Διυλιστήριο: 06/05/15
ροη αναρτησεων

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ χαιρετίζει τη σύσταση της Επιτροπής Αλήθειας για το χρέος

Τη σύσταση της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους του Ελληνικού Κοινοβουλίου χαιρετίζει ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ και καλεί τους Ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς να συμπράξουν σε λύση που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα του ελληνικού πληθυσμού.

Σε ανακοίνωσή του συγκεκριμένα ο Χουάν Πάμπλο Μποχοσλάβσκι επισημαίνει πως «είναι απαραίτητο να χυθεί φως σχετικά με το ποιοι επωφελήθηκαν, και σε ποιο βαθμό, από την αλόγιστη χορήγηση και λήψη δανείων και από τα προγράμματα διάσωσης, και ποιοι είναι υπεύθυνοι για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση».

Προειδοποιεί ακόμη πως αν δεν υπάρξει συμβιβασμός η Ελλάδα αργά ή γρήγορα μπορεί να χρεοκοπήσει και η κρίση στη χώρα να επιδεινωθεί περαιτέρω.

«Τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα μπορεί να υπομονευθούν ακόμη περισσότερο στην Ελλάδα λόγω της έλλειψης ευελιξίας και αποφασιστικότητας για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα», υπογραμμίζει, τονίζοντας ότι «δεν διακυβεύονται μόνο οι υποχρεώσεις αποπληρωμής του χρέους, αλλά και τα θεμέλια πάνω στα οποία έχει κτισθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση: μια ένωση εθνών που έχει στον πυρήνα της το σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ισότητα και την αλληλεγγύη».

«Οι σκληροί όροι του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής είχαν ως αποτέλεσμα τις τρομερές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, στην Υγεία και την Παιδεία, εγείροντας ανησυχίες για τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εγγυηθεί βασικά οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Οι πολιτικές λιτότητας και μεταρρύθμισης που εφαρμόσθηκαν από το 2010, δεν κατάφεραν μέχρι στιγμής να βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση», αναφέρει επίσης στην ανακοίνωσή του ο κ. Μποχοσλάβσκι.

Υπογραμμίζει στη συνέχεια ότι «το δημόσιο χρέος αναμένεται να αγγίξει φέτος το 180% του ΑΕΠ, γεγονός που αναδεικνύει ότι η προηγούμενη ελάφρυνση του χρέους ήταν ανεπαρκής για να εγγυηθεί τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους». «Η σχέση αυτή ήταν περίπου στο 120%, όταν ξεκίνησε η κρίση. Είναι ίσως καιρός να παραδεχθούμε ότι η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, αργά ή γρήγορα θα είναι απαραίτητη, αντί η Ελλάδα να παραμένει για πολλές δεκαετίες σε κατάσταση οικονομικά και πολιτικά νοσηρής εξάρτησης από θεσμικούς δανειστές», σημειώνει.

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν πρέπει να σταματούν στο κατώφλι των διεθνών οργανισμών και των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Πρέπει να γίνονται σεβαστά όταν οι ευθύνες μεταβιβάζονται από Κράτη σε διεθνή όργανα, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας», καταλήγει.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Μετά τον Μπάμπη Παπαδημητρίου, τώρα και ο Μπογδάνος στην εσωτερική Τρόικα


O "δημοσιογραφικός" όμιλος του ΣΚΑΙ έχει αναλάβει εργολαβικά την υπεράσπιση των συμφερόντων των δανειστών. Μετά τις δηλώσεις του Μπάμπη Παπαδημητρίου (ελπίζω το ΔΝΤ να αντέξει και να μην κάνει βήμα πίσω"), ήρθε κι ο Μπογδάνος που ζητά από τον κόσμο να βγάλει τα λεφτά του από τα ΑΤΜ.

Υπενθυμίζουμε ότι:

Ποινικός Κώδικας Άρθρο 187-Διασπορά ψευδών ειδήσεων


"Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή όποιος διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις με αποτέλεσμα να προκαλέσει φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή σε ορισμένο κύκλο ή κατηγορία προσώπων, που αναγκάζονται έτσι να προβούν σε μη προγραμματισμένες πράξεις ή σε ματαίωσή τους, με κίνδυνο να προκληθεί ζημία στην οικονομία, στον τουρισμό ή στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή να διαταραχθούν οι διεθνείς της σχέσεις, τιμωρείται με φυλάκιση ως τρία έτη ή χρηματική ποινή."


