Διυλιστήριο: 06/16/17
ροη αναρτησεων

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Θράσος δανειστών: Θέλουν ασυλία τροϊκανών για βαριά εγκλήματα προκειμένου να ξεμπλοκάρουν την δόση


Εμπλοκή φαίνεται να υπάρχει στο θέμα της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από την Ισπανία, την Ιταλία και η Σλοβακία, οι οποίες απαιτούν να αμνηστευθούν πολίτες τους που κατηγορούνται για βαριά οικονομικά εγκλήματα που τέλεσαν ως μέλη του ΤΑΙΠΕΔ.

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών παραπέμπονται σε δίκη τρία μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ και έξι μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων σχετικά με την υπόθεση της πώλησης και της επαναμίσθωσης των 28 ακινήτων του δημοσίου την περίοδο 2013-2014 που προκάλεσε οικονομική ζημιά στο δημόσιο, διαιίτερα μεγάλης αξίας.

Μεταξύ αυτών που παραπέμπονται είναι και οι τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Πρόκειται για τον Ισπανό πρόεδρο της Κτηματικής Υπηρεσίας του Ισπανικού Δημοσίου, τον ομόλογό του της Ιταλίας και τον Σλοβάκο πρόεδρο του Χρηματιστηρίου της χώρας του, οι οποίοι συμμετείχαν στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων που εισηγήθηκε στο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ την πώληση των ακινήτων.

Την αποκάλυψη έκανε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, σε δηλώσεις του σήμερα, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Ισπανός είπε πως η χώρα του, η Ιταλία και η Σλοβακία ζήτησαν από το Eurogroup να μπλοκάρει την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα μέχρι η Αθήνα να δώσει ασυλία σε τρεις αξιωματούχους που είχαν τοποθετηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και διώκονται.

Σημειώνονται πως οι τρεις που διώκονται στην Ελλάδα είναι από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Σλοβακία.

«Υπάρχουν τρεις ειδικοί που διώκονται. Αν δεν απαλλαχθούν αμέσως, δεν θα υπάρξει εκταμίευση»είπε ο ντε Γκίντος στους δημοσιογράφους, αποκαλύπτοντας επίσης ότι υπάρχουν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Πηγή: Euronews, Reuters

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Υψώθηκε η Ελληνική Σημαία στην Πρεσβεία της Αιγύπτου στο Κατάρ




Όπως έκανε γνωστό το βράδυ της Πέμπτης με ανάρτησή του στο Twitter ο Νίκος Κοτζιάς, η ελληνική σημαία υψώθηκε στην αιγυπτιακή Πρεσβεία στο Κατάρ.

«Μόλις σηκώσαμε ελληνική σημαία σε Πρεσβεία Αιγύπτου Ντόχας. Πρώτη μας μέριμνα 260.000 Αιγύπτιοι εργαζόμενοι στο Κατάρ. Η Ελλάδα διαμεσολαβεί», έγραψε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Πριν από δέκα ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σαμέχ Χασάν Σούκρι, διατύπωσε αίτημα στον Νίκο Κοτζιά για να αναλάβει η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ντόχα τη διπλωματική εκπροσώπηση της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στο Κατάρ.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του συμμάχου μας.

Όπως είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή του πριν δέκα ημέρες το ΥΠΕΞ, η Ελλάδα είναι στη διάθεση όλων των πλευρών, ώστε να συμβάλει με κάθε τρόπο προς όφελος της περιφερειακής συνεργασίας και σταθερότητας.

Η Αίγυπτος είναι μεταξύ των αραβικών χωρών που διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με το Κατάρ κατηγορώντας τη μοναρχική κυβέρνηση του κρατιδίου ότι υποστηρίζει τους τζιχαντιστές.

