Διυλιστήριο: 09/07/16
ροη αναρτησεων

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τα απόβλητα για ενέργειες που έπρεπε να είχαν γίνει από το 2009



Πρόστιμο ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα για μη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα απόβλητα, αποφάσισε να επιβάλει σήμερα τοΕυρωπαϊκό Δικαστήριο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε από το Λουξεμβούργο.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε, επίσης να επιβάλει στην Ελλάδα τη χρηματική ποινή ύψους 30.000 ευρώ ανά ημέρα καθυστερήσεως στην εφαρμογή της νομοθεσίας για τα απόβλητα.

Υπενθυμίζεται, ότι με απόφαση της 10ης Σεπτεμβρίου 2009 το δικαστήριο διαπίστωσε, ότι η Ελλάδα δεν είχε προβεί στην εφαρμογή της οδηγίας περί στερεών αποβλήτων, της οδηγίας περί επικίνδυνων αποβλήτων και της οδηγίας περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων. Ειδικότερα, το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η Ελλάδα δεν είχε εκπονήσει και θέσει σε εφαρμογή, εντός εύλογης προθεσμίας, σχέδιο διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων σύμφωνο με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της Ένωσης, ούτε είχε δημιουργήσει ολοκληρωμένο και κατάλληλο δίκτυο εγκαταστάσεων διάθεσης των επικίνδυνων αποβλήτων, στο πλαίσιο του οποίου να εφαρμόζονται οι πλέον ενδεδειγμένες μέθοδοι για την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Επιπλέον, η Ελλάδα δεν είχε λάβει το σύνολο των μέτρων που απαιτούνταν για την εξασφάλιση, ως προς τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, την τήρηση των κανόνων περί αξιοποίησης και διάθεσης των αποβλήτων και περί αδειοδότησης και εκμετάλλευσης των χώρων υγειονομικής ταφής.

Το 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα δεν είχε λάβει εντός της προθεσμίας της 25ης Μαρτίου 2013, όλα τα μέτρα που απαιτούνταν για τη συμμόρφωσή της προς την απόφαση του 2009, αποφάσισε να ασκήσει ενώπιον του δικαστηρίου δεύτερη προσφυγή κατά της εν λόγω χώρας, με την οποία ζήτησε την επιβολή χρηματικών κυρώσεων.

Με τη σημερινή απόφασή του το δικαστήριο διαπιστώνει ότι η Ελλάδα δεν έλαβε όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την εκτέλεση της απόφασης του 2009. Συγκεκριμένα, κατά την καταληκτική ημερομηνία της 25ης Μαρτίου 2013, η Ελλάδα δεν είχε ακόμη υιοθετήσει ειδικό σχέδιο για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων ούτε είχε δημιουργήσει ολοκληρωμένο και κατάλληλο δίκτυο εγκαταστάσεων διαθέσεως των επικίνδυνων αποβλήτων ή θέσει σε εφαρμογή διαχείριση των «ιστορικών αποβλήτων» (παλαιών αποβλήτων προσωρινώς αποθηκευμένων σε χώρους μη προοριζόμενους προς τούτο) σύμφωνη με τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Το δικαστήριο εκτιμά, ότι, πέραν της διάρκειάς της, η οποία υπερβαίνει τα έξι έτη, η παράβαση της Ελλάδας είναι «ιδιαιτέρως σοβαρή», καθώς θα μπορούσε να θέσει σε άμεσο κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και να επιφέρει βλάβη στο περιβάλλον. Το δικαστήριο επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η κατασκευή διαφόρων εγκαταστάσεων καθώς και τριών χώρων αποθέσεως για την επεξεργασία των επικίνδυνων αποβλήτων δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Ως εκ τούτου, το δικαστήριο αποφάσισε να επιβάλει στην Ελλάδα την υποχρέωση να καταβάλει στον προϋπολογισμό της ΕΕ, χρηματική ποινή ύψους 30.000 ευρώ ανά ημέρα καθυστερήσεως στην εφαρμογή των μέτρων που απαιτούνται για τη συμμόρφωσή της προς την απόφαση του 2009, από τη δημοσίευση της σημερινής απόφασης και έως την πλήρη εκτέλεση της απόφασης του 2009.

Επιπλέον, το δικαστήριο αποφάσισε την επιβολή στην Ελλάδα της υποχρεώσεως καταβολής, στον προϋπολογισμό της ΕΕ, κατ’ αποκοπήν ποσού ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή: AΠΕ

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Die Welt: Το τέλος της πολιτικής της λιτότητας. H Γερμανία γίνεται επικίνδυνα μόνη



Για απομόνωση της Γερμανίας στο ζήτημα της πολιτικής της λιτότητας, κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα «Die Welt», σημειώνοντας ότι σημαντικοί εταίροι απομακρύνονται από τη Μέρκελ σε θέματα οικονομικής πολιτικής. H λιτότητα θεωρείται από την Ουάσινγκτον μέχρι το Παρίσι, τη Ρώμη και την Αθήνα ως λανθασμένος δρόμος. Ο Αλέξης Τσίπρας ισχυρίζεται μάλιστα ότι η πολιτική της λιτότητας οδηγεί την «υπνοβατούσα Ευρώπη στα βράχια».

Kυρίως Γερμανοί οικονομολόγοι και πολιτικοί επικρίνουν με δριμύτατα ως μοιραία τα σχέδια των αντιπάλων της λιτότητας. Η Γερμανία απομονώνεται.

«Ο Τζακ Λιου προσποιήθηκε ότι μιλά εξ ονόματος όλου του κόσμου όταν στην συνάντηση κορυφής των 20 βιομηχανικών χωρών και αναδυομένων οικονομιών στην Κίνα δήλωσε ότι 'οι G-20 δεν συζητούν πλέον για ανάπτυξη ή αυστηρή λιτότητα, αλλά για το πώς θα μπορούν να εφαρμόσουν καλύτερα την δημοσιονομική τους πολιτική ώστε να υποστηριχθεί η ανάπτυξη'.

