Διυλιστήριο: 03/26/14
ροη αναρτησεων

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Η βυθισμένη αρχαία ελληνική πόλη Καλλάτις στη Ρουμανία

Η αρχαία ελληνική πόλη Καλλάτις στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, στη Ρουμανία, έχει εξάψει τη φαντασία των ερευνητών, με το τι πρόκειται να δουν, εάν και πότε, γίνει μια συστηματική έρευνα στην πόλη που κατακρημνίστηκε μέσα στη θάλασσα, ίσως από ένα μεγάλο σεισμό. Η περιοχή της αρχαίας ΚΑΛΛΑΤΙΑΣ είναι ανεξερεύνητη, σύμφωνα με το δημοσίευμα Καλλατία σημαίνει «όμορφη ακτή».


«Οι αρχαιολόγοι αναφέρουν ότι η πόλη που είναι βυθισμένη στη θάλασσα στην περιοχή της αρχαίας Καλλατίας, κοντά στη σημερινή Mangalia, έχει ιδρυθεί από τους Έλληνες Δωριείς τον έκτο αιώνα π.Χ.

Ασημένιο τετράβολο, βάρους 1,8 γρ. του 300-250 π.Χ. με την κεφαλή του Ηρακλή, στην άλλη όψηαναγράφεται: ΚΑΛΛΑ

Οι ερασιτεχνικές έρευνες που έγιναν κατά τη διάρκεια των τελευταίων πενήντα ετών, έχουν δείξει για ένα εντυπωσιακό κάστρο, περίπου δύο μίλια από την ακτή, που εκτείνεται περίπου δύο χιλιόμετρα κατά μήκος της ακτογραμμής», γράφει το σχετικό ρουμανικό δημοσίευμα και συνεχίζει:

« Ιστορίες για τη βύθιση της πόλης της Μαύρης Θάλασσας, υπήρχαν μέχρι τον δέκατο πέμπτο αιώνα, όταν ένα ταξιδευτής από τη Βουργουνδία εντόπισε ότι «αρχαία τείχη έβγαιναν από θάλασσα, κοντά στο λιμάνι της Panguala (ονομασία της εποχής τηςMangalia)».

Αργυρή δραχμή, βάρους 1,7 γραμ. στην άλλη όψη: ΚΑΛΛΑΤΙΑ


Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η περιοχή γενικότερα, έχει υποστεί μεγάλες γεωλογικές αναταράξεις στη διάρκεια των αιώνων, αλλά δεν μπορούν να γνωρίζουν πότε, ακριβώς, η αρχαία ελληνική πόλη καταβυθίστηκε.
Οπωσδήποτε αυτό συνέβη, αιώνες μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση και πιθανόν στα πρώτα χριστιανικά χρόνια.


Εξερευνήσεις που έχουν γίνει στην πόλη που καλύπτεται από τη θάλασσα, είτε από ερασιτέχνες, είτε από κυνηγούς αρχαιολογικών θησαυρών, ομιλούν ότι η αρχαία πόλη έχει παραμείνει όπως ήταν, με τα στενά δρομάκια της και τα κτήρια της, φυσικά και μέρος της οχύρωσής της.

Νόμισμα της πόλης Καλλάτιδος στη ρωμαϊκή εποχή. Αυτό δείχνει την ανεξαρτησία της αφού έκοβε δικά της νομίσματα.


«Τα αρχαία τείχη της Καλλάτιδος είναι τα παλαιότερα, αυτά που φαίνονται κάτω από το νερό, υπάρχουν και άλλα τείχη τα οποία είναι βυθισμένα δεξιά από το σημερινό λιμάνι της Μαγκάλιας, αυτά φαίνονται πιο ‘σύγχρονα’ και είναι μάλλον ρωμαϊκά», λέει η Liliana Vioiu, αρχαιολόγος από το τοπικό Μουσείο.


