Διυλιστήριο: 11/14/13
ροη αναρτησεων

Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013

VIDEO - Ολλανδή βιολονίστρια παίζει ξαφνικά Τσιτσάνη σε κατάμεστη συναυλία κλασικής μουσικής στο Ρότερνταμ

Αμέσως μετά την Τσιγγάνα του Μωρίς Ραβέλ, η ραγδαία ανερχόμενη 25χρονη Ολλανδή βιολονίστρια, Εμι Στόρμς επέστρεψε στην σκηνή για να ερμηνεύσει μπροστά στο έκπληκτο (και στη συνέχεια ενθουσιώδες) κοινό, τα Ωραία του Τσιτσάνη.

Ακολούθησαν επιφωνήματα και χειροκροτήματα για αυτή τη σπάνια εμπειρία ακρόαση,ς που τίμησε τον κορυφαίο Ελληνα ρεμπέτη που διεγείρει ακόμα και συμφωνικές ορχήστρες. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ogdoo, η Εμι Στομ άρχισε μαθήματα βιολιού σε ηλικία 5 ετών στη φημισμένη Βασιλική Μουσική Σχολή της Χάγης από όπου αποφοίτησε πριν από τρία χρόνια. Το βίντεο προέρχεται από τη συναυλία που έδωσε τον Φεβρουάριο του 2012. Η στιγμή που αρχίζει να ερμηνεύει το έργο του Τσιτσάνη βρίσκεται από το 3ο λεπτό και μετά.

Πηγή

http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Σε δύο μήνες βγαίνει στο Αιγαίο το πλωτό νοσοκομείο του.....Μεχμέτ

Αφού η ιατρική μέριμνα για τους κατοίκους στους Αρκιούς, το Αγαθονήσι, το Καστελόριζο, τη Νίσυρο, την Κάσο, την Τήλο και τη Χάλκη είναι ανύπαρκτη, την αναλαμβάνει ο… Μουεζίνογλου.
Tην ώρα που ο υπουργός Yγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, δίνει «μάχη» με τους γιατρούς για την τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, βάζει «λουκέτο» σε κλινικές, ενώ μειώνει και το προσωπικό, η Tουρκία, ετοιμάζεται ώστε εντός του επόμενου διμήνου, να ρίξει το πρώτο της πλωτό νοσοκομείο στο Aιγαίο. Στόχος; Oι τουρίστες για τα έσοδα καθώς και μάλλον κυρίως- η υγειονομική κάλυψη της άγονης γραμμής. Mε αυτό τον τρόπο, οι γείτονες επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα διαφορετικού είδους status quo στα ακριτικά (και όχι μόνο) νησιά που θα κάνει τις διεκδικήσεις τους πιο «γλυκές».

O λύκος, λένε, στην αναμπουμπούλα χαίρεται. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το κάλεσμα, του Tούρκου υπουργού Yγείας, Mεχμέτ Mουεζίνογλου, προς 7.000 Έλληνες γιατρούς να πάνε στη Tουρκία να εργαστούν, ούτε οι διαφημίσεις κατά καιρούς και οι προσφορές που κάνουν σε Έλληνες ασθενείς της παραμεθορίου, να νοσηλευτούν στη γείτονα χώρα, με μικρό κόστος. Eνώ τα τελευταία δύο χρόνια, Tούρκοι επιχειρηματίες, έχουν επιδείξει έντονο ενδιαφέρον για την εξαγορά ελληνικών ιδιωτικών κλινικών.

Tο πλωτό νοσοκομείο


Xρόνια σχεδίαζε η τουρκική κυβέρνηση, την δημιουργία πλωτού νοσοκομείου. Bλέποντας, η τουρκική κυβέρνηση το EΣY να καταρρέει και θέλοντας να το εκμεταλλευτεί πολιτικά, επίσπευσε το σχέδιο της με αποτέλεσμα σε δύο μήνες περίπου από σήμερα, το πλωτό νοσοκομείο, να τίθεται σε λειτουργία, πλήρως εξοπλισμένο με όλα τα ιατροτεχνολογικά μέσα για την νοσηλεία των ασθενών.

Σύμφωνα με τους Tούρκους, το περασμένο έτος 180.000 τουρίστες νοσηλεύτηκαν σε τουρκικές υγειονομικές μονάδες. Mε την νέα πολιτική, που βάζει μπροστά και το πλωτό νοσοκομείο, προβλέπουν ότι το νούμερο αυτό θα αυξηθεί και θα φτάσει μάλιστα τα προσεχή χρόνια τους 400.000 ασθενείς τουρίστες.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα, όπως ο πρόεδρος του Iατρικού Συλλόγου Aθηνών, Γιώργος Πατούλης, οι οποίοι παραδέχονται, ότι το πλωτό αυτό νοσοκομείο, έχει στόχο όχι να παρέχει υπηρεσίες υγείας μόνο στα τουρκικά νησιά (Tένεδος και Ίμβρος) αλλά και στους χιλιάδες κατοίκους των ελληνικών νησιών του Aιγαίου.

«H ιατρική μέριμνα για τους κατοίκους στους Aρκιούς, το Aγαθονήσι, το Kαστελόριζο, τη Nίσυρο, την Kάσο, την Tήλο και τη Xάλκη είναι ανύπαρκτη από την πλευρά της κυβέρνησης», δηλώνει ο κ. Πατούλης, με αποτέλεσμα το πλεονέκτημα, να πηγαίνει στους Tούρκους ειδικά και μετά τη δημιουργία του πλωτού νοσοκομείου. «Δεν καλούν οι Tούρκοι τους Έλληνες ασθενείς, η Eλλάδα τους στέλνει», λέει χαρακτηριστικά, ο ίδιος, επιτιθέμενος στην Eλληνική κυβέρνηση, με για την κατάρρευση του Eθνικού Συστήματος Yγείας.

«Για άλλη μία φορά δίνουμε στους γείτονές μας τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν τη διαχρονική αδράνεια του ελληνικού κράτους απέναντι στον ελληνισμό, που τώρα, περισσότερο από ποτέ, πλήττεται από βαθιά οικονομική, κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση», τονίζει ο ίδιος. Kαι να ήταν μόνο το πλωτό νοσοκομείο; Kαλά θα ήταν...

H επέλαση


Στο τελευταίο «επεισόδιο» της τουρκικής εισβολής στην Yγεία, ο Tούρκος υπουργός Yγείας της Tουρκίας, απηύθηνε κάλεσμα, σε 7.000 άνεργους γιατρούς που αναζητούν δουλειά στο εξωτερικό, τονίζοντας ότι οι πόρτες της Tουρκίας είναι «ανοιχτές» και μπορούν να πάνε εκεί να εργαστούν, προσφέροντας, μεγάλες αμοιβές, για να πραγματοποιήσουν ιατρικές πράξεις ή χειρουργεία. Mια προσπάθεια, επίδειξης οικονομικής ανωτερότητας από τη γείτονα χώρα, θέλοντας να αποκομίσει πολιτικά και μη κέρδη, καθώς και εισβάλλει για τα καλά στην Eλληνική Yγεία και επιχειρηματικότητα. Oι Tούρκοι όμως δεν έμειναν σε αυτή τη κίνηση. Tα τελευταία δύο χρόνια με κάθε τρόπο, θέλουν να προβάλλουν την ανωτερότητά τους τουλάχιστον στο τομέα της Yγείας. Tούρκοι επιχειρηματίες, ουκ ολίγες φορές, έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον, να αγοράσουν ελληνικά ιδιωτικά νοσοκομεία. Ένα τελευταίο παράδειγμα, είναι αυτό του «Eρρίκος Nτυνάν», όταν κατά τη διάρκεια της προσπάθειας που γινόταν να πωληθεί, Tούρκοι επιχειρηματίες έκαναν τα πάντα προκειμένου να το αγοράσουν. Ωστόσο, δεν ήταν η μόνη περίπτωση. Tο ενδιαφέρον τους το επέδειξαν και σε άλλες περιπτώσεις, ενώ ακόμη και σήμερα συναντώνται με Έλληνες επιχειρηματίες, παζαρεύοντας μαζί τους προκειμένου να πάρουν μετοχές και σημαντικά μερίδια, αν όχι εξ ολοκλήρου, ελληνικές ιδιωτικές κλινικές.

ΣXEΔIO ΓIA «KATAKTHΣH» THΣ AΓONHΣ ΓPAMMHΣ


«Aρρωστήσατε; Eλάτε στην Tουρκία»

Tους Έλληνες ασθενείς της Mυτιλήνης και όχι μόνο καλούν ιδιωτικά νοσηλευτήρια της Tουρκίας, με «ελκυστικά» πακέτα προσφορών να νοσηλευτούν εκεί. Mέσω διαφημιστικού, έντυπου υλικού καθώς και μέσω διαδικτυακών διαφημίσεων, η ιδιωτική κλινική «Aδραμύττιο», της Tουρκίας προσκαλεί τους έλληνες της Mυτιλήνης να νοσηλευτούν «σε πολύ καλές τιμές», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. «Yπερπολυτελή και άρτια εξοπλισμένα νοσηλευτήρια στα παράλια της Tουρκίας προσφέρουν υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους της Λέσβου σε πολύ χαμηλές τιμές», καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Iατρικός Σύλλογος. H αδράνεια της ελληνικής κυβέρνησης φάνηκε και σε αυτή την περίπτωση η οποία δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει τους Έλληνες ασθενείς να μεταβούν στη γείτονα χώρα, με τον τούρκο υπουργό Yγείας, Mεχμέτ Mουεζίνογλου, να το εκμεταλλεύεται στο έπακρον. Mάλιστα, για να τους προσελκύσουν, οι Tούρκοι, σε πολλά από τα «πακέτα προσφορών», έβαζαν δωρεάν τις μετακινήσεις, εκείνοι, με λεωφορείο, προκειμένου να γλυτώσουν τα έξοδα οι Έλληνες ασθενείς.
press-time

www.diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Πάμπλο Κανέδο: Να μοιραστούμε την εξουσία με την οργανωμένη κοινωνία

Ο Πάμπλο Σέζαρ Γκρου Κανέδο, Υπουργός Πολιτισμών της Βολιβίας, ήρθε καλεσμένος του Συντονιστικού Πολιτών και Φορέων SOSτε το ΝΕΡΟ. Ταξίδεψε για να μιλήσει στην εκδήλωση "Από την Κοτσαμπαμπα ως τη Θεσσαλονίκη, οι αγώνες για το νερό φτάνουν στη νίκη".

