Διυλιστήριο: 03/13/17
ροη αναρτησεων

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Σταματημό δεν έχουν οι έρευνες για τις μίζες των «ιπτάμενων ραντάρ»


Δεν έχουν τέλος οι δικαστικές έρευνες σε κάθε επίπεδο για διακίνηση μαύρου χρήματος κατά την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, με τα ίδια πρόσωπα να… ανακυκλώνονται συνεχώς στις σχετικές δικογραφίες που βρίσκονται στη Δικαιοσύνη και είτε εκκρεμούν προς απαγγελία κατηγοριών είτε βρίσκονται στον… προθάλαμο του ποινικού δικαστηρίου.

Νέα εξέλιξη στο κεφάλαιο με «φόντο» μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα που ερευνούν οι δικαστικές αρχές, αποτελεί πρόταση που έκανε προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο ο εισαγγελέας Εφετών Χρ. Μπαρδάκης σχετικά με την προμήθεια των «ιπτάμενων ραντάρ» της σουηδικής εταιρείας Ericsson, όπου τα μέχρι στιγμής στοιχεία της Δικαιοσύνης φαίνεται πως διακινήθηκε μαύρο χρήμα.

Mε την πρότασή του ο εισαγγελέας ζητεί να δικαστούν για υπόθεση αυτή και για κακουργηματικές κατηγορίες, μεταξύ άλλων ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, ο βρετανός δικηγόρος Πίτερ Κόλεριτζ, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ Αντώνης Κάντας, ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Ά. Τσοχατζόπουλου Γιαννης Σμπωκος, οι τραπεζίτες Όσβαλτ και Λυγινός αλλά και στελέχη της εταιρείας Ericsson.

Πρόκειται για συνολικά 17 άτομα για τα οποία ο εισαγγελικός λειτουργός ζητεί να παραπεμφθούν στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και να δώσουν εξηγήσεις για κατηγορίες όπως αυτή της ενεργητικής δωροδοκίας σε βάρος του δημοσίου. Αντίθετα, ο κ. Μπαρδάκης με την πρότασή του ζητεί να απαλλαγούν εννέα κατηγορούμενοι και παράλληλα όλοι να απαλλαγούν για μερικότερες πράξεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εισαγγελέας στην πρότασή του, αναφέρει σύμφωνα με πληροφορίες, πως ο Θ. Λιάκουνάκος (που για την υπόθεση αυτή είχε περάσει το κατώφλι του Κορυδαλλού ως προσωρινά κρατούμενος), φέρεται να διακίνησε «μίζες» ύψους 1.6 εκ. ευρώ, 756.291 δολαρίων και 24.9 εκ. κορώνων Σουηδίας με τελικούς αποδέκτες τους τότε υπουργό Άμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο τον συνεργάτη του στο υπουργείο Ι. Σμπώκο, καθώς και άλλα υψηλά ιστάμενα στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας προκειμένου να πραγματοποιηθεί η προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ.

Τα χρήματα αυτά, όπως αναφέρεται στη δικογραφία «έφυγαν» από την Ericsson και διακινήθηκαν μέσω της εταιρίας Interaction του Θ. Λιακουνάκου για να καταλήξουν σε επιτελικά στελέχη του υπουργείου με πλέον κορυφαία στην πυραμίδα της ιεραρχίας τους Τσοχατζόπουλο και Σμπώκο. Επιπλέον, στην πρότασή του ο εισαγγελικός λειτουργός -κατά τις ίδιες πληροφορίες- αναδεικνύει το ρόλο του απόστρατου αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας, Χρήστου Τούμπα, ο οποίος εκπροσωπούσε την εταιρεία EBRAER και φέρεται να έστειλε σε λογαριασμούς του Αντώνη Κάντα 400.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου δυο εβδομάδες άλλος εισαγγελικός λειτουργός είχε ζητήσει να παραπεμφθούν σε δίκη για «γκρίζα» σύμβαση προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων, ο πρώην πρώην Γενικός Γραμματέας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων Σπύρος Τραυλός, ο Θ. Λιακουνάκος καθώς και εννέα ακόμη πρόσωπα. Συνολικά ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να δικαστούν 11 κατηγορούμενοι, προκειμένου να λογοδοτήσουν κατά περίπτωση για τα αδικήματα της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου καθώς και για ηθική αυτουργία κατά συρροή στην πιο πάνω πράξη,

Ο εισαγγελέας ζητούσε την παραπομπή σε δίκη για τη σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων 22/2003, τα οποία απορρέουν από την κύρια σύμβαση προμήθειας 12 επιθετικών ελικοπτέρων τύπου AH-64D Apache από την εταιρία Boeing. Η προμήθεια έγινε για τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού, έναντι συμβατικού τιμήματος 594 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πλέον, τον τελικό λόγο και για τις δυο υποθέσεις έχουν τα αρμόδια δικαστικά συμβούλια, τα οποία θα αποφανθούν για τον αν οι κατηγορούμενοι θα παραπεμφθούν σε δίκες ή όχι.

Πηγή  www.pronews.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Θεσσαλονίκη: Αρχές 2018 θα ξεκινήσει ο δήμος Νάουσας να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από πόσιμο νερό



Στις αρχές του 2018 αναμένεται να ξεκινήσει η αξιοποίηση του πόσιμου νερού με στόχο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τον δήμο Νάουσας, γεγονός αναμένεται να αποφέρει στην τοπική κοινωνία έσοδα έσοδα ύψους 1,4 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μια καινοτόμα ιδέα -σε πανευρωπαϊκό επίπεδο- με πολλαπλά οφέλη, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Νίκος Κουτσογιάννης, μιλώντας το πρωί στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM".

