Διυλιστήριο: 06/24/15
ροη αναρτησεων

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

ΕΚΤΑΚΤΟ: Απέρριψε τη νέα πρόταση των θεσμών η ελληνική κυβέρνηση

Κάθετα αρνητική ήταν η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στη νέα αντιπρόταση των δανειστών.


Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, αξιωματούχος της Αθήνας χαρακτήρισε «απολύτως μη αποδεκτή» την πρόταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θέσεις των θεσμών, που θα παρουσιασθούν σε λίγη ώρα στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, διατηρούν την πολύ σκληρή γραμμή που είχαν εξαρχής τηρήσει, τόσο για το ασφαλιστικό (κατάργηση του ΕΚΑΣ) όσο και για τον ΦΠΑ (ενιαίο 23%) .

Περισσότερα σε λίγο...


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO -Προαπαιτούμενο για τους Ανεξάρτητους Έλληνες να υπάρξει δέσμευση για το χρέος

«Συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και συζητήσαμε, συνεκτιμήσαμε, την κατάσταση και την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται η Ελλάδα, δεν διαπραγματεύεται απλώς η κυβέρνηση. Ελπίζουμε ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων θα είναι θετική για τον ελληνικό λαό.

Οι προϋποθέσεις που έχουν μπει και από την κυβέρνηση αλλά και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ είναι οποιαδήποτε συμφωνία να συνδέεται με το θέμα του χρέους.

Παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» που έχουμε θέσει και θεωρούμε ότι τις επόμενες ώρες, τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση τηρώντας τη λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου θα προχωρήσει στην οριστική επίλυση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πενταετής κρίση.

Η λύση θα είναι οριστική και η εποχή των μνημονίων θα έχει περάσει».

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΤΩΡΑ Τσίπρας για τους θεσμούς: «Είτε δεν θέλουν συμφωνία, είτε εξυπηρετούν συμφέροντα»!

Με αφορμή την επιμονή συγκεκριμένων θεσμών να μην αποδέχονται ισοδύναμα μετρά, ξέσπασε μιλώντας σε συνεργάτες του λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλες.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλες, με αφορμή την επιμονή συγκεκριμένων θεσμών να μην αποδέχονται ισοδύναμα μετρά, μιλώντας σε συνεργάτες του είπε:

«Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά! Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα».

Στις 14:00 (ώρα Ελλάδα) θα γίνει η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους Θεσμούς. Μια ώρα νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, παρουσία του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ και του προέδρου της Ευρωομάδας Γ. Ντάισελμπλουμ.

Στις 15:00 ενημερώνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αξιωματούχοι των Βρυξελλών επισημαίνουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα διαπραγματευτούν με την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης. Θέλουν συμφωνία στο Eurogroup σήμερα, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει διαπραγματεύσεις όλη τη νύχτα!


Στη βελγική πρωτεύουσα, από ελληνικής πλευράς, βρίσκονται ήδη ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και ο συντονιστής της ομάδας διαπραγμάτευσης, αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αναχωρώντας για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στο νέο Eurogroup για την Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε: “Πηγαίνουμε για την τελική ευθεία μιας διαπραγμάτευσης, η οποία ελπίζουμε, πασχίζουμε να είναι η τελευταία σε συνθήκες κρίσης”


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Αναστέλλει μονομερώς το «Δουβλίνο 2» η Ουγγαρία

Τη συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή συμφωνία για το άσυλο (Δουβλίνο 2) έπαψε προσωρινά η Ουγγαρία.

Η απόφαση της δεξιάς κυβέρνησης του Βίκτορ Ορμπάν σημαίνει ότι η χώρα δεν θα δέχεται τον επαναπατρισμό προσφύγων και μεταναστών από άλλες χώρες της Ε.Ε., εάν αποδειχθεί ότι η Ουγγαρία ήταν η πρώτη χώρα της Ένωσης στην οποία εισήλθαν οι αιτούμενοι ασύλου. Η κυβέρνηση της χώρας, τονίζει ότι δεν έχει πλέον τη δυνατότητα φιλοξενίας άλλων μεταναστών και θα επανέλθει στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής συμφωνίας όταν θα έχει εκ νέου τη δυνατότητα φιλοξενίας επιπλέον μεταναστών και προσφύγων.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Κοίτα να δεις μπέρδεμα..

    Όταν δεν μπορείς να εφαρμόσεις το πρόγραμμά σου για τον α' ή τον β' λόγο,
..παραιτείσαι, και προκηρύσσεις εκλογές (ξανα)ζητώντας την ψήφο του λαού με άλλο πρόγραμμα, ή με το ίδιο.

Αν (ξανα)βγείς είσαι πιά υποχρεωμένος να εφαρμόσεις το πρόγραμμά σου κατά γράμμα,
..ή είσαι
για κλωτσιές.
Αν βγουν οι άλλοι, ώϊ ώϊ μανούλα μου!