Μιλάει στον Χρήστο Αβραμίδη και στον Αντώνη Γαλανόπουλο για το περιοδικό Unfollow.

Οι αγώνες των Βολιβιανών για το νερό αποτελούν παράδειγμα για όλους τους λαούς που κινδυνεύουν να χάσουν αυτό το βασικό αγαθό. Θα θέλαμε αφενός να μας περιγράψετε τι συνέβη όλα αυτά τα χρόνια και αφετέρου ποιος είναι ο λόγος που σας έφερε στη Θεσσαλονίκη.

Θα ξεκινήσω με τον λόγο για τον οποίο ήρθα στην Ελλάδα. Αυτό που συνέβη στην Βολιβία έγινε πολύ γνωστό παγκοσμίως. Ήταν η πρώτη φορά που οι κοινωνικές οργανώσεις νίκησαν, κατατρόπωσαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Νίκησαν πραγματικά στο δρόμο και τους ανάγκασαν να οπισθοδρομήσουν και να πάρουν πίσω την απόφαση ιδιωτικοποίησης του νερού. Αυτό που κάναμε, ήταν να οργανωθούμε όχι σε πολιτικά κόμματα αλλά στον περίγυρο μας, στην γειτονιά, στη κοινότητα, στα πανεπιστήμια, επειδή η ιδιωτικοποίηση του νερού μας αφορούσε όλους. Αυτό που ανακαλύψαμε τότε ήταν ότι δεν ήταν πια αναγκαία τα παραδοσιακά κόμματα για να αλλάξουμε το οικονομικό μοντέλο της χώρας.


Πως γίνεται τώρα η διαχείριση του νερού και των άλλων δημόσιων αγαθών στη χώρα σας;

Στο Σύνταγμα που ψηφίστηκε το 2009 γράφουμε ότι δεν μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν οι δημόσιες υπηρεσίες και θα πρέπει να ανήκουν πάντα στο Βολιβιανό κράτος. Οι υπηρεσίες του νερού διαχειρίζονται από τις τοπικές κυβερνήσεις, σαν εταιρείες διαχείρισης δημόσιων αγαθών, αλλά πάνω από όλα έχουμε ένα συνταγματικό διάταγμα που προστατεύει το νερό και όλες τις φυσικές πηγές.


Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η εξέλιξη της Μπολιβαριανής Επανάστασης μετά το θάνατο του Ούγκο Τσάβες;

Χωρίς αμφιβολία, η Βενεζουέλα, η Λατινική Αμερική και ο κόσμος έχασαν έναν μεγάλο ηγέτη. Είχε ένα χάρισμα ο Τσάβες, κατάφερε να μεταφέρει στο λαό της Βενεζουέλας έναν καινούριο τρόπο κατανόησης της πολιτικής. Τους έχει δώσει το έναυσμα με το οποίο μπορούν να δημιουργηθούν άλλες ιδέες οι οποίες να είναι πιο κοντά στη πραγματικότητά μας.


Μπορείτε να μας πείτε τι έγινε στην υπόθεση Σνόουντεν; Πως χαρακτηρίζετε αυτό που συνέβη με το αεροπλάνο του προέδρου Μοράλες στην Ευρώπη; Γιατί η Βολιβία αποφάσισε να δώσει άσυλο στον Σνόουντεν;

Αυτό που συνέβη είναι ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ σκέφτηκε ότι μπορεί να συνεχίσει να χειραγωγεί έναν πρόεδρο της Λατινικής Αμερικής. Δυστυχώς, 4 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπάθησαν να προσβάλουν έναν πρόεδρο. Η Βολιβία, η Βενεζουέλα, το Εκουαδόρ αλλά επίσης και η Ρωσία αποφάσισαν να δώσουν άσυλο στον Σνόουντεν. Οι ΗΠΑ σκέφτηκαν ότι ο πιο αδύναμος από όλους αυτούς θα είναι ο Έβο Μοράλες. Ο Έβο Μοράλες ποτέ δεν θα έκανε κάτι στα κρυφά, να κρύψει ας πούμε τον Σνόουντεν στο μπάνιο του αεροπλάνου. Αυτό θα ήταν παράλογο για έναν πρόεδρο τόσο γνωστό.


Πως νιώθει ο λαός και η κυβέρνηση της Βολιβίας να αποτελούν την «πίσω αυλή» των ΗΠΑ, μιας χώρας που αποδείχθηκε ότι κατασκοπεύει ακόμα και την έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών;

Οι ΗΠΑ συνέχεια υποτιμούσαν και υποτιμούν την Λατινική Αμερική. Πάντα σκέφτονταν ότι μοναδικό τους αντικείμενο ήταν να μας κλέψουν τις φυσικές μας πηγές. Πάντα έστελναν τους στρατούς τους για να εξαφανίσουν οτιδήποτε απειλεί το σύστημά τους. Σε πολλές περιπτώσεις είχαν μεγάλη επιτυχία. Σκότωσαν τον Τσε Γκεβάρα, έκαναν πολλές απόπειρες δολοφονίας ενάντια στον Φιντέλ Κάστρο, εγκαθίδρυσαν με τη βία σκληρές δικτατορίες που διήρκησαν πολλά χρόνια, όπως στη Χιλή, την Παραγουάη, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Βολιβία, το Περού. Πάντα μας υποτιμούσαν. Σήμερα βλέπουμε ότι τα πράγματα έχουν πια αλλάξει, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πολύ δυνατή αντίσταση από τη πλευρά μας. Στη Βολιβία έχουμε διώξει τις μυστικές υπηρεσίες, έχουμε διώξει μια υποτιθέμενη ΜΚΟ που ήθελε να βοηθήσει τον λαό της Βολιβίας, έχουμε διώξει τον πρέσβη τους, έχουμε αποσύρει τον δικό μας πρέσβη από τις ΗΠΑ γιατί δεν είμαστε πια διατεθειμένοι να συνεχίσουμε να δεχόμαστε να μας ταπεινώνουν.


Η βαθιά οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων δείχνει την αναγκαιότητα να αλλάξουμε οικονομικό παράδειγμα. Ποια είναι η γνώμη σας για την οικονομική κρίση; Είναι μια κρίση χρέους, μια δομική καπιταλιστική κρίση, μια ηθική κρίση; Και τελικά υπάρχει εναλλακτική; Μπορεί η Λατινική Αμερική να γίνει το παράδειγμα για όλο τον κόσμο;

Εγώ πιστεύω, ναι, ότι η Λατινική Αμερική μας δείχνει ότι μπορούμε να συναντήσουμε νέους τρόπους ανάπτυξης της οικονομίας. Ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι μια απλή εφαρμογή ενός καπιταλιστικού μοντέλου στο οποίο επενδύεις για να αναπτύξεις βιομηχανία κι άλλα πράγματα. Είναι ένα μοντέλο τοκογλυφικό το οποίο λειτουργεί σαν μια απάτη, σαν μια κομπίνα: σου δίνω χρήματα για να τα ξοδέψεις, όχι για να τα επενδύσεις, και πρέπει να μου τα επιστρέψεις με τόκους.


Ποιο είναι το νόημα του σοσιαλισμού σήμερα;

Να μοιραστούμε την εξουσία με την οργανωμένη κοινωνία. Όλες οι αποφάσεις να λαμβάνουν υπόψη όλους τους παράγοντες. Αυτή είναι η νέα οπτική, να μοιραστούμε τα πολλά ή τα λίγα που έχουμε. Αλλά πάνω από όλα, η πολιτική, οι αποφάσεις της εξουσίας, να είναι μέρος της κοινωνίας. Η γνώμη σου έχει την ίδια σημασία με τη δική μου ή του συντρόφου. Να βρούμε συλλογικά τις λύσεις στα προβλήματά μας.


Σε αυτόν τον σοσιαλισμό που περιγράφετε που θα ανήκουν τα μέσα παραγωγής;

Στον λαό μέσω του κράτους. Με τις εθνικοποιήσεις στη Βολιβία έχουμε ανακτήσει όλες τις φυσικές μας πηγές, τον φυσικό μας πλούτο από τις πολυεθνικές εταιρείες. Και ό, τι κερδίζουμε το μοιράζουμε ισότιμα στον λαό.


Ποιες ήταν οι πρώτες κινήσεις της χώρας για το χρέος και τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή με το χρέος στη Βολιβία;

Στην αρχή αποφασίσαμε να μην πληρώσουμε το χρέος. Έπρεπε να ισχυροποιήσουμε τη δική μας οικονομία, δεν ήταν δυνατόν να δουλεύουμε για τους τραπεζίτες. Έπρεπε να δουλέψουμε για τη ζωή των πολιτών μας. Όταν βελτιώθηκαν οι συνθήκες, οι σχέσεις μας με το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα ήταν πιο ισότιμες και διαφανείς. Δανειστήκαμε χρήματα για να δημιουργήσουμε αυτοκινητόδρομους και πληρώσαμε σύμφωνα με τις δυνατότητες μας. Δεν δανειστήκαμε χρήματα από αυτούς για να πληρώσουμε μισθούς, αλλά για να δημιουργήσουμε βιομηχανία και παραγωγή.


Ο πολιτισμός στη Δύση αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα. Η σχέση του ανθρώπου με τη τέχνη διαβρώνεται από τον καπιταλισμό. Ποια είναι η δική σας πολιτική για τον πολιτισμό και σε τι διαφέρει από τη Δύση;

Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να μην συγχέουμε τον πολιτισμό με το θέαμα. Το θέαμα έχει στόχο το κέρδος, ενδιαφέρεται να εκμεταλλευτεί αυτό που δημιουργούν οι καλλιτέχνες. Ο πολιτισμός είναι η ταυτότητα των ανθρώπων, ο τρόπος που χαίρονται, ο τρόπος με τον οποίο στενοχωριούνται και θλίβονται. Η πολιτική του κράτους πρέπει να βοηθά έτσι ώστε να εκφράζεται η πολιτιστική ταυτότητα των ανθρώπων και όχι να εμπορεύεται αυτό το οποίο θέλουν. Για αυτό το λόγο, η πρώτη αποστολή που είχαμε με τη δημιουργία του Υπουργείου των Πολιτισμών ήταν η αποαποικιοποίηση, που ήταν ο τρόπος της κυριαρχίας που ιδιαίτερα οι ΗΠΑ και η βιομηχανία του Χόλυγουντ είχαν χρησιμοποιήσει για να αλλάξουν τη σκέψη μας.

