Διυλιστήριο: 12/11/17
ροη αναρτησεων

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Πρώτος ο χυμός που έφτιαξαν Ελληνες φοιτητές σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό προϊόντων διατροφής



Την πρώτη θέση στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής Ecotrophelia 2017 κατέκτησε ομάδα φοιτητών από το Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με το καινοτόμο προϊόν AVOYOG Smoothie Beverage που σχεδίασε και ανέπτυξε.

Ο σούπερ χυμός, ο οποίος ξεχώρισε ανάμεσα σε 16 προϊόντα που παρουσιάστηκαν από ισάριθμες ευρωπαϊκές χώρες, παρασκευάζεται από αβοκάντο ελληνικής καλλιέργειας και ορό στραγγιστού γιαουρτιού με προσθήκη προβιοτικών ινών, φυσικού αντιοξειδωτικού εκχυλίσματος και βιταμίνης C.

Το ρόφημα, το οποίο δεν περιέχει συντηρητικά και ζάχαρη, έχει υψηλή διατροφική αξία, καθώς είναι πλούσιο σε ίνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, ενώ ο τρόπος παραγωγής του -με υψηλή συμπίεση για παστεριοποίηση σε κρύο περιβάλλον- εξασφαλίζει τη διατήρηση της γεύσης και των θρεπτικών συστατικών του έως την κατανάλωσή του.

Η νικήτρια ομάδα αποτελείται από τον καθηγητή Πέτρο Ταούκη, την ερευνήτρια Ευφημία Δερμεσονλούογλου, τη διδακτορική φοιτήτρια Β. Ανδρέου και τις φοιτήτριες Ε. Παρασκευοπούλου, Ε. Παπαμιχαήλ, E. Σαραντάκου και Μ. Ξάνθου.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ενα «πάρκο τσέπης» μπορεί να αλλάξει το κέντρο της πόλης



Ανεκμετάλλευτο οικόπεδο 431,65 τ.μ. στη γειτονιά της Αλ. Σβώλου αξιοποιείται χάρη στην πρωτοβουλία των κατοίκων

Του
Βαγγέλη Στολάκη

Αλλάζει «πρόσωπο» το ανεκμετάλλευτο οικόπεδο στη συμβολή των οδών Αγαπηνού και Ιωάννη Μιχαήλ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς θα μετατραπεί από τους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής σε... πάρκο και μάλιστα «πάρκο τσέπης».

Η γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου, στην οποία κατοικούν πολίτες δραστήριοι, αποφάσισε να υιοθετήσει το συγκεκριμένο ακίνητο συνολικής έκτασης 431,65 τετραγωνικών μέτρων και μέσα από παρεμβάσεις μικρής κλίμακας να το μετατρέψει σε χώρο πρασίνου. Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν το ερχόμενο Σάββατο 16 Δεκεμβρίου.

«Ο χώρος πριν ήταν σκουπιδότοπος. Θα τον καθαρίσουμε και θα τον αξιοποιήσουμε. Στον σχεδιασμό μας δεν περιλαμβάνονται βαριές κατασκευές, αλλά επιφανειακές, που στόχο έχουν να ομορφύνουν τον χώρο» λένε οι εμπνευστές της δράσης και μέλη της Πρωτοβουλίας Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου.

Μέσω facebook

Μεταξύ άλλων στο κάλεσμα που απευθύνουν μέσω facebook αναφέρουν ότι όσοι παρευρεθούν στη μετατροπή του οικοπέδου σε... πάρκο τσέπης θα πρέπει να φέρουν μαζί τους φτυάρια, τσάπες, τσουγκράνες, σακούλες μπάζων, κλαδευτήρια, γάντια εργασιών, καρότσι μεταφοράς, κουτιά συγκέντρωσης και αποθήκευσης, μάσκες, σφυριά, καρφιά, συρματόπλεγμα, σύρμα, πένσες, λευκή μπογιά σε ακρυλικό και διάφορα σπρέι, βούρτσες με κοντάρια, πινέλα, σκάφες, γάντια πλαστικά και νέφτι.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το «πάρκο τσέπης» θα χωρίζεται σε πέντε θεματικούς χώρους, ενώ θα υπάρχουν μεταξύ άλλων, ταΐστρα για αδέσποτα ζώα, θέσεις για ποδήλατα, δανειστική βιβλιοθήκη και εγκατάσταση barbeque.