Με άλλα λόγια, η διεθνής κοινότητα δεν θέλει πλέον να κάνει οικονομίες, αλλά προτιμά να δημιουργεί (νέα) χρέη, ώστε να λύσει τα προβλήματα τα οποία δημιουργήθηκαν από τα (παλαιά) πολλά χρέη. Όμως δεν είναι τόσο σύμφωνες όλες οι χώρες όπως τις παρουσίασε ο Τζακ Λιου», σημειώνει η Die Welt.

Αναφέρει ότι, η έριδα για το ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος για την έξοδο από την κρίση της παραλυμένης παγκόσμιας οικονομίας υφίσταται εδώ και καιρό. Από τη μια μεριά βρίσκονται δύο χριστιανοδημοκράτες, η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός της των Οικονομικών Σόιμπλε, οι οποίοι, εν ονόματι του σταθερού ευρώ και των βιώσιμων προϋπολογισμών καλούν τους Γερμανούς να κάνουν σκληρές οικονομίες. Από την άλλη πλευρά βρίσκονται κυβερνήσεις, οι οποίες αντιτίθενται επειδή θέλουν να θέσουν σε κίνηση την οικονομία τους και υψώνουν δυνατότερα τη φωνή τους.

Το γερμανικό μάντρα των δομικών μεταρρυθμίσεων, παράλληλα με την μείωση του ελλείμματος, το οποίο έμοιαζε ως η επιταγή των καιρών, χάνει συνεχώς υποστηρικτές. Αντίθετα μεγαλώνει το στρατόπεδο των αντιπάλων, για τους οποίους κάθε μορφή δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι εκτός συζήτησης και μόνο η αλόγιστη σπατάλη χρήματος υπόσχεται την πολυπόθητη ανάπτυξη.

«Η Γερμανία βρίσκεται σ΄ αυτήν την ομάδα των μεγάλων βιομηχανικών κρατών όλο και πιο μόνη» συνεχίζει η εφημερίδα.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι, συγχρόνως, η επί χρόνια ντοπαρισμένη με μίνι επιτόκια παγκόσμια οικονομία βυθίζεται εδώ και καιρό στα χρέη. Σύμφωνα με τις προγνώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) τα χρέη των βιομηχανικών χωρών θα φτάσουν φέτος το 107% των ετήσιων οικονομικών τους επιδόσεων. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο χρέους από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η τάση αυτή είναι σαφής στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Ακόμα και στην Μ. Βρετανία μετά το Brexit η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι θα δώσει προληπτικά μια "δημοσιονομική απάντηση" στο θέμα των χρεών, παρατηρεί η Welt.

Η ρητορική κατά της λιτότητας γίνεται ολοένα και πιο οξεία και στον οικονομικά πιο αδύναμο νότο της Ευρώπης . Ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν χάνει καμιά ευκαιρία να επιτεθεί στην πολιτική του Βερολίνου: «Η λιτότητα έχει προκαλέσει μόνο ζημιές», δήλωσε αυτή τη βδομάδα. Αυτό το οποίο χρειάζεται η Ευρώπη είναι περισσότερη ευελιξία στην ερμηνεία των όρων για το έλλειμμα από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ευελιξίας, κατά τον Ματέο Ρέντσι.

Από δίπλα και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, με την απαίτησή του να χαλαρώσουν οι κανόνες του ελλείμματος. Και στην Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας ισχυρίζεται ότι η πολιτική της λιτότητας οδηγεί την «υπνοβατούσα Ευρώπη στα βράχια».

Καθόλου διαφορετική δεν είναι η κατάσταση και σε αναπτυσσόμενες χώρες ή σε αναδυόμενες οικονμίες, όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία, το Μεξικό και η Ρωσία. Μόνο η Κίνα διαφοροποιείται δημοσίως, αλλά το Πεκίνο χρησιμοποιεί την ευκαιρία για να συγκεντρώσει αφανώς χρήματα μέσω χρεών τα οποία αναλαμβάνουν οι κρατικές επιχειρήσεις.

Η συνέπεια είναι, σύμφωνα με το ΔΝΤ, ότι τα χρέη μεταξύ 2014 και 2015 αυξήθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο στα 2.668 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι πολύ μεγαλύτερα δηλαδή από τα χρόνια πριν από την κρίση. Και για πρώτη φορά στην ιστορία, τα μισά είναι χρέη των αναπτυσσομένων χωρών και των αναδυομένων οικονομιών.

Στους αντιπάλους της χαλάρωσης της πολιτικής της αυστηρής λιτότητας ανήκει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Oικονομικών Ερευνών του Μονάχου (Ifo) Κλέμενς Fist, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt: «H απομάκρυνση από την προσπάθεια εξυγίανσης των κρατικών προϋπολογισμών θέτει σε κίνδυνο την σταθερότητα της Ευρωζώνης», όπως είπε.

Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ: «Το να επιτραπούν μεγαλύτερα χρέη σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου όπως η Ιταλία είναι ο λάθος δρόμος, διότι διακυβεύεται η σταθερότητα του ευρώ. Η βιώσιμη ανάπτυξη επιτυγχάνεται μόνο με την σταθεροποίηση των δημοσιονομικών, τη μείωση των ελλειμμάτων και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η Γερμανία αποτελεί την καλύτερη απόδειξη γι ΄αυτό».

Και ο οικονομολόγος του Φράιμπουργκ (σημ. και ένας εκ των πέντε σοφών της Γερμανίας) Λαρς Φέλντ είναι επίσης απορριπτικός "σε προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης μέσω της υπερχρέωσης”.

Η Γερμανία συγκαταλέγεται στις λίγες χώρες οι οποίες θα έχουν πλεόνασμα το 2016 και το 2017. Το αίτημα ορισμένων πολιτικών να αξιοποιήσουν πλήρως τα περιθώρια για μια πιο ελαστική δημοσιονομική πολιτική, εν όψει εθνικών εκλογών, δεν βρίσκουν σύμφωνο τον Φελντ: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει η εντύπωση στο Βερολίνο ότι έχουν επιτευχθεί ήδη πολλά για τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Συγχρόνως όμως πρέπει να λεχθεί ότι αυτό οφείλεται στα χαμηλά επιτόκια. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να βιαστούμε και να αυξήσουμε τις παροχές δημιουργώντας ελλείμματα».

