Διυλιστήριο: 07/17/15
ροη αναρτησεων

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Bloomberg View: Να φύγει από το ευρώ η Γερμανία όχι η Ελλάδα

Τώρα που η ιδέα της εξόδου είναι στον αέρα, αξίζει να εξετάσουμε ποιος πρέπει να φύγει από την ευρωζωνη, αναφέρει σχόλιο στο Bloomberg View.

Μια γερμανική επιστροφή στο γερμανικό μάρκο, σημειώνει, θα προκαλούσε πτώση στην αξία του ευρώ αμέσως, δίνοντας στις χώρες στην περιφέρεια του ευρώ μια τόσο αναγκαία ώθηση στην ανταγωνιστικότητα. Παίζοντας τον ρόλο του νταή καλυμμένο ελάχιστα με ηθική, δεν προσφέρει υπηρεσίες στην περιοχή, σχολιάζει.

Δείτε το άρθρο του Bloomberg View:

Ο τελευταίος γύρος των αντιπαραθέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων πιστωτών της έχει αποδείξει ξανά ότι χώρες με τόσο διαφορετικές οικονομίες δεν θα έπρεπε ποτέ να είχαν εισέλθει σε μία νομισματική ένωση. θα ήταν καλύτερα για όλους τους εμπλεκόμενους ωστόσο, εάν η Γερμανία και όχι η Ελλάδα ήταν η πρώτη που θα έφευγε.

Μετά από μήνες εξαντλητικών διαπραγματεύσεων, με αντεγκλήσεις και ανατροπές, είναι δύσκολο να δούμε κάποιον νικητή. Η συμφωνία στην οποία κατέληξε η Ελλάδα με τους πιστωτές της –εάν κρατήσει- προωθεί την ίδια οικονομική στρατηγική που έχει επανειλημμένως αποτύχει να θεραπεύσει την χώρα. Οι Έλληνες θα υποχρεωθούν να σφίξουν κι άλλο τη ζώνη παρά το ότι ψήφισαν "όχι" στα νέα μέτρα. Οι πιστωτές θα δουν πιθανώς ακόμη λιγότερα χρήματα από αυτά που θα έπαιρναν με ένα πακέτο με λιγότερη λιτότητα και άμεση ελάφρυνση του χρέους.

Έτσι, ο μεγαλύτερος πιστωτής, η Γερμανία, έχει προσφέρει μια υπηρεσία στην Ευρώπη: προτείνοντας στην Ελλάδα να βγει από το ευρώ, έχει σπάσει ένα πολιτικό ταμπού. Για δεκαετίες, οι πολιτικοί έχουν παρουσιάσει το ενιαίο νόμισμα ως ένα σύμβολο ευρωπαϊκής ενότητας, παρά τα ατελή οικονομικά που επισημάνθηκαν ήδη από το 1971 από τον Καθηγητή του Cambridge, Nicholas KAldor. Αυτό άλλαξε στις 11 Ιουλίου, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης συμφώνησαν ότι θα ήταν λογικό και πρακτικό για μια χώρα-μέλος να φύγει. "Σε περίπτωση που δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία, θα πρέπει να προσφερθούν στην Ελλάδα ταχείες διαπραγματεύσεις για ένα time-out".

Τώρα που η ιδέα της εξόδου είναι στον αέρα ωστόσο, αξίζει να σκεφτούμε πέρα από την τρέχουσα πολιτική πραγματικότητα και να εξετάσουμε ποιος πρέπει να φύγει. Εάν φύγει η Ελλάδα, και ακολουθήσουν πιθανώς η Πορτογαλία και η Ιταλία στα επόμενα χρόνια, τα νέα νομίσματα των χωρών θα σημειώσουν ραγδαία πτώση της αξίας τους. Αυτό θα τις άφηνε χωρίς να μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε ευρώ, προκαλώντας αλυσιδωτές χρεοκοπίες.

Αν και η υποτίμηση του νομίσματος θα τις καθιστούσε εν τέλει πιο ανταγωνιστικές, ο οικονομικός πόνος θα είχε μεγάλη διάρκεια και αναπόφευκτα θα επεκτεινόταν πέρα από τα σύνορά τους.

