Διυλιστήριο: 01/07/16
ροη αναρτησεων

Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2016

Καταθέσεις 3,5 εκατ. ευρώ βρήκαν οι ελεγκτές σε πρώην υπάλληλο του νοσοκομείου Πρέβεζας που δεν μπορούν να δικαιολογηθούνΣτον Εισαγγελέα βρίσκεται ο φάκελος που έχει σχηματιστεί για πρώην υπάλληλο του νοσοκομείου Πρέβεζας, ο οποίος είχε φύγει με εθελουσία αποχώρηση, στον οποίο το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π.) εντόπισε τραπεζιτικούς λογαριασμούς με 3,5 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος έπαιρνε έναν μισθό δημοσίου υπαλλήλου και η σύζυγός του διατηρούσε κατάστημα που συνεχίζει να το διατηρεί, χωρίς έσοδα που να δικαιολογούν την αποταμίευση αυτή.

Ο πρώην υπάλληλος στο ΕΣΥ (δημόσιου νοσοκομείου) δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει την προέλευση των χρημάτων αυτών και ως εκ τούτου ερευνώνται έργα του νοσοκομείου στα οποία ο ίδιος είχε ενεργό ανάμιξη με σκοπό να εντοπιστεί ποιος και πότε του έδωσε μίζα…

Μεταξύ των έργων αυτών είναι και η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου η οποία έχει σοβαρές τεχνικές ατέλειες και ακόμη δεν έχει παραληφθεί αν και έχουν περάσει χρόνια από την ολοκλήρωσή της και έχει κοστίσει πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Ο πρώην Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής σε ομιλία του στην Πρέβεζα είχε χαρακτηρίσει την υπόθεση του έργου αυτού που είχε γίνει επί ΠΑΣΟΚ ως “μέγα οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο» αλλά όταν ο ίδιος έγινε πρωθυπουργός και η Ν.Δ. κυβέρνηση δεν έγιναν προσπάθειες να αποκαλυφθεί τι είχε συμβεί.

Οι επιθεωρητές ερευνούν τώρα και την περίπτωση ενός γιατρού στον οποίο εντοπίστηκαν χρήματα που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από το ίδιο νοσοκομείο…


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Νέα γεώτρηση στον Πρίνο: Στα 3.000 βαρέλια ημερησίως η παραγωγή

Διπλασιάστηκε η παραγωγή πετρελαίου από το κοίτασμα του Πρίνου με την ολοκλήρωση της πρώτης από τις δεκαπέντε συνολικά γεωτρήσεις που έχουν σχεδιασθεί για την περίοδο 2015-2017 στον Κόλπο της Καβάλας, ανακοίνωσε σήμερα η Energean Oil & Gas.

Η γεώτρηση πρόσθεσε 1500 βαρέλια στην ημερήσια παραγωγή η οποία διαμορφώνεται τώρα κοντά στα 3.000 βαρέλια ενώ σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο η αύξηση της παραγωγής διαμορφώνεται στο 60%.

Τα διαπιστωμένα αποθέματα πετρελαίου στον Κόλπο της Καβάλας, εκτιμώνται σε 30 εκατ. βαρέλια τα οποία επιδιώκεται να αντληθούν με σειρά επενδύσεων συνολικού ύψους 200 εκατ. δολαρίων που έχει τεθεί σε εφαρμογή.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνουν τεχνικές παρεμβάσεις για την αύξηση της παραγωγής σε τρεις παλαιότερες γεωτρήσεις στον Πρίνο και στον Βόρειο Πρίνο, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για μια νέα γεώτρηση ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη η επεξεργασία των δεδομένων που αποκτήθηκαν από τις σεισμικές έρευνες τριών διαστάσεων που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι καθώς και η προετοιμασία για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas κ. Μαθιός Ρήγας επισημαίνει ότι παρά την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου και τις δυσκολίες στο επιχειρηματικό περιβάλλον η εταιρία κατάφερε να αντλήσει νέο πετρέλαιο από τον Πρίνο.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Εργοστάσιο στην Τουρκία έφτιαχνε «μαϊμού» σωσίβια και πλούτιζε σε βάρος των προσφύγων

Εκτός προδιαγραφών - οι τελευταίοι που πνίγηκαν αυτά φορούσαν

Σοκάρει η αποκάλυψη του Γαλλικού Πρακτορείου και του Dogan για το εργοστάσιο στην Τουρκία που κατασκεύαζε «μαϊμού» σωσίβια πλουτίζοντας σε βάρος των προσφύγων.

Η αστυνομία της Σμύρνης ανακάλυψε το εργοστάσιο όταν παρατήρησε ότι αρκετοί από τους πρόσφυγες που πνίγηκαν πρόσφατα και τα πτώματά τους ξεβράστηκαν στις τουρκικές ακτές, φορούσαν σωσίβια μάρκας Yamaxa (προφανώς οι κατασκευαστές ήθελαν να μιμηθούν τα εξαιρετικά προϊόντα της Yamaha).

«Πουλάμε μόνο ένα ή δύο ζευγάρια παπούτσια την ημέρα» είπε ένας υπάλληλος καταστήματος στον Guardian για να συνεχίσει: «Αλλά πουλάμε 100 με 300 σωσίβια. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού ήταν χιλιάδες, τα εργοστάσια δεν προλάβαιναν».
Πηγή

http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Πατεντάρισαν το πρώτο παγκοσμίως εμβόλιο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Μια μεγάλη επιστημονική επιτυχία έχει άρωμα... Πάτρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του patranews.gr o καθηγητής Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών Γιάννης Ματσούκας και η ομάδα του, πήραν την πρώτη παγκόσμια πατέντα για το εμβόλιο που φιλοδοξεί να θεραπεύσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ο αντίκτυπος της νέας ιατρικής μεθόδου είναι δύσκολο να αποτιμηθεί αυτή τη στιγμή.

Τις κλινικές δοκιμές έχει αναλάβει στην Αυστραλία η διεθνής αναγνωρισμένη ερευνήτριαΒάσω Αποστολοπούλου.

