Διυλιστήριο: 03/05/16
ροη αναρτησεων

Σάββατο, 5 Μαρτίου 2016

Ανακαλύφθηκε η «αχίλλειος πτέρνα» του καρκίνουΕπιστήμονες στη Βρετανία και στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι έκαναν μια πολύ σημαντική ανακάλυψη, που θα μπορούσε να αποδειχθεί η «αχίλλειος πτέρνα» του καρκίνου και να φέρει μια πραγματική επανάσταση στην θεραπεία του καρκίνου με τη βοήθεια του ανοσοποιητικού συστήματος κάθε ασθενούς.

Δημιουργείται έτσι η ελπίδα είναι ότι η νέα γενιά των υπό ανάπτυξη αντικαρκινικών ανοσοθεραπειών θα είναι πραγματικά στοχευμένη στην ιδιαιτερότητα των όγκων κάθε ασθενούς, ώστε να είναι αποτελεσματική. Η ανοσοθεραπεία του καρκίνου εξελίσσεται στη σημαντικότερη ανακάλυψη της ογκολογίας εδώ και δεκαετίες, αλλά μέχρι σήμερα τα σχετικά φάρμακα έχουν αποτέλεσμα μόνο στο ένα τρίτο των ασθενών περίπου λόγω της ελλιπούς εξατομίκευσής τους.

Αυτή τη φορά, οι ερευνητές βρήκαν ένα τρόπο να καθοδηγούν με ακρίβεια τα αμυντικά κύτταρα του σώματος σε συγκεκριμένους ευάλωτους στόχους πάνω στους καρκινικούς όγκους. Η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε νέες αποτελεσματικότερες ανοσοθεραπείες του καρκίνου, καθιστώντας εφικτή μια μεγαλύτερη ακρίβεια και εξατομίκευση ανάλογα με τον κάθε ασθενή. Τα φάρμακα της ανοσοθεραπείας μπορεί πλέον να «πιάνουν» όλα τα καρκινικά κύτταρα και όχι μόνο ένα μέρος τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τσαρλς Σουάντον του University College του Λονδίνου (UCL) και του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", έδειξαν για πρώτη φορά ότι μερικοί τουλάχιστον καρκίνοι φέρουν πάνω τους τούς σπόρους της καταστροφής τους (την «αχίλλειο πτέρνα» τους). Μέσα σε κάθε καρκινικό όγκο υπάρχουν ανοσοποιητικά κύτταρα που μπορούν να αναγνωρίσουν τα ευάλωτα αυτά σημεία, τα οποία στη συνέχεια είναι δυνατό να αποτελέσουν στόχο του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η νέα μέθοδος, που αναμένεται να είναι υψηλού κόστους, καθώς θα αφορά κάθε ξεχωριστό ασθενή, δεν έχει δοκιμαστεί κλινικά ακόμη σε ανθρώπους, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στην επόμενη διετία ή τριετία σε ασθενείς με καρκίνο των πνευμόνων.

Στο παρελθόν έχει δοκιμαστεί χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία η δημιουργία αντικαρκινικών εμβολίων, που καθοδηγούν το ανοσοποιητικό σύστημα εναντίον των όγκων, εν μέρει επειδή συχνά ο στόχος τους ήταν λάθος. Αυτό οφείλεται στο ότι όγκοι είναι πολύπλοκοι γενετικά και συμπεριφέρονται διαφορετικά από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η νέα τεχνική καταφέρνει να ανιχνεύει με ακρίβεια τις μεταλλάξεις που μεταβάλλουν τα αντιγόνα, τις πρωτεϊνες που προεξέχουν από την επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων σαν βιολογικές «σημαίες». Με τον τρόπο αυτό, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αναγνωρίζει τους σωστούς στόχους σε όλα τα καρκινικά κύτταρα και όχι μόνο σε μερικά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό επιτρέπει είτε να δοκιμαστούν πιο αποτελεσματικά αντικαρκινικά εμβόλια στο μέλλον (εξατομικευμένα για κάθε καρκινοπαθή), είτε να ενισχυθούν στο εργαστήριο τα κατάλληλα Τ-κύτταρα και μετά να επανεισαχθούν στο σώμα του ασθενούς για να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα.

