Διυλιστήριο: 12/23/15
ροη αναρτησεων

Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2015

ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΤΣΕΧΟΙ! Τι είπε ο Κοτζιάς με τον ομόλογό του στο τηλέφωνο

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Τσέχο ομόλογό του Λούμπομιρ Ζαοράλεκ σε μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι μεταξύ της Αθήνας και της Πράγας μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν που προκάλεσαν την ανάκληση του πρέσβη μας στην Πράγα, Παναγιώτη Σαρρή.

Στο τηλεφώνημα αυτό ο κ. Ζαοράλεκ εξέφρασε τη λύπη του για τις δηλώσεις του Ζέμαν, τονίζοντας ότι δεν εκφράζουν την κυβέρνηση, η οποία θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν ευθύνεται ούτε για την οικονομική ούτε για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Ακόμη παρακάλεσε επίσης τον κ. Κοτζιά να επιστρέψει ο Έλληνας πρέσβης στη θέση του και προσκάλεσε τον Έλληνα ΥΠΕΞ να επισκεφθεί την Πράγα.

Νωρίτερα ωστόσο ο εκπρόσωπος του Τσέχου Προέδρου είχε ρίξει λάδι στην φωτιά δηλώνοντας ότι «δεν θα σχολιάσω την κίνηση αυτή για διπλωματικούς λόγους». Στη συνέχεια, ωστόσο, έσπευσε να εκφράσει την απορία του γιατί αντέδρασε τώρα η Ελλάδα επισημαίνοντας με νόημα ότι «ο Πρόεδρος δημόσια διακήρυξε την θέση του τους περασμένους μήνες. Επιμένει στις απόψεις του και θα συνεχίζει να τις εκφράζει δημόσια».

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον υπουργό Εξωτερικών κινήθηκε και ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μποχουσλαβ Σομπότκα, που άσκησε κριτική προς τον πρόεδρο Ζέμαν ότι δεν μπορεί κανείς να λέει ποιος πρέπει να είναι στην ευρωζώνη όταν η ίδια η Τσεχία δεν ανήκει σε αυτήν και τονίζοντας ότι τέτοιες κινήσεις, όπως αυτή της Ελλάδας, είναι περιττές δεδομένης της εγγύτητάς μας στην ΕΕ.

«Δεν είμαι υπέρ του να κλωτσούμε τον πλέον αδύναμο» πρόσθεσε. Για να τονίσει ότι «η Ελλάδα ήταν το «αγαπημένο μαύρο πρόβατο» στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, τώρα είναι το «αγαπημένο μαύρο πρόβατο» στην περίοδο της μεταναστευτικής κρίσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα έχει κάνει τέλεια. Θέλω μόνο να σημειώσω ότι δεν ήταν η Ελλάδα η αιτία της χρηματοπιστωτικής κρίσης αλλά η απληστία των χρηματαγορών. Και δεν ήταν η Ελλάδα που προκάλεσε τον πόλεμο στη Συρία». Μάλιστα δεν δίστασε να κατηγορήσει τη Γερμανία ότι με τη στάση της στο μεταναστευτικό ενθαρρύνει την παράνομη μετανάστευση στην Ευρώπη.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Κούρεμα καταθέσεων σε ιταλικές τράπεζες, προβληματισμός στην ΕΕ για το bail-in


Λίγες μέρες πριν τεθεί σε ισχύ η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις διασώσεις τραπεζών με bail-in, έντονες αντιδράσεις εκδηλώνονται από πολλές χώρες της ΕΕ, ενώ οι κυβερνήσεις ανησυχούν για το πολιτικό κόστος και κοινωνικό κόστος του κουρέματος καταθέσεων. Το θέμα έρχεται στο προσκήνιο με αφορμή τη διάσωση τεσσάρων περιφερειακών ιταλικών τραπεζών, όπου 10.000 αποταμιυτές έχασαν τα χρήματα που είχαν τοποθετήσει σε ομόλογα αυτών των τραπεζών, νομίζοντας ότι πρόκειται για προθεσμιακές καταθέσεις υψηλού επιτοκίου.

Στις Βρυξέλλες και σε πολλές ευρωπαίκές πρωτεύουσες εκδηλώνονται έντονες αντιδράσεις. Αξιωματούχοι της ΕΕ και κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι οι νέοι κανόνες τις ΕΕ που καταρτίστηκαν για να δώσουν τέλος στις διασώσεις προβληματικών τραπεζών με δημόσιο χρήμα, καταλήγουν να πλήττουν ανύποπτους μικροεπενδυτές.