Ο κ.Κουτσογιάννης παρουσίασε το συγκεκριμένο έργο για τη χρήση νερού στην Ελλάδα, που γίνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, που διοργανώθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Νάουσας, πρόκειται για ένα "απλό και ιδιαίτερα έξυπνο σύστημα", καθώς μέσω εννέα υδροηλεκτρικών σταθμών θα μετατρέπεται το πόσιμο νερό σε ενέργεια και στη συνέχεια θα ξαναδίνεται στο δίκτυο ύδρευσης για τις ανάγκες των δημοτών. Το εκτιμώμενο κόστος του έργου υπολογίζεται στα 6,7 εκατομμύρια ευρώ και βαίνει προς χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

"Αυτή τη στιγμή είμαστε εν αναμονή της έγκρισης από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας των αδειών ηλεκτροπαραγωγής και εκτιμούμε ότι στις αρχές του 2018 θα ξεκινήσουμε να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια" υποστήριξε ο κ.Κουτσογιάννης.

"Με το σχέδιο αυτό δείχνουμε ότι η Ελλάδα του σήμερα, που βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, συνεχίζει να δημιουργεί. Μπορεί να γίνει μοντέλο για άλλες περιοχές της χώρας και της Ευρώπης, που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, ώστε να μπορέσουν οι μικρές κοινωνίες μέσα από 'έξυπνα' έργα να επωφεληθούν σε επίπεδο ποιότητας ζωής, να αυξήσουν τα έσοδα τους και να αποκτήσουν μια διαφορετική αντίληψη για ένα τόσο πολύτιμο αγαθό, όπως το νερό" συμπλήρωσε ο δήμαρχος.

Τα έσοδα για τον δήμο Νάουσας από την πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος σε ετήσια βάση υπολογίζονται σε περίπου 1,4 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τη δημοτική αρχή τα χρήματα θα χρησιμοποιούνται για την υλοποίηση έργων υποδομής καθώς επίσης για την στήριξη πολιτών μέσα από προγράμματα κοινωνικής πολιτικής.

Πηγή  www.enikonomia.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν κήρυξε τον πόλεμο στην χριστιανική Ευρώπη: «Ημισέληνος εναντίον του Σταυρού»



του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Η ισλαμική Τουρκία κηρύσσει τον πόλεμο στην χριστιανική Ευρώπη και το παράρτημα του κόμματος AKP στο Βέλγιο, δημοσίευσε αφίσα στην οποία απεικονίζει σύγκρουση της μουσουλμαικής Ημισελήνου κατά του χριστιανικού Σταυρού!

Η αφίσα γράφει: “Αυτή η μάχη είναι η μάχη ανάμεσα στην ημισέληνο και στο σταυρό! Συγκεντρωνόμαστε κάτω από την ημισέληνο. Θα δείτε ότι είμαστε πολυάριθμοι“!

Είναι σαφές ότι το ΑΚΡ και συνεπώς ο Ρ.Τ.Ερντογάν επιχειρεί να αναβιώσει μνήμες στην τουρκική κοινωνία των «μισητών» Στραυροφόρων και να περάσει το μήνυμα ότι αυτή την στιγμή διεξάγεται ένας... ιερός πόλεμος κατά των... απίστων καθώς η Τουρκία δέχεται εκ νέου επίθεση από αυτούς!

Ακόμα και Τούρκος δημοσιογράφος κάτοικος Βελγίου, ο Dogan Özgüden, ο οποίος είναι διαχειριστής της ιστοσελίδας “Info-Turc” καταγγέλει ότι πρόκειται για «ισλαμιστική προπαγάνδα αντίπαλη στο χριστιανισμό» και επισημαίνει:

“Ο Erdogan και οι υποστηρικτές του οδηγούν μια προεκλογική εκστρατεία για να προωθήσουν μια Τουρκία ισλαμιστική και υπερεθνικιστική”.

Ο Τούρκος πρόεδρος που φοβάται ότι δεν θ΄αποκτήσει την υποστήριξη των εκλεκτόρων στο δημοψήφισμα, προσβλέπει στα 4.000.000 Τούρκους της διασποράς όπως αναφέρει και το armynownet

Mε αυτούς θεωρεί ότι μπορεί να κερδίσει το δημοψήφισμα. Και έιναι εφικτό πλέον καθώς ο Ρ.Τ.Ερντογάν έχει βρει το «πάτημα» που χρειάζεται για να στηρίξει θεωρίες συνωμοσίας εναντίον του

Τώρα όμως επιχειρεί να ανακινήσει ακόμα και ζήτημα θρησκευτικού μίσους. Ο Ρ.Τ.Ερντογάν χρειαζόνταν μια δυνατή «κρίση» για να συσπειρώσει την τουρκική κοινωνία.

Η πρόκληση ενός «θερμού» επεισοδίου στο Αιγάιο ήταν και είναι μέσα στους σχεδιασμούς του. Τώρα όμως του παρουσιάζεται μια σαφώς πολύ πιο αναίμακτη και ασφαλής ευκαιρία να έχει την κρίση που θέλει χωρίς να πληρώσει κάποιο ουσιαστικό τίμημα.

Η τακτική αυτή είναι πολύ επικίνδυνη για την ΕΕ διότι επιδιώκει να εκβιάσει καταστάσεις με τον θρησκευτικό φανατισμό.

Εκατομμύρια πιθανών φανατικών ισλαμιστών θα μπορούσαν να μετατρέψουν τις ευρπωαϊκές χώρες σε «πεδίο μάχης» πολύ εύκολα.

