Διυλιστήριο: 10/18/18
ροη αναρτησεων

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Επενδύσεις ύψους 32 δισ. ευρώ αναμένονται στον χώρο της ενέργειας έως το 2030



Επενδύσεις ύψους 32 δισ. ευρώ αναμένονται στο χώρο της ενέργειας έως το 2030, χωρίς να συνυπολογίζονται στο μέγεθος αυτό οι επενδύσεις για τις έρευνες υδρογονανθράκων, επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα.

Τα μεγέθη όπως ανέφερε ο κ. Βερροιόπουλος θα περιγράφονται αναλυτικά στον ενεργειακό σχεδιασμό για την περίοδο 2020 – 2030 που αναμένεται σύντομα, μέσα στο μήνα, να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Για τους τομείς έρευνας – τεχνολογίας και καινοτομίας που αποτελούν επίσης παράμετρο του ενεργειακού σχεδιασμού οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι η εξεύρεση λύσεων στους τομείς: εξοικονόμηση ενέργειας, απεξάρτηση από τον άνθρακα, ψηφιοποίηση των δικτύων και έξυπνα δίκτυα, καινοτόμες τεχνολογίες στις μεταφορές και αποθήκευση ενέργειας.

Τόνισε επίσης ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο χώρος της έρευνας στην Ελλάδα είναι το μικρό μέγεθος της ερευνητικής δραστηριότητας και η ισχνή συμμετοχή των επιχειρήσεων σε αυτόν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στην ίδια εκδήλωση ο προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού και Προγραμματισμού της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας Αστέριος Χατζηπαραδείσης, οι δαπάνες για έρευνα στη χώρα μας το 2016 ήταν 1,01 % του ΑΕΠ και η αντίστοιχη δαπάνη των επιχειρήσεων 0,43 % του ΑΕΠ ενώ ο στόχος για το 2020 είναι να αυξηθούν σε 1,25 και 0,5 % αντίστοιχα. Τα τελευταία χρόνια η δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξάνεται όχι μόνο επειδή μειώθηκε ο παρονομαστής (δηλαδή το ΑΕΠ) αλλά και επειδή υπήρξε αύξηση σε απόλυτα μεγέθη.


https://diulistirio.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Πέταξαν στα... σκουπίδια 4.700.000 ευρώ


Το Διυλιστήριο λέει : ''Με αφορμή αυτό το άρθρο θέλω να υπενθυμίσω, πόσα ολυμπιακά έργα για 10 και πλέον χρόνια βρίσκονταν στο έλεος του καθενός. Π.χ. το παλαί στο Γαλάτσι, ρήμαζε για τόσα χρόνια, γινόταν πλιάτσικο από το καθένα ώσπου μετά από 13 χρόνια παραχωρήθηκε στον Δήμο Γαλατσίου και κοσμεί τώρα όλους τους Δήμους της περιοχής, Πόσα ακόμα έργα ακόμα και σήμερα ρημάζουν ; Θα ευαισθητοποιηθεί κανείς ;''
Λεηλασία και πλιάτσικο σε πρότυπη πίστα κυκλοφοριακής αγωγής στη Θεσσαλονίκη, που θεμελιώθηκε το 2009, αλλά δεν λειτούργησε

Ρεπορτάζ
Βαγγέλης Στολάκης

Στον βρόντο πετάχτηκαν ούτε ένα ούτε δύο, αλλά 4.700.000 ευρώ! Το πρότυπο ηλεκτρονικό πάρκο με τις δεκάδες πίστες εξέτασης υποψήφιων οδηγών, που θεμελιώθηκε το 2009 μετά βαΐων και κλάδων από τον τότε υπουργό Μεταφορών Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον τότε νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη στη Νέα Ραιδεστό Θεσσαλονίκης, δεν λειτούργησε ποτέ και οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του ρημάζουν, ενώ το πλιάτσικο στα κτίρια και στη σήμανση της πίστας καλά κρατεί!

Σπασμένα τζάμια και μπετά, ξηλωμένες πόρτες, κομμένα καλώδια και αγωγοί νερού είναι μόνο ορισμένα από τα σημάδια εγκατάλειψης του έργου. Το σκηνικό της ντροπής συμπληρώνεται με την... κλεμμένη πλάκα θεμελίωσης!

Εννέα χρόνια μετά τη θεμελίωσή της, η πίστα εξέτασης, που το 2009 θεωρήθηκε πρότυπη για όλη τη χώρα, δεν χρησιμοποιείται για τους σκοπούς που κατασκευάστηκε. Η πίστα βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της πόλης, στην περιοχή της Νέας Ραιδεστού του Δήμου Θέρμης. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών με υπουργό τον Ευριπίδη Στυλιανίδη το 2009, το πάρκο, συνολικής έκτασης 66 στρεμμάτων και κόστους 4.700.000 ευρώ, θα είχε τη δυνατότητα, μόλις ολοκληρωνόταν η κατασκευή του, ακόμη και για διενέργειας εξετάσεων όχι μόνο στον τομέα των σημάτων αλλά και στον τομέα της οδήγησης. «Η χώρα μας έχει ανάγκη από τέτοιους χώρους, διότι έχει πληρώσει τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων από δυστυχήματα, επειδή ακριβώς στο παρελθόν σε πολλές περιπτώσεις τα διπλώματα είτε στους επαγγελματίες οδηγούς είτε στους καθημερινούς οδηγούς δεν δίνονταν με τον τρόπο που έπρεπε» έλεγε τότε σε δηλώσεις του ο πρώην υπουργός, συνοδευόμενος από τον κ. Ψωμιάδη και τον αρμόδιο αντινομάρχη Γιάννη Παλαιστή.

Το λεηλάτησαν

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», το έργο δεν παραλήφθηκε όταν ήταν έτοιμο, γιατί η αρχική μελέτη δεν προέβλεπε την κατασκευή φράχτη και καγκελόπορτας, και οι υπηρεσίες δεν το παραλάμβαναν. Στο μεταξύ, όσο τα χρόνια περνούσαν άγνωστοι λεηλατούσαν τον χώρο και χρειάστηκαν άλλα 72.000 ευρώ, προκειμένου να τοποθετηθεί φράχτης για να παραληφθεί προσωρινώς το έργο!

Σήμερα εκεί πραγματοποιούνται οι δευτεροβάθμιες εξετάσεις οδήγησης, προκειμένου να μην κινδυνεύσει το έργο με απένταξη από το ΕΣΠΑ. «Δεν λειτούργησε ποτέ ο χώρος για τον σκοπό που κατασκευάστηκε» τονίζει στη «δημοκρατία» ο αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωνσταντίνος Πάλλας. «Δεν δόθηκε ολοκληρωμένο» σχολιάζει και εξηγεί πως, όταν ο ίδιος βρέθηκε στο σημείο, έλειπαν καλώδια, τζάμια, αγωγοί ύδρευσης κ.ά.

Σημειώνεται πως ακόμα και σήμερα ο χώρος δεν φυλάσσεται.
Διαβάστε περισσότερα.... »
....