Διυλιστήριο: 09/06/13
ροη αναρτησεων

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

H ελληνική εφαρμογή που «κερδίζει» το App Store

H φράση «συγκρατημένη αισιοδοξία», όσο κλισέ και αν ακούγεται, ταιριάζει απόλυτα για την πρώτη εβδομάδα παρουσίας του rabt στο App Store . O Γιάννης Μπρούστας, που άφησε μία πετυχημένη καριέρα σε πολυεθνική στο εξωτερικό για να ζήσει το όνειρο του, δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα πορεία και το «συγκρατημένη αισιοδοξία» έχει να κάνει με το εάν θα συνεχισθούν να αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς οι χρήστες του.

«Μέσα στην πρώτη εβδομάδα την εφαρμογή, η οποία είναι δωρεάν, έχει «κατεβάσει» τετραψήφιος αριθμός κατόχων iphone και ipad, όμως το ενθαρρυντικό είναι ότι μιλάμε για πενταπλάσιο αριθμό παρακολούθησης video μέσω του rabt, στοιχείο που δείχνει ότι είναι μία χρήσιμη και εύκολη στην χρήση της εφαρμογή που κερδίζει αυτόν που την επέλεξε. Αισιόδοξο στοιχείο είναι επίσης ότι το 50% των χρηστών είναι από τις ΗΠΑ, ένα ποσοστό που συνεχώς αυξάνει ημέρα με την ημέρα, καθώς η αμερικανική αγορά είναι αυτή που μας ενδιαφέρει σε πρώτη φάση» λέει ο Γιάννης ο οποίος αφήνει πίσω του την Αθήνα και ετοιμάζει βαλίτσες για Νέα Υόρκη σε δύο μήνες.

«Καθώς το εμπορικό κομμάτι τρέχει στην Αμερική πρέπει να έχουμε παρουσία και εκεί και να την ενισχύσουμε όσο χρειάζεται. Αυτό δεν επηρεάζει σε τίποτα τον δημιουργικό τομέα ο οποίος θα παραμείνει στην Αθήνα. Είμαστε και παραμένουμε μία ελληνική εταιρεία» αναφέρει ο συνιδρυτής της rabt – σ.σ. οι άλλοι δύο που μετέχουν στο σχήμα είναι οι Γιώργος Λέντζας καιΛεωνίδας Γαρύφαλλος -η οποία την περασμένη άνοιξη χρηματοδοτήθηκε με 110.000 ευρώ από το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας.

Τι κάνει ακριβώς το rabt;

Το rabt προβάλει μια σειρά από videos σχεδιασμένη ξεχωριστά για τον κάθε χρήστη. Το ποια video θα δει ο κάθε χρήστης υπολογίζεται με βάση έναν στατιστικό αλγόριθμο, ο οποίος αναλύει το προφίλ του και τη δυναμική αλληλεπίδραση που αυτός έχει με την εφαρμογή . Έτσι καλύπτει το κενό των «προτεινόμενων» στο ΥouTube που βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο ιστορικό του κάθε χρήση από μία προσωποποιημένη βάση βίντεο την οποία την έχει καθοδηγήσει ο ίδιος.

Αρχικά μέσα από μία σειρά φωτογραφιών ο χρήστης επιλέγει ποια τον εκφράζει καλύτερα και μετά σε επίπεδο video, μέσα από ένα παιχνίδι, με το πράσινο και το κόκκινο κουνέλι. Όσο περνάει ο καιρός, και με τις επιλογές που έχει δώσει ο χρήστης, καταλαβαίνει όλο και καλύτερα την «γεύση» του δημιουργώντας ένα ωριαίο πρόγραμμα προτεινόμενων video.

Σε ότι αφορά εάν το rabt θα «τρέξει» να αναζητήσει video και από άλλες πηγές πέρα από το YouTube, η εταιρεία θεωρεί ότι αυτό θα είναι σύντομα εφικτό όπως και η έκδοση για Android, η οποία αναμένεται να έρθει νωρίτερα από τον ένα χρόνο που ήταν ο αρχικός στόχος επέκτασης.




