Διυλιστήριο: 09/13/16
ροη αναρτησεων

Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016

VIDEO - Ο Σαμαράς ομολογεί για μαγείρεμα στοιχείων για το έλλειμμα

Δείτε τα παρακάτω video όπου ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ομολογεί ότι έγινε μετάθεση εσόδων δηλαδή μαγείρεμα στον επόμενο χρόνο. Έγινε μαγείρεμα δαπανών με αποτέλεσμα αντί να έχουμε έλλειμμα 8-8,5% να γίνει τελικά 12 %. Τελικά το έλλειμμα από το μαγείρεμα έφτασε στο 15,4% και οπότε πήγαμε στην αναγγελία εισόδου της χώρας από το Καστελόριζο στα μνημόνια

Πηγή olympia.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Απίστευτο: Η Tesla θέλει Ελλάδα και την διώχνουν…Ακόμα μία μονάδα παραγωγής αυτοκινήτων στην Ευρώπη, θέλει να δημιουργήσει η Αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η μεγάλη ζήτηση των αυτοκινήτων της, η οποία έχει κορυφωθεί με το νέο πιο οικονομικό αυτοκίνητό της το Model 3 (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΔΩ), αλλά και η έλευση του νέου SUV (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ), έχει αυξήσει τις ανάγκες παραγωγής. Είναι χαρακτηριστικό πως ήδη η εταιρεία έχει λάβει 325.000 παραγγελίες για το Model 3.

ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΤΡΑΚΟΥΣΕΛΛΗ

Πέρσι η Tesla εγκαινίασε στην πόλη Tilburg της Ολλανδίας τη δεύτερη γραμμή παραγωγής στην Ευρώπη. Με αυτή την τεράστια μονάδα η παραγωγή στην Ευρώπη έφτασε τα 450 αυτοκίνητα την εβδομάδα, από τα 200. Όμως δεν φτάνουν…

Το τρίτο εργοστάσιο παραγωγής αυτοκινήτων, αλλά και μπαταριών (δεύτερη ανεξάρτητη μονάδα) είναι μονόδρομος, με τους Αμερικανούς να αναζητούν την κατάλληλη τοποθεσία. Μέσα στις υποψήφιες χώρες λοιπόν είναι και η Ελλάδα, η οποία γεωπολιτικά μειώνει κατά πολύ τα κόστη μεταφοράς.

Σημειώστε πως δεν είναι η πρώτη φορα που η Tesla κοιτάει προς Ελλάδα. Σε ομιλία του σε επενδυτικό συνέδριο ο δικηγόρος Σωτήρης Μπρέγιαννος, αποκάλυψε πως είχαν έρθει επαφή με την εταιρεία του στελέχη της Tesla για να διερευνήσουν την προϋπόθεση να φτιαχτεί η δεύτερη μονάδα στη χώρα μας. Μάλιστα αποκάλυψε πως άνθρωποι της Tesla είχαν επισκεφθεί την Ελλάδα για τα σχετικά, το 2012.

Οι Αμερικανοί τότε, συνάντησαν μία ιδιαίτερα απρόθυμη συμπεριφορά από τους Κρατικούς λειτουργούς, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν άπραγοι και στη συνέχεια να επιλεγεί η Ολλανδία.

Κυρίως η γραφειοκρατία (περιβαλλοντικές εγκρίσεις κλπ) αλλά και η απροθυμία των τότε ιθυνόντων να συζητήσουν μία σειρά από κινήσεις για να καταστεί η επένδυση πιο συμφέρουσα για την εταιρεία, γκρέμισε την όποια διάθεση είχαν οι της Tesla για εν Ελλάδι επενδύσεις.

Κάτι ανάλογο συναντούν και σήμερα, που έβαλαν ξανά στο επενδυτικό τους κάδρο τη χώρα μας, με τον κίνδυνο να χαθεί αυτή η μοναδική ευκαιρία να είναι κάτι από περισσότερο ορατός…

Και όλα αυτά ενώ Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας, που πρόσφατα διεκδίκησε και τηλεοπτική άδεια, ετοιμάζεται να φέρει τα αυτοκίνητα της Tesla στην Ελλάδα…

Πηγή www.newsauto.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ο Νικολόπουλος έκανε μήνυση στον Παπανδρέου για εσχάτη προδοσίαΜήνυση σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας, υπέβαλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Ελλάδας, ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Σύμφωνα με τον μηνυτή, ο κ. Παπανδρέου παραβίασε τη θεσμική διαδικασία για την επίσημη δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων της χώρας του έτους 2009 ανακοινώνοντας από το Καστελόριζο το έλλειμμα, έξι μήνες πριν από την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Στη μήνυση αναφέρεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός έσπευσε πρωτερόχρονα να παγιδεύσει τη χώρα στη μέγγενη των μνημονίων, ζημιώνοντας τα συμφέροντά της.

Σε δηλώσεις του, έξω από την Εισαγγελία, ο κ. Νικολόπουλος χαρακτήρισε τον πρώην πρωθυπουργό «πορτιέρη των διεθνών τοκογλύφων», ο οποίος έκανε «υπόκλιση δουλοπρέπειας και άνοιξε πρόθυμα και συνειδητά την κερκόπορτα για να περάσουν οι τοκογλύφοι, το ΔΝΤ και έφερε τον οικονομικό και κοινωνικό όλεθρο στην Ελλάδα».

Μάλιστα , τον κατηγορεί ότι «συνειδητά με το διάγγελμά του στις 23 Απριλίου 2010 ανακοίνωσε και αποδέχθηκε το έλλειμμα της Χώρας για το έτος 2009, αλλοιώνοντας και καθιστώντας ανενεργή τη θεμελιώδη αρχή της δέσμευσης από το Σύνταγμα, βάσει του οποίου η ύπαρξη και το ύψος τυχόν ελλείμματος δεν μπορεί να γίνει καταρχάς γνωστό ενωρίτερα από την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία δημοσιεύθηκε εν προκειμένω την 1η Νοεμβρίου 2010, δηλαδή έξι μήνες μετά το διάγγελμα».

Μάλιστα, ο κ. Νικολόπουλος καλεί όποιον πολίτη επιθυμεί να συνυπογράψει τη μήνυση εντός των επομένων 15 ημερών.

Πηγή www.newsbeast.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

«Κουρεύονται» τα επόμενα τρία χρόνια «κόκκινα» δάνεια ύψους 12 δισ.ευρώ

ΑΦΟΡΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mια καλή είδηση που αναμένεται να δώσει μεγάλες «ανάσες» σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά έρχεται από τις τράπεζες καθώς αποφάσισαν να προχωρήσουν σε «κούρεμα» ύψους 10 - 12 δισ. ευρώ δανείων στα προσεχή τρία χρόνια.

Πρόκειται για μια ενέργεια που ίσως βγάλει από τα όρια της απόγνωσης χιλιάδες πολίτες αλλά και ίσως προσδώσει μια κάποια ρευστότητα σε χιλιάδες επιχειρήσεις που δεν μπορούν να σηκώσουν κεφάλι.

Το «κούρεμα» θα γίνει στο πλαίσιο ρυθμίσεων, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 40% έως τα τέλη του 2019.

Όπως αναφέρει η Ευγενία Τζώρτζη στην «Καθημερινή» ο στόχος για μείωση των «κόκκινων» δανείων έχει τεθεί από τον SSM και μεταφράζεται σε μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 40 δισ. ευρώ έως το τέλος της τριετίας. Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τις εποπτικές αρχές, η μείωση θα προέλθει ως εξής:

• Περί τα 15 δισ. ευρώ από ρυθμίσεις και αποπληρωμές δανείων.

• Περί τα 10 - 12 δισ. ευρώ από «κούρεμα» και διαγραφές δανείων.

• Περίπου 8 δισ. ευρώ από πωλήσεις δανείων σε funds.

• Περίπου 5 δισ. ευρώ από πλειστηριασμούς ακινήτων.

Η μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 40 δισ. ευρώ συνιστά απαρέγκλιτη δέσμευση που θα πρέπει να τηρήσουν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες με μικρές μόνο ανακατατάξεις σε ό,τι αφορά τους επιμέρους στόχους που τίθενται, ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα έχει κάθε εργαλείο, είτε αυτό είναι ρύθμιση, «κούρεμα», πώληση ή ρευστοποίηση.

Το «κούρεμα» και οι πωλήσεις σε funds θα αποτελέσουν βασικό εργαλείο για το ξεκαθάρισμα των καταναλωτικών δανείων που είναι «κόκκινα» σε ποσοστό 55%.

