Διυλιστήριο: 05/05/15
ροη αναρτησεων

Τρίτη, 5 Μαΐου 2015

Die Welt: Η Μέρκελ έχει αποφασίσει τη διάσωση της Ελλάδας - O Bαρουφάκης είχε δίκιο

Οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα εξελίσσονται καλύτερα από ό,τι στο παρελθόν, αλλά πολύ αργά, γράφει σε νέο άρθρο της σήμερα Τρίτη η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Τόσο αργά που είναι απίθανο η Αθήνα να δει γρήγορα τα χρήματα από τα πακέτα της ευρωπαϊκής στήριξης που θα την βοηθήσουν να αποπληρώσει τις άμεσες ταμειακές της υποχρεώσεις.

Αν και η διάθεση στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα έχει εμφανώς αλλάξει, το μεγάλο πρόβλημα είναι πώς θα παρουσιαστεί η όποια νέα συμφωνία στη διεθνή σκηνή.

Αυτό διότι η νέα συμφωνία πρέπει να έχει μια μορφή που θα μπορεί να γίνει αποδεκτή από το δύσπιστο γερμανικό κοινοβούλιο και από τις υπόλοιπες χώρες.

Κι όμως… ακόμα κι αν η συμφωνία αργήσει, τα χρήματα για τους Έλληνες πρέπει να θεωρούνται σίγουρα, υποστηρίζει η Die Welt.

Για ένα νέο πακέτο, οι Έλληνες θα πρέπει να κάνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις από όσες θέλουν, όμως λιγότερες από όσες ζητά το Βερολίνο, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Με άλλα λόγια: Αν η Αθήνα δεν κατορθώσει και πάλι να κάνει «ανοικτά και δημόσια κάποια χονδροειδή βλακεία», τότε θα λάβει τα χρήματα από την Ευρώπη.

Η Γερμανίδα καγκελάριος το έχει αποφασίσει, ίσως και κόντρα στην άποψη του ίδιου του υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, τονίζεται στο άρθρο και προστίθεται: «Η Ευρώπη – και ιδιαίτερα η καγκελάριος – δε θέλουν να ρισκάρουν δείχνοντας την έξοδο στους Έλληνες, κι αυτό είναι κατανοητό. Φοβούνται ότι μία έξοδος θα αποτελούσε ένα ορατό σύμβολο της αναστρεψιμότητας του ευρώ. Αυτό θα ήταν η αρχή του τέλους του κοινού νομίσματος».
Συνεπώς ο Γ. Βαρουφάκης είχε τελικά σε αυτό το σημείο δίκιο: τη σωτηρία της Ελλάδας δεν έχουν στα χέρια τους ούτε ο Σόιμπλε ούτε οι λοιποί υπουργοί του Εurogroup, αλλά η Α. Μέρκελ και η ΕΚΤ, τονίζει μεταξύ άλλων το άρθρο.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