Πηγή
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Απίστευτο σκάνδαλο!!!!!!: Μίκρυναν την Ελληνική ΑΟΖ από Καστελλόριζο προς Κύπρο!

Πρόκειται για ένα σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων με θύμα την Εθνική μας κυριαρχία!

Σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης η Στρογγύλη, ένα μικρό νησί δίπλα στο Καστελλόριζο κηρύχτηκε απο τη κυβέρνηση αρχαιολογικός χώρος. Αυτό σημαίνει ότι η νήσος Στρογγύλη με απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης έπαυσε να έχει οικονομική ζωή και να θεωρείται κατοικήσιμη.

Υπο τις προυποθέσεις αυτές και σύμφωνα με το Νόμο της Θάλασσας η νήσος Στρογγύλη δεν δικαιούται να έχει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Ελληνική ΑΟΖ μειώνεται κατά το ποσοστό που αναλογεί στη συνεισφορά στην Ελληνική ΑΟΖ από αυτό το νησί από τη περιοχή του Καστελλόριζου πρός τη Κύπρο.

Σας επισυνάπτω την απόφαση για τη μετατροπή της χρήσης της νήσου Στρογγύλης σε αρχαιολογικό χώρο, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα το Έθνος προχτές! Κρατείστε τη για να τη θυμάστε.



Με την απόφαση αυτή η Ελληνική και η Κυπριακή ΑΟΖ παύουν να ακουμπούν!

Στη παρακάτω φωτογραφία φαίνεται η παλαιά Ελληνική ΑΟΖ ABCDE (κόκκινη γραμμή) και η νέα ABCDFG όπως προκύπτει σαν αποτέλεσμα της απόφασης της Ελληνικής κυβέρνησης. Η πράσινη γραμμή αντιστοιχεί στα χωρικά ύδατα που αντιστοιχούν στη Στρογγύλη (6 ναυτικά μίλια).

Ακολουθεί ο χάρτης της Ελληνικής ΑΟΖ, όπως ήταν πρίν την απόφαση αυτή. O χάρτης αυτός έχει σχεδιασθεί με βάση την αρχή της μέσης γραμμής μόνο και με την προυπόθεση ότι η Στρογγύλη έχει οικονομική ζωή, κάτι που ίσχυε μέχρι πρότινος. Όπως παρατηρείτε στο χάρτη, στη περίπτωση αυτή, η Ελληνκή ΑΟΖ “ακουμπάει” την Κυπριακή ΑΟΖ.


Για όσους το πούν “μέσα σε αρχαιολογικό χώρο Μουσείο δεν κτίζεται”. Άρα το νησί δεν θα έχει οικονομική ζωή. Παράλληλα δεν θα είναι επιτρεπτή η πρόσβαση σε οιονδήποτε. Πρόκειται για γκριζάρισμα περιοχής που θυμίζει Ίμια.


Aποτέλεσμα της μετατόπισης των ορίων της Ελληνικής ΑΟΖ είναι να αυξηθεί η έκταση της Τουρκικής ΑΟΖ, που πλέον φτάνει μέχρι την Αιγυπτιακή ενώ η Ελληνική δεν ακουμπάει πλέον την Κυπριακή!

Είναι τυχαίο που όλα αυτά συνέβησαν λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη απο τον κ. Αντώνη Φώσκολο, ομότιμο καθηγητή στο Πολυτεχνείο Κρήτης, πως μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου υπάρχει πετρέλαιο αξίας 5 τρισ. δολαρίων;;

Τα οικόπεδα νότια του Καστελόριζου μας τελείωσαν, η συμφωνία για ελληνική αποχώρηση από την ΑΟΖ είχε προφανώς προαποφασιστεί και οι περιφερόμενοι πανικόβλητοι σαν τον Βενιζέλο χρειάζονται προκειμένου να αρχίσει επισήμως και η προετοιμασία των πολιτών.

