Διυλιστήριο: 01/11/18
ροη αναρτησεων

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Παλεύοντας γι αυτούς και για 'μας..

     Σήμερα το blog θα ήθελε να μιλήσει στους φίλους και αναγνώστες του για κάτι εντελώς διαφορετικό από τα συνηθισμένα,
..και όμως τόσο αλληλένδετο με όλα όσα λέμε και για όσα παλεύουμε.

Τούτη η σκ@τένια αθρώπινη κοινότητα πάνω σε τούτον τον πανέμορφο πλανήτη,
..κατάφερε μετά από
μόλις δύο αιώνες τεχνολογικής εξέλιξης και "πολιτισμού" έτσι ώστε το 1% του πληθυσμού της να καρπώνεται (να απαλλοτριώνει) το 60% του πλούτου που παράγεται από όλους τους τομείς της οικονομίας παγκοσμίως,
..δημιουργώντας τέτοιες ανισότητες τόσο ακραίου και χυδαίου πλούτου, όσο και ακραίας ακατανόμαστης φτώχειας,
..με όλα όσα αυτό συνεπάγεται.


Και αυτό που κυρίως συνεπάγεται είναι μία ατελείωτη στρατιά εκατομμυρίων παιδιών σε χώρες του "τρίτου" (κυρίως) κόσμου, χωρίς τροφή, χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό, χωρίς δυνατότητα παιδείας, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη,
..χωρίς τίποτα απ' όλα όσα η ανθρωπότητα είναι περήφανη σήμερα ότι "κατέκτησε".

Το blog γνωρίζει πως η βελτίωση των όρων διαβίωσης των παιδιών αυτών είναι ευθύνη των κρατών της παγκόσμιας κοινότητας,
..κράτη τα οποία οι πολίτες συντηρούν και διατηρούν στην ζωή με τους άμεσους και έμμεσους φόρους τους,
..και πως αν οι πολίτες πάρουν αυτοί στα χέρια τους το ανθρωπιστικό έργο που χρειάζεται να γίνει, υποκαθιστώντας τα κράτη και τους διεθνείς κρατικούς οργανισμούς,
..θα καταφέρουν να κάνουν τις κρατικές οντότητες ακόμη πιό τεμπέλικες, πιό αμελείς, πιό αδιάφορες ως προς το ανθρωπιστικό τους καθήκον.

Όμως.
Σαν άνθρωπος δεν είναι δυνατόν να εθελοτυφλείς μπροστά στην δυστυχία που εκούσια το σύστημα δημιουργεί,
..περιμένοντας απ' το ίδιο του σύστημα (εφ' όσον όλα τα "πολιτισμένα" σήμερα κράτη που θα μπορούσαν πραγματικά να προσφέρουν είναι διαβρωμένα απ' την Παγκοσμιοποίηση και την Νέα Τάξη Πραγμάτων) να δώσει λύση ή έστω ανακούφιση στο πρόβλημα.
Κι όταν μάλιστα παλεύει κάποιος για την δημοκρατία, την ισονομία, την ισότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα ιδεώδη του ουμανισμού,
..σε όποια χώρα κι αν βρίσκεται, όσα χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά κι αν είναι, όποια κι αν είναι η κατάσταση στην δική του χώρα,
..είναι υποχρεωμένος να δείξει έμπρακτα κάτι, μιά συμβολή, μιά παρέμβαση.

Το blog αποφάσισε να γίνει "ανάδοχος παιδιού" μέσω της ActionAid.
Το blog πιστεύει πως 22 ευρώ τον μήνα τα αντέχει. Δεν θα γίνει πιό πλούσιο αν τα κρατήσει, ούτε πιό φτωχό αν τα δώσει.
Το blog πιστεύει (ή θέλει να πιστεύει) πως είναι κι αυτό μία πράξη αντίστασης-αντίδρασης προς το σύστημα. Όχι που αναλαμβάνει να σώσει τα θύματα που το σύστημα δημιουργεί, αλλά που κοντράρει το σύστημα στα σχέδιά του για ολοένα περισσότερη φτωχοποίηση των ήδη φτωχών, προς όφελος των ήδη πλουσίων.

