Διυλιστήριο: 07/16/19
ροη αναρτησεων

Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Στο αρχείο και η δικογραφία Σαλμά για τη Novartis



Και πέμπτη κατά σειρά υπόθεση που αφορά στο σκάνδαλο Novartis βάζει στο αρχείο η δικαιοσύνη.

Αυτήν τη φορά πρόκειται για την έρευνα που αφορά στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά, την οποία έβαλε στο αρχείο η εισαγγελέας διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, κλείνοντάς την.

Συγκεκριμένα, η Ελένη Τουλουπάκη έβαλε στο αρχείο, με διάταξή της, το σκέλος της έρευνας για τις πρακτικές τής φαρμακοβιομηχανίας που αφορούσε τον Μάριο Σαλμά και καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων, με το σκεπτικό ότι από την έρευνα δεν προέκυψε κανένα στοιχείο εμπλοκής του σε τέλεση αξιόποινης πράξης, όπως αυτές που εξετάζονται από τους εισαγγελείς, δηλαδή της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Αναμένονται οι αποφάσεις για ακόμη τέσσερα πολιτικά πρόσωπα, καθώς με αντίστοιχες διατάξεις «αρχειοθετήθηκαν» νωρίτερα οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Παναγιώτης Πικραμένος, Ανδρέας Λυκουρέντζος και Παναγιώτης Κουρουμπλής.


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Από τις offshore της Energa στο Μέγαρο Μαξίμου



Δικηγόρος το επάγγελμα, ο Γρ. Δημητριάδης ήταν συνεργάτης του Αριστείδη Φλώρου την εποχή που ήταν σε εξέλιξη το σκάνδαλο Energa. Ως δικηγόρος είχε επιμεληθεί τη σύσταση offshore εταιρειών για λογαριασμό της οικογένειας Φλώρου. Πλέον είναι ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού στη νέα κυβέρνηση και ίσως ο άνθρωπος που τον επηρεάζει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο

Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που κινούνται στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη τον έχουν χαρακτηρίσει «τα μάτια και τα αυτιά» του προέδρου.

Με τον πρωθυπουργό συνδέονται και εξ αίματος, καθώς είναι ανιψιός του, γιος της αδερφής του Κατερίνας.Ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού στη νέα κυβέρνηση και ίσως ο άνθρωπος που τον επηρεάζει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Αν και ο Κυρ. Μητσοτάκης απαγόρευσε στους υπουργούς του να προσλαμβάνουν συγγενείς πρώτου βαθμού ως συνεργάτες, απ’ ό,τι φαίνεται ο ίδιος δεν συμμερίζεται την εντολή του.

Δικηγόρος το επάγγελμα, ο Γρ. Δημητριάδης όπως είχε αποκαλύψει το Documento ήταν συνεργάτης του Αριστείδη Φλώρου την εποχή που ήταν σε εξέλιξη το σκάνδαλο Energa. Ως δικηγόρος είχε επιμεληθεί τη σύσταση offshore εταιρειών για λογαριασμό της οικογένειας Φλώρου, όπως ο ίδιος είχε καταθέσει στον ανακριτή που χειριζόταν την υπόθεση Energa. Διέκοψε μάλιστα τη συνεργασία με τον Αρ. Φλώρο λίγες μέρες προτού ασκηθούν οι ποινικές διώξεις για το σκάνδαλο, για να προσληφθεί λίγους μήνες μετά στο –τότε– υπουργικό γραφείο του θείου του Κυρ. Μητσοτάκη.

