων), μεταξύ των οποίων οι 170.000 ήταν μόνιμοι και αορίστου χρόνου. Ο Θάνος Τζήμερος δήλωσε ότι «ο επόμενος ισοβίτης πρέπει να λέγεται Παυλόπουλος».

Από την μεριά της Δεξιάς, κατηγορήθηκε για πρωτοφανή αδιαφορία στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, που γιγαντώθηκε επί των ημερών του, για την κατάρρευση των υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών στις μεγάλες φωτιές της Πελοποννήσου το 2007, καθώς και για την αμυντική στάση του στα «Δεκεμβριανά» του 2008. Στελέχη του ΛΑΟΣ όπως ο Γιώργος Καρατζαφέρης και ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσαν ότι ο Παυλόπουλος υπήρξε από τους πλέον αποτυχημένους υπουργούς της Μεταπολίτευσης σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας.
Άραγε τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία; Ας θυμηθούμε τι έλεγε ο Γεωργιάδης ....




http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ο διαχρονικός στρατηγός Μακρυγιάννης

Γράφει ο Φώτης Μιχαήλ, ιατρός

Ο μεγάλος αγωνιστής και ανεπανάληπτος γνώμονας του Γένους μας, ο στρατηγός Μακρυγιάννης, γράφει στα απομνημονεύματά του:

’’Τους κατάτρεξαν οι Ευρωπαίοι τους δυστυχείς Έλληνες. Εις τις πρώτες χρονιές εφοδίαζαν τα κάστρα των Τούρκων, τους κατάτρεχαν και τους κατατρέχουν ολοένα, διά να μην υπάρξουν. Η Αγγλία τους θέλει να τους κάμει Άγγλους με την δικαιοσύνη την αγγλική, καθώς οι Μαλτέζοι ξυπόλυτους και νηστικούς, οι Γάλλοι Γάλλους, οι Ρούσοι Ρούσους, κι ο Μέτερνικ της Αούστριας Αουστριακούς –κι όποιος τους φάγει από τους τέσσερους’’

Πόσο διαχρονικός και πόσο αληθινός αναδεικνύεται ο λόγος του Μακρυγιάννη!

Η γενοκτονία, που βιώνουμε σε καιρό ειρήνης επί πέντε ολόκληρα χρόνια τώρα, όπως επίσης και τα σημερινά γεγονότα με την μισάνθρωπη δυσκαμψία των γερμανών και την λυκοφιλία όλων των άλλων εταίρων μας, βεβαιώνουν για μια φορά ακόμη του Μακρυγιάννειου λόγου το αληθές: ’’Τους κατάτρεχαν και τους κατατρέχουν ολοένα, διά να μην υπάρξουν … κι όποιος τους φάγει από τους τέσσερους’’.

Και συνεχίζει ο μεγάλος μας διδάχος Μακρυγιάννης: ’’…ο Ντώκινς, μας θέλει Άγγλους, ο Ρουγάν Γάλλους, ο Κατακάζης Ρούσους και δεν αφήσετε κανένα Έλληνα. Πήρε ο καθείς σας το μερίδιό του και μας καταντήσετε μπαλαρίνες σας… Τέτοια ηθική έχετε εσείς και προκοπή, τέτοιους καταντήσετε και μάς τους δυστυχείς’’.

’’Τα δάνεια εμείς δώσαμε υπόσκεση ότι τα δανειστήκαμεν και η Μπαυαρία τα ρούφηξε με τον Αρμασπέρη και συντροφιά’’.

Ανήθικοι και απατεώνες είστε, τους λέει ο Μακρυγιάννης. Για να μας κάνετε του χεριού σας, σκορπίζετε ανάμεσά μας μίση και διαιρέσεις. Με τα δαιμονικά σας μυαλά δηλητηριάσατε τόσο πολύ και τις δικές μας ψυχές, που καταντήσατε κι εμάς σαν και τα μούτρα σας.

