Διυλιστήριο: 06/26/15
ροη αναρτησεων

Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2015

«Παίζει με τα νεύρα» των Ευρωπαίων ο Λαφαζάνης, υλοποιώντας ενεργειακή συμμαχία με τη Βενεζουέλα

Ενεργειακό άνοιγμα στη Βενεζουέλα υλοποιεί ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης, δημιουργώντας νέο «μέτωπο» τριβών και αντιπαραθέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και γενικότερα τη Δύση.

Το άνοιγμα θα γίνει μέσω της συνεργασίας των Ελληνικών Πετρελαίων(ΕΛΠΕ)με την κρατική εταιρεία πετρελαίου της “Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας” PDVSA, σε μία περίοδο, που αναμένεται να τρέξει ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των 20 θαλάσσιων οικοπέδων σε Ιόνιο και Κρήτη.

Ο υπουργός συναντήθηκε με τον πρέσβη της Βενεζουέλας Farid Fernandez, συνοδευόμενος από το διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΠΕ Γ. Στεργιούλη. Στη συνάντηση, όπως έκανε γνωστό το υπουργείο μέσω δελτίου τύπου, ο κ. Λαφαζάνης εξέφρασε τη βούληση για συνεργασία με τη Βενεζουέλα, με έμφαση στον τομέα του πετρελαίου και στο πεδίο έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων.

Η συνάντηση του υπουργού με τον πρέσβη της Βενεζουέλας ήταν η δεύτερη μέσα σε λίγες εβδομάδες. Μετά από επίσημη πρόσκληση που δέχτηκε, ο Π. Λαφαζάνης συμφώνησε να επισκεφθεί άμεσα την Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας.

Κατά την επίσκεψή του στο Καράκας ο Π. Λαφαζάνης θα συνυπογράψει Μνημόνιο Ενεργειακής Συνεργασίας με τον ομόλογό του υπουργό Πετρελαίου και Μεταλλείων, Asdrubal Chavez, ενώ αναμένεται να έχει σειρά επαφών με υψηλόβαθμα στελέχη της Κυβέρνησης της Βενεζουέλας και προγραμματίζεται να υπογραφούν και άλλες διμερείς συμφωνίες από αξιωματούχους των δύο χωρών, κυρίως οικονομικού και εμπορικού περιεχομένου.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

"Επώδυνα τα μέτρα-Το 50% του μισθού μου σε κοινωνικές δομές"

«Εκβιαστική και απάνθρωπη η στάση των δανειστών. Όσο κι αν προσπαθήσεις φαίνεται να μην υπάρχει εύκολη λύση.

Οι προεκλογικές δεσμεύσεις εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να προχωρήσουν. Πρέπει να πούμε την αλήθεια στο λαό μας», είπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κ. Δαμαβολίτης στο Ράδιο 9,84 και στον Γιώργο Σαχίνη. «Ουδεμία σχέση με τα όσα υποσχεθήκαμε προεκλογικά έχουν όλα όσα θα ακολουθήσουν», προσθέτει.

«Τα μέτρα θα είναι εξαιρετικά σκληρά όσο και αν λέμε ότι θα έχουν δίκαιη κοινωνικά κατανομή. Επειδή ηθικά είμαι υπόλογος απέναντι στον κόσμο που με ψήφισε για άλλα, και άλλα θα δει να συμβαίνουν, πολιτικά ας μου αποδώσει τις ευθύνες που μου αναλογούν, προσωπικά όμως αισθάνομαι την ανάγκη να του δείξω ότι τα μέτρα που θα είναι σκληρά θα μας αφορούν όλους και πρακτικά και όχι εγώ ως βουλευτής θα υποστώ μόνο πολιτική κριτική.

Ήδη προσωπικά αλλά και ο βουλευτής κ. Παπαχριστόπουλος προχωρήσαμε στην καταβολή του 50% της βουλευτικής αποζημίωσης μας κάθε μήνα σε στοχευμένες κοινωνικές δομές και οι σχετικές αποδείξεις θα δημοσιεύονται στην προσωπική μου ιστοσελίδα.

Ως πρώτη δράση στο Ηράκλειο από κοινού το 50% της βουλευτικής μου αποζημίωσης κατατίθεται στον ΟΚΑΝΑ και τη "Ζωοδόχο Πηγή" (ίδρυμα παιδιών με αναπηρία) στο Ηράκλειο».

«Η θέση των ΑΝΕΛ και η δική μου προσωπικά θα καθοριστεί μέσα από τα όργανα του κόμματος με την τελική συμφωνία για τη διευθέτηση του χρέους αλλά και το ΦΠΑ στα νησιά που θα πρέπει να τα περιλαμβάνει», πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε σχετικά για τη δική του τελική στάση.
Πηγή

http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ στα νοσοκομεία- Τροπολογία Κουρουμπλή παύει ΌΛΟΥΣ τους διοικητές!

Ξηλώνει όλους τους διοικητές και τους αναπληρωτές διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουπλής με τροπολογία που κατέθεσε, την Τετάρτη, στη Βουλή.

Σύμφωνα με την τροπολογία παύεται η θητεία όλων των νυν διοικητών και αναπληρωτών διοικητών των δημοσίων νοσοκομείων της χώρας χωρίς την καταβολή αποζημίωσης.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας προχωρά άμεσα στον διορισμό νέων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών, διετούς θητείας σύμφωνα με τα αξιολογικά κριτήρια της παρ.2 του άρθρου 2 του Ν.4052/2012.

Όπως αναφέρεται στην σχετική τροπολογία, η προηγούμενη αξιολόγηση και επιλογή των υποψηφίων διοικητών δεν έγινε με βάση τα προσόντα τους, αλλά η σχετική Επιτροπή επιλογής περιορίστηκε απλώς στη σύνταξη προσχηματικού - αλφαβητικού και όχι αξιολογικού καταλόγου με αποτελέσματα ο διορισμός τους να μην χαρακτηρίζεται από διαφάνεια και αξιοκρατία.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Καθάριζαν υπουργεία με εικονικά τιμολόγια και «κέρδισαν« 11,5 εκατ. ευρώ

Στα 25 εκατ. ευρώ το συνολικό ύψος των τιμολογίων - Δεκατέσσερα άτομα συνελήφθησαν - Οι τρεις εταιρείες καθάριζαν πανεπιστήμια, γήπεδα και ιδιωτικές επιχειρήσεις

Μια τεράστια υπόθεση φοροδιαφυγής, με τη χρήση εικονικών φορολογικών στοιχείων από εταιρείες καθαρισμού που αντί να αποδίδουν ΦΠΑ εισέπρατταν παρανόμως προκαλώντας οικονομική ζημιά στο κράτος, εξιχνίασε η οικονομική αστυνομία.

Συνολικά συνελήφθησαν 14 άτομα, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ακόμη 21, ενώ το απίστευτο ότι παρήχαν υπηρεσίες ακόμα και σε υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς. Όπως προέκυψε στο πλαίσιο πολύμηνης αστυνομικής έρευνας, κατά τα έτη 2008-2012 διακινήθηκαν από τις εμπλεκόμενες εταιρείες 903 εικονικά φορολογικά στοιχεία, συνολικής αξίας 25.717.533 ευρώ.