Συνέταιροι στα φωτοβολταϊκά

Εκτός από τον χειρισμό για τη δημιουργία των offshore εταιρειών, ο Γρ. Δημητριάδης είχε και άλλη μία επαγγελματική σχέση με τον Αρ. Φλώρο. Οπως είχε αποκαλύψει το Documento, υπήρξαν συνέταιροι σε εταιρεία φωτοβολταϊκών. Ειδικότερα, στις 7 Ιουλίου 2009 καταχωρείται στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών η εταιρεία Αρ. Φλώρος – Γρ. Δημητριάδης ΑΕ. Οπως προκύπτει και από την ονομασία, ιδιοκτήτες της είναι τα δύο φυσικά πρόσωπα που φιγουράρουν στον τίτλο, ο Αρ. Φλώρος, πρωταγωνιστής του σκανδάλου της Energa, και ο ανιψιός του Κυρ. Μητσοτάκη Γρ. Δημητριάδης. Το 2011, όταν έχει ξεκινήσει η εισαγγελική έρευνα για την Energa, το όνομα της εταιρείας αλλάζει σε Prior Ενεργειακή ΑΕ. Φλώρος και Δημητριάδης δεν εμφανίζονται πια στη διοίκηση της εταιρείας. Σε επικοινωνία που είχε τότε το Documento με τον Αρ. Φλώρο, αυτός αρχικά αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε επιχειρηματική σχέση με τον σημερινό σύμβουλο εξ απορρήτων του Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά όταν του γνωστοποιήσαμε όσα καταγράφονται στο ΦΕΚ περιορίστηκε να πει πως «ναι, αλλά η εταιρεία δεν είχε τελικώς καμία δραστηριότητα».

Ο άνθρωπος των Φλώρων

Ο γιος της Κατ. Μητσοτάκη εμφανίζεται όμως ως συνεργάτης και σε άλλες δραστηριότητες της οικογένειας Φλώρου. Σύμφωνα με τα αρχεία του ΓΕΜΗ (καταχώρηση 2 Σεπτεμβρίου 2011), η εταιρεία Linκ 2U Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία Παροχής Υπηρεσιών είναι εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Φλώρου. Ως πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας εμφανίζεται ο Γρηγόρης Αλέξανδρος Δημητριάδης. Στις 10 Δεκεμβρίου 2012 καταχωρείται στο ΓΕΜΗ πρακτικό της γενικής συνέλευσης της εταιρείας από το οποίο προκύπτει ότι στις 13 Σεπτεμβρίου ο ανιψιός του Κυρ. Μητσοτάκη αποχωρεί από το ΔΣ της εταιρείας και τη θέση του παίρνει η κόρη του Αχιλλέα Φλώρου και μέλος του ΔΣ της Energa Καρολίνα Φλώρου.

Τον Ιούνιο του 2012 δημιουργείται ακόμη μία εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας, η Link 2U Credit AE, η οποία είναι εισπρακτική εταιρεία με μέτοχο τη Link 2U AE. Στο ΔΣ της νέας εταιρείας συμμετέχει η αδερφή του Αρ. Φλώρου Καρολίνα. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2012 η Καρ. Φλώρου αποχωρεί από το ΔΣ της εταιρείας και τη θέση της παίρνει ο Γρ. Δημητριάδης, ο οποίος αποχωρεί στις 17 Ιανουαρίου 2013.

Ο νυν διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου δεν λείπει ούτε από τη ναυαρχίδα της οικογένειας, την Energa. Εμφανίζεται ως δικηγόρος της εταιρείας για θέματα που αφορούν την ίδρυση εξωχώριων εταιρειών. Ο Γρ. Δημητριάδης κλήθηκε να καταθέσει στον ανακριτή Σπύρο Γεωργουλέα για την υπόθεση Energa, όπου είπε ότι «συνεργάστηκα με τον όμιλο επιχειρήσεων Energa από το 2010 περίπου έως τον Ιανουάριο του 2012» εκτελώντας εντολές για νομικές ενέργειες. Στη συνέχεια, όπως ήταν φυσικό, κλήθηκε και στο ακροατήριο της δίκης ως μάρτυρας κατηγορητηρίου (ή κατηγορίας, όπως επιμένει ο ίδιος να λέει ότι είναι ο σωστός νομικός όρος).




Σύμβουλος του Μητσοτάκη

Σημαντική λεπτομέρεια για τον ανιψιό του πρωθυπουργού είναι ότι την περίοδο που προσλήφθηκε στο υπουργικό γραφείο του Κυρ. Μητσοτάκη είχε ασυμβίβαστο. Συγκεκριμένα, ο Γρ. Δημητριάδης δεν μπορούσε να είναι ταυτόχρονα σύμβουλος του υπουργού και παράλληλα να ασκεί δικηγορικά καθήκοντα. Ωστόσο ο Κυρ. Μητσοτάκης φρόντισε να τον καλύψει και μάλιστα αναδρομικά, καθώς στις 10 Νοεμβρίου 2013 δημοσιεύτηκε απόφασή του με θέμα «Εξαίρεση ειδικού συμβούλου από την αναστολή του δικηγορικού λειτουργήματος».