Η διάθεση του εμβολίου που λειτουργεί θεραπευτικά εκτιμάται πως είναι πλέον ζήτημα χρόνου.

Σε πρόσφατη ομιλία του, σε Συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ο Καθηγητής Χημείας, Γιάννης Ματσούκας, αναφέρθηκε στην πρόοδο της έρευνας, για την σκλήρυνση κατά πλάκας, η οποία διεξάγεται από χρόνια με την ερευνητική του ομάδα. Στην έρευνα συμμετέχουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Πατρών, συνεργαζόμενα ερευνητικά κέντρα, από Ελλάδα και εξωτερικό, και ιδιωτικοί φορείς.

Ο κ. Ματσούκας ανακοίνωσε ότι η πολυετής προκλινική δοκιμασία δραστικής ύλης σε πειραματόζωα, περατώθηκε με επιτυχία. Το επόμενο βήμα της έρευνας είναι η κλινική δοκιμή, η οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2016 σε Πανεπιστημιακή Κλινική στην Αυστραλία, με την υποστήριξη μεγάλης Ελληνικής Φαρμακευτικής Βιομηχανίας. Η δραστική ύλη, η μέθοδος σύνθεσης, και τα αποτελέσματα προστατεύονται από διεθνείς πατέντες.

Ο κ. Ματσούκας δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την πρόοδο της πολυετούς έρευνάς του και των συνεργατών του. Η κλινική δοκιμή σύνθεσης από την έρευνα της ομάδας του, ήταν πάντα για εκείνον ένας στόχος ζωής. Ο κ. Ματσούκας είναι αισιόδοξος ότι και οι κλινικές δοκιμές, που απαιτούν αρκετά χρόνια, θα είναι επιτυχείς!


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Δίσεκτο!..

    Καλωσόρισαν οι έλληνες πολίτες στην τιμωρία τους, στην κόλασή τους επί το αρχαιοπρεπέστερο.
Απ' τις 27 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 13 Ιανουαρίου που ανοίγει το γαϊτανάκι των πλειστηριασμών των σπιτιών του κοσμάκη, με τους 50 πρώτους πλειστηριασμούς,
..θα έχουν περάσει μόλις 108 μέρες της
''δεύτερης φοράς αριστερά''.

Η Δημοκρατία, που ψήφισαν το λοβοτομημένο 35% απ' όσους πήγαν να ψηφίσουν, είναι εδώ!
Ήρθε. Ανοίξαμε και σας περιμένουμε!
Κι επίσης μειώσεις των συντάξεων.
Και αύξηση της προκαταβολής φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Και κατασχέσεις. Και πρόστιμα. Πολλά πρόστιμα.
Πρόστιμα που ο ένας απ' τους δύο παλιάνθρωπους της φωτογραφίας και του οικονομικού επιτελείου γλύτωσε, αφού ζήτησε συγγνώμη.
Ξέχασε, ή δεν ήξερε(!) πως έπρεπε να δηλώσει καμιά τριανταριά ακίνητα, αλλά δεν πειράζει. Αφού ζήτησε συγγνώμη! Θα κάνει λέει και συμπληρωματική δήλωση.

Επίσης ο Βαγγέλας (ένας είναι ο Βαγγέλας) κήρυξε λέει ανένδοτο στην λιτότητα!
Το blog καταγγέλει συμπαιγνία μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης: Έχουν κάνει συμφωνία όσους γλυτώσουν απ΄ τους φόρους, να τους πεθάνουν απ' τα γέλια.

Κι ακόμα, η επίσημη Εκκλησία μετά από έξη χρόνια φτωχοποίησης, ξεπουλήματος, πείνας απελπισίας και αυτοκτονιών,
..κήρυξε διήμερο πένθος για το ''σύμφωνο συμβίωσης'' των ομοφυλόφιλων, και έκανε ναζάκια για το ποιός και πού θα πετάξει τον σταυρό και θ' αμολήσει τα περιστέρια στον αγιασμό των νερών.

Στην τούρλα του χαμού χάσαμε και τον αρχηγό του υποκόσμου.
Πάει ο Μάκης.
Αυτό το υπέροχο δείγμα φασιστο-αγράμματο-άπλυτο-μαφιόζου επιτυχημένου έλληνα επιχειρηματία της μεταπολίτευσης, που όλοι τον φωνάζουν ''κύριο'', ακόμη και μεσ' την φυλακή!
Ευτυχώς έχουν απομείνει κάτι εθνικοί εργολάβοι και ιδιοκτήτες ΜΜΕ. Θα βολευτούμε μ' αυτούς, κι ας είναι ''γατάκια'' μπροστά στον εκλιπόντα Μάκαρο!

Όλα δείχνουν πως το 2016 ξεκινάει δυναμικά, και όπως ακριβώς πολλοί από 'μας είχαμε προβλέψει (σιγά την πρόβλεψη!).
Η συνέχεια θα είναι ανάλογη, και ακόμα καλύτερη.

Όχι! Δεν φταίει που το 2016 είναι δίσεκτο.
Δίσεκτη ήταν η 27η Σεπτεμβρίου.
Και η βλακεία μας!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

«Για αυτό η Ελλάδα δε θα αλλάξει ΠΟΤΕ!»: Διαβάστε την ανάρτηση 20χρονου φοιτητή που κάνει θραύση στο διαδίκτυο!

Την ώρα που όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα δημιουργούν εκμεταλλευόμενοι την τεχνολογία και διακρίνονται για αυτό, το κράτος δεν τους βοηθά να εξελιχθούν.