Μην ξεχνάμε ότι η ελεγχόμενη από την τουρκική κυβέρνηση εφημερίδα Υeniakit σε πρωτοσέλιδό της αφήνει αιχμές για την εσωτερική ασφάλεια της Ολλανδίας, αναδεικνύοντας ως μοχλό πίεσης τους 400.000 Τούρκους που κατοικούν στη χώρα:

«Ο Στρατός της Ολλανδίας έχει μόνο 48.000 προσωπικό αλλά 400.000 τούρκοι κατοικούν εκεί»

Μια αναφορά διόλου τυχαία. Αρκεί κάθε Τούρκος μουσουλμάνος που διαβιεί στην ΕΕ να πειστεί και εθνικά και θρησκευτικά ότι βρίσκεται υπό καθεστώς επόιθεσης από τους... απίστους.

Αφού εμποδίσθηκε να φθάσει στην Ολλανδία, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμφανίσθηκε χθες σε συγκέντρωση χιλίων ανθρώπων στην πόλη Μετς της ανατολικής Γαλλίας, προκαλώντας την αντίδραση της γαλλικής δεξιάς

Κατά τη ομιλία του, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, ο Τσαβούσογλου, προσκεκλημένος τοπικής τουρκικής οργάνωσης, επετέθη κατά της Ολλανδίας, την οποία χαρακτήρισε “πρωτεύουσα του φασισμού“. ”

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε εκστρατεία στο Μετς υπέρ του “ναι” στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου στην Τουρκία για την περαιτέρω ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου

“Ερχόμαστε για να υποστηρίξουμε την χώρα μας, την Τουρκία.Ο Τσαβούσογλου είναι δημοφιλής, είναι πολύ γνωστός. Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει κάνει πολλές αλλαγές στην Τουρκία…έχει δώσει περισσότερη βοήθεια στους ανθρώπους, στους ανάπηρους, έχει φτιάξει δρόμους, έχει κτίσει γέφυρες, τούνελ”, δήλωσε η Σιμπίλ, εργάτρια, που θα ψηφίσει “χωρίς δισταγμό”, “ναι” στις 16 Απριλίου από τη Γαλλία όπου θα συνεχίσει να ζει και να εργάζεται.

Ο Ερντογάν ευχαριστεί τη Γαλλία Η κρίση ανάμεσα στην Αγκυρα και τη Χάγη προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης για τη συγκέντρωση του Μετς.

Η υπόθεση, αλλά και οι λέξεις και ο πρωτοφανής τόνος των δηλώσεων των τούρκων αξιωματούχων προκάλεσαν την αντίδραση των υποψηφίων στις γαλλικές προεδρικές εκλογές.

“Γιατί πρέπει να ανεχόμαστε στο έδαφός μας δηλώσεις που άλλες δημοκρατίες αρνούνται; Οχι τουρκική προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία”, έγραψε στο Twitter η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, που προηγείται στην πρόθεση ψήφου του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Ο υποψήφιος της γαλλικής δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν κατηγόρησε τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για ρήγμα “κατά τρόπο κατάφωρο στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη”, την ώρα που παρόμοιες τουρκικές συγκεντρώσεις ματαιώθηκαν στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και την Ολλανδία.

“Μία κοινή θέση θα έπρεπε να υπερισχύσει στη διαχείριση των τουρκικών αιτημάτων. Η γαλλική κυβέρνηση όφειλε να εμποδίσει τη διεξαγωγή αυτής της συγκέντρωσης”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Οι δηλώσεις του Ερντογάν ενόχλησαν και τον ανεξάρτητο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τις χαρακτήρισε “απαράδεκτες” αλλά όλοι ξέρουν ότι του δόθηκε ένα «δωράκι» από τον Φ.Φιγιόν.

“Η χώρα μας δεν πρέπει να δέχεται στο έδαφός της καμία παρεκτροπή και καμία επίθεση κατά της δημοκρατίας μας, των συμμάχων μας , των αξιών μας”, είπε. Η κυβέρνηση της Γαλλίας απάντησε δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό, ο οποίος επικαλέσθηκε την “ελευθερία του συναθροίζεσθαι”.

Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπενουά Αμόν δήλωσε ότι “ο ρόλος της Γαλλίας δεν είναι να απαγορεύει εκ προοιμίου μία συζήτηση παρά τις διαφωνίες με τον Ερντογάν”.

Ομως “πρέπει η Τουρκία να επανέλθει στη λογική. Οταν η Γερμανία ή η Ολλανδία αποφασίζουν να μην επιτρέψουν την οργάνωση συζήτησης, η σύγκριση με τους ναζί κάθε άλλο παρά είναι δικαιολογημένη”.

Η τουρκική κοινότητα της Γαλλίας αριθμεί 700.00 άτομα, 70.000 είναι εγγεγραμμένοι στους τουρκικούς εκλογικούς καταλόγους και εξ αυτών το 60% συμμετέχει συνήθως στην ψηφοφορία.

“Η Γαλλία υιοθέτησε μία περισσότερο πράα στάση σε σχέση με την Ολλανδία, εντός του δημοκρατικού πλαισίου”, δήλωσε ο Σαμπάν Κιπέρ, αντιπρόεδρος τουρκικής οργάνωσης, του Συμβουλίου για την Ισότητα, την Δικαιοσύνη και την Ειρήνη (Cojep).

“Δεν βλέπω για ποιον λόγο θα απαγόρευε κανείς τέτοιου είδους συγκεντρώσεις, που δεν αποτελούν απειλή για τη δημόσια τάξη”, πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν ευχαρίστησε σήμερα τη Γαλλία που επέτρεψε την επίσκεψή του τούρκου υπουργού Εξωτερικών στο Μετς και την συνεχάρη που “δεν έπεσε στην παγίδα”.