Από Δημήτρη Καραγεωργίου

http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Σύγκριση προτάσεων για μέτρα, κυβέρνησης, θεσμών, μνημονίου Σαμαρά


Από μέσα κοινωνικής δικτύωσης Γιώργος Χουδαλάκης

Επειδή τα πράγματα είναι όπως είναι και δεν θέλω να αρχίσουμε το τα έλεγα εγώ κλπ...επειδή ακούω απίστευτες μ@@@@κίες και από σοβαρούς ανθρώπους...ακούω ακόμα και ότι αργήσαμε -σκέψου δηλαδή το τι μας λέγανε πριν- θα κάνω κάτι ασυνήθιστο...Βρήκα το non paper με το οποιο ενημερώνει η κυβέρνηση για τις θέσεις της, αλλά και τις θέσεις των δανειστών. Το παραθέτω ολόκληρο και βγάλτε τα συμπεράσματα σας.

Non Paper 04/06/2015

Η πρόταση που παρουσιάστηκε από τους θεσμούς στις Βρυξέλλες χθες, Τετάρτη, περιέχει ακραίες θέσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση. Δεν ανταποκρίνονται, μάλιστα, στις αλλαγές που είχαν αποδεχθεί στο Brussels Group! Δεν έχουν κάνει ούτε βήμα πίσω, ανεξάρτητα αν στους τέσσερις αυτούς μήνες οι δύο πλευρές είχαν συγκλίνει σε μεταρρυθμίσεις, τις οποίες, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ενσωμάτωσε στην πρότασή της, η πρόταση των δανειστών δεν τις εμπεριέχει. Αυτή τους η στάση δημιουργεί εύλογα ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο συμβάλει στην εύρεση αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας. Αν γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις τους θα συνεχιστεί το τραγικό λάθος της κυβέρνησης Σαμαρά/Βενιζέλου που οδήγησε τη χώρα σε στρατηγικό αδιέξοδο λιτότητας.

Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης δεν αντικατοπτρίζει τις αρχικές της θέσεις –όπως αυτές εκφράστηκαν στις προγραμματικές της δηλώσεις- αλλά είναι προϊόν υποχωρήσεων και συμβιβασμών στη βάση των επεξεργασιών του Brussels Group και των τεχνικών κλιμακίων. Η κυβέρνηση, μάλιστα, συναρτά την υπογραφή της συμφωνίας μόνο με λύση για το χρέος, καθώς και με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα, όπως είχε τονίσει και ο πρωθυπουργός στο συνέδριο του Economist, η όποια συμφωνία συναρτάται με τέσσερα βασικά σημεία:
α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να μπορέσει η χώρα να διασπάσει το μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσει τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.
β. Να μην υπάρξουν δεσμεύσεις, υποχρεώσεις για νέες περικοπές. Καμιά νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.
γ. Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στο φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται διαρκώς να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα προηγούμενα και τέλος
δ. Ισχυρό Πρόγραμμα επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.

Η σύγκριση μεταξύ όχι μόνο των δύο προτάσεων, αλλά και με το μεσοπρόθεσμο 2015-2018, που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου, καθώς και με το γνωστό mail Χαρδούβελη, αποκαλύπτει ποιοι θέλουν τη χώρα εγκλωβισμένη και τι συμφέροντα εξυπηρετούν.

Οι θεσμοί ζητούν την ψήφιση όλων των μέτρων τον Ιούνιο και άμεση εφαρμογή τους από την 1η Ιουλίου 2015. Ζητούν ακόμα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016!

1. Πρωτογενή πλεονάσματα
Τα πρωτογενή πλεονάσματα έχουν τεράστιο ρόλο στην πορεία για την ανάπτυξη. Μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερου πρωτογενούς πλεονάσματος μεταφράζεται σε 1,8 δισ. ευρώ που διατίθεται στην πραγματική οικονομία και όχι στη μαύρη τρύπα του χρέους.