Πηγή: ΑΜΠΕ

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Κουρτάκης των παραπολιτικών : ''Ο Σαμαράς μου ζήτησε να κατεβάσω το ηχητικό για τον Παναθηναικάκια''



Στην κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή για τα θαλασσοδάνεια των ΜΜΕ, ο εκδότης των Παραπολιτικών Γ. Κουρτάκης εξαπέλυσε επίθεση κατά άλλων μιντιαρχών, όπως οι Αλαφούζος, Φιλιππάκης (Δημοκρατία), Τριανταφυλλόπουλος, Κυριακίδης, Ψυχάρης

Καταγγελία ότι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς του ζήτησε να κατεβάσει από το site των Παραπολιτικών το ηχητικό στο οποίο φέρεται να δίνει εντολή στον «παναθηναϊκάκια» δικαστή για προφυλακίσεις στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, έκανε ο εκδότης των Παραπολιτικών Γιάννης Κουρτάκης στην κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή για τα θαλασσοδάνεια των ΜΜΕ. Παράλληλα ξεκίνησε την κατάθεσή του με επιθέσεις κατά άλλων μιντιαρχών, όπως οι Αλαφούζος, Φιλιππάκης (Δημοκρατία), Τριανταφυλλόπουλος, Κυριακίδης, Ψυχάρης και τους διάφορους εργολάβους.

Ο Γ. Κουρτάκης απαντώντας σε ερωτήσεις του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλ. Κασιδιάρη, ισχυρίσθηκε ότι ο Α. Σαμαράς τον πήρε τηλέφωνο και του ζήτησε να κατεβάσει το ηχητικό όπου φέρεται να μιλά για τον «παναθηναϊκάκια» προϊστάμενο της Εισαγγελίας Ισίδωρο Ντογιάκο και να ζητά προφυλακίσεις για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Ο Γ. Κουρτάκης είπε ότι ο Α. Σαμαράς ισχυρίσθηκε πως η φωνή δεν είναι δική του και ότι δεν κατέβασε το ηχητικό.




Ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Σταμάτης επεσήμανε ότι υπάρχει πραγματογνωμοσύνη ότι η φωνή δεν ήταν του Α. Σαμαρά, προκαλώντας την αντίδραση του Ηλ. Κασιδιάρη.

Ο Γ. Κουρτάκης είπε για τον Ισ. Ντογιάκο ότι λόγω του ύψους του και των αθλητικών του φρονημάτων τον λένε «ψηλό παναθηναϊκάκια» και ότι «διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Βγενόπουλο και τον Πατέρα. Λένε ότι ο γιος του εργάζεται σε επιχειρήσεις του Πατέρα και ο ίδιος φιλοξενείται σε σουίτα του στον Αστέρα Βουλιαγμένης». Μάλιστα συνέδεσε την χθεσινή πρόταση για προφυλάκιση Μαρινάκη με τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Αθηνών Ισ. Ντογιάκο λέγοντας ότι «καταλαβαίνετε όλοι».

Για τον Αλαφούζο ο Γ. Κουρτάκης επεσήμανε ότι έχουν δεσμευθεί η περιουσία και οι λογαριασμοί του και είχε προσωπικές εγγυήσεις για τα δάνειά του το σκάφος του και ένα ακίνητο στη Σαντορίνη δύο φορές. «Από τη στιγμή που έχουν δεσμευθεί οι λογαριασμοί του ισχύουν οι εγγυήσεις που είχε δώσει στην Εθνική;», ρώτησε.

Αναφερόμενος στον εκδότη της εφημερίδας «Δημοκρατία» Φιλιππάκη έκανε λόγο για «δοσοληψίες του Φιλιππάκη με ένα επιχειρηματία που καταλήστεψε τα μίντια», ενώ τον συνέδεσε με τον φυγόδικο επιχειρηματία Κυριακίδη. «Θα ήμουν χαρούμενος αν είχε κληθεί για ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικοεκδοτικά σκάνδαλα, αυτό της PROTONBANK. Ο επιχειρηματίας Κυριακίδης, που σήμερα είναι φυγόδικος, αγόραζε ή έμπαινε σε συμμετοχές σε ότι εκινείτο στην αγορά με δάνεια από την PROTON BANK», ανέφερε.

Ακόμη είπε πως από την εφημερίδα «αναδείξαμε ότι ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος πήρε 9,2 εκατ. ευρώ από τον Κυριακίδη».

Ακόμη ο Γ. Κουρτάκης αναφέρθηκε στην κατάθεση Ψυχάρη στην Εξεταστική και σχολίασε «εδώ εξετάζετε επιχειρηματίες που λένε ότι έπαιρναν δάνεια με αέρα».

Ο εκδότης των Παραπολιτικών άφησε αιχμές και για τους εργολάβους που γίνονται εκδότες λέγοντας ότι «είναι το φυσιολογικό να γίνεται κάποιος δημοσιογράφος από εκδότης. Το παράδοξο είναι να γίνονται εκδότες εργολάβοι και περίεργοι επιχειρηματίες όπως ο Κυριακίδης».

Όσον αφορά στον δανεισμό της εταιρείας του «ΠΑΡΑΕΝΑ ΕΠΕ» ο Γ. Κουρτάκης είπε ότι έχει σύμβαση παροχής πιστώσεως στην Εθνική με ανοιχτό αλληλόχρεο λογαριασμό με πίστωση έως 960.000, το ποσό που αναλήφθηκε ανήλθε στα 800.000 ευρώ και σήμερα το υπόλοιπο είναι στα 111.083 ευρώ. «Το δάνειο συνήφθη στις 4 Φεβρουαρίου 2014 και είχε ως χρόνο πληρωμής την 4η Φεβρουαρίου 2019 και θα αποπληρωθεί στις 27 Δεκεμβρίου 2016 ύστερα από δική μου επιθυμία», ανέφερε. Επισημαίνεται ότι το δάνειο ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη και ο Γ. Κουρτάκης είναι κατηγορούμενος.