Με τη μέθοδο αυτή δεν απέδωσαν Φ.Π.Α. ύψους 4.581.774 ευρώ, ενώ καρπώθηκαν ποσά που ξεπερνούν τα 11,5 εκατομμύρια ευρώ.

Το χρονικό


Όπως προέκυψε οι ιδιοκτήτες τριών εταιρειών με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας, αναλάμβαναν την παροχή υπηρεσιών καθαρισμού σε δημόσιες κτιριακές εγκαταστάσεις, όπως πανεπιστημιακά ιδρύματα, υπουργεία, μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Μετά την κατοχύρωση του διαγωνισμού και την ανάληψη του έργου, παρουσίαζαν και αποτύπωναν στα φορολογικά τους βιβλία την εκτέλεση του ως υπεργολαβία με συνεργαζόμενες εταιρείες-ατομικές επιχειρήσεις, επί της ουσίας ανύπαρκτες, που για το σκοπό αυτό είχαν συσταθεί από συνεργούς τους. Από αυτές τις εταιρείες, λάμβαναν και χρησιμοποιούσαν εικονικά φορολογικά στοιχεία και εμφάνιζαν την εκτέλεση των έργων καθαριότητας, ως προϊόν συνεργασιών. Αποτέλεσμα της λήψης και χρήσης των εικονικών φορολογικών στοιχείων ήταν η προσαύξηση των δαπανών και η αποφυγή καταβολής άμεσων φόρων και απόδοσης Φ.Π.Α.

Επιπρόσθετα, οι ιδιοκτήτες των εταιρειών που έλαβαν τα εικονικά φορολογικά στοιχεία, χρησιμοποίησαν τις πληρωμές των παραστατικών αυτών, κυρίως μέσω τραπεζικών και ιδιωτικών επιταγών, προκειμένου οι ίδιοι να καρπωθούν μεγάλα χρηματικά ποσά, καθότι οι επιταγές πληρώνονταν προς όφελός τους.

Από την επεξεργασία και ανάλυση του υλικού, που συλλέχθηκε στο πλαίσιο της ενδελεχούς και πολύμηνης αστυνομικής έρευνας, προσδιορίστηκε ότι κατά τα έτη 2008, 2009, 2010, 2011 και 2012, διακινήθηκαν 903 εικονικά φορολογικά στοιχεία, καθαρής αξίας 21.135.759,77 ευρώ, συν Φ.Π.Α. 4.581.774,01 ευρώ και άρα συνολικής αξίας 25.717.533,78 ευρώ.

Επιπλέον, όπως προέκυψε, οι ιδιοκτήτες των εταιρειών οικειοποιήθηκαν τα ακόλουθα χρηματικά ποσά:

-οι ιδιοκτήτες της μίας εταιρείας, το ποσό 3.067.732,66 ευρώ
-οι ιδιοκτήτες της δεύτερης εταιρείας, το ποσό 6.629.446,27 ευρώ και
-οι ιδιοκτήτες της τρίτης εταιρείας, το ποσό 1.874.232,73 ευρώ

Σε έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες και εταιρείες των εμπλεκομένων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-το χρηματικό ποσό των 165.415 ευρώ και 770 δολάρια ΗΠΑ
-33 τραπεζικές επιταγές συνολικής αξίας 850.976 ευρώ
-πλήθος εγγράφων, παραστατικών, κλπ

Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, πρωινές ώρες προχθές σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, συνελήφθησαν δεκατέσσερις 14 ημεδαποί, ηλικίας από 35 έως 66 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα.

Eπιπλέον, συγκατηγορούμενοι των ανωτέρω τυγχάνουν άλλα 21 άτομα -18 ημεδαποί και 3 αλλοδαποί- ηλικίας από 28 έως 73 ετών. Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία οδηγούνται στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές, ενώ τα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων θα κοινοποιηθούν στις αρμόδιες -κατά περίπτωση-Δ.Ο.Υ. για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ρέντζι προς Βρυξέλλες: Δεν αξίζετε να λέγεστε Ευρωπαίοι

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι επέπληξε τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες για την ανικανότητά τους να συμφωνήσουν σε προτεινόμενο σχέδιο το οποίο θα επέτρεπε στην Ελλάδα και Ιταλία να ανακατανείμουν 40.000 μετανάστες σε άλλες χώρες, κατηγορώντας τους ότι δεν είναι άξιοι να αποκαλούνται Ευρωπαίοι.

Αν δεν συμφωνείτε με τον αριθμό 40.000, δεν είστε άξιοι να αποκαλείστε Ευρωπαίοι,» είπε ο Ρέντσι στους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αν αυτή είναι η γνώμη σας για το τι σημαίνει Ευρώπη, μπορείτε να την κρατήσετε. Ή υπάρχει αλληλεγγύη ή μη σπαταλάτε το χρόνο μας», είπε, σύμφωνα με συμμετέχοντα που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.


http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ο Ν. Χατζηνικολάου ΔΙΕΣΥΡΕ Σαμαρά και Θεοδωράκη για το βρώμικο ρόλο τους (ΒΙΝΤΕΟ)

Σφοδρή υπήρξε η επίθεση που εξαπέλυσε ο δημοσιογράφος, Νίκος Χατζηνικολάου, στον υπονομευτή της εθνικής προσπάθειας και εχθρό της χώρας, Αντώνη Σαμαρά. Ο ίδιος δεν χαρίστηκε ούτε στον διαπλεκόμενο Σταύρο Θεοδωράκη, του οποίου ο βρώμικος ρόλος αποκαλύπτεται κάθε μέρα, όλο και περισσότερο.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟΠηγή

http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Λαός για σώσιμο ή για πέταμα;..

    Το blog είχε κάποτε έναν φίλο, που όταν του ζητούσες να κάνει κριτική για οποιαδήποτε θέμα της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας, απαντούσε πάντα μονολεκτικά, εμμονικά, με την ίδια πάντα λέξη και καμία άλλη: βοϊδολαός!
Μία και μόνη λέξη στην θέση οποιασδήποτε κριτικής: βοϊδολαός.

Το πόσο μεγάλη σοφία
περιέχει αυτή η μονολεκτική κριτική, το αντιλαμβανόμαστε μόλις τώρα που κάποιοι απατεώνες-τοκογλύφοι, εγκάθετοι και δούλοι των μεγάλων συμφερόντων αξιωματούχοι, κοροϊδεύουν, εμπαίζουν την Ελλάδα και τον λαό της, και ζητούν να την ταπεινώσουν και να την λεηλατήσουν ολοκληρωτικά,
..τώρα, υπάρχει ακόμη μερίδα του λαού που αντί να αγανακτεί και να συσπειρωθεί σ' αυτόν τον πόλεμο που δεχόμαστε,
..είναι με το μέρος των ληστών, του καλπάζοντος πιά ευρωπαϊκού νεο-ναζισμού.
Δεν έχει σημασία το ποσοστό αυτής της μερίδας. Σε ιστορικές συγκυρίες όπως αυτή που ζούμε, ακόμη και ένα ποσοστό 10% είναι τεράστιο! Και ακατανόητο. Και αδικαιολόγητο. Πόσο μάλλον ένα μεγαλύτερο!