*Η συνέντευξη του Υπουργού Πολιτισμών της Βολιβίας δημοσιεύθηκε στο Unfollow #22
πηγή

www.diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Συρία: Άγριες μάχες στο Χαλέπι- εκδιώχθηκαν οι ισλαμιστές

Οι κυβερνητικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης του Χαλεπίου καθώς και όλης της νότιας επαρχίας προς τη Δαμασκό, έχοντας καταφέρει τις τελευταίες εβδομάδες να πατάξουν τους μαχητές της αντιπολίτευσης και στα νότια της πρωτεύουσας, γράφει το αραβικό Σκάι Νιουζ.

Εν τω μεταξύ, το γαλλικό πρακτορείο AFP, επικαλούμενο πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, σημειώνει ότι «ο στρατός κυριάρχησε πλήρως στο διαμέρισμα της πόλης της Χαλεπίου και νότια προς αυτό επαρχία, αποκτώντας τον πλήρη έλεγχο επάνω και μεγάλους και μικρούς οικισμούς της περιοχής».

Το συριακό ‘media center’ ανέφερε ότι ο μάχες διεξήχθησαν σε τρία μέτωπα, κυρίως στην ύπαιθρο του Χαλεπίου, με βομβαρδισμό από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Η ίδια πηγή αναφέρει την προέλαση του στρατού της Συρίας, που ενισχύονταν με δυνάμεις της ‘Χεζμπολάχ’ και της ιρανικής ‘επαναστατικής πολιτοφυλακής’.

Είχε προηγηθεί, σύμφωνα με το πρακτορείο Sana, επίθεση των ισλαμιστών με οβίδες στην Μπαμπ Τοούμ, μια περιοχή με πλειοψηφία Χριστιανών, με άγνωστο αριθμό θυμάτων.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι συνεχιζόμενες ήττες των δυνάμεων της αντιπολίτευσης οφείλονται στη διάσπαση της συνοχής των.

www.diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Λουκέτα και απολύσεις η επιτυχία του Σαμαρά

Η αλαζονική εμμονή του πρωθυπουργού και του στενού περιβάλλοντός του να παρουσιάζουν την Ελλάδα ως πρότυπο μεταρρυθμίσεων και επιτυχίας (το περιβόητο success story της ελληνικής οικονομίας) αποτελεί πρόκληση για την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας που δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα και να κοιτάξει το μέλλον με αισιοδοξία. Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου, του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου του Δουβλίνου και άλλων διεθνών φορέων και ερευνών, όπου οι Έλληνες εμφανίζονται ως οι πλέον απαισιόδοξοι και μη ικανοποιημένοι με τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης που απολαμβάνουν. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός υποστηρίζουν με χαρακτηριστική άνεση και περίσσεια πολιτική ανευθυνότητα και έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας ότι η χώρα αποτελεί πόλο έλξης διεθνών επενδύσεων.

Τα δεδομένα βέβαια της αγοράς και οι αρνητικές επιδόσεις που παρατηρούνται σε όλους σχεδόν τους μακροοικονομικούς δείκτες (αύξηση χρέους, ανάπτυξη, απασχόληση, επενδύσεις, εξαγωγές κτλ.) τη διαψεύδουν κατηγορηματικά. Η απαξίωση της εργασίας (πτώση μισθών/ συντάξεων, κατάργηση δικαιωμάτων και επιδοματικών παροχών) και της περιουσίας του ελληνικού λαού (πτώση εμπορική αξίας της γης και της κατοικίας, επαχθή φορολογικά μέτρα) αποτελούν βασικούς πυλώνες της πολιτικής της κυβέρνησης. Η υφεσιακή προσήλωση, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και η εμμονή σε πολιτικές εξασθένησης της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού λαού εξυπηρετούν τα συμφέροντα διεφθαρμένων ή πολύ συγκεκριμένων τμημάτων της ξένης και εγχώριας οικονομικής ελίτ.

Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις το ίδιο το κράτος βάζει το χέρι στην τσέπη (πχ. μέσω του ΕΣΠΑ) ή παρέχει πρόσθετα ανταλλάγματα στους ιδιώτες κάνοντας τις συμφωνίες και τα επενδυτικά project εντελώς ετεροβαρή για την πλευρά των εργοδοτών (η περίπτωση στις Σκουριές και η πρόσφατη πώληση 28 ακινήτων του δημοσίου αποτελούν χαρακτηριστικές περιπτώσεις). Σε κάποιο επίσης βαθμό τα έσοδα από την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου χρησιμοποιούνται και για την αποφυγή μέτρων φορολογικής μεταρρύθμισης και δημιουργίας περιουσιολογίου σε μια κατεύθυνση πραγματικής μείωσης του δημόσιου ελλείμματος από μια πιο δίκαιη φορολογική πολιτική.

Μια σοβαρή προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας θα προκαλούσε μια σοβαρή αντίστοιχα αύξηση των επενδύσεων, της απασχόλησης και ενός θετικού οικονομικού κλίματος, το οποίο ούτε ο ΙΟΒΕ (οργανισμός μέσα από τον οποίο εκκολάφτηκε η πολιτική φτωχοποίησης και οικονομικής ανισότητας του κυρίου Στουρνάρα και λοιπών «εκσυγχρονιστών») διαπιστώνει να υπάρχει παρά την εφαρμογή του πιο σκληρού προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη (δες Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας ΙΟΒΕ, Οκτώβριος 2013). Ας δούμε μερικές πτυχές της βαθιάς κρίσης αποεπένδυσης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία με τις ευλογίες της Τρόικα και της υποτακτικής σε αυτήν συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου:

Μόνο 4 εταιρείες έχουν επενδύσει άνω του 1 εκ ευρώ το 2012


Ενδεικτική είναι η απάντηση Μηταράκη σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης.

«Τέσσερις εταιρείες δήλωσαν σε ισολογισμούς τους επενδύσεις άνω του 1 εκ. ευρώ και έξι έχουν ενεργητικό άνω του 1 εκ. την περίοδο του 2012. Σύμφωνα με το έγγραφο του «INVEST IN GREECE» (Επενδύστε στην Ελλάδα), ο οποίος αποτελεί εποπτευόμενο φορέα του υπουργείου, οι επιχειρήσεις με νέο ΑΦΜ την περίοδο 2012 ανέρχονται σε 4.142 αλλά μόνο τέσσερις (4) εταιρείες δήλωσαν σε ισολογισμούς τους επενδύσεις άνω του 1εκ ευρώ και μόνο έξι (6) έχουν ενεργητικό άνω του 1 εκ. για αυτό το χρονικό διάστημα.».

Οι εξαγωγές ελληνικών επιχειρήσεων (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών) μειώνονται αντί να αυξάνονται


Συγκεκριμένα, την περίοδο Ιανουάριος-Αύγουστος 2013, η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών διαμορφώθηκε στα 18,28 δισ. ευρώ, ήτοι 5,4% υψηλότερα επίπεδα την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Ωστόσο, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, στο ίδιο διάστημα προκύπτει μείωση κατά 2,6%, δηλαδή υποχώρηση των εξαγωγών κατά 293,8 εκατ. ευρώ.

(σ.σ. Τα πετρελαιοειδή δεν έχουν μεγάλη προστιθέμενη αξία και δεν δημιουργούν μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας. Γενικότερα δεν αντανακλούν βελτίωση της παραγωγικής ικανότητας μιας οικονομίας)

Όπως δήλωσε σχετικά η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη: «η απώλεια σχεδόν 300 εκατ. ευρώ από τη δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία, σε σχέση με πέρυσι, μετριάζει την αισιοδοξία από τη διατήρηση θετικών ρυθμών αύξησης στο σύνολο των εξαγωγών της χώρας.»

Ο επενδυτικός νόμος παραμένει ανενεργός, 7 μήνες μετά την ψήφισή του


Αυτό προκύπτει από ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη στον Χατζηδάκη στις 14 Οκτωβρίου 2013.

Όπως αναφέρει η κ. Μπακογιάννη, «επτά μήνες μετά τη ψήφιση του νέου αναπτυξιακού νόμου εκκρεμεί ακόμη, η έκδοση και έγκριση πέντε Προεδρικών Διαταγμάτων που είναι αναγκαία για να καταστεί ο νόμος λειτουργικός και αποτελεσματικός. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας (Καθημερινή) προχωρεί με αργούς ρυθμούς η στελέχωση της κεντρικής αδειοδοτικής αρχής που προβλέπει ο νέος νόμος, με αποτέλεσμα παρά την εκτιμούμενη θετική ανταπόκριση των υποψήφιων επενδυτών, το νέο θεσμικό πλαίσιο παραμένει ουσιαστικά ανενεργό».

Οι συναντήσεις του Σαμαρά με επιχειρηματίες για επενδύσεις δεν είναι παραγωγικές και δεν προσφέρουν στην απασχόληση


Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας από την Procter & Gamble

Εκπρόσωποι της εταιρείας Procter & Gamble συναντήθηκαν πρόσφατα με τον πρωθυπουργό, όπου ανακοινώθηκε η δημιουργία Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας. Δεν πρόκειται όμως για παραγωγική μονάδα καθώς στο κέντρο «δεν θα αναπτύσσονται νέα προϊόντα, αλλά θα μελετώνται κυρίως οι καταναλωτικές συμπεριφορές και τάσεις».

Η ίδια η εταιρεία υποφέρει από την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, καθώς σημείωσε σημαντική μείωση των πωλήσεων και κάμψη των κερδών προ φόρων, για τρίτο συνεχόμενο έτος, (την περίοδο Ιουλίου 2012- Ιουνίου 2013), η οποία συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας. Σύμφωνα με τον 53ο ισολογισμό της, τα έσοδα της Procter & Gamble Ελλάς, η οποία εισάγει και εμπορεύεται καλλυντικά, απορρυπαντικά, είδη ατομικής υγιεινής και πληθώρα άλλων προϊόντων και ανήκει εξ ολοκλήρου στον ομώνυμο αμερικανικό κολοσσό, την προαναφερθείσα περίοδο περιορίστηκαν σε 289,86 εκατ. ευρώ, από 350,35 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση (και 419,73 εκατ. ευρώ την αμέσως προηγούμενη χρήση), παρουσιάζοντας έτσι, σε ετήσια βάση, μείωση κατά 17,3% σε ποσοστό και κατά 60,49 εκατ. ευρώ σε αξία.


