Διυλιστήριο: 10/04/16
ροη αναρτησεων

Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2016

Προβόπουλος: Η κρίση θα μπορούσε να είχε κρατήσει μόλις 2,5 χρόνια


Σαφείς αιχμές για τον τρόπο που λειτούργησαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις, μετά την ένταξη της χώρας στο μνημόνιο το 2010, διατύπωσε ο πρώην διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

Ο κ. Προβόπουλος, μιλώντας στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των μέσων ενημέρωσης, έκανε λόγο για λάθος πολιτικές επιλογές και λάθος χειρισμούς, που είχαν ως αποτέλεσμα το ΑΕΠ να μειωθεί σε ποσοστό 27%. Τα βέλη του κ. Προβόπουλου χτυπούν πρωτίστως τις κυβερνήσεις του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και αυτές που ακολούθησαν.

Οι μνημονιακές κυβερνήσεις έκαναν λάθος επιλογές

«Η κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να κρατήσει μόλις δυόμισι- τρία χρόνια. Να ταρακουνηθεί η χώρα γιατί αυτό δεν θα μπορούσε να το γλιτώσει. Θα μπορούσε όμως αν είχε εφαρμόσει πιο σωστές πολιτικές να σταματήσει εκεί τον κατήφορο. Να δεχθεί μείωση του ΑΕΠ κατά 15% αντί για 27% που έχουμε χάσει σήμερα και να είχε μπει σήμερα ήδη σε αναπτυξιακή πορεία έχοντας κερδίσει και μεγάλο μέρος του 2015.
Έχουμε χάσει σήμερα 26% του ΑΕΠ και κανείς δεν ξέρει ποια είναι η πορεία. Η αβεβαιότητα είναι τεράστιο αρνητικό οικονομικό στοιχείο για τους οικονομικούς παράγοντες».

Δεν ήταν αναγκαία η 3η ανακεφαλαιοποίηση 

Προβληματισμένους άφησε τους περισσότερους βουλευτές η αναφορά του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με την αναγκαιότητα της 3ης ανακεφαλαιοποίησης
Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη για το ενδεχόμενο 4ης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ο κ. Προβόπουλος είπε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να απαντήσω αν θα γίνει τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν ήταν αναγκαία ούτε η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση που έγινε πέρσι τον Νοέμβριο». -«Ποιος φταίει τότε;», συνέχισε ο κ. Κασιδιάρης. -«Δεν ξέρω», ανταπάντησε ο κ. Προβόπουλος.

Βολές και κατά Στουρνάρα για την Τράπεζα Αττικής

Βολές όμως εκτόξευσε ο κύριος Προβόπουλος και για το διάδοχο του Γιάννη Στουρνάρα σχετικά με το θέμα της τράπεζας Αττικής και τις ευθύνες που είχε ο κ.Στουρναρας ως υπουργός οικονομικών στη κυβέρνηση της ΝΔ.

«Ήταν μία από τις τράπεζες που είχαν κάποια θέματα που λίγο πολύ είναι γνωστά – δεν είμαι δικαστής να απονείμω ποινές για πράγματα που δεν ξέρω – είχε αδυναμίες στα συστήματα εσωτερικού ελέγχου αυτό που λέγεται διοικητική διακυβέρνηση πχ ίδιος δ/νων σύμβουλος κ πρόεδρος. Είχα στείλει επιστολές και σε υπουργούς ότι πρέπει να λυθεί το ζήτημα. Υπήρξε ολιγωρία και δεν λύθηκε ούτε από τον υπουργό, ούτε από την τράπεζα. Αρμόδιος τότε ήταν ο κ.

Στουρνάρας. Προς το τέλος έγινε μια προσπάθεια να μπει εκεί ο κος Μάμαλης και τελικά με καθυστέρηση το ζήτημα λύθηκε. Υπήρξε μια πρόοδος στο δρόμο αλλά ήταν αργή και έπρεπε να είναι πιο γρήγορη» είπε.