Ακόμη υπάρχει σχεδιασμός για να γίνει μια εξέδρα για συναθροίσεις και εκδηλώσεις. Θα υπάρχει επίσης λαχανόκηπος, ο οποίος σχεδιάζεται να λειτουργήσει σε συνδιαχείριση με σχολεία, προκειμένου να γνωρίσουν τα παιδιά τη διαδικασία της καλλιέργειας και να επωφεληθούν από αυτήν.
Τα «πάρκα τσέπης» είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στο εξωτερικό από τη δεκαετία του '60, οπότε και δημιουργήθηκε στη Νέα Υόρκη το πρώτο τέτοιο πάρκο με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής. Η ιδέα για τη δημιουργία του «πάρκου τσέπης Σβώλου» στο ακίνητο που ανήκει στον Δήμο Θεσσαλονίκης και στις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. στηρίχτηκε σε εργασία φοιτητών του ΑΠΘ.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Οι μίζες των Γερμανών βύθισαν το υποβρύχιο



Σκάνδαλο διαφθοράς με την εμπλοκή εταιριών από το Βερολίνο (που εφάρμοσαν την τακτική της Siemens) κόστισε 44 ανθρώπινες ζωές!

Aπίστευτο και όμως γερμανικό: Το αργεντίνικο υποβρύχιο «San Juan», που εξαφανίστηκε στον νότιο Ειρηνικό παίρνοντας μαζί του 44 ζωές, το βύθισαν οι μίζες και η κακή συντήρηση από γερμανικές εταιρίες, που για να κάνουν... οικονομία και να βγάλουν περισσότερα κέρδη φαίνεται ότι χρησιμοποίησαν ανταλλακτικά «μαϊμού» ή δεύτερης ποιότητας.

Εφόσον αποδειχτούν και το λάδωμα και η κακής ποιότητας συντήρηση, τότε θα μιλάμε για ακόμα μία υπόθεση-κόλαφος στα θεμέλια της γερμανικής βιομηχανίας. Από τα τέσσερα υποβρύχια που έγερναν (άγιο είχαν οι Ελληνες αξιωματικοί και σώθηκε σαν από θαύμα η ζωή τους!) και για τα οποία χρειάστηκαν χρόνια ουσιαστικής αναβάθμισης, ως τη μίζα 7.000.000 ευρώ που φέρεται ότι πλήρωσε ο γίγαντας της πληροφορικής SAP για να κάνει δουλειές στη Νότιο Αφρική, η Γερμανία έχει χτίσει παράδοση στο μαύρο χρήμα (βλ. φυσικά και Siemens) και στα σκάνδαλα.

Ο Oscar Aguad, υπουργός Αμυνας της Αργεντινής, είχε ήδη υπαινιχθεί από τον περασμένο μήνα ότι πιθανόν να πρόκειται για περίπτωση διαφθοράς, κάτι για το οποίο τώρα υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις: Υστερα από έρευνα της δημόσιας βαυαρικής ραδιοφωνίας δύο γερμανικές εταιρίες, η Ferrostaal και η EnerSys-Hawker, φέρεται ότι έχουν δωροδοκήσει πολιτικούς (όπως κάνουν και στην Ελλάδα γερμανικές εταιρίες) για να κλείσουν το επικερδές συμβόλαιο της αλλαγής μπαταριών του υποβρυχίου που έγινε τελικά ο υγρός τάφος για 44 ανθρώπους.

Αυτή δεν είναι όμως η μοναδική ούτε η πιο σοβαρή κατηγορία: Κατά τις εργασίες από τις εταιρίες πρέπει να χρησιμοποιήθηκαν ανταλλακτικά κακής ποιότητας. Πρόκειται ακριβώς γι' αυτά που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει την καταστροφή, διότι ο καπετάνιος του υποβρυχίου διαβίβασε μέσω ασυρμάτου ότι υπήρχε πυρκαγιά στον χώρο των μπαταριών της πλώρης.

Ειδικότερα, το «San Juan», που κατασκευάστηκε σε γερμανικό ναυπηγείο το 1983 από μία τότε θυγατρική της ThyssenKrupp, αναβαθμίστηκε το 2011, ώστε να πάρει άλλα 30 χρόνια ζωής. Στις εργασίες που έγιναν περιλαμβανόταν η αντικατάσταση 964 μπαταριών. Η Ferrostaal και η EnerSys-Hawker κέρδισαν το συμβόλαιο ύψους 5.100.000 ευρώ για να πραγματοποιήσουν την εν λόγω εργασία, αφού είχαν πρώτα λαδώσει τους αρμοδίους.