Για τα δάνεια εμείς δώσαμε υπόσχεση, αλλά τα ρούφηξε όλα η Μπαυαρία. Εμείς βάλαμε την υπογραφή μας ότι τα χρεωθήκαμε, αλλά αντί να τα καρπωθούν οι αγωνιστές μας, οι χήρες και τα ορφανά, τα έβαλε χέρι ο Άρμανσμπεργκ μαζί με τους ελληνόγλωσσους συντρόφους του και τα έκαναν καταθέσεις στο Μόναχο!

’’Οι Βαυαροί πρώτοι μας έδωκαν το παράδειγμα της καταχρήσεως, του σφετερισμού και της σπατάλης των δημοσίων’’, βεβαιώνει ο Π. Χαλκιόπουλος.(1)

’’Ωκοδόμησαν στιλπνάς περί το Μόναχον επαύλεις, ενώ οι αγωνισταί απέθνησκον επί της ψάθης’’, γράφει ο Αν. Γούδας.(2)

Και ο Γ. Κρέμος συμπληρώνει: ’’Οι πλείστοι εκ πτωχών πλούσιοι εγένοντο. Το πάγαιναν γαϊτάνι οι Βαβαρέζοι, τρώγανε, πίνανε και πλερώναμε εμείς οι φτωχοί, μα χουβαρντάδες’’.(3)

Διευκρίνιση:

Κάθε ομοιότητα με γεγονότα, που ζούμε στις μέρες μας, δέον να θεωρηθεί εντελώς …τυχαία.

Συμπέρασμα:

Οι Ευρωπαίοι, απέναντί μας, εδώ και διακόσια χρόνια -για να μην πούμε από τον καιρό του Καρλομάγνου- παραμένουν ίδιοι και απαράλλακτοι. ’’Μας κατατρέχουν ολοένα, δια να μην υπάρξουμε’’ , κατά το ρήμα του Μακρυγιάννη.

Η ευθύνη, όμως, για την σημερινή μας κατάντια, είναι κατά κύριο λόγο δική μας, διότι κάνουμε του κεφαλιού μας και ούτε την Ιστορία μας διδασκόμαστε, ούτε τους Ήρωές μας αφουγκραζόμαστε, αλλά ούτε και τους Αγίους μας προσπαθούμε να μοιάσουμε.

Εάν γνωρίζαμε καλά την ιστορία μας, δεν θα ξανακάναμε τα ίδια λάθη. Εάν μελετούσαμε με προσοχή τις παρακαταθήκες του Μακρυγιάννη, δεν θα ξαναπέφταμε στις ίδιες παγίδες, που ολοένα μας στήνουν οι ’’φίλοι’’ μας οι φραγκολεβαντίνοι. Και εάν, επίσης, νοιαζόμασταν για την Φιλοκαλία και την Ασκητική των Πατέρων μας και βάζαμε μπροστάρηδες στην ζωή μας τον Μέγα Φώτιο και τον πατρο-Κοσμά, ποτέ δεν θα φτάναμε στο χάλι, που βρισκόμαστε σήμερα.

Ας έχουμε, τουλάχιστον, τον νου μας από ‘δω και πέρα.


____________________________________________________



(*) Από το βιβλίο του Δημήτρη Φωτιάδη ‘’ΟΘΩΝΑΣ, Η ΜΟΝΑΡΧΙΑ’’.


Ο Παναγιώτης Χαλκιόπουλος ή Χαλικόπουλος ήταν διανοούμενος, δημοσιογράφος, εκδότης, νομικός και πολιτικός. Σπούδασε νομικά στην Ιόνιο ακαδημία από το 1825 έως το 1828.


Ο Αναστάσιος Γούδας (1816-1882) ήταν συγγραφέας του 19ου αιώνα.


