Διυλιστήριο: 08/23/18
ροη αναρτησεων

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Ο αμερικανικός στρατός είπε τους Σκοπιανούς «Βορειομακεδόνες» αντί για «Μακεδόνες» και έγινε χαμός



Υστερία επικράτησε στα Σκόπια επειδή ο αμερικανικός στρατός αποκάλεσε τους Σκοπιανούς «Βορειομακεδόνες», κάτι που δεν άρεσε καθόλου στις έξαλλες φωνές στο μικρό γειτονικό κρατίδιο. Να σημειωθεί εδώ ότι η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» ακόμα δεν έχει εγκριθεί με δημοψήφισμα στα Σκόπια, οπότε δεν αποτελεί ακόμα τη συνταγματική νομοθεσία της μικρής περίκλειστης χώρας, η οποία συνεχίζει να αναγνωρίζεται ως σκέτο «Μακεδονία» από τις ΗΠΑ.

Μάλιστα, ο αμερικανικός στρατός αναγκάσθηκε να αποσύρει είδηση που ανάρτησε για τις κοινές ασκήσεις που πραγματοποίησε με τους «Βορειομακεδόνες στρατιώτες», έκφραση που προκάλεσε χιονοστιβάδα αντιδράσεων στο κοινό, σύμφωνα με σκοπιανό δημοσίευμα που αναδημοσιεύει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Σύμφωνα πάντα με το σκοπιανό δημοσίευμα, οι Αμερικανοί απολογήθηκαν για τον «λανθασμένο όρο» που χρησιμοποίησαν αντί να χρησιμοποιήσουν το συνταγματικό όνομα της χώρας που είναι αναγνωρισμένο και από τις ΗΠΑ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

«Κατεβάσαμε το βίντεο από τα κοινωνικά δίκτυα. Εκτιμούμε την εταιρική σχέση με τον Στρατό της «Μακεδονίας» και λυπούμαστε για το λάθος», γράφει ο αμερικανικός στρατός.

Το αμφιλεγόμενο βίντεο είναι από άσκηση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο εκπαίδευσης Κρίβολακ και δημοσιεύθηκε χθες στις επίσημες ιστοσελίδες των κοινωνικών δικτύων του αμερικανικού στρατού.

Όσο δεν ισχύει η Συμφωνία των Πρεσπών τα Σκόπια θα συνεχίσουν να αναγνωρίζονται από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου ως «Μακεδονία». Αυτό πρέπει να εμπεδωθεί από όσους εγχώριους θεωρούν δήθεν «προδοτική« τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Πηγή www.tribune.gr

https://diulistirio.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΗΠΑ, Ελλάδα και Αίγυπτος ενώνουν στόλους για την προστασία της Ανατολικής Μεσογείου από τους Οθωμανούς



Πατώντας πάνω στις «Μέδουσες», τις ελληνοαιγυπτιακές ασκήσεις και στο exercise plan που έχουν σχεδιάσει κυρίως τα στελέχη του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, οι ΗΠΑ ξεκινούν απ’ό,τι φαίνεται μια νέα προσέγγιση μέσω της αμυντικής οδού, στις σχέσεις με την Αίγυπτο.

Το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, τουλάχιστον μια μονάδα της χώρα μας (πιθανότατα φρεγάτα), θα ταξιδέψει και πάλι προς τα εθνικά χωρικά ύδατα της Αιγύπτου, μετά από πρόσκληση στην αμερικανο-αιγυπτιακή άσκηση η οποία όπως φαίνεται, θα κινείται με πολλά σενάρια από τις δυο «Μέδουσες» που έγιναν, (η μια σε ελληνικά νερά και η πιο πρόσφατη βόρεια της Αλεξάνδρειας) και κέντρισε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ τόσο της Μ. Ανατολής, όσο και στην Ευρώπη τα οποία συνδύασαν τις ετοιμασίες που γίνονται από Ελλάδα Κύπρο και Αίγυπτο στον ενεργειακό τομέα.

