Διυλιστήριο: 05/03/19
ροη αναρτησεων

Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

«Πράσινο φως» για αποπληρωμή του ΔΝΤ και επιστροφή του 1 δισ. ευρώ



Ακόμη δύο θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία - Kλάους Ρέγκλινγκ: "Η συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πορείας θα βελτιώσει την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας, θα ενισχύσει την οικονομία της χώρας και θα διευκολύνει την Ελλάδα να εξοφλήσει τα δάνειά της"

Την έγκριση για την πρόωρη αποπληρωμή του «ακριβού» τμήματος των δανείων του ΔΝΤ έλαβε και επίσημα από την Κομισιόν, μέσω του EuroWorking Group, η Ελλάδα. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών κανένα από τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης δεν εξέφρασε αντιρρήσεις και επομένως θα ξεκινήσει η σχετική διαδικασία, όπως έγινε και με τις περιπτώσεις της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας κα της Κύπρου, ώστε να πραγματοποιηθεί η αποπληρωμή.

Επιπλέον, χθες, τέθηκε σε ισχύ και τυπικά η απόφαση του Eurogroup για την ενεργοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους συνολικού όφελους πάνω από 970 εκατ. ευρώ.
Τα χρήματα που θα επιστραφούν

Ειδικότερα το Συμβούλιο των Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ενέκρινε την επιστροφή στην Ελλάδα 103 εκατ. ευρώ που είχε καταβάλει για την περίοδο από 1 Ιανουαρίου έως 17 Ιουνίου 2018 στο πλαίσιο της προσαύξησης του επιτοκίου για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση, καθώς και την αναστολή της εν λόγω προσαύξησης για την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου 2018 και 17 Ιουνίου 2019. Έτσι θα εξοικονομηθούν 226 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό όφελος της Ελλάδας που σχετίζεται με αυτές τις αποφάσεις θα ανέλθει σε 329 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα επιστρέψει το ποσό ύψους 644,42 εκατ. ευρώ από τα κέρδη που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP), σε συνέχεια της πρόσφατης απόφασης του Eurogroup.
Κλ. Ρέγκλινγκ: Τηρούνται οι μεταρρυθμίσεις

"Μετά το τέλος του προγράμματος του ESM, η Ελλάδα ανέλαβε τη δέσμευση να συνεχίσει να εφαρμόζει όλες τις βασικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο αυτό. Η σημερινή απόφαση του EFSF να μην επιβάλει την αύξηση επιτοκίων δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για το EFSF / ESM, καθώς έχουμε εκταμιεύσει πάνω από 200 δισ. ευρώ σε δάνεια προς την Ελλάδα” δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής του EFSF/ESM, Kλάους Ρέγκλινγκ τονίζοντας ότι “η συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πορείας θα βελτιώσει την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας, θα ενισχύσει την οικονομία της χώρας και θα διευκολύνει την Ελλάδα να εξοφλήσει τα δάνειά της”.

O ίδιος επανέλαβε ότι το όφελος ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν αποτελεί νέο δάνειο για την Ελλάδα, αλλά μεταφορά κεφαλαίων.

Υπενθυμίζεται ότι η αναστολή της προσαύξησης του επιτοκίου για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση ύψους 11,3 δισ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε το 2012 θα μπορούσε να διαρκέσει για την περίοδο έως το 2022, με ανανέωση της απόφασης του EFSF κάθε εξάμηνο. Κάθε τέτοια απόφαση, σημειώνεται στην ανακοίνωση του ESM, βασίζεται στη θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς για τη συνέχιση της εφαρμογής των βασικών μεταρρυθμίσεων που έχουν υιοθετηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος και την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα για την περίοδο μετά το πρόγραμμα.

Η έγκριση του πρώτου πακέτου των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος εγκρίθηκε επίσημα από το Eurogroup στις 5 Απριλίου στη βάση της εκτίμησης των θεσμών ότι η Ελλάδα είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή όλων των μεταρρυθμίσεων που είχαν συμφωνηθεί μέχρι τα τέλη του 2018.


https://diulistirio.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Πιπιλή: Μπορεί να είναι άχρηστος σε όλα ο Μητσοτάκης, αλλά ξέρει αγγλικά



Έναν ομολογουμένως ασυνήθιστο τρόπο να εξάρει τις αρετές του Κυριάκου Μητσοτάκη βρήκε η βουλευτής της ΝΔ, Φωτεινή Πιπιλή σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha.

Μιλώντας για το δώρο Χριστουγέννων και την αναφορά του κ. Μητσοτάκη σε αυτό στην Κύπρο, η βουλευτής της ΝΔ επιχείρησε να «μαζέψει» τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρίχνοντάς το στα… άπταιστα αγγλικά του κ. Μητσοτάκη.

Κάπου εκεί όμως μάλλον το… έχασε η κα Πιπιλή, αφού ευθέως χαρακτήρισε… άχρηστο σε όλα τα άλλα τον αρχηγό της ΝΔ, τονίζοντας όμως ότι ομιλεί πολύ καλά την αγγλική!