Στο μεταξύ όμως κηρύσσει τον πόλεμο στον Σταυρό.

Πηγή  www.pronews.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ο Έλληνας δισεκατομμυριούχος που επενδύει στην Ελλάδα


Στο μεγάλο ερώτημα που βασανίζει τα χείλη του οικονομικού κόσμου «ποιος επιχειρηματίας που δεν έχει εμπλοκή στην Ελλάδα θα αποφασίσει να επενδύσει σήμερα στη χώρα» έρχεται να απαντήσει ο Έλληνας δισεκατομμυριούχος εφοπλιστής Πήτερ Λιβανός Ο γνωστός επιχειρηματίας, που αποτελεί τον συνεχιστή μιας θαλάσσιας αυτοκρατορίας, και τον οποίο αποκαλούν στο εξωτερικό «Greek shipping tycoon», συνεχίζει να κινείται αθόρυβα και απαντάει με πράξεις στο ερώτημα για τις επενδύσεις στην Ελλάδα.

Βλέποντας τις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες στο χώρο του υγροποιημένου φυσικού αερίου, μπήκε δυναμικά μέσω της Gaslog Ltd, με ποσοστό 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής Gastrade.

Πρόκειται για μια συμφωνία, που αναμφίβολα αποτελεί την πρώτη μεγάλη επένδυση Έλληνα εφοπλιστή στην Ελλάδα και, ταυτόχρονα, σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας που χρειάζεται και διψάει για επενδυτές.

Άλλωστε για οποιαδήποτε οικονομία του κόσμου αποτελεί «ατού» να μπαίνει ενεργά με επενδύσεις ένας άνθρωπος όπως ο Πήτερ Λιβανός, ένας Έλληνας πλοιοκτήτης τρίτης γενιάς, με βαρύ όνομα και στον ναυτιλιακό χώρο.

Το όνομά του φιγουράρει ανάμεσα στις 100 σημαντικότερες προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας, και πιο συγκεκριμένα στην 23η θέση της Lloyd’s List.

Ο εφοπλιστής, έχοντας αποχωρήσει από το 2005 από τα τάνκερ, διατηρεί παρουσία τόσο στο ξηρό φορτίο, μέσω της Drylog με 30 φορτηγά πλοία, όσο και στο LNG μέσω της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Νέα Υόρκης GasLog με συνολικά 27 πλοία (22 πλοία στο νερό και 5 υπό παραλαβή έως το 2019). Ο ίδιος, δεν κρύβει ότι θεωρεί το LNG το μέλλον της ναυτιλίας, βλέποντας θετικές προοπτικές ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία.

Οι δουλειές του Πήτερ Λιβανού στην Ελλάδα με την Gastrade


Στα τέλη του 2016, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, η μεγάλη επιχειρηματική είδηση έσκασε σαν «βόμβα» στα δημοσιογραφικά γραφεία. H Ελληνική εταιρεία Gastrade Α.Ε. ανακοίνωσε εκείνη την ημέρα την υπογραφή συμφωνίας για την απόκτηση του 20% του μετοχικού της κεφαλαίου από την GasLog Ltd.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες που κατασκευάζει, κατέχει και διαχειρίζεται συνολικά 27 πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Η άφιξη της στην Ελλάδα και η συνεργασία με την ελληνική Gastrade, που αναπτύσσει στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης έναν υπεράκτιο πλωτό σταθμό υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) που θα αποτελέσει μια νέα πύλη εισόδου φυσικού αερίου στις αγορές της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, αποτέλεσε μια ιδιαίτερα θετική είδηση για την ελληνική οικονομία.

Το έργο, που οι Τούρκοι τρέχουν να αντιγράψουν με γρήγορους ρυθμούς, θα εγκατασταθεί 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και θα έχει αποθηκευτικούς χώρους 170.000 κυβικών μέτρων και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου 6,1 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως.

Η πλωτή μονάδα θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ. και μέσω του αγωγού αυτού το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές τόσο της Ελλάδας, όσο και της ευρύτερης περιφέρειας και ειδικότερα της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Ουγγαρίας αλλά και της Ουκρανίας.

Το έργο συνδυάζεται με τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) αλλά και με τον αγωγό TAP. Για τους λόγους αυτούς προσελκύει το ενδιαφέρον μεγάλων νέων διεθνών προμηθευτών LNG, όπως οι Η.Π.Α., η Κύπρος, το Ισραήλ, αλλά και υφιστάμενων όπως το Qatar, η Αίγυπτος, και η Αλγερία, αλλά και μεγάλων εταιρειών εμπορίας LNG.



Ποιος είναι ο billionaire Πήτερ Λιβανός

Ο «Greek shipping tycoon», όπως τον αποκαλούν οι γνώστες στο εξωτερικό, με περιουσία που υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ, πρωταγωνιστεί στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία. Συνεχίζει στα βήματα του πατέρα του, Γιώργου Λιβανού, που είναι θρύλος για την ελληνική ναυτιλία.

Η GasLog είναι η πρώτη ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακή που διαχειρίζεται LNG και είναι εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο και η δεύτερη σε διεθνές επίπεδο.

Ο Πήτερ Λιβανός είναι γιος του Γιώργου Λιβανού, ενός από τους σημαντικότερους Ελληνες εφοπλιστές. Ο Πήτερ γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, μαθήτευσε στο διάσημο σχολείο Le Rosey της Ελβετίας, ενώ στα θρανία του Πανεπιστημίου Columbia απέκτησε πανεπιστημιακή παιδεία ώστε να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση.