Εξάλλου υπήρξε και η σχετική αμερικανική "παρότρυνση" και "συμβουλή" για να μην ξεχνάμε τις εντολές που δόθηκαν ΚΑΙ επισήμως. Έτσι απο την δήλωση «Δεν υπάρχει πετρέλαιο στην Ελλάδα» του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και τις λοιδωρίες κατά όσων αγωνίστηκαν να αποδείξουν το αντίθετο, περάσαμε «στο πετρέλαια υπάρχουν», στην ίδρυση φορέα εξερεύνησης και αξιοποίησης υδρογονανθράκων και στην πρόταση των ΗΠΑ για εμπορική συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας και συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκονται στο Αιγαίο, έστω και αν «ακόμη και αν προηγουμένως δεν έχουν επιλύσει τις μεταξύ τους διαφορές» (Συνέντευξή του Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ,  ειδικού απεσταλμένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ενέργεια στην Ευρασία, στην «Καθημερινή»)

Οι καταστάσεις πλέον τρέχουν. Τα αφεντικά βιάζονται, γιατί ο χρόνος τους πιέζει και ο Βενιζέλος είναι ο πρώτος που πρόθυμα έτρεξε να ικανοποιήσει την διαταγή "βγάλτε το θέμα με το μοίρασμα της ενέργειας με την Τουρκία".

Βιάζονται να κλείσουν τις κατάλληλες συμφωνίες προκειμένου να δημιουργήσουν σειρά τεράστιων προβλημάτων για τη στιγμή που την Ελλάδα θα την κυβερνούν Έλληνες. Και τότε, αυτά τα προβλήματα θα μπορούν να λυθούν με δύο τρόπους: ή στα διεθνή δικαστήρια και θα χρειαστούν πάρα πολλά χρόνια για την επίλυσή τους (ταυτόχρονα θα παγώσει κάθε θέμα εκμετάλλευσης του ελληνικού ορυκτού ενεργειακού πλούτου) ή θα προχωρήσει η Ελλάδα σε πόλεμο απέναντι σε όποιον έχει παραβιάσει την εθνική της κυριαρχία (και εάν είναι η Τουρκία ένας από αυτούς που παραβίασαν την ελληνική εθνική κυριαρχία, τότε ένας πόλεμος κατά των Τούρκων θα σημαίνει πόλεμος κατά του ΝΑΤΟ... -με βάση το καταστατικό λειτουργίας του ΝΑΤΟ- το οποίο αποκτά και καταστατικά πλέον, οικονομικό χαρακτήρα!)

Εδώ, λοιπόν βρίσκονται τα τεράστια αδιέξοδα που χτίζουν οι συμφωνίες των ολετήρων που υποτίθεται πως μας διασώζουν. Για την ακρίβεια, το μόνο που κάνουν είναι να κλείνουν κάθε διέξοδο, να γιγαντώνουν τα υφιστάμενα προβλήματα και να τοποθετούν την Ελλάδα οριστικά και αμετάκλητα σε έναν μονόδρομο απαξίωσης, σε έναν δρόμο ντροπής και εθνικής ταπείνωσης.

Και οι μαριονέτες αυτές, με χαρά κάνουν αυτό το "έργο", επειδή εκβιάζονται, επειδή είναι απάτριδες, επειδή είναι ελληνόφωνοι, επειδή ξέρουν πως αν χάσουν την εξουσία δεν θα αργήσει η στιγμή που θα χάσουν πολλά περισσότερα από την προσωπική τους ελευθερία...

Ενδιαφέρον έχει να διαβάσετε και τις δηλώσεις που ακούστηκαν εδώ, όπου αναφέρθηκε ότι η Ελληνική ΑΟΖ δεν ακουμπά την Κυπριακή. Σήμερα μάθατε το γιατί…

Χρήσιμο είναι να διαβάσετε και τα άρθρα εδωεδώ και εδώ. Θα αντιληφθείτε περισσότερα για το θέμα της Ελληνικής ΑΟΖ. Η Ελλάδα πρέπει να “τιμήσει” ιδιαίτερα τον υπουργό Εξωτερικών πρώην Τούρκογλου για την τόσο πατριωτική του απόφαση.

