Διυλιστήριο: 03/10/18
ροη αναρτησεων

Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

«Πάρτι εκατομμυρίων» στην ΑΕΠΙ: Ποινικές διώξεις για 7 κακουργήματα σε μέλη της οικογένειας Ξανθοπούλου



Για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και για ακόμα έξι βαρύτατα κακουργήματα διώκονται μέλη της οικογένειας Ξανθόπουλου, ως εκπρόσωποι του ΔΣ της ΑΕΠΙ, που εμπλέκονται στο πάρτι των εκατομμυρίων με τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών.

Το όργιο της υπεξαίρεσης περίπου τριάντα εκατομμυρίων ευρώ στην πλάτη και ερήμην των χιλιάδων καλλιτεχνών των οποίων η ΑΕΠΙ διαχειρίζεται τα πνευματικά δικαιώματα αποκαλύφτηκε όταν το Υπουργείο Πολιτισμού απέστειλε στον Εισαγγελέα πόρισμα ορκωτών λογιστών που διενήργησε, κατόπιν εντολής της ηγεσίας του Υπουργείου, εξονυχιστικό έλεγχο.

Μεταξύ άλλων αποκαλύφτηκε ότι μέλη της οικογένειας Ξανθόπουλου που είχαν καίρια πόστα στη Διοίκηση της ΑΕΠΙ σκόρπαγαν τα λεφτά από την πνευματική ιδιοκτησία των δημιουργών προσφέροντας αστρονομικά ποσά (μέχρι 52.000 ευρώ μισθούς το μήνα!) στους εαυτούς τους και στις συνδεδεμένες εταιρείες οι οποίες ανήκαν στους ίδιους και σε συγγενικά τους πρόσωπα.

Μετά το πέρας της εισαγγελικής έρευνας ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος πριν από περίπου έναν χρόνο είχε κάνει έφοδο στα γραφεία της ΑΕΠΙ συγκεντρώνοντας στοιχεία με τη συνδρομή της οικονομικής αστυνομίας, άσκησε ποινική δίωξη για εφτά κακουργήματα και συγκεκριμένα για:

1) Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

2) υπεξαίρεση από κοινού από εντολοδόχο.

3) Aπάτη από κοινού κατ΄ επάγγελμα.

4) Απιστία από κοινού.

5) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα , κατ΄επάγγελμα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

6) ανακριβής απόδοση ΦΠΑ

7) Φοροδιαφυγή δια της ανακριβούς απόδοσης φόρου εισοδήματος.

Η ποινική δίωξη στρέφεται κυρίως σε βάρος μελών της οικογένειας Ξανθόπουλου, που κρατούσε για χρόνια τα ηνία της εταιρίας διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων και εκπροσώπων στο διοικητικό συμβούλιο που είχαν εκτελεστικά καθήκοντα. Οι κατηγορούμενοι φέρονται να υπεξαίρεσαν ποσό που αγγίζει τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Η δικαστική έρευνα αφορά την περίοδο από το 2003 ως το 2017 και στη δικογραφία περιλαμβάνονται, εκτός από τα πορίσματα διαχειριστικών ελέγχων και μηνύσεις δημιουργών.

Είχε προηγηθεί ο έλεγχος των ορκωτών λογιστών, που αποκάλυψε το μεγάλο πάρτι. Μάλιστα το Υπουργείο πολιτισμού είχε στείλει αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σχετικά με την άρνηση της ΑΕΠΙ να δεχθεί τον προβλεπόμενο από τις διατάξεις του Ν. 2121/1993 διαχειριστικό έλεγχο.

Με παρέμβαση τότε του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Ηλία Ζαγοραίου, σχηματίστηκε δικογραφία και με κατεπείγουσες διαδικασίες παραγγέλθηκε στη ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών να διενεργήσει φορολογικό έλεγχο για τις χρήσεις 2010-2015, με κατάσχεση όλων των βιβλίων και στοιχείων της ΑΕΠΙ.

Σύμφωνα με τον έλεγχο της Ερνστ & Γιανγκ (Ελλάς) ήρθαν στη δημοσιότητα στοιχεία που στην κυριολεξία έκαψαν τους υπεύθυνους στην Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας, θέτοντας μάλιστα και θέμα ανικανότητας συνέχισης της λειτουργίας της και μη βιωσιμότητας. Το πόρισμα αποκάλυψε σκανδαλώδη διαχείριση.