Σήμερα μαζί με τη σύζυγό του Λάρα και τα τέσσερα παιδιά του ζει στην λίμνη της Γενεύης, αλλά και στο Λονδίνο και στην Αθήνα.

Η αγάπη για την Αston Martin

O Ελληνας billionaire εντυπωσιάζει τους «τζετ σέτερ» όχι μόνο με τα πλοία του και τις επαύλεις του, αλλά και με τη μοναδική συλλογή του από αυτοκίνητα με Bentley, Αston Martin, Rolls Royce και Ferrari, συμμετέχοντας και σε ιστορικά ράλι.

Μάλιστα δε δίστασε πριν από κάποια χρόνια παράλληλα με τα ναυτιλιακά να ασχοληθεί και επαγγελματικά με το χόμπυ του. Ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της εταιρείας Aston Martin Lagonda Ltd. αναλαμβάνοντας την τιμητική θέση του αντιπροέδρου.

Η αγάπη του για τα αυτοκίνητα ήταν και είναι μεγάλη αλλά όταν θεώρησε ότι το εγχείρημα έκανε τον κύκλο του, αποφάσισε να αποχωρήσει και να αφοσιωθεί στην ναυτιλία.

Τα «ιπτάμενα δελφίνια» στον Πειραιά


Σήμερα ξεχωριστή θέση στις επιχειρήσεις του έχει η εταιρεία Ceres, την οποία κληρονόμησε από τον πατέρα του. Η πιο γνωστή επιχειρηματική δραστηριότητα της Ceres στη χώρα μας, ήταν τα «ιπτάμενα δελφίνια», που έκαναν την εμφάνισή τους στον Αργοσαρωνικό πριν από πολλά χρόνια, ανατρέποντας «συμβατικούς τρόπους μεταφοράς» δεκαετιών.

Τα γραφεία της βρίσκονται στον Πειραιά και από το 1997 ο Πήτερ ανέλαβε εξ ολοκλήρου το τιμόνι του ναυτιλιακού ομίλου της οικογένειας.

Η Ceres από τότε άφησε την επιβατηγό ναυτιλία και δραστηριοποιήθηκε αποκλειστικά στην ποντοπόρο.

Το χαρακτηριστικό του Πήτερ Λιβανού είναι ότι δεν αρκέστηκε να διατηρήσει απλά την περιουσία και τις δραστηριότητες που παρέλαβε από τον πατέρα του. Ίδρυσε την εταιρεία Seachem την οποία και έκανε έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες παγκοσμίως στα πλοία μεταφοράς χημικών. Είχε βάση τις ΗΠΑ και το Μόντε Κάρλο.

Το 2001 ίδρυσε στον Πειραιά την πρώτη εταιρεία που ανοίγεται στη διαχείριση πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Tην GasLog. Παράλληλα, η άλλη εταιρεία του ομίλου, η Seachem, συγχωνεύτηκε με τη νορβηγική Odfjell ASA για να εξελίχθηκε σε πρώτη δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο σε δεξαμενόπλοια μεταφοράς χημικών.

Οι ρίζες από τη Χίο

Οι Ελληνικές ρίζες του Πήτερ Λιβανού κρατούν από τη Χίο. Ο παππούς του, Παναγιώτης Γ. Λιβανός, έφυγε από τα Καρδάμυλα της Χίου και αναζήτησε ως ναυτικός την τύχη του στις ΗΠΑ. Εκεί συνάντησε τη μετέπειτα Αμερικανοϊταλίδα σύζυγό του στη Νέα Ορλεάνη.

Αργότερα ο γιος τους, Γιώργος Π. Λιβανός, πατέρας του Πήτερ επέστρεψαν στα Καρδάμυλα.

O Γιώργος με αμερικανικό διαβατήριο είχε ταυτότητα ελληνική, αφού ο παππούς του τον είχε γράψει στο Μητρώο των Καρδαμύλων. Η Κατοχή τον βρήκε στη Χίο. Ο παππούς του Πήτερ, ενώ είχε καταφέρει να γλιτώσει από τη βύθιση του πλοίου, όπου ήταν πλοίαρχος και το οποίο τορπιλίστηκε από γερμανικά υποβρύχια, επέζησε από τον Εμφύλιο, έχασε όμως τη ζωή του σε αυτοκινητικό δυστύχημα στον Πειραιά.

Πηγή newsbeast

 https://diulistirio.blogspot.gr



Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ελληνική ιατρική "πατέντα" που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πεδία μαχών



Mια ελληνική πατέντα ''ιατρικής'' συσκευής η οποία καθίσταται χρήσιμη και σε ''χακί'' καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και σε δυσπρόσιτα μέρη όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ορθοπεδικών ατυχημάτων,όπως πεδία μάχης, ασκήσεων,αναρριχήσεων κλπ. είναι μεταξύ των επιλεγμένων ιδεών στο πρόγραμμα ''Η Ελλάδα Καινοτομεί!'' , δίνοντας ένα ακόμα ''όπλο'' στην στρατιωτική ιατρική αλλά και την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία!