Τώρα, πώς τα κατάφερες να τα κάνεις μαλλιά κουβάρια,
..ενώ θα μπορούσες πολύ εύκολα με ένα δημοψήφισμα να μετακυλίσεις (και πολύ σωστά) το βάρος της ευθύνης της απόφασης στον λαό,
..βουλώνοντας ταυτόχρονα και τα στόματα της ''Ευρώπης των λαών'', είναι απορίας άξιον.
Μπέρδεμα.

Και πού να δεις το μπάχαλο που θα γίνει στην Βουλή, με την ψήφιση της συμφωνίας (μπρρρρ!) και των νόμων που θα μας την εφαρμόσουν.
Άλλοι δικοί σου θα κάνουν τις Σουλιώτισσες, άλλοι θα ψηφίζουν ''με το πιστόλι στον κρόταφο'', και άλλοι θα ζορίζονται και θα τανιόνται.
Οι ''συγκυβερνήτες'' θα τρέχουν αλλόφρονες διότι ψηφίσουν δεν ψηφίσουν θα έχουν την τύχη της ΡΗΜΑΔ (στο αντιμνημονιακό της).
Στην αντιπολίτευση του δωσιλογικού-μνημονιακού τόξου, άλλοι που τόσο καιρό γκάριζαν ''οποιαδήποτε συμφωνία, αλλά συμφωνία'', τώρα δεν θα την ψηφίζουν, άλλοι για να πέσει η κυβέρνηση και άλλοι γιατί είναι απλώς μ@λάκες και δεν ξέρουν ούτε τί ζήταγαν!
Στην άλλη αντιπολίτευση, την ''ιένα ιν του κόμμα'', δεν θα την ψηφίζουν με βαριά καρδιά όμως, αφού δεν θέλουν ρήξη μέχρι να έρθουν οι ίδιοι και να την κάνουν αυτοί (τρέλα! τρέλα!). Δηλαδή ποτέ!
Μύλος η υπόθεση.

Άκου να δεις κάτι πονηρό που σκέφτηκε το blog:
Αφού το ΔΝΤ αντιδρά και λέει πως ''πως η ελληνική οικονομία είναι ήδη υπερφορολογημένη και ότι οι νέες επιπρόσθετες αυξήσεις φόρων θα πλήξουν την ανάπτυξη, δυσκολεύοντας την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους'' (ναι, ναι! έτσι λέει το ΔΝΤ!),
..πλάκωσέ μας και σύ στους φόρους, να το δει το Ταμείο, να ''κλωτσήσει'', κι έτσι να βρεις κι εσύ πάτημα να την κάνουμε με ελαφρά πηδηματάκια!

Αλλοιώς, το blog, ένα έχει να πεί:
Σκ@τά!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΟΛΕΜΕΝΩΝ: Όλη η ΑΛΗΘΕΙΑ για τα μέτρα!


Και τώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται μια ανάσα από τη συμφωνία μετά από σκληρή και αλύγιστη διαπραγμάτευση, οι μονταζιέρες και οι… αυθόρμητοι σχολιαστές του Κινήματος «Μένουμε Ευρώπη» (με σήμα τον Άδωνι) πήραν φωτιά!
Ξαφνικά, τα μέτρα που πρότεινε ο Τσίπρας είναι πολύ σκληρά και ενοχλούν τους… μνημονιακούς χασάπηδες και τους νεοφιλελεύθερους γιάπηδες.

Δικαίως τους ενοχλούν: γιατί οι μεν πρώτοι θα ξεβρακωθούν οριστικά και θα τελειώσουν πολιτικά ενώ οι δεύτεροι θα αφήσουν κάτω τα πλακάτ και θα βάλουν το χέρι στην τσέπη. Γιατί αυτή τη φορά δε θα πληρώσουν τα συνήθη υποζύγια αλλά οι ΕΧΟΝΤΕΣ.

Όσο περισσότερο σκούζει κάποιος, λοιπόν, τόσο πιθανότερο είναι να είναι από τους προνομιούχους της κρίσης που τώρα καταλαβαίνει ότι το ΠΑΡΤΙ τελείωσε. Δηλαδή, ο υπάλληλος ή ο συνταξιούχος προτιμούσε Χαρδούβελη που θα πετσόκοβε μισθούς και συντάξεις ή Βαρουφάκη που θα αυξήσει την εισφορά σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 500.000 ευρώ; ΡΗΤΟΡΙΚΟ το ερώτημα.

Mακάρι να ζούσαμε, βέβαια, στον… Παράδεισο και να γινόταν να έχουμε συμφωνία με τους Ευρωπαίους για να ξεπληρώσουμε τα σπασμένα του Σημίτη, του ΓΑΠ, του Σαμαρά, του Βενιζέλου χωρίς να μας ζητηθούν μέτρα. Ο πρώτος που λέει ότι η πρόταση των Αθηνών είναι μια σκληρή για τους Έλληνες πρόταση είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση του, όμως, έδωσε – και δίνει ακόμη – σκληρή μάχη κόντρα στο ευρωπαϊκό, συντηρητικό κατεστημένο και τον Σόιμπλε που ξεδιάντροπα υπηρετεί σκοτεινά σχέδια ώστε τα μέτρα που είναι αναγκασμένη να πάρει να είναι μέτρα που ΔΕΝ θα επιβαρύνουν τους ήδη ισοπεδωμένους από τα μνημόνια των Σαμαράδων αλλά ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ από αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν.