Από τον λαό πηγάζει η εξουσία, από αυτόν και όλα τα δεινά.
Η αντίδρασή του ή η αποχαύνωσή του μπορεί να ρίξει ή να παγιώσει και το πιό στυγνό ολοκληρωτικό και απάνθρωπο καθεστώς.
Η έλλειψη ουσιαστικής παιδείας τον αναγκάζει να γίνεται πρόθυμος ωτακουστής καθεστωτικών, μνημονιακών, διαπλεκόμενων σειρήνων,
..και επιρρεπή στον εκφοβισμό, ιδίως μάλιστα όταν αυτός απευθύνεται στο μικρο-συμφέρον του καθενός,
..ένα μικρο-συμφέρον όμως που δεν είναι παρά μιά συγκαλυμμένη μεγα-συμφορά για το σύνολο και για την χώρα.

Δυστυχώς εκεί βρισκόμαστε.
Αντί να έχουμε ξεσηκωθεί και να βρισκόμαστε εν πομπή δέκα εκατομμύρια έλληνες σε μιά πορεία προς τις Βρυξέλλες, ή έστω προς το Σύνταγμα,
..κουβεντιάζουμε ακόμη στα καφενεία για το αν θα είναι ανοιχτά τα ΑΤΜ την Δευτέρα (κάποια Δευτέρα), ώστε να μπορέσουμε να εισπράξουμε τα 300 ευρώ σύνταξη ή μισθό στα οποία μας έχουν καταδικάσει να ζούμε αυτοί τους οποίους ακόμη κάποιοι έλληνες (;) υπερασπίζονται, και από τους οποίους περιμένουν την σωτηρία.
Βοϊδολαός. Το ''β'' με κεφαλαίο!

Το blog στέκει δίβουλο:
Απ' την μιά θέλει όσο τίποτε άλλο την ρήξη και την απελευθέρωση από την τυραννία,
..κι απ' την άλλη πεισματωμένο και κακεντρεχές θάθελε να τιμωρηθεί τούτος ο βοϊδολαός με μνημόνια, ανέχεια, και καταστροφή δεκάδων ετών, μπας και βάλει μυαλό!

Γι αυτό λοιπόν: δημοψήφισμα!
Για να μην του φταίει τούτος ή ο άλλος πρωθυπουργός.
Να του φταίει μόνον το κεφάλι του!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Την μετακίνηση 40.000 μεταναστών από τη χώρα μας και την Ιταλία αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής

Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν απόψε να υποδεχθούν 40.000 αιτούντες άσυλο από την Ιταλία και την Ελλάδα ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση των μεταναστών στη Μεσόγειο, αλλά θα αναβάλουν την απόφαση για το πώς θα κατανεμηθούν αυτοί, σύμφωνα με προσχέδιο του ανακοινωθέντος το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Μετά τους θανάτους σχεδόν 2.000 μεταναστών που προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ευρώπη με πλεούμενα, η ΕΕ υποσχέθηκε να υιοθετήσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, ωστόσο δεν υπήρξε συμφωνία για την επιβολή ποσοστώσεων όσον αφορά την υποδοχή των προσφύγων, οι οποίοι προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο ή την ανέχεια στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή.

Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών θα συμφωνήσουν στην “επανεγκατάσταση μέσα σε δύο χρόνια από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη 40.000 προσώπων που έχουν σαφώς ανάγκη διεθνή προστασία, στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα κράτη μέλη”, σύμφωνα με το προσχέδιο. Οι χώρες της ΕΕ θα λάβουν μέρος στο σχέδιο αυτό σε εθελοντική βάση.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Τουσκ: Game is over - Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι παιχνίδι

Δεν ξέρετε τι σημαίνει να κόβεις συντάξεις στην Ελλάδα - Μην υποτιμάτε ένα λαό που νιώθει ταπεινωμένος, είπε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - Λύση το Σάββατο στο Eurogroup ζήτησαν και οι δυο πλευρές - Όλο το παρασκήνιο που οδήγησε στις δραματικές διαπραγματεύσεις - Νέο μήνυμα Νίκου Παππά στα πολιτικά σενάρια: Ο Τσίπρας δεν είναι Παπαδήμος.

Το 1,5 εκατ. άνεργοι, τα 3 εκατ. φτωχοί στην Ελλάδα και οι χιλιάδες οικογένειες που ζουν χωρίς εισόδημα, μόνο με τη σύνταξη των παππούδων δεν είναι παιχνίδι, απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ, όταν αυτός του είπε «The game is over» (το παιχνίδι τελείωσε).

Ο κύριος Τσίπρας, απευθυνόμενος στον κύριος Τουσκ τόνισε ακόμα: «Να μην υποτιμάτε πού μπορεί να φτάσει ένας λαός όταν αισθάνεται ταπεινωμένος».

Επίσης, μιλώντας στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χθεσινοβραδινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο κύριος Τσίπρας επεσήμανε πως «η Ελλάδα έχει καταθέσει προτάσεις. Οι προτάσεις των θεσμών, δυστυχώς, αντανακλούν τις πιο ακραίες θέσεις, που εκφράζονται από το ΔΝΤ». Αναφερόμενος στην τελευταία πρόταση των θεσμών, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «το κείμενο δεν διαφέρει καθόλου από το προηγούμενο. πρόγραμμα. Είμαι αποφασισμένος για μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, κατάργηση πρόωρων, ενοποίηση ταμείων», τόνισε ο κύριος Τσίπρας και δεσμεύτηκε για ριζική μεταρρύθμιση τον Οκτώβριο.

«Ο ιστορικός του μέλλοντος, μετά την πρότασή μας, δεν πρόκειται να κατανοήσει γιατί δεν ήρθαμε σε συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Δεν ξέρετε τι σημαίνει να μειώνεις τις συντάξεις στην Ελλάδα»

Οι συνταξιούχοι συντηρούν ολόκληρες οικογένειες στην Ελλάδα είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη σύνοδο κορυφής και απαντώντας στους ευρωπαίους ηγέτες που υποστηρίζουν τις προτάσεις των δανειστών για μειώσεις στις συντάξεις. «Δεν ξέρετε τι σημαίνει να μειώνεις τις συντάξεις» είπε με νόημα ο πρωθυπουργός.

Το ελληνικό ζήτημα απασχόλησε για δύο ώρες τους ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, παρά το γεγονός ότι το θέμα δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη.

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, επισήμαναν ότι οι ηγέτες κατέληξαν στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της περασμένης Δευτέρας, σύμφωνα με τα οποία το ελληνικό ζήτημα θα πρέπει να επιλυθεί σε επίπεδο θεσμών και Eurogroup. Ως εκ τούτου, σημείωναν οι ίδιοι παράγοντες, οι ηγέτες συμφώνησαν ότι δεν χρειάζεται να πραγματοποιηθει Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης ούτε σήμερα, ούτε αύριο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη συζήτηση πρώτος το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ παρουσιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Στη συνέχεια μίλησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενώ επί του θέματος τοποθετήθηκαν τουλάχιστον οι μισοί ηγέτες, ανέφεραν οι ίδιοι ευρωπαϊκοί παράγοντες.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων MNI, μιλώντας στη Σύνοδο, ο κύριος Τσίπρας κατήγγειλε ότι «συγκεκριμένοι κύκλοι δεν θέλουν συμφωνία», ενώ διαμήνυσε ότι απαιτείται μία βιώσιμη λύση για την Ελλάδα. «Η Eλλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη και επενδύσεις» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός και επεσήμανε πως «Οι προτάσεις της Ελλάδας είναι ισορροπημένες» και πως «Μπορούμε να προβούμε σε βαθύτερες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό από τον Σεπτέμβριο».