«Όταν μιλάμε για τα αγγλικά, ας αφήσουμε τους ανθρώπους που γνωρίζουν και πολύ καλά αγγλικά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν μη τι άλλο, μπορεί να είναι άχρηστος σε όλα τα άλλα, ήξερε πολύ καλά τη λέξη που χρησιμοποιούσε» σημείωσε η κα Πιπιλή.
Απίστευτο; Δείτε το βίντεο:


Πηγή www.tribune.gr

https://diulistirio.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Κρίση στη Χρυσή Αυγή -Παραιτήθηκαν και οι τρεις ευρωβουλευτές με καρφιά εναντίον του Μιχαλολιάκου


Το Διυλιστήριο λέει : ''... Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν δεν ήταν ένα από τα συστημικά κόμματα. Διαλύεται, θρυμματίζεται, δεν θα κάτεβει στις εκλογές κτλ. Τώρα όμως δεν το έχει μάθει κανείς. Γιατί ; Γιατί δεν πρέπει να το μάθουμε ...''

Κρίση έχει ξεσπάσει στη Χρυσή Αυγή με αφορμή τις ευρωεκλογές, καθώς η προσπάθεια του αρχηγού Μιχαλολιάκου να τοποθετήσει απόλυτα ελεγχόμενους υποψηφίους οδηγεί σε παραιτήσεις εν ενεργεία ευρωβουλευτών.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλει να τοποθετήσει τον Γιάννη Λαγό επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ναζιστικής οργάνωσης, αλλά όχι μόνο. Θέλει να αποσύρει από το ψηφοδέλτιο και όσους μπορούν να απειλήσουν τον Γιάννη Λαγό στην συλλογή ψήφων, προκαλώντας έτσι την κρίση.

Πρώτα ήρθε η ανεξαρτητοποίηση του Ελευθέριου Συναδινού που έχει αποχωρήσει εδώ και έναν χρόνο και έχει ιδρύσει το δικό του «κόμμα», το «ΠΑΤΡΙΕ». Mετά ήρθε η αποχώρηση του Γιώργου Επιτήδειου, που επίσης κόπηκε απο το ευρωψηφοδέλτιο λόγω του Λαγού και τώρα ήρθε η ώρα του ευρωβουλευτή Λάμπρου Φουντούλη. Που δεν έκρυψε την οργή του για τον αποκλεισμό του από το ευρωψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής.

Ο Λάμπρος Φουντούλης, απο τα δυνατά ονόματα της οργάνωσης, αφού μέχρι πρότινος προβαλλόταν ως ο «πατέρας του ήρωα συναγωνιστή» τους, που δολοφονήθηκε από τρομοκράτες έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, με δήλωσή του εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο που ελήφθη η απόφαση, αφήνοντας αιχμές εναντίον του «Αρχηγού» αν και όπως λέει η απόφασή του είναι «σεβαστή».

Ο Λ. Φουντούλης, χρησιμοποιώντας τα λόγια του Ν. Μιχαλιάκου: «Η Χρυσή Αυγή δεν θα σας προδώσει, εσείς μην προδώσετε τη ΧΑ», έσπευσε να τονίσει: «Όσον αφορά εμένα, ένα είναι σίγουρο: πως εγώ δεν πρόδωσα τη Χρυσή Αυγή…» Αφήνοντας να εννοηθεί οτι την Χρυσή Αυγή την πρόδωσε ο αρχηγός της, Νίκος Μιχαλολιάκος.

Στη δημόσια δήλωσή του, ο ευρωβουλευτής της Χ.Α. δεν κρύβει την πικρία του καθώς -όπως τονίζει- «άξιζα μια προσωπική επαφή για να μου ανακοινώσει την απόφασή του, για τους όποιους λόγους τον οδήγησαν σ’ αυτή…» και ανακοινώνει την απόφασή του να μην ασχοληθεί πλέον ενεργά με την πολιτική.

Οπως φαίνεται και εγράφη και στον τύπο (βλ. Εφημερίδα των Συντακτών), η ναζιστική οργάνωση και τα κορυφαία στελέχη της, βλέποντας οτι έρχονται καταδίκες στην δίκη που ακόμα είναι σε εξέλιξη, ψάχνει τρόπους για να προστατεύσει όσους κινδυνεύουν με φυλακή.

Ενας από αυτούς τους τρόπους είναι η ασυλία που παρέχει το Ευρωκοινοβούλιο. Γι’ αυτόν τον λόγο ο Μιχαλολιάκος τοποθέτησε τον Γιάννη Λαγό επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου, αποπέμποντας όσους μπορούσαν να τον απειλήσουν.

Ο Μιχαλολιάκος προσπάθησε πρόσφατα να δικαιολογήσει το “κόψιμο” τω υποψηφίων ευρωβουλευτών, κάνοντας λόγο για την ανάγκη “ανανέωσης” του ευρωψηφοδελτίου, αφού “η θητεία είναι πενταετής και πρέπει να υπάρχει αλλαγή”. Πρόκειται ωστόσο για πρόσχημα, αφού σε όλες τις άλλες εκλογικές αναμετρήσεις η ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή κατεβάζει τους ίδιους υποψηφίους. Οπως δηλαδή και στις προηγούμενες εκλογές κατεβάζει τον Ηλία Κασιδιάρη για δήμαρχο Αθήνας, τον Ηλία Παναγιώταρο για περιφερειάρχη Αττικής και τον Ματθαιόπουλο για δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

Πηγή: iefimerida

https://diulistirio.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα.... »
....