«Δεν ήξερα για δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα»

Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε ο κ. Προβόπουλος, η ΤτΕ δεν εμπλέκεται στις αποφάσεις χορήγησης τραπεζικών δανείων ως άτυπη «προεγκρίνουσα» αρχή.

«Δεν έχω γνώση των λεπτομερειών για επιμέρους τραπεζικές χορηγήσεις δανείων σε ΜΜΕ και κόμματα. Το θέμα αυτό το εξάντλησε ο αρμόδιος επιθεωρητής της ΤτΕ ο οποίος το είχε χειριστεί».
Παράλληλα υποστήριξε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν εμπλέκεται στην εγκριτική διαδικασία τραπεζικών δανείων. «Αυτό υπόκειται στη διαδικασία των εσωτερικών οργάνων κάθε τράπεζας. Ο εποπτικός ρόλος της ΤτΕ περιορίζεται στον έλεγχο των αναληφθέντων κινδύνων για την κεφαλαιακή τους επάρκεια», τόνισε ο κ. Προβόπουλος και προσέθεσε: «Αν η ΤτΕ διαπιστώσει αδυναμία στο εσωτερικό σύστημα μιας τράπεζας, επιβάλλει ποινές και κυρώσεις οι οποίες μπορεί να είναι χρηματικές, ενώ, κλιμακούμενες, μπορεί να φθάσουν μέχρι την ανάκληση της τραπεζικής άδειας».
Εις ότι αφορά το δανεισμό των κομμάτων, που αποτελεί επίσης αντικείμενο ερεύνης της κοινοβουλευτικής επιτροπής, αναγνώρισε ως αδυναμία των τραπεζών την πιστοδοτική ταξινόμηση της χορήγησης δανείων σε κόμματα ως χαμηλού κινδύνου. «Ο κανόνας που ισχύει στην ΕΕ και στην Ελλάδα είναι ότι οι τράπεζες αποφασίζουν ελεύθερα για το μέγεθος και τον τρόπο ανάπτυξης των δραστηριοτήτων τους» πρόσθεσε.
Προσέθεσε δε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έκανε έγκαιρα τη δουλειά της όσον αφορά την Αγροτική Τράπεζα που έδινε το μεγαλύτερο μερίδιο δανείων και παρουσίαζε αδυναμίες στην πιστοδοτική της πολιτική και της συνέστησε να χαρακτηρίζει ως χορηγίες υψηλού κινδύνου τα δάνεια προς τα κόμματα.

Πηγή:  www.iefimerida.gr

https://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Έκπτωτος ο Ντογιάκος – Του επιδόθηκε η απόφαση του πειθαρχικούΤης Άννας Κανδύλη

Επιδόθηκε σήμερα στον Ισίδωρο Ντογιάκο η απόφαση του πειθαρχικού του Αρείου Πάγου που τον οδηγεί σε έκπτωση από το αξίωμά του, είκοσι μέρες μετά την καταδίκη του και αφού εξελέγη για δεύτερη φορά ως προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών με την ψήφο των συναδέλφων του.

Όπως προβλέπεται εκ του νόμου μετά την κοινοποίηση της απόφασης, ο κ. Ντογιάκος είναι υποχρεωμένος να αποχωρήσει από τη θέση του.

Στις πρόσφατες εκλογές, αναπληρωτής προϊστάμενος είχε αναδειχθεί ο εισαγγελέας εφετών Αντώνης Λιόγας. Επί του παρόντος πάντως, παραμένει άγνωστο αν θα είναι εκείνος που θα αντικαταστήσει τον κ. Ντογιάκο ή αν θα πρέπει να γίνουν εκ νέου εκλογές για τη θέση του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.