Γενναίες διαγραφές θα υπάρξουν ωστόσο και σε δάνεια μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, σε μια προσπάθεια όχι μόνο να ξεκαθαρίσει το χαρτοφυλάκιο των επιχειρηματικών δανείων, αλλά να βοηθηθούν όσες επιχειρήσεις έχουν βιώσιμα χαρακτηριστικά και μπορούν να εξυγιανθούν.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η πρώτη πώληση πακέτου καταναλωτικών δανείων αναμένεται έως τα τέλη του χρόνου ή το αργότερο το πρώτο τρίμηνο του 2017 και θα αφορά χαρτοφυλάκιο «κόκκινων» καταναλωτικών δανείων ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για δάνεια που είναι σε βαθιά καθυστέρηση άνω των δύο ετών και η τράπεζα έχει κάνει συνολικές προβλέψεις κοντά στο 100%.

Στεγαστικά

Στα στεγαστικά δάνεια που φέρουν πολύ μικρότερες προβλέψεις από 30% έως 40%, οι τράπεζες θα είναι φειδωλές σε «κουρέματα», αλλά όχι ανένδοτες. Το «κούρεμα», όπου χρειαστεί, θα γίνεται με αυστηρά κριτήρια και με την προϋπόθεση της αποδεδειγμένης αδυναμίας του οφειλέτη να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή της οφειλής του. Πρόσθετη προϋπόθεση είναι φυσικά να μη διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία, ενώ βασικό κριτήριο θα είναι και η οικογενειακή κατάσταση, με στόχο οι διαγραφές να γίνουν στοχευμένα, χωρίς να διακυβευθεί το αίσθημα δικαιοσύνης για τους συνεπείς δανειολήπτες. Για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί πλήρως ο Κώδικας Δεοντολογίας, ο οποίος απαριθμεί όλες τις δυνατότητες που έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες. Μεταξύ αυτών η μεταβίβαση του ακινήτου από τον ίδιο τον δανειολήπτη, η μεταβίβαση από την τράπεζα και αποπληρωμή της οφειλής σε συνεννόηση με τον δανειολήπτη κ.ά.

Το ύψος των προβλέψεων είναι καθοριστικό μέγεθος που κρίνει και τη ζημία που θα υποστεί μια τράπεζα σε περίπτωση πώλησης δανείων, στον βαθμό που ένα δάνειο με πρόβλεψη π.χ. 50% εάν πωληθεί σε τιμή κάτω του 50%, σημαίνει ότι η τράπεζα θα πρέπει να γράψει ισόποση ζημία τη διαφορά από την τιμή πώλησης και την πρόβλεψη. Ετσι εάν ένα δάνειο 100 ευρώ έχει πρόβλεψη 50 ευρώ και πωληθεί στα 5, σημαίνει ότι η τράπεζα θα πρέπει να γράψει ζημία άλλα 45. Οι προβλέψεις που έχουν κάνει οι ελληνικές τράπεζες ανέρχονται σε 55 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το μισό χαρτοφυλάκιο των «κόκκινων» ανοιγμάτων. Με δεδομένο το ύψος των προβλέψεων, οι πωλήσεις θα επιδιωχθεί να γίνουν με φειδώ και η μείωση των «κόκκινων» δανείων να γίνει με ρυθμίσεις και διαγραφές.

5.000 φάκελοι για πλειστηριασμούς

Σε πλήρη ενεργοποίηση μπαίνει και το εργαλείο των πλειστηριασμών, που είχαν «παγώσει» για περίπου οκτώ χρόνια, εμπεδώνοντας κλίμα ατιμωρησίας.

Οι τράπεζες έχουν ήδη έτοιμους τους πρώτους 5.000 φακέλους δανείων από τους οποίους θα ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί. Με βάση την εικόνα που μεταφέρουν, περίπου ένας στους πέντε από αυτούς που δεν πληρώνουν τα δάνειά τους, είναι στρατηγικός κακοπληρωτής, αποφεύγει δηλαδή να ρυθμίσει το δάνειό του, παρά το γεγονός ότι μπορεί να πληρώσει το σύνολο ή μέρος της δόσης που του αναλογεί.

Οπως διαβεβαιώνουν οι τράπεζες, δεν πρόκειται να μπουν στο στόχαστρο ευπαθείς ομάδες που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ή τα μικρά ακίνητα οικογενειών που δεν έχουν μεγάλη ή άλλη περιουσία.

Οι πρώτοι πλειστηριασμοί θα αφορούν μεγάλα ακίνητα που βαρύνονται με υψηλά δάνεια και θα επιδιωχθεί να λειτουργήσει ως «μαστίγιο» για τους κακοπληρωτές.

Πηγή www.pronews.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Εισαγγελική πρόταση για παραπομπή του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου σε νέα δίκηΔεν έχουν τελειωμό οι δικαστικές περιπέτειες για τον τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, καθώς, με εισαγγελική πρόταση προς το Συμβούλιο Εφετών, προτείνεται η παραπομπή του σε δίκη, για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, σε βαθμό κακουργήματος, πράξη η οποία συνδέεται με την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ από τα δημοτικά ταμεία, κατά το διάστημα 1999-2007.

Εκτός από το Β. Παπαγεωργόπουλο, η αντιεισαγγελέας Εφετών, Μαγδαληνή Γαλάταλη εισηγείται να παραπεμφθεί στο ίδιο δικαστήριο -το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης- ο πρώην γενικός γραμματέας του Δήμου, Μιχάλης Λεμούσιας, αντιμετωπίζοντας την ίδια κατηγορία.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η εισαγγελική λειτουργός, μεταξύ άλλων, κάνει αναφορά, τόσο στις κρίσεις των δικαστηρίων, πρώτου και δεύτερου βαθμού, με τις οποίες οι δύο άνδρες κρίθηκαν ένοχοι για την πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης, όσο και στα βουλεύματα των δικαστικών συμβουλίων, που αποφάνθηκαν την παραπομπή τους σε δίκη για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

«Προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις που στηρίζουν την κατηγορία της κακουργηματικής πράξης της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος, από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, η οποία διαπράχθηκε σε σχέση με την υπεξαίρεση που τέλεσε ο πρώην δημοτικός ταμίας, Παναγιώτης Σαξώνης, σε βάρος του Δήμου Θεσσαλονίκης» αναφέρεται στην εισαγγελική πρόταση σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Απολογούμενοι σε ανακριτή, ο Β. Παπαγεωργόπουλος και ο Μ. Λεμούσιας, αρνήθηκαν την κατηγορία που τους αποδίδεται, ισχυριζόμενοι ότι δεν έχουν κριθεί αμετάκλητα ένοχοι για την υπεξαίρεση, με δεδομένο ότι έχουν προσφύγει στον Άρειο Πάγο, με αίτηση αναίρεσης που έχουν ασκήσει κατά της καταδικαστικής απόφασης του Εφετείου. Ακόμη φέρεται να είπαν ότι το μόνο επιβαρυντικό στοιχείο σε βάρος τους είναι απολογία του συγκατηγορούμενού τους, Π. Σαξώνη.

Τον λόγο έχει τώρα το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, που θα αποφανθεί με βούλευμα για την παραπομπή τους ή μη, σε δίκη.

Για την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. από τα ταμεία τουΔήμου, ο μεν Β. Παπαγεωργόπουλος καταδικάστηκε από το πενταμελές Εφετείο, σε κάθειρξη 12 ετών, ο δε Μ. Λεμούσιας, σε κάθειρξη 13 ετών και 5 μηνών.

Και οι δύο αποφυλακίστηκαν το προηγούμενο διάστημα, ο πρώτος ως ανάπηρος και ο δεύτερος υπό όρους, έχοντας εκτίσει μέρος της ποινής του. Αντίθετα, στη φυλακή παραμένει ο πρώην δημοτικός ταμίας, Π. Σαξώνης, ο μόνος που ομολόγησε την υπεξαίρεση και στον οποίο το δικαστήριο, σε δεύτερο βαθμό, επέβαλε ποινή κάθειρξης 20 ετών και 6 μηνών.

Το νέο δικαστικό χτύπημα για τους Β. Παπαγεωργόπουλο και Μ. Λεμούσια έρχεται την ώρα που εκκρεμούν άλλες δύο υποθέσεις, για τις οποίες παραπέμφθηκαν σε ισάριθμες δίκες. Η πρώτη είναι για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» σε σχέση με την υπεξαίρεση (προσδιορίστηκε για τον Ιανουάριο του 2017) και η δεύτερη για το άλλο οικονομικό σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε κατά τη θητεία του τέως δημάρχου, αυτό της λεγόμενης «Παγίας Προκαταβολής» (ύστερα από αλλεπάλληλες αναβολές προσδιορίστηκε για τον προσεχή Νοέμβρη).