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ συμφώνησαν πως η λύση πρέπει να δοθεί στο Eurogroup του Σαββάτου, ενώ πηγή της ελληνικής κυβέρνησης τόνισε πως «γίνονται προσπάθειες για να γεφυρωθεί το κενό».

Νέο μήνυμα Νίκου Παππά στα πολιτικά σενάρια: Ο Τσίπρας δεν είναι Παπαδήμος

Νέα απάντηση στα σενάρια περί πολιτικών αλλαγών, ακόμη και συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας με ή χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα έδωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο εξ απορρήτων του πρωθυπουργού, δήλωσε με νόημα ότι «ο Τσίπρας δεν ειναι Παπαδήμος», δεν πρόκειται δηλαδή να δεχθεί τέτοιου είδους σενάρια. 

Στο κυβερνητικό επιτελείο εκφράζουν την απορία τους πώς αυτή η συζήτηση έχει λάβει διαστάσεις και μιλούν για ευσεβείς πόθους κάποιων. Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα με την έγκριση της συμφωνίας, εάν αυτή υπάρξει, από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.

Το παρασκήνιο που προηγήθηκε

Η δύσκολη αποστολή του πρωθυπουργού φάνηκε ήδη από το μεσημέρι της Τετάρτης όταν οι εκπρόσωποι των θεσμών, Γιούνκερ, Ντράγκι, Λαγκάρντ, Ντάισενμπλουμ, Βίζερ και Ρέγκλινγκ οι οποίοι είχαν προηγουμένως συνεδριάσει μόνοι τους, απέρριψαν το κείμενο των ελληνικών προτάσεων που είχαν χαιρετίσει σαν βάση συμφωνίας δύο ημέρες νωρίτερα και έδωσαν δικό τους κείμενο. «Μας έδωσαν ένα κείμενο ελάχιστα διαφορετικό από το πεντασέλιδό τους» σχολιάζουν με οργή κυβερνητικές πηγές εννοώντας το κείμενο που είχε παραδώσει ο κ. Γιούνκερ στον κ. Τσίπρα στις 3 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. 

Λέγεται δε ότι στην συνεδρίαση προσήλθαν έχοντας “κοκκινίσει” τα σημεία που κατά την άποψή τους απέχουν πολύ από τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς όπως τα έσοδα από το 5G για το 2016. Ζήτησαν αλλαγή του μίγματος των μέτρων και επιπλέον μέτρα 900 εκατομμύρια ευρώ για 2015 και 2 δις για το 2016. Τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης μεταφέροντας δηλώσεις αξιωματούχων δημιουργούν αρνητικό κλίμα. Για ενδεχόμενο κατάρρευσης των προειδοποιεί ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας Guardian, Ian Traynor, «η λέξη Grexit ακούγεται όλο και πιο έντονα στις Βρυξέλλες» υποστηρίζει και αποκαλύπτει ότι το Βερολίνο ωθεί τις διαπραγματεύσεις σε παράταση καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

«H ελληνική κρίση δεν θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης» δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης η επικεφαλής του μόνιμου μηχανισμού εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών Ντανιέλ Νουί.

Οι διαβουλεύσεις του Έλληνα πρωθυπουργού διαρκούν μέχρι τις 2.00 τα ξημερώματα της Πέμπτης δίχως αποτέλεσμα και ανακοινώνεται ότι θα συνεχιστούν από το πρωί της ίδιας ημέρας.

Η σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των θεσμών επαναλαμβάνεται στις 10.30 ενώ, το Eurogroup είναι προγραμματισμένο για τις 2.00 το μεσημέρι περιμένοντας το κοινό κείμενο που θα προκύψει από την συνάντηση. Εν τω μεταξύ συνεχίζεται ο χορός των πιέσεων με δηλώσεις και δημοσιεύματα.

Ενώ διαρκεί η σύσκεψη το Reuters μεταδίδει “ανησυχία για την συνέχιση παροχής ρευστότητας στην Ελλάδα μέσω ELA”, του κεντρικού τραπεζίτης της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν. Σύμφωνα με την Handelsblatt πέντε ακόμη μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ θέλουν αμεση διακοπή του. Λίγο μετά τις 11.30 το πρωί οι Financial Times μεταδίδουν ότι αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν πετύχει συμφωνία μέχρι τις 12 που λήγει το τελεσίγραφο, τότε στο Eurogroup στις 2 το μεσημέρι θα κατατεθεί το σχέδιο των δανειστών. Η ώρα του «take it or leave it» φτάνει, σχολιάζει ο αρθρογράφος Πίτερ Σπίγκελ”. Την ίδια ώρα το Bloomberg μεταδίδει ότι αν προκύψει συμφωνία θα γίνει άμεση αποδέσμευση 3,53 δις ευρώ. Λίγο αργότερα όμως η ΕΚΤ διέψευσε τις αρνητικές προβλέψεις και προχώρησε σε νέα αύξηση του ELA ενώ γνωστοποίησε ότι μέσα στις επόμενες 24 ώρες θα ξανασυνεδριάσει εφόσον είναι αναγκαίο.

Στις 12.30 το μεσημέρι και ενώ η σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των θεσμών έχει τελειώσει χωρίς πάλι αποτέλεσμα ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών -από τους πιο σκληρούς - δηλώνει ότι “η συμφωνία κάθε λεπτό που περνά είναι και πιο δύσκολη. Η Κυριακή είναι η τελευταία προθεσμία. Mε εκπλήσσει το πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει το μέλλον του ελληνικού λαού”. Στις 12.30 οι δανειστές στέλνουν στο Eurogroup τις προτάσεις τους. Προς το παρόν επικρατεί σύγχυση για το αν είναι κοινές προτάσεις και της ελληνικής πλευράς. Λίγο μετά τη 1.00 το μεσημέρι κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης ξεκαθαρίζουν ότι “Η ελληνική πλευρά παρέμεινε σταθερή στις προτάσεις της οι οποίες και είχαν αναγνωριστεί ως βάση συζήτησης πριν από λίγες ημέρες. Οι προτάσεις εξειδικεύθηκαν και κατατέθηκαν στους θεσμούς και θα κατατεθούν και στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. H ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει υπευθυνότητα και βούληση για λύση. Τώρα είναι ώρα που κρίνεται η υπευθυνότητα και η βούληση του καθενός”. Μετά την σύσκεψη με τους εκπροσώπους των θεσμών ο πρωθυπουργός επικοινωνεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και διαρρέει ότι ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος στηρίζει την διαπραγματευτική προσπάθεια του κ. Αλέξη Τσίπρα.