Ο Γεώργιος Π. Κρέμος (1839-1926) ήταν συγγραφέας, ερευνητής, ιστορικός και υφηγητής του Πανεπιστημίου των Αθηνών.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Εύχομαι ο Τσίπρας να αποδειχθεί Ηρακλής και να καθαρίσει την κόπρο του Αυγεία.(video)

Οι πολίτες πια δεν ρωτούν στην εκπομπή ενικός του Χατζηνικολάου, απαιτούν!
Απαιτούν να έχουν δικαίωμα στην ελπίδα και τα όνειρα.
Απαιτούν απαιτούν ισότητα.
Απαιτούν δικαιοσύνη.
Απαιτούν τιμωρία των ενόχων.
Απαιτούν δικαίωση, γιατί μας εξαπάτησαν!!!



www.diulistirio.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Τελεσιγραφόμαστε..

     Βγήκε ο ανθυποκόμος του χερ-Καροτσάκι με την λιγδιασμένη μπούκλα,
..σαν δυσκοίλια και κακιασμένη αδελφή που την κερατώνει ο νταβατζής της με άλλον π@ύστη,
..και πέταξε χαιρέκακα τον τελευταίο εκβιασμό, σε συμφωνία με τα υπόλοιπα καθάρματα της Ενωμένης Ευρώπης,
..τελεσίγραφο λέει τεσσάρων ημερών, να ζητήσουμε λέει παράταση του μνημονίου ως την Παρασκευή, αλλοιώς...

Τόλμησε μάλιστα συγχρόνως να εκβιάσει και την Κύπρο, διότι λέει χωρίς απελευθέρωση των πλειστηριασμών των ενυπόθηκων ακινήτων, δεν μπορεί να υπάρξει σωτηρία για την Κύπρο!
Έτσι ακριβώς αντιλαμβάνονται την ''σωτηρία'' εκεί στην Ενωμένη Ευρώπη των Καθαρμάτων: ΩΣ ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ!

Μεγάλη τέρψη και αγαλίαση για τους απανταχού της Ευρώπης και της Ελλάδας π@ύστηδων στην ψυχή ( ''Γερούν γερά!'' ).
Μεγάλη ανακούφιση και για μας τους υπόλοιπους που είδαμε τις μάσκες των ''διαπραγματεύσεων'', όπως τις εννοούν οι Βησιγότθοι, να πέφτουν!

Κύριε υπουργέ των οικονομικών, δεν σας στείλαμε εκεί να διαπραγματευτείτε αριθμούς!
Σας στείλαμε να διαπραγματευτείτε ανθρώπινες ζωές, χώρα, και αξιοπρέπεια!
Αφού ξέρουν να διαπραγματεύονται μόνον με τελεσίγραφα,
..σας εξουσιοδωτούμε να τους δώσετε και το δικό μας τελεσίγραφο:

Ένα τεράστιο ΟΧΙ, με την υποσημείωση: ''Εμείς θα κάνουμε το σκ@τό μας παξιμάδι, και σείς θα δείτε τον Χριστό φαντάρο!

Και τελειώνετε κύριε υπουργέ όδο το δυνατόν συντομότερα με αυτή την τάχα (εκ μέρους των ''εταίρων'') διαπραγμάτευση.
Εκμεταλλεύονται τον χρόνο για να κλιμακώσουν τους εκβιασμούς και να δημιουργούν ανασφάλεια στον ελληνικό λαό.

Τελεσιγραφήστε τους και σηκωθείτε φύγετε από κεί!
Υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Επιχαίρει η τριανδρία Σαμαράς-Βενιζέλος-Θεοδωράκης …και τα λοιπά παπαγαλάκια


Επιχαίρουν -παρά τις υποκριτικές δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού- για την ρήξη, οι ελλοχεύοντες αντίπαλοι της κυβέρνησης…
Η πρωτοβουλία ήταν του Σαμαρά. Μίλησε στο τηλέφωνο με Βενιζέλο και Θεοδωράκη και στη συνέχεια εξέδωσε ανακοίνωση, στην…
οποία αναφέρει τα εξης:

«Το αδιέξοδο είναι μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη. Παρά το γεγονός αυτό, η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης που αποτελεί το μόνο δρόμο για μια θετική εξέλιξη για την πατρίδα μας. Μια διαπραγμάτευση που πρέπει να διεξαχθεί με όρους υπευθυνότητας, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης. Διανύσαμε πολύ δρόμο για να τα τινάξουμε όλα στον αέρα. Η ρήξη δεν είναι λύση».