Στη δεύτερη περίπτωση, θα γίνεται βιοψία του όγκου του ασθενούς, θα «διαβάζεται» το γονιδίωμά του και και θα διαπιστώνεται ποιές πρωτεϊνες-σημαίες είναι παρούσες σε όλα τα καρκινικά κύτταρα.

Αν βρεθούν ανοσοποιητικά κύτταρα μέσα στον όγκο, που αναγνωρίζουν αυτές τις «σημαίες», τότε θα πολλαπλασιάζονται στο εργαστήριο και θα εισάγονται ξανά στον ασθενή, παράγοντας έτσι μια επίθεση ακριβείας κατά των καρκινικών κυττάρων. Στην πρώτη περίπτωση, οι ίδιες οι πρωτεϊνες-σημαίες θα χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ενός εμβολίου, που όταν εισέρχεται στο σώμα, θα πυροδοτεί την επίθεση ακριβείας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η νέα θεραπεία -με όποια από τις δύο μορφές- θα είναι μάλλον πιο αποτελεσματική σε καρκίνους που έχουν πολλές μεταλλάξεις, όπως το μελάνωμα και των πνευμόνων. Σχεδιάζουν πάντως και περαιτέρω έρευνες σε καρκίνους με λιγότερες μεταλλάξεις, όπως του προστάτη και του παγκρέατος.

Η νέα θεραπεία αναμένεται να εφαρμόζεται σε συνδυασμό με υπάρχοντα φάρμακα, που εμποδίζουν τους καρκίνους να εξουδετερώνουν τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ sciencemag.org
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Νέες αποκαλύψεις για το κύκλωμα των εκβιαστώνΤης Άννας Κανδύλη

Η κλήση της Αμαλίας Κάτζου και του Διευθύνοντα Σύμβουλου της ΕΥΔΑΠ, Γιάννη Μπενίση, εντός της προσεχούς εβδομάδας, είναι η επόμενη κίνηση του 1ου ειδικού ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση με το κύκλωμα των εκβιαστών δημοσιογράφων.

Μετά τις απολογίες του εκδότη της εφημερίδας «Ακρόπολη» Παναγιώτη Μαυρίκου και των δημοσιογράφων Χρήστου Φράγκου και Τάκη Μουσσά που κατέληξαν στην προφυλάκιση του τελευταίου και στην επιβολή περιοριστικών όρων για τους άλλους δύο, ο δικαστικός λειτουργός καλεί ενώπιόν του τους καταγγέλλοντες προκειμένου να επιβεβαιώσουν όσα κατέθεσαν στην αστυνομία.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, ο ανακριτής θα καλέσει επίσης ως μάρτυρες -σε αυτή τη φάση- τους 5 δημοσιογράφους, ιδιοκτήτες sites και εντύπων, οι οποίοι αναφέρονται στις συνομιλίες που κατέγραψαν οι αρχές και έχουν δημιουργηθεί υπόνοιες από τα λεγόμενα των κατηγορουμένων ότι προχωρούσαν σε κατευθυνόμενα δημοσιεύματα με αντάλλαγμα χρήματα από τις διαφημίσεις.

Ύφος... Μέρντοχ, εκπτώσεις «τέλος σεζόν»

Την ίδια ώρα μέσα από τα στοιχεία της δικογραφίας αποκαλύπτεται η πολυσχιδής δραστηριότητα του κυκλώματος.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον Παναγιώτη Μαυρίκο από τα έγγραφα που κατάσχεσαν οι αρχές, φαίνεται να είχε «σαρώσει» υπουργεία, περιφέρειες, δήμους, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, ΤΕΙ ακόμη και …εκκλησιαστικά ιδρύματα!

Έτσι, στις καταστάσεις που διατηρούσε βρίσκουμε μεταξύ άλλων τον Δήμο Παλαμά, το ΤΕΙ Δυτική Ελλάδος, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αλλά και το Κουτλιμπάνειο Νοσοκομείο στη Λάρισα.