Πηγή www.enikos.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Το ελληνικό χρέος στο Ευρωκοινοβούλιο


Συζήτηση για την Ελλάδα και το ελληνικό χρέος με θέμα «Η μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ο αντίκτυπός τους, καθώς και προοπτικές για μελλοντικές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Προγράμματος» πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη, στις 16:00, στην ολομέμελεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπροσωπήσει στη συζήτηση ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

«Μετά από επτά χρόνια σκληρής λιτότητας και τεράστιας ύφεσης, η Ελλάδα χρειάζεται επιτέλους ανάπτυξη και σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον. Είναι καιρός να εγκαταλειφθούν τα νεοφιλελεύθερα μέτρα λιτότητας και να ενισχυθούν μέτρα ανάπτυξης της οικονομίας, δημιουργίας θέσεων εργασίας και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης αναφέρόμενος στη σημερινή συζήτηση.

«Η δογματική εμμονή του κ. Σόιμπλε για περισσότερη μονομερή λιτότητα και για παραπομπή της ελάφρυνσης του χρέους στις καλένδες, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης υπογραμμίζοντας πως «διεκδικούμε την ολοκλήρωση της συζήτησης σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους και την εξειδίκευση όσων αποφάσισε το Eurogroup τον Μάιο του 2016 μέχρι το τέλος του έτους».

Η ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών
«Έπειτα από χρόνια κρίσης και βαθιάς ύφεσης, η Ελλάδα αρχίζει και πάλι να ανακάμπτει. Στο πλαίσιο των τριών προγραμμάτων προσαρμογής, οι ελληνικές Αρχές προχώρησαν σε ευρείες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες η ΕΕ οφείλει να στηρίξει.

Ωστόσο, η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών της χώρας παραμένει αβέβαιη και δύσκολη για δεκαετίες. Ως εκ τούτου επείγει η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τη βιωσιμότητα του χρέους. Η Ομάδα των Σοσιαλιστών ζητά το συντομότερο δυνατό συμφωνία στα μέτρα για το χρέος, τα οποία είναι προϋπόθεση για την επιτυχία του τρίτου ελληνικού προγράμματος», αναφέρεται σε ανακοίνωση για τη σημερινή συζήτηση από την ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Πηγή www.bankwars.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Κερδίζει έδαφος στην Ιαπωνία το ελληνικό κρασίΣτη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου το κρασί μας εδώ δυο και χρόνια σημειώνει ανερχόμενη πορεία στην αγορά, αφού οι Ιάπωνες δείχνουν να το προτιμούν όλο και περισσότερο.

Σημαντική αύξηση κατά 87% ως προς την αξία σε ευρώ σημείωσαν οι εξαγωγές ελληνικού οίνου στην Ιαπωνία κατά το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2016, έναντι του αντιστοίχου διαστήματος 2015, ενώ η μεταβολή του 2015 έναντι του 2014 είχε ανέλθει σε 69%.

Τα στοιχεία αναφέρονται σε ενημερωτικό έγγραφο της πρεσβείας μας στο Τόκιο από το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων.

Σε ετήσια βάση, προκύπτει ότι οι ελληνικές εξαγωγές αυτής της κατηγορίας για το σύνολο του 2016 αναμένεται να κυμανθούν σε περίπου 460 χιλ. ευρώ, ποσό ακόμη χαμηλό αλλά ελπιδοφόρο καθώς είναι τετραπλάσιο της επίδοσής μας το 2014.

Κατά το διάστημα Ιουνίου 2015- Ιουνίου 2016 υλοποιήθηκε πρόγραμμα προώθησης του ελληνικού οίνου στην Ιαπωνία από το Enterprise Greece με την συνεργασία του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων , το οποίο περιελάμβανε πρόγραμμα διαφημιστικών καταχωρήσεων, γευσιγνωσία προς ειδικούς του χώρου και master class σεμινάριο, επίσκεψη δημοσιογράφων στην Ελλάδα, καθώς και η έκδοση στην ιαπωνική γλώσσα φυλλαδίου και βιβλίου για τον ελληνικό αμπελώνα.