Ηδη το 2010 υπήρχε η υποψία ότι έχουν γίνει παρατυπίες. Κατατέθηκε μάλιστα αγωγή, αλλά οι κατηγορίες δεν ερευνήθηκαν, πιθανόν διότι οι ανακριτές προσεγγίστηκαν από συμφέροντα. «Ολες οι υποψίες οδηγούν στην υπόθεση ότι πρόκειται για περίπτωση διαφθοράς» είπε στη βαυαρική ραδιοφωνία ο κ. Aguad. Εκπρόσωπος της εταιρίας Ferrostaal απέρριψε κάθε ευθύνη, ενώ η εταιρία EnerSys-Hawker, η οποία προμήθευσε τις μπαταρίες, δεν έχει μέχρι στιγμής προβεί σε ανακοίνωση.

Πάντως, για να συγκεντρωθούν επαρκείς αποδείξεις θα πρέπει να βρεθούν τα συντρίμμια του υποβρυχίου, τα οποία αναζητούν εμπειρογνώμονες από 13 χώρες, ενώ δραστηριοποιούνται για τον σκοπό αυτό στην περιοχή του ναυαγίου αεροπλάνα, πλοία, αμερικανικά υποβρύχια και το ναυτικό, αλλά και ένα ρωσικό υποβρύχιο ρομπότ.

Εδώ βλέπετε από τα δικά μας υποβρύχια που παραλάβαμε από τους Γερμανούς το 2013



Πηγή www.dimokratianews.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Η Νέα Δημοκρατία καρφώνει τον εαυτό της για τα όπλα στο ISIS



Μια ομολογουμένως περίεργη έφεση στα αυτογκόλ έχουν στη Νέα Δημοκρατίααφού όχι μόνο συνεχίζουν να διατηρούν ψηλά στην επικαιρότητα το θέμα της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία -η οποία δεν έγινε ποτέ- και το ρόλο του «μεσάζοντα» κατά το Μοσχάτο, «representative» όπως αναγράφεται στα σχετικά έγγραφα, Βασίλη Παπαδόπουλου, αλλά σήμερα έδωσαν στη δημοσιότητα έγγραφα που αποδεικνύουν πως όχι μόνο γνώριζαν τον κ. Παπαδόπουλο αλλά έκαναν και δουλειές μαζί του, αφού τον Ιούλιο του 2014 βρέθηκαν στη Συρία στα χέρια μαχητών του ISIS σφαίρες μικρού διαμετρήματος οι οποίες κατασκευάστηκαν το 2002 στην έδρα της εταιρείας Olympic Industries S.A. στο Κιλκίς συμφερόντων του κ. Παπαδόπουλου.

Με απλά ελληνικά, σύμφωνα με το Documento, επί των ημερών των προηγούμενων κυβερνήσεων και όχι του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Καμμένου, ο κ. Παπαδόπουλος πούλησε αυτές τις σφαίρες είτε παράνομα απευθείας στο ISIS μέσω Τουρκίας (υπάρχουν σοβαρότατες ευθύνες με ποιόν τρόπο και πως πέρασαν τα σύνορα) είτε νόμιμα σε τρίτη χώρα (π.χ. Τουρκία ή Σ.Α) και από εκεί ο οπλισμός έφτασε στους μαχητές του ISIS στη Συρία και συγκεκριμένα στη Ράκα.

Τα εν λόγω έγγραφα, από το σύστημα itrace, έδωσε σήμερα, κατά της διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη ζητώντας μάλιστα την άμεση σύγκληση της επιτροπής Θεσμών, για να δώσουν εξηγήσεις οι κύριοι Καμμένος και Κοτζιάς.

Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί θα δώσουν εξηγήσεις οι κύριοι Καμμένος και Κοτζιάς! Γιατί ο κ. Παπαδόπουλος πούλησε σφαίρες στους τζιχαντιστές στη Συρία επί των ημερών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ;

Ή για το πώς πέρασαν αυτές οι σφαίρες στη Ράκα και πάλι επί των ημερών της Κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ;

Πρόκειται για ερωτήματα που μόνο η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί, αν μπορεί, να απαντήσει.