2015
2016
2017
2018
Μνημόνιο Σαμαρά
3%
4,5%
4,5%
4,2%
Δανειστές
1%
2%
3%
3,5%
Κυβέρνηση
0,6%
1,5%
2,5%
3,5%

Συνολικά στην 4ετία το όφελος για την ελληνική οικονομία είναι περίπου 14 δισ. ευρώ [ακόμα και δεν υπολογίσουμε την ανάπτυξη του ΑΕΠ που μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το ποσό]. Ανά έτος αναλογεί περίπου σε 3.6 δισ. ευρώ, 5.4 δισ. 3.6 δις, 1.1 δις αντίστοιχα.

2. ΦΠΑ
Δανειστές: Επιπλέον έσοδα 1% του ΑΕΠ [1,8 δισ. ευρώ τον χρόνο]. Άμεση εφαρμογή της κατάργησης όλων των εξαιρέσεων από 01/07/2015.

Συντελεστής ΦΠΑ
Δανειστές
Κυβέρνηση
6%
-
Φάρμακα, Βιβλία, Θέατρα
11%
Φάρμακα, Τρόφιμα
Σίτιση, Εφημερίδες, Ενέργεια, Περιοδικά, Ξενοδοχεία, Φρέσκα τρόφιμα, Νερό
23%
Ενέργεια, Σίτιση
Ειδική κατηγορία τροφίμων, αλλαντικά

Κυβέρνηση: Η εφαρμογή του νέου ΦΠΑ σε ξενοδοχεία, καταλύματα και νησιά [όπου καταργούνται οι εξαιρέσεις] θα εφαρμοστούν από την 1η Οκτωβρίου του 2015. Ουσιαστικά μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων [έστω και κατά μισή ποσοστιαία μονάδα], ενώ σημαντικά μειώνονται και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

3. Συντάξεις - ΕΚΑΣ
Δανειστές:
• Σύνταξη στα 67! Όσοι συνταξιοδοτούνται μετά την 30η Ιουνίου 2015 θα εισπράττουν ανταποδοτική σύνταξη και αφού συμπληρώνουν την ηλικία των 67 ετών.
• Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ ως το τέλος του 2016. Να σημειωθεί ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ περιλαμβάνονταν στα προαπαιτούμενα που είχε υπογράψει ο Γ. Στουρνάρας.
• Περικοπές στις συντάξεις κατά 1% του ΑΕΠ τον χρόνο [1,8 δισ. ευρώ!]

Κυβέρνηση:
• Καμιά περικοπή σε συντάξεις.
• Δεν θα θιγούν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
• Αναστολή εφαρμογής ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
• Αντικίνητρα για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

4. Φάρμακα
Δανειστές: Αύξηση της συμμετοχής των συνταξιούχων στη δαπάνη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Επίσης αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα στο 11%, από το 6% που ζητάει η κυβέρνηση και το 6.5% που είναι σήμερα.

5. Ασφαλιστικό σύστημα
Οι δανειστές ζητούν:
• Ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων [γεγονός που αποδέχεται και η κυβέρνηση].
• Κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
• Σύνδεση ασφαλιστικών εισφορών με τη σύνταξη.
• Εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, που θα οδηγήσει στην εξάλειψή τους.

6. Εισφορά αλληλεγγύης
Η κυβέρνηση τροποποιεί τις κλίμακες της εισφοράς αλληλεγγύης. Στόχος της να πληρώσουν επιτέλους τα υψηλότερα εισοδήματα και όχι, ως συνήθως, οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι:
* 12.000 – 20.000 ευρώ0,7%
* 20.001 – 30.000 ευρώ1,4%
* 30.001 – 50.000 ευρώ2,0% [από 1,4%]
* 50.001 – 100.000 ευρώ4,0% [από 2,1%]
* 100.001 – 500.000 ευρώ6,0% [από 2,8%]
* Πάνω από 500.000 ευρώ`8,0% [νέα κλίμακα]

7. Φορολογική δικαιοσύνη
Δανειστές:
• Ζητούνται έσοδα 2,65 δισ. ευρώ από τα ακίνητα [όσα, δηλαδή, αποδίδει ο ΕΝΦΙΑ] για το 2015 και άλλα τόσα για το 2016, παρά την όποια μείωση των αντικειμενικών τιμών ζώνης.
• Μεγάλη αύξηση της φορολογίας των αγροτών
• Οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών να γίνου ευκολότερες.