Αυτό είναι και το παράπονο του Δημήτρη Κανέλλη, ο οποίος είναι φοιτητής που μαζί με άλλους συμφοιτητές του έφτιαξαν μια εφαρμογή που παρέχει χρήσιμες πληροφορίες σε φοιτητές από τις πανεπιστημιακές σχολές. Αν και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή, έχει ξεπεράσει τους 15.000 χρήστες και οι ενεργοί χρήστες είναι το 43%, οι σχολές αρνούνται να το υιοθετήσουν, με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο άτομο για να ενημερώνει σε περίπτωση αλλαγών.
Διαβάστε την ανάρτηση που έκανε ο Δημήτρης στην προσωπική του σελίδα στο facebook, η οποία μέσα σε τρεις μέρες έχει κάνει το γύρο των κοινωνικών δικτύων, μαζεύοντας ήδη χιλιάδες like και είναι σίγουρο ότι να αναρωτηθείτε: Τελικά θέλουμε όντως να αλλάξουμε ως χώρα;
Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση του Δημήτρη:

«Θες να σου πω γιατί δε θα αλλάξει τίποτα στην Ελλάδα; Γιατί κανένας δε θέλει να αλλάξει.
Φτιάξαμε μια εφαρμογή στον ελεύθερο μας χρόνο χωρίς καμία χρηματοδότηση για τους φοιτητές σε όλη την Ελλάδα.
Καλώς ή κακώς, προφανώς, η εφαρμογή στηρίζεται στις πληροφορίες των ιδρυμάτων και φυσικά πρέπει να ενημερώνεται άμεσα.
Οι χρήστες έχουν ξεπεράσει τους 15.000 και οι ενεργοί χρήστες είναι το 43%.
Θες να ακούσεις τώρα το παράδοξο;
Εδώ και 3 μήνες παρακαλάμε τις σχολές να το υιοθετήσουν χωρίς καμία χρέωση.
Θες να ακούσεις το ακόμα πιο παράδοξο;
Επειδή ξέρουμε πως το να τους παραδώσουμε ένα dashboard θα ήταν πολύπλοκο γι’αυτούς, τους ζητάμε ένα email κάθε φορά που ενημερώνεται κάποια πληροφορία.
Και απ’ότι φαίνεται ούτε αυτό είναι τόσο απλό.
Μάλιστα, ακούσαμε και την έκφραση από πρύτανη “που θα βρω άτομο να κάνει αυτήν την δουλειά;”
Όλοι οι υπόλοιποι δεν μας είπαν τίποτα και μας κάνουν πάσα ο ένας στον άλλον κάθε φορά που παίρνουμε τηλέφωνο ή μας λένε να πάρουμε πάλι τον επόμενο μήνα.
Δεν αγχώνομαι, είμαι σίγουρος πως σε 5-10 χρόνια θα βγάλουν επίσημη εφαρμογή για τα πανεπιστήμια που θα έχει κοστίσει 10.000€ σε κάθε σχολή.
Και ξέρεις γιατί δεν αγχώνομαι; Γιατί εγώ -και ο κάθε εγώ- παίρνω τα μπογαλάκια μου και πάω σ’άλλη χώρα να είμαι δημιουργικός.
Αν δε θέλετε να αλλάξετε εσείς μία, εγώ δε θέλω δέκα.
Υ.Γ. Αντίστοιχη εφαρμογή στην Ολλανδία χρεώνει τα πανεπιστήμια για κάθε φοιτητή που χρησιμοποιεί την εφαρμογή.
Υ.Γ. (2) Εξαιρείται προς το παρόν μόνο ο πρύτανης από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας που μας απάντησε αμέσως και συνεργάστηκε μαζί μας μέσα σε λίγες μέρες από την επικοινωνία μας.»
Σχόλιο1: Οι παραπάνω λέξεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν κι ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό μας Αλέξη Τσίπρα με υποσημείωση: Δεν ενδιαφέρει κανέναν μας αν θα μετονομάσετε το Υπουργείο Παιδείας. Σημασία έχει να λειτουργήσει σωστά για πρώτη φορά στην ιστορία του…
Σχόλιο2: Η εφαρμογή στην οποία αναφέρεται το status είναι το Studdle. Κατεβάστε την όσοι σπουδάζετε. Αξίζει!


http://www.diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Tuvunu: Το τσάι του βουνού απο την Κομοτηνή που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο - Η «Βεργίνα» βρήκε φλέβα χρυσού στο τσάι Tuvunu

Το δρόμο για την υλοποίηση του δόγματος «καινοτομία-εξωστρέφεια» μέσα από την εκμετάλλευση του αναξιοποίητου πλούτου της ελληνικής γης δείχνει η Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης μέσα από το λανσάρισμα του Ice Tea Tuvunu.

Πρόκειται για το πρώτο παγωμένο ρόφημα με ελληνικό τσάι του βουνού, μέλι και λεμόνι (παγκόσμια κατοχυρωμένη πατέντα), το οποίο κάνει πρεμιέρα σε λίγες μέρες στις αγορές του εξωτερικού αλλά και στα ράφια των ελληνικών σούπερμάρκετ. Το επίσημο ντεμπούτο πραγματοποιήθηκε στην πρόσφατη στην πρόσφατη έκθεση «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2012» της Κομοτηνής Κομοτηνή όπου απέσπασε ενθουσιώδη σχόλια.
Την απλή όσο και ευφυή ιδέα για ένα παγωμένο τσάι από βότανα του βουνού συνέλαβε ο επικεφαλής της Ζυθοποιίας Μακεδονίας-Θράκης, Δημήτρης Πολιτόπουλος εδώ και αρκετό καιρό. Όμως για την εφαρμόσει στην πράξη χρειάστηκε να περιμένει την αλλαγή του αναχρονιστικού νομικού πλαισίου που μέχρι πρόσφατα απαγόρευε στις ζυθοποιίες να παράγουν στις εγκαταστάσεις τους αναψυκτικά. Αυτό έγινε με ένα από τα τελευταία νομοθετήματα του 2011 και το οποίο προωθήθηκε παρά τις αντιδράσεις που συνάντησε από μεγάλα «ονόματα» του κλάδου των αναψυκτικών.