Πηγή www.tribune.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Πρώην συνεργάτης καρφώνει τον Κεγκέρογλου: Έπαιρνε δάνεια στην πλάτη μου χρησιμοποιώντας πολιτική επιρροή



Πρώην συνεργάτης του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, Βασίλη Κεγκέρογλου, οδήγησε την περασμένη Πέμπτη με αγωγή στα δικαστήρια τον πρώην υφυπουργό, ζητώντας του αποζημίωση καθώς, όπως υποστηρίζει, έπαιρνε δάνεια με τη δική του εγγύηση, χωρίς ποτέ να τα πληρώσει, με συνέπεια τώρα ο ίδιος να βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

Σύμφωνα με το candianews.gr, όπως υποστηρίζεται στην αγωγή, η οποία εκδικάστηκε την περασμένη Πέμπτη, ο βουλευτής τον διαβεβαίωνε ότι δεν θα είχε πρόβλημα ποτέ, καθώς ο ίδιος θα έκανε πολιτική παρέμβαση γι αυτό.

Η υπόθεση εξελίχτηκε γύρω από την εταιρεία επίπλων γραφείου «Δρομέας», που ανήκε στον κ. Κεγκέρογλου και τη σύζυγό του. Εργαζόμενος στην εταιρεία αυτή μαζί με άλλο συνάδελφο του αγόρασαν μετοχές το 2002-2003, όταν η εταιρεία πήγαινε καλά και είχε αποχωρήσει ένας άλλος μέτοχος. Όμως στη συνέχεια οι πωλήσεις έπεσαν και άρχισε να έχει οικονομικά προβλήματα.

Τότε, ο Β. Κεγκέρογλου άρχισε επαφές με τράπεζες για να συνάψει δανειακές συμβάσεις. Ο πρώην εργαζόμενος και πλέον μέτοχος μπήκε ως εγγυητής, μετά τις διαβεβαιώσεις, λόγω και της θέσης του στην πολιτική σκηνή, πως δεν θα έχει καμία συνέπεια γιατί ήταν εταιρεία ΑΕ και εκείνος θα έμπαινε μπροστά σε τυχόν πρόβλημα κτλ. Ο ίδιος ο πρώην εργαζόμενος που προσέφυγε στο δικαστήριο, ανέφερε πως είχε ενημερώσει τον κ. Κεγκέρογλου ότι είχε στεγαστικό δάνειο και δεν ήθελε να βρεθεί σε δύσκολη θέση ως εγγυητής όμως εκείνος του έλεγε «μην ανησυχείς, εγώ είμαι εδώ». Με αυτές τις «διαβεβαιώσεις» πήρε την υπογραφή και για δεύτερο δάνειο.

Όταν πλέον φαινόταν ότι η εταιρεία έφτανε σε οικονομικό αδιέξοδο, ο πρώην συνεργάτης του βουλευτή θέλησε να αποχωρήσει από τη «Δρομέας». Πούλησε τις μετοχές του, αφού ήδη είχε δημιουργήσει δική του εταιρεία. Μάλιστα ακόμα κι όταν έφυγε από την εταιρεία,του ζήτησε, με τις ίδιες «πολιτικές διαβεβαιώσεις» («μη φοβάσαι εγώ είμαι εδώ») να υπογράψει για άλλα δύο δάνεια.

Όταν λοιπόν ο ενάγων προσπάθησε να εντάξει τη δική του πλέον εταιρεία στο ΕΣΠΑ και να πάρει πρόγραμμα 35.000 ευρώ, του απάντησαν από την τράπεζα πως το όνομα του είναι στον Τειρεσία λόγω του «Δρομέα» και ότι τα δάνεια δεν πληρώνονταν. Έτσι έχασε τα λεφτά του ΕΣΠΑ και 1.500 ευρώ για το φάκελο που είχε ετοιμάσει για το πρόγραμμα.

Η απόφαση αναμένεται μετά από μερικούς μήνες.

Πηγή www.tribune.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Επενδυτής στην Goldman Sachs o Παπανδρέου. Λεφτά υπάρχουν



Με πρώτο και καλύτερο τον πρώην πρωθυπουργό, τα βασικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής έχουν, σύμφωνα με τα «πόθεν έσχες», μεγάλες περιουσίες

Μπορεί να οδήγησαν τη χώρα «σιδηροδέσμια» στο ΔΝΤ και να την αλυσόδεσαν στα Μνημόνια, μπορεί να φτωχοποίησαν εν μια νυκτί την κοινωνία, μπορεί να έριξαν στα εκλογικά τάρταρα το κόμμα τους (από το 44% το 2009 στο 13% το 2012), όμως τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν αντιμετωπίζουν το παραμικρό πρόβλημα επιβίωσης. Κάθε άλλο, μάλιστα! Οπως δείχνουν οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης («πόθεν έσχες»), που δημοσιοποίησε προ ημερών η Βουλή, οι κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης Παπανδρέου «το φυσάνε», κατά το κοινώς λεγόμενο.