Μηνύσεις και διώξεις

Μετά τα δημοσιεύματα του Documento η ΝΔ υποστήριξε ότι ο Γρ. Δημητριάδης αποχώρησε το 2012 από την Energa, καθώς και ότι εντέλει ήταν μάρτυρας κατηγορίας στο πολύκροτο σκάνδαλο.

Επίσης ο κ. Δημητριάδης σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ανέφερε: «Δεν γνωρίζω τον κ. Βαξεβάνη και τη συμμορία στην οποία μετέχει. Σύντομα ωστόσο θα έχω την ευκαιρία να τον γνωρίσω. Θα κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου μαζί με όσους υιοθέτησαν τις λάσπες του –όσο ψηλά κι αν βρίσκονται– μετά την αγωγή και τη μήνυση που θα τους κοινοποιήσω». Ο Κώστας Βαξεβάνης κατέθεσε μήνυση εναντίον του για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης, με αποτέλεσμα να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του ανιψιού του Κυρ. Μητσοτάκη. Μήνυση όμως κατέθεσε και από την πλευρά του ο Γρ. Δημητριάδης για το δημοσίευμα του Documento.

Πηγή: documentonews.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Αίσχος! Γερμανοί τουρίστες πήγαν να ουρήσουν στο Μνημείο Ολοκαυτώματος Κρήτης



Μεγάλη οργή έχει προκαλέσει στην ευρύτερη περιοχή της Βιάννου στο Ηράκλειο η νέα προκλητική ενέργεια νεαρών τουριστών από τη Γερμανία...

..., που επιχείρησαν να βεβηλώσουν το Μνημείο του Ολοκαυτώματος! Σύμφωνα με τον δήμαρχο Βιάννου Παύλο Μπαριτάκη, ένας από την παρέα κατέβασε το παντελόνι του και επιχείρησε να ουρήσει πάνω στην πλάκα του μνημείου!

Μάλιστα, όταν μια εργαζόμενη του ζήτησε επίμονα να «μαζευτεί», εκείνος απομακρύνθηκε και κατέβασε ξανά το παντελόνι του και το εσώρουχό του.

«Δεν ήταν τυχαία πράξη, καθώς υπήρχαν ταμπέλες που ενημέρωναν τι ακριβώς μνημείο είναι. Από τα λεγόμενα των εργαζομένων, το γκρουπ των νεαρών τουριστών πρέπει να ήταν από τη Γερμανία και αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι ως γεγονός είναι θλιβερό και αποτρόπαιο.

Εάν μπορούσε να επιληφθεί εκείνη την στιγμή η Αστυνομία και δεν έφευγαν, είναι σαφές ότι θα ζητούσαμε την παραδειγματική τους τιμωρία, καθώς αποτελεί βεβήλωση μνημείου αλλά και της Ιστορίας μας» δήλωσε εμφανώς αγανακτισμένος ο κ. Μπαριτάκης.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση και του προέδρου της Ενωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος του Δήμου Βιάννου Αριστομένη Συγγελάκη, ο οποίος σημείωσε: «Δεν μπορώ να χαρακτηρίσω παρά μόνο φασιστική τέτοια κίνηση.

Ενημερώθηκα ότι με την αντίδραση της κυρίας που εργάζεται στο μουσείο οι φίλοι του συγκεκριμένου νεαρού Γερμανού τον έπεισαν να σηκώσει το παντελόνι και το εσώρουχό του, ωστόσο, με το που απομακρύνθηκε η εργαζόμενη, τα κατέβασε πάλι».

«Οταν γύρισε η γυναίκα να δει τι είχε γίνει, σήκωσε πάλι παντελόνι και εσώρουχο και έφυγε μαζί με τα τρία ακόμη άτομα, με δύο μηχανές» συμπλήρωσε ο κ. Συγγελάκης και εξήγησε ότι ήδη έχει απευθυνθεί στην Αστυνομία, που διενεργεί έρευνα για τον εντοπισμό της παρέας των Γερμανών.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίδειξη απρέπειας Γερμανών, έπειτα από αυτή των στρατιωτικών της νατοϊκής δύναμης που κατέβασαν από τον ιστό της και πέταξαν στα βράχια την ελληνική σημαία στον Σταυρό του Ακρωτηρίου Χανίων, αντικαθιστώντας τη με τη γερμανική, ωστόσο στη συνέχεια εθνοφύλακες τους μετέφεραν στο τμήμα και τιμωρήθηκαν από τη Δικαιοσύνη.