Εάν ωστόσο η Γερμανία εγκατέλειπε την ευρωζώνη -όπως έχουν προτείνει σημαίνοντας άνθρωποι μεταξύ των οποίων ο ιδρυτής της Citadel, Kenneth Griffin, ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Σικάγο, Anil Kashyap και ο επενδυτής George Soros- πραγματικά δεν θα υπήρχαν χαμένοι.

Γερμανικό μάρκο

Μια γερμανική επιστροφή στο γερμανικό μάρκο θα προκαλούσε πτώση στην αξία του ευρώ αμέσως, δίνοντας στις χώρες στην περιφέρεια του ευρώ μια τόσο αναγκαία ώθηση στην ανταγωνιστικότητα. Η Ιταλία και η Πορτογαλία έχουν περίπου το ίδιο ΑΕΠ σήμερα σε σχέση με όταν εισήχθη το ευρώ, και η ελληνική οικονομία, κινδυνεύει τώρα να υποχωρήσει κάτω από το σημείο εκκίνησης. Ένα ασθενέστερο ευρώ θα τις έδινε μια ευκαιρία να επανεκκινήσουν την ανάπτυξη. Εάν, όπως θα ήταν πιθανό, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Αυστρία και η Φινλανδία ακολουθούσαν την Γερμανία, ίσως για να σχηματίσουν μια νέα νομισματική ένωση, το ευρώ θα σημείωνε περαιτέρω πτώση.

Η διάσπαση από μια γερμανική ένωση θα ήταν ήσσονος σημασίας. Διότι ένα γερμανικό μάρκο θα αγόραζε περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες στην Ευρώπη (και στον υπόλοιπο κόσμο) από ό,τι αγοράζει ένα ευρώ σήμερα, οι Γερμανοί θα γινόταν πλουσιότεροι. Τα assets της Γερμανίας στο εξωτερικό θα άξιζαν λιγότερο σε γερμανικά μάρκα, αλλά τα γερμανικά χρέη θα ήταν πιο εύκολο να αποπληρωθούν.

Ορισμένοι Γερμανοί ανησυχούν ότι ένα γερμανικό μάρκο με ανοδική πορεία θα καθιστούσε τις εξαγωγές τους λιγότερο ανταγωνιστικές στο παρελθόν. Αυτό είναι πραγματικά ένα επιθυμητό αποτέλεσμα για τον κόσμο –και τελικά για την Γερμανία επίσης. Για χρόνια, η Γερμανία εμφάνιζε ένα μεγάλο πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που σημαίνει ότι πουλάει περισσότερα από όσα αγοράζει. Το χάσμα αυτό έχει αυξηθεί από την έναρξη της κρίσης, φθάνοντας σε νέο ρεκόρ των 215,3 δισ. ευρώ το 2014.

Τέτοια ανεπαρκή γερμανική ζήτηση, αποδυναμώνει την παγκόσμια ανάπτυξη, κάτι που εξηγεί για ποιο λόγο το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και το ΔΝΤ εδώ και καιρό σπρώχνουν την χώρα να αγοράσει περισσότερα. Ακόμη και η Κομισιόν έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ανισορροπία στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας, είναι "υπερβολική".

Οι Γερμανοί γνωρίζουν πώς να ζουν με μια ισχυρότερη συναλλαγματική ισοτιμία. Πριν από την εισαγωγή του ευρώ, το γερμανικό μάρκο συνεχώς ανατιμούσε την αξία του. Οι γερμανικές επιχειρήσεις προσαρμόστηκαν με την παραγωγή προϊόντων υψηλότερης ποιότητας. Εάν επανεισάγουν τώρα το νόμισμά τους, θα τους δώσει ένα νέο κίνητρο να βελτιώσουν την παραγωγικότητα που υστερεί στις υπηρεσίες που παράγουν για τους εαυτούς τους.