Nokia Siemens Networks: Επενδύσεις και 150 θέσεις εξειδικευμένων μηχανικών

Σε πρόσφατη συνάντηση στελεχών της φιλανδικής εταιρείας Nokia Siemens Networks (NSN) με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά ανακοινώθηκε ότι το κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης, που διαθέτει στην Ελλάδα η εταιρεία, θα «ανοίξει» 150 νέες θέσεις εργασίας για εξειδικευμένους μηχανικούς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της NSN Ελλάδος Αθ. Εξαρχος υποστήριξε ότι «οι νέες προσλήψεις θα στηριχτούν μέσω προγράμματος του ΕΣΠΑ που δημιουργεί η κυβέρνηση, ώστε να επιδοτεί θέσεις εργασίας σε τομείς υψηλής τεχνολογίας».

Η Εταιρεία έχει κατηγορηθεί από το σωματείο εργαζομένων για μαζικές απολύσεις (30 απολύσεις τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2013), με την αιτιολογία ότι καταργούνται αυτές οι θέσεις, στα πλαίσια της παγκόσμιας εταιρικής αναδιάρθρωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτές οι απολύσεις έρχονται σε συνέχεια των 12 απολύσεων που έκανε η εταιρία τον Μάιο του 2012.

Δηλαδή ο Σαμαράς συμφωνεί με την εταιρεία να αλλάξει το ΕΣΠΑ, ώστε να πληρώνει ο ευρωπαίος φορολογούμενος το προσωπικό της εταιρείας, την ίδια στιγμή που η εταιρεία απολύει τους υπάρχοντες εργαζόμενους με τις ευλογίες του Σαμαρά.

Παρά ταύτα ο διευθύνων σύμβουλος δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος από την κυβερνητική πολιτική, καθώς όπως δήλωσε, πριν μια βδομάδα, στις 31 Οκτωβρίου 2013 : «Μόνο η Βολιβία έχει τη συμπεριφορά της Ελλάδας όσον αφορά τα σκαμπανεβάσματα στο φορολογικό πλαίσιο!».

«Αν το περιβάλλον ήταν καλύτερο, το επιχειρείν στην Ελλάδα δε θα ήταν ηρωισμός», δήλωσε ο κ. Εξαρχος από το βήμα του 15oυ συνεδρίου Infocom, τονίζοντας ιδιαίτερα την αστάθεια του φορολογικού και νομοθετικού πλαισίου στη χώρα μας που προστίθενται στα προβλήματα γραφειοκρατίας, αδιαφάνειας και διαφθοράς της ελληνικής αγοράς.


Επένδυση Philip Morris στην Ελλάδα

​Η Philip Morris προχώρησε σε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας για την αγορά ελληνικών ανατολικών καπνών, τη μετατροπή των καπναποθηκών στο Αγρίνιο σε πανευρωπαϊκό κέντρο αποθήκευσης και διανομής καπνών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ποσότητα του καπνού που θα αγοράζει είναι η ίδια με αυτή που αγόραζε από τους έλληνες αγρότες και πριν τη συμφωνία. Το μόνο που αλλάζει είναι ότι οι καπναποθήκες στο Αγρίνιο μετατρέπονται σε πανευρωπαϊκό κέντρο αποθήκευσης και διανομής καπνών, όταν περίπου 15.000 τόνοι καπνών θα συγκεντρώνονται από άλλες χώρες όπως η Βουλγαρία και θα διακινούνται μέσω Αγρινίου προς τα εργοστάσια της PMI στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τη Ρωσία και την Ουκρανία».

Όσον αφορά τις προσλήψεις αυτές δεν έχουν συμβεί και όταν συμβούν θα είναι εποχιακού χαρακτήρα. Όπως δήλωσε ο Γενικός Δ/ντης Εταιρικών Υποθέσεων της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ Ιάκωβος Καργαρώτος (στον Αχελώο ΤV): “Επί της παρούσης στόχος είναι να διασφαλίσουμε τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας και εν συνεχεία προϊόντος του σχεδίου και ανάλογα με τις εποχικές ανάγκες να κάνουμε τις σχετικές προσλήψεις”. Δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο αναφέρουν ότι οι προσλήψεις είναι μόλις τέσσερις δύο οδηγών κλαρκ και δύο εργατών)…


Κέντρο logistics της ΖΤΕ στην Ελλάδα

​Ούτε αυτό το έργο αφορά σε παραγωγική δραστηριότητα. Με τη συνάντηση Σαμαρά με τον επικεφαλής της εταιρείας ΖΤΕ επιβεβαιώθηκε ότι «εντός του 2014 θα ανακοινωθεί ότι ξεκινάει η επένδυση της ΖΤΕ στην Ελλάδα» η οποία θα αφοράένα κέντρο logistics - μέσω του οποίου θα διακινούνται τηλεπικοινωνιακά προϊόντα από τον Πειραιά αρχικά σε χώρες της νότιας Ευρώπης, τα Βαλκάνια και της Μέσης Ανατολής. Παράλληλα θα γίνει και ένα κέντρο επισκευών που σημαίνει ότι η εταιρία θα συγκεντρώνει τηλεπικοινωνιακό υλικό το οποίο θα επισκευάζεται στην Ελλάδα και θα επαναπροωθείται στις χώρες. Ανακοινώθηκε ότι δημιουργηθούν συνολικά 400-600 θέσεις εργασίας, που θα αφορούν τόσο σε επιστημονικό προσωπικό όσο και σε εξειδικευμένο το οποίο θα εκπαιδευτεί στην Ελλάδα από Κινέζους τεχνικούς της εταιρείας.


Συμφωνία Vodafone και Wind για κοινή χρήση του δικτύου κινητής επικοινωνίας 2G/3G

​‘Άλλη μια συνάντηση Σαμαρά, που δεν οδηγεί σε παραγωγή, ανάπτυξη, παρά μόνο σε απολύσεις εργαζομένων.

Οι εκπρόσωποι της Vodafone Greece, Γλαύκος Περσιάνης, και της Wind Hellas, Νάσος Ζαρκαλής, συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για να του παρουσιάσουν τη συμφωνία τους για τη μερική κοινή χρήση του δικτύου κινητής επικοινωνίας 2G/3G, κυρίως στην περιφέρεια και περιορισμένα σε μερικές αστικές περιοχές..

Οι εργαζόμενοι των εταιριών αντιλαμβανόμενοι το κύμα των απολύσεων που επέρχεται, ζήτησαν και εκείνοι συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο οποίος ουδέποτε τους δέχτηκε. Όπως υποστηρίζουν «Οι συνέπειες από το σπάσιμο των τεχνικών τμημάτων, του αντικειμένου και του προσωπικού σε εργολαβίες χωρίς αρχή και τέλος, επηρεάζει κι εσάς, όλους μας. Αν περάσει το σχέδιο των δύο διοικήσεων, δεν θα μείνει τίποτα όρθιο από μισθούς, συλλογικές συμβάσεις, δικαιώματα, θέσεις εργασίας».


ΕΛΑΪΣ – Unilever Hellas μεταφέρει την παραγωγή 110 προϊόντων από το εξωτερικό στην Ελλάδα και υποφέρει από την κυβερνητική πολιτική


​Το πρόγραμμα της ΕΛΑΪΣ – Unilever Hellas αφορά τη μεταφορά της παραγωγής 110 κωδικών προϊόντων από το εξωτερικό στην Ελλάδα, η οποία ολοκληρώνεται μέσω μίας συνεργασίας της με έλληνα παραγωγό.

Όμως η εταιρεία, στην Ελλάδα του μνημονίου και της ύφεσης, παρουσίασε κάμψη των εσόδων της και ζημιές, μολονότι βελτίωσε τη λειτουργική της αποδοτικότητα. Σύμφωνα με τον ισολογισμό της, τα έσοδα της Ελαΐς Unilever τον περασμένο χρόνο περιορίστηκαν στα 475,38 εκατ. ευρώ από 512,20 εκατ. ευρώ το 2011. Παρουσίασαν, έτσι, μείωση κατά 7,2% σε ποσοστό και κατά 36,82 εκατ. ευρώ σε αξία, σε αντιστοιχία με τη μείωση της εγχώριας αγοράς στους τομείς όπου δραστηριοποιείται.

Μετά την πρόβλεψη για φόρους, οι καθαρές ζημιές της χρήσης 2012 ήταν 2,01 εκατ. ευρώ, έναντι καθαρών ζημιών 1,31 εκατ. ευρώ το 2011, οπότε τα αποτελέσματα είχαν επιβαρυνθεί με διαφορές φορολογικού ελέγχου προηγούμενων χρήσεων.

Η κυβερνητική πολιτική διώχνει τις ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό


Η ΦΑΓΕ έφυγε για Λουξεμβούργο

​Η ΦΑΓΕ μετέφερε πρόσφατα την έδρα της στο Λουξεμβούργο. Σε ό,τι αφορά στις δραστηριότητες στην Ελλάδα, πραγματοποιούνται μέσω της ελληνικής θυγατρικής της ΦΑΓΕ Dairy Industry (πρώην μητρική του ομίλου) ενώ οι δραστηριότητες της ΦΑΓΕ στο εξωτερικό θα γίνονται μέσω της νεοσυσταθείσας θυγατρικής στο Λουξεμβούργο, της FAGE Luxembourg S.a.r.l.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα, συνολικά οι πωλήσεις της ΦΑΓΕ για το α΄ τρίμηνο του 2013 διαμορφώθηκαν στα 134,3 εκατ. δολάρια (σ.σ. η εταιρεία μετά τη μεταφορά της έδρας της στο Λουξεμβούργο εκφράζει τα οικονομικά της μεγέθη σε δολάρια ΗΠΑ αντί για ευρώ), σημειώνοντας μικρή αύξηση, κατά 1,6% σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2012.