Φυσικά η συνέχεια είναι να βγουν τα γνωστά παπαγαλάκια για υποστήριξη αυτής της γερμανικής πολιτικής οι οποίοι δυστυχώς ανήκουν στους Έλληνες


http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις το προσχέδιο του Μοσκοβισί - Δείτε τις διαφορές - ΦΩΤΟ

Διαβάστε τις διαφορές μεταξύ του προσχεδίου της ανακοίνωσης του Eurogroup που απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση και του προσχεδίου που όπως είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης του έδειξε ο Πιερ Μοσκοβισί πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Εurogroup.

To προσχέδιο αποκάλυψε ο δημοσιογράφος του Channel 4 Paul Mason, ο οποίος μάλιστα ανέβασε στο Twitter τόσο την αρχική εκδοχή όσο και το τελικό draft του Πιερ Μοσκοβισί, που όπως θα δείτε είναι πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις, καθώς κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ανθρωπιστική κρίση στη χώρα μας.

Σε ότι αφορά το αρχικό προσχέδιο του Μοσκοβισί, η πιο σημαντική διαφορά σε σχέση με το προσχέδιο Ντάισελμπλουμ βρίσκεται στην τρίτη παράγραφο και ιδιαίτερα στη φράση που φαινόταν να έχει σβηστεί.

Το πρόσχέδιο που απέρριψε ο κ. Βαρουφάκης έγραφε:

"Επικροτήσαμε το γεγονός ότι σε ορισμένους τομείς οι ελληνικές πολιτικές προτεραιότητες μπορούν να συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση και στην καλύτερη εφαρμογή του παρόντος προγράμματος οικονομικής βοήθειας. (ΕΧΕΙ ΣΒΗΣΤΕΙ: Η ελληνική κυβέρνηση κατέστησε σαφές πως σκοπεύει να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδιά της). Σε αυτό το πλαίσιο σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε οποιαδήποτε ελαστικότητα παρέχει ήδη το υφιστάμενο πρόγραμμα. Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την σταθερή τους δέσμευση να απέχουν από κάθε μονομερή δράση ή ενέργεια και να εργαστούν σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασία, στον οικονομικό τομέα και στο συνταξιοδοτικό".


Δείτε τώρα τι αναφέρει σε αυτό το σημείο το αρχικό προσχέδιο του Πιερ Μοσκοβισί:

"Επικροτήσαμε το γεγονός ότι σε ορισμένους τομείς οι ελληνικές πολιτικές προτεραιότητες μπορούν να συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση και στην καλύτερη εφαρμογή του παρόντος προγράμματος οικονομικής βοήθειας και μπορούν να βοηθήσουν ως βάση για μια νέα συμφωνία (η τελευταία φράση με τα έντονα γράμματα δεν υπήρχε στο προσχέδιο που απορρίφθηκε). Οι ελληνικές αρχές έχουν συμφωνήσει να χρησιμοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ευελιξία που υπάρχει στο τρέχον πρόγραμμα, ενώ θα αρχίζουν οι συνομιλίες για μια νέα συμφωνία. Θα συνεργαστούν στενά με τους ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους για να διασφαλίσουν τις συμφωνηθείσες παραμέτρους για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις". Tο υπόλοιπο κομμάτι της παραγράφου που περιλαμβανόταν στο προσχέδιο Ντάισελμπλουμ απουσιάζει.