Όπως για παράδειγμα ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΠΙ έπαιρνε το 2011 μισθό 52.000 ευρώ το μήνα ή 635.565 ευρώ το χρόνο, ενώ την ίδια χρονιά ο μισθός συγγενούς μέλους του Δ.Σ. έφτανε τα 466.256 ευρώ το χρόνο.

Την ίδια περίοδο η ΑΕΠΙ εμφανίζεται, σύμφωνα με το διαχειριστικό έλεγχο, να έχει, στο τέλος του 2014, αδιανέμητα δικαιώματα ύψους 42,5 εκατ. ευρώ. Τα δικαιώματα αυτά είχαν εισπραχθεί και περιλαμβάνουν τιμολογηθέντα δικαιώματα σε χρήστες μουσικής, τα οποία όμως δεν είχαν αποδοθεί και διανεμηθεί σε μέλη και ήταν αδύνατον να αναλυθούν λόγω μη αντιστοίχησης τιμολογίων με εισπράξεις στο πληροφοριακό σύστημα της εταιρίας.

Μάλιστα η ΑΕΠΙ είχε επιχειρήσει το 2016 να μεταφέρει την έδρα της στην Κύπρο.

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ -ΦΩΤΙΑ


Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία και τις διαπιστώσεις του επίμαχου πορίσματος για την σκανδαλώδη και ποινικά κολάσιμη μελών του ΔΣ της ΑΕΠΙ:

*Τα λειτουργικά έξοδα ήταν ψηλότερα από τα έσοδα της εταιρείας με αποτέλεσμα τη δημιουργία σημαντικών λειτουργικών ζημιών για την περίοδο 2011 – 2014 συνολικού ύψους 11.3 εκ.

Τα σημαντικότερα έξοδα για την Περίοδο αυτή αφορούσαν αμοιβές μελών ΔΣ και συγγενών αυτών ύψους 7,4 εκ. ευρώ, αμοιβές υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης από συνδεδεμένη εταιρεία ύψους 7,2 εκ. ευρώ, προμήθειες είσπραξης τιμολόγιου ύψους 6,7 εκατομμύρια και αμοιβές νομικών συμβούλων και δικαστικά έξοδα ύψους 4,5 εκ.

Μόνο ο μισθός του διευθύνοντος συμβούλου το 2011 ανερχόταν στα 635.565 ευρώ (52.000 ευρώ το μήνα) ενώ την ίδια χρονιά ο μισθός συγγενούς μέλους του ΔΣ έφτανε τα 466.266 το χρόνο! Οι αμοιβές μισθοδοσίας μελών ΔΣ για το 2011 ανέρχονται 1.900.000 ευρώ ενώ οι συνολικές αμοιβές μισθοδοσίας για τον ίδιο χρόνο στα 4.828.353 ευρώ.

Μέλη του ΔΣ έπαιρναν επίσης χρήματα εκτός μισθοδοσίας από το 2011-2014 ποσά που κυμαίνονταν από 6.000 έως 38.000 ευρώ. Σε αυτά τα ποσά προσθέστε και την ιδιωτική ασφάλιση των μελών του ΔΣ

Επισημαίνεται πως η εταιρεία εκπροσωπεί περισσότερους από 14.540 Έλληνες και ξένους πνευματικούς δημιουργούς καθώς και 2.200.000 και πλέον ξένους δημιουργούς μέσω συμβάσεων εκπροσώπησης.

Για την περίοδο 2011-2014 η εταιρεία έχει παρακρατήσει 10% προμήθεια επί των διανεμηθέντων δικαιωμάτων σε αλλοδαπούς οργανισμούς στα πάσης φύσεως εκτελεστικά δικαιώματα συνολικού ύψους 1,6 εκ. με σκοπό τη μετέπειτα χρήση των κονδυλίων σε πολιτιστικούς και ανθρωπιστικούς σκοπούς. Το σημαντικότερο μέρος του εν λόγω ποσού 1,2 εκ. αφορούσε εργασίες συντήρησης και εμπλουτισμού του αρχείου μουσικής της εταιρείας οι οποίες πραγματοποιούνται από υπάλληλους της εταιρείας.