Την Τετάρτη έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι, ζήτησε να επιβληθούν οι ίδιες κυρώσει με το Κατάρ και στην Τουρκία, με το επιχείρημα ότι η Άγκυρα υποστηρίζει εξίσου τους τζιχαντιστές

Στις 22 Μαΐου, στη Διάσκεψη της Ρόδου, ο κ. Σούκρι ξεκαθάρισε ότι η Αίγυπτος, «στηρίζει την Ελλάδα στην εδραίωση της ειρήνης στην ανατολική Μεσόγειο», στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της στην ανατολική Μεσόγειο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.


Πηγή www.tribune.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Η Γερμανία «καρφώνει» τον Σημίτη στην Ε.Ε.: Έβαλε με ψεύτικα στοιχεία την Ελλάδα στο ευρώ



To περιοδικό Der Spiegel σε μια μικρή είδηση του αναφέρεται στην Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) και στην περίοδο πρωθυπουργίας της χώρας από τον Κώστα Σημίτη.

«Το γερμανικό υπ. Οικονομικών ζήτησε από την Κομισιόν να διορθώσει γρήγορα το στατιστικό χάος που επικρατεί στην Ελλάδα. Δεν νοείται, οι χώρες-δανειστές να προετοιμάζουν το δρόμο για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, την ώρα που η ΕΛΣΤΑΤ ακόμη εργάζεται με αναξιόπιστο τρόπο, ανέφερε σε επιστολή του ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών και υπεύθυνος για θέματα Ευρώπης Τόμας Στέφεν»,επισημαίνει στο δημοσίευμα του το γερμανικό περιοδικό.

«Είναι παράλογο, βοήθεια δισ. ευρώ να καταβάλλεται στη βάση λανθασμένων μαθηματικών στοιχείων», σημειώνει το Der Spiegel, σε συνέχεια της κριτικής που ασκήθηκε εκ νέου στην Ελλάδα για την ΕΛΣΤΑΤ στις αρχές της εβδομάδας, υπενθυμίζοντας τέλος ότι «τα εξωραϊσμένα στατιστικά στοιχεία ήταν ένας λόγος για τον οποίο η Ελλάδα μπήκε με μη αξιόπιστο τρόπο στη νομισματική ένωση».

Πηγή www.tribune.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ - Στρατηγική της χώρας να καταστεί ενεργειακός κόμβος



Δεν είναι τυχαίο που επιλέξαμε τη Θεσσαλονίκη για τη διοργάνωση της τρίτης Τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις δηλώσεις των τριών ηγετών μετά το πέρας της συνόδου.

Τιμούμε και θυμόμαστε τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας, θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, είπε, επισημαίνοντας ότι η Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο παρελθόν, αλλά και παρόν.

Η Ελλάδα, η χώρα μου, εξέρχεται σταδιακά από την κρίση, μία κρίση που για επτά χρόνια μάς ταλαιπώρησε όλους, και εξέρχεται από την κρίση και με τη συμπαράσταση όλων των χωρών εκείνων, που, σε συνεργασία με την Ελλάδα, προσβλέπουν στη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και σε κοινά βήματα προόδου, είπε ο πρωθυπουργός.

Συζητήσαμε να εντάξουμε στη συνεργασία μας το στοιχείο των τηλεπικοινωνιών, αλλά και της διασποράς, καθώς οι χώρες μας διαθέτουν μία εξαιρετικά ομογενειακή παρουσία πολύ πέρα από τα σύνορα μας, ανέφερε είπε ο πρωθυπουργός.