Κυβέρνηση: Η κατεύθυνση της φορολογίας δείχνει τη θέληση της κυβέρνησης να συγκρουστεί με τον πυρήνα όλων όσων ευνοήθηκαν κατά την περίοδο των μνημονίων –και όχι μόνο- προκειμένου να ανακουφίσει τα χαμηλότερα στρώματα, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
• Έκτακτη εισφορά στα κέρδη των μεγαλύτερων επιχειρήσεων
• Φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων
• Φόρος πολυτελείας 13% από 10% [αεροσκάφη, ανεμόπτερα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, αυτοκίνητα των 2.500 κυβικών και άνω].
• Τηλεοπτικές άδειες.
• Είσπραξη προστίμων ΚΤΕΟ, ανασφάλιστων οχημάτων.
• Περιστολή φοροδιαφυγής και αύξηση εσόδων από ΦΠΑ μέσω ελέγχων και νομοθετικής δυνατότητας επίλυσης υποθέσεων για να υπάρχει η δυνατότητα είσπραξης των προστίμων.
• Πάταξη λαθρεμπορίου καυσίμων.
• Έλεγχοι στις τραπεζικές συναλλαγές/μαύρο χρήμα.
• Συνεργασία με αρχές χωρών όπου υπάρχουν αποκρυφθέντα κεφάλαια [ήδη υπάρχει τεχνική συνεργασία με Ελβετία].

8. Δημόσιο
Οι δανειστές ζητούν γενναίες μειώσεις μισθών στο δημόσιο. Ιδιαίτερα στους χαμηλόμισθους!

http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Πολίτευμα: Τυραννία..

     Και νά που φτάσαμε εκεί που πραγματικά έπρεπε: Στην συνειδητοποίηση.
Αυτοί οι τέσσερεις μήνες απ' τις εκλογές,
..μήνες κατ' επίφαση (εξ αιτίας των δανειστών) διαπραγμάτευσης, ήταν άκρως ωφέλιμοι και απαραίτητοι,
..για να γίνει ολοφάνερο όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στην υπόλοιπη Ευρώπη και στους λαούς της, πως οι δανειστές-τοκογλύφοι δεν θέλουν καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα.
Θέλουν να ρίξουν ή να ταπεινώσουν δια της υποταγής την νέα ελληνική κυβέρνηση,
..και να τιμωρήσουν τον ελληνικό λαό που τόλμησε!
Επείγονται μάλιστα να το κάνουν πριν το ελληνικό παράδειγμα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τις εκλογές της Ισπανίας, αλλά και αργότερα άλλων χωρών τού χειμαζόμενου Νότου.

Η προσφορά της Ελλάδας και πάλι προς την πλευρά της αποκάλυψης του καλπάζοντος πιά νεοναζισμού στην Ευρώπη,
..αλλά και της συνειδητοποίησης εκ μέρους των λαών της, για το τί ακριβώς διακυβεύεται εδώ (και δεν είναι βέβαια τα λεφτά, αλλά η ύπαρξη της Δημοκρατίας),
..είναι τεράστια.

Οι επόμενες εκλογές που θα γίνουν (όποτε γίνουν) πρέπει να γίνουν με ένα βασικό ''ερώτημα'':
Την παραμονή μας ή όχι στην Ένωση μιάς Ευρώπης που κάτω απ' την μπότα του γερμανικού νεοναζισμού έπαψε πιά να είναι Δημοκρατία, και εξελίσσεται ραγδαία σε Τυραννία.