Στο μεταξύ η εταιρεία είχε από το 2011 προχωρήσει στη σύναψη των συμβολαίων με τους καλλιεργητές, στη δημιουργία των αποθηκευτικών χώρων καθώς και στις απαραίτητες τροποποιήσεις στη γραμμή παραγωγής. Παράλληλα, «έκλεισε» τις πρώτες εξαγωγικές συμφωνίες με την αγορά των ΗΠΑ και ακολούθησαν αντίστοιχες συμφωνίες για το λανσάρισμα σε μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές (π.χ. Γερμανία). Ο κ. Πολιτόπουλος δεν κρύβει, άλλωστε, ότι η στόχευση και το «μεγάλο στοίχημα» είναι οι εξαγωγές.
Εκτός από τις εμπορικές συμφωνίες, ωστόσο, η διεθνής ανταπόκριση είναι τουλάχιστον ικανοποιητική: Είναι χαρακτηριστικό ότι η πατέντα της εταιρείας προκάλεσε το ενδιαφέρον μεγάλων ειδησεογραφικών οργανισμών, όπως του βρετανικού BBC που έστειλε ειδικό συνεργάτη του στην Κομοτηνή για να καλύψει το θέμα.
Αυτή τη στιγμή η εταιρεία υλοποιεί πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας, συνολικού προϋπολογισμού 400.000 ευρώ με 200 παραγωγούς στην περιοχή της Ξάνθης από τους οποίους προμηθεύεται 80 τόνους βιολογικού τσαγιού. Να σημειωθεί ότι αποκλειστικά ελληνικής προέλευσης είναι και τα υπόλοιπα συστατικά του Tuvunu, δηλαδή το λεμόνι και το μέλι (που αντικαθιστά τη ζάχαρη που περιέχουν άλλα προϊόντα του ανταγωνισμού.
Στόχος της Ζυθοποιίας Μακεδονίας-Θράκης είναι αφενός να επεκτείνει τη συμβολαιακή γεωργίας στους νομούς της Ροδόπης και της Έβρου (αφού η πρώτη ύλη δεν επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση με αποτέλεσμα να συλλέγει τσάι και από άλλες περιοχές της χώρας) αφετέρου να την εμπλουτίσει βάζοντας στο «παιχνίδι» κι άλλες καλλιέργειες. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μιας μεγάλης οικογένειας υγιεινών αναψυκτικών με βάση τα βότανα της ελληνικής γης. Μάλιστα, μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχουν ετοιμαστεί παγωμένα ροφήματα με χαμομήλι, τήλιο, φασκόμηλο αλλά και συνδυασμός τους. Ο κ. Πολιτόπουλος, άλλωστε, πιστεύει ακράδαντα ότι το μέλλον της χώρας και η απάντηση στην κρίση θα έρθουν μέσα από το «βαρύ πυροβολικό» της ελληνικής γης και τη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων.

Μια «καυτή» αγορά που αναπτύσσεται

Σε αντίθεση με τα αναψυκτικά και τους χυμούς οι πωλήσεις των οποίων υποχωρούν τόσο σε όγκο όσο και σε αξία, η αγορά των παγωμένων ροφημάτων με βάση βότανα και, κυρίως, το τσάι αναπτύσσεται στη χώρας και, μάλιστα, με διόλου ευκαταφρόνητους ρυθμούς. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, την τελευταία διετία οι πωλήσεις αυξήθηκαν σε ένα ποσοστό 9% γεγονός που, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, σημαίνει ότι «χώρος για νέες ιδέες υπάρχει». Δεν είναι τυχαίο ότι όλο και περισσότερες εταιρείες λανσάρουν νέα προϊόντα με στόχο να κερδίσουν ένα κομμάτι μιας «πίτας» που μεγαλώνει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Vivartia που πέρυσι λανσάρισε τη σειρά Life Tsai ενώ στον κλάδο σχεδιάζει να εισέλθει και η Λουξ-Μαρλαφέκας.
Ακόμα καλύτερη είναι η εικόνα στο εξωτερικό και δη στην αγορά των ΗΠΑ (σ.σ. προφανώς η επιλογή της Ζυθοποιίας Μακεδονίας-Θράκης να «χτυπήσει» εκεί δεν είναι τυχαία) όπου η «δίψα» για ice tea μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2010 οι εισαγωγές τσαγιού στη χώρα ξεπέρασαν ακόμα και αυτές της Βρετανίας ενώ το 85% των ποσοτήτων που καταναλώνονται αφορούν παγωμένο τσάι. Η συγκεκριμένη αγορά υπολογίζεται από τους ειδικούς στα 3 δισ. δολάρια ενώ την ίδια χρονιά (2010) οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 11,5%.


Ο Δημήτρης Κρις, μιλάει για το τσάι Tuvunu και το πως κατάφερε να εξάγει ελληνικό τσάι του βουνού στα πέρατα τυ κόσμου. It's tea time!

Πώς ξεκίνησε αυτό το εγχείρημα και γιατί επιλέξατε το τσάι του βουνού;

Το εγχείρημα ξεκίνησε όταν σκεφτήκαμε το 2010 να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό την παραγωγική δυνατότητα μιας από τις πλέον σύγχρονες ζυθοποιίες της Ευρώπης, της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης στην Κομοτηνή, για την παραγωγή ενός νέου, 100% φυσικού και υγιεινού αφεψήματος, που θα άλλαζε τα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά αναψυκτικών.
Η επιλογή του Σιδερίτη, κοινώς γνωστού ως «Τσάι του Βουνού», έγινε μετά από την απόφασή μας να βασίσουμε το νέο μας εγχείρημα αποκλειστικά και μόνο σε πρώτες ύλες που μας παρέχει η ελληνική γη. Αφού, λοιπόν, αξιολογήσαμε τις ευεργετικές ιδιότητες που μας παρέχουν μια σειρά από ελληνικά βότανα και φυτά και συνυπολογίσαμε παράγοντες όπως η γεύση, η ευκολία στην καλλιέργεια, η διαθεσιμότητα γενετικού υλικού και καλλιεργήσιμων εκτάσεων, καταλήξαμε στον Σιδερίτη. Επίσης, ένας σημαντικός παράγοντας στην απόφαση αυτή ήταν το γεγονός ότι οι ορεινές περιοχές της Θράκης όπου βρίσκεται η μονάδα παραγωγής, είναι ιδανικές για την καλλιέργεια Σιδερίτη. Τον Φεβρουάριου του 2013, το πρώτο τσάι Tuvunu, έγινε πραγματικότητα.

Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε για να το κάνετε πραγματικότητα;

Στην αρχή αντιμετωπίσαμε τα γραφειοκρατικά κωλύματα που υπάρχουν για την παραγωγή ενός καινοτόμου προϊόντος, που πιστεύω ότι αποτελούν τροχοπέδη για οποιονδήποτε επιχειρεί να δημιουργήσει μια νέα παραγωγική διαδικασία στην Ελλάδα, και για την αντιμετώπιση των οποίων δεν έχουμε δει να γίνεται κάποια σοβαρή προσπάθεια από τους αρμόδιους φορείς. Τα κωλύματα αυτά χρειάστηκαν πολύ χρόνο και πείσμα για να ξεπεραστούν. Και, φυσικά, βιώνουμε καθημερινά τη «μάχη του ραφιού», που μας φέρνει αντιμέτωπους με τα τεράστια κεφάλαια των πολυεθνικών κολοσσών και τα κλειδωμένα δίκτυα διανομής που δυσκολεύουν το σύνολο των ανεξάρτητων Ελλήνων παραγωγών.

Ποια είναι τα προϊόντα σας; 

Υπάρχει τo «Tuvunu classic», που είναι η original συνταγή μας με μέλι και φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού, που πίνετε κρύο ή ζεστό. Το Tuvunu Free με 0 θερμίδες, που αποτελείται μόνο τρία συστατικά (νερό, σιδερίτη και χυμόλεμονιού) και δίνει τη δυνατότητα να το μετατρέψει κανείς σε αναψυκτικό, προσθέτοντας όποιο γλυκαντικό θέλει ή πίνοντας το σκέτο. Εμείς, πάντως, αυτό πίνουμε σχεδόν όλοι μας καθημερινά στο γραφείο. Τέλος, υπάρχει το φυσικό ανθρακούχο νερό Tuvunu στο χαρακτηριστικό μπλε μπουκάλι. Ετοιμάζουμε και κάποιους νέους γευστικούς συνδυασμούς που πρόκειται να λανσάρουμε πολύ σύντομα.

Πού γίνονται οι καλλιέργειες που χρησιμοποιείτε για το τσάι σας;

Ο Σιδερίτης που χρησιμοποιούμε στα προϊόντα μας προέρχεται αποκλειστικά από ελληνικές καλλιέργειες, και αξίζει να σημειώσουμε ότι αρνούμαστε να δεχθούμε προϊόν από συλλέκτες που αλωνίζουν στα βουνά και κάνουν πολύ μεγάλη ζημιά στα οικοσυστήματα του τόπου μας. Εξάλλου, μέχρι του χρόνου ελπίζουμε πως το σύνολο της παραγωγής μας θα προέρχεται από τις συμβολαιακές μας καλλιέργειες, που ξεκίνησαν από τα Πομακοχώρια της Ξάνθης και σήμερα έχουν επεκταθεί σε αρκετές ορεινές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδος.

Πιστεύετε ότι στην Ελλάδα, αδυνατούμε να εκμεταλλευτούμε το φυσικό μας πλούτο;

Δυστυχώς έχουμε δείξει ότι αδυνατούμε να κατανοήσουμε, πόσω μάλλον να εκμεταλλευτούμε, τον φυσικό πλούτο της πατρίδας μας. Τα αποτελέσματα αυτής της αδυναμίας μας είναι εμφανή οπουδήποτε κι αν κοιτάξει κανείς. Η ελληνική ύπαιθρος είναι γεμάτη σκουπίδια και χωματερές, τα δάση μας είναι έρμαια των παράνομων υλοτόμων και συνεχίζουμε να επιδοτούμε υδροβόρες καλλιέργειες με μικρές αποδόσεις, χάριν του πελατειακού συστήματος που μας οδήγησε στην σημερινή μας κατάσταση. Μέχρι να καταλάβουμε ότι ο πλούτος μας βρίσκεται πάνω στη γη, προασπίζοντας τον φυσικό μας πλούτο και δίνοντας οι ίδιοι την προστιθέμενη αξία που αρμόζει στα γεωργικά μας προϊόντα, η χώρα δεν πρόκειται να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.

Δραστηριοποιείστε και στο εξωτερικό;

Ναι, συνολικά σε πάνω από 10 χώρες μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Αγγλίας και της Γερμανίας, ενώ προστίθενται συνεχώς και καινούριες.

Πώς αντιμετωπίζουν εκτός Ελλάδας το τσάι του βουνού;

Η υποδοχή στο εξωτερικό θα μπορούσα να πω ότι είναι ενθουσιώδης! Κι αυτό γιατί ο κόσμος έχει βαρεθεί τα συντηρητικά, τα τεχνητά χρώματα και τα αρώματα και θέλει να ξέρει τι ακριβώς καταναλώνει. Καθώς οι περισσότεροι ξένοι δεν γνωρίζουν την ιστορία και τη γεύση του, τους δίνουμε το Tuvunu παγωμένο, και μετά το βάζουμε στον βραστήρα και τους σερβίρουμε το ίδιο προϊόν ζεστό. Συνήθως αυτή η δοκιμή αρκεί να για τους πείσει και να τους κερδίσει!Πηγή

http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Η Άγκυρα διέκοψε την υδροδότηση των κουρδικών πόλεων της Ν.Α. Τουρκίας

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Nα πεθάνει από την δίψα τον κουρδικό πληθυσμό της τουρκικής πόλεως Σιλώπη επιχειρεί η Άγκυρα διακόπτοντας την υδροδότηση και αναγκάζοντας παιδιά και πολίτες να πίνουν νερό από τα αυλάκια των δρόμων όπως φαίνεται στην συγκλονιστική φωτογραφία που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο!

Οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του κουρδικού πληθυσμού στα νοτιοανατολικά της χώρας. Σε ορισμένες περιοχές, οι οδομαχίες δεν σταματούν μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των μαχητών του ΡΚΚ.

 Η εκπρόσωπος του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Φελένκα Ούτζα, δήλωσε ότι "η Ευρώπη πρέπει να δει ότι οι τουρκικές αρχές διεξάγουν έναν πόλεμο εναντίον του ίδιου του λαού της και σκοτώνουν αμάχους". 