Αν διαβάσετε τις διασυνδέσεις που έχω δώσει στο κείμενο, θα διαπιστώσετε ότι η απόφαση του υπ. Εξωτερικών δεν ήταν τυχαία και μάλιστα αναμενόταν! Οι παπαγάλοι δούλευαν για πολύ καιρό στο θέμα και προετοίμαζαν τον κόσμο για την επερχόμενη απόφαση, που σύμφωνα με τους νόμους της προπαγάνδας θα έσκαγε μέσα σε ένα success story!


Κανείς απο το παρόν πολιτικό σύστημα δεν κατάλαβε τίποτα, επiβεβαιώνοντας ότι κατά βάθος όλοι τους παραμένουν  μια αγαπημένη οικογένεια, που σε κάθε εκλογές αλλάζουν καρέκλες. Όλοι τους πάντα στα σοβαρά θέματα είναι απόντες και παραμένουν αυτό που ήταν πάντα. Ασήμαντοι. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

Πηγή: logiosermis με πληροφορίες απο το zcode-gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

900 περίπου αθλητές που τίμησαν την χώρα και την Ελληνική σημαία τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Καμία εξαίρεση για τους πρωταθλητές δεν προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία τίθενται σε διαθεσιμότητα 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι.

Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς περίπου 900 αθλητές έχουν διοριστεί στο Δημόσιο λόγω των διακρίσεών τους όπως πρόβλεπε ο νόμος 2725/99. Μετά την πρόσφατη έκδοση της ΚΥΑ υπήρξε αναταραχή μεταξύ των εργαζομένων στο Δημόσιο πρώην και νυν αθλητών ενώ σήμερα υπήρξε συνάντηση αντιπροσωπείας του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη που δήλωσε ότι «προς το παρόν για το κύμα διαθεσιμότητας δεν μπορεί να γίνει εξαίρεση για τους αθλητές που εργάζονται στο Δημόσιο»


Κύριε Μητσοτάκη και όχι μόνο..... με εξαίρεση τους ποδοσφαιριστές οι οποίοι έπαιρναν εξωφρενικούς μισθούς, όλοι οι υπόλοιποι ερασιτέχνες αθλητές που κάτω από αντίξοες συνθήκες, αφιερώσαν την ζωή τους για αυτό που έκαναν και δόξασαν την πατρίδα με τις επιτυχίες τους, πιστεύετε ότι δεν τους αξίζει μια θέση στο δημόσιο εφόσον σύμφωνα με το Ν2725/1999 οι διακεκριμένοι αθλητές διορίζονται «σε κενές θέσεις του δημοσίου εφόσον έχουν τα απαραίτητα για τις θέσεις στις οποίες επιθυμούν να διοριστούν γενικά και ειδικά τυπικά προσόντα».
Ήταν καλά όταν τρέχατε ξοπίσω τους και βγάζατε διθυραμβικές ομιλίες γι αυτούς μπας και πάρετε κι εσείς λίγο από την λάμψη τους; Τι είδους άνθρωποι είστε;

Η παρακάτω επιστολή είναι από τον Στέλιο Δημότσο αθλητής επί εικοσαετίας στην εθνική ομάδα στίβου, με συμμετοχή σε τρεις ολυμπιάδες (2000,2004,2008) με έκτη παγκόσμια νίκη, πρώτη μεσογειακή, πανελλήνια ρεκόρ και πολλές άλλες διακρίσεις.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΘΕΜΑ: «Πρώτοι προς απόλυση οι διακριθέντες αθλητές δημόσιοι υπάλληλοι διορισμένοι με τον αθλητικό νόμο 2725/1999»

