Διυλιστήριο: 04/04/18
ροη αναρτησεων

Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Ανοίγουν λογαριασμοί και θυρίδες των 10 πολιτικών προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis



Την εντολή έδωσε η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη

Eντολή να ερευνηθούν όλες οι καταθέσεις , οι τραπεζικοί λογαριασμοί, οι θυρίδες καθώς και τα άυλα περιουσιακά στοιχεία, των 10 πολιτικών προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση της Novartis, έδωσε με έγγραφό της η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Το έγγραφο εστάλη σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η εισαγγελέας ζητά να της αποσταλούν όχι μόνο τα στοιχεία που αφορούν στα 10 πολιτικά πρόσωπα για τα οποία η δικογραφία στάλθηκε στη Βουλή, αλλά και αυτά που αφορούν στις συζύγους και τα ενήλικα τέκνα τους, συνολικά 38 άτομα.

Συγκεκριμένα η παραγγελία αφορά τους δύο πρώην Πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο και τους πρώην υπουργούς Ευάγγελο Βενιζέλο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Γιάννη Στουρνάρα, Αδωνι Γεωργιάδη, Μάριο Σαλμά και Γιώργο Κουτρουμάνη καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Το υδατοδρόμιο στην Ορεινή Ναυπακτία είναι γεγονός


Η Ορεινή Ναυπακτία γνωρίζει αλματώδη ανάπτυξη και γίνεται σημείο τουριστικού προορισμού. Η ανοδική πορεία ενισχύεται με το νέο υδατοδρόμιο στην Ευηνολίμνη.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Gravara on line μετά από συντονισμένες ενέργειες επαγγελματιών της περιοχής και δημοσίων φορέων η ΕΥΔΑΠ ενέκρινε την δημιουργία Υδατοδρομίου και εχθές υπεγράφη το πρωτόκολλο συμφωνίας μεταξύ του ειδικού φορέα διαχείρισης και εκμετάλλευσης των υδατοδρομίων στην Ελλάδα και της Καναδικής εταιρείας κατασκευής υδατοδρομίων Viking water airports με την διαδικασία fast track.
Η προκάτ αποβάθρα θα είναι έργο μικρής κλίμακας με μηδαμινή περιβαλλοντική επίπτωση στην λίμνη αλλά με τεράστια οφέλη για την περιοχή. Το έργο θα ολοκληρωθεί εντός του 2018.
Το Υδατοδρόμιο της Ευηνολίμνης γίνεται πλέον το 38ο Υδατοδρόμιο της Ελλάδος.
Σε πρώτη φάση θα πραγματοποιούνται δρομολόγια δυο φορές την εβδομάδα Παρασκευή και Κυριακή από και προς τα Υδατοδρόμια των Λιμνών Υλίκης (Στ. Ελλάδα), Βόλβης (Μακεδονία Θεσσαλονίκη) και αεροδρόμιο Τατοϊου.
Πολυτελές mini bus θα μεταφέρει τους επιβάτες στις ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής.
Οι επισκέπτες πλέον θα μπορούν να απολαμβάνουν εναέρια τις ομορφιές της Ναυπακτίας, τα φιόρδ του Ευήνου ποταμού την λίμνη του Μόρνου κ.α.
Ευελπιστούμε του χρόνου τέτοια μέρα να έχουμε την χαρά να αναγγείλουμε την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και των εργασιών δημιουργίας ελικοδρομίου στο οικόπεδο που έχει δεσμευτεί για τον λόγο αυτόν στα Κρυονέρια.

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Υπόθεση Siemens: Ενοχή πρότεινε ο εισαγγελέας για τον Τ. Μαντέλη



Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, τα επίμαχα χρήματα, 230.000 ευρώ, αποτελούν δωροδοκία της γερμανικής εταιρείας στον πρώην υπουργό Μεταφορών και σχετίζονται με τη σύναψη της σύμβασης «8002» που υπογράφηκε το 1997 -επί υπουργίας Μαντέλη- μεταξύ της Siemens και του ΟΤΕ.