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Αποφυλακίζεται ο Άρης Φλώρος της Energa με εγγύηση 50.000 ευρώ





Έναν χρόνο μετά την αποφυλάκισή του λόγω... αναπηρίας που προκάλεσε σάλο, με αποτέλεσμα την επιστροφή του 15 ημέρες αργότερα στις φυλακές, ο Αριστείδης Φλώρος περνά ελεύθερος πια την πόρτα του σωφρονιστικού καταστήματος.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανέστειλε την ποινή των 21 ετών που εξέτιε για την υπόθεση ENERGA και διέταξε την αποφυλάκισή του με όρους.

Έτσι, ο κατηγορούμενος ως ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της υπόθεσης της ENERGA θα βρεθεί τις επόμενες ώρες εκτός φυλακής. O Αριστείδης Φλώρος είχε υποβάλει αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής του στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων που δικάζει σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση. Το αίτημα έγινε ομόφωνα δεκτό από το δικαστήριο. Συγκεκριμένα, οι δικαστές τού επέβαλαν τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης δύο φορές τον μήνα στο Α.Τ. της περιοχής του και της καταβολής εγγυοδοσίας 50.000 ευρώ.

Παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση (ο κ. Γ. Πρασσάς ζήτησε να απορριφθεί η αίτηση), οι δικαστές έκαναν δεκτό το αίτημα που ανέπτυξαν στο δικαστήριο οι συνήγοροι του κατηγορουμένου Βασ. Χειρδάρης, Ηλ. Αναγνωστόπουλος και Μιχάλης Δημητρακόπουλος, επικαλούμενοι τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα. Συγκεκριμένα, υποστήριξαν ότι η επαπειλούμενη πλέον ποινή των ισοβίων με βάση τον νόμο περί καταχραστών Δημοσίου (που καταργήθηκε) σε μέγιστο βαθμό φτάνει τα 15 χρόνια για οικονομικά εγκλήματα. Με δεδομένο ότι στον Φλώρο έχουν αναγνωριστεί και δύο ελαφρυντικά (η ποινή του ήταν 21 χρόνια), επεσήμαναν ότι η μέγιστη ποινή (με τα ίδια ελαφρυντικά) που τυχόν θα του επιβληθεί θα είναι πολύ μικρότερη. Παράλληλα, υπογραμμίστηκε πως ήδη έχει εκτίσει με τους ευεργετικούς υπολογισμούς που ισχύουν περί τα 6 χρόνια, ενώ έχει επιστρέψει, όπως είπαν, σχεδόν το σύνολο των απαιτήσεων του Δημοσίου και των ΟΤΑ για την υπόθεση ENERGA-HELLAS POWER. Κατόπιν αυτών, το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτησή του.

Πριν από έναν χρόνο ο Αρ. Φλώρος είχε επίσης αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους για λόγους υγείας, όμως ο θόρυβος που ξέσπασε οδήγησε στην επιστροφή του στις φυλακές, καθώς το Συμβούλιο Εφετών Ευβοίας έκανε δεκτή την έφεση που άσκησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ευβοίας, Λάμπρος Σοφούλης, κατά του βουλεύματος αποφυλάκισής του. Παράλληλα, διατάχθηκε έρευνα από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς σχετικά με τις ιατρικές βεβαιώσεις που διέγνωσαν αναπηρία άνω του 67%.

Μήνες αργότερα ασκήθηκε ποινική δίωξη για 11 αδικήματα κατά 17 προσώπων που είχαν καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας με την ιδιότητα του υπόπτου, μεταξύ των οποίων και ο επιχειρηματίας Αριστείδης Φλώρος. Μεταξύ των διωκομένων, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται γιατροί, ένας δικηγόρος και υπάλληλοι του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Εισαγγελέας για Siemens: Αθώος ο Τσουκάτος, ένοχοι Χριστοφοράκος και 21 κατηγορούμενοι



«Καθαρίζουν» με το αδίκημα της δωροδοκίας τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ που κατηγορούνται για τις διαδρομές του «βρόμικου χρήματος» από τα ταμεία της Siemens για την επίδικη σύμβαση ψηφιοποίησης των κέντρων του Οργανισμού.