Στο «μικροσκόπιο» έχει μπει η κοινοτική Οδηγία Bank Recovery and Resolution Directive (BBRD), που ενεργοποιείται την 1η Ιανουαρίου. Η Οδηγία προβλέπει υποχρεωτικό «κούρεμα» των μετόχων, των ομολογιούχων και των μεγαλοκαταθετών (για ποσά άνω των 100.000 ευρώ) προτού χρησιμοποιηθούν δημόσιοι πόροι για τη διάσωση μιας τράπεζας. Θεσπίστηκε στον απόηχο της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης, κατά την οποία εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν για να αποτραπεί η κατάρρευση ομίλων όπως η βρετανικήRoyal Bank of Scotland και η γερμανική Commerzbank.

Λίγες ημέρες προτού οι νέοι κανόνες τεθούν σε ισχύ, οι ανησυχίες για το υψηλό πολιτικό και οικονομικό κόστος που συνεπάγεται η επιβολή ζημιών σε μικροεπενδυτές ήρθε στο προσκήνιο, καθώς η Ιταλία έδωσε ένα παράδειγμα για το πώς τα πράγματα μπορούν να πάνε στραβά: 10.000 ιδιώτες έχασαν τα χρήματα που είχαν τοποθετήσει σε ομόλογα τεσσάρων μικρών τραπεζών (Banca Marche, Banca Etruria, CariChieti, CariFe), οι οποίες διασώθηκαν τον περασμένο μήνα.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζητούν τώρα να δοθεί μεγαλύτερη περίοδος προσαρμογής στο νέο πλαίσιο, ενώ ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης έκανε λόγο για εφαρμογή της οδηγίας με «λελογισμένο τρόπο». Η κυβέρνηση Ρέντσι - που επικρίθηκε σφόδρα για τους χειρισμούς της στην υπόθεση - εξετάζει τρόπους να αποζημιώσει τους μικροεπενδυτές, υποστηρίζοντας ότι ορισμένοι εξ αυτών παραπλανήθηκαν και αγόρασαν προϊόντα υψηλού κινδύνου, χωρίς να γνωρίζουν τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν.

Εάν αποδειχθεί ότι οι ιδιώτες επενδυτές πλανήθηκαν κατά την αγορά ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης, θα επιβεβαιωθεί η άποψη ότι το νέο καθεστώς μετατοπίζει τον κίνδυνο από τους φορολογούμενους στους μικροαποταμιευτές.

Η χρήση δημοσίου χρήματος για την αποζημίωση επενδυτών που επλήγησαν από «bail-in» αντίκειται στο πνεύμα και στο γράμμα των νέων κανόνων. Αν η Ιταλα τους μικροκαταθέτες,,ι θα μπορούσε να δημιουργήσει προηγούμενο για μελλοντικές τραπεζικές διασώσεις.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Νομιμοποιούν τις λίστες φοροδιαφυγής

Στην κατάθεση τροπολογίας μέσω της οποίας νομιμοποιούνται όλες οι λίστες φοροδιαφυγής αλλά και άλλα αποδεικτικά μέσα κατά της κακουργηματικής φοροδιαφυγής και διαφθοράς τα οποία αποκτήθηκαν με παράνομες πράξεις (π.χ υποκλοπή λιστών από τράπεζες όπως η λίστα Lagarde) προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Κι αυτό γιατί μπορεί οι περίφημες λίστες να ανακτήθηκαν με επίσημο τρόπο (Γαλλία, Βεστφαλία - Ρηνανία) αλλά θεωρείται δεδομένο ότι όταν έρθει η στιγμή της δίκης ή της πιθανής παραπομπής τότε το βασικό επιχείρημα των κατηγορουμένων θα είναι η μη μονιμότητα απόκτησης των στοιχείων.

Με την τροπολογία καταργούνται ουσιαστικά αυτά τα επιχειρήματα, ενώ ταυτόχρονα δίνεται μεγάλη δυνατότητα στους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος και διαφθοράς να «στήσουν» στον τοίχο έναν μεγαλοκαταθέτη - φοροφυγά ώστε να επιστρέψει χρήματα.

Η τροπολογία που «πάει πακέτο» με το νομοσχέδιο για την επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια έχει ως στόχο - όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση - να δίνεται η «δυνατότητα αξιοποίησης αποδεικτικών μέσων, η χρήση των οποίων , με το υφιστάμενο νομικό καθεστώς, θα μπορούσε να εμποδιστεί, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό διερεύνησης και τιμωρίας πράξεων μεγάλης απαξίας όπως κακουργημάτων φοροδιαφυγής».