Κατόπιν δημοσιεύσεως της υπουργικής απόφασης του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κου Κυριάκου Μητσοτάκη στις 9/8/2013 η οποία αφόρα διαδικασίες για τους δημοσίους υπαλλήλους που τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:
1. Οι διακριθέντες αθλητές δημόσιοι υπάλληλοι διορισμένοι με τον αθλητικό νόμο 2725/199 ΔΕΝ εξαιρούνται από το καθεστώς της διαθεσιμότητας αλλά και ούτε μοριοδοτούνται σχετικά με τον τρόπο εισαγωγής τους στη δημόσια διοίκηση σε περίπτωση που τεθούν σε διαθεσιμότητα, με συνεπεία να είναι οι πρώτοι προς απόλυση μιας και οι συνάδελφοί τους διορισμένοι με τον ΑΣΕΠ μοριοδοτούνται με 30 ή 25 μόρια.
2. Ο διορισμός των διακεκριμένων αθλητών στη δημόσια διοίκηση κάνοντας χρήση των προνομίων του Ν2725/1999 καθώς και η αθλητική επιτυχία σε διεθνείς αγώνες του ολυμπιακού προγράμματος από μόνα τους, θέλω να πιστεύω, ότι πληρούν τους κανόνες της πλήρους διαφάνειας αλλά και αξιοκρατίας, που τόσο συχνά γίνεται λόγος σε αυτά, όταν αναφερόμαστε στον τρόπο εισαγωγής αλλά και λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.
3. Στο Ν4093/2012 υποπαρ.Ζ4 αρ.1 οι διορισμένοι με το Ν2725/1999 εξαιρούταν από την κατάργηση των θέσεων ΔΕ ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ), αν και η σχέση εργασίας τους είναι μόνιμη και όχι αορίστου χρόνου.
4. Σύμφωνα με το Ν2725/1999 οι διακεκριμένοι αθλητές διορίζονται «σε κενές θέσεις του δημοσίου εφόσον έχουν τα απαραίτητα για τις θέσεις στις οποίες επιθυμούν να διοριστούν γενικά και ειδικά τυπικά προσόντα».
Σαν αθλητής επί εικοσαετίας στην εθνική ομάδα στίβου, με συμμετοχή σε τρεις ολυμπιάδες (2000,2004,2008) με έκτη παγκόσμια νίκη, πρώτη μεσογειακή, πανελλήνια ρεκόρ και πολλές άλλες διακρίσεις, αγωνιζόμενος με τα χρώματα της πατρίδας μου, αισθάνομαι κατάφορα αδικημένος και πικραμένος από τέτοιου είδους πολιτικές αποφάσεις. Οι αποφάσεις αυτές για μία ακόμη φορά πλήττουν τον χώρο του αθλητισμού που για χρόνια με πίστη και αφοσίωση υπηρέτησα.
Τέλος πιστεύω πως δεν πρέπει να είμαι εγώ απολογούμενος για την σημερινή κατάσταση της δημόσιας διοίκησης επειδή έκανα χρήση του νόμιμου δικαιώματός μου (Ν2725/1999) για το διορισμό μου ως Μηχανολόγος Μηχανικός σε κενή θέση του δημοσίου κατέχοντας όλα τα γενικά και ειδικά τυπικά προσόντα.
Με τιμή
ΣΤΕΛΙΟΣ ΔΗΜΟΤΣΙΟΣ  
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ρωσικά πολεμικά πλοία κατευθύνονται στη Συρία – Τα σύνορά της θωρακίζει η Τουρκία (vid)

Την ώρα που το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία παραμένει ανοιχτό, τρία ρωσικά πολεμικά πλοία πέρασαν τα στενά του Βοσπόρου, για να μεταβούν στην Ανατολική Μεσόγειο, κοντά στη Συρία.

Η Μόσχα, σύμμαχος κλειδί του καθεστώτος Άσαντ, φροντίζει με κάθε τρόπο να κάνει αισθητή την παρουσία της στην περιοχή.

