Διυλιστήριο: 03/06/17
ροη αναρτησεων

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Die Welt: Η Ελλάδα νικητής των πετρελαϊκών μεταφορών μετά την άρση των κυρώσεων στο Ιράν


Σύμφωνα με στοιχεία εξειδικευμένης εταιρείας

Στο top - ten των εταιρειών οι οποίες μεταφέρουν πετρέλαιο από το Ιράν βρίσκονται σχεδόν μόνο ελληνικές, αναφέρει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Ελληνικές εφοπλιστικές εταιρείες αναλαμβάνουν και διεκπεραιώνουν τις περισσότερες θαλάσσιες μεταφορές πετρελαίου και καμία άλλη χώρα δεν επωφελείται τόσο πολύ όσο η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η λονδρέζικη εταιρεία Vessels Value (ειδικεύεται στις αποτιμήσεις των πλοίων της ποντοπόρου ναυτιλίας) και βρίσκονται στη διάθεση της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt».
Μετά την άρση των κυρώσεων στις αρχές του 2016 οι εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν έχουν εκτοξευθεί και είναι πλέον η τρίτη χώρα εξαγωγής (μετά την Σαουδική Αραβία και το Ιράκ), δεδομένου ότι εξάγει σχεδόν 3,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Ανάλογη είναι και η αύξηση των τάνκερ: Σήμερα μεταφέρουν πετρέλαιο 563, ενώ πριν ένα χρόνο ήταν 277.

Στο top - ten των εταιρειών οι οποίες μεταφέρουν πετρέλαιο από το Ιράν βρίσκονται σχεδόν μόνο ελληνικές και φέρουν ονόματα όπως Dynacom Tankers, Delta Tankers, Polembros Shipping, Avin International ή Olympic Shipping. Εξαίρεση αποτελούν η βελγική εταιρεία Euronav και η κινέζικη κρατική εταιρεία Cosco Shipping, οι οποίες βρίσκονται στο μέσον της κατάταξης.

Αυτό σημαίνει ότι οι εδώ και χρόνια επιτυχημένοι εφοπλιστές από την Ελλάδα κατάφεραν να εξασφαλίσουν το μεγαλύτερο μέρος των μεταφορών πετρελαίου από το Ιράν, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

Αυτό προκύπτει και από το είδος των τάνκερ: οι Έλληνες εφοπλιστές διαθέτουν τον μεγαλύτερο στόλο τάνκερ παγκοσμίως και με την δρατηριοποίησή τους στις μεταφορές πετρελαίου από το Ιράν, αυξήθηκε και η συμμετοχή των λεγομένων πλοίων «Suezmax» (σ.σ. μεσαίου μεγέθους πλοία των οποίων η μεταφορική ικανότητα κυμαίνεται μεταξύ 120.000 και 200.000 τόνων, σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορούν να προσεγγίζουν τα περισσότερα λιμάνια σε ολόκληρο τον κόσμο και φυσικά την διώρυγα του Σουέζ, από την οποία πήραν και το όνομά τους) από 15 σε 81.



Πηγή infognomonpolitics.blogspot.gr

 https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Έψαχναν τον Καραβέλα στην Λ. Αμερική και εκείνος ήταν στη βίλα του στην Αντίπαρο



Σε μια αποκάλυψη φωτιά προχωρά η εκπομπή του Alpha «Checkpoint» αναφορικά με την αμαρτωλή υπόθεση της Siemens και τον φυγόδικο πρωταγωνιστή του σκανδάλου, Χρήστο Καραβέλα....


Στην εκπομπή που μεταδόθηκε το Σάββατο, κάτοικος της Αντιπάρου δηλώνει ότι την ώρα που οι αρχές καταζητούσαν τον Χρήστο Καραβέλα στη Λατινική Αμερική εκείνος βρισκόταν στην πολυτελή βίλα του στην Αντίπαρο, φτάνοντας μάλιστα στο νησί με κότερο.