«Το μόνο που έχουμε να παρουσιάσουμε είναι το σχέδιο των θεσμών και να ακούσουμε τις ιδέες της ελληνικής πλευράς. Δεν υπάρχει συμφωνία των Ελλήνων στην πρόταση των Θεσμών», δηλώνει προσερχόμενος στο Eurogoup ο πρόεδρος ο Ντάισελμπλουμ. Οι δύο προτάσεις Ελλάδας-δανειστών έχουν μεγάλη διαφορά μεταξύ τους ανέφερε o φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξ Στουμπ. Το στίγμμα όμως δίνει και πάλι ο Σόιμπλε: «Δεν έχουμε κάνει πολλές προόδους. Στα χέρια της Ελλάδας είναι η τελική απόφαση. Στην Ελλάδα πρέπει να καταλάβουν τι διακυβεύεται...δεν έχει γίνει κάποια συμβιβαστική λύση. Οι διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες ώστε να μην υπάρχει περιθώριο σύγκλισης».

Τελικά στο Eurogroup κατατίθενται δύο κείμενα κάτι που προκαλεί την δυσφορία των υπουργών Οικονομικών που πιέζουν. Λίγο μετά τις 2.30 και ενώ μόλις έχουν προσέλθει στην συνεδρίαση τα διεθνή Μέσα Ενημέρωση μεταδίδουν “επιπλοκή και διακοπή της συνεδρίασης”.

Όπως διαρρέει, η Γερμανία σκλήρυνε την στάση της. Ο κ. Σόιμπλε μαζί με άλλους υπουργούς οικονομικών προκάλεσαν τον τερματισμό της συνεδρίασης του Eurogroup. Ο γερμανός υπουργός οικονομικών είπε ότι δεν είναι δυνατόν οι υπουργοί να εξετάζουν ταυτόχρονα δύο προτάσεις - των δανειστών και της Ελλάδας - και μάλιστα χαρακτήρισε το κείμενο που κατέθεσαν προς συζήτηση οι Θεσμοί ως «μαλακό», δηλαδή δεν προέβλεπε αρκετά σκληρά μέτρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, άλλοι υπουργοί που συμμερίζονται τις απόψεις του Σόιμπλε, προειδοποίησαν ότι το κείμενο των Θεσμών δεν μπορεί να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των χωρών τους. Η συνεδρίαση τελικά συνεχίζεται με δύο κείμενα το ελληνικό και των θεσμών ενώ εκ των υστέρων γίνεται γνωστό ότι ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης κατέθεσε τρίτο κείμενο για να γεφυρώσει τις διαφορές. Λίγο πριν τις 5.00 η συνεδρίαση διακόπτεται οριστικά.

Εν τω μεταξύ αρχίζει η Σύνοδος Κορυφής με τον πρωθυπουργό για μία ακόμη φορά να εμφανίζεται αισιόδοξος. Το κλίμα γενικότερα στην ΕΕ είναι διχασμένο. Στους υποστηρικτές της Ελλάδας ο Φρανσουά Ολάντ ο οποίος δηλώνει ότι “υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστούν τα σημεία εμπλοκής. Δεν είμαστε μακριά από αυτό. Όταν διακυβεύεται η Ελλάδα, η Ευρώπη και η ευρωζώνη πρέπει να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις. Όσο πιο γρήγορα επιτευχθεί συμφωνία, τόσο το καλύτερο”. Από την άλλη πλευρά η Γερμανία με την κα Μέρκελ να δηλώνει στους ηγέτες ότι “δε θα εκβιαστούμε από την Ελλάδα. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα πριν ανοίξουν οι αγορές την Δευτέρα. Εξακολουθούν να μιλάνε οι υπουργοί Οικονομικών. Δεν έχουμε ακόμη την απαραίτητη πρόοδο. Σε πολλά σημεία υπαναχωρούμε παρά προοδεύουμε. Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει με τους Θεσμούς”.

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας ζήτησε το απόγευμα της Πέμπτης έκτακτη σύνοδο κορυφής των χωρών της ευρωζώνης αλλά δεν έγινε δεκτή. Στις 6.30 το απόγευμα και ενώ το αδιέξοδο ήταν βέβαιο Kυβερνητική πηγή στις Βρυξέλλες έλεγε ότι “Ήταν τόσο συμβιβαστική η σημερινή τους πρόταση που ενώ χτες μας έδωσαν ΦΠA 13% στα ξενοδοχεία και 23% στην εστίαση (και στην οποία διαφωνούσαμε) σήμερα μας έδωσαν 23% στην εστίαση και 23% στα ξενοδοχεία”.

Το διήμερα τελείωσε με έναν διαπληκτισμό του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος είπε στον Αλέξη Τσίπρα «The game is over».

Ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, του απάντησε ότι «Η Ελλάδα έχει 1,5 εκατ. ανέργους, 3 εκατ. φτωχούς, χιλιάδες οικογένειες που δεν έχουν εισόδημα και ζουν μόνο με τη σύνταξη των παππούδων. Αυτό δεν είναι παιχνίδι».

Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, πάντως, υπήρξαν και άλλες στιγμές έντασης, καθώς, αρκετοί ηγέτες χωρών της ΕΕ άσκησαν σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό.

Εν τέλει φαίνεται ότι κυβέρνηση και ΕΕ συμφωνούν να καταβληθεί η τελευταία προσπάθεια το Σαββατοκύριακο και αμέσως μετά να έλθει η όποια συμφωνία προς ψήφιση στην ελληνική βουλή.

Ως συνήθως ο Σόιμπλε συνεχίζει το δικό του παιχνίδι βάζοντας επιπλέον όρους: Σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Οικονομικων η ελληνική πλευρά θα πρέπει:

- να καταθέσει Επίσημο αίτημα για παράταση του προγράμματος

- να δεσμευθεί σε συμφωνία για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων
- να καταθέσει έγγραφο που να αποδεικνύει ότι η χώρα μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της
-να καταθέσει επίσημη διαβεβαίωση πως στις 30 Ιουνίου θα πληρώσει το ΔΝΤ

Η γερμανική πλευρά δείχνει να κάνει ότι μπορεί για να υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις δικαιώνοντας τον κ. Τσίπρα ο οποίος φεύγοντας από την Αθήνα δήλωσε ότι κάποιοι δείχνουν σαν να μην θέλουν συμφωνία.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Πολ Κρούγκμαν σε δανειστές: Πλάκα μας κάνετε;

«Τι ακριβώς νομίζουν ότι κάνουν οι πιστωτές, και ειδικά το ΔΝΤ;» αναρωτιέται ο Πολ Κρούγκμαν, ασκώντας δριμεία κριτική στους δανειστές της Ελλάδας με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις Αθήνας-πιστώτων.