Υπάρχουν και αυτοί που λένε ότι τα μέτρα των 7,8 δισ. είναι ήττα της διαπράγματευσης. Ξεχνούν (;) ότι ο Σαμαράς είχε συμφωνήσει για πρωτογενές στο 3%! Δηλαδή, θα είχε πάρει τα ίδια μέτρα συν άλλα που θα έφταναν το κοστούμι στα… 20 δισ. για να βγαίνουν τα νόυμερα.

Είναι δυνατόν να μιλάμε για ήττα της Ελλάδας όταν η ελληνική κυβέρνηση, ατρόμητη, κατάφερε να πετύχει πρωτογενές 1% (και μάλιστα κάνοντας ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ) τη στιγμή που ο προηγούμενος πρωθυπουργός καμάρωνε που είχε το πρωτογενές στο 3%; Και η προπαγάνδα έχει τα όρια της!

Να το δούμε με νόυμερα; Η ελληνική πρόταση προβλέπει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα 1% και 2% για το 2015 και το 2016 αντίστοιχα, έναντι 3% και 4,5% που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Μόνο για το 2016 η οικονομία θα απαλλαγεί από μέτρα ύψους 8,2 δισ. ευρώ! Σε βάθος πενταετίας ο συνολικός δημοσιονομικός χώρος που εξασφαλίζεται φτάνει τα 15,4 δισ. ευρώ, πάνω, δηλαδή, από το 8,5% του σημερινού ΑΕΠ!

Για να μην τρώτε λοιπόν ΑΜΑΣΗΤΗ την προπαγάνδα των συστημικών μέσων (που βρίσκονται σε πανικό γιατί βλέπουν ότι θα αναγκαστούν να αποδώσουν και αυτοί όσα ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ) και των διάφορων Μένουμε Ευρώπη με τις… τζιπάρες ΔΕΙΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ τι έσωσε η ελληνική κυβέρνηση και ποιοι θα κληθούν αυτή τη φορά να σηκώσουν το βάρος.

Η κυβέρνηση τροποποίησε τις κλίμακες στην εισφορά αλληλεγγύης προκειμένου να μην πληρώνουν οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε εξαγγείλει μείωση κατά 30% της εισφοράς αλληλεγγύης μόνο αν το 2014 είχε πρωτογενή πλεόνασμα 1,5%. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, όμως, το 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν μόλις 0,4%, γεγονός που δεν θα οδηγούσε σε μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Η πρόταση της κυβέρνησης είναι:

* 12.000 – 20.000 ευρώ 0,7% [από 1%]
* 20.001 – 30.000 ευρώ 1,4% [από 2%]
* 30.001 – 50.000 ευρώ 2,0% [από 2%]
* 50.001 – 100.000 ευρώ 4,0% [από 3%]
*100.001 – 500.000 ευρώ 6,0% [από 4%]
* Πάνω από 500.000 ευρώ 8,0% [νέα κλίμακα]

Με λίγα λόγια, αυτή τη φορά θα βάλουν πλάτη όσοι έχουν. Και όσο περισσότερο έχουν, τόσο περισσότερη πλάτη θα βάζουν! Μεγαλύτερη διάψευση για τον Γιούνκερ που δήλωσε ότι ο Τσίπρας δεν ενθουσιάστηκε με την πρόταση του να πληρώσουν αυτή τη φορά οι πλούσιοι δε θα μπορούσε να υπάρχει!

Στο ΦΠΑ παραμένουν οι τρεις συντελεστές 23%,13% και 6% [από 6,5%]. Ενέργεια, νερό, εστίαση διατηρούνται στο μεσαίο συντελεστή ενώ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ, έστω κατά 0,5%, ο ΦΠΑ σε φάρμακα/βιβλία. Τα φάρμακα θα είναι πιο φτηνά! Το ακούτε αυτό στα μεγαλοκάναλα; Μπα! Οι θεσμοί ζητούσαν δύο συντελεστές [11% και 23%] όπου τα φάρμακα εντάσσονταν στο 11% και ενέργεια, νερό, εστίαση στο 23%.

Αλλά οι θεσμοί ζητούσαν και άλλα:

Την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος φορολογίας εισοδήματος.

Την κατάργηση των επιδοτήσεων για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών.

Τη διενέργεια μελέτης για την κοινωνική πολιτική με στόχο την περικοπή δαπανών κατά 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 900 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην εφαρμογή των παραπάνω μέτρων. Τι λέτε; Έγινε διαπραγμάτευση ή όχι;

Αντίθετα, τα μέτρα που προτείνει μεταφέρουν τα βάρη στα υψηλότερα στρώματα, βρίσκει νέες πηγές εσόδων και μειώνει τις δαπάνες, όχι από τον πυρήνα του κοινωνικού κράτους, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά από εκεί όπου υπάρχουν περιθώρια.