Το όφελος από την αύξηση των πωλήσεων κατά 10,1% στις ΗΠΑ και κατά 42,1% στην Ιταλία σχεδόν εξανεμίστηκε από τις απώλειες στην ελληνική αγορά, όπου καταγράφηκε μείωση της αξίας πωλήσεων κατά 13,7%, καθώς και στη βρετανική αγορά όπου οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 7,8%.


Η Coca cola έφυγε για Ελβετία


​Μετά τη ΦΑΓΕ και η Coca Cola μεταφέρει την έδρα της στην Ελβετία και την διαπραγμάτευση της μετοχής της Χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης.

Η εταιρία με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση στο ελληνικό χρηματιστήριο «COCA – COLA 3E», φαίνεται ότι κλείνει το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης και μεταφέρει τη δραστηριότητα στη γειτονική Βουλγαρία, με τα ακόμη φθηνότερα εργατικά χέρια! Παρά την υψηλή της κερδοφορία η leader εταιρία, δεν διστάζει να αφήσει στο δρόμο δεκάδες εργαζομένους της Θεσσαλονίκης, αναζητώντας περαιτέρω αύξηση των κερδών της. Ήδη από την απόφαση της «COCA – COLA 3E», υπάρχουν 33 απολύσεις.

Το σωματείο εργαζομένων προκειμένου να ανατρέψει την απόφαση της διοίκησης και να επιτύχει την επαναπρόσληψη των 33 απολυμένων και την επαναλειτουργία του εργοστασίου βρίσκεται σε απεργιακές κινητοποιήσεις.


Η Βιοχάλκο για Βρυξέλλες


​Πρόκειται για την τρίτη ελληνική επιχείρηση (απασχολεί 9.200 εργαζόμενους) που μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό. Η απόφαση για τη μεταφορά της έδρας του μεγαλύτερου μεταλλουργικού ομίλου της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, ο οποίος καλύπτει το 10% των ελληνικών εξαγωγών, ελήφθη για δύο λόγους: ο πρώτος αφορά την αναζήτηση νέων δανείων και ο δεύτερος είναι ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής που υπάρχει στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Παράπλευρη απώλεια αποτελεί και η έξοδος της μετοχής από το ελληνικό χρηματιστήριο, γεγονός που θα στερήσει από την ελληνική αγορά περί το 1 δις ευρώ – που είναι η σημερινή κεφαλαιοποίηση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ.

Η πολιτική Σαμαρά κλείνει τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα


  • Σε αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων της προχωράει η Sprider Stores. 887 εργαζόμενοι στο δρόμο
  • Περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι περνούν στην ανεργία, χωρίς αποζημίωση, μετά την απόφαση της αρτοβιομηχανίας «Κατσέλης» να κηρύξει πτώχευση.
  • Στον δρόμο 1.014 εργαζόμενοι στη άλλοτε κραταιά Neoset
  • Το ιστορικό πολυκατάστημα Fokas έβαλε λουκέτο μετά από 77 χρόνια λειτουργίας. Από το «λουκέτο» μένουν στον δρόμο 600 εργαζόμενοι.
  • Τίτλοι τέλους πέφτουν και για τον ξενοδοχειακό κολοσσό Ledra Marriott στην Ελλάδα αφού αποφάσισε να αποχωρήσει από τη χώρα μετά από 30 χρόνια.
............

Ένας κατάλογος που δυστυχώς δεν έχει τέλος μετατρέποντας σταδιακά την Ελλάδα τουSamaras Success Story σε νεκροταφείο επιχειρήσεων και εργαζόμενους στο δρόμο χωρίς αποζημιώσεις και καταβολή δεδουλευμένων. Σύμφωνα άλλωστε με στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) «Λουκέτο» βάζουν κάθε ημέρα περισσότερες από τέσσερις βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης. Τέλος, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΓΣΕΒΕΕ χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις εμφανίζονται ενεργές, αλλά στην πράξη έχουν ήδη κλείσει και απλώς αποφεύγουν το κόστος κλεισίματος φορολογικών βιβλίων. Τελικά η απόσταση γελοιότητας και σοβαρότητας για την κυβέρνηση Σαμαρά είναι τόσο μεγάλη όσο οι ουρές των ανέργων στα γραφεία του ΟΑΕΔ και στα συσσίτια απόρων.
Το τεκμήριο

www.diulistirio.blogspot.gr

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Τα θαμμένα αγάλματα του πολέμου.

Επί έξι μήνες πριν από την εισβολή των Γερμανών μια ομάδα από εργάτες και αρχαιολόγους έσκαβε τα δάπεδα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου για να θάψει εκεί ό,τι πολυτιμότερο έχει η Αθήνα: τους κούρους και τις ληκύθους της.
Από την προετοιμασία απόκρυψης των επιτύμβιων γλυπτών του Μουσείου. (Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού)

Την Κυριακή 27 Απριλίου 1941 τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής κατέλαβαν την Αθήνα. Την επομένη, νωρίς το πρωί, οι Γερμανοί αξιωματικοί που ανέβηκαν με φόρα τα μαρμάρινα σκαλιά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου διαπίστωσαν με έκπληξη ότι παραλάμβαναν ένα κτίριο άδειο. Δεν βρήκαν πουθενά ούτε ίχνος από τα χιλιάδες πολύτιμα εκθέματα που κοσμούσαν το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας τα προηγούμενα εξήντα χρόνια της λειτουργίας του.

Αντί για αγάλματα, στέκονταν μπροστά τους παγωμένοι και ανέκφραστοι οι λιγοστοί αρχαιολόγοι και οι φύλακες που είχαν βάρδια εκείνη την ώρα. Στις επίμονες ερωτήσεις τους, εκείνοι απάντησαν σιβυλλικά, ότι τα αρχαία είναι εκεί όπου όλοι γνωρίζουν, κάτω από τη γη. Και είναι αλήθεια ότι τα αρχαία είχαν μόλις επιστρέψει ξανά στο χώμα, δηλαδή στη μοναδική κιβωτό του κόσμου στην οποία θα μπορούσαν να παραμείνουν ασφαλή. Η εύθραυστη ευρωπαϊκή τάξη του Μεσοπολέμου ήταν αισθητή στις ελληνικές κυβερνήσεις πολύ καιρό πριν από την κήρυξη του πολέμου. Από το 1937 η κυβέρνηση Μεταξά είχε ξεκινήσει αλληλογραφία με τη Διεύθυνση Αρχαιοτήτων του υπουργείου Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείας, προκειμένου να εκπονηθεί από κοινού ένα πλήρες σχέδιο διαφύλαξης των αρχαίων από τις αεροπορικές επιδρομές και από το ενδεχόμενο των οδομαχιών εντός των πόλεων.

Στην επίμονη απαίτηση του κράτους να συνταχθούν κατάλογοι και να ταξινομηθούν τα αρχαία σε κατηγορίες με βάση τη σπουδαιότητά τους οι αρχαιολόγοι της Υπηρεσίας υποστήριζαν σταθερά ότι δεν υπήρχε δυνατότητα επιλογής και ότι όλα τα αρχαία (εκτεθειμένα και αποθηκευμένα) έπρεπε να διασωθούν σε περίπτωση πολέμου. Μάλιστα, ο Νικόλαος Κυπαρίσσης, Έφορος Αρχαιοτήτων Αθηνών (Αττικής και Μεγαρίδος εκτός Πειραιώς), σε εμπιστευτική του έκθεση προς το υπουργείο στις 11 Αυγούστου 1937 αναφέρει ότι, αντί να δαπανηθούν μεγάλα ποσά για την κατασκευή καταφυγίων για ορισμένα από τα αρχαία, θα ήταν προτιμότερο να μεταφερθούν σε νέους χώρους φύλαξης, ασφαλείς από φωτιά και βομβιστικές επιθέσεις, σε κηρυγμένες «αρχαιολογικές πόλεις», οι οποίες με διεθνείς συμβάσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ιερές και απαραβίαστες. Και υπέδειξε την περιοχή της Ακρόπολης ως μία από αυτές. Ωστόσο, η πραγματικότητα διέλυσε τις ελπίδες και τις λιγοστές αμφιβολίες για το επερχόμενο κακό. Οι προετοιμασίες για την αντιμετώπιση του κινδύνου των καταστροφών εντείνονταν με την πάροδο του χρόνου.

Στις 18 Ιουνίου 1940 ο υφυπουργός Παιδείας Ν. Σπέντζας ανακοίνωσε με εμπιστευτικό του έγγραφο ότι «Από σήμερον απαγορεύομεν την χορήγησιν κανονικών αδειών, κατόπιν αποφάσεως του Υπουργικού Συμβουλίου». Με την κήρυξη του πολέμου τέσσερις μήνες μετά, η Αρχαιολογική Υπηρεσία αντέδρασε αστραπιαία. Με έγγραφό της στις 11 Νοεμβρίου 1940 που απεστάλη σε όλες τις τοπικές διευθύνσεις, εξέδωσε ειδικές τεχνικές οδηγίες «διά την προστασίαν των αρχαίων των διαφόρων μουσείων από τους εναερίους κινδύνους». Σε αυτές προβλέπονταν δύο τρόποι ασφάλισης των ογκωδών και μη μετακινήσιμων εκθεμάτων. Ο πρώτος ήταν «διά της περικαλύψεως του αγάλματος διά γαιοσάκκων, αφ' ου προηγουμένως τούτο περιβληθή δι' ενός ξυλίνου ικριώματος επενδεδυμένου διά σανίδων ως το υπόδειγμα» και ο δεύτερος, που προκρίθηκε ως αποτελεσματικότερος, με την κατάχωση των αγαλμάτων εντός του δαπέδου της αίθουσας ή στην αυλή του μουσείου ή σε περιφραγμένες αυλές και υπόγεια δημόσιων ιδρυμάτων. Η μέθοδος της κατάχωσης, μάλιστα, δινόταν με κάθε λεπτομέρεια. Τα αγάλματα έπρεπε να αποτεθούν στον πυθμένα του ορύγματος που ήταν επενδεδυμένο με οπλισμένο σκυρόδεμα, σε οριζόντια θέση (σαν νεκρά σώματα σε τάφο), να καλυφθούν με αδρανή υλικά και το όρυγμα να σφραγιστεί με πλάκα τσιμέντου. Για τα χάλκινα και για τα πήλινα προβλεπόταν η φύλαξη εντός κιβωτίων επενδεδυμένων με κερόχαρτο ή πισσόχαρτο για τον φόβο της υγρασίας.
Η απόκρυψη του Κούρου του Σουνίου ΕΑΜ 2720 στο όρυγμα που είχε διανοιχθεί μπροστά από το βάθρο του. (Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου).
Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σήμανε συναγερμός. Με υπουργική απόφαση συστάθηκε η Επιτροπή Απόκρυψης και Ασφάλισης των εκθεμάτων του, με επικεφαλής τρεις Αρεοπαγίτες και μέλη τον γραμματέα της Αρχαιολογικής Εταιρείας Γεώργιο Οικονόμο, τον προσωρινό διευθυντή του μουσείου Αναστάσιο Ορλάνδο, τον καθηγητή Σπυρίδωνα Μαρινάτο, τους εφόρουςΓιάννη Μηλιάδη και Σέμνη Καρούζου, την επιμελήτριαΙωάννα Κωνσταντίνου και ορισμένους μηχανικούς και αρχιτέκτονες του υπουργείου. Στην ομάδα προστέθηκαν και εθελοντές, όπως ο διευθυντής του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Otto Walter, ο Βρετανός αρχαιολόγος Allan Wace και o ακαδημαϊκός Σπύρος Ιακωβίδης, που ήταν τότε πρωτοετής φοιτητής Αρχαιολογίας. «Πολύ πρωί, πριν να δύσει η σελήνη, συγκεντρώνονταν στο μουσείο όσοι είχαν αναλάβει την εργασία τούτη. Νύχτα έφευγαν το βράδυ για να πάνε στα σπίτια τους» γράφει χαρακτηριστικά η Μεγάλη (για όσους γνωρίζουν) Σέμνη Καρούζου.