Ίσως το μεγαλύτερο κέρδος να ήταν πολιτικό. Η Γερμανία απολαμβάνει το ρόλο του ηγεμόνα στην Ευρώπη, αλλά έχει αποδειχθεί απρόθυμη να αναλάβει το κόστος. Παίζοντας τον ρόλο του νταή καλυμμένο ελάχιστα με ηθική, δεν προσφέρει υπηρεσίες στην περιοχή. Αντί να οικοδομούν μια "ακόμη πιο στενή ένωση" στην Ευρώπη, οι Γερμανοί βάζουν σε κίνδυνο τον ευαίσθητο ιστό της. Για να μείνουν κοντά, τα ευρωπαϊκά έθνη μπορεί να χρειαστεί να χαλαρώσουν τους δεσμούς που τους δένουν τόσο σφιχτά.

Πηγή: Bloomberg View, capital.gr

http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Καταιγιστικός ο βουλευτής της Γερμανίας: Οι πολίτες στην Ελλάδα δεν εισακούσθησαν, ο Σόιμπλε θα αποφασίσει γι' αυτούς ;

Ο βουλευτής της αριστεράς Γ. Γκίζι επιτίθεται με σκληρούς χαρακτηρισμούς στη Μέρκελ και τον Σόιμπλε, κάτι που είναι βέβαια συνηθισμένο στη Μπουντεσντάγκ. Παραθέτει στην ομιλία του σήμερα και αναφορές στο διεθνή Τύπο για ηγεμονία της Γερμανίας στην Ευρώπη:

Σόιμπλε, καταστρέφεις την ευρωπαϊκή ιδέα. Μέρκελ, Γκάμπριελ και Σόιμπλε διαπράττετε το μεγαλύτερο πολιτικό λάθος της ζωής σας.

Έχουμε μια Ευρώπη των τραπεζών. Η ΕΚΤ είναι πιο δυνατή στην ΕΕ μετά τα προγράμματα διάσωσης.

(κατά Γκάμπριελ): Δεν είπες τίποτα για το σχέδιο Σόιμπλε περί Grexit.

H Γερμανία χρειάζεται το ευρώ περισσότερο από την Ελλάδα, το γνωρίζεις Σόιμπλε, αλλά δεν τολμάς να το πεις.

Αυτό είναι αντιδημοκρατικό. Οι πολίτες στην Ελλάδα δεν εισακούσθησαν. Ο κύριος Σόιμπλε θα αποφασίσει γι' αυτούς.

Με αυτή τη συμφωνία σβήσατε ουσιαστικά το ελληνικό κοινοβούλιο.

Μπορώ να πώ μόνο ένα "ΟΧΙ" στις πολιτικές σας.

Η Γερμανία δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Τα σκουλήκια ενημερώνουν ακόμα!..

     Τόσο από τον πρωθυπουργό, όσο και από άλλα μέλη της κυβέρνησης ακούστηκε σαν αντίδωρο για το κακουργηματικό μνημόνιο που έρχεται,
..η προαναγγελία ολικής ρήξης με τα ΜΜΕ της διαπλοκής.

Παρ' όλα αυτά και σε πείσμα κάθε εξαγγελίας, τα μνημονιακά σαπρόφυτα των καναλιών εξακολουθούν να ξερνούν χολή και να
σπέρνουν τα βοθρολύματα της ψυχής τους στις οθόνες των τηλεοράσεων.

Συνεχίζουν την γκεμπελίστικη τακτική της εβδομάδας πριν το δημοψήφισμα, αυτή την φορά με στόχο αυτούς οι οποίοι ψήφισαν ''ΟΧΙ'' στο επερχόμενο νέο μνημόνιο, διασώζοντας την δική τους συνείδηση, αλλά και την τιμή του ελληνικού κοινοβουλίου. Μειοψήφισαν. Πολύ καλά. Αυτή είναι και η ουσία της δημοκρατίας.
Από 'κει και πέρα όμως, ως το ''συμμορία της δραχμής'' να τους ανεβάζουν, και ''αδίστακτους συνομώτες'' να τους κατεβάζουν, είναι όχι απαράδεκτο,
..αλλά λυσσασμένη εκδίκηση των απατεώνων της διαπλοκής εναντίον όχι μόνον των συγκεκριμένων αυτών προσώπων,
..αλλά και εναντίον στο 62% του λαού τού ''ΟΧΙ'', και σε όσους δεν συμφωνούν με το μνημονιακό-γερμανικό τόξο,
..προκειμένου να περισώσουν τα δικά τους προνόμια και το ακαταδίωκτο, καθώς και τα συμφέροντα των εντολέων τους.