Στην εκπομπή ένας γείτονάς περιγράφει προκλητικά στιγμιότυπα από τη «μεγάλη ζωή» που έκανε στην Αντίπαρο ο Χρήστος Καραβέλας. Απεσταλμένος της εκπομπής στο νησί εντόπισε μάλιστα τα ακίνητα της οικογένειας Καραβέλα και πως αυτή τα εκμεταλλεύεται σήμερα.

Η εκπομπή φιλοξενεί ακόμη ένα πρόσωπο «κλειδί» στην υπόθεση του μεγαλύτερου οικονομικού σκανδάλου της μεταπολεμικής Ελλάδας, τον Ζαν Κλοντ Όσβαλντ.

Ο μυστηριώδης γαλλοελβετός τραπεζίτης, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας σε κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονική παρακολούθηση, (βραχιολάκι), μιλάει στη Γιάννα Παπαδάκου, λίγες ώρες πριν από την αναμενόμενη έναρξη της δίκης για τη Siemens.

Ας δούμε όμως πρώτα τι έλεγε η κυρία Μπακογιάννη, για τον κύριο Καραβέλα
 





Δείτε τώρα to video με τις μαρτυρίες των κατοίκων, όπου ο Καραβάλας δύο χρόνια μετά, δηλαδή το 2011, επισκεπτόταν την Αντίπαρο

Από το 6.50 και μετά ΕΔΩ

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Αφορολόγητος δωσιλογισμός..

     Οι μισοί, λέει, έλληνες δεν πληρώνουν φόρους.
Όχι γιατί είναι φοροφυγάδες (αυτό δεν το λένε) αλλά γιατί τα εισοδήματά τους βρίσκονται κάτω απ' το αφορολόγητο όριο.
Αυτό ανακάλυψαν οι υπάλληλοι-εισπράκτορες των τοκογλύφων που οι
τσυριζαίοι αριστερούληδες αναγνωρίζουν ως "θεσμούς",
..και απαιτούν την διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Δηλαδή την μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Όμως η είδηση παρουσιάζεται από τα κανάλια στεγνή: "οι μισοί έλληνες δεν πληρώνουν εφορία".
Έτσι. Σε συμπαιγνία με την μνημονιακή εξουσία, και προκειμένουν να προκαλέσουν αντιδράσεις στους άλλους μισούς που πληρώνουν.
Και προφανώς για να ενεργοποιήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό, εναντίον ποιών όμως; Των φτωχών!
Γιατί αυτό που δεν εξηγούν συνιστά συγχρόνως και μία παραδοχή: Πως οι μισοί έλληνες είναι φτωχοί, ή έστω στο κατώφλι της φτώχειας.
Διότι αυτοί που δεν πληρώνουν, και που βρίσκονται άρα κάτω απ' το σημερινό αφορολόγητο των περίπου 9.000 ευρώ, σημαίνει πως έχουν εισοδήματα περίπου 750 ευρώ τον μήνα.
Ζεί σήμερα οικογένεια ή έστω ένα ζευγάρι με 750 ευρώ τον μήνα;
Και ποιές ανάγκες να πρωτοεξυπηρετήσει με αυτά τα λεφτά; ηλεκτρικό ρεύμα; νερό; διατροφή; ένδυση; μετακίνηση; χαράτσια; έκτακτα έξοδα;

Εναντίον αυτών λοιπόν στρέφονται οι "θεσμοί" των εσμών,
..και εναντίον αυτών θα υπογράψουν και θα νομοθετήσουν την μείωση του αφορολόγητου ορίου οι αριστεροί του κ@λου.
Είναι αυτοί, οι φτωχοί δηλαδή, που εμποδίζουν την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση επειδή δεν πληρώνουν εφορία.
Αυτοί πρέπει να κυνηγηθούν κατά τους τσυριζαίους δωσίλογους και κατά τα κανάλια.
Και αυτή είναι η "διαπραγμάτευση" που κάνουν.
Έτσι ευελπιστεί να "κλείσει" την αξιολόγηση ο πρωθυπουργός-πινόκιο, η μαριονέτα των "Ενωμένων" Ευρωπαίων νεοναζιστών.
ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΦΤΩΧΟΥ ΜΙΣΟΥ (κατά την έμμεση παραδοχή τους) ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.
ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΜΙΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ.