Εξάλλου, ο Β. Παπαγεωργόπουλος κατέστη κατηγορούμενος για συνέργεια σε απιστία, αναφορικά με τις ειδικές εντολές πληρωμών, υπόθεση που αναβλήθηκε, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα για τον προσεχή Νοέμβριο.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

5 Έλληνες μεταξύ των κορυφαίων ερευνητών στην ΕυρώπηΤο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ) θα χορηγήσει σε 325 νέους ερευνητές συνολική χρηματοδότηση ύψους 485 εκατ. ευρώ, που θα τους δώσει τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τις δικές τους ερευνητικές ομάδες και να προωθήσουν πρωτοποριακές ιδέες. Μεταξύ των νέων επιστημόνων που θα λάβουν επιχορήγηση περιλαμβάνονται 5 Έλληνες.

1. Έλενα Γιαννούλη: Η έρευνα της θα γίνει στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου όπου θα εργαστεί στον τομέα των συναισθηματικών ηλεκτρονικών υπολογιστών.

2. Βασιλική Νικολετοπούλου: Η έρευνα της θα γίνει στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας όπου θα εργαστεί στον τομέα των νευροπαθειών

3. Χρήστος Μπεργελές: Η έρευνα του θα γίνει στο University College London όπου θα εργαστεί στον τομέα των ρομπότ για οφθαλμολογικές επεμβάσεις

4. Κατερίνα Δούκα: Η έρευνα της θα γίνει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όπου θα εργαστεί στον τομέα της παλαιοντολογίας

5. Κωνσταντίνος Νικολόπουλος: Η έρευνα του θα γίνει στο Πανεπιστήμιο του Birmingham όπου θα εργαστεί στον τομέα των στοιχειωδών σωματιδίων

«Με αυτές τις «επιχορηγήσεις εκκίνησης» του ΕΣΕ, η ΕΕ προσελκύει και διατηρεί νέους ερευνητές στην Ευρώπη. Με την υποστήριξη της ΕΕ, οι εν λόγω υπότροφοι θα είναι σε θέση να προωθήσουν τις καλύτερες ιδέες τους, αλλά και να δημιουργήσουν ποιοτικές θέσεις εργασίας για περισσότερο ερευνητικό προσωπικό που επιθυμεί να εργαστεί σε τομείς αιχμής της επιστήμης. Απώτερος στόχος είναι να συμβάλουν στη δημιουργία του πλέον πολύτιμου πόρου της Ευρώπης: του ανθρώπινου κεφαλαίο», δήλωσε ο Επίτροπος για την έρευνα, την επιστήμη και την καινοτομία Κάρλος Μοέδας.

Η χρηματοδοτούμενη έρευνα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τις φυσικές επιστήμες και την τεχνολογία μέχρι τις βιοεπιστήμες, καθώς και τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες. Τα έργα που χρηματοδοτούνται περιλαμβάνουν εργασίες σχετικά με τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της χημειοθεραπείας στη θεραπεία του καρκίνου, τη δημιουργία νέων βιώσιμων τρόπων για την παραγωγή καυσίμου υδρογόνου, και την διερεύνηση του δικαίου της ιθαγένειας για την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή www.ellines.com

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Διπλό «όχι» του Βερολίνου για χρέος και αποζημιώσειςΣτο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αλλά και στις γερμανικές αποζημιώσεις - επίσημα και ανεπίσημα - αναφέρθηκε το Βερολίνο, μία ημέρα μετά την συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και δύο μετά τη Σύνοδο του Νότου στην Αθήνα.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη σε ό,τι αφορά το θέμα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων προς την Ελλάδα, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ επανέλαβε την πάγια γερμανική θέση ότι το θέμα έχει «νομικά και πολιτικά ρυθμιστεί οριστικά».

Όπως συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, η γερμανική κυβέρνηση «δεν έχει καμία πρόθεση υπό οποιαδήποτε μορφή να ξεκινήσει επίσημα διαπραγματεύσεις και συζητήσεις ή κάτι παρόμοιο με την ελληνική κυβέρνηση για τις επανορθώσεις».

Συγχρόνως όμως ο κ. Σέφερ δεν απέκλεισε ρητά ότι το θέμα αυτό πιθανώς να αποτελέσει αντικείμενο των συζητήσεων στο πλαίσιο ενός ευρύτερου διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, ο οποίος θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του ελληνικού και του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Την ίδια στιγμή, πηγή του γερμανικού πρακτορείου MNI δήλωσε πως η κατάσταση του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να επιλυθεί, παρά μόνο μετά τις γερμανικές εκλογές. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η ΕΕ δεν είναι πρόθυμη να μιλήσει για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, παρά την ύπαρξη ανάγκης για κάτι τέτοιο.

Μάλιστα, το πρακτορείο αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εγείρει ανησυχίες ότι τα πολιτικά συμφέροντα επισκιάζουν τα οικονομικά εντός της Ένωσης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αξιωματούχοι της ΕΕ, βλέπουν καθυστερήσεις στη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και στην εκταμίευση των δόσεων που τη συνοδεύουν και στη βάση αυτή θέλουν να υπάρξουν «αυστηρές τεχνικές συνομιλίες» με την Αθήνα κατά την προσεχή αξιολόγηση.

Πηγή: real.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Spiegel: Ανησυχία στο Βερολίνο για τη νέα δύναμη των μεσογειακών χωρώνΑνησυχία επικρατεί στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες για την εμφάνιση των μεσογειακών χωρών της ΕΕ με συγκεκριμένες θέσεις και απαιτήσεις στη σύνοδο κορυφής της Μπρατισλάβας την ερχόμενη Παρασκευή, αναφέρει δημοσίευμα του Spiegel, με τίτλο: «Η νέα δύναμη του “Club Med”».

Αποφάσεις δεν αναμένονται στη Μπρατισλάβα, καθώς η σύνοδος είναι άτυπη, για να δουν οι ηγέτες των 27 πώς θα προχωρήσουν μετά την έξοδο της Βρετανίας. Ωστόσο, θα τεθεί το πλαίσιο για το μέλλον της ΕΕ, σημειώνεται.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ θα εμφανισθεί με την απαίτηση για ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, θα παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για ένα ταμείο, ύψους 50 δις. ευρώ, στο οποίο κάθε χώρα της ΕΕ θα καταβάλλει το 0,5% του ΑΕΠ της , για να μπορούν να δανείζονται από αυτό οι χώρες με υψηλή ανεργία ή πολύ χαμηλή ανάπτυξη.

Έως τώρα, κανείς στο Βερολίνο ή τις Βρυξέλλες δεν θα έχανε τον ύπνο του για μία τέτοια πρόταση. «Δεν γίνεται», θα έλεγαν και θα πήγαιναν στο επόμενο θέμα. Μετά τη σύνοδο των επτά μεσογειακών χωρών, όμως, στην Αθήνα την Παρασκευή, αυτό έχει αλλάξει, σημειώνει το δημοσίευμα. Οι ηγέτες του Νότου ενώνονται και θα μπορούσαν να μπλοκάρουν σημαντικές αποφάσεις της ΕΕ, προσθέτει.


https://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Έρχεται το «ηλεκτρονικό εισιτήριο» στα μέσα μεταφοράς με χρέωση ανά... χιλιόμετροΜε την «έξυπνη κάρτα» θα αντικατασταθούν σταδιακά, από το νέο έτος, τα χάρτινα εισιτήρια, βελτιώνοντας σημαντικά την πρόσβαση των επιβατών σε όλα τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και δίνοντας τη δυνατότητα για μια πιο δίκαιη τιμολόγηση των μετακινήσεων προς όφελος των επιβατών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, στις αρχές του 2017, οι «έξυπνες» κάρτες θα αντικαταστήσουν το κλασικό χάρτινο εισιτήριο, δίνοντας τη δυνατότητα για ζωνική- αναλογική χρέωση, δηλαδή ο επιβάτης θα πληρώνει αντίτιμο ανάλογα με την απόσταση που θα διανύει και όχι για το σύνολο της διαδρομής που το μέσο εκτελεί, όπως συμβαίνει σήμερα.

Όπως δηλώνει, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ Τάσος Ταστάνης, «η κάρτα αυτή θα είναι προσωποποιημένη και θα φορτώνεται με ένα ποσό με πολλούς τρόπους (με πιστωτικές κάρτες, από το διαδίκτυο, στα γκισέ κ.ά.). Αυτό το ποσό θα μειώνεται κάθε φορά που θα την περνάει ο επιβάτης μπροστά από ένα ειδικό ακυρωτικό μηχάνημα μέσα στο λεωφορείο, το τρόλεϊ και το τραμ ή από τις ειδικές πύλες εισόδου- εξόδου που θα υπάρχουν στο μετρό και τον ηλεκτρικό. Εκτός από την κάρτα θα εκδοθούν και ειδικά «χάρτινα» εισιτήρια, τα οποία θα ενσωματώνουν ένα μικρό κύκλωμα και θα λειτουργούν με αντίστοιχο τρόπο όπως η κάρτα».