Επίσης ο Sorin Colesniuc, διευθυντής του Μουσείου Αρχαιολογίας της Μαγκάλια, θα επισημάνει ότι ο ταξιδιώτης από τη Βουργουνδία, ο Wawrin Walerand, στις σημειώσεις του που δημοσίευσε το 1445, αναφέρει για το λιμάνι της Panguala- έτσι ονομαζόταν τότε η Μαγκάλια- είδε «μεγάλα τείχη να ορθώνονται μέσα στη θάλασσα, έξω από το λιμάνι, ενός απροσδιόριστου παρελθόντος»


Από τη ίδια πηγή, γνωρίζουμε ότι πολλά πλοία βυθίστηκαν, αφού «συγκρούστηκαν’ με «δόντια» γιγάντων της θάλασσας, που εννοούνται τα αρχαία βυθισμένα τείχη της ελληνική πόλης Καλλάτις.





Επίσης, το 1652, ο Τούρκος έμπορος Εβλιά Τσελεμπή, αναφερόμενος στη “Mankalia” μιλάει για κολασμένο λιμάνι.

Σήμερα οι Ρουμάνοι αρχαιολόγοι περιμένουν η όλη εξερεύνηση της αρχαίας ελληνικής πόλης Καλλάτις, να ενταχθεί σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα έρευνας, προκειμένου να δοθούν οικονομικές ενισχύσεις για να γίνει μια ενδελεχής αρχαιολογική έρευνα στο βυθό της θάλασσας.



Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ο ρωσικός στρατός οργανώνει επιτελεία και νοσοκομειακά κέντρα στα σύνορα της Ουκρανίας

Ο ρωσικός στρατός που βρίσκεται παρατεταγμένος κοντά στα ουκρανικά σύνορα, διοργανώνει επιχειρησιακό αρχηγείο και στρατιωτικές κλινικές.

Αυτό ανακοινώθηκε σε συνέντευξη του διευθυντή της πολιτικής πληροφόρησης, του τμήματος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ευγκένι Περεμπιίνις, σύμφωνα με ουκρανικό δημοσίευμα.

«Σύμφωνα με τις υπηρεσίες παρακολούθησης συνεχίστηκε η αναδιάταξη των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στις μεθοριακές περιοχές με την Ουκρανία.

» Συγκεκριμένα, στην περιοχή Μπριάνσκ, υπάρχει συσσώρευση στρατιωτικού εξοπλισμού, συγκεκριμένα στην περιοχή του χωριού Τσουρόβιτσι Κλιμόφσκι [Чуровичи Климовского] της περοχής Μπριάνσκ, περίπου 18 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

»Στις 25 Μαρτίου στο Κλίμοβο της περιοχής Μπριάνσκ αφίχθηκαν 60 αυτοκίνητα με στρατιώτες και στρατιωτικό εξοπλισμό, σταθερής ανάπτυξης επικοινωνιών και πλατφόρμας ελέγχου, με τις ενότητες που προσδιορίζονται για τη στέγαση του προσωπικού, την κατασκευή επιτελείων, κέντρων υγείας στρατού και στρατοπέδων», είπε ο Περεμπιίνις

Επίσης η Ρωσία χρησιμοποιεί ενεργά τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη για την αναγνώριση και την εναέρια παρακολούθηση της κατάστασης στις παραμεθόριες περιοχές.

Ο Περεμπιίνις είπε ότι κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών στην περιοχή του συνοριακού ελέγχου καταγράφηκαν πάνω από 40 ρωσικές πτήσεις μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων.

Προηγούμενα είχε δημοσιευθεί βίντεο (κάτω) που επιβεβαιώνει την κίνηση μεγάλων ποσοτήτων στρατιωτικού εξοπλισμού στο έδαφος της περιοχής Μπριάνσκ.

πηγή:http://www.echedoros-a.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ο τέλειος..

     Δεν είναι σίγουρο αν είναι ο χειρότερος,
..είναι όμως σίγουρο ότι είναι ο πιό δόλιος και ο πιό επικίνδυνος οιονεί δωσίλογος από την σύσταση του νέου ελληνικού Κράτους ως τις μέρες μας!