Το πρόγραμμα προβλέπεται να συνεχισθεί έως τον Ιούνιο 2017 και πέραν των ανωτέρω να περιλαμβάνει συμμετοχή στην Διεθνή Έκθεση Vinexpo Tokyo(15-16/11/2016), και αύξηση των γευσιγνωσιών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ψεκάστε, ψεκάστε, κάτι θα μείνει!..

     Θα μείνει πρώτα απ' όλα η συνειδητοποίηση πως είσαστε ακριβώς τα ίδια φασισταριά με όλους τους προηγούμενους των μνημονίων.
Θα μείνει ύστερα η ξεφτίλα σας στην ιστορία.
Θα μείνουν ακόμα τα μαθήματα κ@λοπαιδαρισμού και ανανδρίας του
πρωθυπουργού,
..που σαν κάθε γνήσια "κότα" όταν βλέπει τα πράγματα να παίρνουν άσχημο δρόμο, ρίχνει το φταίξιμο στους άλλους.

"Θύμωσε" η κοτούλα με τον υπουργό ΠΡΟστασίας του ΠΟλίτη (χα!) για τα χημικά που έπεσαν στους συνταξιούχους.
Τί θα πεί "θύμωσες" ρε τσαρλατάνε; Άμα θύμωνες στ' αλήθεια ο ΠΡΟΠΟ θα ήταν σπίτι του σήμερα και όχι στο υπουργείο.
Κι ύστερα, στην Καισαριανή δεν πήρες είδηση τίποτα;
Εκεί δεν έπεσαν χημικά; Ή εκεί δεν πείραζε αφού ψέκαζαν πολιτικούς σου αντίπαλους;
Και δεν τόξερες τάχα πως άμα αρχίσει το βιολί αυτό με τα ψεκαστικά, τα ΜΑΤ θα ψεκάζουν τον κόσμο και μέσα στα αυτοκίνητα, και στα μαγαζιά,και στα θέατρα, και μέσα στα σπίτια, και όπου γουστάρουν;
Φασιστομουτράκι.
Ξεφτιλάκι.

Τους συνταξιούχους ρε απόρριμμα της αριστεράς; Τους αδύναμους ρε σίχαμα;
Και τάχα δεν το ήξερες, και "θύμωσες" μετά;
Και σου 'φταιγε πριν ο τσικ-λεβέντης απ' την Καλαμάτα; Και θα καταργούσες τα ΜΑΤ όταν θα γινόσουν με τα υπόλοιπα φασιστόμουτρα κυβέρνηση;
Ου να χαθείς ερείπιο της πολιτικής.

Έχεις γεράσει πριν την ώρα σου.
Γιατί ο άνθρωπος γερνάει απ' τα μέσα. Απ' την ψυχή.
Κι εσύ είσαι εκατό χρονών.
Τα γερόντια και οι συνταξιούχοι που ΕΣΥ ψέκασες χθές είναι έφηβοι μπροστά σου.
Είναι ώρα να παραιτηθείς.
Όχι γιατί τάκανες σκ@τά. Άλλωστε δεν μπορούσες να τα κάνεις και καλύτερα. Δουλάκι των τοκογλύφων είσαι. Ό,τι σου λένε κάνεις.
Πρέπει να παραιτηθείς γιατί το μυαλό σου σάπισε. Κι η ψυχή σου επίσης.

Φύγε. Μη ξεφτιλίζεις άλλο την γενιά σου.
Την δικιά μας την γενιά ανέλαβαν άλλοι να την ξεφτιλίσουν. Κάτι πρώην εκφωνήτριες και νυν Επίτροποι της Ευρωπαϊκής " Ένωσης".
Την δικιά σου γενιά την ξεφτιλίζεις εσύ.
Οι επόμενες γενιές ξεφτιλίζονται μόνες τους στις καφετέριες και στο κυνήγι των Πόκεμον.
Τελικά η μόνη γενιά που απομένει χωρίς ξεφτίλα είναι των παππούδων μας.
Αυτών που έχτισαν όσα εμείς γκρεμίζουμε.
Αυτών που τα "αριστερά" σου ΜΑΤ ψέκαζαν χθές.