Να σημειωθεί πως ο πρώτος πολίτης που έκανε συμβολικά χρήση της «έξυπνης κάρτας» περνώντας από τις πύλες εισόδου- εξόδου που θα εγκατασταθούν στο μετρό της Αθήνας ήταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του το Σάββατο στη ΔΕΘ, ενώ ενημερώθηκε και για τις νέες τεχνολογίες που εφαρμόζει ο όμιλος ΟΑΣΑ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών της Αθήνας που χρησιμοποιούν τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες.

Η συνέντευξη του προέδρου του ΟΑΣΑ Τάσου Ταστάνη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

Κύριε Ταστάνη, ο ΟΑΣΑ συμμετέχει με δικό του περίπτερο στην 81η ΔΕΘ όπου έχει μεταφέρει τον εξοπλισμό του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Πώς θα λειτουργεί πρακτικά το σύστημα αυτό στα δημόσια αστικά μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα;

Πραγματικά ο Όμιλος ΟΑΣΑ (ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ) συμμετέχει στη φετινή 81η ΔΕΘ ως εκθέτης θέλοντας να ενημερώσει τους επισκέπτες της για το συγκοινωνιακό δίκτυο της Αθήνας και τις νέες τεχνολογίες που εφαρμόζει, όπως την τηλεματική στα λεωφορεία και τρόλεϊ και το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Για τον λόγο αυτό έχει μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη υλικό και εξοπλισμό του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (πύλες εισόδου- εξόδου και συσκευές έκδοσης και επικύρωσης «έξυπνων καρτών») προκειμένου να επιδεικνύει στους επισκέπτες της Έκθεσης τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος.

Ήταν μάλιστα μεγάλη μας τιμή που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρώτος πολίτης που έκανε συμβολικά χρήση της «έξυπνης κάρτας», περνώντας από τις πύλες εισόδου- εξόδου που θα εγκατασταθούν στο μετρό της Αθήνας στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου (ηλεκτρονικό εισιτήριο) που θα αρχίσει να εφαρμόζεται σε όλα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας από το νέο έτος. Όπως είναι γνωστό με την υλοποίηση του έργου αυτού το χάρτινο εισιτήριο που χρησιμοποιείται σήμερα θα αντικατασταθεί σταδιακά από την ηλεκτρονική «έξυπνη κάρτα». Η κάρτα αυτή θα είναι προσωποποιημένη και θα φορτώνεται με ένα ποσό με πολλούς τρόπους (με πιστωτικές κάρτες, από το διαδίκτυο, στα γκισέ κ.ά.). Αυτό το ποσό θα μειώνεται κάθε φορά που θα την περνάει ο επιβάτης μπροστά από ένα ειδικό ακυρωτικό μηχάνημα μέσα στο λεωφορείο, το τρόλεϊ και το τραμ ή από τις ειδικές πύλες εισόδου- εξόδου που θα υπάρχουν στο μετρό και τον ηλεκτρικό. Εκτός από την κάρτα θα εκδοθούν και ειδικά «χάρτινα» εισιτήρια, τα οποία θα ενσωματώνουν ένα μικρό κύκλωμα και θα λειτουργούν με αντίστοιχο τρόπο όπως η κάρτα.

Τι οφέλη θα έχει ο πολίτης από το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τι οφέλη προσδοκά να έχει ο ΟΑΣΑ;

Το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα παρέχει πολλά πλεονεκτήματα στους επιβάτες, όπως: Πρόσβαση σε πολλά σημεία πώλησης για την αγορά και χρήση της έξυπνης κάρτας, δυνατότητα μονού εισιτηρίου για όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, πιο δίκαιη χρέωση, μέσω της εισαγωγής νέων πολιτικών τιμολόγησης και νέων προϊόντων (π.χ. σύστημα ανά ζώνες, εβδομαδιαίες κάρτες, οικογενειακές κάρτες, κ.λπ.), αυξημένη ευελιξία με πιθανή ενσωμάτωση και πρόσθετων υπηρεσιών, ευκολία για τους μη τακτικούς χρήστες και τους τουρίστες, ασφάλεια σε περίπτωση βλάβης, απώλειας ή κλοπής. Όσον αφορά τον ΟΑΣΑ πιστεύουμε πως θα μειώσει δραστικά την εισιτηριοαποφυγή. Επίσης, θα εξοικονομήσει πόρους από τη μη έκδοση των χάρτινων εισιτηρίων, θα δώσει τη δυνατότητα για καλύτερο σχεδιασμό των μεταφορών στη βάση της πραγματικής ζήτησης και θα βελτιώσει την κατανομή των εσόδων μεταξύ των φορέων εκμετάλλευσης των μεταφορών.

Από πότε θα το δούμε να εφαρμόζεται στα αστικά μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας;

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο αναμένεται να εφαρμοστεί στις αρχές του νέου χρόνου στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας, αρχίζοντας από τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και το τραμ. Από το καλοκαίρι του 2017 να καλύψει και το δίκτυο του μετρό και του ηλεκτρικού, όταν θα μπουν οι ειδικές πύλες στις εισόδους- εξόδους.

Θέλω να προσθέσω πως τόσο η τηλεματική, που έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία στα λεωφορεία και τρόλεϊ όσο και το ηλεκτρονικό εισιτήριο είναι δύο έργα εκσυγχρονισμού, στρατηγικής σημασίας που χαράζουν μια νέα εποχή στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας. Είναι από τα μεγάλα στοιχήματά μας, εξυγίανσης, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης που καταφέρνουμε να φέρουμε σε πέρας, με την πλήρη συμπαράσταση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΟΜΕΔΙ και προσωπικά του υπουργού Χρήστου Σπίρτζη, θέλοντας να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τα εκατομμύρια των πολιτών της Αθήνας που χρησιμοποιούν τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες για τις μετακινήσεις τους. Την ανταπόκρισή τους τη θεωρούμε δεδομένη, αν κρίνουμε από τα θετικά σχόλια που αποκομίζουμε για το έργο της τηλεματικής και από τη μαζική προσέλευση των επισκεπτών της ΔΕΘ στο περίπτερό μας που ζητούν να μάθουν λεπτομέρειες για τη λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Σταμάτης Κριμιζής: Το κράτος δεν αφήνει τους άριστους να προκόψουνΤην περασμένη Τρίτη ο διακεκριμένος Ελληνας αστροφυσικός της NASA και ακαδημαϊκός, δρ Σταμάτης Κριμιζής, τιμήθηκε με μία ακόμη σημαντική διάκριση: το Space Flight Award, το οποίο έχει απονεμηθεί στο παρελθόν στο Neil Armstrong, τον John Glenn, τον James Van Allen, τον Burt Rutan, φέτος, επίσης, στον James Lovell (Apollo 13). Σε πρόσωπα δηλαδή που έχουν κάνει τομές στη διαστημική και αεροναυτική. Στην ίδια τελετή, ο κ. Κριμιζής παρέλαβε και το Distinguished Public Service Medal, το οποίο είναι η μεγαλύτερη τιμή της ΝΑSΑ για άτομα που δεν ανήκουν στο επιστημονικό προσωπικό της.

Πριν από ένα μήνα, περίπου, ο κ. Κριμιζής ήταν στην Αθήνα, για να μιλήσει από το βήμα του Intelligent Leaders Summit του Economist για την ανάπτυξη της έρευνας και καινοτομίας στην Ελλάδα «το πιο σταθερό υπόβαθρο για αειφόρο οικονομική πρόοδο», όπως υποστηρίζει. Τον συναντήσαμε νωρίς το μεσημέρι, στο Αλσος Παπάγου, σε ένα καφέ-ρεστοράν κοντά στο γραφείο του. Κοίταξε τον ουρανό και επέλεξε τη θέση όπου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, ο ήλιος θα ήθελε περισσότερο χρόνο για να φτάσει. Σχολίασα ότι η γνώμη του δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, γελάσαμε, και πριν καθήσει απέναντί μου, τράβηξε την καρέκλα μου για να τακτοποιηθώ πρώτη εγώ. Χειρονομία που, πλέον, ανθολογείται.

Ηταν η δεύτερη φορά που η «Κ» τον καλούσε σε «Γεύμα» (η πρώτη το 2012, με την Τάνια Γεωργιοπούλου).