Από τους σημαντικότερους πυλώνες της στρατηγικής συνεργασίας μας ο τομέας της ενέργειας, στον οποίο υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες, δεδομένων των γεωπολιτικών θέσεων των χωρών μας, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, η στρατηγική της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος, πιθανά νέα κοιτάσματα τόσο στην ΑΟΖ της Κύπρου, του Ισραήλ, αλλά και της Ελλάδας, δίνουν μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προοπτική στη συνεργασία των τριών χωρών, όχι μόνο για αυτές, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ευρωπαϊκή στρατηγική στον χώρο της ενέργειας για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι συμφώνησαν στην επιτάχυνση των κοινών ενεργειών τους για την κατασκευή ενός μεγάλου έργου, που θα δημιουργήσει μία νέα προοπτική συνανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο, του αγωγού East Med. Επίσης, συζητήθηκε η ανάπτυξη του Eurasia Interconnector, που ενώνει τις τρεις χώρες και η δυνατότητα αξιοποίησης των ΑΠΕ.

Νίκος Αναστασιάδης: Η υιοθέτηση της Διακήρυξης της Θεσσαλονίκης, ένα ακόμα βήμα προς το όραμα μας για διαμόρφωση μιας Ανατολικής Μεσογείου ασφαλούς και σταθερής

Η κοινή μας ιστορία κι ο πολιτισμός, οι κοινές αρχές και αξίες και η φιλοσοφία της συνεργασίας μας εδράζεται ακριβώς στην αδιαμφισβήτητη πεποίθηση ότι για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, επιβάλλεται να εργαστούμε συλλογικά, μέσω του πολιτικού και διπλωματικού συντονισμού της δράσης μας.

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης στο πλαίσιο της Τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, περιγράφοντας το μήνυμα ακριβώς της Τριμερούς αυτής συνεργασίας και προσέθεσε:

Η υιοθέτηση της Διακήρυξης της Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς το όραμα μας για διαμόρφωση μιας Ανατολικής Μεσογείου ασφαλούς και σταθερής, μιας περιοχής ανάπτυξης, διάδρασης και συνεργιών, σημείωσε ο Νίκος Αναστασιάδης στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων των αρχηγών στην Τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Στις σχέσεις των τριών χωρών και σε αυτά που τις ενώνουν, έδωσε έμφαση ο Μπ. Νετανιάχου

Στις σχέσεις των τριών χωρών, Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον τους, σε όλα όσα τις ενώνουν, έδωσε έμφαση ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στις δηλώσεις του, στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από το κλίμα εγκαρδιότητας και φιλίας και αναφέροντας ότι ανυπομονεί για την επόμενη.

Ο κ. Νετανιάχου στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας μέσα από τις διάφορες ενεργειακές μορφές, την παραγωγή και μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος, την ιδέα του East Med «που θα αποτελέσει πραγματική επανάσταση». Επιπλέον, έδωσε έμφαση στη συνεργασία στο επίπεδο των νέων ιδεών, την καινοτομία, το επιχειρείν «επ' ωφελεία όλων των πολιτών μας».

Όπως σημείωσε, συμφώνησαν να υπάρξει ανταλλαγή Εβραίων, Κυπρίων και Ελλήνων φοιτητών «για να δούμε πώς μπορούμε να σφυρηλατήσουμε μαζί αυτήν την κουλτούρα καινοτομίας».


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Συμφωνία με γαλλικό άρωμα - Τι κερδίσαμε και τι χάσαμε με την συμφωνία στο Eurogroup


Εκταμίευση δόσης, ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, συμμετοχή του ΔΝΤ, μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, στήριξη της ανάπτυξης και προετοιμασία της Ελλάδας για έξοδο στις αγορές αποφάσισε χθες το Εurogroup στο Λουξεμβούργο, το οποίο συνεδρίασε παρουσία της Γενικής Διευθύντριας του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. 

Σύμφωνα με τη απόφαση στην οποία κατέληξαν οι 19, η Ελλάδα θα λάβει 8,5 δισ., 7,7 εκ των οποίων τώρα και 0,8 το φθινόπωρο για πληρωμή λήξεων ελληνικού χρέους και ληξιπρόθεσμων στο εσωτερικό. 
Αναβολή μέχρι το φθινόπωρο της ένταξης στο QE και μιας δοκιμαστικής εξόδου της Ελλάδας στην αγορές, αλλά και «μη αναστρέψιμες» δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους, οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στόχων ως το 2060 και σύνδεση των αποπληρωμών του χρέους με τον οικονομικό κύκλο, φέρνει η χθεσινή απόφαση του Eurogroup.