"Πυρά" L' Echo κατά ΔΝΤ: Τελείως λάθος η "συνταγή" για την Ελλάδα


Στο στόχαστρο της βελγικής εφημερίδας «L’ Echo» τίθεται εκ νέου η οικονομική «συνταγή» του ΔΝΤ για την Ελλάδα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το βελγικό δημοσίευμα, το το ΔΝΤ είχε αναγκαστεί να παραδεχτεί, δια στόματος του Ol. Blachard, του επικεφαλής οικονομολόγου του, ότι η εφαρμογή της πολιτικής λιτότητας, η οποία βυθίζει εδώ και 5 χρόνια την Ελλάδα στη μιζέρια, βασιζόταν σε ένα λάθος.
Όπως εξηγείται χαρακτηριστικά, ο αριθμός που χρησιμοποιούνταν για τον περιβόητο δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή – για την επίπτωση δηλαδή της μείωσης του προϋπολογισμού του κράτους στο ΑΕΠ – ήταν εσφαλμένος, σε σημείο που θα έπρεπε να είχε οδηγήσει σε απόρριψη της πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη, με αντικατάστασή της από μια πολιτική ανάκαμψης, μέσω των δημοσίων δαπανών.
Το ΔΝΤ και η Ευρώπη, στους υπολογισμούς τους χρησιμοποίησαν τον πολλαπλασιαστή 0,5, ενώ ο πραγματικός αριθμός είναι 1, επισημαίνει η L’ Echo, προσθέτοντας πως «η μείωση του συντελεστή στο 0,5% από τους νεοφιλελεύθερους οικονομολόγους, βασιζόταν στη δυνατότητα μείωσης των τραπεζικών επιτοκίων, η οποία θα αναπλήρωνε τις επιπτώσεις της μείωσης των κρατικών δαπανών στο ΑΕΠ».
«Η Τρόικα είναι μια χίμαιρα, αλλά και ένας κέρβερος, της οποίας οι αντιπρόσωποι, με τις εντολές της, αποστέλλονται για να βάλουν τάξη στα έθνη της Ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση.
Είναι δέσμιοι του ελιτίστικου δόγματος που τους έχει καταρτίσει. Κανένα μάθημα, λοιπόν, δεν έλαβε το ΔΝΤ από το γεγονός ότι στα 65 χρόνια δράσης του, το αποτέλεσμα ήταν η μείωση του επίπεδου εκπαίδευσης και του προσδόκιμου ζωής στις χώρες όπου επέβαλε τη φαρμακευτική του αγωγή.
Το υπονοούμενο που το διέπει συνοψίζεται σε δύο λέξεις: Vae victis ή Ουαί τοις ηττημένοις του φιλελευθερισμού» καταλήγει η βελγική εφημερίδα.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Στοπ!..

     Ψψψτ! Κύριοι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, και λοιποί:
Σας βαρεθήκαμε! Μας κουράσατε πώς το λένε;

Τί διαπραγματεύεστε και διαπραγματεύεστε τόσους μήνες;
Φτάνει! Στοπ! Τελειώσατε!
Δεν μπορεί να διαπραγματεύεστε τόσο καιρό και με τέτοιους παλιάνθρωπους,
..και να βγεί κάτι καλό για μάς!

Κι ύστερα, εμείς δεν σας δώσαμε καμία εντολή διαπραγμάτευσης!
Σας είπαμε να τ' αλλάξετε όλα: να τελειώνουμε μιά και καλή με οποιοδήποτε είδος ''μνημονίου'',
..να θέσουμε τους δικούς μας όρους ανάπτυξης και (μετά) αποπληρωμής (του ''σωστού'' χρέους),
..να βρείτε άλλες πηγές χρηματοδότησης του κράτους απ' τους φοροδιαφεύγοντες μεγαλοκαρχαρίες, απ' τα λιμνάζοντα πρόστιμα της εφορίας των μεγαλο-εταιρειών, την ανάλογη φορολόγηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας, και πάει λέγοντας.
Αυτά δώσαμε εντολή σε σάς για να κάνετε. Όχι άλλα!

Σταματήστε λοιπόν πιά να πέφτετε στην παγίδα των απατεώνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τοκογλύφων,
..τρίφτε τους στην μούρη την πρόσφατη εντολή του λαού,
..κι ελάτε πίσω να σχεδιάσουμε μαζί το πώς θα ανταπεξέλθουμε στην αναμενόμενη επίθεσή τους,
..επίθεση που κάθε ''καλό'' σαρκοβόρο κάνει όταν του παίρνουν την τροφή μέσα απ' τα νύχια!

Τώρα: Λαμβάνοντας υπ' όψη ότι κατά το πρώτο τρίμηνο της διακυβέρνησής σας, κι ενώ σας είχαν παγιδεύσει με ψεύτικες ντεμέκ διαπραγματεύσεις (επί της ουσίας εκβιασμούς),
..το ελληνικό κράτος πλήρωσε σε ΔΝΤ και έντοκα γραμμάτια (ακούρευτα και εις χείρας τοκογλύφων) το ποσό των 9 δις ευρώ,
..και λαμβάνοντας υπ' όψη επίσης ότι από το ποσό που οι παλιάνθρωποι λένε πως μας δάνεισαν από το 2010 (110δις; 150δις; Παραπάνω δις; Δεν μας λέτε κιόλας την αλήθεια!), μόνον το 8% μπήκε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην ελληνική οικονομία,
..δηλαδή περίπου 16δις, (αν υποθέσουμε ότι ''πήραμε'' 200δις) για 5 χρόνια,
..κι αν συγχρόνως λάβουμε υπ' όψη ότι απ' τον περασμένο Αύγουστο δεν έχουμε πάρει δεκάρα τσακιστή,
..ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΟΛΟΝ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΜΕΣΑ,
..σημαίνει πως με αυτά τα 9 δις που τους δώσαμε όσο διαρκούν οι ''διαπραγματεύσεις''-εκβιασμοί,
..μαζί με τα δικά μας μέσα, θα έφταναν και θα περίσσευαν να ζήσουμε άλλα τρία χρόνια,
..χρόνια που θα μπορούσαμε να αναδιαρθρώσουμε πραγματικά την οικονομία μας, και να ζήσουμε στο εξής σαν άνθρωποι, στέλνοντας στον διάολο τις τοκογλυφικές και αποικιοκρατικές βλέψεις των διεθνών απατεώνων!