– Από το 2012 είναι ένας άλλος κόσμος. Εχουν αλλάξει τα πράγματα στην Ελλάδα;

– The more things change, the more they stay the same... Βλέπει κανείς ότι έχουμε τις ίδιες αγκυλώσεις, ιδιαίτερα όταν παρατηρεί την επιμονή στην πελατειοκρατία και στην αναξιοκρατία. Συγκρίνω με την Ευρώπη και άλλες χώρες. Νομίζω ότι είμαστε μοναδικοί στο θέμα της αναξιοκρατίας. Είναι τακτικές που, προφανώς, έχουν κρατήσει πίσω την Ελλάδα. Δεν μπορεί μια χώρα να μη χρησιμοποιεί τα καλύτερα ταλέντα της και να περιμένει να προοδεύσει. Γι’ αυτό φεύγουν οι νέοι επιστήμονες.

– Πού αποδίδετε την κακοδαιμονία;


– Οπωσδήποτε στο πολιτικό προσωπικό. Τι σημαίνει ποσόστωση, για παράδειγμα; Είναι ντροπή για μια χώρα. Συνεχίστηκε επί Σαμαρά και Βενιζέλου. Πολιτευτές που απέτυχαν εξακολουθούν να παραμένουν σε θέσεις-κλειδιά για να παίρνουν ένα μισθό... Αυτό είναι χαντάκωμα της χώρας. Στο υπουργικό προσωπικό της Αμερικής δεν είναι πολιτικά πρόσωπα αλλά άτομα με εμπειρία και γνώση, με υπόληψη στην κοινωνία.

Ενώ εμείς έχουμε καθηγητές σε υπουργεία με αυξημένη ευθύνη. Τι σημαίνει να ξέρεις να λύνεις διαφορικές εξισώσεις όταν σε καλούν να διοικήσεις τη ΔΕΗ για παράδειγμα, η οποία είναι Επιχείρηση που χρειάζεται προγραμματισμό, μάρκετινγκ, μάνατζμεντ; Εμείς, οι άνθρωποι των πανεπιστημίων, σε λίγες περιπτώσεις έχουμε διοικητική εμπειρία. Κι αυτή η χώρα χρειάζεται διοίκηση.

– Εσείς θα αναλαμβάνατε πολιτική θέση;


– Μάλλον όχι. Λόγω ηλικίας κατ’ αρχάς! Ούτε ποτέ το επιδίωξα. Τελευταία φορά πριν από χρόνια ήταν να αναλάβω τη διοίκηση της ΝΑSΑ και αρνήθηκα γιατί δεν ήθελα να αποχωριστώ την ερευνητική δουλειά του πανεπιστημίου. Αυτό που με ευχαριστεί είναι η έρευνα. Το εργαστήριο του πανεπιστημίου έχει 4.500 προσωπικό. Δεν είναι μικρά εγχειρήματα αυτά, έχουν μεγάλες διοικητικές ευθύνες.

– Στο περιβάλλον όπου κινείστε υπάρχει ανταγωνισμός;

– Τα κριτήρια είναι πάντα αντικειμενικά. Αν αναλάβεις μια θέση και αρχίσει να κατρακυλά η επιχείρηση, πρέπει να λογοδοτήσεις. Από την πιο χαμηλή υπάλληλο μέχρι τον διευθυντή του εργαστηρίου, όλοι αξιολογούμαστε… Κάθε χρόνο. Πεπραγμένα! Τι έκανες, τι σκόπευες να κάνεις και δεν έκανες. Αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα.

– Εσείς αξιολογείστε κάθε χρόνο δηλαδή, εδώ και μισό αιώνα;


– Απολύτως. Εδώ, ακούω από συναδέλφους μου, πολλές φορές: «ποιος θα αξιολογήσει ε-μέ-να;». Αυτό με ενοχλεί αφάνταστα. Ολοι μας όταν υποβάλλουμε μια εργασία προς δημοσίευση, ο εκδότης τη στέλνει σε άλλους ειδικούς και εκείνοι λένε τη γνώμη τους και γράφουν μια κριτική. Εμείς καλούσαμε όλους τους προϊσταμένους, έναν έναν, και ρωτούσαμε πώς έφτασαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Στο τέλος, ο προϊστάμενος ήταν υποχρεωμένος να συζητήσει την αξιολόγηση με τον υπάλληλο, τι έγραψε, τι συστάσεις έχει για βελτίωση της απόδοσης. Ο υπάλληλος υπέγραφε ότι διάβασε την αξιολόγηση, συναινώντας ή όχι στις παρατηρήσεις. Δεν υπήρχε περίπτωση ο προϊστάμενος να δώσει καλή βαθμολογία στον κουμπάρο του κι αυτό να μην ελεγχθεί.

Το στρατηγικό σχέδιο του ΕΣΕΤ για την έρευνα μπήκε στο... ράφι

– Οσο καιρό ασχοληθήκατε με την ελληνική πραγματικότητα δεν είδατε και κάποια καλά;


– Είδα σε πολλά ιδρύματα (πανεπιστημιακά, κέντρα ερευνών) ενθουσιώδεις ανθρώπους που έκαναν πολύ καλή δουλειά. Εχουμε νησίδες αριστείας, ανθρώπους που δουλεύουν υπό αντίξοες συνθήκες, δεν το διαφημίζουν όμως, γιατί θα πάνε οι άξεστοι και θα καταστρέψουν ό,τι έχουν χτίσει.

– Αν οι νησίδες ενωθούν, τότε μήπως προκύψει κάτι θετικό;

– Θα έλεγα ότι αν αυτές οι νησίδες σταματήσουν να παρακωλύονται από τη γραφειοκρατία και αφεθούν οι άνθρωποι να κυνηγήσουν έρευνα και δημοσιεύσεις, δίχως να ξοδεύουν χρόνο σε άγονες αντιπαραθέσεις με γραφειοκράτες, με ψευτονόμους, τότε αυτή η χώρα θα προοδεύσει. Αλλά στην πραγματικότητα το κράτος δεν τους αφήνει.

– Αλλαξε η Ελλάδα με την κρίση;

– Για μένα, ήταν μια όαση όταν έγινε το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνας και Τεχνολογίας (2010), επί Διαμαντοπούλου, η οποία κάλεσε επιστήμονες από την αλλοδαπή, κυρίως. Λειτουργήσαμε όλοι με ενθουσιασμό, είδαμε ότι η χώρα χρειάζεται βοήθεια, κανείς δεν πληρωνόταν. Υπήρχαν ενθουσιασμός και σύμπνοια. Χρειαζόταν ένα μακρόπνοο σχέδιο για έρευνα και τεχνολογία. Αυτή η «ενδεκάδα της αριστείας», όπως έλεγε η Διαμαντοπούλου, καινοτόμησε σε αρκετά πεδία. Χρησιμοποιήσαμε απολύτως αξιοκρατικές μεθόδους για να επιλέξουμε τους προέδρους των διαφόρων κέντρων. Επιπλέον, δημιουργήσαμε προγράμματα, όπως το πρόγραμμα «αριστεία», για να τροφοδοτηθεί η βασική έρευνα στην Ελλάδα. Είχαμε τεράστια απήχηση. Κατατέθηκαν 1.500 προτάσεις. Επιλέξαμε διακόσιες. Οσοι γνώριζαν, είπαν ότι το επίπεδό τους ήταν καλύτερο από αυτό που υπάρχει σε κορυφαία ερευνητικά κέντρα στην Ευρώπη και στην Αμερική. Εν τω μεταξύ, άλλαξε η κυβέρνηση, έφυγε η Διαμαντοπούλου, κόλλησε το θέμα στη γραφειοκρατία. Διαμαρτυρηθήκαμε. Οι επικεφαλής ερευνητές, διαμάντια όπως σας λέω, δεν άντεχαν στο τέλος. Ανατράπηκε η αξιοκρατία. Ηταν απελπιστικό. Με την τρικομματική κυβέρνηση δεν υπήρχε καμιά συνεννόηση... Εμείς, υπερηφάνως, τελειώσαμε το στρατηγικό αυτό σχέδιο που είναι τώρα στο ηλεκτρονικό ράφι της ΓΓΕΤ!

– Τι κόστος είχε η μη εφαρμογή του;


– Μακροχρόνιο το κόστος. Ολες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν προγράμματα για την Ερευνα και Τεχνολογία. Η Ελλάδα αφιέρωνε το 0,5% του ΑΕΠ. Αλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Φινλανδία πάνω από 3%. Δεν προτείναμε κάτι καινοτόμο, αλλά ένα σχέδιο που λαμβάνει υπόψη τα ελληνικά όρια, προγράμματα με τα οποία η χώρα μπορούσε να κάνει γρήγορη πρόοδο στις εξαγωγικές επιχειρήσεις της, για παράδειγμα.