Την ενοχή του Τάσου Μαντέλη και του συγκατηγορουμένου του, πρώην στελέχους της Siemens, Ηλία Γεωργίου, για την υπόθεση των χρημάτων που είχε λάβει ο πρώην υπουργός από την εταιρεία το 1998 και το 2000, ζήτησε ο εισαγγελέας Έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, τα επίμαχα χρήματα, 230.000 ευρώ, αποτελούν δωροδοκία της γερμανικής εταιρείας στον πρώην υπουργό Μεταφορών και σχετίζονται με τη σύναψη της σύμβασης «8002» που υπογράφηκε το 1997 -επί υπουργίας Μαντέλη- μεταξύ της Siemens και του ΟΤΕ.

Κατά την εισαγγελική πρόταση, το δικαστήριο δεν πρέπει να δεχθεί τον ισχυρισμό του κατηγορούμενου πρώην υπουργού ότι το επίδικο ποσό, που είχε εμβαστεί σε ελβετικό λογαριασμό στο όνομα ROCOS, αποτελούσε προεκλογική χορηγία της γερμανικής εταιρείας. Ο εισαγγελέας τόνισε πως τα χρήματα δεν δαπανήθηκαν για εκλογικούς λόγους, αλλά για οικογενειακά έξοδα σπουδών του γιου του κ. Μαντέλη.

Ο εισαγγελέας ανέφερε: «Και οι δύο καταθέσεις έγιναν εκτός προεκλογικού αγώνα. Και οι δύο ούτως ή άλλως ήταν παράνομες, γιατί απαγορεύεται η χρηματοδότηση από εταιρείες που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς με το Δημόσιο. Τα χρήματα που βρέθηκαν στον λογαριασμό του υπουργού ήταν διπλάσια από το συνολικό κονδύλι προεκλογικών δαπανών που προέβλεπε η σχετική απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για έναν υποψήφιο της Β' Αθηνών». Ο εισαγγελέας είπε ακόμη πως τα χρήματα κατατέθηκαν σε έναν απόρρητο λογαριασμό στην Ελβετία και αφού αναρωτήθηκε «γιατί ο λογαριασμός ήταν απόρρητος και όχι στο όνομα του; Γιατί να θέλει χρήματα από αγνώστους; Κι αν του έβαζε χρήματα η Καμόρα και η Μαφία;», κατέληξε: «Η ενέργεια του κ. Μαντέλη ούτε ηθική ούτε νόμιμη ήταν».

Ακολούθως, ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε την καταδίκη και του άλλοτε στελέχους της γερμανικής εταιρείας, Ηλία Γεωργίου, ο οποίος κατά τα στοιχεία της υπόθεσης είναι αυτός που φρόντισε ώστε τα χρήματα να φθάσουν στον πρώην υπουργό.

Η δικογραφία σε βάρος του πρώην υπουργού αποτελεί τμήμα αυτής που αφορά τη σύμβαση, η οποία υπεγράφη επί υπουργίας του, το 1997, μεταξύ ΟΤΕ και SIEMENS, υπόθεση που δικάζεται από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Ειδικότερα, ο «φάκελος Μαντέλη» αφορά το συνολικό ποσό των περίπου 450.00 μάρκων (230.000 ευρώ), που έλαβε ο πρώην υπουργός από τη γερμανική εταιρεία, το 1998 και το 2000, σε ελβετικό λογαριασμό με την ονομασία ROCOS, ως δώρο για την επιλογή της συγκεκριμένης εταιρείας στο έργο ψηφιοποίησης κέντρων του ΟΤΕ με τη σύμβαση 8002 το 1997.