Για το ραδιόφωνο “Παραπολιτικά” ο Γ. Κουρτάκης είπε αγοράσθηκε με 1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200.000 ευρώ τα έβαλε ο ίδιος και τα 800.000 είναι το δάνειο που πήρε από την Εθνική. Σημειώνεται ότι πρόκειται για τον πρώην ραδιοφωνικό σταθμό του ΚΚΕ, 902 ο οποίος είχε πουληθεί στο «Ε» του ομίλου Βρυώνη.

Συνολικά ο Γ. Κουρτάκης έχει συνάψει τρία δάνεια με την Τράπεζα Αττικής.

1) στις 21 Δεκεμβρίου 2012 για 150.000 ευρώ. Θα πληρωνόταν σε 15 μήνες και πληρώθηκε, όπως επιβεβαιώνει επιστολή της τράπεζας.

2) 150.000 που είναι ενήμερο.

3) 300.000 που είναι ενήμερο και μένουν 213.000 ευρώ.

Πηγή www.avgi.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΕΒΖ ΧΡ. ΡΩΣΣΙΟΣ Χρ. Ρώσσιος: 25.000 άνθρωποι θα ζουν από την ελληνική ζάχαρη το 2018 - 25 Σεπτεμβρίου θα λειτουργήσει η ΕΒΖ Ορεστιάδας



Μέχρι 25 Σεπτέμβρη θα μπουν μέσα τα πρώτα ζαχαρότευτλα στο εργοστάσιο της Ορεστιάδας και μέχρι το 2018 που θα είναι η πρώτη χρονιά με κερδοφορία, 25.000 άνθρωποι που θα μπορούν να βιοπορίζονται από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, σημείωσε μιλώντας στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά, ο ο πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Χρήστος Ρώσσιος.

Λειτουργεί ήδη από πέρυσι το εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας, ενώ της Ορεστιάδας, που είχε αποφασίσει να το κλείσει η προηγούμενη διοίκηση, εμείς αλλάξαμε αυτή την απόφαση, και τώρα βρίσκεται στο τέλος της συντήρησής του, μέχρι 25 Σεπτέμβρη θα μπουν μέσα και τα πρώτα ζαχαρότευτλα, είπε ο κ. Ρώσσιος.

Και πρόσθεσε:
«Η εταιρεία θα βγει και φέτος ζημιογόνα, όμως με τα δεδομένα που έχουμε από τη διαδικασία ανάκαμψης που ξεκινήσαμε, το 2018 θα είναι η πρώτη χρονιά με κερδοφορία. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο που θα μας δώσει τη δυνατότητα να πανηγυρίσουμε σε τρία χρόνια την αυτάρκεια της χώρας μας σε ελληνική ζάχαρη.

Οι μόνιμοι υπάλληλοι αυτή τη στιγμή είναι 240, το εποχικό προσωπικό θα ανέλθει περίπου σε 800 άτομα, όμως με την επέκταση των δραστηριοτήτων που θα κάνουμε σε δύο εργοστάσια για να μπορέσουμε να παράγουμε κι άλλα προϊόντα, το μόνιμο προσωπικό θα ξεπερνά τα 600 άτομα και πάνω από 2. 500 θα είναι το εποχικό και στα τρία εργοστάσια.
Οι τευτλοκαλλιεργητές που δίνουν το προϊόν τους είναι 4.500 αυτή τη στιγμή, ελπίζουμε ότι θα φτάσουν του χρόνου τους 8000, και υπολογίζουμε ότι όταν βρεθεί το 2018 σε πλήρη ανάπτυξη η βιομηχανία, περίπου 25.000 άνθρωποι θα μπορούν να βιοπορίζονται από την ελληνική βιομηχανία ζάχαρης.»


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

«Ντου» της εισαγγελίας σε πλούσιους ιδιοκτήτες πτωχευμένων εταιριών



Ύστερα από εντολή του οικονομικού εισαγγελέα, Γ. Δραγάτση, το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου θα ρίξει «φως» στο φαινόμενο των πτωχευμένων εταιρειών με πλούσιους ιδιοκτήτες.

Περίπου 100» επιχειρηματικά δάνεια διασταυρώνονται με τις κινήσεις λογαριασμών των υπόπτων φοροδιαφυγής που έχουν παραδώσει οι τράπεζες στις ελεγκτικές Αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν «θαλασσοδάνεια» που προορίζονταν για τις εταιρείες μετατράπηκαν σε προσωπικά. Έκαστο των δανείων που ελέγχονται ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ και το συνολικό ποσό τα 3 δισ. ευρώ.

Οι ελεγκτικές Αρχές θα συνδυάσουν τα στοιχεία αυτών των δανείων με τις πληροφορίες από τα 65 CD με όλες τις λίστες πιθανής φοροδιαφυγής την περίοδο 2000 - 2012.

Στις λίστες περιλαμβάνονται γιατροί, μηχανικοί, εργολάβοι κ.ά.

Πηγή www.pronews.gr
https://diulistirio.blogspot.gr

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Νέο νοσοκομείο: απίστευτη η δραστηριότητα και επισκεψιμότητά του

Με αφορμή την μεταφορά φιλικού μου προσώπου χθες στο Γενικό Νοσοκομείο Σαντορίνης μου δόθηκε η ευκαιρία να καταλήξω σε ορισμένες διαπιστώσεις καθώς για πάνω από 4 ώρες παρακολούθησα την λειτουργία του ως απλός πολίτης.
Πρώτη διαπίστωση.
Τα εξωτερικά ιατρεία ήταν γεμάτα από κόσμο όλο το απόγευμα χθες και η όλη ατμόσφαιρα μού θύμισε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας που διανυκτερεύει.
Τέσσερα επείγοντα περιστατικά έφτασαν ( το ένα από άλλο νησί) όση ώρα ήμουν εκεί με ασθενοφόρο. ( τα μετέφερε ο συμπολίτης μας εργαζόμενος στο ΕΚΑΒ Μανώλης Δακορώνιας μπροστά στον οποίο υποκλίνομαι με σεβασμό για την προσφορά του στον τόπο μας).
Υπάρχουν έξι νομίζω θέσεις στα επείγοντα που δεν άδειασαν καθόλου από τα έκτακτα περιστατικά που συνέχιζαν να καταφθάνουν.
Αρκετοί γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό καθώς πάσχιζαν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς.