Το πόρισμα αναφέρει στοιχεία για τα αδιανέμητα δικαιώματα, ποσά που έχει εισπράξει αλλά δεν έχουν αποδοθεί. Τα αδιανέμητα δικαιώματα σε μέλη, δικαιούχους ύψους 42 εκ. (την 31-12 – 2014) περιλαμβάνουν τιμολογηθέντα δικαιώματα σε χρήστες μουσικής τα οποία δεν έχουν αποδοθεί και διανεμηθεί σε μέλη και δεν στάθηκε δυνατό να αναλυθούν από την εταιρεία λόγω μη αντιστοίχησης τιμολογίων με εισπράξεις στο πληροφοριακό σύστημα της εταιρείας.

Ένα άλλο σκανδαλώδες σημείο του πορίσματος είναι αυτό που αφορά στα δάνεια που χορηγεί η εταιρεία σε μέλη του ΔΣ.

Η εταιρεία χορήγησε δάνειο τον Ιανουάριο του 2014 στον γ. διευθυντή μέτοχο και μέλος ΔΣ μέχρι του ποσού των 125 χιλ ευρώ με επιτόκιο 2%. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 23α του Κ.Ν. 2190/1920 δάνεια προς μέλη του ΔΣ απαγορεύονται.

Η ΑΕΠΙ φέρεται να χορηγεί επίσης δάνεια στο προσωπικό, αλλά και συνεργάτες βάσει εγκρίσεων που προέρχονται από το ΔΣ της εταιρείας. Δίνει προκαταβολές σε δικαιούχους που συμψηφίζονται με τις μελλοντικές αποδοχές τους. Από την εργασία που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν προκαταβολές σε μέλη που παραμένουν ακίνητες και δεν έχουν συμψηφιστεί με αντίστοιχες αμοιβές για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους. Υπάρχουν δημιουργοί δηλαδή που έχουν πάρει προκαταβολές μέρος των οποίων όμως δεν παρακρατείται μετά από τις αμοιβές τους.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου ζητήθηκαν έγγραφα που η εταιρεία δεν τα έδωσε. Η ΑΕΠΙ επίσης δεν έδωσε το πλήθος των τιμολογίων που ζητήθηκαν για τον δειγματοληπτικό έλεγχο. Κατά την περίοδο 2005-2007 η εταιρεία έκανε επενδύσεις ύψους 9 εκ. ευρώ.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Δείτε το βίντεο του ΕΟΤ “Greece- A365-Day Destination” που απέσπασε νέα διεθνή διάκριση



Νέα διεθνής διάκριση για το πολυβραβευμένο πλέον βίντεο του ΕΟΤ “Greece- A365-Day Destination” (Ελλάδα- Προορισμός 365 ημέρες). H Ελλάδα έλαβε το δεύτερο βραβείο παγκόσμιου προορισμού και το πρώτο στην Ευρώπη, στο Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών του Βερολίνου Golden City Gate, στο πλαίσιο της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης ITB, όπου η χώρα μας έχει δυναμική παρουσία με περίπτερο του ΕΟΤ.

Το βραβείο παρέλαβαν από τον πρόεδρο του φεστιβάλ Βόλφγκανγκ Τζο Χούσερτ (Wolfgang Jo Huschert), ο διευθυντής Έρευνας Αγοράς και Διαφήμισης του ΕΟΤ Πέτρος Σαγάνας και η προϊσταμένη του Τμήματος Εκδόσεων και Οπτικοακουστικών Ελευθερία Φίλη, παρουσία της προϊσταμένης του Γραφείου ΕΟΤ Γερμανίας Βίκυς Στρούμπου.

Η ταινία “Greece- A365-Day Destination”, δημιουργήθηκε από τον ΕΟΤ σε σκηνοθεσία του Αντώνη Θεοχάρη- Κιούκα, σε εφαρμογή του επικοινωνιακού σχεδιασμού της υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά για την προώθηση και προβολή της Ελλάδας ως παγκόσμιου ελκυστικού προορισμού 365 ημέρες το χρόνο. Είναι διάρκειας 3’36” κι έχει ως θέμα, τις εικόνες, τον ήχο, και τα χρώματα της Ελλάδας στις τέσσερις εποχές του χρόνου.



Πηγή m.tribune.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Μια είδηση που δεν πουλάει ...Ενα χρυσό και έξι χάλκινα στο ΑΠΘ στη Μαθηματική Ολυμπιάδα



Με ένα χρυσό μετάλλιο και έξι χάλκινα στις αποσκευές τους επέστρεψαν οι φοιτητές του ΑΠΘ από τη 12η Μαθηματική Ολυμπιάδα  Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Seemous 2018) που πραγματοποιήθηκε από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 4 Μαρτίου 2018 στο Ιάσιο της Ρουμανίας.