Πρόκειται για το «Σύστημα τήξης και εφαρμογής αιμοστατικού κεριού – MEDIWAX», της κατηγορίας Καινοτομία, μια εφαρμογή που αφορά την αντιμετώπιση της αιμορραγίας οστικής προέλευσης : Κατά την διαδικασία της γραπτής αξιολόγησης των προτάσεων που υποβλήθηκαν στην Α’ Φάση του 3ου Διαγωνισμού Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» που συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και η Eurobank το «Σύστημα τήξης και εφαρμογής αιμοστατικού κεριού – MEDIWAX» της ερευνητικής ομάδας του επίκουρου καθηγητή Νευροχειρουργικής του Α.Π.Θ κ. Σάββα Γρηγοριάδη (αριστερά), MD PhD, FICS, και του Δρ. Χρήστου Χολέβα, DDS, PhD, κατέκτησε την 26η θέση σε 75 επιλαχόντες. Συνολικά κατατέθηκαν 208 προτάσεις οι οποίες αξιολογήθηκαν από 89 αξιολογητές.

Αιμόσταση σε περιπτώσεις αιμορραγίας από οστικές δομές

Το MEDIWAX είναι ένα κατοχυρωμένο σύστημα χειρισμού και εφαρμογής αιμοστατικού κεριού το οποίο μπορεί να χρησιμεύσει κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων για την επίτευξη αιμόστασης σε περιπτώσεις αιμορραγίας από οστικές δομές (μακρά οστά, σπόνδυλοι, κρανίο). Το κερί εφαρμόζεται σε ημίρρευστη μορφή και λόγω του μικρού μεγέθους της συσκευής είναι δυνατή η εφαρμογή σε δύσκολα προσβάσιμα σημεία (π.χ. επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη). Το μεγάλο πλεονέκτημα που προσφέρει η εν λόγω εφεύρεση είναι ότι η αιμόσταση που επιτυγχάνει στις οστικές αιμορραγίες είναι αποτελεσματική, άμεση και ευχερής για το χειρουργό.

Κινητες εκδόσεις για πεδία μάχης, ασκήσεων κ.α.

Nα σημειώσουμε το ενδιαφέρον ότι οι οστικές αιμορραγίες που μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη χρήση της συσκευής αυτής αφορούν σε μεγάλο φάσμα της χειρουργικής: ορθοπεδική, νευροχειρουργική, χειρουργική της σπονδυλικής στήλης, ΩΡΛ, καρδιοχειρουργική, οδοντιατρική
και στοματική χειρουργική.

Μία από τις καινοτομίες της συσκευής, αναφέρεται από συνεργάτες των επιστημόνων,είναι ότι μπορεί να κατασκευαστεί και φορητή έκδοση (με παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από μπαταρίες), γεγονός που την καθιστά χρήσιμη και εκτός νοσοκομείου, σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και σε δυσπρόσιτα μέρη όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ορθοπεδικών ατυχημάτων, π.χ. πεδία μάχης, μαζικές ασκήσεις, αναρρίχηση κλπ.

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

«Ανάσα» για χιλιάδες οικογένειες - Δωρεάν παιδικοί σταθμοί για όλους


Δεκτά όλα τα παιδιά άνω των 3 ετών - Πότε θα αρχίσει να εφαρμόζεται το πρόγραμμα

Βαθιά «ανάσα» φαίνεται πως θα πάρουν χιλιάδες ελληνικές οικογένειες που έχουν παιδιά – Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης παιδιά από 3 ετών και πάνω θα γίνονται δεκτά στους παιδικούς σταθμούς.

Η ένταξη στους βρεφονηπιακούς σταθμούς όλων των παιδιών άνω των 3 ετών είναι ένα από τα αντίμετρα που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στους δανειστές στις διαπραγματεύσεις για το πακέτο μέτρων από το 2019 και μετά.

Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα «το Έθνος» το πρόγραμμα έχει πάρει ήδη την έγκριση των τροϊκανών και έχει υπολογιστεί πως έχει ένα κόστος της τάξης των 500 εκατομμυρίων.

Με βάση το πρόγραμμα αυτό θα ενισχυθούν οι εγκαταστάσεις και θα γίνει η πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού ώστε να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά, άσχετα από το εάν οι γονείς τους εργάζονται ή όχι.

Το πρόγραμμα θα αρχίσει να αναπτύσσεται στην αρχή της σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο του 2018 και θα ολοκληρωθεί για να καλύψει όλες τις ανάγκες στις αρχές του 2019.

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία, όπως αναφέρεται είναι πως δεν αφορά μονάχα στα παιδιά των εργαζομένων αλλά και των ανέργων.

Παράλληλα υπό εξέταση είναι και η επέκταση των σχολικών γευμάτων για μαθητές του δημοτικού. Πρόκειται για ένα σχέδιο που αν εφαρμοστεί θα καλύψει περίπου 300.000 μαθητές.

Πηγή : www.newsbomb.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Επιλεκτική παιδεραστία



Απίστευτο κι όμως αληθινό! Την ώρα που χυνόταν άφθονο δημοσιογραφικό μελάνι για υπόθεση παιδεραστίας στην Αθήνα, στη δίκη του πρώην βουλευτή της ΝΔ, Νίκου Γεωργιάδη, που κατηγορείται για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων έναντι αμοιβής, δεν παρέστη ούτε ένας δημοσιογράφος και, φυσικά, η αναβολή της δίκης του πρώην (;) στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη καλύφθηκε από μερικά μονόστηλα…

Θυμίζουμε ότι την υπόθεση Γεωργιάδη είχε φέρει στο φως το περιοδικό HotDoc, ενώ στη συνέχεια ο Κώστας Βαξεβάνης, διευθυντής του περιοδικού και της εφημερίδας Documento, υπέβαλε και μηνυτήρια αναφορά. Ο Νίκος Γεωργιάδης, η υπόθεση του οποίου αφορά στην Μολδαβία, είχε συλληφθεί από τις τοπικές αρχές το 2010, ύστερα από καταγγελίες ανηλίκων. Ωστόσο, οι μολδαβικές αρχές υποχρεώθηκαν να τον αφήσουν ελεύθερο, επειδή κατείχε διπλωματικό διαβατήριο. Για την υπόθεση, μάλιστα, είχε καταθέσει το 2015 στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές η δικηγόρος της ΜΚΟ «La Strada» και συνήγορος των ανηλίκων αγορών που φέρονται ως θύματα του Γεωργιάδη, Ναταλία Μπαϊράμ.

