Διυλιστήριο: 07/05/17
ροη αναρτησεων

Τετάρτη, 5 Ιουλίου 2017

Παπαντωνίου: Παραπομπή στη Δικαιοσύνη ψήφισε η Βουλή


Την παραπομπή στην τακτική Δικαιοσύνη του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες αποφάσισε η Ολομέλεια, μετά από μυστική ψηφοφορία, ενώ -λόγω της παραγραφής του αδικήματος - , ψήφισε «όχι» στην άσκηση δίωξης για το αδίκημα της απιστίας.

Επίσης ψήφισε «όχι» και στην άσκηση δίωξης για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής.

Έτσι η Βουλή, παραπέμπει τον Γιάννο Παπαντωνίου στην τακτική Δικαιοσύνη για έξι υποθέσεις και τις συναφείς δικογραφίες, ώστε να ελεγχθεί ο πρώην υπουργός για το παραπάνω αδίκημα.

Ειδικότερα σε σύνολο 240 ψηφοδελτίων, εκ των οποίων τα 236 έγκυρα:

- Για το αδίκημα της απιστίας, «όχι» στην άσκηση δίωξης, λόγω παραγραφής, δήλωσαν 205 βουλευτές, «ναι» στην άσκηση δίωξης δήλωσαν 27 βουλευτές, «παρών» στην άσκηση δίωξης δήλωσε ένας βουλευτής.

- Για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, «όχι» στην άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής δήλωσαν 202 βουλευτές, «ναι» δήλωσαν 32 βουλευτές.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, στον αρμόδιο εισαγγελέα παραπέμπονται οι έξι υποθέσεις και συναφείς δικογραφίες.

Τί εισηγήθηκε η Επιτροπή

Η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, μετά από τρίμηνη εργασία, είχε εισηγηθεί, με το πόρισμά της:

-να μην ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του άρθρου 1 της παρ. 1 του Ν. 1608/1950, το οποίο φέρεται να τέλεσε από τον Οκτώβριο 2001 έως το Μάρτιο 2004 λόγω εξάλειψης του αξιόποινου (σ.σ. λόγω παραγραφής).

-να μην ασκηθεί δίωξη και να παραπεμφθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών οι 6 υποθέσεις και οι σχετικές ποινικές δικογραφίες για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, το οποίο φέρεται να τέλεσε ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, δεδομένου ότι η Βουλή δεν έχει αρμοδιότητα να ασκήσει εναντίον του ποινική δίωξη για το αδίκημα αυτό.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνοντας ότι το κόμμα τους έχει καταθέσει ξεχωριστή, από το πόρισμα, δήλωση, με την οποία τοποθετείται συνολικά για την υπόθεση Παπαντωνίου και την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης από τη δικαιοσύνη και η οποία δήλωση αποτελεί ενιαίο σύνολο και δεν μπορεί να διασπαστεί. Γι΄ αυτό το λόγο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δεν πήρε μέρος στην ψηφοφορία.

Το Ποτάμι είχε ταχθεί υπέρ της συνέχισης των εργασιών της Επιτροπής και είχε προαναγγείλει ότι θα ψηφίσει «ναι» στην άσκηση δίωξης κατά του Γιάννου Παπαντωνίου και για τα δύο αδικήματα διότι μόνο έτσι διασφαλίζεται ότι η δικαστική έρευνα της υπόθεσης θα συνεχιστεί.

Πηγή www.nooz.gr

https://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

«Η δικαιοσύνη, εκτός από τυφλή, προσέθεσε και ωτοασπίδες», τόνισε ο ΠαπαγγελόπουλοςΒαρύ κατηγορώ για τον ρόλο μερίδας των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών, αλλά και του πολιτικού συστήματος, στην καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης για τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα, διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κατά τη συζήτηση του πορίσματος της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον Γιάννο Παπαντωνίου.