Σε πρώτο βαθμό, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε καταδικάσει τον 73χρονο πρώην υπουργό σε κάθειρξη 8 ετών με αναστολή για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, κρίνοντας πως ο κ. Μαντέλης πέτυχε να αποκρύψει περιουσιακό όφελος που απαίτησε από τη Siemens για να εγκρίνει την προγραμματική σύμβαση 8002/97 με τον ΟΤΕ. Το δικαστήριο, επίσης, καταδίκασε τον 80χρονο κ. Γεωργίου σε ποινή κάθειρξης 12 ετών, για τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Έρχονται διώξεις για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων



του ΣΩΤΗΡΗ ΚΑΨΩΧΑ

Τον δρόμο της απόδοσης ποινικών ευθυνών παίρνει το σκάνδαλο των θαλασσοδανείων στα κόμματα Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, τα οποία ξεπερνούν σήμερα το ποσό των 520 εκατ. ευρώ. Τρεις εισαγγελείς Διαφθοράς, κατόπιν εντολής της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, πριν από έναν χρόνο, μελέτησαν την υπόθεση και έχουν συντάξει πόρισμα, με το οποίο θα ζητούν την παραπομπή τραπεζικών στελεχών αλλά και στελεχών των κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για σωρεία αδικημάτων που έχουν σχέση με τον τρόπο με τον οποίο χορηγήθηκαν τα δάνεια. Οι κατηγορίες αναμένεται να προκαλέσουν νέο πολιτικό σεισμό, καθώς θα τεθούν και θέματα που σχετίζονται με κατάχρηση εξουσίας…

Αν και τον Απρίλιο του 2013 ψηφίστηκε νόμος (από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, με αρμόδιο υπουργό Οικονομικών τον Γιάννη Στουρνάρα) που απαλλάσσει από το κακούργημα της απιστίας τα τραπεζικά στελέχη που εξασφάλισαν τη δανειοδότηση των κομμάτων, καθώς και τα κομματικά στελέχη που εμπλέκονται στη δανειοδότηση, οι εισαγγελείς Διαφθοράς φέρεται να διαπιστώνουν ότι ο σχετικός νόμος δεν τους απαλλάσσει από το αδίκημα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου.

Οπως προκύπτει από τα πορίσματα που συνέταξαν αρμόδιοι τεχνοκράτες, τα οποία βρίσκονται στα χέρια των δικαστικών Αρχών και αποκαλύπτει η «Νέα Σελίδα», οι συνολικές οφειλές των πολιτικών κομμάτων(ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ/ΣΥΝ και ΚΚΕ) προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ανέρχονταν στις 31/12/2016 στο ποσό των 439,6 εκατ. ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτές οι μη λογιστικοποιημένοι τόκοι και οι τόκοι υπερημερίας. Στην παρούσα φάση, δε, υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 520 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι τα δύο κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δεν πληρώνουν τα δάνειά τους. Κι όλα αυτά τα θαλασσοδάνεια, όταν η κρατική χρηματοδότηση έρρεε πλουσιοπάροχα. Είναι ενδεικτικό ότι την περίοδο 2001 έως 2015 μόνο τα δύο κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είχαν εισπράξει από τον κρατικό προϋπολογισμό το ποσό των 515 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο πόρισμα στις 31/12/2016:
  • Η Νέα Δημοκρατία είχε οφειλές ύψους 223,3 εκατ. ευρώ, τις οποίες δεν εξυπηρετούσε.
  • Τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ ανέρχονταν στο ποσό των 199,5 εκατ. ευρώ, τα οποία επίσης δεν αποπλήρωνε.
  • Το ΚΚΕ είχε οφειλές ύψους 8,5 εκατ. ευρώ, τα οποία αποπληρώνει κανονικά.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ χρωστούσε 8,2 εκατ. ευρώ και εξοφλούνται εντός των συμφωνιών που έχει κάνει με τις τράπεζες.

Οι τράπεζες που έχουν χορηγήσει τα δάνεια στα κόμματα είναι οι τρεις συστημικές (Εθνική, Πειραιώς και Eurobank) και η Attica Bank. Τη μεγαλύτερη έκθεση στα θαλασσοδάνεια των κομμάτων την έχει η Πειραιώς, δεδομένου ότι φορτώθηκε το δανειακό βάρος της πρώην Αγροτικής (πρόκειται για την τράπεζα που χρησιμοποιήθηκε από τα κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να καλύψουν τις ανάγκες τους την περίοδο που είχαν τη διακυβέρνηση της χώρας) αλλά και της Marfin. Είναι δύο τράπεζες οι οποίες εξαγοράστηκαν από την Πειραιώς, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένα δανειακό βάρος ύψους 384 εκατ. ευρώ, το οποίο η τράπεζα δυσκολεύεται να διαχειριστεί.