Χρυσό μετάλλιο απέσπασε ο δευτεροετής φοιτητής του Τμήματος Φυσικής Γεώργιος Καμπάνης. Από ένα χάλκινο μετάλλιο απέσπασαν οι Γεώργιος Καλαντζής, Ιωάννης Χαρισιάδης, Δημήτριος Τσεκμές, Κωνσταντίνος Κίτσιος, Βασίλειος Μακρίδης και Δημήτριος Τσιντσιλίδας.

Στην ομάδα του ΑΠΘ συμμετείχαν επίσης οι πρωτοετείς φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Ευστάθιος Αθανασόπουλος Αλικάκος και Νίκος Ευγενίδης.

Αρχηγός της αποστολής, που χρηματοδοτήθηκε από την επιτροπή ερευνών του ιδρύματος, ήταν ο Νικόλαος Καραμπετάκης, καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών του ΑΠΘ. «Τα παιδιά από μόνα τους προετοιμάστηκαν για την Ολυμπιάδα. Οφείλεται καθαρά στην προσωπική τους προσπάθεια και την επιμονή τους. Είναι η πρώτη φορά που το ΑΠΘ πήρε χρυσό μετάλλιο στον διαγωνισμό. Οι φετινές διακρίσεις βάζουν τον πήχη πιο ψηλά για περισσότερες διακρίσεις του χρόνου» σχολιάζει στη «δημοκρατία» ο κ. Καραμπετάκης.

Στη 12η Μαθηματική Ολυμπιάδα Νοτιοανατολικής Ευρώπης συμμετείχαν συνολικά 83 πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές από πανεπιστήμια της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Ρωσίας, του Τουρκμενιστάν, καθώς και ένας φοιτητής από την Αργεντινή, οι οποίοι εξετάστηκαν σε θέματα που εμπίπτουν στα γνωστικά αντικείμενα της Αλγεβρας, του Λογισμού και της Γεωμετρίας.

Βαγγ. Στολάκης

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Η Πολωνία τόλμησε! Γιατί όχι και εμείς ; Απαιτεί επισήμως πολεμική αποζημίωση 685 δισ. € από τη Γερμανία



H Βαρσοβία ζητά για τα δεινά 685 δισ. €

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Δεν το βάζουν κάτω οι Πολωνοί, καθώς επιμένουν να απαιτούν από τη Γερμανία να τους πληρώσει πολεμικές αποζημιώσεις ύψους σχεδόν 685 δισ. ευρώ για τα δεινά που υπέστη η πατρίδα τους από τους ναζί στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου! Το ζήτημα κρατά ψηλά στην επικαιρότητα το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (PiS) που, εξαιτίας των πολιτικών επιλογών του στο εσωτερικό της Πολωνίας, συχνά πυκνά επιπλήττεται από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Ωστόσο, ο βουλευτής του, Αρκάντι Μούλαρτσικ, μιλώντας για το θέμα στον πολωνικό σταθμό PolsatNews, δεν μάσησε τα λόγια του.

«Μιλάμε για τεράστια αλλά δικαιολογημένα ποσά αποζημίωσης για εγκλήματα πολέμου, κατεστραμμένες πόλεις και χωριά και το χαμένο δημογραφικό δυναμικό της χώρας μας» είπε χαρακτηριστικά ο Πολωνός βουλευτής, που από τον περασμένο Σεπτέμβριο είναι ο πρόεδρος της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής που έχει αναλάβει το έργο επαναπροσδιορισμού και επικαιροποίησης του χρηματικού ποσού που αντιστοιχεί ως αποζημίωση για τις ζημιές που προκάλεσε ο πόλεμος.

Οι Γερμανοί, που δεν θέλουν να ακούν βέβαια για τέτοιου είδους οφειλές, και όντες συνηθισμένοι πια μόνο να τους χρωστούν οι εταίροι τους, επιμένουν να θυμίζουν στη Βαρσοβία το 1989, όταν μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου η Γερμανία και η Πολωνία είχαν δρομολογήσει μια διαδικασία συμφιλίωσης και κατανόησης. Τότε, μάλιστα, σε μία εποχή κατά την οποία ο κόσμος άλλαζε σελίδα στην Ιστορία, πολιτικοί και από τις δυο πλευρές προσπαθούσαν να διαχωρίσουν την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα από το παρελθόν, χωρίς όμως να αποσιωπούν τα ναζιστικά εγκλήματα.