 Η εκπρόσωπος του HDP, Φελένκας Ούτζα πιστεύει ότι η κατάσταση στη χώρα επιδεινώνεται συνεχώς. 

 «Είμαι στην πόλη του Ντιγιαρμπακίρ, όπου η αστυνομία πυροβολεί καθημερινά τους άμαχους. Οι δρόμοι έχουν νεκρά σώματα. Οι οικογένειες των θυμάτων έχουν αρχίσει απεργία πείνας. Κάθε ημέρα σκοτώνονται άμαχοι. Αυτή στρατιωτική επιχείρηση δεν στρέφεται κατά των ανταρτών αλλά κατά του ίδιου του τουρκικού λαού. Η κυβέρνηση πρέπει να βάλει τέλος σε αυτές τις σφαγές των αμάχων.

Καλώ την Ευρώπη να δείξει κόκκινη κάρτα στην Τουρκία. Αυτή η χώρα επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ. Και η Ευρώπη θέλει η Τουρκία να είναι, ένα ασφαλές μέρος για τους πρόσφυγες την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί άρματα μάχης και ένοπλες δυνάμεις κατά του ίδιου τηςτου λαού, αυτό λέγεται πόλεμος. 

 Καλώ, λοιπόν, την Ευρώπη να σπάσει τη σιωπή της. Πρέπει να μάθει ο κόσμος τι συμβαίνει εδώ, να δει ότι δολοφονούνται άμαχοι», δήλωσε η Ούτζα.
Στο μεταξύ αίσθηση έχει προκαλέσει απόρρητο τουρκικό στρατιωτικό έγγραφο υπ’αριθμόν 84933840-3000-350-15, που παραδόθηκε στην 172η Τουρκική ταξιαρχία στις 30 Ιουλίου του 2015 και εκδόθηκε απο την Τουρκική στρατιωτική διοίκηση σε Cirze/Sirnak και δημοσίευσε το dioptra-news To έγγραφο αποτελείται από έξι σημεία και δίνει προωθεί τουε Τούρκους διοικητές να ενθαρρύνουν τους στρατιώτες τους να χρησιμοποιούν όπλα κατά πολιτών,χωρίς να έχουν άγχος πως θα τους τιμωρήσουν.


Στο σημείο 4 το έγγραφο καλεί τους Τούρκους στρατιώτες "να μην διστάσουν να πυροβολήσουν,κανείς να μην θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση του κράτους και του έθνους,με τον δισταγμό στην χρήση όπλων,βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο τους προδότες του έθνους..μην δείξετε καμία αυτοσυγκράτηση απέναντι τους,το έθνος διέρχεται πολύ μεγάλο κίνδυνο". Φαίνεται πως ΕΕ και ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να κάνουν τα "στραβά μάτια" στην γενοκτονία που εφαρμόζουν οι Τούρκοι κατά των κουρδικών πληθυσμών προφανώς επιτρέποντας στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει τους σχεδιασμούς της για "μεταφορά" τους στην ενδοχώρα ή και σε άλλες χώρες ώστε να μην μπορεί να φτιαχτεί "Κουρδιστάν" στην ΝΑ Τουρκία. Άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος που η Άγκυρα ήθελε από την αρχή της συριακής σύκγρουσης να δημιουργήσει έναν τουρκμενικό κράτος στην Β.Συρία για να αποτρέψει την ενοποίηση των κουρδικών εδαφών. Αυτό δεν μπορεί πλέον να συμβεί λόγω της ρωσικής επέμβσης, οπότε καταφεύγει στην πολύ δύσκολη λύση του εξανδραποδισμού του κουρδικού πληθυσμού κάτι πολύ δύσκολο έως και ανεδαφικό.
Πηγή

http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Ο συγκινητικός εορτασμός των Θεοφανείων σε Σμύρνη και Αμμόχωστο, σε Ρωσία, Σερβία
Έχουν περάσει 6 χρόνια από τότε που η Ελλάδα μπήκε στην κινούμενη άμμο των μνημονίων.

Στο πέρασμα αυτών των χρόνων τίποτα δεν έμεινε ίδιο. Το πλοίο που λέγεται Ελλάδα κλυδωνίζεται και μαζί του όλοι εμείς.

Βάλαμε πλάτη, κοπιάσαμε και παλεύουμε να σώσουμε τη χώρα μας απέναντι σε δυνάμεις που μόνο Θεό έχουν το χρήμα.

Αγανακτήσαμε, αλλά όλοι είπαμε ότι θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για την Ελλάδα μας. Απέναντι σε όσους θέλουν να μας αλλάξουν σαν έθνος, να αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά μας, να χλευάσουν τη θρησκεία μας και την πίστη μας, να φέρουν έθιμα και τρόπο ζωής που δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα.

Στην χώρα της Ορθοδοξίας και των Αγίων, στην πατρίδα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, οι οχετοί του νεοταξισμού δεν έχουν καμία απολύτως θέση.

Η πίστη είναι βαθιά ριζωμένη στον ελληνικό λαό, όσο και αν προσπαθούν οι άθεοι και οι μασόνοι να την ξεριζώσουν.

Η Εκκλησία πάντα ήταν στο πλευρό της Ελλάδας σε αγώνες. Η Εκκλησία παραμένει στο πλευρό μας με αθέατους ήρωες – ιερείς που καθημερινά δίνουν σιωπηλά και ταπεινά τον αγώνα τους για το καλό των Ελλήνων. Δεν εννοούμε αυτούς που ντροπιάζουν τα άμφια που φορούν, αλλά όλους εκείνους που δίνουν καθημερινή μάχη για να κρατήσουν άσβεστη την ορθόδοξη πίστη μας.

Η οικονομική κρίση έφερε πολλά δεινά για την πατρίδα μας, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί την άρνηση στο Θεό. Θα πρέπει όλοι μας και σαν άτομα άλλα και σαν έθνος να υπομείνουμε καρτερικά, με γενναιότητα και ελπίδα στο Θεό, τα όσα μας προκάλεσε η οικονομική κρίση που δημιούργησαν οι ξένοι αλλά και οι εγχώριοι παράγοντες, προφανώς όχι για να βοηθήσουν την πατρίδα μας, αλλά για να τη λεηλατήσουν, να τη ρημάξουν, να την κλέψουν, να την πτωχεύσουν, να την ταπεινώσουν και τέλος να την εξαφανίσουν.