Μου έκανε δε εξαιρετική εντύπωση το γεγονός πως όταν πήγα να πάρω ένα καροτσάκι για να μεταφέρουμε την ασθενή μας από το αυτοκίνητο στα επείγοντα μία καλοσυνάτη νοσοκόμα σχεδόν με μάλωσε λέγοντάς μου πως «αυτό κύριε είναι δική μας δουλειά»….
Και όντως μετέφερε την ασθενή η ίδια ενώ εμείς ( είμασταν 4 άτομα) παρακολουθούσαμε άναυδοι, καθώς γνωρίζουμε τι συμβαίνει στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας σε ανάλογες περιπτώσεις.

Όση ώρα περιμέναμε τον καρδιολόγο και εκμεταλλευόμενος την ανωνυμία μου μέσα σε τόσο κόσμο έκανα τη βόλτα μου στον πρώτο όροφο και διαπίστωσα πως εκεί τα πράγματα ήταν πιο ήσυχα, με όλους όμως τους θαλάμους γεμάτους από νοσηλευόμενους ασθενείς και το προσωπικό του νοσοκομείου σε πλήρη ετοιμότητα.
Η ίδια εικόνα και στο μικροβιολογικό, το ακτινολογικό και στα άλλα τμήματα του νοσοκομείου.
Έμαθα δε πως μόνο χθες έγιναν δύο επεμβάσεις στα χειρουργεία σε αντίστοιχους ασθενείς ενώ την προηγούμενη εβδομάδα το νοσοκομείο έσωσε από σίγουρο θάνατο μία συμπολίτισσά μας έγκυο που χρειάστηκε την άμεση βοήθεια του γυναικολογικού τμήματος.

Στο αίθριο που είναι και αίθουσα αναμονής για συνοδούς ασθενών συνάντησα 3 συμπολίτες μας από την Ίο και δύο από την Φολέγανδρο που είχαν έρθει στη Σαντορίνη συνοδεύοντας αντίστοιχα επείγοντα περιστατικά οι οποίοι με γνώρισαν και με χαιρέτησαν.
Ο ένας μάλιστα, ηλικιωμένος με συγκλόνισε καθώς μου έπιασε το χέρι και μου ζήτησε να στηρίξουμε όλοι το νοσοκομείο μας λέγοντας μου χαρακτηριστικά: « Παναγιώτη το νοσοκομείο και τα μάτια σας.. προσέχετε παιδί μου μην το χάσουμε»

Όλη η εικόνα της λειτουργίας του νοσοκομείου που με απλά λόγια προσπάθησα να σας περιγράψω παραπάνω δεν άλλαξε στη διάρκεια των 4-5 ωρών που ακολούθησαν.

Φεύγοντας η σύζυγός μου έκανε μια πολύ απλή ερώτηση που θεωρώ ότι είναι και η κατακλείδα του άρθρου…
- Μπορείς να μου πεις αν δεν υπήρχε αυτό το νοσοκομείο… όλοι αυτοί οι εκατοντάδες άνθρωποι που είναι τώρα μέσα και νοσηλεύονται ή εξετάζονται πως θα τα κατάφερναν;;;;
Προσπάθησα να απαντήσω και δεν τα κατάφερα….
Ευτυχώς τα λόγια μου τα κάλυψε η σειρήνα του ασθενοφόρου με τον Μανώλη Δακορώνια που έφερνε κι άλλο περιστατικό, σοβαρά τραυματίες από τροχαίο…..


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Μνημόνια μέχρι να σβήσει ο ήλιος..

     Δεν είναι μόνον ότι τα εισηγείται το διευθυντήριο των τοκογλύφων στις Βρυξέλλες,
..είναι ότι το αξίζουμε κιόλας!

Ρε σεις, η καμόρα που λέγεται κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει τις άδειες για τα κανάλια σε έναν προφυλακιστέο για σύσταση συμμορίας,
..σε έναν παλιό στην βρώμικη πιάτσα εργολάβο, ο οποίος κατηγορείται απ΄
τον κατακαημένο κυβερνητικό συνεταίρο, και κουμπάρο του, για κατοχή μαύρου χρήματος,
..σε έναν εφοπλιστή που πριν λίγες ημέρες η ίδια η κυβέρνηση-καμόρα είχε διαρρεύσει πως δεσμεύεται η περιουσία του,
..και σ' έναν κομπιναδόρο εσχατόγερο που όλο και κυκλοφορεί με την γυναίκα-κόρη που αγόρασε προ ετών, και όλο και συχνάζει ύποπτα σε γυμναστήρια και αθλητικούς χώρους.

Αυτή θα είναι η νέα διαπλοκή.
Ή αλλιώς, οι νέοι διαμορφωτές και τσομπαναραίοι της κοινής γνώμης.
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΗΣ "ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟΣΟ ΑΙΣΧΡΑ" ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.

Αυτά βλέπουν εκεί στις Βρυξέλλες και ετοιμάζονται να μας ράψουν ένα κουστουμάκι άλλο πράμα!
Σου λένε οι άνθρωποι (λέμε και καμιά να περνάει η ώρα) "Ετούτοι δεν έχουν τον θεό τους. Η έννοια "διαφθορά" έχει χάσει το νόημά της. Πρέπει να την λέμε "Ελλάδα" για να συνεννοούμαστε!"