Συμφωνίες


Στη βάση διάφορων συμφωνιών λοιπόν, από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η Γερμανία έχει καταβάλει στην Πολωνία επανορθώσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ, ενώ σε κάθε ευκαιρία το Βερολίνο αναφέρει πως ο λογαριασμός έχει κλείσει. Το επανέλαβε πρόσφατα και η Γερμανίδα αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, τονίζοντας πως το θέμα «έχει κλείσει πολιτικά και νομικά».

Για τους Πολωνούς όμως το ζήτημα συνεχίζει να υφίσταται, καθώς προτάσσουν το επιχείρημα πως την εποχή που η Βαρσοβία «παραιτήθηκε» των αξιώσεών της το τιμόνι της χώρας κρατούσε κυβέρνηση της οποίας η νομιμότητα τίθεται υπό αμφισβήτηση, καθώς η χώρα βρισκόταν στη σοβιετική ζώνη επιρροής και οι αποφάσεις λαμβάνονταν με βάση τα συμφέροντα της Μόσχας.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Τεχνολογικά θαύματα της αρχαιότητας



Η Διόπτρα του Ηρωνα, ο Κοχλίας του Αρχιμήδη και άλλες μεγάλες εφευρέσεις σε μια έκθεση στον Ελληνικό Κόσμο

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Ποια ήταν η περίφημη Διόπτρα του Ηρωνα; Τι ακριβώς έκανε ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων αλλά και ποιος ήταν ο σκοπός του Κοχλία του Αρχιμήδη; Σε όλα τα σπουδαία επιστημονικά επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων είναι αφιερωμένη η νέα μεγάλη έκθεση, που διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και θα εγκαινιαστεί στις 17 Μαρτίου.

Η Διόπτρα του Ηρωνα, ένα γεωδαιτικό όργανο που ήταν κατάλληλο για την ακριβή μέτρηση της απόστασης των δύο ουράνιων ή γήινων σημείων, η Υδραυλις του Κτησιβίου (το πρώτο πληκτροφόρο μουσικό όργανο της Ιστορίας), το Οδόμετρο του Ηρωνα (πρόδρομος του σημερινού κοντέρ) και ακόμη πολλές ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίες παρουσιάζονται με τη μορφή των φυσικών μοντέλων, περιλαμβάνονται στα εκθέματα της έκθεσης.

Ο σκοπός της είναι να παρουσιάσει για πρώτη φορά την επίδραση και τη συνεισφορά του αρχαίου ελληνικού κόσμου στα θεμέλια της γνώσης και της εξέλιξης του δυτικού πολιτισμού. Μάλιστα, τα έργα πλαισιώνονται με πλούσιο εποπτικό υλικό και 3d animation, αφηγήσεις αρχαίων προσώπων, ολογράμματα αλλά και μικρογραφίες, που επιτρέπουν την ανασύσταση του αρχαίου κόσμου. Φυσικά, από την παρουσίαση με τίτλο «Ιδέα - αρχαία ελληνική επιστήμη και τεχνολογία» δεν θα μπορούσε να λείψει η αναφορά στον εμβληματικό Παρθενώνα, στο «θαύμα» της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής, αλλά και στο Ευπαλίνειο Υδραγωγείο της Σάμου, ένα αξεπέραστο έργο αρχαίας μηχανικής, το οποίο μάλιστα πριν από μερικούς μήνες άρχισε να είναι επισκέψιμο για το κοινό.

Παρουσιάζονται ακόμη κορυφαία επιτεύγματα στα πεδία της οικοδομικής, της μεταλλουργίας, της κεραμικής, της μηχανολογίας, της αρχιτεκτονικής, των τηλεπικοινωνιών αλλά και των τεχνών, όπως του θεάτρου και της μουσικής.
Οπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, η έκθεση απευθύνεται κυρίως σε ομάδες νεανικού και σχολικού κοινού, οικογένειες καθώς και μη εξειδικευμένους επισκέπτες.

Η παραγωγή της έκθεσης είναι του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ και υποστηρίζεται επιστημονικά από την Εταιρεία Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (ΕΜΑΕΤ) και πλήθος ειδικών επιστημόνων. Η υλοποίησή της έγινε με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....