Ου να χαθείται ρεμάλια.
Εσείς που θα τα υπογράψετε και θα τα ψηφίσετε.
Και ρεμάλια χειρότερα εμείς που θα καθόμαστε να σας κοιτάμε!..


Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΠΟΥ: Το μολυσμένο περιβάλλον σκοτώνει 1,7 εκατ. παιδιά τον χρόνο



Το ένα τέταρτο των θανάτων παιδιών κάτω από πέντε ετών παγκοσμίως οφείλεται σε ανθιυγιεινά ή μολυσμένα περιβάλλοντα, τα οποία αφορούν τον αέρα, το νερό, το παθητικό κάπνισμα, και την έλλειψη ικανοποιητικής υγιεινής, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Αυτά τα ανθιυγιεινά και μολυσμένα περιβάλλοντα μπορούν να οδηγήσουν σε θανατηφόρες περιπτώσεις διάρροιας, ελονοσίας και πνευμονίας, είπε ο ΠΟΥ σε μια έκθεσή του, και να σκοτώσουν 1,7 εκατομμύρια παιδιά το χρόνο.

"Ένα μολυσμένο περιβάλλον είναι θανατηφόρο - ιδιαίτερα για μικρά παιδιά", είπε η γενική διευθύντρια του Οργανισμού Μάργκαρετ Τσαν σε δήλωσή της. "Τα όργανά τους και τα ανοσοποιητικά τους συστήματα είναι υπό εξέλιξη, ενώ τα μικρότερα σώματά τους και οι μικρές αναπνευστικές δίοδοι τα καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτα σε μολυσμένο αέρα και μολυσμένα νερά".

Στην έκθεσή του ("Κληρονομώντας έναν βιώσιμο κόσμο - Άτλαντας υγείας παιδιών και περιβάλλοντος"), ο ΠΟΥ είπε ότι η επικίνδυνη έκθεση ενός παιδιού μπορεί να ξεκινήσει ενώ βρίσκεται στη μήτρα ακόμα, και να συνεχιστεί εάν το βρέφος ή το μικρό είναι εκτεθειμένο σε ρύπανση του αέρα στον εξωτερικό και εσωτερικό περιβάλλοντα χώρο, καθώς και σε παθητικό κάπνισμα.

Αυτό αυξάνει τους παιδικούς κινδύνους της πνευμονίας, καθώς και τον δια βίου κίνδυνο πνευμονολογικών παθήσεων όπως το άσθμα. Η ρύπανση του αέρα επίσης αυξάνει τον δια βίου κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού και καρκίνου, είπε.

Η έκθεση τόνισε επίσης ότι σε οικογένειες χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό και σύστημα αποχέτευσης, ή σε μέρη όπου υπάρχει ρύπανση από καπνό μη καθαρών καυσίμων όπως ο άνθρακας ή η κοπριά που χρησιμοποιούνται από μέλη της οικογένειας για να μαγειρέψουν ή να ζεσταθούν, τα παιδιά εκτίθενται σε μεγαλύτερο κίνδυνο διάρροιας και πνευμονίας.

Τα παιδιά εκτίθενται επίσης και σε επικίνδυνα χημικά μέσω των τροφών τους, και του αέρα, του νερού και των προϊόντων γύρω τους, είπε.

Η Μαρία Νέιρα, ειδική του ΠΟΥ σε θέματα δημόσιας υγείας, είπε ότι αυτό αποτελεί βαρύ φόρο και ως προς το ποσοστό των θανάτων αλλά και ως προς το ποσοστό των μακροχρόνιων παθήσεων και ασθενειών, και προέτρεψε τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα για να βελτιώσουν τις συνθήκες υγείας των παιδιών.

"Η επένδυση στην αφαίρεση περιβαλλοντικών κινδύνων στην υγεία, όπως η βελτίωση της ποιότητας νερού ή η χρήση καθαρότερων καυσίμων, θα επιφέρει τεράστια ωφέλη υγείας", είπε.