Κάθε φράση του, κάθε πράξη του, είναι μιά μελετημένη μαχαιριά στην πλάτη της χώρας, της κοινωνίας, των πολιτών.

Όλη του η πολιτική καριέρα υπήρξε μία επί τούτου στρατηγική εξυπηρέτησης μεγάλων (και μικρότερων) ιδιωτικών συμφερόντων, εις βάρος της χώρας και του λαού,
..καθώς και υποστήριξης συμφερόντων ξένων χωρών, έναντι της πατρίδας(;) του.

Την φυσική του, και όποια πολιτική του ευφυία, την χρησιμοποίησε για το κακό και όχι για το καλό του κοινωνικού συνόλου.
Είναι ένα σπάνιο παράδειγμα συνολικής αλλά και επί μέρους αρνητικής συνεισφοράς στα κοινά και στον τόπο.
Ένας σύγχρονος Αλκιβιάδης, αν και η σύγκριση φαίνεται μάλλον ότι αδικεί τον αρχαίο εκείνον πρόγονο και πολιτικό!

Το πιό πρόσφατο ''κατόρθωμά'' του, η δήλωση του, σύμφωνα με την οποία:
''Όταν λέμε ότι θα κουρευτεί το χρέος το οποίο κατέχουν οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης, αυτό είναι μία κίνηση επιθετική κατά των εκλογικών σωμάτων και των Κοινοβουλίων αυτών των κρατών..'',
..θέλει να αποτρέψει προφανώς οποιαδήποτε ενδεχόμενη ''βλάβη'' ξένων οικονομιών, και αφήνει την δική μας χώρα και τον δικό μας λαό έκθετο στα τοκογλυφικά συμφέροντα και ορέξεις των κατ' όνομα μόνον δανειστών, αλλά στην πραγματικότητα επίδοξων κυρίαρχων και κατακτητών!
Κι ενώ βεβαίως όλες οι πράξεις και οι πρακτικές των χωρών-μελών της ευρωζώνης, απέναντι στην πατρίδας μας είναι άκρως φιλικές!!!

Έτσι ακριβώς πορεύτηκε σε όλον του τον πολιτικό βίο, και πορεύεται ακόμα!
Ο τέλειος εθνικός και κοινωνικός ''Νενέκος''.

Τώρα βέβαια, στην παρούσα συγκυρία, νοιώθοντας ''στον σβέρκο του'' καυτήν την ανάσα του Ειδικού Δικαστηρίου,
..φορτσάρει, δίνοντας τον υπέρ πάντων δικό του αγώνα για την πολιτική του επιβίωση(;), και την αποφυγή μοιραίων, πιθανότατα, γι αυτόν δικαστικών περιπετειών,
..και γίνεται έτσι ακόμη πιό αλλοπρόσαλλος,
..πιό απρόβλεπτος,
..πιό ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ για την χώρα, για την δημοκρατία, για όλους μας!

Ας φυλαχτούμε απ' τους ''τελευταίους σπασμούς'' του πολιτικού Θηρίου!..




Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Όλο το γήπεδο του Άρη έβριζε τον Μπουτάρη!!!



Όλο το γήπεδο έβριζε και χλεύαζε τον Μπουτάρη. Δεν τον άφησε ούτε καν να μιλήσει. Αλήθεια τι λένε οι δημοσκοπήσεις ;;;; γιατί οι δημοσκοπήσεις στον λαό άλλα λένε. Στο τέλος έφυγε ο Μπουτάρης και ο εκφωνητής είπε :''Νομίζω ότι το μήνυμα ελήφθη''.
Δείτε το ......



http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Το Απαρτχάιντ του Νερού Στην Παλαιστίνη


Ο Αϊγμαν Ραμπί, εκπρόσωπος του Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων σε άρθρο του στο «Ecologist», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, καταγγέλλει το Ισραήλ για ένα συστηματικό έγκλημα σε βάρος των Παλαιστινίων της Δυτικής Όχθης και της Γάζας σχετικά με την πρόσβαση και τη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων, το οποίο συνδέεται με μια «μαζική κλοπή των πόρων» από τις αρχές και την εταιρεία ύδρευσης του Ισραήλ Mekorot.