Συγκεκριμένα:

- Αυξάνεται από το 2016, κι όχι από το 2015, ο συντελεστής φορολογίας των ΑΕ και ΕΠΕ [όχι των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων] από το 26% στο 29%.

- Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 12% στις επιχειρήσεις με κέρδος πάνω από 500.000 ευρώ.

- Αυξάνεται ο φόρος πολυτελείας [αυτοκίνητα άνω των 2500 κ.εκ., πισίνες, αεροπλάνα, ιδιωτικά σκάφη άνω των 10 μέτρων].

- Εφαρμόζεται ο φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων και θα διεξαχθούν διαγωνισμοί για τις τηλεοπτικές άδειες και τις άδειες κινητής τηλεφωνίας.

- Επιβάλλεται φορολογία στα ηλεκτρονικά παίγνια (VLTs).

Αν έχεις επιχείρηση με ΚΕΡΔΟΣ (και όχι τζίρο) πάνω από μισό εκατομμύριο, έχεις πισίνα, έχεις ένα… αεροπλανάκι, έχεις δικό σου τηλεοπτικό σταθμό και έχεις μάθει να λειτουργείς παράνομα και βάζοντας φέσια στο κράτος έχεις ΚΑΘΕ δικαίωμα να είσαι θυμωμένος με τον Τσίπρα. Αν είσαι ισοπεδωμένος από τη κρίση μισθωτός, συνταξιούχος ή άνεργος έχεις κάθε λόγο να χαίρεσαι!

Θες και άλλες αποδείξεις; Πάμε στα φορολογικά:

Οι θεσμοί ζητούσαν: Τη μείωση του ποσού των 1500 ευρώ και την κατάργηση του ανώτατου ορίου 25% στις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για χρέη στην εφορία, την αύξηση του επιτοκίου που εφαρμόζεται στο πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών. ΔΕΝ τα καταφέραν.

Η κυβέρνηση με βάση το πρόγραμμά της πέτυχε και θα περιληφθούν στην συμφωνία τα παρακάτω:

- Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου πετρελαίου, μεταξύ άλλων και μέσω του εντοπισμού των αδήλωτων δεξαμενών.

- Εντατικοποίηση των ελέγχων στα τραπεζικά εμβάσματα [π.χ. λίστα Λαγκάρντ] και εφαρμογή μέτρων για την εθελοντική αποκάλυψη περιουσιακών στοιχείων.

- Ενίσχυση της διοικητικής επίλυσης διαφορών για την επιτάχυνση των εκκρεμών υποθέσεων.

- Προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών.

- Φοροαπαλλαγές σε μόνιμους κατοίκους νησιών με χαμηλά εισοδήματα.

Και, όμως, τα… τρολς ρωτάνε γιατί δεν ακουμπάνε τη λίστα Λαγκάρντ και λένε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους κατοίκους των νησιών.

Επίσης, μιας και δεν έχουμε Χαρδούβελη, αλλά Γιάνη: Το ΕΚΑΣ δεν θα καταργηθεί αλλά θα αντικατασταθεί από το 2020 από ένα νέο πλαίσιο προστασίας των χαμηλοσυνταξιούχων. Δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που θα μείωνε τις συντάξεις κατά 500 εκατ. ευρώ. Θα αυξηθεί η σύνταξη ανασφάλιστων του ΟΓΑ. Δεν αλλάζουν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης στα 67 έτη, όπως ζητούνταν για όσους βγουν στη σύνταξη από την 30η Ιουνίου 2015.

Εσύ, μεγάλε υπουργέ Εργασίας, Γιάννη Βρούτση που μας έλεγες ότι παλεύεις για τον εργαζόμενο (εδώ γελάνε μέχρι ΔΑΚΡΥΩΝ), μάθε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση σωτηρίας:

Δεν αποδέχθηκε τη διατήρηση του ισχύοντος πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του 2015, και θα επαναφέρει το προηγούμενο πλαίσιο.

Δεν αποδέχθηκε τις μαζικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο σύμφωνα με τις «καλές πρακτικές» των χωρών της ΕΕ.

Δεν αποδέχθηκε «να μην ανακληθούν οι νομικές παρεμβάσεις της προηγούμενης περιόδου στα εργασιακά». Αυτό σημαίνει ότι είναι έτοιμη να νομοθετήσει για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Προσθέστε σε ΟΛΑ αυτά ότι η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ ΔΕΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ, ότι οι μισθοί στο δημόσιο ΔΕΝ μειώνονται, ότι τα καταστήματα ΔΕΝ θα λειτουργούν τις Κυριακές, ότι ΔΕΝ θα απελευθερωθεί η αγορά γάλακτος, αρτοποιείων, φαρμακείων.