Και είναι τεράστιο λάθος η κυβερνητική πλευρά του προχθεσινού ''ΝΑΙ'' να αποδέχεται τις ερωτήσεις και να απαντά στα λυσσασμένα τούτα σκυλιά, που τους ζητούν να κριτικάρουν την στάση των συναδέλφων τους βουλευτών.
Αποδέχονται έτσι την έμμεση κολακεία, το γλύψιμο των απύλωτων οχετών των στομάτων της διαπλοκής,
..παραγνωρίζοντας το γεγονός πως τα σκουλήκια είναι μόνο σκουλήκια, χωρίς αισθήματα και κριτική, και είναι έτοιμα να φάνε κάθε πεσμένο κάτω σώμα, ζωντανό ή νεκρό, τίμιο ή άτιμο.
Σήμερα αυτών που ψήφισαν ''ΟΧΙ'', αύριο των άλλων.
Αρκεί να φάνε!

Η κυβέρνηση όταν πέσει, άν θα πέσει, θα έχει πέσει όχι απ' τα μνημόνια, αλλά γιατί δεν θα έχει τολμήσει να ξεδοντιάσει οριστικά και μόνιμα το βρωμερό στόμα της διαπλοκής.
Όσο υπάρχουν αυτοί δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία στον τόπο μας.
Ούτε να στεριώσει κανενός είδους φιλολαϊκή κυβέρνηση. Τούτη ή κάποια άλλη.

Κύριε πρωθυπουργέ:
Στις Βρυξέλλες μπορεί να χάσατε μιά μεγάλη, μια καθοριστική μάχη,
..αλλά τον πόλεμο θα τον χάσετε όταν ηττηθείτε απ' τα κανάλια!
Στο χέρι σας είναι!..


Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Απανωτές και σε διεθνές επίπεδο σφαλιάρες κατά Μέρκελ-Σόιμπλε για Grexit και ελληνικό χρέος

Συνεχή χαστούκια από το εξωτερικό αλλά και από το εσωτερικό δέχονται τα τελευταία 24ωρα η Άνγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη στάση που κράτησαν έναντι της Ελλάδας, τις συνεχιζόμενες αναφορές στο Grexit, αλλά και το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Ίσως είναι η μόνη παρηγοριά για τους Έλληνες που αναγκάζονται να υποστούν το πιο σκληρό μνημόνιο μετά τις ατυχείς διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης.

Ο υπάλληλος του Βερολίνου Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε χθες πώς «θα ήμουν ευτυχής αν σταματούσαν οι αναφορές στο Grexit», δείχνοντας την έντονη ενόχληση του για το γεγονός ότι τη στιγμή που πάει να υπογραφεί μία συμφωνία και να αλυσοδεθεί η Ελλάδα η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε, σε απόλυτη σύμπνοια, διατηρούν στο τραπέζι την έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη.

Από την άλλη ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν έχει δύο φορές απαντήσει με σκληρό τρόπο στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τη μία αναφέροντας τον ως «προβοκάτορα» που οδήγησε στο χείλος του γκρεμού την Ελλάδα και την άλλη ότι σφάλει πιστεύοντας πώς μία έξοδός της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είχε θετικά αποτελέσματα για την Ευρώπη.

Πολλοί ξένοι ηγέτες και αξιωματούχοι έχουν πει «έλεος» με τη γερμανική στάση έναντι της Ελλάδας που επρόκειτο αναμφίβολα για την επιβολή μίας πολιτικής εξόντωσης ενός λαού, αλλά πλέον ξεσηκώνονται και οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιλαμβανόμενοι πώς το Βερολίνο επιχειρεί πλέον ανοιχτά να παίξει ηγεμονικό ρόλο καθυποτάσσοντας όλους τους άλλους λαούς προς όφελος της.