Παράλληλα, η Τουρκία ενισχύει τα σύνορά της κατά μήκος της Συρίας, προκειμένου να τα θωρακίσει στην περίπτωση επίθεσης κατά της Δαμασκού.

Φάλαγγα 20 οχημάτων, αποτελούμενη κυρίως από τεθωρακισμένα οχήματα αναπτύχθηκε στο ύψος της τουρκικής περιοχής Γιαϊλανταγί, της επαρχίας Χατάι στα νότια της χώρας.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ κάθε 15 δευτερόλεπτα ένας Σύρος γίνεται πρόσφυγας.
Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Σύροι έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά.

Η Αίγυπτος, το Ιράκ, η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Τουρκία είναι οι βασικές χώρες υποδοχής της πλειοψηφίας των Σύρων προσφύγων. Το 52% αποτελείται από παιδιά κάτω των 17 ετών.



Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Λάθος το οικονομικό μοντέλο της Γερμανίας

Τα βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα της γερμανικής οικονομίας και πώς χάνει τη μάχη της ανταγωνιστικότητας. Ένα πλούσιο κράτος, που ακολουθεί μοντέλο αναπτυσσόμενης οικονομίας. Η εξάρτηση από τους χαμηλούς μισθούς είναι στρατηγική αποτυχίας.

Του Adam Posen.*

Εάν το οικονομικό μοντέλο της Γερμανίας είναι το μέλλον της Ευρώπης, τότε θα πρέπει όλοι να προβληματιστούμε αρκετά. Εκεί, όμως, φαίνεται πως πηγαίνουμε. Το σλόγκαν στην κατά τα φαινόμενα επιτυχημένη προεκλογική εκστρατεία της Άγκελα Μέρκελ είναι «το μέλλον της Γερμανίας σε καλά χέρια». Με άλλα λόγια, μία από ίδια. Η πολιτική απάντηση στην κρίση της ευρωζώνης πιθανότατα θα παραμείνει ίδια: το πρόγραμμα που προτρέπει τα κράτη μέλη να ακολουθήσουν τον δρόμο της Γερμανίας προς την ανταγωνιστικότητα, μειώνοντας το κόστος εργασίας.

Μην αυταπατάστε. Αυτή ήταν η βάση για την επιτυχία που σημείωσε η Γερμανία στις εξαγωγές τα τελευταία 12 έτη. Και οι εξαγωγές ήταν η βασική της πηγή ανάπτυξης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Οι χαμηλοί μισθοί όμως δεν είναι η βάση στην οποία θα έπρεπε να ανταγωνίζεται ένα πλούσιο κράτος.

Από το 2003, με τη δημιουργία μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας χαμηλού μισθού ή ευέλικτων (χωρίς επιδόματα και ασφάλειες που απόλαυσαν οι προηγούμενες γενιές) και μερικής απασχόλησης οδήγησε στην υποχώρηση του δείκτη ανεργίας. Η Γερμανία έχει πλέον ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά εργαζόμενων με χαμηλούς μισθούς σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο της δυτικής Ευρώπης. Για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία στασιμότητας, ο μέσος μισθός αυξήθηκε φέτος με ποσοστό υψηλότερο από ό,τι ο πληθωρισμός και η παραγωγικότητα.

Ιδανικά, μία πλούσια χώρα διατηρεί την ανταγωνιστικότητά της μέσω έρευνας και ανάπτυξης και κεφαλαιουχικών επενδύσεων. Αντιθέτως, οι συνολικές σταθερές επενδύσεις μειώνονται σταθερά στη Γερμανία, από 24% του ΑΕΠ το 1991, σε λιγότερο από 18%. Η πρόσφατη Οικονομική Έκθεση για τη Γερμανία που εξέδωσε ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι οι γερμανικές επενδύσεις είναι σταθερά πολύ χαμηλότερες από τον μέσο όρο των χωρών του G7 από το 2001 (και όχι μόνο λόγω της φούσκας του 2000 σε ΗΠΑ και Βρετανία).