«Στα εξοπλιστικά προγράμματα υπήρξε περίοδος που οι μίζες έπεφταν βροχή. Τι βροχή; Καλύτερα θα ήταν να πω καταιγίδα, και μάλιστα τροπική, ή ακόμη καλύτερα ή χειρότερα, κατακλυσμός. Το δυστύχημα είναι, ότι μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος, αλλά δυστυχώς και κάποιοι εισαγγελείς και δικαστές έκαναν πως δεν καταλαβαίνουν. Η δικαιοσύνη, εκτός από τυφλή, προσέθεσε στα αυτιά της και ωτοασπίδες. Όχι μόνο για να μην βλέπει, αλλά και για μην ακούει. Όταν δε η λάμψη και ο θόρυβος των σκανδάλων διαπέρασαν το μαντήλι στα μάτια της και τις ωτοασπίδες στα αυτιά της, προσπάθησε -και προς στιγμήν το πέτυχε- να περιορίσει τις έρευνες στον κ. Τσοχατζόπουλο και στον κ. Σμπώκο και τους έριξε στην πυρά μιας, όχι μόνο ελεγχόμενης, αλλά και δήθεν κάθαρσης. Σαν να μην υπήρχαν άλλοι υπεύθυνοι, σαν να μην υπήρχε ΚΥΣΕΑ, πρωθυπουργός, υπουργικό συμβούλιο» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε ότι το πολιτικό σύστημα που ευθύνεται για τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος, όπως ήταν αναμενόμενο, προσπάθησε να αυτοπροστατευθεί.

«Και οι αρμόδιοι εισαγγελείς; Εγώ, ως συνταξιούχος εισαγγελέας, θα μεροληπτήσω υπέρ του. Δεν θα σκεφτώ καν ότι είχαν πολιτικές, επιχειρηματικές εξαρτήσεις ή άλλα ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά θα υιοθετήσω τις πιο ανώδυνες γι’ αυτούς εκδοχές. Θα σκεφτώ, είτε ότι ήταν ανεπαρκείς, είτε ότι υπέκυψαν σε πιέσεις των ανωτέρων τους, γιατί ήταν συνηθισμένο φαινόμενο κάποια χρόνια, τα προηγούμενα χρόνια, όποιος δεν συμμορφώνεται στις υποδείξεις να ταλαιπωρείται από δυσβάσταχτη χρέωση δικογραφιών και από κακές κρίσεις των επιθεωρητών» είπε οΠαπαγγελόπουλος και πρόσθεσε: «Πιστέψτε με, τα έχω υποστεί και εγώ αυτά και όλοι οι συνάδελφοί μου καταλαβαίνουν τι εννοώ».

Αναφερόμενος στις έξι ποινικές δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και οδήγησαν στην συγκρότηση της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε, ότι οι δικογραφίες αυτές λίμναζαν, είχαν καταχωνιαστεί στα εισαγγελικά γραφεία για πολλά χρόνια. Υπενθύμισε ότι πριν από 14 χρόνια, ως προϊστάμενος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, ήταν ο ίδιος που είχε παραγγείλει τις έρευνες αυτές και ακόμη οι έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί.

«Κανείς δεν είχε ασχοληθεί με τον κ. Παπαντωνίου ή οποιονδήποτε άλλον και για όλα έφταιγε ο Τσαχτζόπουλος ή ο Σμπώκος. Και όμως είχε υπάρξει σωρεία δημοσιευμάτων, και για τον κ. Παπαντωνίου και για άλλα πρόσωπα, και όμως όλα αυτά τα δημοσιεύματα είχαν προκλητικά αγνοηθεί» επέμεινε ο αναπληρωτής υπουργός και ανέφερε ενδεικτικά, ότι για τον κ. Παπαντωνίου είχε υπάρξει δημοσίευμα για μεγάλα ποσά που είχε στους τραπεζικούς του λογαριασμούς, «που επιχείρησε αρχικά να δικαιολογήσει με ισχυρισμούς που απεδείχθησαν ψευδέστατοι».