Εκτιμούν δηλαδή πώς οι Γερμανοί με επικεφαλής τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε λειτουργούν ως άλλες δυνάμεις του Γ’ Ράιχ. Το φαινόμενο του αντιγερμανισμού ωστόσο εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και μέσα στην ίδια τη Γερμανία, αφού πολιτικοί, οικονομολόγοι, ακαδημαικοί και πολίτες εκτιμούν πώς αν συνεχιστεί αυτή η τακτική τότε η χώρα τους θα είναι αυτή που θα απομονωθεί.

Στο μεταξύ, το δίδυμο της εφαρμογής της καταστροφικής πολιτικής στην Ελλάδα αναμένεται να δεχθεί σφοδρή κριτική στη Bundestag όπου συνεδριάζει για την έγκριση του τρίτου μνημονίου προς την Ελλάδα, κι αυτό γιατί η Μέρκελ και ο Σόιμπλε είχαν πείσει πώς δεν πρόκειται να παρασχεθεί άλλη βοήθεια στη χώρα μας (τώρα βέβαια αν το μνημόνιο 3 αποτελεί βοήθεια ή αλληλεγγύη αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα).

Είναι δεδομένο δε, πώς αν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τότε οι Γερμανοί δεν πρόκειται να πάρουν ποτέ πίσω τα χρήματα που έδωσαν στην Ελλάδα, όπως άλλωστε και οι υπόλοιπες χώρες. Στο θέμα αυτό φαίνεται πώς η Γερμανίδα καγκελάριος και ο σκληρός υπουργός Οικονομικών θα δεχθούν, αργά ή γρήγορα μία μεγάλη ιδεολογική και πολιτική ήττα.

Κι αυτή θα προέλθει κυρίως από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, τις ΗΠΑ που σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να δούν την Ελλάδα να βγαίνει από τη ζώνη του ευρώ. Τα μηνύματα έχουν σταλεί ήδη, αλλά τις τελευταίες ημέρες είναι πολύ πιο έντονα. Φρόντισε να το καταστήσει σαφές χθες στον κ. Σόιμπλε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζάκ Λιού, ο οποίος συναντήθηκε και με τον Γάλλο ομόλογο του Μισέλ Σαπέν.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου μετέφερε στον Γερμανό ομόλογό του την εκπεφρασμένη άποψη της Ουάσιγκτον και του ΔΝΤ ότι πρέπει να υπάρξει λύση άμεσα για το ελληνικό χρέος, ώστε μέσα από μία αναδιάρθρωσή του να καταστεί βιώσιμο.

Η συνάντηση ήρθε την ίδια ώρα που η Κριστίν Λαγκάρντ συνέχιζε το σφυροκόπημα στο Βερολίνο, τονίζοντας ότι χωρίς ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα διάσωσης, κάτι το οποίο αποτελεί casus belli για τη γερμανική κυβέρνηση, ώστε να μπορέσει να το πουλήσει το εσωτερικό του κόμματος της Μέρκελ αλλά και του κυβερνητικού εταίρου των Σοσιαλδημοκρατών.

Οι ΗΠΑ και το ΔΝΤ σε συνδυασμό με τις Βρετανία, Γαλλία, Ιρλανδία και Ιταλία έχουν περάσει στην αντεπίθεση με αφορμή την Ελλάδα και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να διεθνοποιήσει την εγκληματική πολιτική προσήλωσης στη λιτότητα του Βερολίνου και να θέσει το ζήτημα όχι σε οικονομικές αλλά σε καθαρά γεωπολιτικές βάσεις.