Η διάταξη που προωθείται, ουσιαστικά παρακάμπτει τον «σκόπελο» του άρθρου 177 παρ.2 του Κ.Π.Δ, κατά το οποίο «αποδεικτικά μέσα που έχουν αποκτηθεί με αξιόποινες πράξεις ή μέσω αυτών, δεν λαμβάνονται υπόψη για την κήρυξη της ενοχής, την επιβολή ποινής ή τη λήψη μέτρων εξαναγκασμού, εκτός αν πρόκειται για κακουργήματα που απειλούνται με απειλή ισόβιας κάθειρξης και εκδοθεί για το ζήτημα αυτό ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του δικαστηρίου». Από τη διάταξη αυτή προκύπτει ότι η χρησιμοποίηση στην ποινική δίκη απαγορευμένου αποδεικτικού μέσου προσβάλλει το δικαίωμα υπεράσπισης του κατηγορουμένου και δημιουργεί απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας, σύμφωνα με το άρθρο 171 παρ. 1 δ' ΚΠΔ.

Στο άρθρο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι:

1. Στις περιπτώσεις πράξεων κακουργηματικού χαρακτήρα, που υπάγονται στην αρμοδιότητα του εισαγγελέα Οικονομικού εγκλήματος ή του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, δεν εφαρμόζεται η παράγραφος 2 του άρθρου 177 του ΚΠΔ, εφόσον το αποδεικτικό μέσο αφορά πληροφορίες ή στοιχεία στα οποία οι ανωτέρω εισαγγελείς έχουν δυνατότητα πρόσβασης κατά το άρθρο 17Α παράγραφος 8 εδάφιο α του ν. 2523/1997 και του άρθρου 2 παράγραφος 5 εδάφιο α του ν. 4022/2011

2. Η χρήση του παραπάνω αποδεικτικού μέσου κατά την παραπομπή και τη δίκη γίνεται δεκτή εφόσον κριθεί αιτιολογημένα ότι α) η βλάβη που προκαλείται με την κτήση είναι σημαντικά κατώτερη από τη βλάβη ή τον κίνδυνο που προκάλεσε η ερευνώμενη πράξη, β) η απόδειξη της αλήθειας θα ήταν διαφορετικά αδύνατη και γ) η πράξη με την οποία το αποδεικτικό μέσο αποκτήθηκε δεν προσβάλλει την ανθρώπινη αξία.
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Νέα λίστα από τον Φαλτσιανί στα χέρια της κυβέρνησης

Νέα λίστα από τον Φαλτσιανί στα χέρια της κυβέρνησης 

Λίστα με χιλιάδες διεθνείς συναλλαγές παρέλαβε από τον Ερβέ Φαλτσιανί, πρώην υπάλληλο της ελβετικής τράπεζας HSBC, παρέλαβε ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης, αποκάλυψε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο το πρωί της Τετάρτης. 

Ο Αλ. Τσίπρα πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αποκάλυψε ότι νέα λίστα με χιλιάδες διεθνείς συναλλαγές παρέδωσε στον γγ της κυβέρνησης ο κ. Φαλτσιανί. 

Καταιγιστικές εξελίξεις στον κρίσιμο τομέα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, καθώς αποκάλυψε ότι ο γγ της κυβέρνησης κ. Καλογήρου, συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο εξωτερικό με τον κ. Φαλτσιανί, από τον οποίο παρέλαβε λίστα με χιλιάδες διεθνείς συναλλαγές και την παρέδωσε στον εισαγγελέα. 

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φαλτσιανί ήταν αυτός που είχε παραδώσει και τη λίστα Λαγκάρντ.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Τα ΕΛΠΕ θα πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ και τα τέλη για το Χαμόγελο του Παιδιού

Τα ΕΛΠΕ και οι εργαζόμενοι του θα πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ και τα τέλη για το Χαμόγελο του Παιδιού

Έντεκα μη κυβερνητικές οργανώσεις επέλεξαν να υποστηρίξουν η διοίκηση και οι εργαζόμενοι του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια και, σε αυτό το πλαίσιο, για μια ακόμη χρονιά, δεν θα προσφερθούν εταιρικά δώρα σε πελάτες και συνεργάτες του ομίλου. 

Λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, συμφώνησαν η διοίκηση και οι εργαζόμενοι του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια και τα φετινά Χριστούγεννα του 2015 να μην πραγματοποιηθούν χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, αλλά να ενισχυθεί το έργο μη κυβερνητικών οργανώσεων, που στηρίζουν τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. 

Ειδικά, για το «Χαμόγελο του Παιδιού» αποφασίστηκε να καλυφθεί πλήρως η οφειλή για ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας. 