Μετά την έκβαση του Eurogroup του Μαΐου κανείς δεν πίστευε χθες ότι θα είχαμε χθες αναλυτική απεικόνιση των μέτρων για το χρέος.

Ωστόσο το θέμα λύση του χρέους είχαμε τρία βασικά σημεία διαφοροποίησης σε σχέση με το παρελθόν:

1. Απαλείφθηκε εντελώς από το κείμενο η αιρεσιμότητα των μέτρων που επέμεναν να προσθέτουν σε κάθε προηγούμενη απόφαση που αναφέρονταν στο ελληνικό χρέος Πλέον τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν «αν χρειαστεί».

Στην χθεσινή απόφαση του Eurogroup οι υπουργοί δηλώνουν έτοιμοι να υιοθετήσουν το δεύτερο πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους για να πετύχει την εκτεταμένη ανάγκη να επιτευχθεί ο στόχος για περιορισμό των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας με βάση την απόφαση του Μαΐου του 2016.

Με την διατύπωση αυτή οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης παραδέχονται για πρώτη φορά την μη βιωσιμότητα του χρέους και δεσμεύονται σαφώς για την ελάφρυνσή του.

2. Έγιναν κατά τι ελαφρύτεροι και κλείδωσαν πλέον οι δημοσιονομικοί στόχοι μέχρι και το 2060 . Μπορεί δηλαδή να επισημοποιήθηκε ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 έως και το 2022.

Ωστόσο για την περίοδο από το 2023 μέχρι και το 2060 ο στόχο βελτιώθηκε σημαντικά σε σχέση με την τελευταία πρόταση ESM που απορρίφθηκε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου που ήταν 2,2% του ΑΕΠ σε μέσα επίπεδα για όλη την περίοδο.

Η χθεσινή απόφαση ανέφερε ότι ο στόχος για την περίοδο από 2023 μέχρι και το 2060 θα είναι ένα πρωτογενές πλεόνασμα κοντά σο 2% του ΑΕΠ.

Έχουμε πλέον και σε χαρτί την πρόθεση των υπουργών οικονομικών να επεκτείνουν ανάλογα με τις ανάγκες για διάστημα μέχρι και 15 χρόνια τις ωριμάνσεις των Ευρωπαϊκών δανείων αλλά και τις περιόδου χάριτος. Η προσθήκη της Γαλλικής πρότασης για την σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους δίνει άλλη μια δυνατότητα ευελιξίας.

3. Θετική- όσο και αν είναι δύσκολο κανείς να το πιστέψει- είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ με δικό του πρόγραμμα έστω και αν δεν θα εκταμιεύει δόσεις μέχρι να διευκρινιστούν τα μέτρα για το χρέος. Και μόνο η συμμετοχή του σε ένα πρόγραμμα σταθεροποίησης κάποιας χώρας έλους του έχει προϋπόθεση ότι αν δεν υπάρχει προς τα παρόν βιωσιμότητα του ελληνικό χρέος υπάρχουν δεσμεύσεις για μελλοντική του βιωσιμότητα. Διαφορετικά δεν υπάρχει περίπτωση να έκανε το Ταμείο οποιοδήποτε πρόγραμμα με την Ελλάδα.

Η δόση

Η καταβολή της δόσης των 8,5 δις ευρώ που ανακοινώθηκε χθες ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης Ωστόσο είναι το μόνο μέτρο που αποφασίστηκε και θα έχει α΄μεση απόδοση αφού δίνει τα κεφάλαια για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων ύψους 7,4 δις ευρώ για τον Ιούλιο και 1,8 δις ευρώ από τον Ιούλιο για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων.