Η φύλαξη των γλυπτών γινόταν ανάλογα με το μέγεθος και τη σημασία του καθενός. Τα μεγαλύτερα από αυτά παρατάσσονταν όρθια σε βαθιά ορύγματα που είχαν ανοιχτεί στα δάπεδα των βόρειων αιθουσών του μουσείου, το οποίο ήταν, άλλωστε, θεμελιωμένο πάνω στον μαλακό βράχο.
Για την κάθοδο των αγαλμάτων στα ορύγματα χρησιμοποιήθηκαν αυτοσχέδιοι ξύλινοι γερανοί, τους οποίους χειρίζονταν αδιάκοπα οι τεχνίτες του μουσείου. Τα ορύγματα, που έμοιαζαν με πολυάνδρια, δηλαδή με ομαδικούς τάφους, συγκέντρωσαν ένα σαστισμένο πλήθος μορφών, σαν αυτό που εικονίζεται στην πιο πολύτιμη από τις φωτογραφίες του ομώνυμου αρχείου του μουσείου. Ανάμεσα στις μορφές των αγαλμάτων, που στέκονται αμήχανα στον νέο τους τάφο, βρίσκεται κι ένας από τους ανώνυμους πρωταγωνιστές του Έπους της Απόκρυψης. Ένας τεχνίτης του μουσείου που κοιτά αφηρημένα τον φακό. Κι έτσι όπως συμμερίζεται την αβέβαιη μοίρα των ημερών, καταλήγει να μην ξεχωρίζει από το πλήθος τριγύρω.

«Αν καμιά ζημιά δεν έγινε στα μάρμαρα, παρόλες αυτές τις μετακινήσεις, οφείλεται τούτο κυριότατα στο ότι προϊστάμενος του συνεργείου των εργατών ήταν τότε, έως και στα πρώτα χρόνια ύστερ' από τον πόλεμο, ο παλαιός, έμπειρος και αφοσιωμένος γλύπτης των ελληνικών μουσείων Ανδρέας Παναγιωτάκης» αφηγείται η Σέμνη Καρούζου.
Η δουλειά γινόταν στα υπόγεια του μουσείου. Τα αγάλματα τοποθετούνταν σαν άνθρωποι σε διαδήλωση.

Τον Οκτώβριο του 1940, όταν κηρύχθηκε ο πόλεμος, μόλις είχα εγγραφεί στο πανεπιστήμιο, πρωτοετής φοιτητής» θυμάται σε συνέντευξή του ο ακαδημαϊκός Σπύρος Ιακωβίδης. «Η απόκρυψη είχε ήδη αρχίσει κι εγώ προσέφερα την εθελοντική μου εργασία. Με έβαλαν σε μία από τις αποθήκες, όπου υπήρχαν τεράστια κασόνια. Η δουλειά μου ήταν να τυλίγω ταναγραίες σε παλιές εφημερίδες και με μεγάλη προσοχή να τις τοποθετώ στα κασόνια. Μετά, τη δουλειά συνέχιζε η ειδική επιτροπή που είχε συσταθεί.

Όλοι δουλεύαμε ενάντια στον χρόνο, με τον φόβο της εισβολής των Γερμανών, και βέβαια με τεράστια προσοχή. Οι Ταναγραίες τυλίγονταν εύκολα. Όμως τα αγγεία έσπαγαν ακόμα πιο εύκολα. Η δουλειά γινόταν στα υπόγεια του μουσείου. Τα αγάλματα τοποθετούνταν σαν άνθρωποι σε διαδήλωση. Στη συνέχεια χυνόταν πάνω τους άμμος που ξεχώριζε το ένα από το άλλο και τα σκέπαζε και από πάνω έπεφτε πλάκα τσιμέντο. Τα παράθυρα των υπόγειων χώρων τα φράζανε με τσουβάλια από άμμο. Με αυτό τον τρόπο δεν μπορούσαν να πάθουν τίποτε από αεροπορική επιδρομή». Τα ξύλινα κιβώτια με τα πήλινα αγγεία και τα ειδώλια, καθώς και με τα χάλκινα έργα, τοποθετούνταν στις ημιυπόγειες αποθήκες της επέκτασης του μουσείου, που είχε μόλις ολοκληρωθεί προς την οδό Μπουμπουλίνας. Μετά τη συμπλήρωση των χώρων, τα δωμάτια γεμίζονταν μέχρι την οροφή με στεγνή άμμο, προκειμένου να αντέξουν τη διάρρηξη της τσιμεντένιας πλάκας της οροφής τους από ενδεχόμενο βομβαρδισμό.

Ένα στιγμιότυπο αυτής της εργασίας του εγκιβωτισμού αποτυπώθηκε σε μία ξεχωριστή φωτογραφία, τη μόνη που εικονίζει τους τεχνίτες του μουσείου σε μια στιγμή ανάπαυλας να κοιτούν ανέκφραστοι τον φακό, ανθρώπους που αναρωτιέται κανείς για την τύχη τους τους σκληρούς μήνες της αθηναϊκής Κατοχής.

Η Σέμνη Καρούζου διέσωσε το όνομα ενός από αυτούς:«Σε όλη την εργασία του ξεριζώματος και του εγκιβωτισμού των αρχαίων της Συλλογής Αγγείων και Μικροτεχνημάτων πρωτοστατούσε ο μακαρίτης αρχιτεχνίτης Γεώργιος Κοντογιώργης, ένας από τους τεχνίτες που τόσα προσέφεραν και προσφέρουν στην ανάδειξη και την ασφάλεια των αρχαίων». Ταυτόχρονα με τα αρχαία εγκιβωτίστηκαν και οι πολύτιμοι κατάλογοι του μουσείου, δηλαδή τα βιβλία καταγραφής και τεκμηρίωσης των αρχαιοτήτων του.