Ο κ. Παπαγγελόπουλος σημείωσε δε, πως ο Παπαντωνίου είχε καταδικαστεί τρεις φορές από τα ποινικά δικαστήρια, σε συνολική ποινή καθείρξεως δέκα ετών για ψευδή δήλωση πόθεν έσχες, «χωρίς κανένας και ειδικά εισαγγελέας να συγκινηθεί και να σκεφτεί ότι τα χρήματα αυτά τα οποία είχαν αποκρυφτεί από τη δήλωσή του, αφού δεν ήταν ελεύθερος επαγγελματίας, γιατρός, ηλεκτρολόγος, μηχανικός, δεν μπορούσαν να είναι προϊόν φοροδιαφυγής, αλλά ήταν προϊόν δωροδοκίας». «Απλές σκέψεις στοιχειώδεις, κι όμως δεν έγιναν αυτές οι σκέψεις» είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος και υπενθύμισε, πως «είχε δημοσιευθεί στον Τύπο κατ’ επανάληψη ότι είχε αποκτήσει πολυτελή έπαυλη στις Κυκλάδες και, όπως μάλιστα δημοσιεύθηκε πρόσφατα, αυτή την έπαυλη την πούλησε χωρίς φορολογική ενημερότητα, επωφελούμενος της αδράνειας των αρμοδίων αρχών να δεσμεύσουν τα περιουσιακά του στοιχεία, όπως όφειλαν».

Επίσης, επικαλέστηκε πρόσφατα δημοσιεύματα, ότι υπήρξε αμοιβή 6,5 εκατομμυρίων, που μάλλον υποκρύπτει μίζα. Ο κ. Παπαγγελόπουλος κατέθεσε μάλιστα σχετικό δημοσίευμα, εκφράζοντας την ελπίδα, η δικαιοσύνη να ερευνήσει αυτό το θέμα, θέτοντας τις κατάλληλες ερωτήσεις, για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για μίζα ή για αμοιβή.

Ο αναπληρωτής υπουργός έκανε όμως και μια αναφορά για όσους κατηγορούν την κυβέρνηση ότι είναι «νομικά αστοιχείωτη». «Θα πω γι΄ αυτούς, ότι αν πρόκειται για αμοιβή, η αμοιβή πρέπει να εξακολουθεί να είναι στη διάθεση αυτού που την έλαβε ή να έχει αντικατασταθεί με ισόποσα αποκτήματα, ενώ αν είναι μίζα, θα έχει εξαφανιστεί».

Ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε, πως αποτέλεσμα της ολιγωρίας που υπήρξε ήταν τα περισσότερα αδικήματα του κ. Παπαντωνίου να παραγραφούν, πλην της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα που σύμφωνα με τη νομολογία της τακτικής δικαιοσύνης, δεν έχουν παραγραφεί.

Στο σημείο αυτό ο κ. Παπαγγελόπουλος επισήμανε, ωστόσο, ότι η δωροδοκία υπουργού δεν ανάγεται στα υπουργικά καθήκοντα και δεν δύναται ως εκ τούτου να παραγραφεί. «Η δωροδοκία δεν διαπράττεται κατά την άσκηση των καθηκόντων υπουργού αλλά επ’ ευκαιρία αυτού» είπε ο αναπληρωτής υπουργός και υπογράμμισε τη συμβολή της ειδικής επιτροπής της Βουλής στην αποκάλυψη, ότι το ζεύγος Παπαντωνίου διαθέτει 46 τραπεζικούς λογαριασμούς και επιχειρείται να μπλοκαριστεί το άνοιγμά τους στην Ελβετία.