Τώρα, πού φταίμε εμείς και μας αξίζουν μνημόνια μέχρι θανάτου;
Μα είναι φανερό. Τάχουμε πει και τάχουμε ξαναπεί.
Βλέπεις βουλευτή ή υπουργό; Μη πάς να του σφίξεις το χέρι. Πάρε μιά πέτρα από κάτω και κυνήγα τον σαν κοπρόσκυλο.
Σου λέει ο "αρμόδιος" υπουργός-κοπρόσκυλο: "Εγώ εφαρμόζω τον νόμο!"; Βάλτου τον νόμο υπόθετο (και τις χίλιες τόσες σελίδες του), να τον έχει πάντα κοντά του.
Γίνεται δημοψήφισμα και αυτοί εφαρμόζουν τα ακριβώς αντίθετα της εντολής σου;
Βγες έξω και απαίτησε τον σεβασμό της γνώμης σου.
ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΣΕ ΑΜΥΝΑ. ΔΙΚΑΙΟΥΣΑΙ, ΥΠΟΧΡΕΟΥΣΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΝΑ ΑΜΥΝΘΕΙΣ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ.
Ε Π Α Ν Α Σ Τ Α Τ Η Σ Ε!
Όσο δεν το κάνουμε είμαστε συνένοχοι στην βρώμα και στην διαφθορά.

Εκεί έξω, οι τοκογλύφοι και τα λυκόρνια δεν πρόκειται ποτέ να σεβαστούν κανέναν σκυμμένο.
Σέβονται μόνον την δύναμη και το χρήμα.
Χρήμα δεν έχουμε.
Ας τους δείξουμε δύναμη!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

«Άνθρωπος» της Lagarde, ο νέος επικεφαλής του Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων


Στέλεχος γαλλικών κυβερνήσεων ο Jacques Le Pape.

Ο Ευρωπαίος που θα αναλάβει το τιμόνι του υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων έχει «κλειδώσει».

Όχι, όμως, και τα στελέχη που προτείνει η ελληνική πλευρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, θεσμοί και κυβέρνηση έχουν καταλήξει στον ορισμό ως προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου του υπερταμείου του Γάλλου Jacques Le Pape, ο οποίος έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, νούμερο 2 του επιτελείου της C. Lagarde στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

Οι ανακοινώσεις, ωστόσο, καθυστερούν, καθώς οι θεσμοί εκφράζουν ισχυρές επιφυλάξεις σχετικά με τους τρεις Ελληνες που προτείνει η ελληνική πλευρά για τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου.

Το «γαλλικό κλειδί», σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής συζητιόταν εδώ και καιρό παρασκηνιακά ανάμεσα στους θεσμούς και στην κυβέρνηση, καθώς ο νόμος ορίζει μεν ότι ο πρόεδρος (Ευρωπαίος) του Εποπτικού Συμβουλίου (supervisory board) ορίζεται από τους θεσμούς, αλλά, δεδομένου του δικαιώματος βέτο που έχουν αμφότερες οι πλευρές έναντι των υποψηφίων της άλλης, επιδιώκεται η διαδικασία να ολοκληρωθεί με στοιχειώδη συναίνεση.

Η επιλογή ενός Γάλλου θεωρείται πιο «εύπεπτη» πολιτικά λύση για την κυβέρνηση από τον διορισμό ενός Γερμανού ή ενός Ολλανδού, καθώς η Αθήνα θα μπορεί να την αποδώσει στη «συμμαχία» της κυβέρνησης με τον Φρ. Ολάντ, ενώ επιπλέον το ελληνικό Ταμείο έχει στηθεί με τη φιλοσοφία του αντίστοιχου γαλλικού.

Υπό αυτό το πρίσμα, έχει «κλειδώσει» ως πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου ο Jacques Le Pape, ενώ το δεύτερο μέλος του, που, όπως ορίζει ο νόμος, θα προέρχεται από την ευρωπαϊκή πλευρά, θα είναι Ισπανός.

O Jacques Le Pape υπήρξε για τέσσερα χρόνια νούμερο 2 του γραφείου της C. Lagarde, όταν η σημερινή επικεφαλής του ΔΝΤ ήταν υπουργός Οικονομικών, ενώ αμέσως μετά (το 2011) ανέλαβε την θέση του γ.γ. στο Γραφείο Ελέγχων του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.

Εχει θητεύσει ακόμη δίπλα στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Μεταφορών, ενώ το 1999 υπήρξε υψηλόβαθμο στέλεχος της γαλλικής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η πιο πρόσφατη θέση του Λε Παπ ήταν αυτή του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Air France-KLM, από τον Αύγουστο του 2013 μέχρι τον περασμένο Ιούλιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι κοινοτικές υπηρεσίες δεν έχουν ακόμη εγκρίνει τους τρεις Ελληνες που έχει προτείνει ο Ευκλ. Τσακαλώτος για τις θέσεις που απομένουν.

Επισήμως, η καθυστέρηση οφείλεται στον έλεγχο των υποψηφίων από τις νομικές υπηρεσίες της Κομισιόν. Πηγές των θεσμών με γνώση των παρασκηνιακών συζητήσεων, ωστόσο, έλεγαν στην «Κ» ότι ναι μεν οι Ελληνες υποψήφιοι δεν έχουν απορριφθεί επισήμως, αλλά οι Βρυξέλλες αμφισβητούν ευθέως και τα προσόντα τους και την ανεξαρτησία τους (φαίνεται να υπάρχει κώλυμα σύγκρουσης συμφερόντων για τουλάχιστον έναν από τους προτεινόμενους, που φέρεται να είναι σύζυγος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ).

Σημειώνεται ότι το Εποπτικό Συμβούλιο δεν ασκεί μεν τη διοίκηση του Ταμείου, είναι όμως ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του, καθώς είναι αυτό που θα πρέπει να στελεχώσει το διοικητικό συμβούλιο του υπερταμείου. Η ελληνική πλευρά δεν έχει δικαίωμα βέτο στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το διοικητικό συμβούλιο.

Πως θα λειτουργεί το ταμείο 

Γαλλικό μοντέλο
Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται πως ο νέος θεσμός δεν είναι δεσμευμένος να ιδιωτικοποιεί, αλλά έχει ως στόχο την αξιοποίηση της περιουσίας (κάτι αντίστοιχο με το γαλλικό μοντέλο). Να σημειωθεί πως στον νόμο επισημαίνεται (στο άρθρο 197) πως δεν θα υπάρξουν απολύσεις ούτε αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς στις ΔΕΚΟ που θα μπουν στην Εταιρεία.