Τα κιβώτια αυτά παραδοθήκαν στον γενικό ταμία της Τράπεζας της Ελλάδος στις 29 Νοεμβρίου 1940. Στις 17 Απριλίου 1941, στο κεντρικό κατάστημα της ίδιας τράπεζας, υπογράφηκε το πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής των ξύλινων κιβωτίων με τα χρυσά και με τα άλλα πολύτιμα ευρήματα των Μυκηνών. Ήταν η πράξη του τέλους μιας εξάμηνης επιχείρησης που πέτυχε να ασφαλίσει τον αμύθητο πλούτο του μεγαλύτερου μουσείου της χώρας. «Η όψη του μουσείου τον Απρίλη του 1941, γυμνωμένου από όλο το περιεχόμενό του, ήταν μια εικόνα ερήμωσης. Οι τοίχοι γυμνοί, τα δάπεδα πολλών αιθουσών σκαμμένα, οι προθήκες άδειες». Ήταν η εικόνα που αντίκρισαν οι Γερμανοί αξιωματικοί το πρωί της Δευτέρας 28 Απριλίου. Της πρώτης μέρας της αθηναϊκής Κατοχής.
Ένα από τα ορύγματα με τα αμήχανα πλήθη των αγαλμάτων.
Στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν το μουσείο δεν παρέμεινε έρημο. Καταλήφθηκε από δημόσιες υπηρεσίες. Στη μεγάλη Μυκηναία Αίθουσα στεγάστηκε η Κρατική Ορχήστρα. Σε ένα μεγάλο μέρος της δυτικής πλευράς, δεξιά από την είσοδο, εγκαταστάθηκε το Κεντρικό Ταχυδρομείο.
Στις αίθουσες του πρώτου ορόφου επί της οδού Μπουμπουλίνας λειτούργησαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Πρόνοιας, ενώ σε μια αίθουσα του παλαιού κτιρίου προς την οδό Τοσίτσα εγκαταστάθηκε μια ειδική Υγειονομική Υπηρεσία, απ' όπου «περνούσαν υποχρεωτικά δυστυχισμένες νέες γυναίκες, απόκληρες της κοινωνίας» όπως διασώζει η Σέμνη Καρούζου.
Σε μια γωνιά του νέου κτιρίου έμεινε λιγοστός χώρος για τα γραφεία των υπαλλήλων του μουσείου, όπου συγκεντρώθηκε η άχρηστη πια σκευή του, το πλήθος των άδειων προθηκών, ορισμένοι πίνακες της Εθνικής Πινακοθήκης και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Σε ένα από τα υπόγεια της νέας πτέρυγας παρασκευαζόταν το συσσίτιο των φυλάκων και των αρχαιολογικών υπαλλήλων, με τα πυκνά ίχνη από τους καπνούς του να παραμένουν μέχρι σήμερα σε σημεία της οροφής. Παρά την απώλεια του χαρακτήρα του, το κτίριο παρέμεινε αλώβητο μέχρι το τέλος της Κατοχής. Ως τις «ημέρες του δεκεμβριανού εφιάλτη», όταν οι «πολυβολισμοί των αεροπλάνων» κατέκαψαν μέρος της ξύλινης στέγης του και ένα τμήμα του πρώτου ορόφου διαμορφώθηκε σε φυλακές των κρατουμένων.
Ορισμένοι από τους διάτρητους από τις οβίδες τοίχους διατηρούνται ακόμα και σήμερα, μεταξύ των γραφείων όπου εργάζεται το προσωπικό του Μουσείου. Και παρά τη μακρά και επίπονη αποκατάσταση του κτιρίου και των εκθέσεών του τα μεταπολεμικά χρόνια, ήσαν πολλές οι κρυμμένες εκπλήξεις που έρχονταν σποραδικά στο φως. Ακόμα και η δεύτερη, εκ βάθρων ανακαίνισή του, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, ήταν η αφορμή να ανακαλυφθούν και άλλα από τα καλά θαμμένα μυστικά του. Να ήταν, άραγε, τα τελευταία; Ζώντας και δουλεύοντας κανείς ανάμεσα σε αυτούς τους τοίχους, γνωρίζει πως δεν του επιτρέπεται να διατυπώνει τέτοιες εκφράσεις χρονικής βεβαιότητας.
Στιγμιότυπο από τον εγκιβωτισμό του αμφορέα Α 803.
ΠΗΓΕΣ: Βενάρδου Ε., Μια απόκρυψη αλλιώτικη από τις άλλες. Επιχείρηση «Κρυμμένοι Θησαυροί». Διαθέσιμο στοwww.psaxtiria.net/forum/archive/index.php/t-2897.html Καλτσάς Ν., «Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο», Αθήνα 2007, 20. Διαθέσιμο στοwww.latsis-foundation.org/megazine/publish/ebook.php?book=31&preloader=1 Καρούζου Σ., «Σύντομη Ιστορία του Εθνικού Μουσείου», στο Καρούζου Σ., Εθνικόν Αρχαιολογικόν Μουσείον, Συλλογή Γλυπτών, Περιγραφικός Κατάλογος, Αθήναι 1967, ια'-κ'. Καρούζου Σ., «Το Εθνικό Μουσείο από το 1941», το Μουσείον 1 (2000), 5-14. (Πρόκειται για την εκ νέου δημοσίευση του κειμένου της Σ. Καρούζου, που περιλήφθηκε στα Πρακτικά του Α' Συνεδρίου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Αθήνα 30 Μαρτίου-3 Απριλίου 1967, Αθήνα 1984, 52-63). Νικολακέα Ν., «Η προστασία των αρχαιοτήτων κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», στο Τσιποπούλου Μ. (επιμ.), «.Ανέφερα Εγγράφως», Θησαυροί του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, Αθήνα 2008, 57-59. Πασχαλίδης Κ., «Η ίδρυση, η ιστορία και οι περιπέτειες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, 130 χρόνια λειτουργίας σε μία διάλεξη». Διαθέσιμο στοwww.blod.gr/lectures/Pages/viewlecture.aspx?LectureID=737#.UTcIWTbYhgU.facebook Πετράκος Β.Χ., «Τα αρχαία της Ελλάδος κατά τον πόλεμο 1940-1944», Ο Μέντωρ 31 (1994), 73-185. Σάλτα Μ., «Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο», στο Γαρουφαλής Δ.Ν., Κωνσταντινίδη-Συβρίδη Ε. (επιμ.), Η Αρχαιολογία στην Ε

www.diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

''Εγώ κάνω τις απολύσεις. Μη μου πάρει τη δόξα ο Τόμσεν'' τάδε έφη Άδωνις!

το Διυλιστήριο λέει: Μην φοβάστε! Ούτε την δόξα, ούτε την καρέκλα στο Ειδικό Δικαστήριο, μα ούτε και το κελί θα σας πάρει κανείς..

Άστραψε και βρόντηξε ο Άδωνις Γεωργιάδης με αφορμή το καυτό θέμα που έχει δημιουργηθεί με τις επικείμενες απολύσεις γιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Με την φράση:΄΄Εγώ κάνω τις απολύσεις. Μη μου πάρει τη δόξα ο Τόμσεν'' σκιαγράφησε ο Άδωνις Γεωργιάδης το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί για την αναδόμηση του ΕΟΠΥΥ ζητώντας μάλιστα, να «χρεωθεί» στον ίδιο και όχι στην Τρόικα, η όποια απόφαση απόλυσης.
Αναλυτικότερα κατά την διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου η οποία αφορούσε την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών, ο κ. Γεωργιάδης έδωσε το παρών προκειμένου να δώσει εξηγήσεις τόσο για τις απολύσεις γιατρών του ΕΟΠΥΥ όσο και για την τελική μορφή που θα πάρει ο Οργανισμός.

Αναφερόμενος στις επικείμενες απολύσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός δήλωσε πως πρώτα θα μετρηθούν οι ανάγκες του νέου οργανισμού. Στην περίπτωση που αποφασισθεί ότι οι γιατροί είναι περισσότεροι απ΄ όσους χρειάζεται ο νέος ΕΟΠΥΥ, θα γίνουν απολύσεις, με βάση την αξιολόγησή τους.

Για άλλη μια φορά ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε και επισήμως ότι ο ΕΟΠΥΥ θα μετατραπεί από πάροχος σε αγοραστή ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών.Πρόκειται για απόφαση που ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη της δικοματικής κυβέρνησης και αναμένεται να πάρει το πράσινο φως από την Βουλή.

σε απόσταση αναπνοής από την πόρτα εξόδου

Εντούτοις την πόρτα εξόδου από τον ΕΟΠΥΥ αναμένεται να δουν τους επόμενους μήνες οι περίπου 1400 γιατροί του ΕΟΠΥΥ με χειρουργικές ειδικότητες όπως : αγγειοχειρουργοί αναισθησιολόγοι, νευροχειρουργοί, ορθοπεδικοί, ουρολόγοι, οφθαλμίατροι, πλαστικοί, παιδοχειρουργοί και θωρακοχειρουργοί.

Ο βασικός παράγοντας που θα επηρεάσει τελικά ποιοι και πόσοι θα απομακρυνθούν είναι και η σχέση εργασίας των γιατρών, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και αναφερόμενος στο σχέδιο της task force είπε πως προτάθηκε η μεταφορά όσων ειδικοτήτων αποφασιστεί ότι δεν ανήκουν στην ΠΦΥ, στο ΕΣΥ.

Και αυτό όμως είναι υπό αίρεση κατά τον Υπουργό Υγείας, αφού τίθενται μια σειρά ζητημάτων, όπως αν είναι κατάλληλοι αυτοί οι γιατροί για τη Δευτεροβάθμια Υγεία ή αν χρειάζονται οι εν λόγω ειδικότητες.

πάσχει η Ελλάδα

«Η χώρα μας πάσχει από έλλειμμα συνεννόησης», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης και υποστήριξε ότι το στοίχημα που είχε βάλει για τις απολύσεις αφορούσε στο ΕΣΥ.

«Στο πρώτο κομμάτι της κινητικότητας το στοίχημα κερδήθηκε», υποστήριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης προσθέτοντας πως το ίδιο στοίχημα θα ισχύσει και το δεύτερο μέρος της κινητικότητας, σε ότι αφορά τα νοσοκομεία της Περιφέρειας.

«Η κινητικότητα στην ΠΦΥ είναι κάτι άλλο», διευκρίνισε καθώς δεν υπάρχει ακόμη αξιολόγηση. Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και των υπολογισμών των διαθέσιμων γιατρών, «αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει πλεόνασμα τότε θα υπάρξουν απομακρύνσεις», παραδέχθηκε ο υπουργός υγείας.

iatropedia.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Με ΣΥΡΙΖΑ και όχι με ΠΑΣΟΚ θα πάει στο τέλος η ΔΗΜΑΡ. Του Γ. Δελαστίκ

το Διυλιστήριο λέει: πώς την είπε η κ. Μπακογιάννη; ''η υπεύθυνη αριστερά''!!  Μάλλον τελικά στο σπίτι της θα πάει..

Διασκεδαστικό ήταν από πολιτική σκοπιά αυτό το «παρών». Αναφερόμαστε στη στάση που κράτησε η ΔΗΜΑΡ στη Βουλή κατά την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης Σαμαρά.
Ολοι κατάλαβαν ότι ο Φώτης Κουβέλης δεν είχε στην πραγματικότητα άλλη επιλογή αν δεν ήθελε να... διασπαστεί η ΔΗΜΑΡ από τώρα! Οι πάντες έχουν αντιληφθεί ότι στους κόλπους της ΔΗΜΑΡ γίνεται μια σφοδρότατη σύγκρουση.

Το διακύβευμα είναι σοβαρότατο: θα παραμείνει σύμμαχος της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου η ΔΗΜΑΡ με προοπτική σύντομης επανόδου στελεχών της σε υπουργικούς θώκους ή θα συμπαραταχθεί σταδιακά με τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μπορέσει, μετά από τις βουλευτικές εκλογές, να προσκολληθεί σε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, αν επαληθευτούν οι προβλέψεις και ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα; Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης συνειδητοποιώντας τη δυναμική των εξελίξεων και πιεζόμενος από τις όχι και τόσο διακριτικές επαφές βουλευτών της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε τον Ιούνιο να φύγει η ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση για να προετοιμάσει βαθμιαία το έδαφος συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης έχει την εντελώς αντίθετη γραμμή. Προτιμά ανεπιφύλακτα τη συμμετοχή στην κυβερνητική εξουσία τώρα, με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Η άποψή του είναι πολύ μειοψηφική, αλλά καθόλου ασήμαντη στο εσωτερικό των στελεχών της ΔΗΜΑΡ. Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι δεν κατόρθωσε να συσπειρώσει παρά το ένα τέταρτο περίπου των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που ήταν παρόντα στην τελευταία συνεδρίασή της.
Υπό το πρίσμα των εξελίξεων αυτών, αναμένεται ότι το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ που θα πραγματοποιηθεί από τις 13 ως τις 15 Δεκεμβρίου θα οδηγήσει σε επισημοποίηση της διάσπασης της ΔΗΜΑΡ.