Παρ’ όλα αυτά, τα εγχώρια ΜΜΕ δεν έκριναν ότι έπρεπε να παραστούν στη δίκη του πρώην πολιτικού στελέχους της ΝΔ. Όταν βέβαια πρόκειται για οποιονδήποτε άλλον που κατηγορείται για παιδεραστία, οι χαρακτηρισμοί «τέρας, δράκος» και τα συναφή περισσεύουν. Προφανώς, το «αθώος, έως ότου κριθεί ένοχος», ισχύει επιλεκτικά…

Πηγή  www.documentonews.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Documento: Δώρο 65 εκατ. ευρώ του Γεωργιάδη στην Novartis


Ερωτήματα προς τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη θέτει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, για τις αποκαλύψεις του Documento για το "δώρο" ύψους 65 εκατ. ευρώ του πρώην υπουργού Υγείας προς τις φαρμακοβιομηχανίες και κυρίως προς τη Novartis.

«Ελπίζουμε να αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα των κατηγοριών τόσο ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης, όσο και ο κ. Μητσοτάκης που τον έκανε αντιπρόεδρο της ΝΔ», σημειώνει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Υπογραμμίζει ότι οι κατηγορίες είναι «κάτι παραπάνω από σοβαρές» και τονίζει πως «ο ελληνικός λαός περιμένει απαντήσεις».

Ειδικότερα, στο σχόλιο που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού για δημοσιεύματα που αφορούν στον κ. Γεωργιάδη, αναφέρει ότι «μετά τη Siemens, τα θαλασσοδάνεια του Κήρυκα Χανίων, τα εξαφανισμένα πόθεν έσχες της οικογένειας Μητσοτάκη και τα σπίτια στο Παρίσι, τις επιχειρηματικές δραστηριότητες με τον Σταύρο Παπασταύρου, τη σκυτάλη παίρνει η Novartis και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης». «Προφανώς», σχολιάζει, «δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να τον αξιοποιήσει ως αντιπρόεδρο».

Σημειώνει πως «οι κατηγορίες για "δώρο" ύψους 65 εκατ. ευρώ του πρώην υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, προς τις φαρμακοβιομηχανίες σε βάρος του Δημοσίου και των ασφαλισμένων, μία μόλις μέρα μάλιστα πριν αποχωρήσει από το υπουργείο είναι κάτι παραπάνω από σοβαρές». «Ειδικά», όπως επισημαίνει, «για μία περίοδο που ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης με τον κ. Μάκη Βορίδη είχαν "τσεκουρώσει" τις δαπάνες για την Υγεία με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους πολίτες».

«Ελπίζουμε να αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα των κατηγοριών τόσο ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης, όσο και ο κ. Μητσοτάκης που τον έκανε αντιπρόεδρο της ΝΔ», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού και προσθέτει:

«Αμφότεροι, λοιπόν, πρέπει να απαντήσουν:

- Για ποιο λόγο άλλαξε τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων υψηλού κόστους, με μοναδική αλλαγή την κατάργηση της έκπτωσης 13%;

- Για ποιο λόγο έδειξε τέτοια σπουδή να το πράξει αυτό μία μόλις ημέρα πριν φύγει από το Υπουργείο Υγείας εν αναμονή του ανασχηματισμού;

- Για ποιο λόγο πριν την απομάκρυνσή του ο κ. Γεωργιάδης έθεσε όρο στον τότε πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να περάσουν οι αρμοδιότητες για τα φάρμακα στον κ. Μάκη Βορίδη που ανέλαβε; Τι τον ενδιέφερε;

- Με την απόφασή του επιβαρύνθηκε ή όχι το ελληνικό Δημόσιο αλλά και οι ασφαλισμένοι με 65 εκατ. ευρώ;

- Ισχύει ότι μεγάλος κερδισμένος από την εσπευσμένη απόφαση Γεωργιάδη είναι η φαρμακοβιομηχανία Novartis, η οποία ελέγχεται για μεγάλο σκάνδαλο χρηματισμού γιατρών και κρατικών λειτουργών;

Ο ελληνικός λαός περιμένει απαντήσεις»

Πηγή www.documentonews.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Μαρμαρόστρωτη πλατεία έφεραν στο «φως» τα έργα του μετρό στη Θεσσαλονίκη


Υπολείμματα μιας μαρμαρόστρωτης πλατείας, περικλειόμενης από κυκλική σιγμοειδή στοά αποκάλυψε η αρχαιολογική έρευνα στις εισόδους του υπό κατασκευή σταθμού Αγίας Σοφίας, για το μετρό της Θεσσαλονίκης

Το μνημειακό σύνολο, στη διασταύρωση της κεντρικής ρωμαϊκής λεωφόρου «Decumanus Maximus» με τον «cardo» της Αγίας Σοφίας, βρίσκεται πάνω στον άξονα δύο σημαντικών παλαιοχριστιανικών μνημείων, της Βασιλικής της Αχειροποιήτου και της επισκοπικής Βασιλικής στη θέση του ναού της Αγίας Σοφίας. Χρονολογείται στον 6ο αιώνα.