Ακόμη και το μίνι θαύμα της απασχόλησης και η εκρηκτική αύξηση των εξαγωγών από το 2003 δεν ήταν αρκετά για να οδηγήσουν σε αύξηση των επενδύσεων από τις γερμανικές επιχειρήσεις - οι δημόσιες δαπάνες για υποδομές ήταν ακόμη λιγότερες.

Ο άλλος τρόπος για να μείνει μία χώρα στην κορυφή της αλυσίδας προστιθέμενης αξίας -κατά συνέπεια να ανταγωνιστεί στη βάση της παραγωγικότητας- είναι να επενδύσει στο ανθρώπινο κεφάλαιο, δηλαδή σε εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό. Στον Καναδά, τη Γαλλία, την Ιαπωνία, την Πολωνία, την Ισπανία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ το ποσοστό των νέων εργαζομένων με προχωρημένες σπουδές είναι τουλάχιστον 10% ανώτερο από ό,τι στη Γερμανία - στις περισσότερες περιπτώσεις η διαφορά ξεπερνά και το 20%.

Επιπλέον, η Γερμανία είναι μία από τις δύο μόλις προηγμένες οικονομίες όπου το ποσοστό των ανθρώπων στην ηλικιακή τάξη 25-34 ετών με πτυχίο δεν αυξάνεται συγκριτικά με τις προηγούμενες γενιές (η άλλη είναι οι ΗΠΑ). Η Γερμανία δεν έχει καταφέρει να επενδύσει στο δημόσιο σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ ο ιδιωτικός κλάδος έχει διατηρήσει, αλλά δεν έχει επεκτείνει, την προσφορά των διάσημων προγραμμάτων μαθητείας που προσφέρει.

Το αποτέλεσμα είναι πως η ανάπτυξη παραγωγικότητας της Γερμανίας είναι χαμηλή συγκριτικά με τους ανταγωνιστές της. Η ανάπτυξη του ΑΕΠ ανά ώρα εργασίας είναι 25% χαμηλότερη από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ κι αυτό ισχύει από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Με αυτά τα νούμερα παραγωγικότητας, δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις ανταγωνίζονται μόνο με μειώσεις μισθών και μεταφέροντας την παραγωγή τους προς Ανατολάς.

Τα παραδείγματα συγκεκριμένων επιχειρήσεων του κλάδου Mittelstand -μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις- και των εξαγωγών τους προς την Κίνα δεν πρέπει να θολώνουν την πραγματική εικόνα. Όπως δείχνουν οι Lawrence Edwards και Robert Lawrence του Peterson Institute στο νέο τους βιβλίο «Rising Tide» ,το ποσοστό του μεταποιητικού κλάδου στο σύνολο της απασχόλησης μειώνεται με τον ίδιο ρυθμό -περίπου 15%- τα τελευταία 40 χρόνια σχεδόν σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας. Οι μόνες πλούσιες οικονομίες όπου η απασχόληση στη μεταποίηση μειώθηκε λιγότερο ήταν η Ιταλία και η Ιαπωνία - καμία εκ των δύο δεν χαρακτηρίζεται κινητήριος δύναμη.

Οι όροι εμπορίου στον κλάδο μεταποίησης -δηλαδή η σχετική αξία των προϊόντων μεταποίησης που παράγει μία χώρα σε σύγκριση με την αξία όλων των μεταποιημένων προϊόντων που εισάγει- αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό στις ΗΠΑ και στη Γερμανία από το 1990. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο λοιπόν για ιδιαίτερη επιτυχία στον μεταποιητικό κλάδο της Γερμανίας.