Την ώρα που στους Ισραηλινούς εποικισμούς ξοδεύεται άφθονο νερό σε καλλιέργειες και οπωρώνες, αλλά και για προσωπική χρήση, σε πισίνες κ.α., οι Παλαιστίνιοι αδυνατούν να ικανοποιήσουν τις βασικές τους ανάγκες. «Περίπου 2 εκατ. άνθρωποι υποφέρουν από μια τεχνητή λειψυδρία που δημιουργήθηκε για να διατηρήσει και να ενισχύσει την κυριαρχία του Ισραήλ και της Mekorot», σημειώνει ο Αϊγμαν Ραμπί.

Η κατάσταση στη Γάζα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς οι ανάγκες στην πυκνοκατοικημένη περιοχή καλύπτονται εξ ολοκλήρου από αλμυρό νερό (με τη μέθοδο της αφαλάτωσης) και από περιορισμένα αποθέματα τα οποία σε πολλές περιπτώσεις λόγω της ρύπανσης είναι ακατάλληλα για κατανάλωση. Αποτέλεσμα των τεράστιων ελλείψεων είναι οι Παλαιστίνιοι να αναγκάζονται να αγοράζουν το πόσιμο νερό, εμφιαλωμένο ή από υδροφόρες, σε υψηλές τιμές.

Οι συνθήκες για τους Παλαιστίνιους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ δεν είναι καλύτερες καθώς οι κάτοικοι βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλές ελλείψεις, που ενισχύονται από τις παλιές και ανεπαρκείς υποδομές, οι οποίες λόγω κόστους και περιορισμών είναι αδύνατο να βελτιωθούν. Επίσης στη Δυτική Όχθη η Συμφωνία του Όσλο ΙΙ έχει θέσει σημαντικού περιορισμούς στις ποσότητες νερού αλλά και στις υποδομές ύδρευσης. Η συμφωνία, όπως υπογραμμίζει ο Αϊγμαν Ραμπί, επιτρέπει στους Παλαιστίνιους την χρήση μόλις 118 εκατ. κυβικών μέτρων νερού ανά έτος από γεωτρήσεις, πηγάδια, πηγές και βροχοπτώσεις, ωστόσο το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τετραπλάσιες ποσότητες (483 εκ. κυβικά μέτρα) από τις ίδιες παλαιστινιακές πηγές.

«Το αποτέλεσμα είναι το Ισραήλ μέσω της εταιρείας ύδρευσης Mekorot να ελέγχει το 80% των υδάτινων πόρων των Παλαιστινίων», σημειώνει ο Αϊγμαν Ραμπί. Σημειώνεται πως σήμερα η Mekorot προμηθεύει ετησίως την Παλαιστινιακή Αρχή με περίπου 60 εκατομμύρια κ.μ νερό. «Πρόκειται για μια συμφωνία που επέβαλε το Ισραήλ. Μια συμφωνία για την κατανομή των υδάτινων πόρων σκανδαλωδώς άνιση, ταπεινωτική και εξοργιστική», σχολιάζει η Αμίρα Χας, ισραηλινή δημοσιογράφος στην εφημερίδα Haaretz.