Ψεκάστε για να κρύψετε την ανικανότητά σας.
Ψεκάστε για να κρύψετε την προδοσία σας.
Ψεκάστε για να δείξετε την παλιανθρωπιά σας.

Ψεκάστε, ψεκάστε, μπορεί κάτι να μείνει.
Ίσως μιά επανάσταση!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Επιστρέφουν σήμερα στην Ελλάδα τα λείψανα 16 ηρώων μας που έπεσαν στην ΚύπροΣτην Κύπρο φθάνει σήμερα Τρίτη ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος προκειμένου να συμμετάσχει σε τελετή επίσημης παραλαβής λειψάνων Ελλήνων αγωνιστών, που επέβαιναν στο αεροσκάφος ΝΟΡΑΤΛΑΣ ΝΙΚΗ 4 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, που καταρρίφθηκε από φίλια πυρά την 21η Ιουλίου 1974 στη Λευκωσία.

Ο κ. Καμμένος, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία του ελληνικού ΥΠΕΘΑ καθώς και από τον Υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, αναχώρησε τα ξημερώματα της Τρίτης από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας για τη Λάρνακα. Μετά την άφιξή της, η ελληνική αντιπροσωπεία μεταβαίνει στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας όπου θα πραγματοποιηθεί τελετή παράδοσης των λειψάνων των Ελλήνων Πεσόντων του NORATLAS. Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και η ελληνική αντιπροσωπεία θα μεταβούν στη Λέσχη Αξιωματικών του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς και ακολούθως θα αναχωρήσουν από το αεροδρόμιο της Λάρνακας με προορισμό την Αεροπορική Βάση της Δεκέλειας, έξω από την Αθήνα, όπου θα πραγματοποιηθεί τελετή υποδοχής των λειψάνων. Θα τοποθετηθούν σε οστεοκιβώτια σε διασκευασμένο χώρο και θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση. Εξάλλου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης μεταβαίνει στην Αθήνα για να παραστεί και να απευθύνει χαιρετισμό εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης στη τελετή υποδοχής των λειψάνων των 16 Ελλαδιτών πεσόντων ηρώων που επέβαιναν στο αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ΝΟΡΑΤΛΑΣ ΝΙΚΗ 4.

Στην τελετή, θα παραστούν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και συγγενείς των πεσόντων. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στην αεροπορική βάση Τατοΐου, όπου θα προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση. Κατά τη τελετή ο κ. Φωκαίδης θα απονέμει εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς στους συγγενείς των πεσόντων που δεν έγινε κατορθωτό να ταξιδέψουν στην Κύπρο για την τελετή παράδοσης.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Νέα προβλήτα στον Πειραιά από την COSCO


Tον νέο προβλήτα κρουαζιέρας Αγίου Νικολάου εγκαινιάζουν σήμερα, Δευτέρα, στο λιμάνι του Πειραιά η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και ο κάπτεν Ξου Λιρονγκ, πρόεδρος της China COSCO Shipping Corporation Limited.

Πρόκειται για ένα έργο που ολοκληρώθηκε από τον ΟΛΠ πριν γίνει η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Η κατασκευή του νέου κρηπιδώματος στην περιοχή του Αγ. Νικολάου, μήκους 280 μέτρων και ωφέλιμου βάθους 11,50 μ., θα μπορεί να εξυπηρετεί κρουαζιερόπλοια ενώ έχουν δημιουργηθεί πρόσθετοι χερσαίοι χώροι 8,4 στρεμμάτων.