Κανείς από δω και πέρα δεν μπορεί να δηλώνει ανυποψίαστος!
Και κυρίως:
Κανείς δεν θα είναι ανεύθυνος!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Έντονη δυσφορία ΗΠΑ για τον αγωγό - Λαφαζάνης : Δεν δεχόμαστε εντολές από κανέναν - VIDEO

Έντονη δυσφορία ΗΠΑ για αγωγό Greek steam 

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της πρεσβείας στην Αθήνα οι ΗΠΑ ανησυχούν για την εξέταση ενδεχόμενης επέκτασης του τουρκικού αγωγού στην Ελλάδα, πιστεύοντας ότι δεν θα αυξήσει την ενεργειακή διαφοροποίησή της, πιθανώς να δημιουργήσει ανησυχία στις ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού, ενώ δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση στις ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας.

Ο ειδικός απεσταλμένος και συντονιστής των διεθνών ενεργειακών υποθέσεων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Άμος Χοκστάιν, συναντήθηκε με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη και στελέχη ενεργειακών εταιρειών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο λόγος της επίσκεψης ήταν για να επιβεβαιώσει τη στήριξη του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι και της αμερικανικής κυβέρνησης στην ενεργειακή διαφοροποίηση της Ελλάδας, περιλαμβανομένων προγραμμάτων όπως ο αγωγός TAP, ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας - IGB καθώς και η επέκταση της χρήσης του υγροποιημένου φυσικού αερίου(LNG).
Όπως αναφέρε η ανακοίνωση "Τα έργα αυτά θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και της Ε.Ε., θα μειώσουν την ελληνική εξάρτηση από έναν και μόνο προμηθευτή φυσικού αερίου, θα τονώσουν τον ανταγωνισμό και θα μειώσουν τις τιμές για τους καταναλωτές. Ο TAP θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, θα δημιουργήσει κατά την κατασκευή του 10.000 θέσεις εργασίας και θα αποφέρει έσοδα πολλών εκατομμυρίων ετησίως για τα επόμενα 25 χρόνια”.
“Οι ΗΠΑ” συνεχίζει η ανακοίνωση “εκφράζουν την ανησυχία ότι η εξέταση από μέρους της Ελλάδας της επέκτασης ενός αγωγού “Turkstream” επί ελληνικού εδάφους δεν θα συνεισφέρει στην ενεργειακή διαφοροποίηση, θα συγκεντρώσει ενδεχομένως το ενδιαφέρον των αρχών ανταγωνισμού της Ε.Ε., και δεν θα αποτελέσει μακροπρόθεσμη λύση στις ενεργειακές ανάγκες της χώρας

Απάντηση του Λαφαζάνη στις ΗΠΑ: Δεν δεχόμαστε εντολές από κανέναν – ΒΙΝΤΕΟ


«Δεν δεχόμαστε εντολές και υπαγορεύσεις από κανέναν» ανέφερε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, απαντώντας στον Αμερικανό αξιωματούχο ο οποίος τόνισε ότι «ο σχεδιαζόμενος αγωγός Greek Stream δεν μπορεί να γίνει».

«Ένας αγωγός με ρωσικό φυσικό αέριο συμφέρει όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς και όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», υπογράμμισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στο MEGA και συμπλήρωσε:

«Η Ελλάδα είναι ένας ενεργειακός κόμβος και είναι ένας κόμβος ο οποίος υποδέχεται φυσικό αέριο από διαφορετικές προελεύσεις και από διαφορετικούς δρόμους. Είναι πηγή και μοντέλο διαφοροποίησης τόσο των δρόμων όσο και των πηγών προέλευσης φυσικού αερίου. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και θετικό».

«Εμείς ακολουθούμε έναν δρόμο ο οποίος υπερασπίζεται πλήρως τα εθνικά και κυριαρχικά μας δικαιώματα, ακολουθούμε μία πολυδιάστατη πολιτική και δεν δεχόμαστε εντολές, υπαγορεύσεις από κανέναν», κατέληξε ο υπουργός.