Πηγή  www.enikonomia.g

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

31.800.000 ευρώ έχει δαπανήσει το κράτος για το Ολυμπιακό Μουσείο που... δεν έγινε ποτέ

31.800.000 ευρώ έχει δαπανήσει το ελληνικό κράτος από το 2007 μέχρι σήμερα για το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας που... δεν έγινε ποτέ!

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τέσσερις ακόμη δικαστικές αποφάσεις έχουν κοινοποιηθεί μέσα στο 2016 από το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας με άμεσα απαιτητά ποσά. Tα τελευταία 11 εκατομμύρια καταβλήθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού το 2015. Η Ελλάδα της κρίσης, των δανείων και των χρεωκοπιών πληρώνει ακόμη τις Ολυμπιακές αμαρτίες! Με άγνωστο αριθμό αποφάσεων να έπονται από προσφυγές της αναδόχου εταιρείας «ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε.» και τόκους που διεκδικεί σε διάστημα δεκαετίας από το ελληνικό Δημόσιο.

Με το νόμο 3342/2005 περί μεταολυμπιακής αξιοποίησης των Ολυμπιακών αθλητικών εγκαταστάσεων (3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης) θεσπίστηκε η δημιουργία του Ολυμπιακού Μουσείου σε ένα τμήμα του κτηρίου του IBC, δηλαδή δίπλα στο Ολυμπιακό Στάδιο (στο χώρο του εμπορικού κέντρου Golden Hall). Μετά από διεθνή δημόσιο διαγωνισμό (στις 15/12/2005) με συμμετοχή επτά εταιρειών, ανάδοχος του έργου ορίστηκε η εταιρεία «ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε.» στις 28 Νοεμβρίου 2007.

Ο αρχικός προϋπολογισμός αυτού ανερχόταν σε 48.147.961 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, μετά την έκπτωση (προβλεπόταν η κατασκευή, αλλά και η κάλυψη του τεχνολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού) και η εργολαβική σύμβαση περιλάμβανε τη μετατροπή του Ολυμπιακού Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) σε Μουσείο Ελληνικών Ολυμπιακών Αγώνων εμβαδού 17.290 τετραγωνικών μέτρων, καθώς και Μουσείο Παγκόσμιου Κλασσικού Αθλητισμού εμβαδού 5.000 τετραγωνικών μέτρων. Ειδικές μελέτες είχαν εκπονηθεί πριν την ψήφιση του νόμου, επί κυβέρνησης Καραμανλή, με πρωτοβουλία της τότε Αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού Φάνης Πετραλιά. Το αρχικό σχέδιο, σύμφωνα με τις μελέτες, προέβλεπε τη δημιουργία δύο διαδραστικών Μουσείων σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας, τα οποία θα συνδέονταν με το ΟΑΚΑ. Ο συμβατικός χρόνος αποπεράτωσης του έργου ορίστηκε στους 14 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης την 27η Νοεμβρίου 2009.
Ως εδώ όλα καλά!
Ελλείψει επαρκούς χρηματοδότησης, όμως και μετά από επίσημα αιτήματα για καθυστέρηση στις πληρωμές, η ανάδοχος εταιρεία υπέβαλλε δήλωση διακοπής εργασιών στις 7 Ιουνίου 2010. Για ποιους λόγους το ελληνικό κράτος δεν πλήρωνε στην ώρα της την εταιρεία;

Η αίτηση έγινε δεκτή από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ) και έτσι οι εργασίες διακόπηκαν. Μέχρι τότε, όμως το ελληνικό Δημόσιο είχε ήδη καταβάλει 20.800.000 ευρώ στην εταιρεία, η οποία είχε ολοκληρώσει κατά μεγάλο ποσοστό τις οικοδομικές και ηλεκτρομηχανικές εργασίες, ενώ δεν είχε ξεκινήσει η διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου. Η ανάδοχος εταιρεία, όμως διεκδίκησε νομικά άλλα 16.500.000 για εργασίες που υποστηρίζει πως έκανε αλλά δεν είχε πληρωθεί. Το 2013 προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Στις 4 Φεβρουαρίου του 2015, μάλιστα η ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε. έκανε αίτηση θεραπείας στον υπουργό με στόχο να συνεχίσει να προσφεύγει στη δικαιοσύνη. Ήδη, όπως προαναφέραμε, το 2015 της καταβλήθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού επιπλέον 11 εκατομμύρια ευρώ που επιδικάστηκαν ως άμεσα καταβλητέα με την απόφαση 5022/2014 του Διοικητικού Εφετείου Αθήνας, ενώ εκκρεμεί η καταβολή των ποσών που επιδικάστηκαν με 4 ακόμη αποφάσεις μέσα στο 2016.