Αυτό κάνει μία αριστερή ή απλώς λαϊκή κυβέρνηση με πρόσφατη και ισχυρότατη λαϊκή εντολή,
..και δεν εμπλέκεται σε ατέρμονες, στημένες, κακόπιστες, εκβιαστικές και παρελκυστικές ''διαπραγματεύσεις''.
Αυτό περιμέναμε να κάνετε κι εσείς.
Δεν το κάνατε. Δεν πειράζει. Ποτέ δεν είναι αργά.
Γυρίστε όμως ΤΩΡΑ πίσω!
Κλείστε ΤΩΡΑ τις διαπραγματεύσεις-κοροϊδία.

Με το Κτήνος δεν διαπραγματεύεσαι.
Ή το τρώς, ή σε τρώει!..


Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Der Standard: Γιατί ο Βαρουφάκης είναι πολύτιμος σε Ελλάδα και ΕΕ


«Οι εμφανίσεις του Βαρουφάκη ξεσκεπάζουν όλα εκείνα που πηγαίνουν στραβά στην Ευρώπη» γράφει η εφημερίδα και τονίζει ότι ο «μαχητικός Έλληνας» απέδειξε στους εταίρους του ότι οι εναλλακτικές λύσεις είναι υλοποιήσιμες. Διαβάστε την ανάλυση του αρθρογράφου Αντρας Σιγκέντβαρι.

Τους λόγους για τους οποίους η Ευρώπη χρειάζεται τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη παραθέτει σε νέο δημοσίευμά της για την χώρα μας η Αυστριακή εφημερίδα Der Standard.

Σε εκτενή ανάλυσή της η εφημερίδα τονίζει ότι η Ευρώπη χρειάζεται έναν «μαχητικό Έλληνα που θα μπορούσε να βοηθήσει την Ευρωζώνη τόσο συμβολικά όσο και από άποψη περιεχομένου», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ακόμη πως «ολόκληρη η Ευρώπη πρέπει να επεξεργασθεί νέες στρατηγικές και δεν θα ήταν το μεγαλύτερο λάθος να έχει μαζί της στο τραπέζι έναν οικονομολόγο του μεγέθους του Έλληνα Γιάνη Βαρουφάκη.

Το δημοσίευμα αναφέρεται αρχικά στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ποτέ δεν δέχθηκε τόσους επαίνους για τις αποφάσεις του, όσο για εκείνη της «δήθεν αποδόμησης» του υπουργού του των Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, κάτι που, για τον οικονομικό συντάκτη της εφημερίδας Αντρας Σιγκέντβαρι, ο οποίος υπογράφει την ανάλυση, εάν ήταν αλήθεια, θα ήταν «κρίμα, προπάντων για την Ευρώπη».

Και αυτό, διότι, «οι εμφανίσεις του Βαρουφάκη ξεσκεπάζουν όλα εκείνα που πηγαίνουν στραβά στην Ευρώπη και που αρχίζουν με την κατηγορία ότι ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών ήθελε πάντα μόνον πολιτικές συνομιλίες στον κύκλο των ομολόγων του, χρησιμοποιώντας τις συναντήσεις τους για διαλέξεις», σημειώνει ο συντάκτης για να αναρωτηθεί την ίδια στιγμή «από πότε άραγε είναι ταμπού να συζητούνται βασικά πολιτικά ζητήματα στον κύκλο των υπουργών και γιατί δεν θα πρέπει οι πολιτικοί να διαθέτουν επαρκή χρόνο για να συζητήσουν εάν η Ευρώπη χρειάζεται αλλαγή πορείας».