Διαβάστε το κείμενο ξανά. Προσεκτικά. Κερδίσαμε… κάτι ή όχι; Και μη ξεχνάτε: η κυβέρνηση αυτή έχει τον λαό μαζί της και ακόμη 3.5 χρόνια μπροστά της για να ολοκληρώσει το έργο της: την οριστική ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ της Ελλάδας.

Εσείς του «Μένουμε Ευρώπη» πηγαίντε μια βόλτα στις Βρυξέλλες. Θα πάθετε πλάκα όταν διαπιστώσετε πόσο καλό ΠΕΝΤΟΖΑΛΗ ξέρει, πια, η Αγκέλα και η Κριστίνα!

toxwni.gr

http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ένταλμα σύλληψης για συνεργάτη του Παπασταύρου! Σαμαράς : Μακάρι να είχαμε δέκα Παπασταύρους

ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ «ΔΕΚΑ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥΣ» ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ;

Υπό στενό δικαστικό και αστυνομικό κλοιό βρίσκεται πλέον ο Άγγελος Μεταξάς μετά από κακουργηματική ποινική δίωξη που άσκησε σε βάρος του η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη αλλά και ένταλμα που εκδόθηκε για τη σύλληψή του από τις αρμόδιες αρχές. Επιπλέον απαγορεύτηκε η έξοδος του από την χωρα και αναμένεται να εκδοθεί και διεθνές ένταλμα σύλληψης.
Αφορά το γνωστό Fund των 500 εκ. Ευρώ, στο οποίο εμπλέκεται και ο στενός συνεργάτης του Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου. Τους δυο άνδρες όμως τους συνδέει μακρά επιχειρηματική σύμπλευση, πολύ πριν τις κοινές τους διαδρομές μαζί με τις δαιδαλώδεις του αδιευκρίνιστου χρήματος της λίστας.

Συγκεκριμένα, στο ΦΕΚ 10510/15-10-2002 ο Παπασταύρου γίνεται γραμματέας του Δ.Σ. του “M&M Financial Research Οικονομικές Μελέτες Α.Ε.”. Το άλλο μέλος του τριμελούς Δ.Σ. είναι ο Άγγελος Μεταξάς!
Σύμφωνα με πληροφορίες του Ολυμπία, ειχε προηγηθεί η απόπειρα της δικαιοσύνης να πείσει τον κύριο Μεταξά να συνεργαστεί. Η προσπάθεια έπεσε στο κενό.

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Χέλμουντ Σμιτ : Διαγραφή του ελληνικού χρέους, γερμανικές αποζημιώσεις, κατοχικό δάνειο

Ο πρώην καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ υπογραμμίζει μέσω συνέντευξής του την Παρασκευή πως τα θέματα των πολεμικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού δανείου δεν έχουν κλείσει ούτε νομικά ούτε πολιτικά και πως τα χρήματα της βοήθειας προς την Ελλάδα βρίσκονται απλώς στα βιβλία.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Σμιτ τάχθηκε υπέρ της διαγραφής μεγάλου μέρους του ελληνικού χρέους, χαρακτηρίζοντας «ανεπιθύμητα» τα σενάρια για ένα ενδεχόμενο Grexit.

Κατά τον πρώην καγκελάριο η κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχε διατηρηθεί στη ζωή το ελληνικό νόμισμα.

«Η Ευρώπη», κατά τον κ. Σμιτ, «δεν είναι ασυνεπής μόνο ως προς την Ελλάδα, αλλά και σε μια σειρά άλλων θεμάτων. Το μέλλον της Ευρώπης συνεχίζει να το βλέπει πάντως θετικά και παραμένει Ευρωπαίος».

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Ερ: Kύριε Σμιτ, ορισμένοι υποστηρίζουν ακόμα και την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι νοητή η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα;

Απ: Νοητή είναι (όπως λ.χ. στην περίπτωση της Νορβηγίας), αλλά εξαιρετικά ανεπιθύμητη.

Ερ: 'Ηταν η Ελλάδα προετοιμασμένη για την ένταξή της στην Ευρωζώνη; Θα είχατε συμφωνήσει εσείς;

Απ: Πρέπει να σας ομολογήσω, ότι οπωσδήποτε δεν θα δεχόμουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Ήμουν πολύ επιφυλακτικός κάποτε, όταν η Ελλάδα έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, ταυτόχρονα με την Ισπανία και την Πορτογαλία. Γνώριζα πολύ καλά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Του είχα μεγάλη εμπιστοσύνη. Ωστόσο, γνώριζα ότι οι Ελληνες εφοπλιστές δεν πλήρωναν αρκετούς φόρους στην πατρίδα τους και αυτό το γεγονός απέκλειε να ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Μπορεί για την ένταξη στην ΕΟΚ να το άφησα στην άκρη, αλλά δεν θα έβαζα την Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Ερ: Μπορούσε να αποφευχθεί η κρίση;

Απ: Η κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχε διατηρηθεί στη ζωή το ελληνικό νόμισμα.