Σημειώνεται ότι για το άλλο μεγάλο έργο της επέκτασης του λιμανιού κρουαζιέρας στο νότιο τμήμα του λιμανιού του Πειραιά ύψους 135 εκατ. ευρώ το 90% της χρηματοδότησής του έχει ενταχθεί σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Υπενθυμίζεται ότι η Cosco έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα να μετατρέψει τον Πειραιά σε υπ' αριθμόν ένα λιμάνι στη Μεσόγειο για την κρουαζιέρα και για αυτό το λόγο έχει ξεκινήσει επαφές με μεγάλες εταιρείες του κλάδου. Εξάλλου και στον Πειραιά πιστεύουν ότι η ανάπτυξη του λιμανιού θα φέρει ανάπτυξη και στη πόλη και αναμένεται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Ωστόσο στην πρώτη επίσημη εκδήλωση της Cosco μετά την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού δεν θα παραστεί ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας καθώς θα βρίσκεται στη Μάλτα από σήμερα Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη 5/10/2016, στο πλαίσιο της 4ης Τριμερούς Συνάντησης αρμόδιων για ναυτιλιακά θέματα υπουργών Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας που διοργανώνεται στη Βαλέττα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου αντικείμενο συζήτησης θα είναι ο συντονισμός των τριών ναυτικών κρατών για ζητήματα που αφορούν την περαιτέρω συνεργασία των τριών χωρών, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, όπως και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη Ναυτιλία που συζητιούνται στο πλαίσιο, τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και του ΙΜΟ.Πηγή news.in.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

«Βόμβα» από Άνθιμο Αλεξανδρουπόλεως: «Λήγει η Συνθήκη της Λωζάνης - Πρέπει να ισχύσει αυτή των Σεβρών» - Αν.Θράκη και Δ.Μικρά Ασία στην Ελλάδατου Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

«Ήταν επαίσχυντη για την Ελλάδα η Συνθήκη της Λωζάνης» δήλωσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος και αυτή πρέπει τάχιστα να αντικατασταθεί με ποιά άλλη με αυτήν... των Σεβρων αφού όπως είπε χαρακτηριστικά «της Λωζάνης εκπνέει»!
«Για μας η Συνθήκη της Λωζάννης ήταν επαίσχυντη. Αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί ότι δεν ωφέλησε και την χώρα του, απορώ πως το θυμήθηκε τώρα, λίγα χρόνια πριν την εκπνοή της», δήλωσε ο Σεβασμιώτατος

Στο ρητορικό ερώτημα που ο ίδιος θέτει στον εαυτό του για το τι θα επακολουθήσει μετά από μια μελλοντική κατάργηση ή λήξη της Συνθήκης της Λωζάνης αναφέρει «Και τώρα τι; Μήπως η Σεβρών;»

Ο ακρίτης ιεράρχης αναφέρεται σαφώς στην μόνη Συνθήκη που δικαίωνε τον Ελληνισμό και επανένωνε όλα τα ελληνικά εδάφη (ή σχεδόν όλα αν εξαιρέσουμε τα εδάφη της Ανατολικής Ρωμυλίας που δόθηκαν στην Βουλγαρία με την Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου το 1878)

Δηλαδή η επιστροφή στην Ελλάδα της Ανατολικής Θράκης και της Δυτικής Μικράς Ασίας.

H δήλωση του Σεβασμιωτάτου:

«Για μας η Συνθήκη της Λωζάννης ήταν επαίσχυντη. Αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί ότι δεν ωφέλησε και την χώρα του, απορώ πως το θυμήθηκε τώρα, λίγα χρόνια πριν την εκπνοή της.

Εξάλλου το αμερικανικό Κογκρέσο κατήργησε την Συνθήκη της Λωζάννης, με μία ψηφοφορία στις 18 Ιανουαρίου 1927, κατά την οποία οι Δημοκρατικοί ψήφισαν «κατά» της συμφωνίας και οι Ρεπουμπλικάνοι «υπέρ».