Η διοικητική πυραμίδα

Ο υπουργός Oικονομικών θα έχει τον τελευταίο λόγο

Οσον αφορά στη διοίκηση της Ελληνικής Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών και Περιουσίας από τον νόμο προβλέπεται η σύσταση εποπτικού αλλά και διοικητικού συμβουλίου. Τον τελευταίο λόγο θα έχει ο υπουργός Οικονομικών.

Το εποπτικό συμβούλιο του νέου Ταμείου αποτελείται από πέντε μέλη. Τα τρία μέλη θα ορίζονται από την ελληνική πλευρά (κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που ενεργούν από κοινού). Τα άλλα δύο μέλη θα ορισθούν από τους θεσμούς, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Οικονομικών (με δικαίωμα βέτο).

Η θητεία των μελών -όπως αναφέρεται στο άρθρο 191- πρόκειται να είναι πενταετής. Για να υπάρξει απόφαση θα πρέπει να υπάρχει θετική ψήφος τουλάχιστον τεσσάρων από τα πέντε μέλη. Να σημειωθεί πως ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου δεν έχει επιπλέον αρμοδιότητες από τα άλλα μέλη (για παράδειγμα δεν έχει διπλή ψήφο).

Στόχος των πέντε μελών είναι η εποπτεία της λειτουργίας της εταιρείας και όχι η άσκηση διοίκησης. Για αυτό τον λόγο προβλέπεται διοικητικό συμβούλιο, τα μέλη του οποίου (που θα είναι από πέντε έως επτά) επιλέγονται από το εποπτικό συμβούλιο.

Με βάση τον νόμο που πέρασε από τη Βουλή, το Διοικητικό Συμβούλιο υποχρεούται να συζητήσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την ετήσια έκθεση που καταρτίζει.

Έσοδα του ταμείου 

Τα έσοδα που θα προκύψουν από την περιουσία του Δημοσίου θα κατευθύνονται σε δύο «κουμπαράδες» με διαφορετικό σκοπό. Συγκεκριμένα στον νόμο προβλέπεται πως θα πηγαίνουν:

• Σε ποσοστό 50% για το χρέος. Η μείωση του χρέους αφορά μόνο στις υποχρεώσεις του ν. 4336.2015 (δηλαδή της τρίτης δανειακής σύμβασης). Μετά την κάλυψή τους -και για το υπόλοιπο της ζωής της εταιρείας- η λειτουργία θα αφορά αναπτυξιακούς στόχους.

• Σε ποσοστό 50% για επενδύσεις (που αποτελεί και την κυριότερη τροποποίηση σε σχέση με το παρελθόν που τα χρήματα από τις ιδιωτικοποιήσεις πήγαιναν αποκλειστικά στο χρέος). Με τις νέες διατάξεις από το ποσοστό αυτό ένα μεγάλο τμήμα θα πηγαίνει σε νέες επενδύσεις, με στόχο να υπάρξει ανάπτυξη. Οι τομείς που θα γίνονται οι επενδύσεις χαράσσονται στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής και μεταξύ άλλων θα δοθεί έμφαση στην έρευνα και στην καινοτομία αλλά και σε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ταυτόχρονα -με βάση το άρθρο 200 του νόμου- τμήμα αυτών των χρημάτων μπορεί να πηγαίνει για επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της. Δηλαδή το Ταμείο θα έχει τη δυνατότητα να επενδύει στα ίδια τα περιουσιακά του στοιχεία προκειμένου να ανεβαίνει η αξία τους και μετά να τα αξιοποιεί.


Πηγή

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Λόγια αλήθειας από τους Έλληνες Ολυμπιονίκες στην Βουλή


"Να μην είναι μόνο για τις φωτογραφίες η Πολιτεία και μόνο όταν κερδίζουν κάποια παιδιά μετάλλια αλλά έμπρακτα. Να προσπαθούμε να συντηρούμε τις εγκαταστάσεις που ήδη έχουμε από το 2004 και να τις βελτιώνουμε, γιατί παράλληλα με την αθλητική μας καριέρα αυξάνονται και οι απαιτήσεις" είπε ο αρχηγός της Εθνικής Ομάδας πόλο Χρήστος Αφρουδάκης κατά τη διάρκεια της Ειδικής εκδήλωσης της βουλής προς απόδοση τιμής στα μέλη της Εθνικής Αποστολής που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.




Πηγή www.enikos.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ποινική δίωξη σε πρώην βουλευτή της ΝΔ στα Γρεβενά για ανύπαρκτο έργο ύψους 800.000 Ευρώ



Περιοριστικοί όροι επεβλήθησαν σε τρία μέλη της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης(ΚΕΠ) μετά την απολογία στην ανακρίτρια Γρεβενών σχετικά με την ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος που ασκήθηκε για την «Μελέτη – Κατασκευή ΒΕΠΕ Γρεβενών» προϋπολογισμού 800.000€ .

H ανακρίτρια Γρεβενών που ερευνά τον φάκελλο «Μελέτη- Κατασκευή Βιομηχανική επιχειρηματική περιοχή ΒΕΠΕ Γρεβενών» επέβαλε περιοριστικούς όρους σε όσους εμπλέκονται στην υπόθεση.

Πιο συγκεκριμένα στα τρία μέλη της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης(ΚΕΠ) του έργου, τον πρώην βουλευτή Γρεβενών της ΝΔ Τιμολέωντα Κοψαχείλη, τον Ανδρέα Τόσκα και τον Χρήστο Κουτσοτόλη, πρώην υψηλόβαθμο υπάλληλο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (την περίοδο Λεούδη), μετά την απολογία τους σχετικά με την ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος που έχει ασκηθεί για το ανύπαρκτο έργο προϋπολογισμού 800.000€, τους επέβαλε την «στέρηση εξόδου από την χώρα και την παρουσία τους μια φορά τον μήνα στο Α.Τ. Γρεβενών». Για τον τότε Νομάρχη Γρεβενών της Ν.Δ. και μετέπειτα δήμαρχο της πόλεως Δημοσθένη Κουπτσίδη –σήμερα επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο Γρεβενών- επεβλήθησαν πιο σκληροί όροι, όπως «στέρηση εξόδου από την χώρα και να παρουσιάζεται δύο φορές το μήνα στο ΑΤ Γρεβενών».