Το blog τώρα που το καλοσκέφτεται νομίζει πως ή αναδοχή ενός παιδιού θα ήταν ένα καλό σημείο συνάντησης όλων όσων από εμάς τόσα χρόνια φωνάζουμε και παλεύουμε κόντρα στα μνημόνια, στα σχέδια της νεοφασιστικής Ευρωπαϊκής "Ένωσης", στην επέκταση της "προκάτ" σκέψης και ζωής που η Παγκοσμιοποίηση ετοιμάζει για τους λαούς της γης.
(άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως το σύστημα, πολύ εύκολα αν δεν βρισκόμασταν γεωγραφικά ως χώρα στο μέσον του Δυτικού "πολιτισμού" θα επεφύλασσε και για μας μιά θέση δίπλα στην Ρουάντα, την Καμπότζη, το Μπανγκλαντές, ή την Γκάνα)

Το blog καλεί όλους μας να δείξουμε έμπρακτα αυτή την μικρή πράξη αντίδρασης.
Ας γίνει η αναδοχή ενός παιδιού του "τρίτου" κόσμου το γνώρισμά μας, αυτό που για αρχή θα μας ενώνει και θα ταυτοποιεί τον έναν στα μάτια των άλλων.

Κι αν ακόμη μας κοροϊδέψουν, κι αν ακόμη αποδειχτεί πως η ActionAid ή παρόμοιες οργανώσεις είναι μία απάτη ή ένα δεκανίκι του συστήματος, χαλάλι τους.
Θα μας έχουν κλέψει ακόμη ένα 25αρι τον μήνα μαζί με όσα άλλα μας κλέβουν και μας έχουν κλέψει.
Εμείς όμως θα έχουμε κάνει την προσπάθειά μας.
Θα έχουμε προβάλλει την αντίδρασή μας (ή έστω έτσι θα νομίζουμε).
Κι αυτό είναι που μετράει!..




Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Οργή στην Αθήνα μετά τις δηλώσεις Μπουσάτι για «Τσαμουριά» – Η Αλβανία εάν συνεχίσει έτσι «τέλειωσε»


Το φαινομενικά καλύτερο κλίμα στις σχέσεις Αθήνας-Τιράνων, μετά τη συνάντηση των Νίκου Κοτζιά και Ντιτμίρ Μπουσάτι στην Κρήτη (10-12 Νοεμβρίου 2017), βάλθηκε να χαλάσει ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών με απαράδεκτες δηλώσεις του την Τρίτη στον τηλεοπτικό σταθμό Ora News.

Λίγες ημέρες πριν την προγραμματισμένη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών στην Κορυτσά (19 Ιανουαρίου), ο κ. Μπουσάτι σε τηλεοπτική του συνέντευξη ανακοίνωσε ότι θα θέσει στον Έλληνα ομόλογό του θέμα «Τσαμουριάς».

Ελληνικές διπλωματικές πηγές με έντονο ύφος ότι αποτελεί «πάγια ελληνική θέση, την οποία έχει ξεκαθαρίσει εδώ και χρόνια ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε επίσκεψή του, μάλιστα, στα Τίρανα, ότι δεν υφίσταται «τσάμικο ζήτημα» για την Ελλάδα».

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές πρόσθεσαν ότι «δεν έχει γίνει καμία συζήτηση σχετικά με αυτή την άποψη της αλβανικής πλευράς» και τόνισαν ότι αυτές οι δηλώσεις του κ. Μπουσάτι «δεν βοηθούν την διαδικασία διαλόγου, την οποία ξεκίνησε η Ελλάδα, ως υπεύθυνη δύναμη στην περιοχή και στην ΕΕ».

Η Αθήνα δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει αυστηρά την Αλβανία ότι με αυτή τη στάση υπονομεύει ευθέως την ευρωπαϊκή της πορεία.

«Τέτοιες δηλώσεις ουδόλως συμβάλλουν στην προώθηση της όποιος μελλοντικής ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας», τόνισαν αυστηρά οι διπλωματικές πηγές.

Η προειδοποίηση είναι σαφής. Με αυτή τη ρητορική η Αλβανία έχει «τελειώσει», δεν θα δει ποτέ της Ευρωπαϊκή Ένωση και συνάμα θα ανοίξουν πλέον καταιγιστικά όλα τα ζητήματα που «θίγουν» ευθέως τα πρωτοκλασάτα στελέχη της αλβανικής κυβέρνησης.

Κάποιοι στα Τίρανα φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι είναι παράγοντες αποσταθεροποίησης της περιοχής και ότι λειτουργούν ως προτεκτοράτο αντιδυτικών δυνάμεων στο μαλακό υπογάστριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα, ως «υπεύθυνη δύναμη στην περιοχή», ως αναγνωρισμένος από τον Λευκό Οίκο πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην ανατολική Μεσόγειο, είναι βέβαιο ότι δεν θα επιτρέψει να «παίξουν τα ρέστα τους» εκείνοι που εναντιώνονται στον εκδυτικισμό της περιοχής, που επιλέγουν μια βαλκανική ανομίας, χασισοφυτεία της Ευρώπης και συνάμα φυτώριο ισλαμιστικού εξτρεμισμού.

Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τον δυτικό πολιτισμό, την ειρήνη και την ασφάλεια σθεναρά απέναντι στους προβοκάτορες, τους υπονομευτές και τους εχθρούς της Δύσης, όπως πράττει εδώ και 25 αιώνες.
Τι είπε ο Μπουσάτι αναλυτικά

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Ora News», ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι στο πακέτο που περιλαμβάνει την άρση του εμπολέμου περιλαμβάνεται και το «τσάμικο ζήτημα» και μεταξύ άλλων το ζήτημα του νεκροταφείου ή του προσκυνήματος των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα πακέτα επίλυσης των θεμάτων, όπως τα περιέγραψε και τα ανέλυσε στη συνέντευξή του ο Μπουσάτι, είναι:

– «Πρώτο πακέτο είναι η επίλυση της εμπόλεμης κατάστασης που συνδυάζεται με το θέμα των Τσάμηδων. Στο πακέτο αυτό υπάρχουν τα ακίνητα των Τσάμηδων, το ζήτημα του νεκροταφείου ή του προσκυνήματος των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου στην Αλβανία κ.λπ.»

– «Δεύτερο πακέτο είναι τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα της εθνικής ελληνικής μειονότητας και συνδυάζεται με τα δικαιώματα των Αλβανών που ζουν στην Ελλάδα».

Προσοχή εδώ: Ο Ντιτμίρ Μπουσάτι βάζει στην ίδια ζυγαριά την γηγενή και διεθνώς αναγνωρισμένη ελληνική εθνική μειονότητα στη βόρεια Ήπειρο με τους συμπατριώτες του οικονομικούς μετανάστες που ζουν στη χώρα μας. Παγκοσμίως οι οικονομικοί μετανάστες δεν θεωρούνται μειονότητες. Είναι ανόμοια πράγματα και ο κ. Μπουσάτι το μόνο που καταφέρνει είναι να θέτει σε κίνδυνο την ευημερία των συμπατριωτών του.

Όπως είπε, υπάρχουν προξενικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν, προκειμένου «να διευκολυνθούν οι συμπατριώτες μας, τόσο από τις άδειες οδήγησης όσο και για την προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων τους, όσων ζουν στην Ελλάδα».

Θεωρούμε ότι είναι ώρα η ελληνική κυβέρνηση να επικαλεστεί το Πρωτόκολο της Κέρκυρας, το οποίο η ελληνική ισχύς μπορεί να επιβάλλει μέσα σε 24 ώρες.

Ως «τρίτο πακέτο», ο Αλβανός ΥΠΕΞ περιέγραψε το «πακέτο του μέλλοντος», λέγοντας ότι αφορά θέματα που σχετίζονται με την τελική διευθέτηση του συνοριακού καθεστώτος, καθώς υπάρχει η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και η υφαλοκρηπίδα από τη μία πλευρά και από την άλλη η απόφαση του 2009 (του συνταγματικού δικαστηρίου που ακύρωσε την Συμφωνία) μαζί με τις θέσεις των δύο πλευρών.

Τόνισε ακόμη ότι υπάρχει και θέμα χερσαίων συνόρων, κυρίως για τη συντήρηση και τον καλύτερο καθορισμό τους.

«Τα θέματα που έχουν σχέση με το μέλλον, είναι η οριστική επίλυση του μεθοριακού καθεστώτος, έχουμε από τη μία, την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα και τα χερσαία σύνορα από την άλλη, όχι τα σύνορα αυτά καθ΄ αυτά, αλλά τη συντήρησή τους και τον προσδιορισμό κανόνων για τα χερσαία σύνορα.

»Πρόκειται για θέματα, τα οποία επηρεάζουν ασφαλώς και το μέλλον μας» είπε ο Ντιτμίρ Μπουσάτι στο αλβανικό κανάλι «Ora News».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας, τουλάχιστον επί του παρόντος, οι συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και Τιράνων αναπτύσσονται με διερευνητική διάθεση και όχι με στόχο τη διαπραγμάτευση.

«Εμείς αναμένουμε από την Ελλάδα να συνεχίσει με την άρση του νόμου του εμπολέμου σε συνταύτιση με τη συνταγματική πρακτική. Πρόκειται για ένα θέμα που ανήκει στην ελληνική πλευρά. Εκείνο για το οποίο ενδιαφερόμαστε εμείς, είναι να έχουμε μια αποτελεσματική ακύρωση του νόμου του εμπολέμου, με μια ισοδύναμη πράξη» είπε ακόμη ο κ. Μπουσάτι.

Η συνάντηση των δύο υπουργών στην Κορυτσά είναι προγραμματισμένη για τις 19 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει τρεις ημέρες «κεκλεισμένων των θυρών».

Πηγή www.tribune.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....