Αν λάβουμε υπόψη ότι η Τουρκία προχωρώντας ακάθεκτα μετά το πραξικόπημα το δικομματικό σύστημα, διαμορφώνει την δημοκρατική πτέρυγα με τον Ερντογάν και την συντηρητική με τον Ιχσάνογλου, τότε το ερώτημα που είχα δημοσιεύσει πριν δύο χρόνια επανέρχεται αμείλικτο: Και τώρα τι; Μήπως η Σεβρών;»

Aς δούμε τι έλεγε πριν δύο χρόνια ο Σεβασμιώτατος

«Η σημερινή Τουρκία είναι ο χώρος στον οποίο δραστηριοποιήθηκαν δύο πολιτισμοί, ο Ελληνικός και ο Περσικός. Οι σημερινοί Τούρκοι νιώθουν ότι μόνο η χρήση της γεωγραφικής αυτής εκτάσεως τους ανήκει. Γι’ αυτό η τουρκική Κυβέρνηση χρειάστηκε ειδική άδεια για να κτίσει γέφυρα στο Βόσπορο ή για να διέλθει το Istanbul Metrosu στην αντίπερα όχθη. Όσο λησμονούμε το παραπάνω, οι Τούρκοι παριστάνουν τους ιδιοκτήτες και «αποκτούν» δικαιώματα, έστω στο επίπεδο των εντυπώσεων, που όμως, οι διεθνείς συνθήκες δεν τους αναγνωρίζουν.

Η Τουρκία, είναι τεχνητό έθνος-κράτος. Η τουρκική Δημοκρατία είναι γέννημα μιας Συνθήκης, της Λωζάννης το 1923. Άραγε, πόσο διήρκεσε η δυναμική της, πόσο η ισχύς της; Μήπως ήταν ένα «πουκάμισο αδειανό»; Κι αν όχι η επαίσχυντη Λωζάννη; τότε τί; μήπως οι Σέβρες; (Αλήθεια, τί σύμπτωση! η Συνθήκη των Σεβρών υπογράφηκε στις 10 Αυγούστου (1920) και στις 10 Αυγούστου (2014) είναι η ημέρα του πρώτου γύρου των μεθαυριανών προεδρικών εκλογών στην Τουρκία!)»

Τι έλεγε αυτή η περιβόητη Συνθήκη των Σεβρών;
Η συνθήκη όριζε τα εξής: η Οθωμανική Αυτοκρατορία παρέδιδε την κυριαρχία της Μεσοποταμίας (Ιράκ), της Παλαιστίνης και της Υπεριορδανίας στην Βρετανία ως προτεκτοράτα της Κοινωνίας των Εθνών, την Συρία και τον Λίβανο στην Γαλλία επίσης ως προτεκτοράτα και η υπαγωγή της Ανατόλιας στη σφαίρα επιρροής της Ιταλίας. Η Χετζάζ (μέρος της σημερινής Σαουδικής Αραβίας) το Κουρδιστάν και η Αρμενία θα γίνονταν ανεξάρτητα κράτη.

Ο Ε. Βενιζέλος υπογράφει την Συνθήκη των Σεβρών σύμφωνα με την wikipedia

Στην Ελλάδα παραχωρούνταν τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος και η ανατολική Θράκη μέχρι τη γραμμή της Τσατάλτζας κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Η περιοχή της Σμύρνης έμενε υπό την ονομαστική επικυριαρχία του Σουλτάνου αλλά θα διοικούνταν από Έλληνα Αρμοστή ως εντολοδόχο των Συμμάχων, και θα μπορούσε να προσαρτήθει στην Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια με δημοψήφισμα. Το άρθρο 26 της Συνθήκης όριζε ακομα οτι αν οι οθωμανικές αρχές δεν συναινούσαν στην εφαρμογή της, θα εξέπιπταν από την κυριαρχία τους στην Κωνσταντινούπολη, την οποία θα μπορούσε να καταλάβει η Ελλάδα, κάτι το οποίο έντεχνα είχε προωθήσει ο Βενιζέλος.