Το Μποζόνιο είναι μεγαλύτερη ανακάλυψη από το νερό στον Αρη

Εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα ο Σταμάτης (Τομ) Κριμιζής ζει στην Αμερική. Τα εξαιρετικά ελληνικά του έχουν μια ανεπαίσθητη προφορά που τους προσδίδει κοσμοπολιτισμό. Διηγείται με συγκίνηση τόσο το ξεκίνημα της καριέρας του όσο και την πρόσφατη εμπειρία του να επισκέπτεται σχολεία στην Ελλάδα και να μιλάει στα παιδιά. Νομίζω ότι βουρκώνει. «Αισθάνομαι μεγάλη υποχρέωση να απευθυνθώ στα νέα παιδιά αυτής της χώρας. Είναι απογοητευμένα, πρέπει να τους δώσουμε δύναμη και ελπίδα. Ανταποκρίνονται. Πήγα στη Ρόδο, στο Χαλάνδρι… Θα έπρεπε να το κάνουν και άλλοι συνάδελφοι από την Ακαδημία. Είναι σημαντικό να βλέπουν τα παιδιά ότι άνθρωποι χωρίς προνόμια, όπως εγώ, μπορούν να έχουν τη δική μου εξέλιξη. Με ικανοποιεί ότι κάνω κάτι θετικό για την πατρίδα μου».

– Τι οφείλετε στην επιστήμη σας;

– Εχουμε να διανύσουμε και να γεφυρώσουμε τεράστιες αποστάσεις και επειδή συνεχώς ταξιδεύουμε σε αχαρτογράφητα νερά, όταν κοιτάει κανείς τα δεδομένα που είναι πάντα σχεδόν αναπάντεχα και απρόβλεπτα, αισθάνεται δέος. Συνειδητοποιείς τις λίγες γνώσεις σου. Καταλαβαίνεις καλύτερα την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, έχεις ένα αίσθημα ταπεινότητας.

– Από το 2012 μέχρι σήμερα, το νερό στον Αρη και το Μποζόνιο Χιγκς είναι νομίζω ανάμεσα στις σημαντικότερες ανακαλύψεις.

– Σε διαφορετικά επίπεδα. Ομως το Μποζόνιο είναι μεγαλύτερη ανακάλυψη. Εχει σχέση με τη βασική δομή της ύλης. Η παρουσία νερού στον Αρη είναι γνωστή τα τελευταία 40 χρόνια περίπου. Οπως και οι παγετώνες στον βόρειο και νότιο πόλο του Αρη ήταν επίσης γνωστοί. Αυτό που απεδείχθη είναι ότι οι ροές νερού είχαν μεγάλο ποσοστό από άλατα. Ολοι γνωρίζουμε ότι το νερό δεν παγώνει στο μηδέν αλλά πολύ πιο κάτω. Απεδείχθη ότι το νερό είναι από υπόγειες δεξαμενές.

– Θα εποικίσουμε τον Αρη;

– Ο εποικισμός είναι ανόητος για πολλούς λόγους. Κανείς δεν συζητάει το πρόβλημα με την ακτινοβολία στον Αρη. Και με τη κοσμική ακτινοβολία και με τις εκρήξεις του ήλιου. Αυτό είναι μεγάλο εμπόδιο.

– Εχετε κάνει αυτό το ταξίδι με τη φαντασία σας;

– Ναι, το έχω σκεφθεί. Αλλά η δική μου περιέργεια εστιάζεται στη συλλογή δεδομένων που θα εξηγήσουν τα φαινόμενα που παρατηρούμε. Πρέπει να ταξιδέψουμε ρομποτικά για καινούργια γνώση.

– Γιατί θεωρούμε πάντα ότι οι «άλλοι» πολιτισμοί θα είναι πιο προηγμένοι τεχνολογικά από εμάς;

– Η παρουσία μας στο σύμπαν είναι περίπου 100 χρόνων. Από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα αρχίσαμε να εκπέμπουμε ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Εκατό χρόνια μέσα σε 4,5 δισ. έτη ύπαρξης του ηλιακού μας συστήματος! Ο,τι έχουμε εκπέμψει έχει φτάσει σε 100 έτη φωτός από τη Γη. Το πιο κοντινό μας άστρο είναι το Α Κενταύρου που είναι 4,3 έτη φωτός. Αντε αυτοί, αν υπάρχουν, να ξέρουν πως είμαστε εδώ! Αλλά είναι 43 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα. Δεν θα τους ανακαλύψουμε και πιθανότατα δεν θα μας ανακαλύψουν ποτέ. Ως εκ τούτου τους αναθέτουμε υψηλή τεχνολογία και φανταστικές ικανότητες για να μας ανακαλύψουν. Γι’ αυτό υπάρχει και η επιστημονική φαντασία.

– Εχετε δει ταινίες επιστημονικής φαντασίας;


– Το τελευταίο «Star Wars» το είδα στο αεροπλάνο. Διασκεδάζω. Δεν κάνω αυστηρή τεχνική αξιολόγηση όμως, γιατί δεν αντέχουν.

– Υπάρχει κάποιο γεγονός που δεν θα ξεχάσετε;


– Την πρώτη μου εκτόξευση στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ. Ηταν το 1969-70. Ημασταν πίσω από ένα λόφο για λόγους ασφαλείας. Από το κέντρο ελέγχου άρχισε η διαδικασία: καύσιμα ΟΚ, επικοινωνία ΟΚ, πομπός ΟΚ, κ.ο.κ. Αυτό μπορεί να κρατήσει και μιάμιση ώρα. Είναι τεράστιος αριθμός υποσυστημάτων που πρέπει να δουλέψουν. Ηταν η πρώτη αποστολή στην οποία ήμουν ο επικεφαλής ερευνητής. Θα πήγαινε στο φεγγάρι. Αρχισε λοιπόν η μέτρηση 4, 3, 2, 1 και δεν έγινε τίποτα. Απόλυτη σιγή! Επειτα από κανένα λεπτό, ακούστηκε μια φωνή στο network «όταν ήρθε η σειρά μου και είπατε για τον τάδε διακόπτη, είπα ναι, αλλά ξέχασα να τον ανοίξω! (Ξεσπάει σε γέλια...). Τώρα, βέβαια, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές ελέγχουν τα πάντα.

– Ποιο επίτευγμα θεωρείτε σημαντικό στην καριέρα σας;

– Το πρώτο μου πείραμα πέρασε από τον Αρη στις 15 Ιουλίου, 1965 – ήμουν τότε φοιτητής του Βαν Αλεν. Ακριβώς 50 χρόνια αργότερα το τελευταίο μου πέρασε από τον Πλούτωνα – 15 Ιουλίου 2015. Κανένας επιστήμονας στον κόσμο δεν έχει «περάσει» και από τους οκτώ πλανήτες συν τον Πλούτωνα – ήμουν τυχερός και είμαι περήφανος γι’ αυτό.

– Υπάρχει επιθυμία που δεν έχετε πραγματοποιήσει;

– Επειδή έχω αυτήν την αγάπη για το επάγγελμά μου, δεν ξοδεύω χρόνο σε απολογισμούς. Αλλά έχω υπάρξει πολύ τυχερός στην καριέρα μου, γιατί βρέθηκα τη σωστή ώρα στο σωστό μέρος. Δεν ήξερα αν θα ήμουν εν ζωή όταν το New Horizons θα έφτανε στον Πλούτωνα – και όμως το προγραμμάτισα. Οσο για τα Voyagers, ένα διαστημόπλοιο να περάσει από τέσσερις πλανήτες συμβαίνει μια φορά κάθε 175 χρόνια. Αν ζω, σε δύο χρόνια, θα δω τον Ηλιακό Εξερευνητή (Solar Probe Plus) να πηγαίνει στον Ηλιο, η πρώτη αποστολή σε άστρο... Είναι φανταστικό.

Η συνάντηση

Συναντηθήκαμε στο καφέ – εστιατόριο Piu Verde, στο Αλσος του Παπάγου, αυτή την αμήχανη ώρα που είναι μάλλον νωρίς για φαγητό και αργά για πρωινό καφέ. Το εστιατόριο δεν ήταν έτοιμο ακόμη, έτσι οι δύο πρώτες επιλογές του κ. Κριμιζή, από τον κατάλογο, ατύχησαν. Ο σερβιτόρος ήταν ευγενής και απολογητικός, ο κ. Κριμιζής πολύ βολικός, επιχειρεί την τρίτη και τυχερή παραγγελία, μια σαλάτα με κοτόπουλο τεριγιάκι. Εγώ πήρα ένα τοστ και φυσικό χυμό. Σύνολο: 18,30.