Μετά την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα, η εισαγγελέας της έδρας Ελένη Σκεπαρνιά επανήλθε με νέα πρότασή της ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, όπου εκδικάζεται η υπόθεση, προτείνοντας αυτήν τη φορά την απαλλαγή των 11 πρώην στελεχών του ΟΤΕ από την πράξη της δωροδοκίας υπαλλήλου, για τα οποία αρχικά είχε ζητήσει την ενοχή τους, θεωρώντας μάλιστα πως «η ζημία του Οργανισμού από την επίμαχη σύμβαση είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από τα 69 εκατ. ευρώ που φέρονται ότι διατέθηκαν σε “μίζες”», εξαιτίας «της πλημμελούς άσκησης των καθηκόντων τους».

Η εισαγγελέας άφησε μάλιστα αιχμές σε βάρος του νομοθέτη για τις εν λόγω διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που «βγάζουν λάδι» τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ αλλά και της Siemens. Αιτία είναι η μετατροπή σε πλημμέλημα της πράξης της ενεργητικής δωροδοκίας των στελεχών της Siemens, αν και ο γερμανικός κολοσσός, όπως και οι άλλες μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, όπως είπε, «είναι ο ισχυρός κρίκος της αλυσίδας διαφθοράς για τον εκμαυλισμό των υπαλλήλων».

Σύμφωνα λοιπόν με διάταξη του νέου Ποινικού Κώδικα, η κα Σκεπαρνιά υποστήριξε ότι έχει εξαλειφθεί λόγω παραγραφής η αξιόποινη πράξη της δωροδοκίας υπαλλήλου για τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με αυτή, ο υπάλληλος του ΟΤΕ δεν είναι πλέον δημόσιος υπάλληλος. Ωστόσο, κατά την κρίση της, οι πράξεις της δωροδοκίας «δεν κατέστησαν ανέγκλητες γιατί συνιστούν αδίκημα στον ιδιωτικό τομέα σε βαθμό πλημμελήματος». Και σ’ αυτήν την περίπτωση όμως το αδίκημα έχει υποπέσει σε παραγραφή.

Για αυτόν τον λόγο πρότεινε την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων υπαλλήλων του ΟΤΕ και στελεχών της Siemens, Ελλήνων και Γερμανών, κρίνοντας πως η πράξη της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα έχει υποπέσει σε παραγραφή λόγω παύσης της ποινικής δίωξης.

Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε, πάντως, την ενοχή των 22 από τους 54 κατηγορουμένους στην υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα. Μεταξύ αυτών οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλλας, Πρόδρομος Μαυρίδης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Γιώργος Σκαρπέλης και τα τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ.

Για τον πρώην στρατηγό του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρο Τσουκάτο, η εισαγγελέας υποστήριξε ότι δεν αποδείχθηκε ότι τέλεσε το αδίκημα της συνέργειας σε δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ, αφού, σύμφωνα με την άποψή της, δεν αποδείχθηκε ότι τα χρήματα κατέληξαν σε υπαλλήλους του ΟΤΕ ή στα ταμεία του κόμματος, όπως εκείνος ισχυρίζεται. Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, «η τελική κατάληξη των χρημάτων ήταν είτε ο ίδιος ο Θ. Τσουκάτος είτε άλλο τρίτο πρόσωπο». Άρα, το αδίκημα σε βάρος του έχει παραγραφεί, είπε η εισαγγελέας.

Η εισαγγελική πρόταση δέχτηκε, ωστόσο, τις «βολές» των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, καθώς, όπως υποστηρίζουν, η δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα, για την οποία η εισαγγελέας υποστήριξε ότι υφίσταται ως αδίκημα αν και παραγεγραμμένο, θεσμοθετήθηκε το 2007, ενώ οι πράξεις που αποδίδονται στους κατηγορουμένους «φθάνουν» χρονικά μέχρι το 2005.

Πηγή www.zougla.gr

Διαβάστε περισσότερα.... »
....