Τι έκανε το ελληνικό κράτος με το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας; Με νέο νόμο (3878/2010, άρθρο 19) τροποποιήθηκε η παράγραφος που αφορούσε την αποκλειστική χρήση του Ολυμπιακού Μουσείου με αιτιολογία «την οικονομική αδυναμία του Δημοσίου να ανταποκριθεί στην υλοποίηση του έργου». Δηλαδή, ενώ είχε διακοπεί το έργο έγινε τροποποίηση στις προβλεπόμενες χρήσεις του κτηρίου και τελικώς στις 7 Δεκεμβρίου 2011 (1,5 χρόνο μετά την υποβολή δήλωσης διακοπής εργασιών από την «ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε.») με απόφαση του Γενικής Γραμματείας Πολιτιστικής και Τουριστικής Υποδομής αποφασίστηκε η οριστική διακοπή των εργασιών του έργου.

Καθώς όλα τα Ολυμπιακά Ακίνητα, συμπεριλαμβανομένου του IBC, πέρασαν στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το τελευταίο έβαλε όρο τη δημιουργία Μουσείου επιφάνειας μόνο 3.000 τετραγωνικών μέτρων στους υποψήφιους επενδυτές του IBC. Πλειοδότης στο διαγωνισμό για εκμετάλλευση του χώρου για 90 χρόνια αναδείχτηκε η εταιρεία LAMDA Development, η οποία δημιούργησε το εμπορικό κέντρο Golden Hall. Από τα αρχικά προβλεπόμενα 17.290 τετραγωνικά μέτρα για «Μουσείο Ελληνικών Ολυμπιακών Αγώνων» και έχοντας ήδη σπαταλήσει 20.800.000 ευρώ, το ελληνικό κράτος μείωσε στα 3.000 μέτρα την έκτασή του, το οποίο -όπως αποφασίστηκε τότε- θα ονομαζόταν σε «Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004». Με εκθέματα δηλαδή μόνο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας! Η δημιουργία του αρχικά προβλεπόμενου δεύτερου Μουσείου, αυτό για τον Παγκόσμιο Κλασσικό Αθλητισμό, 5.000 τετραγωνικών μέτρων εγκαταλείφθηκε οριστικά.

Το αποτέλεσμα; Ολυμπιακό Μουσείο δεν υπάρχει, παρά μόνο τέσσερις τοίχοι στη δυτική πλευρά του Golden Hall. Η σύμβαση που υπέγραψε με το ΤΑΙΠΕΔ δεσμεύει τη LAMDA Development για τη δημιουργία του Ολυμπιακού Μουσείου της Αθήνας (μελέτες, κατασκευή, εξοπλισμός), χώρου 3.000 τετραγωνικών μέτρων, αλλά δεν υπάρχει κρατικός φορέας διαχείρισης και λειτουργίας του Μουσείου, φορέας να λάβει τις αποφάσεις. Πώς, όμως να δημιουργήσει φορέα το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και να τον θέσει σε λειτουργία με νόμο του κράτους για ένα έργο που έχει διακοπεί και για το οποίο πληρώνει ακόμη; Όταν δεν υπάρχει ακόμη γνώση για τα ακριβή τελικά διεκδικούμενα ποσά από την ανάδοχο εταιρεία «EΡΕΤΒΟ Α.Ε.»; Πώς να συστήσει ένα φορέα όταν με το... καλημέρα θα του βάλει φέσι τόσα εκατομμύρια; Χωρίς καν ιδιόκτητο κτήριο;


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....