Πρώτος και καλύτερος, ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, που έχει επενδύσει ακόμα και στην Goldman Sachs! Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ετήσια εισοδήματα για το 2015 ύψους 76.887 ευρώ από επιχειρηματική δραστηριότητα και ακόμα 22.786 ευρώ από πρόσθετες αμοιβές. Επίσης, έχει επενδύσει σε αμοιβαία κεφάλαια στο εξωτερικό σχεδόν 300.000 ευρώ! Το 2015, η αποτίμησή τους ήταν 70.000 ευρώ (Goldman Sachs Euro Liquid Reserve Fund), 97.000 ευρώ (Amundi Funds) και 140.000 ευρώ (BNP Paribas).

Καταθέσεις

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε, επιπλέον, πολύ υψηλές καταθέσεις στο εξωτερικό, καθώς, πέραν των τραπεζικών λογαριασμών του στην Ελλάδα, έχει 519.000 δολάρια σε δύο τραπεζικούς λογαριασμούς στην Bank Of America. Μαζί με την Αντα Παπανδρέου δηλώνει εννέα ακίνητα και δύο αυτοκίνητα.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υπουργός Εθνικής Αμυνας και στη συνέχεια Οικονομικών στην καταστροφική διακυβέρνηση, έχει αμοιβαία κεφάλαια ύψους 130.000 ευρώ, ενώ η σύζυγός του δηλώνει μια ευρεία γκάμα αμοιβαίων κεφαλαίων, μετοχών και ομολόγων σε τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ο κ. Βενιζέλος και η σύζυγός του έχουν συνολικά 32 λογαριασμούς σε εγχώρια και ξένα τραπεζικά ιδρύματα, με τον μικρότερο να έχει 76 λεπτά και τον μεγαλύτερο 42.759 ευρώ. Επίσης, το ζεύγος Βενιζέλου δηλώνει 54 (!) ακίνητα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Καρδίτσα και τη Χαλκιδική. Δέκα τραπεζικούς λογαριασμούς, είτε μόνος είτε με τη σύζυγό του (οι περισσότεροι με μηδενικό υπόλοιπο), διαθέτει ο Ανδρέας Λοβέρδος, που δήλωσε για το 2015 εισοδήματα περίπου 75.000 ευρώ.

Δανεισμός

Ο υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης Παπανδρέου δηλώνει επίσης στο «πόθεν έσχες» του έξι ακίνητα. Παράλληλα, έχει λάβει ουκ ολίγα δάνεια. Ο κ. Λοβέρδος, το 2003, πήρε από την Εθνική Τράπεζα 230.000 ευρώ και από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων 200.000. Το 2005, επίσης από την Εθνική, πήρε δάνειο 30.000 ευρώ, το 2007, πάλι από την Εθνική, άλλα 30.000, το 2010, ξανά από την Εθνική Τράπεζα, 21.000, και το 2015, εκ νέου από την Εθνική Τράπεζα, 8.000. Το ποσό που πρέπει να αποπληρώσει από τα δάνειά του ο κύριος Λοβέρδος φτάνει σήμερα τα 420.000 ευρώ.

Ο Γιάννης Μανιάτης, τότε υφυπουργός Περιβάλλοντος, διαθέτει 16 τραπεζικούς λογαριασμούς, ορισμένους με συνδικαιούχο τη σύζυγό του, με χαμηλά σε γενικές γραμμές ποσά. Διαθέτουν επίσης 13 ακίνητα στην Αργολίδα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ ο πρώην διεκδικητής της ηγεσίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς έχει παράλληλα δανειακές υποχρεώσεις ύψους 53.000 ευρώ.

Εισοδήματα 48.000 ευρώ δήλωσε για το 2015 ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, άλλος ένας από τους «σωτήρες» του ΓΑΠ, που είχε διατελέσει υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην κυβέρνησή του. Είτε μόνος είτε με τη σύζυγό του, ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει καταθέσεις σε 14 λογαριασμούς, με τον υψηλότερο να είναι της τάξης των 190.000 ευρώ στην Εθνική Τράπεζα.

Παράλληλα, το ζεύγος Χρυσοχοΐδη διαθέτει επτά ακίνητα στην Αθήνα, στην Καλλιθέα και τη Βέροια, ενώ έχει πολύ υψηλό δανεισμό. Συγκεκριμένα, χρωστά 95.000 ευρώ στην Εθνική Τράπεζα (άθροισμα τριών δανείων), 470.000 ευρώ στην Πειραιώς (δύο δάνεια) και 125.000 ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (τρία δάνεια), αλλά και 25.000 ευρώ σε ένα φυσικό πρόσωπο.