Κατάχρηση εξουσίας


Ευθύνες για απιστία, κατάχρηση εξουσίας, ανύπαρκτο έλεγχο από την Τράπεζα της Ελλάδος και τα αρμόδια υπουργεία εντοπίζει το πόρισμα που συνέταξαν οι εμπειρογνώμονες κατά τον έλεγχο που διενέργησαν. Στα βασικά συμπεράσματα που κατέληξε η έρευνα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι:
  1. Υπάρχει το αδίκημα της απιστίας για τα στελέχη των κομμάτων που μετείχαν στη σύναψη των δανείων με τις τράπεζες. Κι αυτό διότι τα πολιτικά κόμματα δεν θεωρούνται ούτε είναι επιχειρήσεις του στενού ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τα στελέχη των οποίων απαλλάσσονται από ποινικές διώξεις με βάση τον νόμο που είχε ψηφιστεί το 2013.
  2. Δεν τηρήθηκαν οι κανόνες ελέγχου από τις τράπεζες, γεγονός που συνιστά απάτη τόσο για τα κόμματα όσο και για τις τράπεζες. Κι αυτό διότι διαπιστώθηκε ότι τα κόμματα έβαζαν ως ενέχυρο την κρατική χρηματοδότηση σε όλες τις τράπεζες προκειμένου να πάρουν το δάνειο. Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, δεν «έβλεπαν» ότι επρόκειτο για πολλαπλή χρήση του ενεχύρου και αποδέχονταν ως δεδομένο για το μέλλον τόσο το ποσό της χρηματοδότησης όσο και το ποσοστό των κομμάτων, από το οποίο εξαρτάται το ύψος της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων.
  3. Η μη τήρηση των ελέγχων και η αποδοχή της κρατικής χρηματοδότησης συνέβαλαν καθοριστικά στην έκρηξη των οφειλών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ το 2009, που βγήκε πρώτο κόμμα με ποσοστό κοντά στο 44%, πήρε κρατική χρηματοδότηση 24,1 εκατ. ευρώ, ενώ το 2015 που τα εκλογικά του ποσοστά κατέρρευσαν η χρηματοδότηση έπεσε στο 1,2 εκατ. ευρώ. Οι τράπεζες όμως δανειοδότησαν το ΠΑΣΟΚ με βάση την υψηλή κρατική επιχορήγηση. Κάτι ανάλογο έγινε και με τη ΝΔ.
  4. Οι διαχρονικά εξελισσόμενες οφειλές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προκάλεσαν ζημίες στις τράπεζες, με αποτέλεσμα να συμβάλουν, στο μέτρο που τους αναλογεί, στην ανάγκη ανακεφαλαιοποίησής τους. Συνέπεια αυτής της κατάστασης ήταν να δημιουργηθούν οικονομικές επιπτώσεις τόσο στους μετόχους όσο και στους άλλους πιστωτές των τραπεζών.
  5. Η εποπτική ευθύνη της Τράπεζας της Ελλάδος χαρακτηρίζεται από τη χαλαρή αντιμετώπιση της εξέλιξης των μεγεθών της πιστωτικής επέκτασης των τραπεζών στα πολιτικά κόμματα, του συντρέχοντος πιστωτικού κινδύνου, της συνεπαγόμενης ανάλωσης των εποπτικών κεφαλαίων των τραπεζών, εξαιτίας των επισφαλειών που καταγράφηκαν στη δανειοδοσία των κομμάτων, αλλά και για τη συνεχώς διευρυνόμενη ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων.
  6. Χαρακτηριστική είναι και η πλημμελής άσκηση εποπτικού ελέγχου του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) στο θέμα των κοινοποιούμενων σε αυτούς τους φορείς συμβάσεων ενεχυρίασης – εκχώρησης της κρατικής χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και στο θέμα των πολλαπλών ενεχυριάσεων από τα κόμματα στις τράπεζες.