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις τους για τις ελληνικές προτάσεις ως υφεσιακών ενίσταται λέγοντας χαρακτηριστικά «πλάκα μας κάνουν;», αυτοί που απέτυχαν παταγωδώς να δουν τη ζημιά που θα προξενούσε η λιτότητα τώρα κάνουν μαθήματα ανάπτυξης;

Πλέον ας σταματήσουμε να μιλάμε για Graccident (ατύχημα), το Grexit, αν τυχόν συμβεί, δε θα είναι πλέον ατύχημα, αλλά συνειδητή επιλογή των δανειστών, ή τουλάχιστον του IMF, καταλήγει, κορυφώνοντας την επίθεσή του.


Όλο το άρθρο του Π.Κρούγκμαν (στην αγγλική)

Ειδικότερα στο άρθρο του στο ιστολόγιο που διατηρεί στους New York Times ο νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν τιτλοφορείται «Η συνείδηση ​​ενός φιλελεύθερου» και αναφέρει:

«Έχω κάτσει αρκετά ήσυχος στο θέμα της Ελλάδας, μην θέλοντας να ουρλιάξω Grexit μπροστά σε ένα κατάμεστο θέατρο. Όμως, όταν ακούει κανείς τις πληροφορίες από τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, κάτι πρέπει να πει, κι αυτό είναι: τι νομίζουν ότι κάνουν οι πιστωτές και ειδικά το ΔΝΤ;

Οι διαπραγματεύσεις αυτές υποτίθεται ότι αφορούσαν τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα και κατόπιν για μια ελάφρυνση του χρέους η οποία θα προλαμβάνει τις ατελείωτες μελλοντικές κρίσεις. Και η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε σε αρκετά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι ο προϋπολογισμός θα παρουσίαζε τεράστιο πρωτογενές πλεόνασμα, αν η οικονομία δεν ήταν σε τόσο μεγάλη ύφεση.

Αλλά οι δανειστές συνεχίζουν να απορρίπτουν τις ελληνικές προτάσεις για τον λόγο ότι βασίζονται υπερβολικά στους φόρους και όχι αρκετά στις περικοπές δαπανών. Άρα λοιπόν συνεχίζουμε το παιχνίδι της υπαγόρευσης εσωτερικής πολιτικής.

Ο υποτιθέμενος λόγος για την απόρριψη των προτάσεων που είναι βασισμένες σε φόρους, είναι ότι θα πλήξουν την ανάπτυξη: η σωστή απάντηση σε αυτό είναι: μας κάνετε πλάκα; Αυτοί που απέτυχαν παταγωδώς να δουν τη ζημιά που θα προξενούσε η λιτότητα – δείτε το γράφημα, που συγκρίνει τις προβλέψεις της συμφωνίας του 2010 με την πραγματικότητα – τώρα κάνουν μαθήματα στους άλλους για την ανάπτυξη; Επιπροσθέτως, οι ανησυχίες για την ανάπτυξη είναι όλες στην πλευρά της προσφοράς, σε μια οικονομία η οποία λειτουργεί τουλάχιστον 20% κάτω από τις δυνατότητές της.

Ρωτήστε τους ανθρώπους του ΔΝΤ και θα σας μιλήσουν για την αδυναμία να διαπραγματευτεί κανείς με το ΣΥΡΙΖΑ, για την ενόχλησή τους έναντι των θεατρινισμών του κ.τ.λ. Αλλά δεν είμαστε στο λύκειο εδώ πέρα.

Κι αυτή τη στιγμή είναι οι πιστωτές, πολύ περισσότερο από τους Έλληνες, οι οποίοι εξακολουθούν να αλλάζουν τους κανόνες. Τι συμβαίνει λοιπόν; Μήπως ο στόχος είναι να κατατροπώσουν το ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως είναι να εξωθήσουν την Ελλάδα σε μια πιθανώς καταστροφική χρεοκοπία, για να παραδειγματίσουν τους υπόλοιπους;

Σε αυτό το σημείο ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να μιλάμε για ένα Graccident. Εάν συμβεί το Grexit θα είναι επειδή οι δανειστές, ή τουλάχιστον το ΔΝΤ, ήθελαν να συμβεί».


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Βουλή: Σε 9 δισ. ευρώ υπολογίζει το ΓΛΚ τις γερμανικές οφειλές από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο


Σε 9 δισ. ανέρχονται οι γερμανικές οφειλές έναντι της Ελλάδας, από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν στην Επιτροπή Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Το ποσό αυτό, αντιστοιχεί στο 0,4% των συνολικών επανορθώσεων που θα έδινε η Γερμανία, μετά την λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε 37 δόσεις και δυνητικά ακόμα 22 δόσεις -εφόσον δηλαδή η γερμανική οικονομία ευημερούσε.

Από το σύνολο αυτό των οφειλών, υπολογίζεται ότι πληρώθηκε μόλις το 1,5% στην Ελλάδα, καθώς η Γερμανία έπαψε να πληρώνει μετά την Συνδιάσκεψη της Λωζάννης – οπότε υπήρξε παραίτηση των μεγάλων δυνάμεων από τις επανορθώσεις.

Για την Ελλάδα όμως, που δεν υπέγραψε τα κείμενα, οι διεκδικήσεις παραμένουν ενεργές.

Για τις οφειλές προς ιδιώτες η Γ. Χαλούλου που ερευνά εκ μέρους του ΓΛΚ το αρχείο σχετικά με τις οφειλές της Γερμανίας από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είπε πως δόθηκαν 47 εκ. μάρκα, από τα 120 εκ. μάρκα που διεκδικούσαν (σε τιμές του 1952).

Στην συνεδρίαση παρενέβη και ο πρόεδρος του Συλλόγου Απογόνων Θυμάτων Ολοκαυτώματος, Μ. Σούσης, ο οποίος ανέφερε ότι για το Ολοκαύτωμα υφίσταται συνολική ευθύνη της Γερμανίας κι όχι μόνο των Ναζί.

Η αναφορά του αυτή στάθηκε αφορμή για να πει η πρόεδρος της Βουλής ότι τα εγκλήματα αυτά συντελέστηκαν λόγω της τυφλής πειθαρχίας που επιβλήθηκε.

«Να το θυμόμαστε αυτό σε μια περίοδο που η πειθαρχία επιχειρείται να επιβληθεί ως πανευρωπαϊκή αξία«, επεσήμανε η κ.Κωνσταντοπούλου.

Η πρόεδρος της Βουλής, άφησε αιχμές για τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, λέγοντας πως ενώ υπάρχει ανοιχτή δικογραφία, παραμένει στη θέση του και επικαλέστηκε το παράδειγμα του πρώην προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ,Π. Αθανασόπουλου, που όπως είπε, όταν του ασκήθηκε δίωξη, παραιτήθηκε. Μάλιστα, η κ. Κωνσταντοπούλου εκτίμησε ότι μπορεί οι θεσμοί να επιθυμούν την παραμονή του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Μαρκ Βάισμπροτ: Διαγραφή χρέους και όχι άλλα υφεσιακά μέτρα

O Μαρκ Βάισμπροτ δεν μασάει τα λόγια του, ούτε κρύβει την απέχθεια του για τις «νέο-αποικιακές» οικονομικές τακτικές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απέναντι σε μικρές οικονομίες όπως αυτές της Ελλάδας.