Σήμερα, εορτάζονται τα Άγια Θεοφάνεια. Από την Ισπανία ως την Κωνσταντινούπολη και από το Βατικανό μέχρι τη Μόσχα, την Αθήνα, τη Σόφια και το Βελιγράδι, οι Χριστιανοί τίμησαν με λαμπρότητα τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης και έστειλαν μήνυμα αγάπης, ενότητας και ειρήνης.

Οι εμπνευστές και δημιουργοί της κρίσης κατά κανόνα είναι ανθέλληνες, άθεοι και σφοδροί πολέμιοι του Χριστιανισμού και ιδιαίτερα της Ορθοδοξίας. Είναι αυτοί που προσπαθούν να επιβάλλουν μια παγκόσμια κυβέρνηση, μια παγκόσμια κυριαρχία, μια οικονομία και ένα Θεό. Το ΧΡΗΜΑ!

Ο Χριστιανισμός όμως αντιστέκεται και αντέχει. Η Ελλάδα παλεύει με όσες τις δυνάμεις της έχουν απομείνει και όλοι μαζί δίνουμε τη μάχη για να κρατηθούν όρθια τα Ιερά και Όσια. Ως Έλληνες έχουμε υποχρέωση απέναντι στην πατρίδα, τη θρησκεία και την οικογένεια να μην υποταχθούμε. Είμαστε καταδικασμένοι να πολεμήσουμε. Και να ξέρετε πως...

Με τη βοήθεια του Θεού, ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ!
Συγκίνηση στη Σμύρνη: Γιορτάστηκαν στην προκυμαία τα Θεοφάνεια

Ορθόδοξοι 'Ελληνες, ντόπιοι και επισκέπτες, αλλά και Ρώσοι, Γεωργιανοί και Ουκρανοί παρακολούθησαν το μυστήριο, που τελέστηκε με όλες τις τιμέςΜε ιδιαίτερη συγκίνηση και την δέουσα λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια επισήμως για πρώτη φορά στη Σμύρνη, 94 χρόνια μετά την μικρασιατική καταστροφή.

Ο αγιασμός των υδάτων τελέστηκε στην ιστορική προκυμαία «Quai» της Σμύρνης απέναντι από το υπό ανακαίνιση παλιό ελληνικό προξενείο, χοροστατούντος του πρώτου ορθόδοξου ιερέα της Σμύρνης πατήρ Κύριλλου.

Νωρίς το πρωί στην Αγία Φωτεινή, την εκκλησία που αποτελεί τη βάση της ορθόδοξης κοινότητας Σμύρνης, παρακολούθησαν την θεία λειτουργία ομογενείς και Ρώσοι, Γεωργιανοί, και Ουκρανοί χριστιανοί καθώς και πολλοί επισκέπτες από τα γειτονικά νησιά Χίο και Λέσβο, οι νεότεροι των οποίων «πάλεψαν» για τον σταυρό λίγο αργότερα.Με την ολοκλήρωση της τελετής, την απελευθέρωση του περιστεριού και την ανάσυρση του σταυρού, ο πατέρας Κύριλλος εξέφρασε τη συγκίνηση του για το «ιστορικό», όπως το χαρακτήρισε, γεγονός ευχαριστώντας τις Αρχές της χώρας που επέτρεψαν, όπως είπε, «να αισθανθούμε στην πράξη τη συνέχεια της γενιάς, της φυλής, της πίστης, της ιστορίας έτσι όπως ο θεός την καταγράφει». Ευχαρίστησε τις Τοπικές Αρχές για την ασφάλεια και την βοήθεια που παρείχαν για την υλοποίηση αυτής «της ιστορικής ιερής τελετής». Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον γενικό πρόξενο Σμύρνης Θεόδωρο Τσακίρη «που με περισσή αγάπη αγκαλιάζει την κοινότητα και την εκκλησία», τον βουλευτή και εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης Ανδρέα Μιχαηλίδη, τον αρχιεπίσκοπο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας πατέρα Λορέτζο, τον προϊστάμενο του καθεδρικού ναού των Καθολικών πατέρα Μαξιμιλιανό, τους κολυμβητές που ανέσυραν τον «σταυρό του μαρτυρίου, της Εκκλησίας και του γένους μας» στους οποίους ευχήθηκε «κάθε πρόοδο και προκοπή μαζί με όλους τους άλλους ανθρώπους όπου και αν βρίσκονται».

Κλείνοντας ευχήθηκε σε όλη τη Ρωμιοσύνη να πορεύεται πάντα στο ρου και στον χρόνο της ιστορίας και σε οποιεσδήποτε συνθήκες να δηλώνει την παρουσία της και έστειλε σε όλους την «αγάπη μας με τις σταγόνες από τα δάκρυα και την χαρά των προγόνων μας σήμερα».

Ο εορτασμός είχε τελεστεί ανεπισήμως πριν λίγα χρόνια και το προσδοκώμενο όπως το εξέφρασε ο πατέρας Κύριλλος «είναι να καθιερωθεί ο εορτασμός των Φώτων στην παραλία, δηλαδή σε δημόσιο χώρο».

Τα Θεοφάνεια στην Αμμόχωστο 42 χρόνια μετά...42 χρόνια μετά η Αμμόχωστος υποδέχθηκε, σήμερα, ελληνοκύπριους από κάθε γωνιά τηςΚύπρου που γιόρτασαν τα Θεοφάνεια για πρώτη φορά στην πόλη τους μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

Η λειτουργία τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Εξορινού στην εντός των τειχών της παλιάς πόλης της Αμμοχώστου ενώ στη συνέχεια τελέστηκε ο αγιασμός των υδάτων στη θάλασσα της Αμμόχωστου.