TO TΕΛΙΚΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως το τελικό προσχέδιο που αποκαλύπτει ο Paul Mason και το οποίο βρίσκεται όπως σας είπαμε πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις, κάνοντας αναφορά στην ανθρωπιστική κρίση. Σε αυτό γίνεται λόγος για επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος που θα μπορούσε να πάρει τη μορφή ενός ενδιάμεσου προγράμματος τεσσάρων μηνών, "ως ενός μεταβατικού σταδίου προς ένα νέο σύμφωνο ανάπτυξης για την Ελλάδα το οποίο θα συζητηθεί και διαμορφωθεί μέσα σε αυτή την περίοδο".




Οι διαφορές στη διατύπωση για τo αίτημα παράτασης

Προσχέδιο Ντάισελμπλουμ:

"Σε αυτή τη βάση οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν 6μηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος σαν ένα μεταβατικό βήμα. Αυτό θα γεφυρώσει τον χρόνο προκειμένου οι ελληνικές αρχές και το Eurogroup να εργαστούν σε μια νεότερη (follow-up) συμφωνία".

Πρώτο προσχέδιο Μοσκοβισί:

"Τα ανωτέρω αποτελούν τη βάση για το αίτημα παράτασης της ισχύουσας συμφωνίας δανείου, με τη μορφή ενός ενδιάμεσου βήματος προς μια νέα συμφωνία, η οποία θα πρέπει να συζητηθεί και να αποφασιστεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των έξι μηνών".

Tελικό προσχέδιο Μοσκοβίσι:

"Τα παραπάνω αποτελούν τη βάση για την επέκταση της παρούσης δανειακής σύμβασης, η οποία θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ενός [4μηνου] ενδιάμεσου προγράμματος, ως ενός μεταβατικού σταδίου προς ένα νέο σύμφωνο ανάπτυξης για την Ελλάδα το οποίο θα συζητηθεί και διαμορφωθεί μέσα σε αυτή την περίοδο".



Διαβάστε αναλυτικά τι έγραφε το προσχέδιο του Ντάισελμπλουμ

Το Eurogroup τονίζει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που έγιναν από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες το Eurogroup και οι θεσμοί ενεπλάκησαν σε έναν έντονο διάλογο με τις νέα ελληνική κυβέρνηση.
Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν σε ανεξίτηλα βελτιούμενες προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης (με την ενδυνάμωση της κοινωνικής δικαιοσύνης) και τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ειδικά οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής καθώς και για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Την ίδια ώρα οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι στους πιστωτές τους. Οι ελληνικές αρχές θα κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση της συνεχιζόμενης παρεχόμενης τεχνικής βοήθειας. (Της Ευρωπαϊκής επιτροπής). Συζητήθηκαν οι πολιτικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης στη βάση των εργασιών που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί από τους οργανισμούς και τις ελληνικές αρχές. Καλωσορίζουμε το γεγονός ότι σε ορισμένους τομείς οι ελληνικές πολιτικές προτεραιότητες μπορούν να συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση και στην καλύτερη εφαρμογή του παρόντος προγράμματος οικονομικής βοήθειας. (ΕΧΕΙ ΣΒΗΣΤΕΙ: Η ελληνική κυβέρνηση κατέστησε σαφές πως σκοπεύει να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδιά της). Σε αυτό το πλαίσιο σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε οποιαδήποτε ελαστικότητα παρέχει ήδη το υφιστάμενο πρόγραμμα. Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την σταθερή τους δέσμευση να απέχουν από κάθε μονομερή δράση ή ενέργεια και να εργαστούν σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασία, στον οικονομικό τομέα και στο συνταξιοδοτικό.Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να διασφαλίσουν τα απαραίτητα δημοσιονομικά πλεονάσματα και χρηματοδοτήσεις προκειμένου να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους σε ευθεία γραμμή με τους στόχους που συμφωνήθηκαν το Νοέμβριο του 2012 στη σχετική ανακοίνωση του Eurogroup. Επιπλέον κάθε νέο μέτρο θα πρέπει να χρηματοδοτείται και να μην βάζει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα.
Σε αυτή τη βάση οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν 6μηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος σαν ένα μεταβατικό βήμα. Αυτό θα γεφυρώσει τον χρόνο προκειμένου οι ελληνικές αρχές και το Eurogroup να εργαστούν σε μια νεότερη (follow-up) συμφωνία. Συμφωνήσαμε επίσης ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο του στη νέα συμφωνία. Το Eurogroup διάκειται θετικά σε ένα τέτοιο αίτημα από τις ελληνικές αρχές.