Δείτε το βίντεο από το MEGA


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ελληνική κυβέρνηση : Έχουμε αλλά δεν σας πληρώνουμε αν δεν συμφωνήσουμε - Ενοχλημένη η Λαγκάρντ, αντίθετος ο Στουρνάρας

Στην ενημέρωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι η Ελλάδα δεν θα καταβάλει σήμερα Παρασκευή τη δόση των 305 εκατ. ευρώ ως όφειλε, αλλά θα αποπληρώσει το σύνολο των δόσεων του Ιουνίου συνολικού ύψους 1,56 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου προχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να ομαδοποιήσει τις τέσσερις δόσεις του Ιουνίου και να τις καταβάλει στο τέλος του μήνα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είχαν συγκεντρώσει τα 305 εκατ. ευρώ, όπως και τα 335 εκατ. ευρώ της καταβολής της 12ης Ιουνίου.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί ότι η ελληνική κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην καταβολή μισθών και συντάξεων από ό,τι στην πληρωμή των εξωτερικών υποχρεώσεων.

Το κυβερνητικό επιτελείο αναφέρει πως από τη στιγμή που δεν έχει διασφαλισθεί η χρηματοδότηση της χώρας από τους πιστωτές και η διαδικασία της διαπραγμάτευσης είναι σε εξέλιξη, δεν θα υπήρχε λόγος να δοθεί μια δόση από τις τέσσερις, εάν εκ των πραγμάτων δεν θα υπήρχε η δυνατότητα να καταβληθούν εντός του Ιουνίου οι υπόλοιπες δόσεις.

Σημειώνεται πως η κίνηση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά τη δήλωση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ πως είναι πεπεισμένη πως η Ελλάδα θα τιμήσει τις υποχρεώσεις της και θα καταβάλει τη δόση.

Ερωτηθείσας για το εάν η Ελλάδα θα πληρώσει αύριο το ΔΝΤ ή εάν θα συμπτύξει τις δόσεις για το τέλος του μήνα, η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε στη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού ο οποίος από τις Βρυξέλλες είπε «μην ανησυχείτε». Στη βάση αυτή ανέφερε πως η συζήτηση για μετάθεση της πληρωμής δεν έχει κανένα νόημα. Τελικά διαψεύσθηκε.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι το πώς θα αντιδράσει η ΕΚΤ στην εξέλιξη αυτή. Ήδη έχει υπονοηθεί από την πλευρά της ΕΚΤ πως αν η Ελλάδα δεν κατέβαλε τα 305 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, τότε θα της επιβάλει κούρεμα στα ενέχυρα και θα παγώσει τον ELA, που σήμερα ανέρχεται στα 80,7 δισ. ευρώ.

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η κίνηση της Αθήνας με τις δόσεις του ΔΝΤ δεν είναι καλό σημάδι. «Θα είναι δύσκολα τα πράγματα στο εξής» ανέφερε ο αξιωματούχος.

Η άμεση συνέπεια μιας χαμένης πληρωμής προς το ΔΝΤ είναι ότι η Ελλάδα θα εισέλθει σε 30ήμερη «περίοδο χάριτος». Το ΔΝΤ δεν μιλά για πτώχευση στην περίπτωση χαμένων πληρωμών, αλλά για «ληξιπρόθεσμες οικονομικές υποχρεώσεις».

Σκόπιμα το καταστατικό του Ταμείου προβλέπει ένα μεσοδιάστημα μεταξύ της ημερομηνίας που η πληρωμή δεν έγινε και της επίσημης καταγγελίας που γίνεται από την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ στην εκτελεστική επιτροπή του ΔΝΤ.
Αυτή η χρονική υστέρηση, περίπου 2 μηνών, όπως ορίζεται στο πλαίσιο των διαδικασιών του ΔΝΤ μπορεί να θεωρηθεί ως ένα είδος πρόσθετης προθεσμίας, κατά την οποία θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να εκτελεστεί η πληρωμή.

Μετά από αυτή την προθεσμία το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα έχει περιθώριο ενός μήνα για να αποφασίσει το εάν θα περιορίσει την χρήση των πόρων του Ταμείου προς την Ελλάδα και εάν θα αναστείλει τα δικαιώματά της.

Τελευταία φορά που μία χώρα επέλεξε να μεταθέσει εντός μήνα πληρωμή προς το ΔΝΤ ομαδοποιώντας τις καταβολές ήταν στη δεκαετία του '80 και αφορούσε τη Ζάμπια.