Το παρών στις εκδηλώσεις έδωσαν ο δήμαρχος Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και οι βουλευτές της περιφέρειας Αμμοχώστου.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας “Αμμόχωστος η Πόλη μας”, Παύλος Ιακώβου, στους εορτασμούς παρευρέθηκαν γύρω στα 1200 άτομα. “Νοιώσαμε μεγάλη συγκίνηση αλλά δυστυχώς πρέπει να επιστρέψουμε πίσω. Ευελπιστούμε όμως ότι το 2016 θα είναι η χρονιά της επιστροφής”, πρόσθεσε ο κ. Ιακώβου.


Την ίδια ώρα, λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, στην περιοχή της Αγίας Νάπας, ο πρόεδρος Αναστασιάδης παρευρέθηκε στην τελετή αγιασμού των υδάτων και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε ότι, η ελληνοκυπριακή πλευρά αγωνίζεται και επιμένει με πείσμα για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του διεθνούς παράγοντα προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, ώστε να επιτευχθεί η αποκατάσταση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους Κυπρίους, για να μπορούν με ασφάλεια και ειρήνη να διακινούνται και να εγκαθίστανται σε όλο το νησί.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος διαβεβαίωσε τον κ. Αναστασιάδη ότι η Εκκλησία θα είναι δίπλα του, συμπαραστάτης και «θα του δίνει θάρρος να αντέχει τις πιέσεις, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή και να δημιουργηθεί ένα σωστό κράτος, το οποίο να υπηρετεί όλους τους πολίτες του».Ο εορτασμός των Θεοφανείων σε Ρωσία

Μπορεί στην Ελλάδα να γιορτάζουμε τα Θεοφάνεια σήμερα, 6 Ιανουαρίου ωστόσο στη Ρωσία, οι ορθόδοξοι χριστιανοί κάθε χρόνο τα γιορτάζουν τη νύχτα της 18ης προς 19 Ιανουαρίου.

Οι θαρραλέοι Ρώσοι πιστοί που σπεύδουν να βουτήξουν για να πιάσουν το σταυρό πραγματοποιούν έναν μεγάλο... αθλο καθώς καταδύονται στα πιο παγωμένα ποτάμια και λίμνες της Ρωσίας

Η αρχή του εορτασμού γίνεται στην εκκλησία με τη βραδινή Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια οι ιερείς αγιάζουν το νερό. Ύστερα από αυτό, ο κόσμος συλλέγει μια ποσότητα για την πάρει στο σπίτι,να βρέξει το πρόσωπο του ή να το πιεί, καθώς θεωρείται ότι ταποκτά μοναδικές ιδιότητες.

Το μπάνιο στο ομοίωμα της κολυμβήθρας με το παγωμένο νερό την ημέρα των Φώτων, είναι μια από τις πιο σημαίνουσες και αγαπητές ορθόδοξες παραδόσεις. Στη ρωσική επικράτεια είναι ακόμα πιο δύσκολο καθώς οι θερμοκρασίες του αέρα αγγίζουν τους -30 με -40 βαθμούς Κελσίου, ενώ του νερού τους +2. Η κολυμβήθρα στήνεται αρκετές φορές στους ναούς ή στα παρεκκλήσια, αλλά συνήθως τον ρόλο αυτό έχουν οι τρύπες σε σχήμα σταυρού που ανοίγονται στις παγωμένες λίμνες και στα ποτάμια. Και φέτος στη Μόσχα θα ετοιμαστούν περισσότερα από 40 τέτοια σημεία.

Στο καθένα από αυτά θα πραγματοποιηθεί αγιασμός, ενώ θα υπάρχει και επιφυλακή από μονάδες διάσωσης και πρώτων βοηθειών. Θα στηθούν επίσης σκηνές με θέρμανση όπου θα μπορεί κανείς να αλλάξει ρούχα και να ζεσταθεί μετά τη βουτιάΤα Θεοφάνεια στην Σερβία

Τα Θεοφάνεια γιορτάζονται στη Σερβία κάθε χρόνο στις 19 Ιανουαρίου και είναι σταθερή γιορτή. Μέχρι τότε οι μέρες είναι αβάπτιστες, δηλ. δεν τελούνται βαπτίσεις, επειδή μέχρι τότε δε βαπτίστηκε ούτε και ο Ιησούς Χριστός. Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και οι Σέρβοι πιστοί τιμούν στις 18 Ιανουαρίου τη χειμερινή γιορτή της Έλευσης Τίμιου Σταυρού, εν όψει της γιορτής των Θεοφανείων. Μετά από τη Θεία Λειτουργία στις 18 Ιανουαρίου το βράδυ, στους ιερούς ναούς τελείται ο μεγάλος αγιασμός του νερού. Οι πιστοί παίρνουν αυτό το αγιασμένο νερό στο σπίτι τους και το θεωρούν θαυματουργό, πιστεύοντας ότι αν ραντίσουν το σπίτι μ'αυτό το νερό, τότε το σπίτι τους θα μείνει φυλαγμένο από τους κακούς δαίμονες. Την επόμενη μέρα, δηλ. τη γιορτή των Θεοφανείων, το νερό αγιάζεται στον ανοιχτό χώρο, στους ποταμούς και τις λίμνες της Σερβίας. Κατά τη διάρκεια του αγιασμού του νερού, οι Σέρβοι ιερείς και πιστοί προσεύχονται στο Θεό υπέρ της άφεσης των αμαρτιών, του καθαρισμού και της θεραπείας της ψυχής και του σώματος, υπέρ του αγιασμού της καρδιάς και του νοός, και, τέλος, υπέρ κάθε όφελους, με σκοπό να γίνει αυτό το αγιασμένο νερό οδηγός προς αιώνια ζωή, διώχνοντας τα κακά πνεύματα και κάθε επίθεση των ορατών και αόρατων εχθρών μας.

Ανήμερα τα Θεοφάνεια οι Σέρβοι πιστοί χαιρετούν ο ένας τον άλλον με τα εξής λόγια: «Φάνηκε ο Θεός!» – «Στ'αλήθεια φάνηκε!».Αυτοί δε νηστεύουν από τα Χριστούγεννα ως τα Θεοφάνεια, όμως, την ημέρα της χειμερινής έλευσης του Τίμιου Σταυρού, στις 18 Ιανουαρίου, νηστεύουν.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....