Επιπλέον, ενημερωθήκαμε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι θα ήταν φρόνιμο να παραταθεί η περίοδος διαθεσιμότητας των ομολόγων του EFSF στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για έξι μήνες, παράλληλα με την παράταση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το Eurogroup θα επιθυμούσε μια τέτοια παράταση. Ακολουθώντας ένας ελληνικό αίτημα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορούσε να προβεί στους απαραίτητους διακανονισμούς. Το Eurogroup υπογραμμίζει με έμφαση ότι τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και προϋπολογισμένα κόστη, και θα απελευθερώνονται μόνο κατόπιν αξιολόγησης από τους θεσμικούς και τη θετική γνωμοδότηση του Eurogroup.
Δεσμευόμαστε να παρέχουμε επαρκή στήριξη στην Ελλάδα μέχρι να αποκαταστήσει την πλήρη πρόσβασή της στις αγορές αρκεί να τιμά τις δεσμεύσεις της μέσα στο συμφωνηθέν πλαίσιο".



Διαβάστε αναλυτικά τι έγραφε το πρώτο προσχέδιο του Μοσκοβισί:

"Σχέδιο Eurogroup - Δήλωση σχετικά με Ελλάδα Το Eurogroup επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που έχουν αναληφθεί από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Την τελευταία εβδομάδα το Eurogroup και τα θεσμικά όργανα έχουν επιδοθεί σε έναν εντατικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές. Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και της απασχόλησης, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ειδικότερα, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, που έχουν καθυστερήσει πολύ, για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, καθώς και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Την ίδια στιγμή οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τηρήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους. Οι ελληνικές αρχές θα αξιοποιήσουν τη συνέχιση της παροχής τεχνικής βοήθειας, με τον πιο αποδοτικό τρόπο.

Συζητήσαμε τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, βάσει των εργασιών που αναλαμβάνονται από τα θεσμικά όργανα και τις ελληνικές αρχές. Επικροτήσαμε το γεγονός ότι σε μια σειρά από τομείς, οι προτεραιότητες της ελληνικής πολιτικής μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση και την καλύτερη εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής βοήθειας και μπορούν να χρησιμεύσουν ως βάση για μια νέα συμφωνία. Οι ελληνικές αρχές προτίθενται να κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση της ευελιξίας που υπάρχει στο τρέχον πρόγραμμα, ενώ θα αρχίζουν οι συνομιλίες για μια νέα συμφωνία. Θα συνεργαστούν στενά με τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους τους για να εξασφαλίσουν τις συμφωνηθείσες παραμέτρους για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι ελληνικές αρχές συμφωνούν στο να διασφαλιστούν τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και η χρηματοδότηση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Τυχόν νέα μέτρα θα χρηματοδοτηθούν και δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους ή της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Τα ανωτέρω αποτελούν τη βάση για το αίτημα παράτασης της ισχύουσας συμφωνίας δανείου, με τη μορφή ενός ενδιάμεσου βήματος προς μια νέα συμφωνία, η οποία θα πρέπει να συζητηθεί και να αποφασιστεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των έξι μηνών.