Τα πλοία του αμερικανικού στόλου σε συνεργασία με αυτά της Αιγύπτου αναμένεται να προχωρήσουν σε συνεκπαιδεύσεις που έχουν να κάνουν με ναυτικούς αποκλεισμούς περιοχών ενδιαφέροντος, ασκήσεις που αφορούν την προστασία ερευνητικών σκαφών και πλωτών γεωτρύπανων αλλά και σε αποβατικές ενέργειες με τη συμμετοχή στελεχών ειδικών επιχειρήσεων των δυο χωρών.

Πολεμικά πλοία και αεροσκάφη των ΗΠΑ και της Αιγύπτου θα έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συνεργαστούν σε πολυποίκιλα σενάρια και φυσικά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων Αμερικής και Αιγύπτου, θ’ αναπτύξουν πολλές επιχειρησιακές συζητήσεις κυρίως για το σύγχρονο πεδίο των προκλήσεων που αναπτύσσονται μέρα με τη μέρα στην ευρύτερη περιοχή.

Στελέχη των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που είχαν παρακολουθήσει τη διεξαγωγή της άσκησης «Μέδουσα», σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησαν από την Ελλάδα, σχέδια που είχαν καταρτιστεί κι αυτό δείχνει -όπως σημειώνουν αξιωματικοί- ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν σε μεγάλο βαθμό τα επιχειρησιακά πλάνα που σχεδιάζονται από τη χώρας μας σ’ αυτού του είδους τις ασκήσεις.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες πολιτείες και την Αίγυπτο, πριν έναν χρόνο, είχαν συννεφιάσει καθώς η χώρα των πυραμίδων επέκρινε τις ΗΠΑ για την μείωση της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας.

Μέσα ενημέρωσης των Ηνωμένων πολιτειών είχαν αναφέρει πως η Ουάσιγκτον παγώνει προσωρινά την οικονομική βοήθεια προς την Αίγυπτο, ύψους 96 εκατομμυρίων, ενώ ταυτόχρονα τοποθετεί σε μεταγενέστερο χρόνο την στρατιωτική βοήθεια που άγγιζε τα 195 εκατομμύρια δολάρια.

Άσκηση με το βλέμμα στραμμένο στον «Πορθητή»

Έμπειροι αξιωματικοί από το ελληνικό Πεντάγωνο σχολίαζαν, πως αυτή η άσκηση ανάμεσα στην Αμερική και την Αίγυπτο αναμένεται να γίνει την ίδια περίοδο που η Άγκυρα έχει δηλώσει την πρόθεση να βγάλει στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο το πλοίο «Fatih», το πλωτό γεωτρύπανο που έως σήμερα είναι άγνωστο προς τα πού θα κινηθεί κι’ αν θα αγγίξει θαλάσσια οικόπεδα που ήδη έχουν δεσμευτεί από εταιρίες κολοσσούς και που αναμένονται να αρχίσουν οι προσπάθειες εξόρυξης του υποθαλάσσιου πλούτου.

Θα είναι απορίας άξιο αν η Τουρκία θα τολμήσει να λύσει τους κάβους του «Πορθητή» λένε οι ίδιες πηγές, με πλοία του αμερικανικού στόλου να κινούνται στην περιοχή, κοντά στην Κύπρο αλλά και τουλάχιστον δυο ελληνικά πολεμικά σκάφη.

Σε κάθε περίπτωση πάντως στο «σταυρόνημα» των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται κάθε κίνηση που ίσως κάνουν οι Τούρκοι με το πλωτό γεωτρύπανο και η χώρα μας, όπως και η Κύπρος άλλωστε, συνομιλεί συνεχώς με Αμερική, Γαλλία και Ιταλία ώστε ν’ αποτραπεί οποιαδήποτε πρόκληση εν τη γεννέσει της.

Πηγή www.tribune.gr

https://diulistirio.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα.... »
....