Παράλληλα, η Βόρεια Ήπειρος ενσωματωνόταν στην Ελλάδα με το μυστικό Σύμφωνο Βενιζέλου - Τιττόνι. Η Ιταλία συμφώνησε ακόμα να παραχωρήσει τα Δωδεκάνησα (εκτός από τη Ρόδο και το Καστελλόριζο) στην Ελλάδα, και όταν η Βρετανία έδινε στο μέλλον την Κύπρο στην Ελλάδα, τότε (μετά από δημοψήφισμα) θα παραχωρούταν και αυτά τα νησιά (η συμφωνία ακυρώθηκε αργότερα από την Ιταλία το 1922).

Τα στενά των Δαρδανελίων και η θάλασσα του Μαρμαρά αποστρατικοποιήθηκαν και έγιναν προσωρινά διεθνής περιοχή, οι Σύμμαχοι απέκτησαν τον οικονομικό έλεγχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τέλος καθορίζονταν η ισότητα και τα δικαιώματα των χριστιανικών μειονοτήτων.

Η επικύρωση της Συνθήκης δεν έγινε από κανένα συμμαχικό κοινοβούλιο (ούτε από το ελληνικό), καθώς μετά την επαναφορά του Κωνσταντίνου στον ελληνικό θρόνο, διαταράχθηκαν οι σχέσεις με τις συμμαχικές δυνάμεις, οι οποίες ποτέ δεν τον αναγνώρισαν ως αρχηγό του ελληνικού κράτους.

Η Σοβιετική Ένωση έκανε ξεχωριστή συνθήκη με τους Οθωμανούς. Μετά την επικράτηση των Νεότουρκων, που μετέφεραν την πρωτεύουσα στην Άγκυρα, καθώς και την Μικρασιατική Καταστροφή, οι σύμμαχοι υπέγραψαν νέα συνθήκη ειρήνης (Συνθήκη της Λωζάνης) το 1923, με ευνοϊκότερους όρους για την (πλέον) Τουρκία.

Πηγή www.pronews.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Πρόκληση Ζέμαν (Τσεχία): Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες σε ακατοίκητα ελληνικά νησιάΣε μία ιδιαίτερα προκλητική πρόταση προχώρησε ο Πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν. Όπως τόνισε, οι πρόσφυγες και μετανάστες που δεν δικαιούνται άσυλο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούν να μεταφέρονται στα ακατοίκητα ελληνικά νησιά, «ως ένα είδος αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας έναντι του μπλοκ»:

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να βρει σπίτια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα νησιά της, ως ένα είδος αποπληρωμής του χρέους της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει πολλά ακατοίκητα νησιά και μεγάλο εξωτερικό χρέος.

Έτσι, αν δημιουργηθούν hot spot στα νησιά αυτά, θα καλυφθεί ένα μέρος του χρέους.

Η μουσουλμανική κουλτούρα πολλών από αυτά δεν ταιριάζει με την τοπική κουλτούρα».

Εκτός από το ότι η παραπάνω πρόταση μας γυρνά σε άλλες σκοτεινές εποχές, όταν κάποιοι εξορίζονταν σε ακατοίκητα νησιά, καταπατά και τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, ενώ ουσιαστικά απαλλάσσει τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. από τις ευθύνες τους, αφήνοντας έτσι όλο το βάρος (και πάλι) στην Ελλάδα και μετατρέποντας την σε μια «αποθήκη ψυχών»

Επίσης, ο Τσέχος Πρόεδρος επισήμανε πως ως τόποι διαμονής για όσους δε δικαιούνται άσυλο μπορούν να χρησιμοποιηθούν και «άδεια» μέρη της Αφρικής.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....