Εφαρμόζοντας την αρχή «λίγα από πολλούς» η εταιρία του εκδότη της εφημερίδας «Ακρόπολη» συγκέντρωνε αξιοσέβαστα ποσά που ξεπερνούσαν στο σύνολο, όπως φέρεται να αναγράφει ο ίδιος στα σημειωματάριά του, και τις 750.000 ευρώ για ένα εξάμηνο.

Ενδεικτικό της τακτικής που ακολουθούσε είναι οι καταγραφές για διαφημιστικές δαπάνες από φορείς που κατά περίπτωση άγγιζαν και τα 50 ευρώ(!) πληρωτέα, δίνοντάς τους και έκπτωση… 99%!

Εκεί όμως που φαίνεται η «δαιμόνια» επιχειρηματική τακτική του νεόκοπου εκδότη είναι η προσέγγιση που έκανε σε μεγάλες επιχειρήσεις προκειμένου να τις πείσει να του δώσουν διαφήμιση.

Χαρακτηριστικό αυτού είναι οι επιστολές που έστελνε στις εταιρίες, πανομοιότυπες όσον αφορά στα επιχειρήματα για τα οποία έπρεπε να τον προτιμήσουν, διαφορετικές ωστόσο ως προς τα ποσά.

Μέσα από αυτές συστήνεται ως επικεφαλής ομίλου εφημερίδων, ημερήσιων και εβδομαδιαίων, καθώς και οικονομικών εντύπων και ηλεκτρονικών σελίδων…

Επικαλείται μάλιστα, στις εν λόγω επιστολές, στοιχεία του πρακτορείου διανομής τύπου, σύμφωνα με τα οποία, η εφημερίδα «Ακρόπολη» είναι «δεύτερη σε πωλήσεις στα πρωινά πανελλαδικά και ημερήσια φύλλα».

Συνεχίζοντας τον καταιγισμό των επιχειρημάτων του προκειμένου να προσδώσει εγκυρότητα, αναφέρει επίσης: «Συγκεκριμένα (σ.σ η εφημερίδα «Ακρόπολη») διανέμεται καθημερινά στο σύνολο των Σωμάτων μέσω της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας, Προεδρεία της Δημοκρατίας(;), Μέγαρο Μαξίμου, Υπουργεία, Γενικές Γραμματείς(;), Τράπεζες.

Επίσης σε όλες τις εταιρίες αποδελτίωσης, ώστε να πηγαίνουν τα δημοσιεύματά μας σε 120.000(!) επιχειρήσεις, εταιρίες και οργανισμούς.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η «Ακρόπολη» προβάλλεται καθημερινά από το σύνολο των μεγαλύτερων διαδικτυακών ιστότοπων της χώρας. Η ποιότητα και η εγκυρότητα της «Ακρόπολης» προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο στα κείμενα, αλλά και στην προβολή των καταχωρήσεων».


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Συνελήφθη γυναικολόγος που ζήτησε «φακελάκι» 650 ευρώΣυνελήφθη χθες, γιατρός – γυναικολόγος, δημόσιου Νοσοκομείου της Αττικής, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για δωροληψία υπαλλήλου, διότι απαίτησε από το σύζυγο μίας γυναίκας χρηματικό ποσό, προκειμένου να αναλάβει τον τοκετό.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία ενός πολίτη, σύμφωνα με την οποία ο γιατρός απαίτησε το χρηματικό ποσό των 650 ευρώ, προκειμένου να αναλάβει τον τοκετό της συζύγου του.

Χθες, μετά τον τοκετό, σε προκαθορισμένη συνάντηση σε μη προσβάσιμο για το κοινό χώρο, στα χειρουργεία του Νοσοκομείου, ο γιατρός παρέλαβε από τον ιδιώτη το παραπάνω χρηματικό ποσό, το οποίο είχε προσημειωθεί.

Άμεσα επενέβησαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων και συνέλαβαν τον γιατρό.

Στη συνέχεια, σε έρευνα στον χώρο των χειρουργείων, βρέθηκε επιμελώς κρυμμένο στην ψευδοροφή το προσημειωμένο χρηματικό ποσό, ενώ στην κατοχή του γιατρού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν άλλα 500 ευρώ.

Ο συλληφθείς, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθεί σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....