Ο 61χρονος Βάισμπροτ, τακτικός αρθρογράφος στην αμερικανική εφημερίδα «New York Times», στη βρετανική «Guardian» και στη βραζιλιάνικη «Folha de S. Paulo», θεωρείται ειδήμων στο ζήτημα της οικονομικής ύφεσης της Αργεντινής το 2001, την οποία μάλιστα έζησε από κοντά.

Για το λόγο αυτό, το 2009 πρωτοστάτησε, μαζί με τον νομπελίστα οικονομολόγο και πρώην πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζόζεφ Στίγκλιτζ, στην ίδρυση της λατινοαμερικανικής Τράπεζας του Νότου (BancoSur), που είχε στόχο να καταστήσει τα κράτη της Λατινικής Αμερικής ανεξάρτητα από το ΔΝΤ.

Ως ένας από τους πλέον παρεμβατικούς αμερικανούς οικονομολόγους της τελευταίας 20ετίας, ο Βάισμπροτ το 1999 ίδρυσε και διευθύνει, μαζί με τον συνάδελφό του Ντιν Μπέικερ, το Κέντρο Οικονομικών και Πολιτικών Ερευνών (Center for Economic and Policy Research – CEPR).

Το in.gr επικοινώνησε μαζί του για μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη με επίκεντρο τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις και το μέλλον της Ελλάδας, εντός ή εκτός ευρωζώνης.

Στο πρόσφατο άρθρο σας στην ιστοσελίδα AlJazeera.com αναφέρετε πως «η Γερμανία μπλοφάρει έναντι της Ελλάδας». Αυτό, με όρους πόκερ, σημαίνει πως η Ελλάδα έχει όντως καλύτερο φύλλο σε σχέση με την Γερμανία;
Όχι ακριβώς. Αυτό που εννοούσα είναι πως η ΕΕ, προεξαρχούσης της Γερμανίας, δεν πρόκειται να κάνει πραγματικότητα την απειλή της και να διώξει την Ελλάδα από την ευρωζώνη. Ούτε φυσικά θα πραγματοποιήσει όλα αυτά τα σενάρια για παύση της χρηματοδότησης που θα προκαλούσε την κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών. Δεν θέλουν την Ελλάδα εκτός ζώνης του ευρώ για πολλούς λόγους. Οπότε ο στόχος τους είναι απλώς να βλάψουν όσο το δυνατόν περισσότερο την ελληνική οικονομία, με στόχο να υποβαθμίσουν την νέα κυβέρνηση -κάτι που, άλλωστε, ήταν ξεκάθαρο από τις πρώτες ημέρες μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, όταν στις 4 Φεβρουαρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε κόψει τη χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες. Ο στόχος της ΕΕ είναι ξεκάθαρος: θέλουν να εκδιώξουν τον ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση προκειμένου να συνδιαλέγονται στο μέλλον με άλλους ανθρώπους που θα είναι φερέφωνα τους και θα εκτελούν απλώς τις διαταγές τους.

Πώς κρίνετε την πρόσφατη ανάμειξη των ΗΠΑ στο θέμα;
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παίζει το δικό της ρόλο τον τελευταίο καιρό, πιέζοντας τη γερμανική πλευρά να μην οδηγήσει σε κατάρρευση την ελληνική οικονομία και την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης. Όμως αντίστοιχα, και με βάση όλα όσα έχουμε δει τα τελευταία 70 χρόνια [εκ μέρους των ΗΠΑ], η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν επιθυμεί την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Πολλοί συνάδελφοι σας ισχυρίζονται πως η Ελλάδα και η ΕΕ είναι σαν ένα δυσλειτουργικό ζευγάρι και καλό θα ήταν να πάρουν διαζύγιο. Συμφωνείτε με αυτό;
Αυτή είναι μια πολιτική ερώτηση που απαιτεί πολιτική απάντηση από τους ίδιους τους Έλληνες. Στο οικονομικό σκέλος της ερώτησης σας, σας απαντώ πως αν η Ελλάδα είχε αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ το 2010 ή το 2011, αντί να αποδεχτεί το πρόγραμμα της Τρόικας, τότε σήμερα η οικονομία σας θα ήταν σε πολύ καλύτερο επίπεδο. Όμως η απόφαση να μείνει κάποιος ή να φύγει από το ευρώ είναι μια ξεκάθαρα πολιτική απόφαση που εξαρτάται από τη διάθεση του ελληνικού λαού να δεχτεί να θυσιάσει ή όχι κάποια πράγματα.

Στο σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ποια πλευρά έχει να χάσει τα περισσότερα;
Η Ελλάδα. Η χώρα σας -στην αρχή τουλάχιστον- θα βίωνε μια οικονομική κρίση με ανυπολόγιστες συνέπειες. Γι’ αυτό το λόγο και η απόφαση εξόδου από το ευρώ είναι τόσο δύσκολη: επειδή τα πράγματα στην Ελλάδα θα μπορούσαν να πάνε… τρις χειρότερα προτού τελικά η κατάσταση εξομαλυνθεί. Να σας πω και κάτι άλλο; Εμείς οι οικονομικοί αναλυτές, κοιτώντας και συγκρίνοντας οικονομικές κρίσεις που ενέσκηψαν σε άλλες χώρες τις τελευταίες δυο δεκαετίες, διαπιστώνουμε μετά λύπης μας πως όλες αυτές οι περιπτώσεις ήταν λιγότερο σοβαρές σε σχέση με την ανθρωπιστική κι οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα από το 2008 μέχρι σήμερα.

Συντάσσεστε με την άποψη κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζουν πως αν αποχωρούσαμε αύριο από το ευρώ δεν θα ήταν δα και τόσο μεγάλη καταστροφή γιατί σταδιακά η χώρα θα γινόταν οικονομικά αυτόνομη;
Ναι, αυτό έχει μια μεγάλη δόση αλήθειας, αλλά μόνο με τον όρο πως η διαδικασία μετάβασης θα ήταν πολύ καλά προετοιμασμένη και προγραμματισμένη. Αλλά, όπως προείπα, σίγουρα θα υπήρχε μια αρχική περίοδος οικονομικής ύφεσης μέχρι να ξαναπάρει μπρος η οικονομία σας. Οπότε αυτή η απόφαση δεν είναι από αυτές που μια κυβέρνηση παίρνει με ελαφρά τη καρδία, καθώς η κυβέρνηση θα έπρεπε να ζητήσει από ένα μεγάλο μέρος του λαού –που έχει ήδη θυσιάσει μισθούς και συντάξεις- να κάνει και άλλες θυσίες προκειμένου να δοθεί στην ελληνική οικονομία ο «αέρας» που απαιτείται για να αναπνεύσει ξανά. Από την άλλη πλευρά, οι δημοσκοπήσεις που γίνονται στην Ελλάδα δείχνουν πως οι περισσότεροι Έλληνες επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Όμως οι δημοσκόποι διατυπώνουν λάθος την ερώτηση. Η σωστή διατύπωση είναι: «θα επιθυμούσατε την παραμονή της χώρας στο ευρώ, αν αυτό σημαίνει πως για τα επόμενα χρόνια θα υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη ανεργία, μικρή ή καθόλου ανάπτυξη και περαιτέρω περικοπές στις δημόσιες δαπάνες;» Οπότε η έξοδος από το ευρώ δεν είναι, στη παρούσα φάση, οικονομικά βιώσιμη για τον ελληνικό λαό. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει αν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συνεχίσουν να σαμποτάρουν την ελληνική οικονομία.