Πώς στήθηκε η επιχείρηση συγκάλυψης

Οταν χρεοκόπησε η Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ), το 2012, απορροφήθηκε – συγχωνεύθηκε με την Τράπεζα Πειραιώς. Τα δάνεια των κομμάτων ήταν ήδη ληξιπρόθεσμα και έπρεπε να παραμείνουν στη λεγόμενη «κακή τράπεζα», η οποία και απορρόφησε τις ληξιπρόθεσμες ζημίες ή αυτές με τις λιγότερες εγγυήσεις για αποπληρωμή. Σε μια τέτοια περίπτωση όμως θα άνοιγε η διαδικασία για παραπομπή με το αδίκημα της απιστίας και για τραπεζικά και για κομματικά – πολιτικά στελέχη. Για να μην συμβεί αυτό, τα δάνεια των κομμάτων πέρασαν στην Τράπεζα Πειραιώς. Με τον τρόπο αυτό τα κόμματα που συγκυβερνούσαν κέρδισαν τον απαραίτητο χρόνο για τη διαχείριση του σκανδάλου. Τα τραπεζικά στελέχη ήταν, φυσικά, ανάστατα, γιατί γνώριζαν ότι θα πληρώσουν το «μάρμαρο» για τον δανεισμό των κομμάτων, πρωτίστως των δύο μεγάλων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Επί κυβερνήσεως Σαμαρά – Βενιζέλου, το βράδυ της 7ης Απριλίου του 2013 εμφανίστηκε τελευταία στιγμή τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις επενδύσεις, η οποία προέβλεπε την απαλλαγή για τη δανειοδότηση των κομμάτων. Η τροπολογία ήταν εκπρόθεσμη και την υπέγραφαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Δ. Χριστογιάννης, Δ. Τσουμάνης και Δ. Σταμενίτης. Κανείς δεν πρόλαβε να αντιληφθεί περί τίνος επρόκειτο, καθώς η υποβολή της συγκεκριμένης τροπολογίας έγινε πέντε λεπτά πριν λήξει η ψηφοφορία στη Βουλή – κάτι που είχε καταγγείλει τότε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ρύθμιση που ψηφίστηκε στην ουσία ακύρωσε τις έρευνες για τις δανειοδοτήσεις των κομμάτων που είχαν αρχίσει οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης.

Ο τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε ανακοίνωσή του ανέφερε: «Η υποβολή της συγκεκριμένης τροπολογίας έγινε πέντε λεπτά πριν λήξει η ψηφοφορία στη Βουλή, όταν ήταν πλέον αδύνατο να ελέγξει κανείς τι προτείνεται. Με αυτό τον τρόπο, τα δάνεια που έδωσαν οι κομματικές διοικήσεις των τραπεζών, ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ, στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δεν θα ερευνηθούν ποτέ ποινικά και δεν θα αποδοθούν οι ευθύνες. Την ίδια ώρα, δηλαδή, που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν λεφτά για τη σύνταξη, τον μισθό, την παιδεία, την υγεία, βρίσκει τρόπους ν’ αθωώνει υπευθύνους».

Η υπόθεση ξανάνοιξε το 2016 από την παρούσα κυβέρνηση, όταν τη διερεύνηση του σκανδάλου ανέλαβε Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Το πόρισμα της Επιτροπής βγήκε τέλη Ιανουαρίου του 2017, όταν πλέον το πόρισμα της Βουλής παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα προκειμένου να εξεταστεί η πιθανή εμπλοκή πολιτικών προσώπων ή άλλων στελεχών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόταν ότι «προέκυψε παραβίαση σημαντικών κανόνων ασφαλείας των τραπεζών στα δάνεια των κομμάτων και στα ΜΜΕ» και ότι «οι τράπεζες δάνειζαν με “αέρα” σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΜΜΕ για να στηρίζουν συγκεκριμένες πολιτικές και συμφέροντα». Στον αντίποδα, η Νέα Δημοκρατία υπογράμμιζε στην πορισματική έκθεσή της ότι «δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα και καμία εμπλοκή τους στη δανειοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ».

Πηγή neaselida.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....