Χρήσιμη μπορεί να αποδειχθεί και η δέσμευση για διευκολύνσεις που αφορούν τους γνωστούς διαύλους της ΕΕ ( ΕΣΠΑ πακέτο Γιουνκέρ ) αλλά και την νέα αναπτυξιακή τράπεζα που πήρε πρόσφατα και την έγκριση από τους θεσμούς.

Το QE και οι αγορές

Ουδέτερη έως και ψυχρή ήταν θέση της ΕΚΤ απέναντι στην χθεσινη συμφωνία . Με μια ανακοίνωση της μιας αράδας αναγνώριζε απλώς την χθεσινή απόφαση ως «ένα πρώτο θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας του χρέους» χωρίς να κάνει κάποιο παραπάνω σχόλιο.

Είναι αλήθεια ότι η ένταξη της Ελλάδας στο QE χρειάζεται συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αυτό χθες αναβλήθηκε για μεταγενέστερο άγνωστο χρόνο.

Ωστόσο η έξοδος στις αγορές με κάποιες δοκιμαστικές εκδόσεις είναι μια τελείως άλλη ιστορία . Τούτο διότι οι αγορές γνωρίζουν ότι η αναβολή σε αυτήν την φάση των μέτρων για το χρέος δεν έχει βάση σε τεχνικές ή οικονομικές αστοχίες της Αθήνας αλλά ένα πολιτικό γεγονός : Τις Γερμανικές εκλογές.

Με τις χθεσινές διαβεβαιώσεις του Eurogroup και την επιστροφή της οικονομίας σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης οι δοκιμαστικές εκδόσεις μπορούν να ξεκινήσουν ακόμη και μέσα στο 2017.

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

Όπως είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ:

"Είδαμε την υιοθέτηση των προαπαιτουμένων για τη β' αξιολόγηση. Οι ελληνικές αρχές θα ασχοληθούν με τη δημιουργία μιας τράπεζας ανάπτυξης. Το Eurogroup υπογράμμισε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και πιστεύω ότι αυτά θα εφαρμοστούν ως το τέλος του προγράμματος. Παράταση των ωριμάνσεων, αλλά και των επιτοκίων έως και 15 έτη. Είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό ανάπτυξης. Αν υπάρχει ανάπτυξη, τότε θα υπάρχει ταχύτερη αποπληρωμή δανείων. Αν η ανάπτυξη είναι μειωμένη, τότε θα υπάρχει περαιτέρω παράταση για την αποπληρωμή αυτών"

Ο Πιέρ Μοσχοβισί από την πλευρά του είπε:


"Πρόκειται για μια πολύ καλή συνεδρίαση διότι μετά από πολλούς μήνες καταφέραμε μια συμφωνία για την Ελλάδα. Είναι μια επιτύχια δίχως αμφιβολία. Η πρώτη συνθήκη ήταν να συνομολογήσουμε ότι όλα τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης είχαν γίνει σεβαστά. Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμέυσεις της. Η συμφωνία είναι σπουδαία. Πρέπει να τονίσουμε το θάρρος που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση και ιδιαιτέρως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το Eurogroup συγχαίρει τον ελληνικό λαό για τη λύση που βρήκαμε. Θα προετοιμάσουμε μια στρατηγική εξόδου από το πρόγραμμα ώστε η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της το τρέχον έτος".

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε:

Αυτή είναι η δεύτερη αξιολόγηση περιλαμβάνει εντυπωσιακό πακέτο προαπαιτούμενων και την τήρησή τους. Θεωρώ άκρως εντυπωσιακό που η Ελλάδα είχε πλεόνασμα το προηγούμενο έτος. Οι Ευρωπαίοι εταίροι έδειξαν πόσο σοβαροί είναι στο πλαίσιο της συνεχούς στήριξης στην Ελλάδα.

Δείτε τα ΒΙΝΤΕΟ







https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....