Σήμερα, στα κεντρικά γραφεία του ομίλου, ο πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ, Στάθης Τσοτσορός, ο διεθύνων σύμβουλος ΕΚΟ και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ, Παναγιώτης Πετρούλιας και η γενική διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοικητικών Υπηρεσιών ομίλου, Σταματία Ψυλλάκη, συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία από το «Χαμόγελο του Παιδιού», με επικεφαλής τον πρόεδρο Κώστα Γιαννόπουλο, προκειμένου να τους επιδώσουν επιταγή για την πληρωμή της οφειλής.

http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Φώφη εναντίον Παπανδρέου, Βενιζέλου και Τσίπρα – Ζητά εξεταστική για μνημόνια, PSI, capital controls, ανακεφαλαιοποίησηΠρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής κατέθεσε στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση η Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προκειμένου να ερευνηθεί πώς ξεκίνησε η δημοσιονομική κρίση καθώς και η κρίση ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι οι απαντήσεις στο ερώτημα αυτό θα διευκολύνουν και τη λήψη και εφαρμογή μιας πολιτικής εξόδου από την κρίση.

Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απευθύνουν έκκληση στους βουλευτές των άλλων κομμάτων του συνταγματικού τόξου, οποιαδήποτε θέση κι αν υποστηρίζουν στα καυτά αυτά ζητήματα, να προστρέξουν στην συνυπογραφή της πρότασης, με οποιοδήποτε σκεπτικό εκείνοι επιλέξουν.

Αναλυτικά, ζητούν τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με σκοπό:

Α. Να ερευνηθεί, περιγραφεί και αναλυθεί η πορεία της οικονομίας κατά την περίοδο 2001 – 2004 και 2004 – 2009, καθώς και τα αίτια και οι συνθήκες που οδήγησαν στη δημοσιονομική κρίση και κρίση ανταγωνιστικότητας και οικονομική κατάρρευση της χώρας μας την περίοδο 2007 – 2015.

Β. Να ερευνηθεί η διαδικασία ένταξης της οικονομίας μας στους Μηχανισμούς Στήριξης του πρώτου Μνημονίου και να εξεταστεί αν κατά το χρόνο λήψης των κρίσιμων αποφάσεων, υπήρχαν στη διάθεση της χώρας άλλες αξιόπιστες εναλλακτικές διαδικασίες και μέθοδοι αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Γ. Να ερευνηθεί το εύρος, η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα του πρώτου Μνημονίου και των μέτρων που εμπεριείχε. Πού και τι πέτυχε και πού και σε τι απέτυχε;

Δ. Να ερευνηθεί πώς φθάσαμε στην υπογραφή του δευτέρου Μνημονίου και των εφαρμοστικών του νόμων.

Ε. Να ερευνηθούν ειδικά και να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του PSI. Την απομείωση και αναδιάρθρωση του χρέους τόσο ονομαστικό όσο και σε παρούσα αξία που συνιστά και το πλαίσιο για όποια περαιτέρω μείωση.

ΣΤ. Να ερευνηθεί πως οδηγηθήκαμε στην αναγκαστική τραπεζική αργία με απόφαση της Κυβέρνησης, δύο μέρες μετά την προκήρυξη δημοψηφίσματος, καθώς και στα capital controls, ενόψει των πρόσφατων συγκλονιστικών αποκαλύψεων και δηλώσεων των πρωταγωνιστών εκείνων των ημερών από τις οποίες προκύπτει πλήρης αναντιστοιχία μεταξύ των ουσιαστικών κυβερνητικών αποφάσεων και των δηλώσεων τόσο προς την ξένη κοινή γνώμη και δημόσιες αρχές, όσο και προς τον ελληνικό λαό.

Ζ. Να ερευνηθεί και να αποτιμηθεί η διαδικασία, το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα του τρίτου Μνημονίου.

Η. Να ερευνηθεί η πρόσφατη (Νοέμβριος 2015) διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Να προσδιορισθεί η ταυτότητα των ξένων επενδυτών και των κερδοσκοπικών funds. Να εκτιμηθεί η πραγματική τους εισφορά για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των ελληνικών τραπεζών, ενόψει του γεγονότος ότι οι τιμές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών αγοράστηκαν με τιμή ανά μετοχή κοντά στο μηδέν, παρά το γεγονός ότι οι τιμές των μετοχών πριν από την έναρξη της ανακεφαλαιοποίησης είχαν διαμορφωθεί σε επίπεδα πολλαπλάσιου ύψους. Επίσης να επιχειρηθεί η εξήγηση των αιτίων για τα οποία αποκλείσθηκαν οι έλληνες μέτοχοι, φυσικά πρόσωπα και φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....