Όπως προσθέτει ο ίδιος, ο κύκλος στον οποίο λαμβάνονται οι σημαντικότερες αποφάσεις για την καταπολέμηση της κρίσης, δεν επιτρέπεται να ενεργεί ως λέσχη τεχνοκρατών, καθώς αυτή ακριβώς την εντύπωση δίνουν τελευταία οι υπουργοί Οικονομικών, προετοιμάζοντας επιμελώς νέους νόμους για την ασφάλεια των τραπεζών, οι περισσότεροι από τους οποίους όμως είναι τόσο περίπλοκοι που προκαλούν ελάχιστο ενδιαφέρον στην κοινή γνώμη.

Κατά την άποψη του Αντρας Σιγκέτβαρι, ο Γιάνης Βαρουφάκης αναζωογόνησε τις συζητήσεις και έδειξε ότι είναι δυνατοί οι εναλλακτικοί τρόποι προσέγγισης και πως σε μια Δημοκρατία η πολιτική πρέπει και επιβάλλεται, αν όχι να τους ενθουσιάζει, τουλάχιστον να πείθει τους ανθρώπους, και ο χαλαρός τρόπος του Βαρουφάκη έχει προκαλέσει τη συμπάθεια πολλών νέων ανθρώπων στην Ευρώπη, εκπροσωπώντας ο ίδιος θέσεις που μπορεί να δυσαρεστούν κάποιον, ωστόσο ταιριάζουν σε μια Ενωμένη Ευρώπη, καθώς ο ίδιος υποστηρίζει τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και το ευρώ.

Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρει, πως δίνοντας τα χέρια με το Βαρουφάκη οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών θα μπορούσαν να αποδείξουν ότι είναι ανοικτοί για εναλλακτικές προσεγγίσεις και θα ήταν ένα ισχυρό σύμβολο για την ενότητα στην ήπειρο αν δήλωναν: «έχουμε διαφορετική γνώμη αλλά στο τέλος θα συμφωνήσουμε».

Σίγουρο είναι, όπως σημειώνει ο συντάκτης της εφημερίδας, ότι η στρατηγική της Ευρώπης ενάντια στην κρίση χρειάζεται ένα νέο προσανατολισμό και εδώ ο Βαρουφάκης, με πολλά από όσα λέει, έχει δίκιο, για παράδειγμα προειδοποιώντας ότι η πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα δεν έχει λειτουργήσει έως τώρα, καθώς είναι πολύ λίγο το να περικόπτει κανείς μόνον μισθούς και δημόσιες δαπάνες.

Εάν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Γιάνης Βαρουφάκης συμφωνήσουν κάπου στη μέση, η Ευρώπη θα έκανε ένα επιπλέον βήμα προς τα εμπρός, αν και στο σημείο αυτό πολλοί θα αντέτασσαν ότι ο Ελληνας υπουργός δεν έχει προτάσεις, ωστόσο τίθεται το αντίστροφο ερώτημα για το ποιες άραγε είναι οι προτάσεις των άλλων, σημειώνει ο συντάκτης, για να υπενθυμίσει ότι οι αρμόδιοι για την Ελλάδα ιθύνοντες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έλεγαν πρόσφατα πως περισσότερη ανταγωνιστικότητα είναι το κλειδί για την επιτυχία της Αθήνας, ιδιαίτερα στον κλάδο των φαρμακοποιών και των δικηγόρων.

Όμως, όποιος πιστεύει ότι μπορεί να εξυγιάνει μια χώρα, στην οποία σχεδόν ο ένας στους τρεις είναι άνεργος και της οποίας το ΑΕΠ έχει μειωθεί από το 2010 κατά ένα πέμπτο, με περισσότερη ανταγωνιστικότητα στους γιατρούς και δικηγόρους, αυτός δεν προωθεί προτάσεις αλλά ιδεολογία, επισημαίνει ο οικονομικός συντάκτης της «Ντερ Στάνταρντ», καταλήγοντας στην ανάλυσή του, ότι ολόκληρη η Ευρώπη πρέπει να επεξεργασθεί νέες στρατηγικές και δεν θα ήταν το μεγαλύτερο λάθος να έχει μαζί της στο τραπέζι έναν οικονομολόγο του μεγέθους του Έλληνα Γιάνη Βαρουφάκη.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....