Ορισμένοι ίσως υποστηρίξουν ότι η χώρα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί δεδομένης της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι πλούσιες οικονομίες με τις συνθήκες της παγκοσμιοποίησης, ειδικότερα αναφορικά με τις πτωτικές τάσεις στους μισθούς των ανειδίκευτων εργαζομένων στη Δύση. Βεβαίως, δεν ευθύνεται μόνο εκείνη για την ενίσχυση της ανισότητας και τη διστακτικότητα των επιχειρήσεων να επενδύσουν. Εάν μείνουμε σε αυτό το σημείο όμως, δεν θα καταφέρουμε να δούμε τα κέρδη που θα μπορούσαν να είχαν υπάρξει από μία διαφορετική ατζέντα μεταρρυθμίσεων που θα ήταν εφικτή τόσο για τη Γερμανία όσο και για την ευρωζώνη.

Οι χαμηλές επενδύσεις στη χώρα είναι αποτέλεσμα των βαθιών διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας, που δεν είναι σφάλμα μόνο της αγοράς εργασίας, η οποία είναι πλέον πολύ πιο ευέλικτη. Η μανία με τις εξαγωγές έχει αποσπάσει την προσοχή των αξιωματούχων από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την απορρύθμιση του κλάδου υπηρεσιών, τις δημόσιες δαπάνες σε υποδομές, την παιδεία και την τεχνολογική ανάπτυξη που θα μπορούσε να ενισχύσει τις προσοδοφόρες ιδιωτικές επενδύσεις και να υπάρξει τελικά το αποτέλεσμα των υψηλότερων μισθών.

Η εξάρτηση από την εξωτερική ζήτηση στέρησε από τους εργαζόμενους της Γερμανίας όλα όσα κέρδισαν και θα έπρεπε τώρα να αποταμιεύουν ή να καταναλώνουν. Τώρα όμως, είναι και εκείνοι εξαρτημένοι από τις εξαγωγές για την ανάπτυξη, σε έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο.

Αυτό σημαίνει, δε, ότι κινούνται πτωτικά στην αλυσίδα της προστιθέμενης αξίας και όχι ανοδικά. Η επιδίωξη της ίδιας πολιτικής από τους Ευρωπαίους εμπορικούς εταίρους θα ενισχύσει αυτές τις πιέσεις. Η συμπίεση των μισθών δεν είναι επιτυχής στρατηγική ανάπτυξης ούτε για τη Γερμανία, ούτε για το μέλλον της Ευρώπης.

*Ο Adam Posen είναι πρόεδρος του Peterson Institute for International Studies.

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Reuters: Νοέμβριο οι αποφάσεις για το τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα

Σύντομα θα έρθει το νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου

Το δημοσίευμα του πρακτορείου ήρθε λίγες ώρες μετά, τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι νέο πακέτο σημαίνει νέοι όροι και ότι η ΕΚΤ δεν θα συμμετάσχει σε νέα ελάφρυνση χρέους.
Ευρωπαϊος αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters υποστηρίζει πως «δεν θα υπάρξει απομείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους, δεν θα συμβεί». Προσθέτει μάλιστα ότι «δεν το βλέπω να συμβαίνει, είναι πολιτικά αδύνατο να το φανταστώ. Αν τα δάνεια μετατραπούν σε 'δωρεά' αυτό θα αλλάξει δομικά την φύση του ελληνικού προγράμματος στήριξης και δεν βλέπω καμία ετοιμότητα για κάτι τέτοιο». Ο ίδιος σημειώνει ότι σε περίπτωση κουρέματος άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία που έχουν λάβει ευρωπαϊκή βοήθεια θα σπεύσουν να ζητήσουν το ίδιο και για τα προγράμματά τους. 
Όπως υπογραμμίζει το Reuters, δεν αποκλείεται οι αποφάσεις για το τρίτο πρόγραμμα για το ελληνικό χρέους να ληφθούν το Νοέμβριο, αφού θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς ο έλεγχος της τρόικας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση 14-15 δισ. ευρώ το 2014-15, σε σχέση με τα ποσά που έχουν συμφωνηθεί μέχρι στιγμής.
Διαβάστε περισσότερα.... »
....