Στην ουσία το Ισραήλ προμηθεύει τους Παλαιστίνιους με το νερό τους. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις οι Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να πληρώσουν το νερό μέχρι και σε δεκαπλάσια τιμή σε σχέση με τους πολίτες στο Τελ Αβιβ, ενώ σε κάποιες άλλες περιοχές αναγκάζονται να πηγαίνουν σε διπλανές πόλεις για να αγοράσουν νερό σε υψηλότερες τιμές αν και ο κεντρικός σωλήνας υδροδότησης περνάει μέσα από τις δικές τους περιοχές για να καταλήξει τελικά σε κάποιο ισραηλινό οικισμό.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ οι ισραηλινοί στους εποικισμούς καταναλώνουν 400 λίτρα νερό την ημέρα ανά άτομα, ενώ η μέση κατανάλωση των Παλαιστινίων είναι 73 λίτρα ανά ημέρα. Μερίδα του πληθυσμού των Παλαιστινίων επιβιώνει με περίπου 10 λίτρα την ημέρα, κυρίως στις αγροτικές περιοχές, όπου βασίζονται σε συλλογή ομβρίων υδάτων. Υπολογίζεται πως περίπου 113.000 Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη δεν έχουν σύστημα ύδρευσης, ενώ σε εκατοντάδες χιλιάδες η παροχή νερού διακόπτεται κατά διαστήματα, ειδικότερα το καλοκαίρι.

Οι σοβαρές ελλείψεις σε νερό που αντιμετωπίζουν πολλές παλαιστινιακές κοινότητες επιδεινώνονται και από την δράση πολλών ισραηλινών εποίκων που κατάσχουν με τη βία πηγές. Ενδεικτικά, σύμφωνα με έκθεση επιτροπής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε 22 από τις 60 πηγές νερού σε παλαιστινιακά εδάφη που βρίσκονται κοντά σε ισραηλινούς εποικισμούς καταγράφονται περιστατικά εκφοβισμού και βιας. Σε οκτώ μάλιστα περιπτώσεις οι πηγές πέρασαν υπό τον πλήρη έλεγχο των εποίκων, οι οποίοι με διάφορα μέσα εμποδίζουν την πρόσβαση στους Παλαιστίνιους προκαλώντας μια ντε φάκτο προσάρτηση των πηγών. Σε άλλες περιπτώσεις η βία και οι απειλές προέρχονται από τις ίδιες τις αρχές με στόχο τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων.

Στην καρδιά του «Απαρτχάιντ του νερού» βρίσκεται η εταιρεία ύδρευσης Mekorot, η οποία ανέλαβε τον έλεγχο των υδάτινων πόρων της Δυτικής Όχθης για λογαριασμό του Ισραήλ το 1982. Όπως επισημαίνει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ «στην κοιλάδα του Ιορδάνη, λόγω γεωτρήσεων της ισραηλινής εταιρείας ύδρευσης Mekorot και της αγροτοβιομηχανικής εταιρείας Mehadrin έχουν στερέψει τα πηγάδια των Παλαιστινίων. Το 80% των υδάτινων πόρων της περιοχής καταναλώνεται από το Ισραήλ και τους εποίκους με τη Mekorot να προμηθεύει παράλληλα σχεδόν το 50% του νερού που καταναλώνουν οι Παλαιστινιακές κοινότητες».

Σημειώνεται πως το Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων της Παλαιστίνης ξεκίνησε από τις 22 Μαρτίου (Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό) μια εκστρατεία ενάντια στην ισραηλινή εταιρεία, μια «Εβδομάδα ενάντια στην Mekorot». Στόχος της εκστρατείας, στην οποία συμμετέχει και η διεθνής οργάνωση «Φίλοι της Γης», είναι να κλιμακωθούν οι πιέσεις προς τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις για να μποϊκοτάρουν την εταιρεία. Υπενθυμίζεται πως τον Δεκέμβριο του 2013, ο μεγαλύτερος προμηθευτής πόσιμου νερού στην Ολλανδία, η εταιρεία Vitens, ανακοίνωσε τη διακοπή της συνεργασίας με τη Mekorot λόγω της δράσης της, ενώ πριν από λίγες ημέρες «χάλασε» και η συμφωνία με την Αργεντινή, ύψους 170 εκατ. δολαρίων, για εγκατάσταση μονάδων επεξεργασίας υδάτων.

πηγή
Διαβάστε περισσότερα.... »
....