Διυλιστήριο: 09/22/19
ροη αναρτησεων

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

Έρευνα σοκ του ΔΝΤ: Οι μισές ξένες επενδύσεις είναι ξέπλυμα μαύρου χρήματος



Κοινή έρευνα που διεξήγαγαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης αποδεικνύει ότι οι μεγάλες πολυεθνικές επενδύουν «ποσά – φαντάσματα» σε άλλες μικρότερες χώρες προκειμένου να «ζαλίζουν» το χρήμα και να επιτυγχάνουν συνθήκες φοροαποφυγής αλλά και ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Κάτι τέτοιο βεβαίως γκρεμίζει τον μύθο των παραγωγικών επενδύσεων τον οποίο οι πολιτικές ηγεσίες χρησιμοποιούν ως καθρεφτάκι προς τους ιθαγενείς…

Η προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων άμεσων ξένων επενδύσεων είναι υποτίθεται το μέγα ζητούμενο για τις σύγχρονες ανταγωνιστικές οικονομίες. Και είναι ευρέως γνωστό ότι η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης της κάθε χώρας διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Κοινή έρευνα που διεξήγαγαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης ενισχύει την άποψη αυτή, καθώς δείχνει ότι το 40% των άμεσων επενδύσεων παγκοσμίως αφορούν «κεφάλαια-φαντάσματα» που κατευθύνονται σε «κενές κοινωνίες», στις οποίες δεν αναπτύσσονται «πραγματικές εμπορικές δραστηριότητες». Περίπου 15 τρισ. δολάρια ή το 40% των άμεσων ξένων επενδύσεων παγκοσμίως γίνονται είτε από είτε σε εταιρείες-βιτρίνες σε χώρες με χαμηλό φορολογικό καθεστώς όπως το Λουξεμβούργο.

Πρακτικά, διοχετεύουν εισοδήματα μέσα από εταιρείες-βιτρίνες ή μέσω εταιρειών ειδικού σκοπού που διαχειρίζονται τα οικονομικά εταιρειών ή τα πνευματικά τους δικαιώματα, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον φόρο που πληρώνουν σε άλλες χώρες.

Τέτοιες επενδύσεις «φαντάσματα» ξεπερνούν σε μέγεθος τις αυθεντικές άμεσες ξένες επενδύσεις και αντιστοιχούν στην ετήσια παραγωγή της Κίνας και της Γερμανίας μαζί.

Μοναδικό κριτήριο για την επένδυση, σε ό,τι αφορά το 40% των περιπτώσεων, είναι το φορολογικό. Για την ακρίβεια η φοροαποφυγή! Κατευθύνονται δηλαδή σε χώρες με μηδενική ή τέλος πάντων αμελητέα φορολόγηση, στις οποίες τα κεφάλαια δεν πρόκειται να επενδυθούν σε κάποια παραγωγική δραστηριότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι επενδύσεις της Apple, οι οποίες κατευθύνονται κατά κύριο λόγο στη θυγατρική της στην Ιρλανδία δίχως να παράγει η αμερικανική πολυεθνική κανένα από τα προϊόντα της εκεί.

«Ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που επενδύουν οι μεγάλες επιχειρήσεις στο εξωτερικό αφορούν κεφάλαια-φαντάσματα. Και ο σκοπός των επενδύσεων αυτών, που ουσιαστικά δεν αφορούν τίποτε περισσότερο από τοποθετήσεις κεφαλαίων, είναι η ελαχιστοποίηση του φορολογικού λογαριασμού που πληρώνουν οι πολυεθνικές» σημειώνουν σε συνέντευξή τους στους «Financial Times» οι Γιανίκ Ντάμγκααρντ, Τόμας Ελκιερ και Νιλς Γιόγανσεν. Οι τρεις ερευνητές διευκρινίζουν ότι το 2010 το ποσοστό αυτό των «κεφαλαίων-φαντασμάτων» ως προς το σύνολο των άμεσων ξένων επενδύσεων ήταν 31%. Το 2017 είχε εκτιναχθεί στο 38%.

Αίσθηση προκαλεί το ότι, σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν το ήμισυ των άμεσων ξένων επενδύσεων-φαντασμάτων απορροφώνται από δύο χώρες-μέλη όχι μόνο της ΕΕ αλλά και της ευρωζώνης (θεωρούνται μάλιστα απόλυτα προσηλωμένες στην ιδέα της ευρωπαϊκής σύγκλισης και ολοκλήρωσης, ακόμα και της ομοσπονδιοποίησης της Ευρώπης). Πρόκειται για το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία. Τις δύο επόμενες θέσεις στη λίστα καταλαμβάνουν δύο γνωστοί φορολογικοί παράδεισοι, τα βρετανικά Παρθένα Νησιά και οι Βερμούδες.

Το παράδειγμα της Apple είναι κραυγαλέο: «Η Apple δεν σχεδιάζει, ούτε αναπτύσσει ούτε παράγει τα iPhone και τα άλλα προϊόντα της στην Ιρλανδία, ωστόσο μια από τις πιο σημαντικές άμεσες επενδύσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό είναι η συμμετοχή της Apple στην ιρλανδική θυγατρική της», σημειώνει ο Μπραντ Σέτσερ, οικονομολόγος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων της Νέας Υόρκης. Εξάλλου, τα δύο τρίτα των άμεσων ξένων επενδύσεων που προσελκύει η Ιρλανδία χαρακτηρίζονται ως επενδύσεις-φαντάσματα.