Ερ: Πώς κρίνετε τη διαπραγματευτική στρατηγική της γερμανικής κυβέρνησης;

Απ: Δεν μπορώ να αξιολογήσω τη διαπραγματευτική στρατηγική της γερμανικής κυβέρνησης στις λεπτομέρειές της.

Ερ: Ποιες θα ήταν οι συνέπειες μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας, μιας προσωρινής παύσης πληρωμών;

Απ: Οι συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας είναι δύσκολο να εκτιμηθούν. Προσωρινή στάση πληρωμών έχει υπάρξει πολλές φορές στο παρελθόν. (Μια νέα) θα ήταν μια επανάληψη. Αν είχε η Ελλάδα το δικό της νόμισμα, οι συνέπειες δεν θα ήταν μακράν τόσο καταστροφικές όπως τώρα που η Ελλάδα εγκατέλειψε το νόμισμά της.

Ερ: Είναι μια διαγραφή του ελληνικού χρέους -κατά το πρότυπο της συμφωνίας του Λονδίνου το 1958 για τη διαγραφή των γερμανικών χρεών- δυνατή ή αναγκαία;
Απ: Θέλω να σας πω, ότι θεωρώ πως αποκλείεται παντελώς να μπορέσει η Ελλάδα να εξοφλήσει το χρέος της. Το μεγαλύτερο μέρος του πρέπει να διαγραφεί. Κάνω εδώ μια υποσημείωση: H Eλλάδα δεν συμμετείχε όταν οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία, η Γαλλία, η Σοβιετική Ένωση, και οι δύο Γερμανίες συμφώνησαν, με τη συνθήκη «2+4». Συμφώνησαν να μη δοθούν πολεμικές αποζημιώσεις με μόνη εξαίρεση την καταβολή τους στη Σοβιετική Ενωση. Η Ελλάδα δεν συμμετείχε στη συμφωνία αυτή και είναι δυνατόν να υποστηριχθεί πλήρως η άποψη, ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε λάβει μέρος. Σε κάθε περίπτωση οι απόψεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, οι οποίες βασίζονται σε αυτό, δεν μπορούν να θεωρηθούν εντελώς εσφαλμένες. Δεν θεωρώ ότι οι απαιτήσεις αυτές για τις αποζημιώσεις έχουν κλείσει νομικά και πολιτικά.

Ερ: Πως κρίνετε το ενδεχόμενο (εναλλακτικό) άνοιγμα της Ελλάδας προς τη Ρωσία και την Κίνα;

Απ: Σε ότι αφορά στην ιδέα να προσανατολιστεί η Ελλάδα προς τη Ρωσία και την Κίνα πρόκειται για μια ρομαντική τρέλα. Μπορεί κανείς να το φανταστεί, αλλά δεν θα λειτουργήσει. Η Ελλάδα δεν εξάγει μηχανές. Η Κίνα αγοράζει από μας μηχανήματα…

Ερ: …Ναι, αλλά οι Κινέζοι θα αγόραζαν ευχαρίστως το λιμάνι του Πειραιά επί παραδείγματι …
Απ: Ναι, μπορεί να το κάνουν, αλλά δεν θα εξαχθούν μολαταύτα προϊόντα από την Ελλάδα στην Κίνα. Θα έχει βέβαια η Κίνα ένα λιμάνι στην Ευρώπη, μπορώ να το καταλάβω, αλλά αυτό το λιμάνι δεν βοηθά την ελληνική οικονομία ιδιαίτερα. Το θεωρώ άσκοπο, αλλά δεν το αποκλείω.

Ερ: Τι γνώμη έχετε για τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της;

Απ: Το έχω ήδη πει. Η Eλλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να εξοφλήσει αυτό το μέγεθος του χρέους.

Ερ: Πιθανολογείται η χρεοκοπία της Ελλάδας έως το τέλος Ιουνίου. Τι θα σήμαινε αυτό;
Απ: Εξαρτάται πάρα πολύ από το εάν η χρεοκοπία που λέτε ή η πτώχευση της χώρας, γίνει με μια μορφή οργανωμένη, διοικητικά προετοιμασμένη ή αν θα γίνει με καταστροφικό τρόπο. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη διαφορά. Προτιμητέος θα ήταν σε κάθε περίπτωση ο συντεταγμένος τρόπος.

Ερ: Ηταν τα λεγόμενα προγράμματα σωτηρίας σωστά;

Απ: Υπήρξαν πάρα πολλά προγράμματα σωτηρίας. Βρίσκεται κανείς ακριβώς στο ίδιο σημείο που βρισκόταν και πριν από οκτώ μήνες.