Μιλάτε για σαμποτάζ, εννοώντας πως το πρόγραμμα της Τρόικας απέτυχε παταγωδώς;
Ειλικρινά, δεν γνωρίζω κανέναν οικονομικό αναλυτή που να διατείνεται πως το πρόγραμμα που επιβλήθηκε από την Τρόικα ήταν επιτυχημένο. Το ίδιο το ΔΝΤ παραδέχθηκε την αποτυχία του. Κανένα άλλο κράτος δεν θα έπρεπε να υποστεί στο μέλλον αυτό που υπέστη από το 2008 μέχρι σήμερα η Ελλάδα. Αλλά οι τρεις αυτοί θεσμοί, αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να παραγράψουν, ως όφειλαν, το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους, κάνουν το ακριβώς αντίθετο: σπρώχνουν την ελληνική οικονομία σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση μέσα στο 2015!

Αναφέρεστε στο πρόσφατο άρθρο του τέως οικονομικού συμβούλου και επικεφαλής του Τμήματος Ερευνών του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ.
Ακριβώς. Ο Μπλανσάρ έχει δημοσιεύσει μια σειρά από άρθρα όπου παραδέχεται πως το ΔΝΤ υποτίμησε σφοδρά τις αρνητικές συνέπειες που θα είχαν τα υφεσιακά μέτρα στην ελληνική οικονομία. Προφανώς και γνωρίζει πως η Τρόικα είναι υπεύθυνη για όλο αυτό το χάος που έχει προκληθεί, αλλά φυσικά συνεχίζει να την υποστηρίζει.

Πολλοί τάσσουν ως αντεπιχείρημα υπέρ της Τρόικας το ότι στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία τα προγράμματα της λειτούργησαν.
Αυτό όμως συνέβη επειδή στις δυο αυτές χώρες, τα προγράμματα της Τρόικας δεν ήταν τόσο αυστηρά κι υφεσιακού χαρακτήρα όσο ήταν στην Ελλάδα.

Έχουμε μερικά μόνο 24ωρα για την επίτευξη συμφωνίας. Τι πιστεύετε πως θα συμβεί;
Είναι δύσκολη κάθε πρόβλεψη. Το μόνο σίγουρο είναι πως κανείς δεν θέλει την Ελλάδα εκτός της ευρωζώνης.

Μια τελευταία ερώτηση: εσείς που παρατηρείτε την κατάσταση εκ του μακρόθεν, ποια η γνώμη σας για τη μέχρι στιγμής διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;
Πιστεύω πως κάνουν καλά τη δουλειά τους. Ο λαός τους εξέλεξε προκειμένου να πετύχουν μια νέα οικονομική συμφωνία με την Τρόικα. Μια συμφωνία που θα επέτρεπε στην ελληνική οικονομία να ανακάμψει. Κι αυτό ακριβώς κάνουν μέχρι τώρα. Κι είναι πραγματικά κρίμα που το έτερο συμβαλλόμενο μέρος, η ΕΕ, δεν συνδιαλέγεται με τον ΣΥΡΙΖΑ το ίδιο καλόπιστα.

Συνέντευξη: Κωνσταντίνος Τσάβαλος

http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Κυβέρνηση: Αισιοδοξεί για λύση, ετοιμάζεται και για σύγκρουση


Σήμερα οι διαβουλεύσεις των τεχνικών κλιμακίων - «Δεν υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές, το θέμα είναι αν οι δανειστές έχουν την πολιτική βούληση«», διαμηνύει η ελληνικη πλευρά

Στην κυβέρνηση προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν και να ερμηνεύσουν τη στάση των δανειστών, μετά από τις δραματικές διαβουλεύσεις του προηγούμενου διημέρου σε επίπεδο κορυφής με τους Θεσμούς.

Η επιμονή του ΔΝΤ στην πιο «σκληρή» εκδοχή μίας συμφωνίας, η αδυναμία του Eurogroup να καταλήξει σε μία καθαρή απόφαση, αλλά και το βαρύ κλίμα που δημιούργησε ο Σόιμπλε στη συνεδρίαση της Πέμπτης, καθώς και η πίεση που δέχθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρας κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής, έχουν θορυβήσει την ελληνική πλευρά για τους πραγματικούς σχεδιασμούς μίας μερίδας των δανειστών.

«Διατηρούμε την αισιοδοξία μας και ελπίζουμε να πρυτανεύσει η αίσθηση ευθύνης, έλεγαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αλλά ταυτόχρονα επισήμαιναν ότι το «θέμα είναι αν υπάρχει πολιτική βούληση για μία βιώσιμη λύση». Υπογράμμιζαν δε ότι υπήρξαν κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων με τους Θεσμούς, πολλά πισωγυρίσματα των δανειστών, ιδίως στην περιπτώσεις που η κυβέρνηση παρουσίαζε ισοδύναμα μέτρα τα οποία απέρριπταν μάλλον με μονότονη ευκολία οι απέναντι και κυρίως το ΔΝΤ.

Εκτιμούσαν δε ότι παρότι «δεν υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές και ότι οι διαφωνίες έχουν μειωθεί πολύ», την ίδια ώρα «κάποιοι δείχνουν να μην θέλουν συμφωνία».

Εκτίμηση υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών ειναι ότι πραγματικός στόχος ορισμένων κύκλων στους δανειστές είναι η πολιτική ταπείνωση του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνηση και υπό αυτή την έννοια ήταν αρκετά «κουμπωμένοι» για τις περαιτέρω διεργασίες και τη δυνατότητα εξεύρεσης λύσης.

Μάλιστα επισήμαιναν με νόημα ότι δεν είναι δυνατόν το Eurogroup της Πέμπτης από τη μια μεριά να καλεί την ελληνική πλευρά να αποδεχθεί το νέο, «σκληρό» κείμενο των Θεσμών και από την άλλη να... υπόσχεται ότι θα εξετάσει και τις ελληνικές προτάσεις.

Η σημερινή μέρα θα είναι κρίσιμη: τα τεχνικά κλιμάκια θα κάνουν διαβουλεύσεις και η ελληνική πλευρά αναμένει το Σάββατο νέο κείμενο από τους θεσμούς, ευελπιστώντας ότι θα έχει πραγματικά ενσωματώσει τις ελληνικές προτάσεις, όπως τις παρουσίασε η αντιπροσωπεία το πρωί της Πέμπτης.

Στη συνέχεια και συγκεκριμένα το Σάββατο τη «σκυτάλη» θα πάρει το Eurogroup, που θα έχει μάλλον την πιο κρίσιμη συνεδρίαση. Εάν υπάρξει συμφωνία, που θα περιλαμβάνει όμως ρύθμιση για το χρέος και την ανάπτυξη, η κυβέρνηση θα το παρουσιάσει στη Βουλή έως τις 30 Ιουνίου, έχοντας τη βεβαιότητα οτι θα εγκριθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....