Τα πρώτα συμπεράσματα της ανασκαφικής έρευνας, που διεξάγει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, παρουσίασε σήμερα η αρχαιολόγος Ελένη Λαμπροθανάση, στην 30ή Επιστημονική συνάντηση για τις ανασκαφές στη Μακεδονία και τη Θράκη, που διοργανώνουν το ΑΠΘ και το υπουργείο Πολιτισμού.

«Οι μνημειακές αυτές διαμορφώσεις του δημόσιου χώρου, ενταγμένες σε μεγάλα οικοδομικά προγράμματα ανάγονται στον 5ο και 6ο αιώνα, με ενδιάμεσες επισκευές και διάρκεια χρήσης τουλάχιστον μέχρι και τον 9ο αιώνα.
Παρόμοιες διαμορφώσεις δημόσιων χώρων στην πορεία κεντρικών οδών υλοποιήθηκαν ως μεγάλα οικοδομικά προγράμματα αυτοκρατόρων του 4ου, 5ου και 6ου αιώνα στην Κωνσταντινούπολη, γνωστά από τις πηγές», επισήμανε η κ. Λαμπροθανάση, διευκρινίζοντας ότι «στη Θεσσαλονίκη το νέο πολεοδομικό πρόγραμμα των παλαιοχριστιανικών χρόνων με τις ημικυκλικές σιγμοειδείς πλατείες εκτείνεται πάνω σε προγενέστερες οικοδομικές νησίδες».

«Στους πρωτοβυζαντινούς χρόνους διαπιστώνουμε σαφή διαφοροποίηση στον σχεδιασμό του πολεοδομικού ιστού. Η βυζαντινή αγορά με τα καταστήματα και τα εργαστήριά της καταλαμβάνει τμήμα της δημόσιας έκτασης. Η επαλληλία των οικοδομημάτων εντός ενός διευρυμένου χρονολογικά ορίζοντα, που κυμαίνεται από τα χρόνια της ύστερης αρχαιότητας μέχρι τη βυζαντινή εποχή, είναι ενδεικτική για τη διαχρονία της δημόσιας καθημερινής ζωής της πόλης», εξήγησε η αρχαιολόγος, σκιαγραφώντας τον χαρακτήρα του μνημειακού συνόλου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Νέο πακέτο ΕΣΠΑ για εννέα κλάδους μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων προς διεθνείς αγορές στοχεύει το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ».

Η σχετική πρόσκληση βγήκε στον «αέρα» χθες, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά (στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων) τις αιτήσεις από 23 Μαρτίου έως 17 Μαΐου.

Το πρόγραμμα αφορά σε επιχειρήσεις όλης της χώρας που δραστηριοποιούνται στους εξής εννέα στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας: υλικά-κατασκευές, τουρισμός, πολιτισμός και δημιουργικές βιομηχανίες, αγροδιατροφή και βιομηχανία τροφίμων, περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη, υγεία και φάρμακα, μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα, ενέργεια, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και αναδυόμενες τεχνολογίες.

Τα κονδύλια

Ο συνολικός προϋπολογισμός (280 εκατ. ευρώ) του προγράμματος θα κατανεμηθεί στις τρεις κατηγορίες παρεμβάσεων σε τρεις κύκλους προκήρυξης: 126 εκατ. ευρώ (Α’ κύκλος, Μάρτιος-Μάιος 2017), 84 εκατ. ευρώ (Β’ κύκλος, Απρίλιος 2018) και 70 εκατ. ευρώ (Γ’ κύκλος, Απρίλιος 2019).

Οι επενδυτικές προτάσεις που θα κατατεθούν θα πρέπει να προωθούν την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία και να εντάσσονται σε μία από τις ακόλουθες τρεις παρεμβάσεις:

1 Ερευνα και ανάπτυξη από μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Αφορά σε υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δυνητικοί δικαιούχοι είναι είτε μία μικρομεσαία επιχείρηση είτε ομάδες μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

2 Συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς: Απευθύνεται σε συμπράξεις υφισταμένων επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους, με ερευνητικούς οργανισμούς, με κύριους αποδέκτες τις επιχειρήσεις. Σε συμπράξεις δύο, τριών ή τεσσάρων εταίρων – φορέων ο ένας θα πρέπει απαραίτητα να είναι επιχείρηση. Σε συμπράξεις περισσότερων των τεσσάρων εταίρων – φορέων οι δύο θα πρέπει απαραίτητα να είναι επιχειρήσεις.

3 Αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων: Δυνητικοί δικαιούχοι είναι υφιστάμενες μεμονωμένες επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους.

Σημειώνεται πως η χρονική διάρκεια υλοποίησης κάθε έργου που θα πάρει το «πράσινο φως» της ένταξης στο πρόγραμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 36 μήνες.

Τι χρηματοδοτείται

Το ποσοστό της επιχορήγησης προσδιορίζεται ανάλογα με το είδος της επιλέξιμης δραστηριότητας, το μέγεθος της επιχείρησης, το ενισχυόμενο έργο κ.λπ. Ο ανώτερος συνολικός προϋπολογισμός κάθε υποβαλλόμενης πρότασης διαμορφώνεται ως εξής (ανά παρέμβαση):

-Ερευνα και ανάπτυξη από μικρομεσαίες επιχειρήσεις:

*200.000 ευρώ για μία επιχείρηση.

*350.000 ευρώ για δύο επιχειρήσεις.

*450.000 ευρώ για τρεις επιχειρήσεις.

*500.000 ευρώ για περισσότερες των τριών επιχειρήσεις.

-Συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς:

*1.000.000 ευρώ.

-Αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων:

*2.000.000 ευρώ.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

 https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....