Σε ορισμένες χώρες οι επενδύσεις-φαντάσματα έχουν εκτιναχθεί εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, αντιστοιχούσαν στο 3% του συνόλου το έτος 2009, ενώ το 2017 έφθασαν στο 18%. «Η έρευνα του ΔΝΤ και του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης δίνει στη διεθνή κοινότητα αλεύρι για να αλέσει» σημειώνει ο ρεπόρτερ της γαλλικής οικονομικής εφημερίδας «Les Échos» Ζαν-Φιλίπ Λουί.

Η ιδέα υιοθέτησης ενός διεθνούς φορολογικού πλαισίου επανέρχεται και πάλι στην ημερήσια διάταξη της διεθνούς κοινότητας. «Κάναμε πρόοδο στο ζήτημα αυτό, τώρα πρέπει να εφαρμόσουμε συγκεκριμένα μέτρα» δήλωσε στο περιθώριο της συνόδου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Η γαλλική πρόταση συνίσταται εν προκειμένω στη φορολόγηση των μεγάλων διεθνών τεχνολογικών ομίλων (GAFA). Συναντά, ωστόσο, σθεναρή αντίσταση από τις πολυεθνικές, τις οποίες εξάλλου υποστηρίζει αναφανδόν ο Λευκός Οίκος.

Μια νέα μεταρρυθμιστική προσπάθεια στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ, στην οποία συμμετέχουν περίπου 130 χώρες, περιλαμβάνει ορισμένες καλύτερες ιδέες για την καταπολέμηση των άμεσων ξένων επενδύσεων «φαντασμάτων».

Πηγή: Το Βήμα

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Με φασολάκια και φλούδια φρούτων κινούνται τα απορριμματοφόρα στο Χαλάνδρι


Ενας Ελληνικός Δήμος της Αττικής που ονομάζεται Χαλάνδρι πιθανότατα έγραψε σελίδα στην παγκόσμια ιστορία και στον τομέα της οικολογικής μεταφοράς. Μετά από 3 χρόνια προσπαθειών, ο Δήμος Χαλανδρίου και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, κατάφεραν να συλλέξουν τα απορρίμματα κουζίνας, να τα αποξηράνουν και μέσω της βιο-αεριοκίνησης να κινήσουν τα απορριμματοφόρα τους.

Ετσι στο δήμο Χαλανδρίου βαδίζουν ολοταχώς στην αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με απορρίμματα κουζίνας που αποτελούν το 40% του συνόλου των σκουπιδιών που παράγει κάθε νοικοκυριό.
Η κάυσιμη ύλη στα απορριμματοφόρα του Χαλανδρίου θα είναι το βιοαέριο, το οποίο παράγεται από υπολείμματα τροφών.
Το πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2016 προβλέπει τη συλλογή αποβλήτων σε ειδικό κάδο. Στη συνέχεια αυτό ξεραίνεται, τεμαχίζεται και από αυτό παράγονται 8 διαφορετικά είδη καυσίμου, σε συνεργασία με τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Ρούσσος στο news24.
Στο πιλοτικό πρόγραμμα συμμετείχαν εθελοντικά 250 οικογένειες, οι οποίες προμηθεύτηκαν ειδικό κάδο όπου έριχναν όλα τα απορρίμματα που παράγονται στην κουζίνα κάθε σπιτιού. Αυτή η κοινωνική συνέργεια αποτελεί άλλη μια επιτυχία της δημοτικής αρχής του Χαλανδρίου.
“Ο εθελοντής έχει αποκλειστική πρόσβαση με κλειδί στον κάδο” εξηγεί ο κ. Ρούσσος. “Στη συνέχεια το συλλέγουμε το προϊόν που περιέχει ο κάδος, το αποξηραίνουμε και το τεμαχίζουμε σε δική μας εγκατάσταση. Κατόπιν παράγεται ένα προϊόν που μοιάζει με γατοτροφή, είναι άοσμο και μπορεί να διατηρηθεί για 12 μήνες αναλλοίωτο. Στην πραγματικότητα αφαιρείται η υγρασία από αυτό και μειώνεται ο όγκος του. Από το τελικό προϊόν έχουν παραχθεί 8 είδη καυσίμων, μεταξύ των οποίων και πέλετ αλλά και το βιοαέριο, που είναι η πιο εξελιγμένη μορφή αξιοποίησής του και το οποίο δοκιμάστηκε επιτυχώς με την κίνηση του απορριμματοφόρου”.

Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του Horizon 2020, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Χαλανδρίου, πόλεις της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και 17 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και επιστημονικά ιδρύματα.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2016, έχει διάρκεια 40 μήνες και η χρηματοδότηση του δήμου Χαλανδρίου είναι 450.000 ευρώ, με τα οποία αγοράστηκαν τα δύο απορριμματοφόρα.
Εμπνευστής του προγράμματος ήταν ο Γεράσιμος Λυμπεράτος, σημερινός Πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Χαλανδρίου και καθηγητής στο ΕΜΠ.
Συνέλαβε την ιδέα, υπέβαλε την πρόταση εκ μέρους του Δήμου και μαζί με την ομάδα του στην Σχολή Χημικών Μηχανικών, υλοποιούν και παρακολουθούν το πρόγραμμα.
“Η αξιοποίηση είναι πρωτοποριακή και και το πρόγραμμα βραβεύτηκε 2 φορές ως καινοτόμα τεχνολογία. Θα παράξει ένα αποτέλεσμα που θα κατοχυρώσει πατέντα για τον Δήμο Χαλανδρίου που συμμετέχει στο πρόγραμμα” τονίζει ο κ. Ρούσσος

Δείτε το video όπου ο κ. Λυμπεράτος παρουσίαζει το σύστημα και τη διαδικασία


Διαβάστε περισσότερα.... »
....