«Η ρεμούλα στα εξοπλιστικά, στην υγεία, στον τραπεζικό χώρο, όπου και εκεί συγκαλύφθηκαν ευθύνες των μεγάλων και πραγματικών υπευθύνων, δια της επιλεκτικής στοχοποιήσεως κάποιων αδυνάμων κρίκων, καθώς και σε πολλούς άλλους τομείς του δημόσιου βίου, οδήγησαν τη χώρα μας στη σημερινή κατάσταση και στα δεινά που υφίσταται ο λαός μας. Ο λαός μας γνωρίζει καλά αυτό. Όπως γνωρίζει εξίσου καλά και τους πραγματικά υπαίτιους. Περιμένω από τους βουλευτές της ΝΔ να υπερασπιστούν την αλήθεια και να μην σιωπούν στην προσπάθεια κάποιων να διασωθούν πολιτικά, επιρρίπτοντας τις ευθύνες τους αλλού» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε πως μετά από όλα αυτά που έχουν αποκαλυφθεί, «προκαλεί θυμηδία η προσπάθεια κάποιων να θεωρηθεί η σημερινή κυβέρνηση υπεύθυνη για το καταστροφικό σπιράλ των μνημονίων που κάποιοι εντελώς αδικαιολόγητα έριξαν τη χώρα μας».

Πηγή (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Επιστράφηκαν τα ιατρικά μηχανήματα που είχαν κλαπεί από δύο νοσοκομεία

Αθήνα

Πίσω στα δημόσια νοσοκομεία από τα οποία είχαν κλαπεί τον περασμένο Μάιο από σπείρα Κολομβιανών επεστράφησαν ιατρικά μηχανήματα, σε ειδική τελετή που έγινε, σήμερα Τετάρτη, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνσης Αττικής παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη και του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Εσωτερικών Τζανέτου Φιλιππάκου.

Όπως εξήγησε ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, Χρήστος Παπαζαφείρης, «σήμερα επιστράφηκαν τέσσερα μηχανήματα στον "Άγιο Σάββα" και δύο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ενώ σύντομα θα υπάρχουν απαντήσεις από τις κολομβιανές αρχές για τον υπόλοιπο ιατρικό εξοπλισμό που έχει κλαπεί από τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Λαμίας και του Βόλου».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, συμπλήρωσε ότι «σήμερα ήρθαμε εδώ για δύο λόγους: πρώτον, να δώσουμε τα πιο θερμά συγχαρητήριά μας στην ελληνική αστυνομία. Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο τέτοιας επιτυχίας. Έχουν γίνει κι άλλες φορές ανάλογες κλοπές, αλλά δεν έγινε τίποτα γιατί δεν ασχολήθηκε κανείς. Η διεύθυνση ασφάλειας Αττικής “έβαλε τα γυαλιά” σε αστυνομίες άλλων 11 χωρών. Θα επιστρέψουν και άλλα μηχανήματα στη χώρα μας».

Και πρόσθεσε πως «από την πρώτη στιγμή της κλοπής των μηχανημάτων οι διοικητές των νοσοκομείων πήραν όλα τα μέτρα ώστε να πραγματοποιηθούν κανονικά τα ραντεβού των πολιτών και μόνο την πρώτη ημέρα μετά την κλοπή ακυρώθηκαν κάποια. Εμείς, από το αποθεματικό του υπουργείου Υγείας καλύψαμε αμέσως τα χρήματα για τα μηχανήματα αυτά, τα οποία θα παραμείνουν στα νοσοκομεία. Είσαι ό,τι κάνεις, όχι ό,τι λες. Δεχόμαστε μεγάλες επιθέσεις, βγήκαν εκπρόσωποι κομμάτων και είπαν διάφορα, ας μας πουν ένα ανάλογο ιστορικό προηγούμενο που επέστρεψαν μηχανήματα. Η αστυνομία που είναι ταγμένη για να υπηρετεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών κατοχυρώνει αυτό που είναι ο ρόλος της».

«Πολύ σημαντική» χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο Τζανέτος Φλιππάκος λέγοντας ότι «η ελληνική αστυνομία έδειξε επαγγελματισμό, σοβαρότητα και μεθοδικότητα και εξιχνίασε αυτή την υπόθεση. Μεταφέρω τα θερμά συγχαρητήρια του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα προς την ΕΛΑΣ γι’ αυτό το επίτευγμα. Η αστυνομία είναι στο πλευρό των πολιτών».