Λίγες ώρες μάλιστα αργότερα ο κ. Σόιμπλε φάνηκε να πήρε το μήνυμα, αφού σε επιστολή που έστειλε ο ίδιος στον πρόεδρο της γερμανικής Βουλής, με την οποία ζητά να ανοίξει η συζήτηση για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ανέφερε πώς το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στην πληρωμή της πρώτης δόσης προς την Ελλάδα, η οποία είναι προγραμματισμένη να καταβληθεί στα μέσα Αυγούστου του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με την επιστολή, η περαιτέρω εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της έκθεσης για το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα που θα δημοσιευτεί το φθινόπωρο του 2015 και της ανάλυσης για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η νέα ρουκέτα κατά του Βερολίνου εκτοξεύτηκε από τη Φρανκφούρτη, όπου ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι εμφανίστηκε κατηγορηματικός αναφέροντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται οπωσδήποτε ελάφρυνση του χρέους. «Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη. Το θέμα είναι ποια είναι η καλύτερη μορφή ελάφρυνσης του χρέους εντός του νομικού, θεσμικού πλαισίου μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μίλησε και η Κομισιόν, μετά την αναθεωρημένη έκθεση του ΔΝΤ ως θα φτάσει στο 200% του ΑΕΠ της Ελλάδας μετά το νέο δάνειο που θα συναφθεί. Αυτό το χρέος όχι μόνο δεν είναι βιώσιμο, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να ξεπληρωθεί από την Ελλάδα υπό συνθήκες ακραίας λιτότητας.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Το Βερολίνο να πάρει μαθήματα ιστορίας και όχι μόνο μαθήματα οικονομίας, λένε οι Γάλλοι σοσιαλιστές



Με ανοικτή επιστολή του προς τον γερμανικό λαό ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, ηγέτης του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και στενός συνεργάτης του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, καλεί το Βερολίνο να αναλογιστεί τη θέση του στην Ευρώπη και να πάρει μαθήματα Ιστορίας, πέρα από το να δίνει μόνο μαθήματα οικονομίας.

Η επιστολή, η οποία αρχίζει με τη φράση «Αγαπητέ μου φίλε», καταδεικνύει πόσο επιβαρύνθηκαν οι σχέσεις της Γαλλίας με τη Γερμανία - δύο από τα σημαντικότερα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης - με αφορμή το ελληνικό ζήτημα.

«Η Ευρώπη, αγαπητέ μου φίλε, δεν καταλαβαίνει την επιμονή της χώρας σου να ακολουθείται τυφλά ο δρόμος της λιτότητας. Ξέχασε μήπως η χώρα σου τη στήριξη που της προσέφερε η Γαλλία αμέσως μετά τα στυγερά εγκλήματα που διαπράχθηκαν εξ ονόματός σου;», τονίζει ο Γάλλος σοσιαλιστής ηγέτης.

Ο κ. Καμπαντελίς συνεχίζει καταγράφοντας τη συμβολή της Γαλλίας στην ανάκαμψη της μεταπολεμικής Γερμανίας και αναφέρει μεταξύ άλλων το Σχέδιο Μάρσαλ του 1947, τη συμφωνία του 1953 για την ελάφρυνση του γερμανικού χρέους και το διπλωματικό πράσινο φως που δόθηκε το 1989 για την επανένωση των δύο Γερμανιών μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

«Το Βερολίνο θα πρέπει να θυμηθεί αυτό το μάθημα ιστορίας, ενώ δίνει στην Αθήνα μαθήματα οικοκυρικών», γράφει ο κ. Καμπαντελίς. «Η Γαλλία και η Ευρώπη επέτρεψαν στη Γερμανία να γίνει η δύναμη που είναι σήμερα. Αγαπητέ μου φίλε, η Γερμανία πρέπει να συνέλθει, και γρήγορα!».

Την Τετάρτη, το γαλλικό κοινοβούλιο ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία τη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, ωστόσο στη συζήτηση που προηγήθηκε εκφράστηκαν έντονες ανησυχίες για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η Ευρώπη την κρίση. Πολλοί στη γαλλική Κεντροαριστερά και Αριστερά πιστεύουν ότι ο πρόεδρος Ολάντ έχασε την ευκαιρία να αντισταθεί στην πολιτική λιτότητας που προωθούν η Γερμανία και άλλα μέλη της Ε.Ε., όμως η κεντροδεξιά αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι κατέστρεψε τις γαλλογερμανικές σχέσεις.

Ο Φρανσουά Ολάντ από την πλευρά του υποβαθμίζει τις διαφορές του με τη Γερμανία και επιμένει ότι η καλή σχέση του με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ ήταν ένας από τους παράγοντες που βοήθησαν στην επίτευξη της συμφωνίας για την Ελλάδα.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....