Oι σταθμοί του


1938
Γεννιέται στον Βροντάδο της Χίου.

1961
Πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβας.

1970
Επικεφαλής ερευνητής στην αποστολή Voyager 1 και 2.

1991
Διευθυντής Διοίκησης Διαστήματος για τη ΝΑSΑ στο εργαστήριο εφαρμοσμένης Φυσικής Πανεπιστημίου Jonhs Ηopkins.

1996
Εκτόξευση της πρώτης αποστολής στη σειρά διαστημοπλοίων Discovery της ΝΑSΑ - πρώτη προσεδάφιση σε αστεροειδή (ΕΡΟΣ, 2001).

2010
Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ).

2015
Trophy for Lifetime Achievement, του Εθνικού Μουσείου Αεροπορίας και Διαστήματος των ΗΠΑ (Smithsonian Air and Space Museum) για τη συμβολή του στην επιστήμη του Διαστήματος.

2016
Απονομή από ΝΑSΑ του Μεταλλίου Εξαίρετης Κοινωνικής Προσφοράς και του Βραβείου Διαστημικής Πτήσης (Space Flight Award) από την American Astronautical Society.


https://diulistirio.blogspot.gr
Έντυπη
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Πόρισμα-φωτιά για τις σήραγγες της Εγνατίας οδού

Κάνει λόγο για κίνδυνο «κατασκευαστικών ελλείψεων» και για «επιστροφή κοινοτικών κονδυλίων»

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Πόρισμα-καταπέλτη της Αρχής Καταπολέμησης της Διαφθοράς του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει στα χέρια του ο εισαγγελέας αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης, για το σκάνδαλο με τις υπερκοστολογήσεις-μαμούθ στην κατασκευή των σηράγγων της Εγνατίας οδού στη Δυτική Μακεδονία. Αυτό που προκαλεί έντονη ανησυχία είναι ότι στο πόρισμα διαπιστώνονται ακόμη και υποψίες κατασκευαστικών προβλημάτων σε σήραγγες και γέφυρες του μεγαλύτερου αυτοκινητόδρομου της χώρας, που μπορούν να τον καταστήσουν επικίνδυνο, γι’ αυτό η Αρχή προτείνει τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης για την κατάσταση του έργου!

Το σκάνδαλο με τις σήραγγες της Εγνατίας οδού στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας ερευνάται από τον εισαγγελέα διαφθοράς Θεσσαλονίκης, αντεισαγγελέα εφετών Αχιλλέα Ζήση, μετά τη μήνυση που κατέθεσε η προηγούμενη διοίκηση της Εγνατίας Οδού ΑΕ. Συγκεκριμένα, εξετάζονται οι συνθήκες κάτω από τις οποίες οι κατασκευές πληρώθηκαν κατά 76 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον από τα προϋπολογισθέντα, επειδή μετά την ολοκλήρωση των έργων οι κατηγορίες κατασκευής των σηράγγων άλλαξαν. Την υπόθεση εξετάζουν ήδη μέλη της οικονομικής αστυνομίας.

Τα όσα έχουν καταγγελθεί επιβεβαιώνονται από το πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης της Διαφθοράς, που αποκαλύπτει η «ΜτΚ». Η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από πρωτοβουλία του τότε αναπληρωτή υπουργού Υποδομών και σημερινού υπουργού Χρήστου Σπίρτζη τον Ιούλιο του 2015, ενώ το πόρισμα παραδόθηκε στις εισαγγελικές αρχές της Θεσσαλονίκης μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Τα συμπεράσματα του πορίσματος για τις ευθύνες των υπηρεσιακών παραγόντων που υπέγραψαν να πληρωθούν οι τεράστιες διαφορές από τις κατασκευές καίνε όσους ενεπλάκησαν με την υπόθεση των σηράγγων. Ας σημειωθεί ότι η υπόθεση αυτή αναδείχτηκε όταν η κατασκευάστρια εταιρία ΑΤΤΙΚΑΤ προσέφυγε στα δικαστήρια, προκειμένου και τυπικά να γίνουν δεκτές οι προσφυγές για τα επιπλέον ποσά. Την ώρα μάλιστα που οι διοικήσεις της Εγνατίας Οδού ΑΕ θεωρούσαν τα χρήματα αυτά χαμένη υπόθεση, με αντίστοιχες συμβουλές και της νομικής υπηρεσίας, εκδόθηκε η πρώτη απόφαση του εφετείου Δυτικής Μακεδονίας, που απορρίπτει την προσφυγή για 32,5 εκατομμύρια ευρώ που «καταβλήθηκαν αχρεωστήτως» στους κατασκευαστές. Ήταν η πρώτη απόφαση που δικαίωσε την Εγνατία Οδό και άνοιξε τον δρόμο για επιστροφή χρημάτων.

Έλλειψη υπογραφών στις οριστικές αναλυτικές επιμετρήσεις, διαφορές στην ποσότητα των εργασιών, διπλά ημερολόγια εργασιών, ανυπόγραφα ημερολόγια και φύλλα ημερολογίων που μπήκαν... ένθετα στα αριθμημένα, αλλά και απουσία πρωτοκόλλου εκσκαφών σηράγγων, είναι μερικές από τις... ελλείψεις που βρήκε η Αρχή Καταπολέμησης της Διαφθοράς, όπως περιγράφεται στο πολυσέλιδο πόρισμά της. Μάλιστα μεταξύ των ευρημάτων γίνεται λόγος για «πληρωμή εργασιών με νέες τιμές, σαν νέες εργασίες. Δηλαδή εντοπίστηκαν διπλοπληρωμές εργασιών», αναφέρεται.

"Κατασκευαστικές ατέλειες"

Αυτό που τρομάζει πλέον τους υπευθύνους του υπουργείου Υποδομών, οι οποίοι επίσης πήραν στα χέρια τους το πόρισμα-φωτιά της Αρχής Διαφθοράς, είναι οι επισημάνσεις περί κατασκευαστικών ελλείψεων σε δύο μεγάλα τμήματα έργων στο πεδίο Παναγιάς - Γρεβενών και αφορούν το ένα πέντε σήραγγες και δύο χαραδρογέφυρες και το δεύτερο δύο σήραγγες, μία κοιλαδογέφυρα και δύο γέφυρες.

«Η Επιτροπή Προσωρινής Παραλαβής, που διαπίστωσε την έλλειψη τελικής αξιολόγησης του προβλήματος σκυροδέτησης βάθρων γέφυρας σύμφωνα με αυτά που αναφέρονται στο πρωτόκολλο και με δεδομένη τη σημασία της συγκεκριμένης κατασκευής, θα έπρεπε να ζητήσει από την προϊσταμένη αρχή τη διακοπή της διαδικασίας και την αναβολή της παραλαβής, προκειμένου να υποβληθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία αξιολόγησης του προβλήματος. Παρά τις συγκεκριμένες παρατηρήσεις της Επιτροπής, η προϊσταμένη αρχή προχώρησε στην έγκριση του πρωτοκόλλου αναλαμβάνοντας την ευθύνη αποκατάστασης των πλημμελειών και ειδικότερα περιβαλλοντικών θεμάτων, που πιθανώς εκκρεμεί μέχρι σήμερα».

Αυτό το συμπέρασμα, στο οποίο καταλήγουν οι ερευνητές της Αρχής Καταπολέμησης της Διαφθοράς και περιλαμβάνεται στο πόρισμα, έχει κινητοποιήσει τις υπηρεσίες, καθώς θεωρούν πως δημιουργούνται ακόμη και ζητήματα στατικότητας γεφυρών και σηράγγων, σε περίπτωση που δεν έχουν υλοποιηθεί τα έργα όπως προβλέφθηκαν.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις προτάσεις που υποβάλλει η επιτροπή, εκτός της διενέργειας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τις ευθύνες των υπαλλήλων και διοικούντων της Εγνατίας Οδού την περίοδο των κατασκευών, είναι και ο επανέλεγχος του έργου: «Να εξεταστεί το ενδεχόμενο να ανατεθεί σε ανεξάρτητη ελεγκτική αρχή ή εταιρεία η σύνταξη σχετικής έκθεσης πραγματογνωμοσύνης που να αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση του έργου και τα τυχόν ελαττώματά του».

Άλλωστε επισημαίνεται ακόμη η απουσία πρωτοκόλλων χαρακτηρισμού εκσκαφών σηράγγων, γεγονός που συσκοτίζει την ποιότητα των κατασκευών.


Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστραφούν οι ενισχύσεις

Εκτός των προβλημάτων που αναδεικνύονται διαρκώς στο οικονομικό σκάνδαλο της κατασκευής των σηράγγων της Εγνατίας οδού στη Δυτική Μακεδονία από κάθε υπηρεσία που προχωρά σε έλεγχο της υπόθεσης, η Αρχή Καταπολέμησης Διαφθοράς στο πόρισμά της αναφέρει ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος επιστροφής κονδυλίων στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς καταβλήθηκαν επιπλέον των προβλέψεων του έργου.

Στο πολυσέλιδο πόρισμα, που υπογράφουν δύο επιθεωρητές της Αρχής, αναφέρονται οι επιπτώσεις από την αλλαγή των δεδομένων του έργου και συγκεκριμένα από την καταβολή επιπλέον 76 εκατομμυρίων ευρώ, με βάση τον ανακεφαλαιωτικό πίνακα των έργων που θεωρείται ύποπτος. Στον πίνακα αυτόν οι κατασκευές έχουν αλλάξει κατηγορία, επομένως και κόστος.

Οι επιπτώσεις από την έγκριση και την καταβολή των χρημάτων αυτών είναι η σύνταξη δύο αρνητικών λογαριασμών 32,5 και 43,7 εκατομμυρίων ευρώ, που έχουν ήδη καταβληθεί στον κατασκευαστή, «η εμπλοκή της διαδικασία κλεισίματος του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης», από το οποίο χρηματοδοτήθηκε το έργο, και ο κίνδυνος «επιστροφής αναλογούσας κοινοτικής συμμετοχής στο συγκεκριμένο ποσό», όπως αναφέρεται στο πόρισμα. Μάλιστα σημειώνεται η εξαιρετικά δυσχερής θέση της χώρας μας σε περίπτωση επιστροφής των χρημάτων από τους αρνητικούς λογαριασμούς «από τους εξαιρετικά περιορισμένους εθνικούς πόρους», όπως ακριβώς αναφέρεται.

Πάντως το δικαστικό σίριαλ με το οικονομικό σκάνδαλο των κατασκευών στην Εγνατία αναμένεται να έχει πολλά επεισόδια. Το τελευταίο διαδραματίστηκε στην αίθουσα του μονομελούς πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, το οποίο επικύρωσε πρόσφατη απόφαση της διοίκησης της Εγνατίας Οδού να βάλει στον «πάγο» τον επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας της εταιρείας. Στο επόμενο διάστημα αναμένεται η Εγνατία Οδός ΑΕ να προχωρήσει σε αγωγές κατά προσώπων για την επιστροφή των χρημάτων που χάθηκαν, ενώ πρόκειται να εκδικαστεί και η δεύτερη -και μεγαλύτερη- προσφυγή της εταιρείας ΑΤΤΙΚΑΤ, για να διεκδικήσει τα χρήματα που ήδη έχει πληρωθεί για το δεύτερο μέρος των έργων στις σήραγγες.

Πηγή www.makthes.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Η επανάσταση άνευ διδασκάλου..

    Μάθημα 1ον: Εισαγωγή.
Επανάσταση είναι η κάθε γενικευμένη αντίσταση και αντίδραση σε μιά παγιωμένη πολιτική ή κοινωνική, ή και επιστημονική κατάσταση,
..που έχει επιβληθεί είτε με την βία, είτε με την πάροδο του χρόνου,
..και αποσκοπεί στην
ριζική μεταβολή της.

Είναι λάθος να πιστεύουμε πως η επανάσταση ξεκινά βίαια στους δρόμους και στα βουνά.
Μπορεί να μη χρειαστεί ποτέ να φτάσει εκεί.
Μπορεί να είναι ειρηνική, ή ακόμα και παθητική.
Ειδικά στην περίπτωσή μας, που είναι η εξωτερική κατοχή ενός κράτους μέσω μνημονίων και δωσιλογικών κυβερνήσεων,
..με την βοήθεια ενός λαού απονευρωμένου και αποχαυνωμένου στον καναπέ του,
..η επανάσταση μπορεί ν' αρχίσει και να τονώσει το ηθικό του καταδυναστευόμενου λαού, ως εξής:

Δεν δεχόμαστε και δεν χρησιμοποιούμε την ορολογία των κατακτητών και των δωσιλόγων.
Η τακτική της έμμεσης νομιμοποίησης της κατάστασης κατοχής, μέσω της διαστροφής των εννοιών και των ευφημιστικών όρων που χρησιμοποιούν διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα,
πρέπει να σταματήσει.
Σταματάμε στην καθημερινή μας ζωή μεταξύ μας και παντού αλλού να χρησιμοποιούμε συγκεκριμένες λέξεις με το νόημα που θέλουν αυτοί να τους αποδώσουν.
Δεν λέμε και δεν γράφουμε για "θεσμούς" όταν θέλουμε να αναφερθούμε στην τρόϊκα των τοκογλύφων, και των μικρομεσαίων υπαλλήλων τους που στέλνουν εδώ για έλεγχο. Θεσμός είναι η οικογένεια, θεσμός είναι η δικαιοσύνη, το Σύνταγμα. Θεσμοί δεν είναι οι τοκογλύφοι και τα τσιράκια τους. Λέγοντας "θεσμούς" τους τοκογλύφους, τους νομιμοποιούμε έμμεσα.
Δεν αναφερόμαστε στο "χρέος" χωρίς να σημειώσουμε κάθε φορά την δυσπιστία μας και την ανάγκη ελέγχου του πραγματικού ύψους του.
Δεν δεχόμαστε ως θέσφατα και σαν κανονικούς νόμους τους "νόμους" που ρυθμίζουν τις μνημονιακές μας "υποχρεώσεις",
..και δεν δεχόμαστε άκριτα την ανάγκη πειθαρχίας μας σε αυτούς, εφ΄ όσον οι περισσότεροι αντιβαίνουν στο Σύνταγμα,
..δημιουργήθηκαν κατ' εντολή των πιστωτών-τοκογλύφων, ψηφίστηκαν από δωσιλογικές κυβερνήσεις, και ποζάρουν τώρα ως "νόμοι του κράτους",
..αποτελώντας όχι τον φερετζέ του π@@στη, αλλά τον φερετζέ κάθε ανθρωπάριου με μαντηλάκι.
Δεν δεχόμαστε νεολογισμούς και παπαρολογίες του τύπου "συνταγματικό τόξο", "δημοκρατικό τόξο", και κάθε άλλου είδους "τόξα".
Θα θέλαμε να μένουμε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης; Όχι. Σε "hot spots"; Ούτε. Σωστά, αφού βέβαια είναι το ίδιο πράγμα.
Γιατί πρέπει λοιπόν να τα αποκαλούμε "hot spots" όπως θέλει η Κομισιόν και η νεοναζιστική "Ένωση"; Για να μη θυμόμαστε συνέχεια ότι πρόκειται για στρατόπεδα συγκέντρωσης, που λειτουργούν στην χώρα μας γιατί κάποιοι άλλοι έξω από εμάς το αποφάσισαν;
Επιμένουμε στον διαχωρισμό των πολιτικών όχι σε αριστερούς, κεντρώους, δεξιούς,
..αλλά σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς.
Ειδικά αυτό το τελευταίο έχει μεγάλη σημασία, διότι τους πολλούς τελευταίους μήνες καλλιεργείται έντεχνα από το σύστημα πως το αντιμνημόνιο ήταν μιά φούσκα, και έληξε,
..θέλοντας να προεξοφλήσουν την απελπισία και την υποταγή του λαού.

Γενικά μπορούμε να αρχίσουμε την επανάσταση ανεπαίσθητα και ανώδυνα με την σωστή χρήση της φρασεολογίας μας και των εννοιών,
..αποκρούοντας έτσι συνειδητά και αποτελεσματικά την προπαγάνδα τοκογλύφων και μνημονιακών κυβερνήσεων,
..και ανυψώνοντας μεταξύ μας το ηθικό μας, αφού θα βλέπουμε κάθε φορά πόσοι πολλοί είναι πρόθυμοι να τολμήσουν.
Δεν είναι επικίνδυνο για όσους φοβούνται, δεν θέλει καν σήκωμα από τον καναπέ.
Θέλει απλώς συνειδητοποίηση,
..και πίστη στην αλήθεια και στο δίκιο μας.

Θα κλείσουμε την σημερινή εισαγωγή με ένα απόσπασμα από την "Πολιτική Ανυπακοή" τού Χένρυ Νταίηβιντ Θορώ:
" Όλοι αναγνωρίζουν το δικαίωμα στην επανάσταση, που είναι το δικαίωμα να αρνηθείς πίστη στην κυβέρνηση και να αντισταθείς όταν η εξουσία της ή η ακαταλληλότητά της είναι βαριά και επαχθής. "

Κουδούνι.
Διάλειμμα!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....