Τέλος, η υφυπουργός Υγείας της κυβέρνησης Παπανδρέου και νυν διπλή πρόεδρος -του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής- Φώφη Γεννηματά δηλώνει εισόδημα από τη βουλευτική αποζημίωση 73.000 ευρώ και τραπεζικές καταθέσεις 37.000 ευρώ, όπως και ένα αυτοκίνητο 1.600 κυβικών.
Ο σύζυγός της Ανδρέας Τσούνης δήλωσε εισόδημα 19.300 ευρώ και καταθέσεις 38.200 ευρώ και 23.800 δολαρίων ΗΠΑ, ενώ διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία με διαμερίσματα, οικόπεδα και μονοκατοικίες στην Αθήνα, στο Μαρούσι, στη Σκύρο, στο Ναύπλιο και στην ανατολική Αττική.

Εσοδα... 436 € η σύζυγος Στουρνάρα


Ο Γιάννης Στουρνάρας, που τον διαδέχθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, έβγαλε το 2015 περί τα 200.000 ευρώ, ενώ οι δουλειές της συζύγου του δεν πήγαν τόσο καλά εκείνη τη χρονιά, καθώς δήλωσε έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα μόλις 436 ευρώ. Το ζεύγος Στουρνάρα - Νικολοπούλου δήλωσε επίσης καταθέσεις σε εννέα λογαριασμούς (όλοι στην Alpha Bank), που ξεκινούν από 0 ευρώ και φτάνουν τα 218.000. Επίσης, έχουν 12 ακίνητα στην Αθήνα, στο Μαρούσι, στην Κηφισιά, στη Σύρο (με πισίνα 105 τετραγωνικών) και στα Στύρα Ευβοίας. Ο κ. Στουρνάρας οφείλει 116.000 ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου σήμερα είναι διοικητής, από δάνειο 190.000 ευρώ που είχε λάβει το 2007.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Το ρεμπέτικο, στους θησαυρούς της παγκόσμιας κοινότητας



Από τις φτωχογειτονιές των λιμανιών, τις υπόγειες ταβέρνες και τους καφενέδες έφτασε να εγγραφεί στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO. Μεγάλη μέρα η χθεσινή για το ρεμπέτικο τραγούδι, καθώς η Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) στη 12η ετήσια συνεδρίασή της στην Κορέα έδωσε το πράσινο φως, ύστερα από τον πλήρη φάκελο υποψηφιότητας που υπέβαλε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – προσπάθεια που ξεκίνησε από το αρμόδιο τμήμα πριν από περίπου 2,5 χρόνια.

Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη; «Δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες για να προσεγγίσουμε με νέα ματιά αυτό που είναι γνωστό ως λαϊκός πολιτισμός και να δώσουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την ταυτότητά μας, σε σχέση με τη λαϊκή παράδοση, που, κακά τα ψέματα, συνήθως έρχεται σε δεύτερη μοίρα», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Γιάννης Δρίνης, προϊστάμενος του Τμήματος Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων του ΥΠΠΟΑ. «Η απόφαση για την ένταξη του ρεμπέτικου μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε πολλά από τα “εργαλεία” που προσφέρει η συγκεκριμένη σύμβαση, ώστε το ιδιαίτερο αυτό μουσικό είδος να έρθει σε επαφή με ευρύτερο κοινό διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα. Είναι επίσης ένας τρόπος να δούμε την αξία του για τη συλλογική μας συνείδηση και έτσι να το εντάξουμε σε ένα σχέδιο μακροπρόθεσμης ενασχόλησης. Και γιατί όχι; Ακόμη να μπει και στα σχολεία. Η ανάδειξη της σημασίας της άυλης πολιτιστικής κληρονομίας γενικότερα δίνει πολλές ευκαιρίες στο εκπαιδευτικό σύστημα και στον εκπαιδευτικό. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά».

Το ρεμπέτικο, ένα ξεχωριστό κεφάλαιο του ελληνικού αστικού λαϊκού πολιτισμού, άκμασε το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Με επιρροές από το δημοτικό και το μικρασιάτικο τραγούδι, αντικατοπτρίζει το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο της εποχής όπου αναπτύχθηκε και ιδιαιτέρως τη ζωή των φτωχότερων τάξεων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Στην πορεία, η κοινωνική του βάση επεκτάθηκε στους πρόσφυγες, στην εργατική και στη μεσοαστική τάξη, ενώ στις μέρες μας αποτελεί ζωντανή και δημοφιλή πολιτιστική κληρονομιά.