Τέλος και οι διοικητές των νοσοκομείων «Άγιος Σάββας», Γιώργος Δενδραμής και Λάρισας, Παναγιώτης Νάνος, επιβεβαίωσαν ότι η ΕΛ.ΑΣ. ήταν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό τους και η κατάσταση με τα ραντεβού των ασθενών ομαλοποιήθηκε από τη δεύτερη ημέρα μετά την κλοπή.

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Πρόστιμο 50.000 ευρώ στον πρώην δήμαρχο Καλύμνου γιατί «έστελνε» βοσκό στα Ίμια


Ο Δημήτρης Διακομιχάλης καλείται να πληρώσει το ποσό αυτό με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, γιατί του καταλογίστηκε ότι ενίσχυε οικονομικά επί επτά χρόνια παράνομα τον βοσκό που πήγαινε στα Ίμια για να φροντίσει τα κατσίκια του

Πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ καλείται να πληρώσει ο πρώην δήμαρχος Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο του καταλόγισε πως ενίσχυε παράνομα οικονομικά επί επτά χρόνια τον βοσκό που πήγαινε στα Ίμια για να φροντίσει τα κατσίκια του!

Εικοσιένα χρόνια μετά την ελληνοτουρκική κρίση στα Ίμια, που στοίχισε τη ζωή σε τρεις Έλληνες αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, ο πρώην δήμαρχος Καλύμνου, Δημήτρης Διακομιχάλης, ο οποίος είχε υψώσει την ελληνική σημαία στα Ίμια καλείται να πληρώσει το ποσό αυτό από τη τσέπη του αναδρομικά και εντόκως, με το σκεπτικό ότι οι δαπάνες αυτές δεν ήταν νομίμως υλοποιημένες. Την αποκάλυψη έκανε σήμερα ο ίδιος ο κύριος Διακομιχάλης.

«Μέχρι το 2002, ως δήμαρχος, κράτησα το βοσκό Αντώνη Βεζυρόπουλο στα Ίμια, εγκρίνοντάς του, με αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, ποσό 2 εκατομμυρίων δραχμών- σημερινά 6.000 ευρώ- το χρόνο, ώστε να μπορεί να καλύπτει τα έξοδα καυσίμων, πηγαινοερχόμενος με τη βάρκα του στις βραχονησίδες που είναι απόσταση 6, 5μιλίων από το λιμάνι της Καλύμνου. Τα ποσά ήταν για να αγοράζει τροφή, να μεταφέρει νερό και να περιποιείται τακτικά τα κατσίκια, επιβεβαιώνοντας έτσι την ελληνική κυριαρχία, όπως έκανε επί χρόνια νοικιάζοντας τις βραχονησίδες από το δήμο. Διότι πρόκειται για δημοτική έκταση, σύμφωνα με Ιταλικούς, βρετανικούς, αμερικανικούς και τουρκικούς χάρτες που έχω», είπε ο κύριος Διακομιχάλης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο «Blue Sky».

«Μετά τον Απρίλιο του 2004, και την αλλαγή, εν τω μεταξύ, της δημοτικής αρχής το 2002, ο βοσκός δεν πήγαινε, αφού δεν είχε την οικονομική στήριξη του δήμου, ενώ ο ίδιος δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στα έξοδα. Δεν πάει πια… Ειδικά τώρα, που έχουμε γενικευμένη αμφισβήτηση του Αιγαίου. Επειδή ούτε το υπουργείο Εξωτερικών ούτε το υπουργείο Αιγαίου μπόρεσε να καλύψει το ποσό αυτό που φαίνεται οδήγησε στη… χρεοκοπία της Ελλάδας, μου καταλόγισαν ως μη νόμιμες δαπάνες 50.000 ευρώ.. Απαίτηση και μάλιστα εντόκως..», πρόσθεσε και σε άλλο σημείο της συνέντευξής του και ανέφερε ακόμα: «Εγώ του πλήρωνα τα έξοδα. Αυτές τώρα οι δαπάνες είναι καταλογιστέες σε μένα. Με το σκεπτικό ότι δεν ήταν νόμιμα υλοποιημένες αυτές οι δαπάνες... Όταν ο βοσκός πήγαινε στα Ίμια τα τουρκικά πλοιάρια προσπαθούσαν να τον παρενοχλήσουν αλλά μέχρι εκεί. Σήμερα, δεν υπάρχει πλέον ζώσα ψυχή στα Ίμια».