Ερ: Πρέπει να συνεχιστεί η ίδια φιλοσοφία, δεν υπάρχει κανένας άλλος δρόμος για να βγούμε από το αδιέξοδο;

Απ: Κατά την πεποίθησή μου ήταν ένα τεράστιο λάθος να εντάξουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη το 1991 στο Μάαστριχτ. Θεωρώ δυνατό να επανορθώσουμε αυτό το λάθος αναδρομικά με συντεταγμένο τρόπο. Θεωρώ, επίσης δυνατό ότι μπορεί να συμβεί με άτακτο τρόπο, με καταστρεπτικό τρόπο. Η σοφία των ενωμένων δανειστών της Ελλάδας δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Ερ: Η νέα αριστερή ελληνική κυβέρνηση υπόσχεται πολλές μεταρρυθμίσεις. Γιατί δεν υποστηρίζεται από τους δανειστές;

Απ: Υπήρξα υπουργός Οικονομικών και γνωρίζω ότι δεν μπορεί κανείς να χρηματοδοτήσει καμιά ιδεολογία και ότι με μια ιδεολογία δεν μπορεί κανείς να χειραγωγήσει κανέναν αριθμό. Είμαι της γνώμης ότι πρέπει να διαγραφεί το χρέος της Ελλάδας επίσημα.

Ερ: Πώς κρίνετε τη μέχρι τώρα δημόσια συζήτηση για την Ελλάδα στη Γερμανία, πως εξηγείτε αυτήν την πολεμική;

Απ: Ναι, υπάρχει ήδη εδώ και πολλές βδομάδες και μήνες. Θεωρώ τη συγκεκριμένη συζήτηση εντελώς ανούσια, αλλά διαπιστώνω ότι δεν περιορίζεται μόνο στη Γερμανία. Είναι λάθος να πιστεύεται ότι είναι μόνο οι Γερμανοί οι οποίοι δεν θέλουν να πληρώσουν.

Ερ: Τη γερμανική κυβέρνηση πως την κρίνετε στο θέμα;

Απ: Τη συμπεριφορά της γερμανικής κυβέρνησης δεν θέλω να την κρίνω.

Ερ: Τι θα συμβουλεύατε την ελληνική κυβέρνηση, τι χρειάζεται η Ελλάδα για να ανακάμψει;
Απ: Θα ήθελα να θέσω ένα άλλο θέμα. Κατά τη γνώμη μου, χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα και προς όφελος της Ελλάδος, το οποίο να μην πρέπει να χρηματοδοτείται μόνο από τη Γερμανία αλλά και από τη Γερμανία και ταυτόχρονα μια συμφωνία για τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του συσσωρευμένου χρέους της Ελλάδας.

Ερ: Γίνεται λόγος για τα δισεκατομμύρια που δίνονται στην Ελλάδα, αλλά η χώρα διαρκώς φτωχαίνει. Πώς το εξηγείτε;

Απ: Ο ελληνικός λαός υποφέρει, το βλέπω ξεκάθαρα. Η αιτία βρίσκεται και στο ότι ο Ελληνες εφοπλιστές, για παράδειγμα, δεν πλήρωσαν ποτέ φόρους πραγματικά.

Ερ: ...αλλά τώρα δίνονται χρήματα…

Απ: Δεν διαφωνήσατε. Ηταν παράδοση να είναι δωρεάν ο εφοπλισμός και να λειτουργεί χωρίς φόρους. Ο Ωνάσης δεν πλήρωσε ποτέ φόρους στην Αθήνα. Είναι λάθος των κεϋνσιανιστών ότι το χρήμα από μόνο του φέρνει την ευτυχία. Στην πραγματικότητα πολλά από τα χρήματα (της βοήθειας προς την Ελλάδα) βρίσκονται στα βιβλία μόνο και δεν μπορείς να τα αγγίξεις.

Ερ: Εννοείτε λογιστικά… Λέγεται, όμως, ότι ο Γερμανός φορολογούμενος ματώνει.

Απ: Αυτά είναι κουταμάρες, ανοησίες. Ο γερμανικός λαός δεν έχει ματώσει..

Ερ: Το ισχυρίζονται Γερμανοί πολιτικοί…

Απ: Μπορεί. Εγώ είμαι ένα ηλικιωμένος άνθρωπος, δεν είμαι πολιτικός του σήμερα.

Ερ: Είσθε ένας επιφανής άντρας, η γνώμη σας μετράει, γι΄ αυτό θέτω αυτές τις ερωτήσεις…

Απ: Το ελπίζω, αλλά δεν είμαι και τόσο σίγουρος…

Ερ: Πώς βλέπετε το μέλλον της Ευρώπης δεδομένης της ελληνικής κρίσης;

Απ: Το μέλλον της Ευρώπης δεν το βλέπω τόσο θετικά όπως πριν από 6 μήνες, αλλά συνεχίζω να το βλέπω θετικά. Έχω την ίδια γνώμη, όπως και πριν 30-40 χρόνια. Παραμένω ακόμα Ευρωπαίος… Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει αντιδράσει με ασυνέπεια μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας, αλλά αυτό ισχύει και σε σχέση με τη Ρωσία και τη διαμάχη στην Ουκρανία. Ισχύει, επίσης, το ίδιο και σε σχέση με τον ISIS στο Ιράκ και στη Συρία, ισχύει για πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Από ελληνικής σκοπιάς το ελληνικό πρόβλημα φαίνεται ως το μοναδικό πρόβλημα. Αλλά δεν είναι σωστό. Υπάρχουν πολλά προβλήματα τα οποία πιέζουν την Ευρώπη και για τα οποία δεν προσφέρονται αυτή τη στιγμή λύσεις.