Είναι το πέμπτο στοιχείο που εγγράφει η χώρα μας στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Εχουν προηγηθεί η μεσογειακή δίαιτα (από κοινού με τις Ιταλία, Ισπανία, Μαρόκο, Πορτογαλία, Κύπρο, Κροατία), η παραδοσιακή μαστιχοκαλλιέργεια στη Χίο, η τηνιακή μαρμαροτεχνία, καθώς και το εθιμικό δρώμενο των Μωμόερων.

Φάκελο υποψηφιότητας για εγγραφή στον ίδιο κατάλογο της UNESCO έχει υποβάλει η χώρα μας (από κοινού με τις Γαλλία, Ελβετία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρο, Σλοβενία) για την τέχνη της ξερολιθιάς. Ο φάκελος υποψηφιότητας πρόκειται να αξιολογηθεί από τις αρμόδιες επιτροπές της UNESCO το φθινόπωρο του 2018.

Επίσης, όπως μας πληροφορεί ο κ. Γιάννης Δρίνης, γίνεται η απαραίτητη προεργασία ώστε σύντομα να κατατεθεί από κοινού με την Κύπρο φάκελος για τη βυζαντινή μουσική. Στόχος παραμένει πάντα η όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτική εικόνα της ελληνικής ταυτότητας.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ο Λοβέρδος (που αθώωνε τον Ακη) ζητάει τα ρέστα



Τι έλεγε για τις μίζες των TOR-M1 ο βουλευτής που έχει αναλάβει εργολαβία την υπόθεση των βλημάτων προς τη Σ. Αραβία, ζητώντας χωρίς στοιχεία ειδικά δικαστήρια, προκαλώντας ερωτήματα για τους σκοπούς του

O Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος επιχειρεί να το παίξει τιμητής, να ξεμπροστιάσει δήθεν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τη συμφωνία πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, καταγγέλλοντας ότι έγινε με μεσάζοντες, είναι ο άνθρωπος που την περίοδο 2004-2005 μαζί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο έβγαλαν λάδι τον Ακη Τσοχατζόπουλο.

Σήμερα, από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, προσπαθεί με απόρρητα έγγραφα, που κάνει φέιγ βολάν, και με σκόρπιες υπόνοιες να αποδείξει οσμή σκανδάλου σε μια σύμβαση η οποία τελικώς δεν υλοποιήθηκε. Η ζέση του και το πάθος του για «κάθαρση» δημιουργούν σωρεία ερωτημάτων για το ποιους σκοπούς, ενδεχομένως και συμφέροντα, εξυπηρετεί.

Σε αντίθεση με το τώρα, που ο κ. Λοβέρδος έχει πάρει εργολαβία την υπόθεση της συμφωνίας πώλησης των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, μιλώντας θεωρητικά και χωρίς στοιχεία για πολιτικές και ποινικές ευθύνες ( αφού ζητεί ειδικό δικαστήριο σε βάρος του κ. Καμμένου), τότε, στις αρχές της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, όταν γινόταν η Εξεταστική Επιτροπή για τις μίζες των αντιαεροπορικών συστημάτων TOR-M1, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε πάρει εργολαβία την εν γνώσει του συγκάλυψη ενός μεγάλου σκανδάλου. Κι αυτό γιατί υπήρχαν πάμπολλα αποδεικτικά στοιχεία που έδειχναν πολιτικές και ποινικές ευθύνες σε βάρος του Ακη Τσοχατζόπουλου και ζημιά πολλών εκατομμυρίων για το Ελληνικό Δημόσιο.

Η ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, με επικεφαλής τους δύο συνταγματολόγους Ευάγγελο Βενιζέλο και Ανδρέα Λοβέρδο, «αθώωσε» τον κ. Τσοχατζόπουλο, φτάνοντας στο σημείο μάλιστα να ισχυριστεί ότι οι λογαριασμοί των offshore εταιριών μέσω των οποίων διακινούνταν οι μίζες ήταν αριθμοί τηλεφώνων.