Παρακολουθήστε το επίμαχο απόσπασμα από το 22ο λεπτό περίπου και μετάΠηγή www.protothema.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Κύπριοι πήραν 1ο βραβείο σε παγκόσμιο διαγωνισμό της NASAΣτο μέλλον όλο και περισσότερος κόσμος θα μπορεί να επιβιώσει από φυσικές καταστροφές όπως από σεισμούς, πλημμύρες, τσουνάμι, τυφώνες και πυρκαγιές, αν κάποιοι οργανισμοί ή κάποιες κυβερνήσεις υιοθετήσουν την ιδέα της ομάδας των Κυπρίων φοιτητών NestFold, η οποία κέρδισε την πρώτη θέση στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό της NASA, Space App Challenge 2017.

Η ιδέα στηρίζεται στη δημιουργία καινοτόμων καταφυγίων, τα οποία μπορούν να βρίσκονται προεγκατεστημένα σε δύσβατες περιοχές ή να ρίχνονται από αέρος σε περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές και δεν υπάρχει πρόσβαση από επίγειες δυνάμεις διάσωσης. Τα εν λόγω καταφύγια μπορούν να μεταφέρονται με αεροσκάφη ή ελικόπτερα του στρατού και να ανοίγουν σαν φυσερό, έχοντας τη δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι και 18 άτομα το καθένα, μεταξύ των οποίων και δύο τραυματίες. Με αυτό τον τρόπο θα δίδεται σωσίβιο ζωής σε ανθρώπους που είναι παγιδευμένοι σε πληγείσες περιοχές και δεν μπορούν να διασωθούν άμεσα.

Τα προεγκατεστημένα καταφύγια μπορούν να εντοπιστούν, σύμφωνα με την πρόταση των φοιτητών, από τον κάθε πολίτη μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο χωρίς την ανάγκη ύπαρξης διαδικτύου, ενώ αν υπάρχει διαδίκτυο οι πληγέντες μπορούν να εντοπίσουν ένα καταφύγιο που ρίχθηκε στην περιοχή τους ή και να ζητήσουν την αποστολή ενός άλλου. Τα συγκεκριμένα καταφύγια είναι σχεδιασμένα να είναι εξοπλισμένα με νερό και φαγητό για 6 μέρες.

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης αφού συνεχάρη τους φοιτητές για τη νίκη τους στο διαγωνισμό της NASA, είπε πως μια χώρα έχει μέλλον όταν οι νέοι της άνθρωποι έχουν ιδέες, και αυτό που επιβεβαιώνεται με τη νίκη σε αυτό το διαγωνισμό είναι ότι «τα παιδιά τα δικά μας έχουν ιδέες, και μάλιστα πάρα πολύ καλές».

Ο Πρύτανης είπε πως το μέγεθος μιας χώρας δεν εξαρτάται από το γεωγραφικός της μέγεθος ή του πληθυσμού της αλλά από το μέγεθος των μυαλών των νέων ανθρώπων της και αναφέρθηκε στη ρήση του Κύπριου ζωγράφου Αδαμάντιου Κοραή πως «ότι έκαναν οι άλλοι με 100 εμείς το κάναμε με 5 ή 10, αλλά το κάναμε πλέρια και ολοκληρωμένα».