Η υπόθεση αφορά ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος που ασκήθηκε στους παραπάνω για την «Μελέτη- Κατασκευή ΒΕΠΕ Γρεβενών» που αφορά την προγραμματική σύμβαση που συνάφθηκε στις 20/12/2007 μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (πριν τον Καλλικράτη), της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Γρεβενών και της Αναπτυξιακής Εταιρίας Γρεβενών (ΑΝΓΡΕ ΑΕ), με προϋπολογισμό 800.000 €.

Μόλις ολοκληρωθεί η ανακριτική διαδικασία, η δικογραφία θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Εφετών, η οποία και θα αποφασίσει αν εκδοθεί ή όχι το τελικό παραπεμπτικό βούλευμα.

Η μελέτη δεν κατατέθηκε ποτέ στη Νομαρχία Γρεβενών
Η πολύκροτη υπόθεση έφτασε στη δικαιοσύνη μετά από αναφορά που κατέθεσε στον Εισαγγελέα Γρεβενών, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και εντεταλμένος Σύμβουλος Ελέγχου – Διαφανειας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Αντώνης Δασκαλόπουλος.

Στην αναφορά του προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γρεβενών κ. Πάνο Παναγιωτόπουλοο περιφερειακός σύμβουλος αναφέρει, ότι: «Παρά το γεγονός ότι για τη συγκεκριμένη μελέτη η ΝΑ Γρεβενών κατέβαλε το ποσό των 800.000 ευρώ, όπως προέβλεπε η προγραμματική σύμβαση, η μελέτη ουδέποτε κατατέθηκε στις υπηρεσίες της ΝΑ Γρεβενών για θεώρηση, ώστε να δημοπρατηθεί, και μέχρι σήμερα αγνοείται η τύχη της».

Την ευθύνη διοίκησης, ελέγχου και παραλαβής του έργου σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί την είχε η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης (ΚΕΠ) που είναι τριμερής και αποτελείται από έναν εκπρόσωπο που ορίζει ο κάθε συμβαλλόμενος. Στο σχετικό πρακτικό που έχει συνταχθεί φαίνεται ότι η ΚΕΠ ομόφωνα παρέλαβε από την ΑΝΓΡΕ το σύνολο της μελέτης με τίτλο «Μελέτη – Κατασκευή ΒΕΠΕ Γρεβενών» στις 18/9/2009. Όμως η ανωτέρω μελέτη δεν κατατέθηκε ποτέ στις υπηρεσίες της ΝΑ Γρεβενών για θεώρηση (Κώδικας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Π.Δ.30/96, Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων Άρθρο 225 και Π.Δ. 696/74 ώστε να δημοπρατηθεί) και μέχρι σήμερα αγνοείται η τύχη της, παρόλο που η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση κατέβαλε το ποσό των 800.000 ευρώ, όπως προβλεπόταν στην προγραμματική σύμβαση».

Οι εμπλεκόμενοι ισχυρίζονται ότι «η μελέτη υπάρχει» και σύμφωνα με πληροφορίες του vetonews φαίνεται να κατέθεσαν έγγραφο προς στην ανακρίτρια που αναφέρει ότι οι επίμαχες μελέτες βρίσκονται στα χέρια του ΣΔΟΕ Δυτικής Μακεδονίας από προηγούμενο έλεγχο που έκανε η υπηρεσία για υπόθεση που εμπλέκεται πάλι ο πρώην Νομάρχης και πρώην δήμαρχος Γρεβενών.

Για σκάνδαλο κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ – Ζητά να πάρει θέση ο Κ. Μητσοτάκης

«Το γεγονός ότι εμπλέκονται στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σε ένα ακόμα σκάνδαλο, αυτό της «Μελέτης-Κατασκευής Βιομηχανικής Επιχειρηματικής Περιοχής ΒΕΠΕ Γρεβενών» δεν μας εκπλήσσει», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ανακοίνωσή του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «σε μία ακόμα υπόθεση που αφορά πόρους του Δημοσίου, που ταλανίζει για πολλά χρόνια την τοπική κοινωνία των Γρεβενών, πρωταγωνιστές είναι στελέχη της ΝΔ, που διώκονται με ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος. Επιπλέον, στους κατηγορούμενους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι». Ειδικότερα, σημειώνει ότι στην υπόθεση εμπλέκονται εξέχοντα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο πρώην βουλευτής του κόμματος, Τιμολέων Κοψαχείλης, ο οποίος τότε κατείχε τη θέση του προέδρου της ΒΕΠΕ Γρεβενών και ο Δημοσθένης Κουπτσίδης, ο οποίος ήταν ο νομάρχης Γρεβενών κατά την επίμαχη περίοδο και κατόπιν δήμαρχος Γρεβενών.

«Αναμένουμε από τον κατά τα άλλα λαλίστατο για τα θέματα που άπτονται της Δημόσιας Διοίκησης και των δημόσιων πόρων, Κ. Μητσοτάκη, να πάρει θέση για το ζήτημα», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΔ: ΣΥΡΙΖΑ και ψέμα είναι ένα και το αυτό

«Είναι γνωστό ότι ΣΥΡΙΖΑ και ψέμα είναι ένα και το αυτό», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, εξαπολύοντας νέα «πυρά» κατά της Κουμουνδούρου.

«Σήμερα, όμως, ξεπέρασαν τον χειρότερο εαυτό τους. Αντί να ζητήσουν συγνώμη από τον ελληνικό λαό για τα χιλιάδες ψέματα που έχουν πει, πετάνε λάσπη στον ανεμιστήρα», τονίζει η Ν.Δ.

Όπως σημειώνει η Πειραιώς, «μια δημοσκόπηση με διψήφια διαφορά στην πρόθεση ψήφου, τους κάνει να χτυπήσει η παραζάλη τους… κόκκινο».

«Τους αφήνουμε στη μοναξιά τους γιατί ο ελληνικός λαός τους πήρε χαμπάρι», καταλήγει η Ν.Δ.

Πηγή www.altsantiri.gr και www.ethnos.gr

https://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....