Συμφωνήσαμε, επίσης, ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίσει το ρόλο του σε αυτή τη συμφωνία. Το Eurogroup διάκειται ευνοϊκά προς ένα τέτοιο αίτημα (σ.σ. επέκτασης) από τις ελληνικές αρχές. Επιπλέον, ενημερωθήκαμε από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ότι θα ήταν συνετό να παραταθεί η περίοδος διάθεσης των ομολόγων του EFSF στο ρυθμιστικό σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για έξι μήνες, παράλληλα με την επέκταση του προγράμματος του EFSF. Το Eurogroup βλέπει ευνοϊκά μια τέτοια επέκταση.

Κατόπιν αιτήματος από την Ελλάδα, το EFSF μπορεί να κάνει τις απαραίτητες διευθετήσεις. Το Eurogroup δίνει έμφαση ότι αυτά τα κεφάλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης και εξυγίανσης του τραπεζικού κόστους και θα αποδεσμευθούν μόνο με βάση την αξιολόγηση από τα θεσμικά όργανα και την απόφαση του Eurogroup. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην παροχή επαρκούς στήριξης προς την Ελλάδα έως ότου επανακτήσει πλήρη πρόσβαση στην αγορά, για όσο διάστημα τιμά τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του πρόσφατα συμφωνηθέντος πλαισίου. Πιθανά σημεία για να εστιάσουν: 1) Να σταματήσουν τις μονομερείς δράσεις με καθαρές φορολογικές επιπτώσεις .. "



Διαβάστε αναλυτικά τι έγραφε το τελικό προσχέδιο Μοσκοβισί

"Σήμερα, το Eurogroup προέβη σε ανασκόπηση της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα, με βάση τον εντατικό διάλογο ανάμεσα στις νέες ελληνικές αρχές και τους θεσμούς.

Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη, κοινωνικά δίκαιη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων που στοχεύει στη στερεή βελτίωση αναπτυξιακών προοπτικών. Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, που έπρεπε να είχαν γίνει από καιρό, για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης. Ανακοίνωσε την πρόθεσή της να λάβει επείγουσες δράσεις για να διασφαλίσει ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα και να αναχαιτίσει την ανθρωπιστική κρίση. Θα διασφαλίσει ότι τα όποια νέα μέτρα δε θα ακυρώσουν τις τρέχουσες δεσμεύσεις και θα έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους. Θα απέχει από μονομερείς δράσεις και θα εργαστεί σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της.

Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις της προς τους εταίρους για τη διασφάλιση υγιών και διατηρήσιμων οικονομικών μεγεθών. Η δυνατότητα επίτευξης του δημοσιονομικού στόχου για το 2015 θα εξεταστεί υπό το φως των οικονομικών εξελίξεων. Τα μέτρα ελάφρυνσης του δανειακού βάρους και επίτευξης περαιτέρω αξιόπιστης και βιώσιμης μείωσης της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ θα εξεταστούν με βάση τις δεσμεύσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012.

Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική τους δέσμευση αναφορικά με τις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους.

Τα παραπάνω αποτελούν τη βάση για την επέκταση της παρούσης δανειακής σύμβασης, η οποία θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ενός [4μηνου] ενδιάμεσου προγράμματος, ως ενός μεταβατικού σταδίου προς ένα νέο σύμφωνο ανάπτυξης για την Ελλάδα το οποίο θα συζητηθεί και διαμορφωθεί μέσα σε αυτή την περίοδο.

Όποτε θεωρείται χρήσιμο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρέχει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για να ενδυναμώσει και να επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Το Eurogroup καλεί τους θεσμούς να συνεχίσουν τις τεχνικές εργασίες με τις ελληνικές αρχές. Αυτή θα περιλαμβάνει την επισήμανση ενδιάμεσων χρηματοδοτικών αναγκών, τον τρόπο κάλυψής τους και τους κατάλληλους όρους. Οι θεσμοί θα αναφέρουν στο Eurogroup μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου".



http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....