Ο Καθηγητής Μάριος Δικαιάκος, μιλώντας στη διάσκεψη, είπε πως ο διαγωνισμός της NASA είχε πέρα των 2000 συμμετοχών από όλο τον κόσμο και η ομάδα της Κύπρου ήταν η μόνη από την ΕΕ που έφθασε στην τελική φάση και πήρε το βραβείο του κοινού. Πρόσθεσε πως αυτό που αφορά το Κέντρο Επιχειρηματικότητας είναι το γεγονός ότι η πρωτοβουλία των φοιτητών εντάσσεται σε μια προσπάθεια του Πανεπιστημίου να ενθαρρύνει τους φοιτητές να αναλαμβάνουν αυτού του είδους τις πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν το χαρακτηριστικό της ομαδικής εργασίας, της διεπιστημονικότητας και της ενεργούς μάθησης.

Εκ μέρους της ομάδας NestFold, ο Wael Al Masri, συντονιστής της ομάδας και φοιτητής ως ηλεκτρολόγος μηχανικός είπε πως η ομάδα αποτελείται από 17 άτομα, κατά πλειοψηφία από νεαρούς Κύπριους φοιτητές. Συγκεκριμένα, αποτελείται από 7 ηλεκτρολόγους μηχανικούς, 3 μηχανολόγους μηχανικούς, 2 επαγγελματίες προγραμματιστές, άτομο από το Τμήμα Οικονομικών, από το Τμήμα Επιστημών Αγωγής και έναν Καθηγητή τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν περισσότερες από 2000 ομάδες, και συγκεκριμένα υπήρχαν 25140 συμμετέχοντες από 69 χώρες.

Ο Άγγελος Φωτίου, μηχανολόγος μηχανικός, αναφέρθηκε στην πορεία της ομάδας από τον διαγωνισμό στην Κύπρο μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού της NASA Space Apps Challenge 2017 και την κατάκτηση της πρωτιάς στην κατηγορία επιλογή του κοινού. Όπως είπε, η ομάδα δούλεψε πάρα πολλές ώρες πάνω στη συγκεκριμένη ιδέα, και η οποία αγαπήθηκε και αγκαλιάστηκε από πολύ κόσμο, όχι μόνο από την Κύπρο αλλά και πάρα πολλούς από το εξωτερικό. Απόδειξη του γεγονότος ότι η πρόταση αγαπήθηκε και ψηφίστηκε από κόσμο στο εξωτερικό είναι πως στη δεύτερη θέση βρέθηκε η ομάδα από την Ινδία, μιας χώρας με πληθυσμό 1,3 δις.

Ο Άγγελος Φωτίου είπε πως μέσω της εφαρμογής οι πληγέντες μπορούν να ενημερωθούν για το πού υπάρχουν συγκεκριμένα καταφύγια, για το πού μπορεί να ριχθεί καταφύγιο εντός συγκεκριμένης ώρας, ενώ μπορούν επίσης να ζητήσουν καταφύγιο στέλνοντας σήμα βοήθειας.

Όπως είπε ο Wael Al Masri τα καταφύγια είναι σχεδιασμένα να συλλέγουν δεδομένα από το εξωτερικό περιβάλλον, καθώς και από τον εσωτερικό του χώρου όπως οξυγόνωση αλλά και βιομετρικά δεδομένα για να υπάρχει εικόνα για την κατάσταση των τραυματιών. Όλα αυτά τα δεδομένα, είπε, συλλέγονται και αποστέλλονται σε ένα κεντρικό σύστημα όπου γίνεται η επεξεργασία και σε συνδυασμό με δεδομένα από τους δορυφόρους της NASA δίδεται μια πλήρης εικόνα σε αυτούς που χειρίζονται μια έκτακτη κατάσταση για την λήψη των σωστών αποφάσεων και μέτρων.

Η ομάδα NestFold έχει προσεκλήθη να παρευρεθεί στον Διαστημικό Κέντρο Kennedy στην Florida των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για να βραβευθεί και παράλληλα να παρακολουθήσει την επερχόμενη εκτόξευση του Δορυφόρου “Tracking and Data Relay Satellite (TDRS-M)”, στις 3 Αυγούστου 2017.