Ο διευθυντής επικοινωνίας του ΔΝΤ Τζέρι Ράις ανέφερε για το θέμα τα εξής: «Οι ελληνικές Αρχές ενημέρωσαν το Ταμείο σήμερα ότι σχεδιάζουν να συμπτύξουν τις τέσσερις πληρωμές που έπρεπε να κάνει η χώρα τον Ιούνιο σε μία, η οποία πλέον θα πρέπει να καταβληθεί στις 30 Ιουνίου. Μετά από απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου, η οποία υιοθετήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70, χώρες-μέλη μπορούν αιτούνται τη σύμπτυξη πολλαπλών καταβολών κεφαλαίου εντός του ίδιου ημερολογιακού μήνα (οι καταβολές τόκων δεν μπορούν να περιληφθούν στην ίδια σύμπτυξη). Η απόφαση αυτή αποσκοπούσε στο να αντιμετωπίσει δυσκολίες της εκάστοτε διοίκησης στο να καταβάλει πολλαπλές πληρωμές σε μία σύντομη περίοδο».

Δυσφορία Λαγκάρντ για τη μη πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ

Δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από την ελληνική πλευρά μέχρι τη λήψη της απόφασης
Προβληματισμός επικρατεί στην Ουάσιγκτον για την απόφαση της Ελλάδας να μην πληρώσει τη δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η οποία έπρεπε να πληρωθεί σήμερα.

Η δόση των 300 εκατ. ευρώ θα συγχωνευθεί με τις υπόλοιπες δόσεις του Ιουνίου, κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης το απόγευμα της Πέμπτης. Η τελική απόφαση της κυβέρνησης ελήφθη μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου των Αλέξη Τσίπρα, Γιάννη Δραγασάκη, Γιάννη Βαρουφάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτου, στον απόηχο της πρότασης σοκ των Θεσμών, η οποία τέθηκε επί τάπητος στον Έλληνα πρωθυπουργό από τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι γίνεται δεκτό το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης μέσω του εκπροσώπου του, Τζέρι Ράις, παραπέμποντας εκ νέου στο «προηγούμενο» της Ζάμπια.

Βάσει των όσων είπε ο Τζέρι Ράις, οι τέσσερις δόσεις ενοποιούνται και η νέα ημερομηνία αποπληρωμής είναι πλέον η 30ή Ιουνίου, όταν η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλλει το συνολικό ποσό, που υπολογίζεται στο 1,53 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η δυσαρέσκεια της Κριστίν Λαγκάρντ ήταν έκδηλη, καθώς όπως διαρρεόταν από το περιβάλλον της, επρόκειτο για μία ξαφνική απόφαση της Ελλάδας για την οποία δεν υπήρχε καμία ενημέρωση. Σε αυτό προσέθεταν και το σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα σε ερώτημα δημοσιογράφου στις Βρυξέλλες μετά τη συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο οποίο είχε εμφανιστεί καθησυχαστικός τονίζοντας ότι «μην ανησυχείτε. Έχουμε πληρώσει μέχρι στιγμής 7,5 δισ. οπότε...».


Διαφωνεί ο Στουρνάρας με την ομαδοποίηση των δόσεων προς το ΔΝΤ

Αντίθετος στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ομαδοποιήσει τις δόσεις σε μια και να αποπληρώσει το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου είχε ταχθεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Real.gr, ο κ. Στουρνάρας, αλλά και άλλοι τραπεζικοί κύκλοι στην Αθήνα, φέρεται να διαφώνησαν με την επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου.

Στην επιχειρηματολογία του ο κ. Στουρνάρας ανέφερε προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις στην εικόνα της χώρας. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας φέρεται να επιχείρησε να αποτρέψει την κυβέρνηση να το πράξει υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό «βάζουμε την Ελλάδα στη ίδια κατηγορία με την Ζάμπια».

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω αφρικανική χώρα είναι το πρώτο μέλος στην ιστορία του ΔΝΤ που την δεκαετία του ’80 χρησιμοποίησε την ομαδοποίηση των δόσεων.

http://diulistirio.blogspot.gr/

Διαβάστε περισσότερα.... »
....