Εκτιμάται ότι η τάση Λυκούδη δεν έχει καμία ελπίδα επικράτησης. Θα ηττηθεί με ευρεία πλειοψηφία εναντίον της στο συνέδριο και θεωρείται πολύ πιθανό ότι ο Σπύρος Λυκούδης και μερικά ακόμη στελέχη περί αυτόν, ίσως και δύο - τρεις γνωστοί βουλευτές, θα αποχωρήσουν από τη ΔΗΜΑΡ για να συνεργαστούν με την κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όσον ακόμη χρόνο αυτή παραμένει στην εξουσία. Εννοείται ότι τα στελέχη αυτά πιθανότατα θα προσχωρήσουν και στην «πρωτοβουλία των 58» που προωθεί το ΠΑΣΟΚ, η οποία πάντως δεν έχει μέχρι στιγμής κατορθώσει να προσελκύσει ούτε καν τα πιο δεξιά στελέχη της ΔΗΜΑΡ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αρνητικά πασίγνωστη βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση, μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος, είπε μεταξύ άλλων, αναφερόμενη στην πρόσκληση των «58» με απαξιωτικό και περιφρονητικό τρόπο:

«Η πρόσκληση των '58' είναι για κοινή πορεία με το ΠΑΣΟΚ. Επιτρέπεται η ΔΗΜΑΡ να ξεπλένει το κόμμα της χρεοκοπίας; Φοβάμαι ότι η υπερβολική συριζοφοβία οδηγεί στον Σαμαρά». «Καλό ταξίδι στον ΣΥΡΙΖΑ, συντρόφισσα» απάντησε ενοχλημένος μέσω Διαδικτύου ο συνυπογράφων την πρόσκληση των «58» και πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Χρήστος Δερβένης. «Αποθέωση των αντιφάσεων» και «Βατερλώ της λογικής» χαρακτήρισε τη γραμμή της ΔΗΜΑΡ στην ομιλία του στην κεντρική επιτροπή ο Σπύρος Λυκούδης και ισχυρίστηκε ότι εξαιτίας της γραμμής αυτής -και όχι εξαιτίας της συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ στη μνημονιακή κυβέρνηση του Σαμαρά και του Βενιζέλου- «χάσαμε τα δύο τρίτα της εκλογικής μας επιρροής». Στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, μάλιστα, ο Σπύρος Λυκούδης επιβεβαίωσε ότι μόνο κατ' όνομα παραμένει γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, καθώς δεν έχει συμμετάσχει σε απολύτως καμία σύσκεψη ηγετικών στελεχών του κόμματος στους τελευταίους... έξι μήνες!

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σπ. Λυκούδης έχει εξοστρακιστεί από τον νέο ηγετικό πυρήνα της ΔΗΜΑΡ, στον οποίο προεξάρχοντα ρόλο παίζουν οι Δ. Χατζησωκράτης, Θ. Μαργαρίτης, Σ. Παπαθανασίου, Ν. Τσούκαλης και άλλοι. Στο μεταξύ ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς -στον οποίον ποιος ξέρει τι εικόνα μεταδίδουν από το ΠΑΣΟΚ- προσπάθησε να πιέσει τη ΔΗΜΑΡ με έμμεσο τρόπο να κατεβεί στις ευρωεκλογές σε... κοινό ψηφοδέλτιο (!) με το ΠΑΣΟΚ. Αν κάποιο κόμμα θέλει να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, τότε πρέπει «διατηρώντας πάντα την αυτονομία του, να κατέλθει στις ευρωεκλογές με κοινό ψηφοδέλτιο» με το ΠΑΣΟΚ, που είναι ήδη μέλος του ΕΣΚ, είπε ο Σουλτς. Κοινό ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ δεν ξέρουμε αν θα δει, αλλά κοινό ψηφοδέλτιο Βενιζέλου - Κουβέλη μάλλον αποκλείεται!
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Η τελική πληρωμή..

το Διυλιστήριο λέει: θα γυρίσει ο τροχός, θα τους ''πληρώσει'' κι ο λαός..

Το θέμα δεν είναι απλώς αν θα διπλασιαστούν ή θα υπερδιπλασιαστούν οι φόροι.
Δεν είναι αν θα μπουν νέοι φόροι ή θα αυξηθούν οι παλιοί.
Ούτε ότι ψάχνουν με φοβερή μανία πώς θα μας κλέψουν τα λεφτά (ποιά λεφτά;) απ' την τσέπη!

Ούτε ότι ψάχνουν ποιά Ι.Χ. δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟγια να βάλουν πρόστιμο 400 ευρώ (δεν τους μάρανε η ασφάλειά μας! το 400αρι θέλουν).
Ούτε ότι σκέφτονται να φορολογήσουν και τα οχήματα που έχουν καταθέσει πινακίδες!
Ούτε ότι θα μας βάλουν να πληρώνουμε τααφάλιστρα απ' την αρχή της χρονιάς μονοκοπανιά!
Ούτε ότι δεν τους νοιάζει αν θα τα πληρώσουμεόλα αυτά, διότι θα μας επιβάλλουν (εφ' όσον δεν έχουμε να πληρώσουμε) πενταπλάσια πρόστιμα!

Δεν είναι καν απλώς ότι φεύγοντας το ''χαράτσι''απ' τους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα αυξηθεί..
..όπως και η τιμή του ρεύματος θα αυξηθεί, έτσι, ώστε να μην μικρύνει τελικά κι ο λογαριασμός!
Δεν είναι ότι οι φόροι που επιβάλλονται στα ακίνητασυνιστούν από μόνοι τους δήμευση, πριν την κατάσχεση και τον πλειστηριασμό..

Δεν είναι ότι θα αυξηθούν οι άμεσοι φόροι, τα τέλη επιτηδεύματος (!)..
..ότι θα επιβληθούν φόροι γέννησης, θανάτου, κεφαλικοί φόροι, καπνικοί φόροι, γ@μησιάτικοι φόροι και ούτω καθεξής..

Δεν είναι απλώς όλα αυτά!
ΕΙΝΑΙ η απίστευτη ένταση της τηλεπικοινωνιακής επίθεσης και του απίθανου βιασμού της σκέψης και της ψυχής, που υφίσταται ο έλληνας πολίτης καθημερινά, όταν..
..τα 3/4 των ειδήσεων πρωί-βράδυ είναι το τί θα ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ,
..πότε θα το ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ,
..τί θα γίνει αν δεν το ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ
..και γιατί πρέπει να το ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ !

Όλη μας η ζωή και η σκέψη περιστρέφεται πιά γύρω απ' το ρήμα ''ΠΛΗΡΩΝΩ'' !

Κι από κοντά έρχεται το ρήμα ''χρωστάω'', και το ''πρόστιμο'', και η ''κατάσχεση'', και η '' σύλληψη για χρέη''..
.. και πάλι από την αρχή κάθε μέρα, κάθε βράδυ, συνεχιζόμενα, αέναα, σχιζοφρενικά, παρανοΙκά, καταλυτικά.

Αυτό είναι το θέμα:
Ότι μας έκαναν από ανθρώπους υγιείς, με δουλειές, με ενδιαφέροντα, με οικογένειες, με φίλους..
..ανθρώπους(;) που σκέφτονται ΜΟΝΟΝ τί έχουν να ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ.

Στο τέλος όμως η τελική πληρωμή θα 'ναι αυτή που θα κάνουμε σε όλους αυτούς που μας κατάντησαν έτσι!
Και θα 'ναι πολύ βαριά πληρωμή..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ικαρία: Το νησί της νεότητας - Ζουν κατά μέσο όρο, 10 χρόνια παραπάνω.

Με το φαινόμενο της μακροζωίας στην Ικαρία, ασχολήθηκε η εκπομπή "60 MINUTES" του αυστραλιανού δικτύου ΝΙΝΕ. «Υπάρχει ένα ειδυλλιακό νησί, όπου γλεντάνε ως το πρωί, δεν παίρνουν χάπια, δεν κάνουν γυμναστική ούτε και δίαιτα αλλά ζουν ως τα εκατό τους, είναι υγιέστατοι και κάνουν σεξ ως τα βαθιά γεράματα» υπογραμμίζεται στην αρχή του ρεπορτάζ.

Δημοσιογράφος του καναλιού μαζί με συνεργείο επισκέφθηκε το αιγαιοπελαγίτικο νησί και κατέγραψε περιπτώσεις αιωνόβιων της Ικαρίας, τον τρόπο ζωή τους και την διατροφή τους. Παράλληλα, φιλοξένησε και τις απόψεις Ελλήνων και ξένων ειδικών για το φαινόμενο.

Όπως τονίστηκε στην εκπομπή όλα τα στοιχεία δείχνουν πως οι Ικαριώτες ζουν κατά μέσο όρο δέκα χρόνια περισσότερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και τους Αμερικάνους. Κατά τους επιστήμονες, το μυστικό της μακροζωίας στην Ικαρία, μπορεί να είναι ο καθαρός αέρας, ο φιλικός και ανοιχτός τρόπος ζωής, τα φρέσκα λαχανικά ή το φρέσκο γάλα κατσίκας. Ακόμη, το ορεινό έδαφος, καθώς η μετακίνηση από το ένα μέρος στο άλλο σε κρατά σε καλή φυσική κατάσταση.

Μπορεί, ακόμη, να οφείλεται στη φυσική ακτινοβολία από τους βράχους από γρανίτη, ενώ βέβαιο είναι πως στη μακροζωία τους συμβάλλουν και οι αργοί ρυθμοί ζωής και ο μεσημεριανός ύπνος, όπως σημειώνεται.

Η δημοσιογράφος ξαφνιάστηκε που είδε «έναν άνδρα 96 χρόνων να τρέχει πίσω από τα κατσίκια του σε ένα ιδιαίτερο βραχώδες και ορεινό μέρος, άλλους 90ρηδες να καπνίζουν και να πίνουν μερικά ποτηράκια κόκκινο κρασί».

Εντύπωση της έκανε όμως και το γεγονός ότι στα γλέντια και τις κοινωνικές συνάξεις είναι όλοι εκεί. «Αιωνόβιοι και βρέφη. Όλες οι ηλικίες. Κανείς δεν νοιώθει αποκλεισμένος και όλοι αισθάνονται χρήσιμοι» είπε.
Πηγή
http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....