«Είναι μεγάλη τιμή για την ομάδα μας να έχουμε αυτή την πρόσκληση, για τον καθένα μας προσωπικά αλλά και για τη χώρα μας», είπε ο Αγγελος Φωτίου, σημειώνοντας ωστόσο πως για να μπορέσουν να μεταβούν θα πρέπει εξεύρουν χορηγούς, καθώς τα έξοδα δεν καλύπτονται από τους διοργανωτές.

Ο φοιτητής Δανιήλ Σουριανός, ηλεκτρολόγος μηχανικός παρουσίασε το βίντεο, διάρκειας 30 δευτερολέπτων που παρουσίασαν στον διαγωνισμό. Όπως τόνισε ο ίδιος στην δική του παρέμβαση, τα συγκεκριμένα καταφύγια θα είναι σχεδιασμένα για να αντέξουν οποιαδήποτε καιρικά φαινόμενα εξωτερικά, καθώς αντέχουν σε φωτιά, πλημμύρα ενώ δεν μπορούν να συμπιεστούν.

Ο κ. Σουριανός έκανε έκκληση σε εταιρείες αλλά και φορείς να ευαισθητοποιηθούν και να χορηγήσουν το ταξίδι τους στην Αμερική, όπου θα μπορέσουν επίσης να συναντηθούν με επιστήμονες της NASA για να συζητήσουν την πιθανή υλοποίηση της ιδέας τους.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

https://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Καλλιτέχνες και "καλλιτέχνες"..

     Ο κύριος Αγγελάκας (κύριος σε αντιδιαστολή με τους χλιμίντζουρες που παριστάνουν τους καλλιτέχνες και τους "πνευματικούς" ανθρώπους του τόπου),
..αντέδρασε ως εξής στην απαγόρευση-λογοκρισία του μαύρου σκοταδισμού:

" Θα ήθελα να ζητήσω από τον κύριο Υπουργό να αποσύρει από την διδακτέα ύλη και το τραγούδι μας “Γιορτή” (αν όντως υπάρχει τέτοια πρόταση). Δεν θέλω να
συμμετέχω σε εκπαιδευτικά πονήματα εάν αυτά χρειάζονται την έγκριση οποιουδήποτε ιερατείου. Ακόμα κι αν με εγκρίνουν αυτοί, δεν τους εγκρίνω εγώ γι’ αυτόν τον ρόλο "

Μεγαλειώδης απάντηση ενός συνειδητοποιημένου ανθρώπου κατά της σύμπραξης ρασοφόρων σκοταδιστών και αριστερών νεοφιλελεύθερων συστημικών.
Ο "συννεφούλας" Νιόνιος δεν έχει απαντήσει ακόμα,
..κι ο "Μπαγάσας" Νικόλας σίγουρα θα χαμογελάει από κει πάνω με την κατάντια του.

Και φυσικά με την κατάντια μας, σήμερα, όπου το δεύτερο μεγαλύτερο "ΟΧΙ" στην σύγχρονη ιστορία μας δεν τιμάται, δεν εορτάζεται από το επίσημο κράτος,
..αλλά αποσιωπάται στην απελπισμένη προσπάθεια των προδοτών να ξεχαστεί η προδοσία τους.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση σήμερα όπως και τότε ( ΝΔ, Ποτάμι, ΠαΣοΚ) θα ψηφίσουν "ΝΑΙ" στο survivor,
..ενώ το ΚΚΕ όπως και τότε θα προτείνει στους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν "λευκό".

Ένας λαός καταπροδομένος από όλους κι από παντού,
..πώς να σταθεί όρθιος από μιά χούφτα μόνον αληθινούς καλλιτέχνες,
..που το σύστημα σπεύδει να χαρακτηρίσει αναρχικούς και περιθωριακούς;

Φίλε Γιάννη, αξέχαστε Νικόλα,
..σιωπητήριο!..


Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....