Αφού οι δυο τους δεν είδαν πουθενά ευθύνες σε βάρος του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας της κυβέρνησης Σημίτη, ήρθε η Δικαιοσύνη, έστω με καθυστέρηση, να απαγγείλει κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος του Ακη Τσοχατζόπουλου και πολλών άλλων συνεργατών του και να τους καταδικάσει σε φυλάκιση. Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι ο χρόνος «ξέπλυνε» τις βαρύτατες ευθύνες τους για τα σκάνδαλα της εποχής Σημίτη (εξοπλισμοί, Χρηματιστήριο, swap, Υγεία, Ολυμπιακοί Αγώνες και πολλά άλλα) και την πορεία της χώρας στην καταστροφή, την οποία πληρώνουμε σήμερα με τα οκτώ χρόνια Μνημονίων και κανείς δεν ξέρει πόσο ακόμη.

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» θυμίζει στον κ. Λοβέρδο, στον κ. Βενιζέλο, στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που κουνούν σήμερα το δάχτυλο, αλλά ιδίως στον ελληνικό λαό το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τους TOR-M1. Συγκεκριμένα, τι είχε γράψει το ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τους δύο «κορυφαίους» πολιτικούς που θέλουν να έχουν ρόλο στα πολιτικά τεκταινόμενα και σήμερα.

«Διαπιστώσεις»


«Δεν προκύπτει κανένα στοιχείο πιθανής τέλεσης ποινικού αδικήματος από τους πρώην υπουργούς Εθνικής Αμυνας κ. Απόστολο-Αθανάσιο Τσοχατζόπουλο και Γιάννο Παπαντωνίου (σ.σ.: και ο δεύτερος είχε μπει στο στόχαστρο των ερευνών) και τα στελέχη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που επί μήνες προσεβλήθησαν και διασύρθηκαν αδίκως». Και πρόσθεταν: «Επί ημερών των κ. Ακη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου το ΥΠΕΘΑ προέβη σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την προάσπιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου». Αδίκως, λοιπόν, «διασύρθηκε» ο κ. Τσοχατζόπουλος κατά τους εννέα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής.

Οι ίδιοι, επίσης, ανέφεραν ότι «οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν απολύτως σύμφωνες με την ισχύουσα νομοθεσία και τους σχετικούς κανονισμούς», ενώ ειδικότερα «η απόφαση για την επιλογή του αντιαεροπορικού συστήματος TOR-Μ1 και η διαμόρφωση του τελικού κόστους ελήφθη από αρμόδιο συλλογικό κυβερνητικό όργανο, το ΚΥΣΕΑ, του οποίου προεδρεύει ο πρωθυπουργός, και συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Αμυνας, Εξωτερικών και Οικονομίας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ (με δικαίωμα ψήφου)». «Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την επιλογή του TOR-M1 ήταν η πλέον πρόσφορη» τόνιζαν.

Ο αποκαλυπτικός διάλογος με τον Β. Πολύδωρα


Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι αυτοί που συνέταξαν το πόρισμα για το ΠΑΣΟΚ και, όταν μάλιστα άρχισαν να προκύπτουν τα στοιχεία των offshore εταιριών, της Drumilan και της Bluebell, άρχισαν την επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εκτοξεύοντας ύβρεις, ειρωνείες, κατηγορώντας στελέχη του κόμματος για συκοφαντίες και επιμένοντας στην υπεράσπιση του κ. Τσοχατζόπουλου για τις «αμαρτωλές» συμβάσεις.

Ο διάλογος του Βύρωνα Πολύδωρα με τους δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι ενδεικτικός της ένδειας επιχειρημάτων:
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Εχουμε την DRUMILAN OFFSET και την DRUMILAN INTERNATIONAL, η οποία κατοικοεδρεύει στον φορολογικό παράδεισο των Παρθένων Νήσων.
ΑΝ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τι τα θέλετε τώρα αυτά;
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Αυτές οι εταιρίες είναι κάτοχοι λογαριασμού…
ΑΝ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ουδέν πολιτικό πρόσωπο είναι αναμεμειγμένο. Θα το δείξει και το μέλλον.
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Οταν πρωτοανακαλύφθηκε ο λογαριασμός, ο κ. Βενιζέλος -γνωστός χιουμορίστας- έσπευσε να πει ότι είναι αριθμός τηλεφώνου. Ε, δεν είναι. Είναι λογαριασμός που ακολουθεί υπόγειες διαδρομές…
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Για πάρτε τηλέφωνο να δούμε!
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: …από Μόσχα, Νέα Υόρκη, Κύπρο και Ελβετία, 21.000.000 δολάρια. Φθήνιες. Φυσικά, ο παραλήπτης αγνοείται.
ΑΝ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ποιους αφορούν αυτά; Πάλι υπόνοιες;
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Ρε, πού πήγαν τα λεφτά είναι το θέμα. Αφήστε τις σοφιστείες.


https://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....