Ερ: Προς τα πού βαδίζει η Ευρώπη, ποιος είναι ο προσανατολισμός της;

Απ: Δύσκολα μπορεί κανείς να τον διακρίνει. Ζήσαμε κάποτε καλύτερες καταστάσεις στο παρελθόν. Θα ζήσουμε και στο μέλλον κάποτε καλύτερα. Ενα σημαντικό σημείο είναι το γεγονός, ότι πάρα πολλοί πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική πάνε με μικρά πλοία στην Ελλάδα ή την Ιταλία. Αυτό τους επόμενους μήνες, τα επόμενα τρίμηνα θα γίνει ένα τεράστιο πρόβλημα. Για την ώρα δεν υπάρχει λύση γι΄ αυτό. Η Ευρώπη δεν είναι αυτή τη στιγμή ιδιαίτερα αποφασιστική.

Ερ: Ποιο μήνυμα θα στέλνατε στους Έλληνες;

Απ: Μια κυβέρνηση κάνει πολλά λάθη και άλλα τα κάνει σωστά. Είχα μεγάλη εμπιστοσύνη, επαναλαμβάνομαι, στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, έχουν περάσει από τότε πάνω από 40 χρόνια. Ήταν συντηρητικός, αλλά υπεύθυνος άνθρωπος και οι συνεπείς άνθρωποι είναι σημαντικότεροι από ανθρώπους που λένε μεγάλα λόγια.



http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

WSJ: Η Λαγκάρντ δεν είναι ευχαριστημένη με τα μέτρα


Παρά τη σύγκλιση που σημειώθηκε στις διαδοχικές συναντήσεις που έγιναν χθες στις Βρυξέλλες μεταξύ των ελληνικών προτάσεων και των απαιτήσεων των Θεσμών, παραμένουν σημαντικές διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των πιο απαιτητικών πιστωτών της – το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη Γερμανία – που δείχνει ότι θα υπάρξουν δύο τουλάχιστον ακόμη δύσκολες ημέρες διαπραγμάτευσης, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Το ΔΝΤ εξακολουθεί να μην είναι ευχαριστημένο με βασικές πτυχές των νέων ελληνικών προτάσεων που παρουσιάσθηκαν χθες στις Βρυξέλλες, δήλωσε χθες η Κριστίν Λαγκάρντ. Το ελληνικό σχέδιο για μείωση των ελλειμμάτων του συνταξιοδοτικού συστήματος και του κρατικού προϋπολογισμού, βασίζεται κυρίως στην αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ το ΔΝΤ ήθελε μεγαλύτερες μειώσεις δαπανών. Το ΔΝΤ έχει δηλώσει ότι η ελληνική οικονομία είναι ήδη υπερφορολογημένη και ότι τόσο πολλές αυξήσεις φόρων θα έπλητταν την οικονομική ανάπτυξη.

Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ έχουν πει στους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι δεν είναι, επίσης, ικανοποιημένοι ακόμη από τα ευρύτερα σχέδια αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας. Το ΔΝΤ θεωρεί μία ευρύτερη, πιο φιλική στις επιχειρήσεις, αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας ως σημαντικό για τη βελτίωση της μακροχρόνιας προοπτικής της.

Γερμανοί αξιωματούχοι, σημειώνει η WSJ, ήταν ενοχλημένοι από την ταχύτητα, με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσόρισε χθες τις ελληνικές προτάσεις και προειδοποιούσαν ότι χρειάζεται να γίνει πολλή δουλειά ακόμη.

Πηγή: Wall Street Journal

http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Μίκης Θεοδωράκης: Όταν πιέζεις έναν λαό, τότε αυτός κάποτε σηκώνεται


«Όταν ασκείς πίεση σε έναν λαό, τότε αυτός κάποτε σηκώνεται» επισημαίνει ο Μίκης Θεοδωράκης, παραχωρώντας συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

Καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να μην ακολουθήσει την κατεύθυνση των προκατόχων του, ο μουσικοσυνθέτης υποστήριξε ότι «η Ευρώπη φαίνεται σαν μια τεράστια αράχνη και ο καθένας ο οποίος πέφτει στα δίχτυα της είναι χαμένος. Εμείς οι Έλληνες έχουμε καταφέρει πολλά».

«Από την αρχαιότητα είναι έτσι: η προδοσία ήρθε συχνά από μέσα. Οι προκάτοχοι της σημερινής κυβέρνησης τα υπέγραψαν όλα, πούλησαν τα ελληνικά ασημικά και μας είπαν ότι ο Σόιμπλε είναι ο αρχηγός. Τώρα εναπόκειται στον Αλέξη Τσίπρα να τα πάρει πίσω. Ελπίζω ότι δεν θα πάει στην ίδια κατεύθυνση με τους προκατόχους του» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....